उपराष्ट्रपतिको सचिवालय
एस. फाङ्नोन कोन्याक नागाल्याण्डबाट राज्यसभाको अध्यक्षता गर्ने पहिलो महिला सदस्य बनिन्
राज्यसभाका अध्यक्षले उपसभापतिको प्यानलमा चार महिला सांसदलाई मनोनयन गरेका थिए
25 JUL 2023 4:41PM by PIB Gangtok
इतिहासको महत्त्वपूर्ण क्षणको रूपमा राज्यसभामा नागाल्याण्डबाट पहिलो महिला सदस्य श्रीमती फाङ्नोन कोन्याकले आज सदनको अध्यक्षता गरेकी छन्। यसअघि उनले 17 जुलाई, 2023 मा उपाध्यक्षको प्यानलमा नियुक्त हुने पहिलो महिला सदस्य बनेर इतिहास रचेकी थिइन्।
लैङ्गिक समानता ल्याउनका लागि एक उल्लेखनीय कदमका रूपमा राज्यसभाका अध्यक्ष श्री जगदीप धनखड़ले गत हप्ता उपाध्यक्षहरूको प्यानलमा चार महिला सदस्यहरू (कुल सङ्ख्याको 50%) मनोनीत गरेका थिए।
उल्लेखनीय छ, प्यानलमा मनोनीत सबै महिला सदस्यहरू पहिलो कार्यकालका सांसद हुन्। मनसुन अधिवेशन अघि पुनर्गठित प्यानलमा कुल आठवटा नामहरू छन्, जसमध्ये आधा महिला छन्। माथिल्लो सदनको इतिहासमा उपाध्यक्षको प्यानलमा महिला सदस्यलाई समान प्रतिनिधित्व दिइएको यो पहिलो पटक हो।
गत साता उपाध्यक्षको प्यानलमा मनोनीत भएका महिला सदस्यहरूको विवरण यस प्रकार छः
श्रीमती पीटी उषा:
उनी पद्मश्री पुरस्कार विजेता तथा प्रख्यात एथलीट हुन्। उनी जुलाई 2022 मा राज्यसभामा मनोनीत भएकी थिइन्।
उनी रक्षा समिति, युवा मामिला तथा खेलकुद मन्त्रालयको सल्लाहकार समिति र नैतिकता समितिकी सदस्य हुन्।
श्रीमती एस फङ्नोन कोन्याक:
उनी भारतीय जनता पार्टीकी हुन्। उनी अप्रेल, 2022 मा नागाल्याण्डबाट राज्यसभा सदस्यको रूपमा निर्वाचित हुने पहिलो महिला हुन् र राज्यबाट संसद वा राज्यसभाको कुनै एक सदनमा निर्वाचित हुने दोस्रो महिला हुन्।
उनी यातायात, पर्यटन तथा संस्कृति समिति, पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालयको परामर्शदात्री समिति, महिला सशक्तिकरण समिति, सदन समिति र उत्तर-पूर्वी इन्दिरा गान्धी क्षेत्रीय स्वास्थ्य तथा चिकित्सा विज्ञान संस्थान, शिलङको गभर्निङ काउन्सिलकी सदस्य हुन्।
डा. फौजिया खान:
उनी राष्ट्रवादी कङ्ग्रेस पार्टीकी हुन्। उनी अप्रेल, 2020 मा राज्यसभामा निर्वाचित भएकी थिइन्।
उनी महिला सशक्तिकरण समिति, उपभोक्ता मामिला समिति, खाद्य तथा सार्वजनिक वितरण समिति, कानून तथा न्याय मन्त्रालयको परामर्शदात्री समितिकी सदस्य हुन्।
श्रीमती सुलता देव:
उनी बिजु जनता दलकी हुन्। उनी जुलाई 2022 मा राज्यसभामा निर्वाचित भइन्।
उनी उद्योग समिति, महिला सशक्तिकरण समिति, नाफाको संयुक्त समिति, संसद सदस्य स्थानीय क्षेत्र विकास योजना (एमपीएलएडीएस) समिति र महिला तथा बाल विकास मन्त्रालयको परामर्शदात्री समितिकी सदस्य हुन्।

Vice President's Secretariat
S. Phangnon Konyak becomes first woman member from Nagaland to Preside over Rajya Sabha
Chairman, Rajya Sabha had nominated four women Parliamentarians to the panel of Vice-Chairpersons
25 JUL 2023 4:41PM by PIB Delhi
Marking a significant moment in history, the first woman member from Nagaland in the Rajya Sabha, Smt. Phangnon Konyak presided over the House today. Earlier she had created history by becoming the first ever women member to be appointed to the panel of Vice- Chairpersons on July 17, 2023.
In a remarkable move to bring about gender equality, the Chairman, Rajya Sabha, Shri Jagdeep Dhankhar last week had nominated four women members (50% of the total number) to the panel of Vice-Chairpersons.
It is also noteworthy that all women members nominated to the panel are first term Parliamentarians.The panel reconstituted before the Monsoon Session contains a total of eight names, out of which half are women. This is the first time in the history of the Upper House that equal representation has been given to women members in the panel of Vice-Chairpersons.
The following are the details of the women Members nominated last week to the panel of Vice-Chairpersons.
Smt. P.T. Usha:
• She is a Padma Shri awardee and a renowned athlete. She was nominated to Rajya Sabha in July, 2022.
• She is a Member of the Committee on Defense, Consultative Committee for the Ministry of Youth Affairs and Sports, and Committee on Ethics.
Smt. S. Phangnon Konyak:
• She belongs to the Bharatiya Janata Party. She is the first woman to be elected as Member of Rajya Sabha from Nagaland in April, 2022 and the second woman from the State to be elected to either House of the Parliament or the State Assembly.
• She is a member of Committee on Transport, Tourism and Culture, Consultative Committee for the Ministry of Development of North Eastern Region, Committee on Empowerment of Women, House Committee and Member, Governing Council of the North-Eastern Indira Gandhi Regional Institute of Health and Medical Sciences, Shillong.
Dr. Fauzia Khan:
• She belongs to the Nationalist Congress Party. She was elected to the Rajya Sabha in April, 2020.
• She is a member of Committee on Empowerment of Women, Committee on Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Consultative Committee for the Ministry of Law and Justice.
Smt. Sulata Deo:
• She belongs to Biju Janata Dal. She was elected to Rajya Sabha in July, 2022.
• She is a member of Committee on Industry, Committee on Empowerment of Women, Joint Committee on Office of Profit, Committee on Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS) and Consultative Committee for the Ministry of Women and Child Development.