ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ରାଜକୋଟଠାରେ ବହୁମୁଖୀ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
27 JUL 2023 8:08PM by PIB Bhubaneswar
ସମସ୍ତେ କିପରି ଅଛନ୍ତି ? ସୁଖରେ?
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ମହାଶୟ, ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ବିଜୟ ରୂପାଣୀ ମହାଶୟ, ସି ଆର ପାଟିଲ ମହାଶୟ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏବେ ବିଜୟ ମଧ୍ୟ ମୋ କାନରେ କହୁଥିଲେ ଆଉ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ନୋଟିସ କରୁଅଛି ଯେ ରାଜକୋଟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ, ଛୁଟିର ଦିନ ହୋଇ ନ ଥିବ ଆଉ ଦ୍ୱିପ୍ରହରର ସମୟ ହୋଇଥିବ, ରାଜକୋଟରେ କେହି ଏହି ସମୟରେ ସଭା କରିବା କଥା ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରି ନ ଥିବେ, ସେଠାରେ ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ବିଶାଳ ଜନସଭା, ଆଜି ରାଜକୋଟ, ରାଜକୋଟର ସବୁ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି । ନ ହେଲେ ତ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ସନ୍ଧ୍ୟା 8ଟା ସମୟ ପରେ ଠିକ୍ ରହିବ ଭାଇ, ଆଉ ରାଜକୋଟକୁ ଏମିତିରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିପ୍ରହରରେ ଶୋଇବା ପାଇଁ ସମୟ ଦରକାର ।
ଆଜି ରାଜକୋଟ ସହିତ ସମଗ୍ର ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ । କିନ୍ତୁ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ମୁଁ ସେହି ପରିବାରଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର ସମ୍ବେଦନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଥିବା ଯୋଗୁଁ ବହୁତ କ୍ଷତି ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ବାତ୍ୟା ଆସିଥିଲା ଆଉ ପୁଣି ବନ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମାତ୍ରାରେ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଲା । ସଙ୍କଟର ଏହି ସମୟରେ ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ଜନତା ଏବଂ ସରକାର ଏକାଠି ମିଳିମିଶି ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରଙ୍କର ଜୀବନ ଶୀଘ୍ରରୁ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ସାମାନ୍ୟ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଯେଉଁ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ତାହା ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ଭାଇମାନେ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ବର୍ଷରେ ରାଜକୋଟକୁ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଦେଖିଛୁ । ଏବେ ରାଜକୋଟର ପରିଚୟ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନ ଭଳି ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଏଠାରେ ଏତେ କିଛି ରହିଛି । ଉଦ୍ୟୋଗ- କାମଧନ୍ଦା ରହିଛି, ବ୍ୟବସାୟ ରହିଛି, ସଂସ୍କୃତି ରହିଛି, ଖାଦ୍ୟପେୟ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଅଭାବ ଅନୁଭୂତ ହେଉଥିଲା, ଆଉ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ଜଣାଉଥିଲେ । ଆଉ ସେହି ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପୂରଣ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଥିବା ଖୁସିକୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି । ଆଉ ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହୁଛି, ଏହା ହେଉଛି ରାଜକୋଟ, ଯିଏ ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଲା । ମୋତେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଧାୟକ କଲା । ମୋର ରାଜନୈତିକ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ତାହାକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ରାଜକୋଟ କରିଛି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ରାଜକୋଟର ଋଣ ମୋ ଉପରେ ସଦା ସର୍ବଦା କାୟମ ରହିଛି । ଆଉ ମୋର ଏହା ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା ରହିଛି ଯେ ସେହି ଋଣକୁ କମ୍ କରି ଚାଲିବି ।
ଆଜି ରାଜକୋଟକୁ ନୂତନ ଏବଂ ବଡ଼, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ମିଳି ସାରିଛି । ଏବେ ରାଜକୋଟ ଠାରୁ ଦେଶ ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସହରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ଉଡାଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିବ । ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା କରିବା ତ’ ସହଜ ହେବ ହିଁ, ଏହି ସମଗ୍ର ଅଂଚଳର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ହେବ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନଗୁଡ଼ିକ ଥିଲା, ଅଧିକ ଅନୁଭବ ତ’ ନ ଥିଲା ଆଉ ଗୋଟିଏ ଥର ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହା ମୋର ମିନି ଜାପାନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଲୋକ ମୋତେ ପରିହାସ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆପଣ ସେହି ଶବ୍ଦକୁ ସତ୍ୟ କରି ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଫଳ-ପନି ପରିବାକୁ ଦେଶ- ବିଦେଶର ମଣ୍ଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଠାଇବା ସହଜ ହୋଇଯିବ । ଅର୍ଥାତ ରାଜକୋଟକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବିମାନବନ୍ଦର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଂଚଳର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ନୂତନ ଉଡାଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ଏକ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର (ପାୱାର ହାଉସ) ମିଳିଛି ।
ଆଜି ଏଠାରେ ସଉନୀ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଡଜନ ଡଜନ ଗାଁର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସିଂଚନ ଏବଂ ପିଇବା ପାଣି ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ପାରିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରାଜକୋଟର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଆଜି ଏହିଠାରେ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ଭଲ ଶାସନର, ସୁଶାସନର ଗ୍ୟାରେଂଟି ଦେଇ ଆସିଛୁ । ଆଜି ଆମେ ସେହି ଗ୍ୟାରେଂଟିକୁ ପୂରଣ କରି ଦେଖାଉଛୁ । ଆମେ ଗରିବ ହେଉ, ଦଳିତ ହେଉ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ହେଉ, ଆଦିବାସୀ ହେଉ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଲାଗି ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।
ଆମ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା, ଆଜି ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଏବେ ନିକଟରେ ଯେଉଁ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି, ତାହା କହୁଛି ଯେ ଆମ ସରକାରର 5 ବର୍ଷରେ, ସାଢ଼େ ତେର କୋଟି ଲୋକ, ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ ଆଜି ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି, ଏକ ନିଓ ମିଡିଲ କ୍ଲାସ, ନୂତନ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ସୃଜନ ହେଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତାରେ ମଧ୍ୟବିତ ମଧ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି, ନିଓ- ମଧ୍ୟବିତ ମଧ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟବିତ ରହିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ମନେ ପକାନ୍ତୁ, 2014 ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟବିତ ବର୍ଗର ଏକ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ କ’ଣ ରହୁଥିଲା? ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ, ଯୋଗାଯୋଗ କେତେ ଖରାପ ରହିଛି, ଆମର କେତେ ସମୟ ଆସିବା- ଯିବାରେ ହିଁ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଉଛି । କେଉଁଠାରୁ ବାହାର ଦେଶରୁ ଲୋକମାନେ ଆସୁଥିଲେ, ବାହାରର ଫିଲ୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁଥିଲେ, ଟିଭି ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ନିଜର ଦୃଷ୍ଟି ଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିଲା, ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ କେବେ ଏଭଳି ହେବ, କେତେବେଳେ ଏଭଳି ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ହେବ, କେବେ ଏଭଳି ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହେବ । ସ୍କୁଲ, ଅଫିସ ଯିବା ଆସିବାରେ ଅସୁବିଧା, ବ୍ୟବସାୟ କାରବାର କରିବାରେ ଅସୁବିଧା । ଯୋଗାଯୋଗର ଏହିଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଶରେ ରହିଥିଲା । ଆମେ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଏହି ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ । 2014ରେ କେବଳ 4ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ରହିଥିଲା । ଆଜି ଦେଶର 20ରୁ ଅଧିକ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ପହଂଚି ସାରିଛି । ଆଜି ଦେଶର 25ଟି ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ରୁଟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । 2014ରେ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି 70ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା । ଏବେ ଏମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ି ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକରେ ପହଂଚି ଯାଇଛି ।
