প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭-৮ জুলাইত ৪খন ৰাজ্যক সামৰি ভ্ৰমণ আৰু প্ৰায় ৫০,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
৭ জুলাই চত্তীশগড় আৰু উত্তৰপ্ৰদেশ; ৮ জুলাইত তেলেংগানা আৰু ৰাজস্থান ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ৰায়পুৰত প্ৰায় ৭,৫০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত বৃহৎ উদ্গনি যোগাই চত্তীশগড়ত পাঁচটা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
গোৰখপুৰত গীতা প্ৰেছৰ শতবৰ্ষ উদযাপনৰ সামৰণী অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
গোৰখপুৰ-লক্ষ্ণৌ আৰু যোধপুৰ-আমহেদাবাদ (সবৰমতি) সংযোগী দুখন বন্দে ভাৰত ৰে’ল শুভাৰম্ভ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ৰোগখপুৰ ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বাৰাণসীত ১২,১০০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
05 JUL 2023 11:48AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৭-৮ জুলাইত চাৰিখন ৰাজ্য ভ্ৰমণ কৰিব। ৭ জুলাইত প্রথমে তেওঁ চত্তীশগড় আৰু উত্তৰ প্রদেশ ভ্রমণ কৰিব৷ ৮ জুলাইত তেলেংগানা আৰু ৰাজস্থানলৈ যাব প্ৰধানমন্ত্ৰী।
৭ জুলাইত ৰায়পুৰত পুৱা ১০-৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। তাৰ পিছত দিনৰ ২-৩০ বজাত উত্তৰ প্ৰদেশৰ গোৰখপুৰত গীতা প্ৰেছৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব। তেওঁ গোৰখপুৰ ৰে’ল ষ্টেচনৰ পৰা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিব। সন্ধিয়া ৫ বজাত বাৰাণসীত এখন ৰাজহুৱা সভাত অংশগ্ৰহণ কৰিব শ্ৰী মোদীয়ে। এই উপলক্ষে তেওঁ বাৰাণসীত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
৮ জুলাইৰ পুৱা প্ৰায় ১০-৪৫ বজাত তেলেংগানাৰ ৱাৰংগলত উপস্থিত হ’ব প্ৰধানমন্ত্ৰী। তাত এক অনুষ্ঠানত তেওঁ কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। সন্ধিয়া ৪-১৫ বজাৰ পৰা বিকানেৰত শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজস্থানৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
ৰায়পুৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
আন্তঃগাঁথনি খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ দি ৬,৪০০ কোটি টকাৰ ৫টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ইয়াৰ ভিতৰত জবলপুৰ-জগদলপুৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৩৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ফ’ৰলেনৰ ৰায়পুৰ-কোডেবৰ অংশও অন্তৰ্ভুক্ত আছে। এই প্ৰকল্পটো ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰি নিজ নিজ অঞ্চলৰ পৰ্যটন উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিব। জগদলপুৰৰ সমীপৱৰ্তী বিভিন্ন তীখা কাৰখানাৰ কেঁচামাল আৰু নিৰ্মিত সামগ্ৰী পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত সুবিধা থাকিব। ১৩০নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বিলাসপুৰ-অম্বিকাপুৰ অংশত ৫৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ফ’ৰলেন ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। বিলাসপুৰৰ পৰা পাত্ৰপল্লীলৈ নতুনকৈ নিৰ্মিত এই অংশটোৱে চত্তীশগড় আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ মাজত সংযোগ উন্নত কৰিব। এই অংশই সংশ্লিষ্ট অঞ্চলৰ কয়লা খনিৰ পৰা উঠা কয়লা পৰিবহণৰ সুবিধা হ’ব।
ছয় লেনযুক্ত গ্ৰীণফিল্ড ৰায়পুৰ-বিশাখাপট্টনম কৰিড’ৰৰ চত্তীশগড় শাখাৰ অন্তৰ্গত তিনিটা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে-১৩০নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৪৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য ছয় লেনযুক্ত ঝাংকি-ছাৰ্গী শাখা, ৫৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য ছয় লেনযুক্ত ছাৰ্গি-বনশ্বাহী শাখা, ২৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ছয়লেনযুক্ত বনছোৱাহী-মৰাংপুৰী শাখা ১৩০নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ। এই অংশৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশটো হ’ল ২.৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ২৭টা বন্যপ্ৰাণীৰ পাছ, উধন্টি অভয়াৰণ্যত নিৰ্বিঘ্নে বন্যপ্ৰাণীৰ চলাচলৰ বাবে ১৭টা আশ্ৰয় শিবিৰ। এই প্ৰকল্পসমূহ কাৰ্যকৰী হ’লে ধামটাৰী অঞ্চলৰ ধান কলৰ পৰা উৎপাদিত চাউল, কাংকাৰৰ পৰা বক্সাইট আৰু কোণ্ডাগাঁৱৰ পৰা হস্তশিল্পৰ পৰিবহণত সুবিধা হ’ব। ফলত সংশ্লিষ্ট অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উত্থান হ’ব।
