Prime Minister's Office
List of Outcomes: Prime Minister’s visit to France
14 JUL 2023 10:00PM by PIB Delhi
S. No. Documents Concluded Type
Institutional Cooperation
1. Letter of Intent on the New National Museum and Cooperation on Museology Letter of Intent
2. MoU on Cooperation in the field of Digital Technologies
between MeitY and French Ministry of Economy
Memorandum of Understanding
3. Technical Cooperation between Direction-Générale d’Aviation Civile, France and Airports Authority of India in the field of Civil Aviation Memorandum of Understanding
4. Technical arrangements for Civil Aviation Security (AVSEC) between India and France Memorandum of Understanding
5. Letter of Intent between Prasar Bharati and France Media Monde Letter of Intent
6. MoU between Invest India and Business France Memorandum of understanding
Cooperation in the area of Space
7. India-France joint Earth Observation mission TRISHNA Implementing Arrangement Implementing Arrangement
8. Maritime Domain Awareness short-term programme Implementing Arrangement Implementing Arrangement
9. Agreement on Conjunction Analysis and Evaluation Service: Alerts and Recommendations (CAESAR) and use of Exert Modules of JAVA for Assessment of Conjunction (JAC) software Agreement
10. Joint Declaration between ISRO and CNES Concerning Joint Developments in the field of Launchers Joint Declaration
Scientific Cooperation
11. Letter of Intent between India and France for Cooperation in the field of Health and Medicine Letter of Intent
12. MoU between the National Institute of Ocean Technology (NIOT), Ministry of Earth Sciences (MoES), Chennai and Instiut Français de Recherche pour l’exploitation de la Mer(IFREMER) Memorandum of Understanding
Cooperation in Strategic Areas
13. Head of Agreement (HoA) between Indian Oil Corporation Limited and M/s Total Energies Gas and Power Ltd (Total Energies) to establish a long-term LNG Sale and Purchase Agreement (SPA) Agreement
Announcements
Cooperation in Political/Strategic Areas
1. Roadmap on Indo-French Strategic Partnership Horizon 2047 Joint Press release
2. Roadmap India-France Cooperation in the Indo-Pacific Joint Press release
3. NSIL and Arianespace intent to collaborate in commercial launch services Letter of Intent
Cooperation on Sustainable Development
4. Joint Commitment on Eliminating Single-use Plastic Pollution Joint Press release
Cooperation for People-to-People Exchanges and Welfare
5. Opening up of Consulate General of India in Marseille Announcement
6. Cooperation the Area of Sports Joint Declaration of Intent
7. Increase in CEFIPRA (Indo-French Centre for the Promotion of Advanced Research) Funding by € 1 Mn on each side and increased scholarships Included in roadmap
8. Issuance of five-year validity short-stay Schengen Visa for Indians who are degree holders from French educational institutions (Masters and above) Included in roadmap
9. Exemption of Visas on Official Passports Included in roadmap
10, Agreement between Proparco (subsidiary of French Development Agency) and Satya Microfinance for $20 million to support Satya in growing its microcredit/MSME portfolio and foster inclusion of unbanked people, especially rural women (96% of the beneficiaries) and young people Included in roadmap
11. French support to the 2nd phase of the Indian programme on sustainable cities - "City Investments to Innovate, integrate and Sustain” (CITIIS 2.0), co-financed with Germany and the EU
to support competitively selected projects promoting circular economy with focus on integrated waste management at the city level, climate-oriented reform actions at the State level, and institutional strengthening and knowledge dissemination at the National level.