ବିମାନ ସେବାର ବିସ୍ତାର ଭାରତର ଏୟାର ଲାଇନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶ୍ୱରେ ନୂତନ ଶୀଖର ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜି ଭାରତର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ, ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ବିମାନ କିଣୁଛନ୍ତି । କେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ନୂଆ ସାଇକେଲ ଆସି ଯାଉଛି, ନୂଆ ଗାଡ଼ି ଆସି ଯାଉଛି, ସ୍କୁଟର ନୂଆ ଆସିଗଲା ତେବେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଆଜି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନରେ ଏକ ହଜାର ନୂତନ ବିମାନର ଅର୍ଡର ବୁକ୍ ଅଛି । ଆଉ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଦୁଇ ହଜାର ବିମାନ ପାଇଁ ଅର୍ଡର ହେବ । ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେଥିବ, ମୋର ମନେଅଛି, ଗୁଜରାଟର ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲି- ସେହି ଦିନ ଆଉ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ବିମାନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିବ । ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଏହି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନ, ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ, ଆମ ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ହେଉଛି ଅନ୍ୟତମ । ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେଉଁ- କେଉଁ ଭଳି ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ଭୁଲି ପାରିବୁ ନାହିଁ । ବିଜୁଳି- ପାଣିର ଦେୟ ପଇଠ କରିବା ହେଉ, ତେବେ ଲାଇନ୍ । ହସ୍ପାତାଳରେ ଚିକିତ୍ସା କରିବାକୁ ହେବ ତେବେ ଲମ୍ବା ଲାଇନ । ବୀମା ଏବଂ ପେନସନ ନେବାକୁ ଅଛି ତେବେ ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ସମସ୍ୟାମାନ । ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିବାକୁ ଅଛି ତେବେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିବା । ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ୱାରା ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟା ଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଦେଲୁ । ବ୍ୟାଙ୍କ ଯାଇ କାମ କରାଇବା ପୂର୍ବରୁ କେତେ ସମୟ ଏବଂ ଉର୍ଜ୍ଜା ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଆଜି ଆପଣଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆପଣଙ୍କର ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ରହିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ କେତେ ଜଣଙ୍କର ମନେ ନ ଥିବ ଯେ ପୂର୍ବ ଥର କେବେ ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯାଇଥିଲେ । ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ହିଁ ପଡ଼ୁ ନାହିଁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସେହି ଦିନକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିବା ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିଲା । ଏହା ପାଇଁ କାହାକୁ ଖୋଜ, ଏଠାକୁ ଯାଅ ସେଠାକୁ ଦୌଡ଼ । ଏହି ସବୁକିଛି ହିଁ ହୋଇ ଚାଲିଥିଲା । ଆଜି କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ସହଜରେ ଅନ୍ ଲାଇନ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରି ପାରିବେ । ଯଦି ଫେରସ୍ତ ହେବାକୁ ଥାଏ ତେବେ ତାଙ୍କର ପଇସା ମଧ୍ୟ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଖାତାକୁ ଆସି ଯାଉଛି, ନଚେତ ପୂର୍ବରୁ କେତେ- କେତେ ମାସ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ମଧ୍ୟବିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ଘର ହେଉ, ଏହାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କର କୌଣସି ଚିନ୍ତା ନ ଥିଲା । ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ଘରର କଥା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କଲୁ ଆଉ ମଧ୍ୟବିତ ପରିବାରଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ରହିଥିବା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କଲୁ । ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ପରିବାରଙ୍କୁ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବିଶେଷ ରିହାତି ଦେଲୁ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ 18 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାର୍ଷିକ ଆୟ କରୁଥିବା ପରିବାରଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ଦିଆଗଲା । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ମଧ୍ୟମବର୍ଗର 6 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ 60 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପରିବାର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ରରେ ଯେତେବେଳେ ପୁରୁଣା ସରକାର ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରାୟ ସମୟରେ ଏହା ଶୁଣୁଥିଲେ ଯେ ଘର ନାମରେ ଠକାମୀ ହୋଇଗଲା, ଅନେକ- ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘର ଦଖଲ କରିବାର ଅଧିକାର ମିଳୁ ନ ଥିଲା । କୌଣସି ଆଇନ କାନୁନ ନ ଥିଲା । କେହି ପଚାରିଲାବାଲା ନ ଥିଲା । ଇଏ ହେଉଛନ୍ତି ଆମ ସରକାର ଯିଏ ରେରା ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ, ଲୋକଙ୍କ ହିତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କଲେ । ରେରା ଆଇନ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଅର୍ଥ ଲୁଟ ହେବାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଗଲା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶରେ ଏତେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ସେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଲାଗିବା ବହୁତ ସ୍ୱଭାବିକ କଥା । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଦୁଃଖ କଷ୍ଟରେ ରଖୁଥିଲେ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କର ଦେଶର ଜନତାଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାର କୌଣସି ଅର୍ଥ ନ ଥିଲା, ସେହି ଲୋକମାନେ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେଉଥିବା ଦେଖି, ଆଜି ଟିକେ ଅଧିକ ଚିଡ଼ି ଯାଇଛନ୍ତି ।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଆଜିକାଲି ଏହି ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରୀମାନେ ଏବଂ ବରିବାରବାଦୀମାନେ ନିଜ ଗୋଷ୍ଠୀର ନାମ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେହି ପୁରୁଣା ଚେହେରା ଅଛନ୍ତି, ପୁରୁଣା ପାପ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ପଦ୍ଧତି ଓ ଶୈଳୀ ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ଅଛି କିନ୍ତୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ବା ମେଂଟର ନାମ ବଦଳି ଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କର ପଦ୍ଧତି ଓ ଶୈଳୀ ମଧ୍ୟ ସେହି ପୁରୁଣା ଅଛି । ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ତାହା ହିଁ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ କିଛି ଶସ୍ତାରେ ମିଳିଥାଏ, ତେବେ ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ମିଳୁ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ କୃଷକଙ୍କୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ମିଳୁଛି, ସେମାନେ କୁହନ୍ତି ବଜାର ଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏହି ଦୋମୁହାଁ କଥା, ହେଉଛି ଏମାନଙ୍କର ରାଜନୀତି ।
ଆଉ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଦର ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଏମାନଙ୍କର ଟ୍ରାକ ରେକର୍ଡ କ’ଣ ଅଛି ? ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ କେନ୍ଦ୍ରରେ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ମହଙ୍ଗା ଦରକୁ 10 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇ ଦେଇ ଥିଲେ । ଯଦି ଆମ ସରକାର ଦର ବୃଦ୍ଧିକୁ କାବୁ କରି ନ ଥାନ୍ତି ତେବେ ଆଜି ଭାରତରେ ମୂଲ୍ୟ ଆକାଶ ଛୁଆଁ ହୋଇଥାନ୍ତା । ଯଦି ଦେଶରେ ଆଜି ପୂର୍ବ ସରକାର ଥାଆନ୍ତା ତେବେ ଆଜି, କ୍ଷୀର ଲିଟର ପିଛା 300 ଟଙ୍କା, ଡାଲି କେଜି ପ୍ରତି 500 ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥାନ୍ତା । ପିଲାମାନଙ୍କର ସ୍କୁଲ ଫି ଠାରୁ ନେଇ ଯିବା- ଆସିବା ଭଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସବୁକିଛି ଅନେକ ଗୁଣ ହୋଇ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା ।
କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ଇଏ ହେଉଛନ୍ତି ଆମ ସରକାର ଯିଏ କରୋନା ମହାମାରୀ ସତ୍ୱେ, ଋଷ –ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ସତ୍ୱେ ଦରବୃଦ୍ଧିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମ ଆଖପାଖ ଦେଶରେ 25-30 ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ମହଙ୍ଗା ଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଏପରି ହୋଇ ନାହିଁ । ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ ଦରବୃଦ୍ଧିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରି ଆସିଛୁ ଆଉ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ କରି ଚାଲିବୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗରିବମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ବଂଚାଇବା, ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ବଂଚାଇବା ସହିତ ଆମ ସରକାର ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ପକେଟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଚୟ ହେଉ । ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ମରଣ ଥିବ, 9 ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବର୍ଷକୁ 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଟିକସ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଆଜି 7 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ କେତେ ଅଛି, ଜିରୋ, ଶୂନ୍ୟ । 