ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
7-8 ଜୁଲାଇରେ 4 ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ 50,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
7 ଜୁଲାଇରେ ଛତିଶଗଡ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ; 8 ଜୁଲାଇରେ ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାୟପୁରରେ ପ୍ରାୟ 7500 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ଅଧିକ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛତିଶଗଡରେ ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ଗୀତା ପ୍ରେସ ଗୋରଖପୁରର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋରଖପୁର – ଲକ୍ଷ୍ମୌ ଏବଂ ଯୋଧପୁର - ଅହମ୍ମଦାବାଦ (ସାବରମତି) କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଦୁଇଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋରଖପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପୁନଃବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରଣାସୀରେ 12,100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ- ସମର୍ପିତ ମାଲ୍ ପରିବହନ କରିଡର ସୋନ ନାଗର ରେଲୱେ ଲାଇନ କୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
ବାରାଣାସୀରୁ ଲକ୍ଷ୍ମୌକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ସହଜ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ କରିବା ଗତିରେ ଏନଏଚ-56 ର ବାରାଣାସୀ-ଯୌନପୁର ବିଭାଗର ଚାରି ଲେନ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଏବଂ ହରିଶ୍ଚନ୍ଦ୍ର ଘାଟର ପୁନଃ
05 JUL 2023 11:48AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 7 ଓ 8 ଜୁଲାଇ 2023 ରେ ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିବେ। ସେ 7 ଜୁଲାଇରେ ଛତିଶଗଡ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ। ଜୁଲାଇ 8 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଗସ୍ତ କରିବେ।
7 ଜୁଲାଇ ଦିନ ପ୍ରାୟ 10:45 ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାୟପୁରରେ ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ଏବଂ ଦେଶକୁ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୋରଖପୁରରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ପ୍ରାୟ ଦିନ ଦୁଇଟା ତିରିଶରେ ସେ ଗୀତା ପ୍ରେସ ଗୋରଖପୁରର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଗୋରଖପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହା ପରେ, ପ୍ରାୟ 5 ଟା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରାଣାସୀରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ, ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ।
8 ଜୁଲାଇ ଦିନ ପ୍ରାୟ ସକାଳ 10:45 ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲଙ୍ଗାନାର ୱାରଙ୍ଗାଲରେ ପହଞ୍ଚି ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ 4:15 ରେ ବିକାନେରରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହିତ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପାଇଁ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ରାୟପୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ 6400 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ। ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଜବଲପୁର-ଜଗଦଲପୁର ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ରାୟପୁରର କୋଡବୋଡ ବିଭାଗକୁ 33 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ୱା 4 ଲେନିଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ବ୍ୟତୀତ ଏହି ବିଭାଗ କଞ୍ଚା ମାଲର ପରିବହନ, ଜଗଦଲପୁର ନିକଟରେ ଥିବା ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାର ସମାପ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଲୁହାପଥର ସମୃଦ୍ଧ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଳାଶପୁରର 53 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା 4 ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଳାସପୁର-ପାଥ୍ରାପାଲି ଷ୍ଟ୍ରେଚ୍ ଏନଏଚ-130 ର ଅମ୍ବିକାପୁର ବିଭାଗକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ | ଏହା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଛତିଶଗଡର ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସଂଲଗ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ କୋଇଲା ଖଣିକୁ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ କୋଇଲା ପରିବହନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛଅଟି ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ରାୟପୁର - ବିଶାଖାପାଟନମ୍ କରିଡରର ଛତିଶଗଡ ବିଭାଗ ପାଇଁ ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଏଗୁଡିକ ଏନଏଚ 130 ସିଡି ରେ 43 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଛଅ ଲେନ୍ ଝାଙ୍କି-ସରଗି ବିଭାଗର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ; ଏନଏଚ 130 ସିଡି ରେ 57 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଛଅ ଗାଡ଼ି ସରଗି-ବାସାନୱାହି ବିଭାଗ; ଏବଂ ଏନଏଚ -130 ସିଡି ର 25 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଛଅ ଗାଡ଼ି ବସାନୱାହି-ମାରଙ୍ଗପୁରୀ ବିଭାଗ। ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ହେଉଛି ଉଦାନ୍ତୀ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟରେ ଅବରୋଧିତ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଗତିବିଧି ପାଇଁ 27 ପଶୁ ପାସ୍ ଏବଂ 17 ଟି ମାଙ୍କଡ଼ କାନୋପି ସହିତ 2.8 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ 6-ଲେନ୍ ଟନେଲ୍ | ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଧାମଟାରୀର ଚାଉଳ ମିଲ୍ ଏବଂ କାନକରର ବକ୍ସାଇଟ୍ ସମୃଦ୍ଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ କୋଣ୍ଡାଗାଓଁ ରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ହେବ | ମୋଟ ଉପରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ହୋଇପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 103 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ୱା ରାୟପୁର - ଖରିଆର ରୋଡ ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ଯାହା 750 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏହା ଛତିଶଗଡର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ବନ୍ଦରରୁ କୋଇଲା, ଇସ୍ପାତ, ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ। ସେ କିଓଟି - ଣ୍ଟାଗରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା 17 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। 290 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ଏହା ବିକଶିତ ହୋଇଛି , ଏହି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଡାଲୀ ରାଜହାର ଏବଂ ରୋୱାଟ ଅଞ୍ଚଳର ଲୁହାପଥର ଖଣି ସହିତ ଭିଲାଇ ଷ୍ଟିଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଘନ ଜଙ୍ଗଲ ଦେଇ ଦକ୍ଷିଣ ଛତିଶଗଡର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ।
130 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ କୋରବା ଠାରେ ବାର୍ଷିକ 60 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍‌ କର୍ପୋରେସନର ଏକ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ 75 ଲକ୍ଷ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ଗୋରଖପୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋରଖପୁରର ଗୀତା ପ୍ରେସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ମୁଦ୍ରଣ ପ୍ରେସର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ଚିତ୍ରମାୟା ଶିବ ପୁରାଣ ଗ୍ରନ୍ଥ ଉନ୍ମୋଚନ ମୁକ୍ତ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୀତା ପ୍ରେସରେ ଲୀଲା ଚିତ୍ର ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋରଖପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ଦୁଇଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଦୁଇଟି ଟ୍ରେନ୍ ହେଉଛି: ଗୋରଖପୁର – ଲକ୍ଷ୍ମୌ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ଯୋଧପୁର - ଅହମ୍ମଦାବାଦ (ସାବରମତି) ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ |
ଗୋରଖପୁର - ଲକ୍ଷ୍ମୌ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଅଯୋଧ୍ୟା ଦେଇ ରାଜ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଯୋଧପୁର - ସାବରମତି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଯୋଧପୁର, ଆବୁ ରୋଡ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋରଖପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପୁନଃନିର୍ମାଣର ମୂଳଦୁଆ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ପ୍ରାୟ 498 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ।
ବାରାଣାସୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବାରାଣାସୀରେ ଜନସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 12100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ - ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡରର ସୋନ ନାଗର ରେଳ ଲାଇନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। 6760 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ନୂତନ ଲାଇନ ଦ୍ରବ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ତିନୋଟି ରେଳ ଲାଇନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ଯାହାର 990 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କିମ୍ବା ଦୋହରୀକରଣ ହୋଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରେ ଗାଜୀପୁର ସହର - ଆଉଁରିହାର ରେଳ ଲାଇନ, ଆଉଁରିହାର - ଯୌନପୁର ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଭଟ୍ଟନି- ଆଉଁରିହାର ରେଳ ଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ଲାଇନର ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-56 ର ବାରାଣାସୀ-ଯୌନପୁର ବିଭାଗର ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଯାହା 2750 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି, ଯାହା ବାରାଣାସୀରୁ ଲକ୍ଷ୍ମୌ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ବାରାଣାସୀର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ଘାଟିତ ହେବ 18 ଟି ପିଡବ୍ଲୁଡି ରାସ୍ତାର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନବୀକରଣ; ବିଏଚୟୁ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ନିର୍ମିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲ କୋଠା; ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ସିପେଟ) - କାରସାରା ଗାଁରେ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର; ପୋଲିସ୍ ଷ୍ଟେସନ ସିନ୍ଧୁରା, ପିଏସି ଭୁଲାନପୁର, ଫାୟାର ଷ୍ଟେସନ୍ ପିନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସରକାରୀ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ତାରସାଦାରେ ଆବାସିକ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସୁବିଧା; ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ନିର୍ମାଣ; ମୋହନ କାଟ୍ରା ଠାରୁ କୋନିଆ ଘାଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ରାମନା ଗାଁରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ସେପ୍ଟେଜ୍ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା; 30 ଡବଲ୍ ସାଇଡ୍ ବ୍ୟାକ୍ଲିଟ୍ ଏଲଇଡି ୟୁନିପୋଲ୍; ଏନଡିଡିବି ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ରାମନଗରରେ ଏକ ଗୋବର ଭିତ୍ତିକ ବାୟୋ-ଗ୍ୟାସ୍ କାରଖାନା; ଏବଂ ଦଶାଶ୍ବମେଧ ଘାଟରେ ଏକ ନିଆରା ଭାସମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ଜେଟି ଯାହା ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ଭକ୍ତଙ୍କ ସ୍ନାନକୁ ସହଜ କରିବ |
ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ରଖାଯିବ, ସେଥିରେ ଚୌଖଣ୍ଡି, କାଦିପୁର ଏବଂ ହରଦତ୍ତପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟରେ 3 ଟି ଦୁଇ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ (ଆରଓବି) ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ବ୍ୟାସନଗର ନିର୍ମାଣ – ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ୍ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ ରେଳ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର; ଏବଂ 15 PWD ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନବୀକରଣ | ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ପ୍ରାୟ 780 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବ |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ 550 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ 192 ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନାର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ। ଏହା 192 ଟି ଗାଁର 7 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବ |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଏବଂ ହରିଶ୍ଚନ୍ଦ୍ର ଘାଟର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରିଡିଜାଇନିଂର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ପୁନଃବିକଶିତ ଘାଟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁବିଧା, ଅପେକ୍ଷା ସ୍ଥାନ, କାଠ ସଂରକ୍ଷଣ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ଇକୋ ଫ୍ରେଣ୍ଡଲି ଶବଦାହର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ |
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେବ, ବାରାଣାସୀର ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ଛଅ ଟି ଧାର୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗାଧୋଇବା ଘାଟରେ ଭାସମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ଜେଟି ଏବଂ ଦଶାଶ୍ବମେଧ ଘାଟର ଫ୍ଲୋଟିଂ ଚେଞ୍ଜ୍ ରୁମ୍ ଜେଟି ଏବଂ ସିପେଟ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ କରସାରା ଠାରେ ଛାତ୍ର ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପିଏମ ସ୍ବନିଧି, ପିଏମଏୱାଇ ଗ୍ରାମୀଣ ଘରର ଚାବି ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିବେ। ଏହା ସହିତ 5 ଲକ୍ଷ ପିଏଏମୱାଇ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ, ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ 1.25 ଲକ୍ଷ ପିଏମ ସ୍ବନିଧି ଋଣ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ 2.88 କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡର ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ।
ୱାରଙ୍ଗାଲରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପ୍ରାୟ 6100 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 176 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। 5,550 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ନାଗପୁର-ବିଜୟୱାଡା କରିଡରର 108 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବର ମଞ୍ଚେରିଆଲ୍ - ୱାରଙ୍ଗାଲ୍ ବିଭାଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏହି ବିଭାଗ ମଞ୍ଚେରିଆଲ୍ ଏବଂ ୱାରଙ୍ଗାଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତାକୁ ପ୍ରାୟ 34 କିଲୋମିଟର ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ହେବ ଏବଂ ଏନଏଚ-44 ଏବଂ ଏନଏଚ -65 ରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ହ୍ରାସ ପାଇବ | ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ 68 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ କରିମନଗର - ଏନଏଚ -563 ର ୱାରଙ୍ଗାଲ୍ ବିଭାଗର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟମାନ ଦୁଇଟି ଲେନରୁ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସଂରଚନା ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ | ଏହା ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ୱାରଙ୍ଗାଲ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡର, କାକଟିଆ ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ଏବଂ ୱାରଙ୍ଗାଲରେ ଏସଇଜେଡ୍‌ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ କାଜିପେଟର ମୂଳଦୁଆ ମଧ୍ୟ ରଖିବେ। 