শেল-থুম মন্ত্রালয়
পৱার সেক্তরগী অওনবশিং য়াংশিন্নবা কেন্দ্রনা রাজ্যশিংদা শেনগী মতেং পীখ্রে
পৱার সেক্তরদা অওনবশিং পুরক্নবা রাজ্য ১২না লুপা করোর ৬৬,৪১৩গী শেনফম ফংলে
পৱার সেক্তরগী অওনবশিং পুরক্নবা ২০২৩-২৪গী লুপা করোর ১,৪৩,৩৩২গী শেনফম লৈরে
28 JUN 2023 12:03PM by PIB Imphal
রাজ্যশিংনা পৱার সেক্তরদা অওনবশিং পুরক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং পুক্নিং থৌগৎপা অমা ওইনা অহেনবা শেনফম পুনবা অয়াবা পীবগী মওংদা ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তনা শেন-থুমগী খুদোংচাবা পীরে। পৱার সেক্তরদা থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা অওনবশিংদা রাজ্যশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মতেং পাংনবা পান্দমদা থবক অসি পায়খৎলকপনি।
থবক অসি কেন্দ্রগী বজেত ২০২১-২২দা য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তরনা লাউথোকখিবনি। থৌরাং অসিগী মখাদা, চহি মরিগী মতম হায়বদি ২০২১-২২দগী ২০২৪-২৫ ফাওবা চহিগী ওইনা রাজ্যশিংনা গ্রোস স্তেৎ দোমেস্তিক প্রদক (জি এস দি পি)গী চাদা ০.৫ অহেনবা ওইনা পুবা য়ারগনি। রাজ্যশিংনা পৱার সেক্তরদা অকক্নবা অওনবশিং পুরক্নবা ঙম্নবা মসিগী অহেনবা শেন-থুমগী খুদোংচাবা অসি পীবনি।
মসিগী থবক অসিনা রাজ্য সরকারশিংনা অওনবা পুরক্নবা থবকশিং পায়খৎপা হৌহল্লে অমসুং মখোয়না পায়খৎখিবা অওনবা থবকশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং রাজ্য কয়ানা পীখৎলক্লে অমসুং পৱার মিনিস্ত্রিদা তোঙান-তোঙানবা হিরমদা মাইপাকপা ঙম্লে।
পৱার মিনিস্ত্রিগী পাউতাক মতুংইন্না, ২০২১-২২ অমসুং ২০২২-২৩দা অওনবশিং পুরক্নবা ফাইনান্স মিনিস্ত্রিনা রাজ্য ১২দা অয়াবা পীখ্রে। হৌখিবা শেনবা চহি অনি হেনবদা, অহেনবা শেনফমশিং পুনবা অয়াবা পীবদগী মখোয়না লুপা করোর ৬৬,৪১৩গী শেনফম লৌনবা অয়াবা পীখ্রে।
অওনবা পুরক্নবা থবকশিংগীদমক রাজ্য অমনা পুবা য়াবা শেনফমগী মরোলশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
২০২১-২২ অমসুং ২০২২-২৩গী ওইনা অহেনবা শেনফম পুনবা অয়াবা পীখ্রবা শেনফমগী অপুনবা
(লুপা করোরদা )
১.
অন্ধ্র প্রদেস
৯,৫৭৪
২.
অসাম
৪,৩৫৯
৩.
হিমাচল প্রদেস
২৫১
৪.
কেরলা
৮,৩২৩
৫.
মনিপুর
১৮০
৬.
মেঘালয়
১৯২
৭.
ওরিসা
২,৭২৫
৮.
রাজস্থান
১১,৩০৮
৯.
সিক্কিম
৩৬১
১০.
তামিল নাদু
৭,০৫৪
১১.
উত্তর প্রদেস
৬,৮২৩
১২.