7 ଲକ୍ଷ ଆୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଟିକସ ଲାଗୁ ନାହିଁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସହରରେ ରହୁଥିବା ମଧ୍ୟମବର୍ଗ ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ବଂଚି ଯାଉଛି । ଆମେ କ୍ଷୁଦ୍ର ସଂଚୟ ଉପରେ ଅଧିକ ସୁଧ ଦେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛୁ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଇପିଏଫଓ ଉପରେ 8.25 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଧ ବୃଦ୍ଧି କରି ଦିଆଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି- ନିଷ୍ପତି ଦ୍ୱାରା କିପରି ଅଧିକ ଅର୍ଥ ସଂଚୟ ହେଉଛି, ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ମଧ୍ୟ । ବୋଧହୁଏ, ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହା ଉପରକୁ ଧ୍ୟାନ ଆସି ନ ଥିବ । ଆଜି ଧନୀ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ଗରିବ, ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ନିଶ୍ଚିତ ଫୋନ୍ ଅଛି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ହାରାହାରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ପାଖାପାଖି 20 ଜିବି ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି 2014ରେ 1 ଜିବି ଡାଟାର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ଥିଲା ? 2014 ରେ 1 ଜିବି ଡାଟା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ 3ଶହ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଯଦି ସେହି ପୁରୁଣା ସରକାର ଆଜି ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲର ବିଲ ହିଁ ପ୍ରତି ମାସରେ ଅତି କମ୍ ରେ 600 ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁ ଥାଆନ୍ତା । ଯେତେବେଳେ କି ଆଜି 20 ଜିବି ଡାଟା ପାଇଁ ତିନି- ଚାରି ଶହ ଟଙ୍କାର ବିଲ ଆସୁଛି । ଅର୍ଥାତ ଆଜି ଲୋକଙ୍କର ମୋବାଇଲ ବିଲ ବାବଦରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ପାଖାପାଖି 5 ହଜାର ଟଙ୍କା ସଂଚୟ ହେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେଉଁ ପରିବାରରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ବୃଦ୍ଧ ପିତାମାତା, ଜେଜେବାପା-ଜେଜେମାଆ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ସେମାନଙ୍କର ପରିବାରରେ କିଏ କୌଣସି ରୋଗରେ ପଡିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ପରିବାରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିୟମିତ ଔଷଧ କିଣିବାକୁ ଓ ଖାଇବାକୁ ପଡିବ, ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଲୋକଙ୍କୁ ବଜାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ କିଣିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଶସ୍ତା ଦରରେ ଔଷଧ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ଜନ ଔଷଧି ଷ୍ଟୋରଗୁଡିକ ଯୋଗୁ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ପରିବାର ପ୍ରାୟ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି । ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏହି ସରକାର ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସେହି ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ବାରା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପକେଟରେ କୌଣସି ବୋଝ ନ ପଡୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏଠାରେ ଗୁଜୁରାଟର ବିକାଶ ପାଇଁ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗୁଜୁରାଟ ଠାରୁ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଠାରୁ ଜଳ ଅଭାବର ଅର୍ଥ କଣ ଭଲଭାବେ କିଏ ଜାଣିଥିବେ ? ସାଉନି ଯୋଜନା ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥିତି କଣ ଥିଲା ଏବଂ ସାଉନି ଯୋଜନା ପରେ କଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ଏହା ଆମକୁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଡଜନେ ଡ୍ୟାମ, ହଜାର- ହଜାର ଚେକ ଡ୍ୟାମ ଆଜି ଜଳର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି। ହର ଘର ଜଳ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗୁଜରାଟର କୋଟି- କୋଟି ପରିବାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ୍ୟାପ୍ ଯୋଗେ ପିଇବା ପାଣି ପାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହା ହେଉଛି ସୁଶାସନର ଏକ ମଡେଲ, ଯାହା ଦେଶରେ ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରି ଆମେ ଏହି ମଡେଲକୁ ସିଦ୍ଧ କରିଛୁ । ଏଭଳି ସୁଶାସନ, ଯେଉଁଥିରେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖାଯାଉଛି । ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପଥ । ଏହି ପଥରେ ଚାଲି, ଆମକୁ ଅମୃତକାଳର ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧ କରିବାକୁ ହେବ ।