৭৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা ১০৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰায়পুৰ-খৰিয়াৰ পথ ৰে’ল প্ৰকল্প প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। ফলত চত্তীশগড়ৰ বাবে বন্দৰৰ পৰা কয়লা, তীখা, সাৰকে ধৰি বিভিন্ন সামগ্ৰী অনাটো সুবিধাজনক হ’ব। তেওঁ কেঅ’টি-অন্তাগড়ৰ মাজত ১৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন ৰে’ল লাইন উদ্বোধন কৰিব। ২৯০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা এই ৰে’ল প্ৰকল্পই ভিলাই তীখা উদ্যোগ আৰু ডাল্লী ৰাজহৰা আৰু ৰাওঘাট অঞ্চলৰ লোহা খনিৰ সংযোগ আৰু অধিক উন্নত কৰিব। এই ৰে’ল প্ৰকল্পই দক্ষিণ চত্তীশগড়ৰ বনাঞ্চলসমূহো সংযোগ কৰিব।
কোৰবাত ১৩০কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মিত ভাৰতীয় তেল নিগমৰ বটলিং প্লাণ্ট উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ইয়াৰ পৰা প্ৰতি বছৰে ৬০ হাজাৰ মেট্ৰিক টন গেছ চিলিণ্ডাৰ হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। লগতে এই উপলক্ষে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত হিতাধিকাৰীক ৭৫ লাখ কাৰ্ড প্ৰদান কৰিব।
গোৰখপুৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
গোৰখপুৰত গীতা প্ৰেছৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই উপলক্ষে তেওঁ চিত্ৰময় শিৱ পুৰাণ গ্ৰন্থ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে গীতা প্ৰেছৰ লীলাচিত্ৰ মন্দিৰ পৰিদৰ্শন কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে গোৰখপুৰ ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পৰা লক্ষ্ণৌ অভিমুখী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ শুভাৰম্ভ কৰিব। লগতে এই উপলক্ষে যোধপুৰ আৰু আহমেদাবাদ (সবৰমতী)ৰ মাজত আন এখন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ উদ্বোধন কৰিব।
বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছখন গোৰখপুৰ-লক্ষ্ণৌ পথত অযোধ্যাৰ মাজেৰে পাৰ হ’ব। ইয়াৰ ফলত নিজ নিজ অঞ্চলৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উন্নতি ঘটিব যিটো পৰ্যটন উদ্যোগৰ বাবে সহায়ক হ’ব। যোধপুৰ-সবৰমতী বেণ্ডত যোধপুৰ, আবু ৰোড আৰু আহমেদাবাদৰ দৰে বিখ্যাত অঞ্চলৰ মাজত যাত্ৰা কৰিব বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ। ফলত নিজ নিজ অঞ্চলৰ আৰ্থ-সামাজিক বিকাশ ত্বৰান্বিত হ’ব।
গোৰখপুৰ ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ৪৯৮ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব এই ষ্টেচন।
বাৰাণসীত প্ৰধানমন্ত্ৰী
বাৰাণসীত এখন ৰাজহুৱা সভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২,১০০ কোটিৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰি আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
উচৰ্গিত মালাবাহী কৰিড’ৰৰ অধীনত পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জংচন আৰু সোন নগৰৰ মাজত নিৰ্মিত অংশটো শ্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। ৬,৭৬০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা এই প্ৰকল্পই সামগ্ৰী পৰিবহণত সহায় কৰিব। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৯৯০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে আৰু তিনিটা ৰে’ল প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। গাজীপুৰ চহৰ-আউনৰিহাৰ, আউনৰিহাৰ-জৌনপুৰ আৰু ভাটনি-আউনৰিহাৰৰ মাজৰ ৰে’লপথৰ বিদ্যুতীকৰণৰ লগে লগে উত্তৰ প্ৰদেশত ৰে’লপথৰ ১০০ শতাংশ বিদ্যুতীকৰণ সম্পূৰ্ণ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫৬নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বাৰাণসী-জৌনপুৰ শাখাৰ ফ’ৰলেন পথটো ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। ২,৭৫০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এই প্ৰকল্পটোৱে বাৰাণসী আৰু লক্ষ্ণৌৰ মাজত অহা-যোৱা কৰাটো অধিক আৰামদায়ক কৰি তুলিব।