500 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଧୁନିକ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ | ଏହା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ମାନକ ଏବଂ ୱାଗନ୍ସର ରୋବୋଟିକ୍ ପେଣ୍ଟିଂ, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଭଳି ଆଧୁନିକ ସାମଗ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସହିତ ସୁସଜ୍ଜିତ ହେବ | ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସହାୟକ ୟୁନିଟ୍ ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ |
ବିକାନେରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାନେରରେ 24,300 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହାଦ୍ବାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତସର - ଜାମନଗର ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ଛଅ ଲେନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସେକ୍ସନକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ରାଜସ୍ଥାନରେ 500 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାପିଥିବା ଏହି ବିଭାଗ ହନୁମାନଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାର ଜାଖଡାୱାଲୀ ଠାରୁ ଜାଲୋର ଜିଲ୍ଲାର ଖେଟଲାଭାସ୍ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 11,125 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଭ୍ରମଣ ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସହର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କେବଳ ସାମଗ୍ରୀର ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାର ମାର୍ଗରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। 10,950 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ପ୍ରାୟ 6 ଜିଡବ୍ଲୁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳର ଥର୍ମାଲ୍ ଜେନେରେସନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଅଞ୍ଚଳରେ ହାଇଡ୍ରୋ ଜେନେରେସନ୍ ସହିତ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତିର ଗ୍ରୀଡ୍ ସନ୍ତୁଳନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ବାରା ଉତ୍ତର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷମତା ମଜବୁତ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାନେରଙ୍କୁ ଭିୱାଡ଼ି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ପ୍ରାୟ 1340 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ପାୱାର ଗ୍ରୀଡ୍ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହେବ। ବିକାନର୍ ରୁ ଭୱାଡି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନ୍ ରାଜସ୍ଥାନରେ 8.1 ଜିଡବ୍ଲୁ ସୌର ଶକ୍ତି ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାନେରର ଏକ ନୂତନ 30 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏମ୍ପଲଇଜ୍ ଷ୍ଟେଟ୍ ଇନ୍‌ସ୍ୟୁରାନ୍ସ କର୍ପୋରେସନ (ଇଏସଆଇସି) ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ | ହସ୍ପିଟାଲରେ 100 ଶଯ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପଗ୍ରେଡେବଲ୍ କ୍ଷମତା ରହିବ | ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ସୁଗମ ତଥା ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ନିଶ୍ଚିତ କରି।
ଏହା ସହିତ, ବିକାନେର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ପ୍ରାୟ 450 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ଏହାର ବିକାଶ ହେବ। ପୁନଃନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ବିଦ୍ୟମାନ ସଂରଚନାର ଐ ତିହ୍ୟ ସ୍ଥିତିର ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଚଟାଣ ଏବଂ ଛାତ ସହିତ ସମସ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ନବୀକରଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ।
43 କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଚୁରୁ – ରତ୍ନଗଡ଼ ସେକ୍‌ସନର ଦୋହରୀକରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯିବ। ଏହି ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ହେବା ସଂଯୋଗକୁ ବଢ଼ାଇବ, ଜିପସମ୍, ଚୂନ ପଥର, ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ସାର ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ବିକାନେର ଅଞ୍ଚଳରୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM to visit covering 4 states on 7-8th July & dedicate and lay foundation stone of projects worth around Rs 50,000 crores
PM to visit Chhattisgarh and Uttar Pradesh on 7th July; Telangana and Rajasthan on 8th July
PM to dedicate and lay foundation stone of projects worth around Rs 7500 crores in Raipur