ରାଜକୋଟରୁ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣଙ୍କର ଆସିବା, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ମିଳିବା ତାହା ପୁଣି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ମିଳିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଆଜିର ଦୃଶ୍ୟ, ମୋର ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ମୋର ଗୁଜୁରାଟର ରାଜକୋଟବାସୀଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଏହି ସବୁକିଛି ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ସରକାର ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ କୌଣସି ଅବହେଳା କରିବେ ନାହିଁ, ଏହା ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି।
ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ସ୍ବାଗତ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ, ଏହି ଭଲପାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of multiple developmental works in Rajkot, Gujarat
27 JUL 2023 8:08PM by PIB Delhi
How are you all? Is everything fine?
Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel ji, my cabinet colleague Shri Jyotiraditya Scindia ji, former Chief Minister Shri Vijay Rupani ji, CR Patil ji.
Friends,
Right now Vijay was whispering in my ears and I too was noticing the huge gathering here in Rajkot. Normally no one thinks of organizing any event in Rajkot at this time of the day, that too on a weekday and in the afternoon. However, I can see the huge public gathering and the people have turned up in such large numbers that Rajkot has broken all its records today. Otherwise, for years we have been seeing that it is best to organize any event after 8 in the evening as Rajkot needs some time for a nap in the afternoon.
Today is a significant day for Rajkot as well as for entire Saurashtra and Gujarat. But at the outset I would like to express my condolences to the families who have suffered tremendously due to natural calamities. A few days ago, cyclone had hit the region and the floods also caused a lot of destruction. At this time of crisis, once again the public and the government have fought it together. Bhupendra Bhai's government is making every possible effort to ensure that the life of all the affected families becomes normal as soon as possible. The Central Government is also providing every possible assistance and cooperation required by the State Government.
Brothers & Sisters,
Over the years, we have seen Rajkot progressing in every way. Now Rajkot is also being recognized as the growth engine of Saurashtra. There is a plethora of things here such as industries, businesses, culture, food and so on. But there was something missing here and you all kept demanding that from me time and again. And that demand has also been fulfilled today.
Just a short while ago, when I was at the newly built airport, I also felt the joy of your dreams being fulfilled. And I always say, Rajkot is the place that has taught me a lot. It had made me MLA for the first time. Rajkot is the place that had shown the green signal to my political journey. And so, I am forever indebted to Rajkot. And I am also trying to repay that debt bit by bit.
Today Rajkot has got a new and a bigger international airport. Now we can have direct flights from Rajkot to many cities of the country as well as the world. Not only will it be easier to travel from this airport, the industries of this entire region will also benefit a lot. And during the initial days when I was the Chief Minister, I did not have much experience. Once I had said, "this is turning into a mini-Japan". At that time, a lot of people had mocked me. But today you have proved those words of mine to be true.
Friends,
Now it will be easy for the farmers here to transport their fruits and vegetables to the mandis of different parts of the country and abroad. That is, Rajkot has received not just an airport, but a powerhouse that provides a new energy and new wings to the development of this entire region.