বাৰাণসীত মোদীয়ে উদ্বোধন কৰিবলগীয়া প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত–লোকনিৰ্মাণ বিভাগে নিৰ্মাণ কৰা ১৮টা পথ প্ৰকল্প, বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ছাত্ৰী আৱাস ভৱন, কৰসৰাত চিপেটৰ বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ, সিন্ধৌৰা থানা, পিএচি ভূলনপুৰ, পিণ্ড্ৰাত অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ ষ্টেচন, চৰকাৰী আৱাসিক বিদ্যালয়, অৰ্থনৈতিক অপৰাধ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ ভৱন, মোহন কাত্ৰৰ পৰা কন্যা ঘাটৰ মাজত নিষ্কাশন ব্যৱস্থা, ৰামনাত অত্যাধুনিক নলা ব্যৱস্থাপনা, ৩০টা এলইডি লাইটৰ খুঁটা, এনডিডিবিত বায়’ গেছ প্লাণ্ট ৰামনগৰত দুগ্ধ প্ৰকল্প, দাসস্বমেধ ঘাটত গাৰ্মেণ্ট গংগা নদীত গা ধুবলৈ অহা তীৰ্থযাত্ৰীৰ সুবিধাৰ্থে বিশেষ সুবিধা আদি উল্লেখযোগ্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছৌখণ্ডি, কাদিপুৰ আৰু হৰদত্তপুৰ ৰে’ল ষ্টেচনত তিনিখন ৰে’ল অভাৰব্ৰীজ, ব্যাসনগৰ-পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জংচন ৰে’ল উৰণীয়া সেতু আৰু কৰ্ম বিভাগৰ ১৫টা পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৭৮০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰামাঞ্চলৰ বাবে ১৯২টা জল প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। জল জীৱন মিছনৰ অধীনত এই প্ৰকল্পসমূহ নিৰ্মাণৰ বাবে ৫৫০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব। ফলত ১৯২ খন গাঁৱৰ ৭ লাখ নাগৰিকে বিশুদ্ধ খোৱাপানী লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মণিকৰ্ণিকা আৰু হৰিশ চন্দ্ৰ ঘাট পুনৰ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা নিজ নিজ ঘাটত কাঠ মজুত কৰাত সুবিধা হ’ব আৰু শ্মশানৰ পৰিৱেশ অনুকূল ব্যৱস্থাপনা গঢ়ি তোলা হ’ব।
স্থাপন কৰিবলগীয়া আন আন প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে বাৰাণসীৰ ছটা ধৰ্মীয়ভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানত সাজপাৰ সলোৱাৰ বাবে ভাসমান ঘৰ, কাৰ্ছাৰৰ চিপেট কেম্পাছত হোষ্টেল নিৰ্মাণ।
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ পিএম স্বনিধি আঁচনিৰ ঋণ, পিএমএৱাই গ্ৰামীণ আঁচনিৰ অধীনত নিৰ্মিত ঘৰৰ হিতাধিকাৰীক চাবি আৰু আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণ কৰিব। ফলত ৫ লাখ পৰিয়ালক পিএমএৱাই আঁচনিৰ অধীনত ঘৰৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰা হ’ব। ২ কোটি ৮৮ লাখ আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ উপৰিও ১ লাখ ২৫ হাজাৰ লোকক পিএম স্বনিধি ঋণ প্ৰদান কৰা হ’ব। লগতে ২ কোটি ৮৮ লাখ আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হ'ব।
ৱাৰংগলত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬,১০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে তেলেংগানাত এক গোট উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব৷ তেওঁ ৫,৫৫০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ১৭৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বিভিন্ন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত উল্লেখযোগ্য হৈছে নাগপুৰ-বিজয়ৱাৰা কৰিড’ৰৰ ১০৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ মানচেৰিয়েল-ৱাৰংগল শাখা। যদি এই প্ৰকল্প কাৰ্যকৰী হয় তেন্তে মানচেৰিয়াল আৰু ৱাৰংগলৰ মাজৰ দূৰত্ব ৩৪ কিলোমিটাৰ হ্ৰাস পাব। ৫৬৩ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৬৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য কৰিমনগৰ-ৱাৰংগল শাখাৰ ফ’ৰলেনিঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ উপৰিও কাজিপেটত এটা ৰে’লৱে সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ বাবে ৫০০ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে। নিজ নিজ কেন্দ্ৰত ৰবটিক্সৰ সহায়ত ৰে’ল ৱেগনত ৰং কৰিব পাৰি। ইয়াৰ ফলত নিজ নিজ অঞ্চলৰ উন্নয়ন আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি হ’ব।
বিকানেৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকানেৰত ২৪,৩০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ফলত সংশ্লিষ্ট অঞ্চলৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নীত কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অমৃতসৰ-জামনগৰ অৰ্থনৈতিক কৰিড’ৰৰ ছয় লেনযুক্ত গ্ৰীণফিল্ড এক্সপ্ৰেছৱে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। হনুমানগড় জিলাৰ ঝকদাৱালী গাঁও আৰু জালৌৰ জিলাৰ খেটলাৱাছৰ মাজত ৫০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ নিৰ্মাণৰ বাবে ১১,১২৫ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ চহৰ আৰু উদ্যোগিক কৰিড’ৰৰ সৈতে উন্নত সংযোগ সম্ভৱ হ’ব। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ ক্ষিপ্ৰ হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা পৰ্যটন আৰু বিত্তীয় উন্নয়নো ত্বৰান্বিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিদ্যুৎ খণ্ড শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আন্তঃৰাজ্যিক বিদ্যুৎ যোগান লাইনৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন কৰিব। এই প্ৰকল্পত ১০,৯৫০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ৬ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য বিদ্যুৎ উৎপাদন হ’ব যিটো পৰিৱেশ অনুকূল। পশ্চিম অঞ্চলৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু তাপ শক্তি কেন্দ্ৰৰ মাজতো ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা হ’ব। লগতে উত্তৰ অঞ্চলত উৎপাদিত জলবিদ্যুৎ অন্য ঠাইত যোগান ধৰা হ’ব। বিকানেৰ আৰু ভীৱাড়ীৰ মাজত বিদ্যুৎ যোগান লাইন উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ১,৩৪০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। বিকানেৰৰ পৰা ভীৱাড়ীলৈ যোগান লাইনত বিদ্যুৎ সঞ্চাৰণ কৰিলে ৰাজস্থানত ৮.১ গিগাৱাট সৌৰশক্তিৰ উৎপাদন সম্ভৱ হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকানেৰত কৰ্মচাৰী ভৱিষ্যনিধি সংস্থাৰ বাবে ৩০খন বিছনাযুক্ত চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰিব। ফলত এই চিকিৎসালয়খনত ১০০খন বিচনা উপলব্ধ হ’ব। এই চিকিৎসালয়খনে স্থানীয় ৰাইজক স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়োৱাত সহায়ক হ’ব।
লগতে বিকানেৰ ৰে’লৱে ষ্টেচন পুনৰ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ৪৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত সংশ্লিষ্ট ৰে’ল ষ্টেচনলৈ যাতায়ত সুবিধা হ’ব।
শ্ৰী মোদীয়ে চাৰু আৰু ৰাতংগৰ মাজৰ ৪৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰে’লপথৰ দ্বিতীয় লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই ৰে’ল প্ৰকল্প কাৰ্যকৰী হ’লে জীপচাম, চূণশিল, খাদ্য শস্য, সাৰকে ধৰি বিভিন্ন সামগ্ৰী দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তলৈ পৰিবহণৰ সুবিধা হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to visit covering 4 states on 7-8th July & dedicate and lay foundation stone of projects worth around Rs 50,000 crores
PM to visit Chhattisgarh and Uttar Pradesh on 7th July; Telangana and Rajasthan on 8th July
PM to dedicate and lay foundation stone of projects worth around Rs 7500 crores in Raipur
In a major push to infrastructure development, PM to dedicate and lay foundation stone for five National Highway projects in Chhattisgarh