Included in roadmap

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ: ସଫଳତା, ଚୁକ୍ତିନାମା ଏବଂ ଫଳାଫଳର ତାଲିକା
14 JUL 2023 10:00PM by PIB Bhubaneswar
ସାଂଗଠନିକ ସହାୟତା
୧. ନୂତନ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପତ୍ର
୨. ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
MeitY ଏବଂ ଫରାସୀ ଅର୍ଥନୀତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୩. ଡିରେକ୍ସନ-ଜେନେରାଲ ଡି'ଏଭିଏସନ୍ ସିଭିଲ୍, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଏୟାରପୋର୍ଟ ଅଥରିଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୪. ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା (AVSEC) ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୫. ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପତ୍ର ମିଡିଆ ମୋଣ୍ଡେ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟପତ୍ର
୬. ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ
୭. ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ମିଳିତ ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ମିଶନ ତ୍ରିଷ୍ଣା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା
୮. ସାମୁଦ୍ରିକ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା
୯. ସଂଯୋଗ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସେବା ଉପରେ ଚୁକ୍ତି: ସତର୍କତା ଏବଂ ସୁପାରିଶ (CAESAR) ଏବଂ ସଂଯୋଗ (JAC) ସଫ୍ଟୱେର୍ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ JAVA ର ଏକ୍ସର୍ଟ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ବ୍ୟବହାର ଚୁକ୍ତିନାମା
୧୦. ଲଞ୍ଚର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ISRO ଏବଂ CNES ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା
ସଂଯୁକ୍ତ ଘୋଷଣାନାମା
ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ
୧୧. ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପତ୍ର
୧୨. ଜାତୀୟ ମହାସାଗର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (NIOT), ଭୂ ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (MoES), ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଫ୍ରାନ୍ସାଇସ୍ ଡି ରିଚେର୍ଚେ ପୋର୍ ଲ’ ଏକ୍ସପ୍ଲୋଇଟେସନ୍ ଡେ ଲା ମେର୍ (IFREMER) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ
୧୩. ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ LNG ବିକ୍ରୟ ଏବଂ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (SPA) ଚୁକ୍ତିନାମା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ମେସର୍ସ ଟୋଟାଲ୍ ଏନର୍ଜିସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ପାୱାର ଲିମିଟେଡ୍ (ଟୋଟାଲ୍ ଏନର୍ଜିସ୍) ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତିନାମା (HoA) ମୁଖ୍ୟ ଘୋଷଣା
ରାଜନୈତିକ/ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ
୧. ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଦିଗନ୍ତ ୨୦୪୭ ମିଳିତ ପ୍ରେସ୍ ରିଲିଜ୍ ଉପରେ ରୋଡମ୍ୟାପ୍
୨. ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ମିଳିତ ପ୍ରେସ୍ ରିଲିଜରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଯୋଗ ରୋଡମ୍ୟାପ୍
୩. ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ସେବାରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ NSIL ଏବଂ Arianespace ଇଚ୍ଛୁକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ସହଯୋଗ
୪. ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମିଳିତ ପ୍ରେସ୍ ରିଲିଜ୍
ଲୋକ-ଲୋକ ବିନିମୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସହଯୋଗ
୫. ମାର୍ସେଲିରେ ଭାରତର କନସୁଲେଟ୍ ଜେନେରାଲର ଉଦଘାଟନ ଘୋଷଣା
୬. କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଘୋଷଣା
୭. CEFIPRA (ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ କେନ୍ଦ୍ର) ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍ଶ୍ୱରେ € 1 ମିଲିୟନ ପାଣ୍ଠି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
୮. ଫରାସୀ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ (ମାଷ୍ଟର ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ)ରୁ ଡିଗ୍ରୀଧାରୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷୀୟ ବୈଧତା ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ୱଳ୍ପ ରହଣି ଶେଞ୍ଜେନ ଭିସା ପ୍ରଦାନ ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
୯. ସରକାରୀ ପାସପୋର୍ଟରେ ଭିସା ଛାଡ଼ ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
୧୦, ସତ୍ୟକୁ ଏହାର ମାଇକ୍ରୋକ୍ରେଡିଟ୍/MSME ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କ, ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା (ଲାଭକାରୀଙ୍କ ୯୬%) ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାରେ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ $20 ମିଲିୟନ ପାଇଁ ପ୍ରୋପାର୍କୋ (ଫ୍ରାନ୍ସୀ ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସିର ସହାୟକ ସଂସ୍ଥା) ଏବଂ ସତ୍ୟ ମାଇକ୍ରୋଫାଇନାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତି ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
୧୧. ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଫରାସୀ ସମର୍ଥନ ସ୍ଥାୟୀ ସହର ଉପରେ ଭାରତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - "ଉଦ୍ଭାବନ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ପାଇଁ ସହର ନିବେଶ" (CITIIS 2.0), ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ EU ସହିତ ସହ-ଅର୍ଥପ୍ରାପ୍ତ - ସହର ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଜଳବାୟୁ-ମୁଖୀ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସାଂସ୍ଥାଗତ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଭାବରେ ମନୋନୀତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ।
sws