Today, many projects have also been inaugurated here under the SAUNI Yojana. With the completion of these projects, irrigation and drinking water will be available to the farmers of dozens of villages in Saurashtra. Besides this, we have got the opportunity to inaugurate various projects related to the development of Rajkot here today. I congratulate all of you for all these projects.
Friends,
In the last 9 years, the Central Government has worked hard to make life easier for every section of the society and every region. We have come with the guarantee of good governance. Today we are fulfilling that guarantee. Be it the poor, Dalits, backward classes, or the tribal society, we have worked relentlessly to improve everyone's life.
Due to the efforts of our government, today poverty in the country is declining rapidly. The report that has been published recently says that during the five years of our government's regime, 13.5 crore people have come out of poverty. That is, coming out of poverty today, a neo-middle class, a new middle class is being created in India. That's why our government's priorities include the middle class, the neo-middle class, basically the entire middle class.
Friends,
Try to recall the very common complaint of the middle class before 2014! People used to complain that due to poor connectivity a lot of their time was wasted in commuting. Some people after visiting foreign countries and watching foreign films on TV used to wonder when such conditions would prevail in our country too? When would such roads be built? When would such airports be built? There were difficulties in commuting to schools and offices and difficulties in doing business. This was the condition of connectivity in the country. We have made every possible effort to solve this problem in the last 9 years. In 2014, only 4 cities had metro network. Today the metro network has reached more than 20 cities of the country. Today, modern trains like Vande Bharat are running on 25 different routes in the country. In 2014, there used to be around 70 airports in the country. Now that number has also increased and has more than doubled.
The expansion of air service has given India's aviation sector a new height in the world. Today Indian companies are buying new aircrafts worth lakhs of crores of rupees. Even a new cycle, a new car or a new scooter makes news. But today, an order for one thousand new aircrafts has been placed. And there is a possibility of ordering 2000 aircrafts in the coming days. And do you remember? I do remember that I had told you at the time of Gujarat elections – “that day is not far when Gujarat will also make aeroplanes”. Today Gujarat is moving rapidly in this direction.
Brothers & Sisters,
Ease of Living, Quality of Life is one of the topmost priorities of our government. We cannot forget the challenges that the people of the country had to face earlier. You had to queue up to pay electricity and water bills. You had to queue up to get treated in hospitals. There were even more challenges if you wanted to get insurance and pension. You had to go through a lot of problems even to file tax returns. We provided solutions to all these problems with Digital India. Earlier it used to take a lot of time and energy to go to the banks and get the work done. Today your bank is on your mobile phone. Many will not even remember the last time they visited their banks because there is no need to go.
Friends,
Also try to remember the days when even filing tax returns used to be a huge challenge. You had to find someone and run from pillar to post. That was the condition. Today you can easily file returns online in no time. If there is a refund, then the money goes directly into your account within a few days. But earlier it used to take several months.
Friends,
The previous governments were not concerned about the middle-class people possessing their own house. We ensured homes for the poor and worked towards fulfilling the dream of a home for the middle class too. Under the PM Awas Yojana, we gave special subsidy to the middle-class families to help build houses. Under this, assistance was given to families with an annual income of up to Rs 18 lakh. So far, more than 6 lakh middle class families of the country have taken advantage of this scheme. Here in Gujarat, more than 60 thousand families have taken advantage of this Central Government scheme.
Friends,
When the previous government was at the centre, we often used to hear about one fraud or the other regarding the houses. The possession of the house was not given for several years. There were no laws in this regard. There was no one to question. But our government enacted the RERA law, safeguarding the interests of the people. Because of the RERA law, today lakhs of people are being saved from being robbed of their money.
Brothers & Sisters,
Today, when so much work is being done in the country and the country is moving forward, it is very natural for some people to have problems with that. Those who always used to make the people of the country yearn for their needs; those who were not concerned at all with the needs and aspirations of the people of the country, are today unhappy looking at the dreams of the people of the country being fulfilled.