PM to participate in the closing ceremony of centenary celebrations of Gita Press Gorakhpur
PM to flag off two Vande Bharat trains connecting Gorakhpur – Lucknow and Jodhpur – Ahmedabad (Sabarmati)
PM to lay the foundation stone of Gorakhpur Railway Station redevelopment
PM inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,100 crore in Varanasi
PM to inaugurate Pt. Deendayal Upadhyaya Junction- Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor
PM to dedicate four-lane widening of Varanasi-Jaunpur section of NH-56 making travel from Varanasi to Lucknow easier and faster
PM to lay foundation stone for redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats
PM to distribute loans of PMSVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman cards to the beneficiaries in UP
PM to lay the foundation stone for several road and rail infrastructure development projects worth around Rs. 6,100 crores in Warangal
PM to dedicate and lay the foundation stone of development projects worth over Rs. 24,300 crore in Bikaner
PM to dedicate to nation six lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor and phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor
PM to lay the foundation stone for the redevelopment of Bikaner Railway station
05 JUL 2023 11:48AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will undertake a visit covering four states on 7-8th July, 2023. He will visit Chhattisgarh and Uttar Pradesh on 7th July. On 8th July, Prime Minister will visit Telangana and Rajasthan.
On 7th July, at around 10:45 AM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to the nation various development projects in a public programme in Raipur. Prime Minister will reach Gorakhpur, Uttar Pradesh at around 2:30 PM, where he will participate in the closing ceremony of centenary celebrations of Gita Press Gorakhpur, followed by flagging off of Vande Bharat trains at Gorakhpur Railway Station. Thereafter, at around 5 PM, Prime Minister will reach Varanasi, where he will attend a public programme, where he will lay the foundation stone, inaugurate and dedicate to the nation multiple development projects.
On 8th July, at around 10:45 AM, Prime Minister will reach Warangal, Telangana and attend a public programme where he will lay the foundation stone of various projects. Prime Minister will reach Bikaner at around 4:15 PM, where he will lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple development projects in Rajasthan.
PM in Raipur
In a major push to infrastructure development, Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone for five National Highway projects worth around Rs. 6,400 crores. The projects that will be dedicated to the nation include the 33 km long 4-laning of Raipur to Kodebod section on the Jabalpur-Jagdalpur National Highway. Besides boosting tourism, the section is integral for the movement of raw goods, finished products of Steel plants near Jagdalpur and provides connectivity to iron ore rich areas. Prime Minister will also dedicate to the nation the 53 km long 4-lane Bilaspur-Pathrapali stretch of Bilaspur to Ambikapur section of NH-130. It will help improve connectivity of Chhattisgarh with Uttar Pradesh and will boost movement of coal by providing connectivity to coal mines in adjoining areas.