In a major push to infrastructure development, PM to dedicate and lay foundation stone for five National Highway projects in Chhattisgarh
PM to participate in the closing ceremony of centenary celebrations of Gita Press Gorakhpur
PM to flag off two Vande Bharat trains connecting Gorakhpur – Lucknow and Jodhpur – Ahmedabad (Sabarmati)
PM to lay the foundation stone of Gorakhpur Railway Station redevelopment
PM inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,100 crore in Varanasi
PM to inaugurate Pt. Deendayal Upadhyaya Junction- Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor
PM to dedicate four-lane widening of Varanasi-Jaunpur section of NH-56 making travel from Varanasi to Lucknow easier and faster
PM to lay foundation stone for redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats
PM to distribute loans of PMSVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman cards to the beneficiaries in UP
PM to lay the foundation stone for several road and rail infrastructure development projects worth around Rs. 6,100 crores in Warangal
PM to dedicate and lay the foundation stone of development projects worth over Rs. 24,300 crore in Bikaner
PM to dedicate to nation six lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor and phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor
PM to lay the foundation stone for the redevelopment of Bikaner Railway station
05 JUL 2023 11:48AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will undertake a visit covering four states on 7-8th July, 2023. He will visit Chhattisgarh and Uttar Pradesh on 7th July. On 8th July, Prime Minister will visit Telangana and Rajasthan.
On 7th July, at around 10:45 AM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to the nation various development projects in a public programme in Raipur. Prime Minister will reach Gorakhpur, Uttar Pradesh at around 2:30 PM, where he will participate in the closing ceremony of centenary celebrations of Gita Press Gorakhpur, followed by flagging off of Vande Bharat trains at Gorakhpur Railway Station. Thereafter, at around 5 PM, Prime Minister will reach Varanasi, where he will attend a public programme, where he will lay the foundation stone, inaugurate and dedicate to the nation multiple development projects.
On 8th July, at around 10:45 AM, Prime Minister will reach Warangal, Telangana and attend a public programme where he will lay the foundation stone of various projects. Prime Minister will reach Bikaner at around 4:15 PM, where he will lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple development projects in Rajasthan.
PM in Raipur
In a major push to infrastructure development, Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone for five National Highway projects worth around Rs. 6,400 crores. The projects that will be dedicated to the nation include the 33 km long 4-laning of Raipur to Kodebod section on the Jabalpur-Jagdalpur National Highway. Besides boosting tourism, the section is integral for the movement of raw goods, finished products of Steel plants near Jagdalpur and provides connectivity to iron ore rich areas. Prime Minister will also dedicate to the nation the 53 km long 4-lane Bilaspur-Pathrapali stretch of Bilaspur to Ambikapur section of NH-130. It will help improve connectivity of Chhattisgarh with Uttar Pradesh and will boost movement of coal by providing connectivity to coal mines in adjoining areas.
Prime Minister will also lay the foundation stone for three National Highway projects for the Chhattisgarh Section of the 6-lane Greenfield Raipur - Visakhapatnam corridor. These include development of 43 km long six lane Jhanki-Sargi section on NH 130 CD; 57 km long six lane Sargi-Basanwahi section on NH 130 CD; and 25 km long six lane Basanwahi-Marangpuri section of NH-130 CD. A key component is a 6-Lane tunnel of 2.8 Km length with 27 animal passes and 17 monkey canopies provided for unrestricted wildlife movement in Udanti Wildlife Sanctuary area. These projects will provide better connectivity to rice mills in Dhamtari and bauxite rich areas in Kanker, and also benefit the handicrafts industry in Kondagaon. Overall, these projects will give a major thrust to socio-economic development of the region.