And that's why you can see, nowadays these corrupt and dynastic people have changed the name of their party as well. The faces are the same, the sins are the same, the methods are the same, but the name of the party has changed. Their work culture is also the same old one. Their intentions are also the same. When the middle class gets something at a cheaper price, they say that the farmer is not getting the right price. When the farmer gets a higher price, they blame it on inflation. They are resorting to double standard politics.
So, what is their track record in terms of inflation? When they were in power at the Centre, the inflation rate had reached 10 per cent. If our government had not controlled inflation, then today the prices in India would have skyrocketed. If the previous government was in power in the country, today milk would have been sold at Rs 300 a litre, pulses at Rs 500 a kg. From children's school fees to commuting fare, everything would have skyrocketed.
But friends, it is our government which has kept inflation under control despite the Corona pandemic and the Russia-Ukraine war. Today, inflation is increasing at the rate of 25-30 percent in our neighbouring countries. But it is not so in India. We have been trying to control inflation with complete sensitivity and will continue to do so in the future.
Brothers & Sisters,
Besides saving on the expenses of the poor and the middle class, our government has also tried to ensure that there is maximum savings in the pockets of the middle class. You might remember that till 9 years ago, tax was levied on annual income of Rs 2 lakh. How much is the tax levied even if you earn up to Rs 7 lakh today? It's Zero! There is no tax on the annual income of up to Rs 7 lakhs. This is helping the middle-class families living in the cities save thousands of rupees every year. We have also taken the step of ensuring higher interest rates on small savings. This year, 8.25 percent interest has been fixed for EPFO.
Friends,
Your mobile phone is also an example of how your money is being saved by the policies and decisions of our government. Perhaps you haven't noticed that. Today, whether rich or poor, most of the people have a phone. Today, every Indian, on an average, uses around 20 GB of data every month. Do you know, how much did 1 GB of data cost in 2014? In 2014, you had to pay Rs 300 for 1 GB of data. If the same old government was in power today, you would have to pay at least Rs 6,000 every month just for the mobile bills. Whereas today you are paying only Rs 300-400 for 20 GB data. That is, today people are saving about Rs 5000 every month on their mobile bills.
Friends,
Our government is also helping the families with senior citizens, old parents and grandparents that need to purchase medicines for various types of illnesses on a regular basis, with a lot of savings through various schemes. Earlier these people had to buy medicines at a higher price in the market. To solve their problem, we started providing cheap medicines at Jan Aushadhi Kendra. Because of these stores, the poor and the middle-class have saved about Rs 20,000 crore. A sensitive government for the poor, a sensitive government for the middle class, takes steps one after the other so that there is no pressure on the pockets of the ordinary citizens.
Brothers & Sisters,
Here, our government is working with full sensitivity for the development of Gujarat and Saurashtra. Gujarat and Saurashtra know very well what water scarcity means. Saurashtra has seen what the situation was before the SAUNI Yojana and the transformation that has taken place after the SAUNI Yojana. Dozens of dams, thousands of check dams have become sources of water in Saurashtra today. Under the Har Ghar Jal Yojana, crores of families in Gujarat are now getting tap water.
Friends,
This is the model of good governance, which we have successfully used in the country in the last 9 years by taking one step after another, serving the common man and fulfilling his needs. Such is this good governance, in which the needs and aspirations of every section of the society and every family are taken into consideration. This is our way of building a developed India. Walking on this path, we have to fulfil the resolutions of 'Amritkaal'.
The people of my Saurashtra, the people of Gujarat's Rajkot got the gifts of several projects including the new airport, that too an international airport. And you all have come here in such large numbers! I congratulate you for all these projects. My best wishes to you all. And I am completely confident that Bhupendra Bhai's government will leave no stone unturned to fulfil your hopes and aspirations.
Once again, I express my heartfelt gratitude to you for this welcome, and for this love.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi & some parts of Gujarati language.