Prime Minister will also lay the foundation stone for three National Highway projects for the Chhattisgarh Section of the 6-lane Greenfield Raipur - Visakhapatnam corridor. These include development of 43 km long six lane Jhanki-Sargi section on NH 130 CD; 57 km long six lane Sargi-Basanwahi section on NH 130 CD; and 25 km long six lane Basanwahi-Marangpuri section of NH-130 CD. A key component is a 6-Lane tunnel of 2.8 Km length with 27 animal passes and 17 monkey canopies provided for unrestricted wildlife movement in Udanti Wildlife Sanctuary area. These projects will provide better connectivity to rice mills in Dhamtari and bauxite rich areas in Kanker, and also benefit the handicrafts industry in Kondagaon. Overall, these projects will give a major thrust to socio-economic development of the region.
Prime Minister will also dedicate to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs. 750 Crores. It will ease transportation of coal, steel, fertilisers and other commodities from ports for industries in Chhattisgarh. He will also dedicate to the nation a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh. Developed at a cost of Rs. 290 crores, the new railway line will provide connectivity to Bhilai Steel Plant with Iron Ore Mines of Dalli Rajhara and Rowghat areas and will link remote areas of southern Chhattisgarh passing through dense forests.
Prime Minister will also dedicate to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric ton per annum at Korba, constructed at a cost of over Rs 130 crores. Further, Prime Minister will also kickstart the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.
PM in Gorakhpur
Prime Minister will visit the Gita Press in Gorakhpur and participate in the closing ceremony of centenary celebrations of the historic printing press. He will release the chitramaya Shiva Purana granth during the programme. The Prime Minister will also visit the Leela Chitra temple in the Gita Press.
Prime Minister will flag off two Vande Bharat trains from Gorakhpur Railway station. The two trains are : Gorakhpur – Lucknow Vande Bharat Express and Jodhpur – Ahmedabad (Sabarmati) Vande Bharat Express.
Gorakhpur – Lucknow Vande Bharat Express will pass through Ayodhya and will improve connectivity to important cities in the state and also give a fillip to tourism. Jodhpur – Sabarmati Vande Bharat Express will improve connectivity to famous places such as Jodhpur, Abu Road, Ahmedabad and will boost socio economic development in the region.
Prime Minister will also lay the foundation stone of Gorakhpur Railway Station redevelopment. The station will be redeveloped at a cost of around Rs. 498 crore and will provide world class passenger amenities.
PM in Varanasi
During the public programme in Varanasi, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stones of multiple development projects worth more than Rs 12100 crore.
Prime Minister will dedicate Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor. Built at a cost of more Rs 6760 crore, the new line will facilitate faster and efficient movement of goods. Prime Minister will also dedicate to nation three railway lines whose electrification or doubling has been completed at a cost of more than 990 crore. These include Ghazipur city - Aunrihar rail line, Aunrihar- Jaunpur rail line and Bhatni- Aunrihar rail line. These projects have helped in achieving 100 percent electrification of railway lines in Uttar Pradesh.
Prime Minister will dedicate to nation the four-lane widening of Varanasi-Jaunpur section of NH-56, which has been completed at a cost of more than Rs 2750 crore, making travel from Varanasi to Lucknow easier and faster;
Among the multiple projects in Varanasi that will be inaugurated by the Prime Minister are construction and renovation of 18 PWD roads; International Girls Hostel building constructed at BHU campus; Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET)- Vocational Training Centre at village Karsara; Residential buildings and amenities in Police station Sindhaura, PAC Bhullanpur, Fire station Pindra and Govt residential school Tarsada; Economic Offences Research Organization building; Sewer line from Mohan Katra to Konia Ghat and a modern septage management system in village Ramna; 30 double-sided backlit LED unipoles; a cow dung-based bio-gas plant at NDDB Milk plant Ramnagar; and a unique floating changing rooms jetty at Dashashwamedh ghat which will facilitate the bathing of devotees in river Ganga.
The projects whose foundation stone will be laid by the Prime Minister include construction of 3 two-lane rail over bridge (ROB) near Chaukhandi, Kadipur and Hardattapur railway stations; Construction of Vyasnagar - Pt. Deendayal Upadhyay Junction rail flyover; and construction and renovation of 15 PWD roads. These projects will be developed at a cumulative cost of about Rs 780 crore.