Prime Minister will also dedicate to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs. 750 Crores. It will ease transportation of coal, steel, fertilisers and other commodities from ports for industries in Chhattisgarh. He will also dedicate to the nation a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh. Developed at a cost of Rs. 290 crores, the new railway line will provide connectivity to Bhilai Steel Plant with Iron Ore Mines of Dalli Rajhara and Rowghat areas and will link remote areas of southern Chhattisgarh passing through dense forests.
Prime Minister will also dedicate to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric ton per annum at Korba, constructed at a cost of over Rs 130 crores. Further, Prime Minister will also kickstart the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.
PM in Gorakhpur
Prime Minister will visit the Gita Press in Gorakhpur and participate in the closing ceremony of centenary celebrations of the historic printing press. He will release the chitramaya Shiva Purana granth during the programme. The Prime Minister will also visit the Leela Chitra temple in the Gita Press.
Prime Minister will flag off two Vande Bharat trains from Gorakhpur Railway station. The two trains are : Gorakhpur – Lucknow Vande Bharat Express and Jodhpur – Ahmedabad (Sabarmati) Vande Bharat Express.
Gorakhpur – Lucknow Vande Bharat Express will pass through Ayodhya and will improve connectivity to important cities in the state and also give a fillip to tourism. Jodhpur – Sabarmati Vande Bharat Express will improve connectivity to famous places such as Jodhpur, Abu Road, Ahmedabad and will boost socio economic development in the region.
Prime Minister will also lay the foundation stone of Gorakhpur Railway Station redevelopment. The station will be redeveloped at a cost of around Rs. 498 crore and will provide world class passenger amenities.
PM in Varanasi
During the public programme in Varanasi, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stones of multiple development projects worth more than Rs 12100 crore.
Prime Minister will dedicate Pt. Deendayal Upadhyaya Junction - Son Nagar railway line of Dedicated Freight Corridor. Built at a cost of more Rs 6760 crore, the new line will facilitate faster and efficient movement of goods. Prime Minister will also dedicate to nation three railway lines whose electrification or doubling has been completed at a cost of more than 990 crore. These include Ghazipur city - Aunrihar rail line, Aunrihar- Jaunpur rail line and Bhatni- Aunrihar rail line. These projects have helped in achieving 100 percent electrification of railway lines in Uttar Pradesh.
Prime Minister will dedicate to nation the four-lane widening of Varanasi-Jaunpur section of NH-56, which has been completed at a cost of more than Rs 2750 crore, making travel from Varanasi to Lucknow easier and faster;
Among the multiple projects in Varanasi that will be inaugurated by the Prime Minister are construction and renovation of 18 PWD roads; International Girls Hostel building constructed at BHU campus; Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET)- Vocational Training Centre at village Karsara; Residential buildings and amenities in Police station Sindhaura, PAC Bhullanpur, Fire station Pindra and Govt residential school Tarsada; Economic Offences Research Organization building; Sewer line from Mohan Katra to Konia Ghat and a modern septage management system in village Ramna; 30 double-sided backlit LED unipoles; a cow dung-based bio-gas plant at NDDB Milk plant Ramnagar; and a unique floating changing rooms jetty at Dashashwamedh ghat which will facilitate the bathing of devotees in river Ganga.
The projects whose foundation stone will be laid by the Prime Minister include construction of 3 two-lane rail over bridge (ROB) near Chaukhandi, Kadipur and Hardattapur railway stations; Construction of Vyasnagar - Pt. Deendayal Upadhyay Junction rail flyover; and construction and renovation of 15 PWD roads. These projects will be developed at a cumulative cost of about Rs 780 crore.
Prime Minister will also lay the foundation stone of 192 rural drinking water schemes, to be built at a cost of more than Rs 550 crore, under the Jal Jeevan Mission. It will provide pure drinking water to 7 lakh people in 192 villages.
Prime Minister will also lay the foundation stone of redesigning and redevelopment of Manikarnika and Harishchandra Ghats. The redevelopment ghats will have provision of public conveniences, waiting areas, wood storage, waste disposal and eco friendly cremation pyres.
Other projects whose foundation state will be laid include floating changing room jetties at six religiously significant bathing ghats on river Ganges in Varanasi on the lines of floating changing room jetties of Dashashwamedh Ghat and construction of students hostel at CIPET campus Karsara.
During the programme, Prime Minister will also distribute the loans of PMSVANidhi, keys of PMAY Rural houses and Ayushman Bharat cards to the beneficiaries in Uttar Pradesh. This will kickstart the Grih Pravesh of 5 lakh PMAY beneficiaries, distribution of 1.25 lakh PMSVANidhi loans to eligible beneficiaries and distribution of 2.88 crore Ayushman cards.
PM in Warangal
Prime Minister Narendra will lay the foundation stone for several crucial infrastructure development projects in Telangana worth around Rs. 6,100 crores.
Prime Minister will lay the foundation stone for 176 km long National Highway projects worth over Rs. 5,550 crores. The projects include 108 km long Mancherial – Warangal section of Nagpur-Vijayawada Corridor. The section will reduce distance between Mancherial and Warangal by around 34 km, thus reducing travel time and decongesting traffic on NH-44 and NH-65. He will also lay foundation stone for upgradation of the 68 km long Karimnagar – Warangal section of NH-563 from existing two lane to a four-lane configuration. This will help in improving connectivity to Hyderabad-Warangal Industrial Corridor, Kakatiya Mega Textile Park and SEZ at Warangal.
Prime Minister will also lay the foundation stone of the Railway Manufacturing Unit, Kazipet. To be developed at a cost of over Rs. 500 crores, the modern manufacturing unit will have enhanced Rolling Stock manufacturing capacity. It will be equipped with latest technology standards and facilities such as Robotic Painting of Wagons, State-of-the-art Machinery and Plant with modern material storage and handling. It will help in local employment generation and development of ancillary units in nearby areas.
PM in Bikaner
Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of development projects worth over Rs. 24,300 crore in Bikaner, aimed at enhancing the region's infrastructure and welfare.
Prime Minister will dedicate to the nation six lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor. Spanning over 500 km in Rajasthan, this section which runs from village Jakhdawali in Hanumangarh district to village Khetlawas in Jalore district, is built at a cost of around Rs. 11,125 crore. This expressway will significantly reduce travel time and improve connectivity between major cities, and industrial corridors. The expressway will not only facilitate seamless transportation of goods but also enhance tourism and economic development along its route.
Giving a boost to the power sector in the region, Prime Minister will dedicate to the Nation the phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor worth around Rs. 10,950 Crore. The green energy corridor will integrate about 6 GW of renewable power and help in grid balancing of Renewable Power with Thermal Generation in Western Region and Hydro Generation in the Northern region, thereby strengthening transmission capacity between Northern Region and Western Region. Prime Minister will also dedicate Bikaner to Bhiwadi Transmission Line. To be developed by Power Grid at a cost of around Rs. 1,340 crores, Bikaner to Bhiwadi Transmission Line will help in evacuation of 8.1 GW of Solar Power in Rajasthan.
Prime Minister will dedicate a new 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner. The hospital will have a capacity upgradeable to 100 beds. This hospital will serve as a vital healthcare facility, catering to the medical needs of the local community and ensuring accessible and quality healthcare services.
Further, Prime Minister will lay the foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway station. To be developed at a cost of around Rs. 450 Crores, the redevelopment work will involve renovation of all platforms along with flooring and ceiling while ensuring preservation of the heritage status of the existing structure of the railway station.
Foundation Stone for the Doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section will also be laid by the Prime Minister. Doubling of this rail line will enhance connectivity, facilitate easier transportation of gypsum, limestone, food grains and fertiliser products from Bikaner region to the rest of the country.