Prime Minister will also lay the foundation stone of 192 rural drinking water schemes, to be built at a cost of more than Rs 550 crore, under the Jal Jeevan Mission. It will provide pure drinking water to 7 lakh people in 192 villages.
Prime Minister will also lay the foundation stone of redesigning and redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats. The redevelopment ghats will have provision of public conveniences, waiting areas, wood storage, waste disposal and eco friendly cremation pyres.
Other projects whose foundation state will be laid include floating changing room jetties at six religiously significant bathing ghats on river Ganges in Varanasi on the lines of floating changing room jetties of Dashashwamedh Ghat and construction of students hostel at CIPET campus Karsara.
During the programme, Prime Minister will also distribute the loans of PMSVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman Bharat cards to the beneficiaries in Uttar Pradesh. This will kickstart the Grih Pravesh of 5 lakh PMAY beneficiaries, distribution of 1.25 lakh PMSVANidhi loans to eligible beneficiaries and distribution of 2.88 crore Ayushman cards.
PM in Warangal
Prime Minister Narendra will lay the foundation stone for several crucial infrastructure development projects in Telangana worth around Rs. 6,100 crores.
Prime Minister will lay the foundation stone for 176 km long National Highway projects worth over Rs. 5,550 crores. The projects include 108 km long Mancherial – Warangal section of Nagpur-Vijayawada Corridor. The section will reduce distance between Mancherial and Warangal by around 34 km, thus reducing travel time and decongesting traffic on NH-44 and NH-65. He will also lay foundation stone for upgradation of the 68 km long Karimnagar – Warangal section of NH-563 from existing two lane to a four-lane configuration. This will help in improving connectivity to Hyderabad-Warangal Industrial Corridor, Kakatiya Mega Textile Park and SEZ at Warangal.
Prime Minister will also lay the foundation stone of the Railway Manufacturing Unit, Kazipet. To be developed at a cost of over Rs. 500 crores, the modern manufacturing unit will have enhanced Rolling Stock manufacturing capacity. It will be equipped with latest technology standards and facilities such as Robotic Painting of Wagons, State-of-the-art Machinery and Plant with modern material storage and handling. It will help in local employment generation and development of ancillary units in nearby areas.
PM in Bikaner
Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of development projects worth over Rs. 24,300 crore in Bikaner, aimed at enhancing the region's infrastructure and welfare.
Prime Minister will dedicate to the nation six lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor. Spanning over 500 km in Rajasthan, this section which runs from village Jakhdawali in Hanumangarh district to village Khetlawas in Jalore district, is built at a cost of around Rs. 11,125 crore. This expressway will significantly reduce travel time and improve connectivity between major cities, and industrial corridors. The expressway will not only facilitate seamless transportation of goods but also enhance tourism and economic development along its route.
Giving a boost to the power sector in the region, Prime Minister will dedicate to the Nation the phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor worth around Rs. 10,950 Crore. The green energy corridor will integrate about 6 GW of renewable power and help in grid balancing of Renewable Power with Thermal Generation in Western Region and Hydro Generation in the Northern region, thereby strengthening transmission capacity between Northern Region and Western Region. Prime Minister will also dedicate Bikaner to Bhiwadi Transmission Line. To be developed by Power Grid at a cost of around Rs. 1,340 crores, Bikaner to Bhiwadi Transmission Line will help in evacuation of 8.1 GW of Solar Power in Rajasthan.
Prime Minister will dedicate a new 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner. The hospital will have a capacity upgradeable to 100 beds. This hospital will serve as a vital healthcare facility, catering to the medical needs of the local community and ensuring accessible and quality healthcare services.
Further, Prime Minister will lay the foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway station. To be developed at a cost of around Rs. 450 Crores, the redevelopment work will involve renovation of all platforms along with flooring and ceiling while ensuring preservation of the heritage status of the existing structure of the railway station.
Foundation Stone for the Doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section will also be laid by the Prime Minister. Doubling of this rail line will enhance connectivity, facilitate easier transportation of gypsum, limestone, food grains and fertiliser products from Bikaner region to the rest of the country.