নোংচুপ বেঙ্গল
১৫,২৬৩
অপুনবা
৬৬,৪১৩
শেনবা চহি ২০২৩-২৪দা রাজ্যশিংনা পৱার সেক্তরগী অওনবশিং পুরক্নবা অহেনবা শেনফম পুনবা খুদোংচাবা পীগনি। হায়রিবা অওনবশিং অসি পুরক্নবা ২০২৩-২৪দা রাজ্যশিংনা লুপা করোর ১,৪৩,৩৩২গী শেনফম পুবা য়াগনি। ২০২১-২২ অমসুং ২০২৩-২৪দা অওনবশিং পুরকপা ঙমখিদবা রাজ্যশিং করিগুম্বা মখোয়না চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা অওনবশিং পুরক্লবদি ২০২৩-২৪গী খাক্তুনা থম্লিবা শেনফমশিং শেন পুবা য়াগনি।
পৱার সেক্তরগী অওনবশিং পুরক্নবা শেন পুনবা খুদোংচাবা পীবগী মরুওইবা পান্দমদি সেক্তর অসিদা থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনবা অমসুং শেন পীরগা লৈবা মৈ শীজিন্নবা হেনগৎহনবনি।
খুদোংচাবা অসি ফংনবগীদমক, রাজ্য সরকারশিংনা তঙাইফদবা অওনবশিং অসি পায়খৎকদবনি অমসুং পান্দমশিং য়ৌবা ঙমগদবনি। দরকার ওইবা অওনবশিংগী মনুংদা য়াওরি:
- পব্লিক সেক্তর পৱার দিস্ত্রিবিউসন কম্পেনিশিং( দিস্কোম) শিংনা অফবা থবক পায়খৎপদা অমাং-অতা থোকপগী দাইত্ব রাজ্য সরকারনা পুবা।
- সবসিদিশিং পীবা অমসুং দিস্কোমশিংদা সরকারনা পীগদবা শেনফমশিং অমসুং দিস্কোমশিংনা অতোপ্পা পীগদবশিং রেকোর্দ তৌবা য়াওনা শেন-থুমগী থবকশিংগী পাউ পীবদা অরোন-অথুপ থমদবা।
- মতম চানা শেন-থুম অমসুং ইনর্জি একাউন্তশিং ওদিৎ পাংথোকপা।
- আইন অমসুং চৎন-কাংলোনশিংগী দরকার ওইবশিং ঙাক্না চৎপা।
হায়রিবা অওনবশিং অসি পায়খৎলবা মতুংদা, রাজ্য অমগী ফিবম য়েংশিনগনি অমসুং মখোয়না ফংবা য়াবা শেন্থং লেপকনি অমসুং মসি জি.দি.পিগী চাদা ০.২৫ দগী ০.৫ ফাওবগী মনুংদা ওইগনি। ইভালুএসন তৌবা অসিদা য়াওরি:
- অপুনবা ওইনা ইনর্জি শীজিন্নখিবগা চাংদম্নবদা মিতরদা ফংলিবা মৈ শীজিন্নখিবগী চাংগী চাদা, লৌউ শিংউগী শীজিন্নখিবা য়াওনা।
- কঞ্জুমরশিংদা দি.বি.তিদা পীখিবা সবসিদি
- এগ্রিগেত তেক্নিকেল এন্দ কম্মর্সিএল( এ তি এন্দ সি) দা মৈ মাঙবা হন্থহন্নবা পান্দমশিং ফংবা।
- এভরেজ কোস্ত সপ্লাই অমসুং এভরেজ রিএলাইজেবল রেভিনিউ (এ সি এস-এ আর আর)গী অহোবা হন্থহন্নবা পান্দম ফংবা।
- ক্রোস সবসিদিশিং হন্থহনবা।
- সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং অমসুং লোকেল বোদিশিংনা ইলেক্ত্রিক বীলশিং পীবা।
- সরকারগী ওফিসতা প্রিপেদ মিতরশিং পানবা।
- অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা।
মখা তানা, পৱার দিস্ত্রিবিউসন কম্পেনিশিং প্রাইভেতাইজেসন তৌবগীদমক রাজ্যশিং বোনস মার্কশিং ফংবা য়াই।
রাজ্যশিংগী ফিবম য়েংনবা অমসুং অহেনবা শেনফম পুবা য়ানবা মখোয়গী ইলিজিবিলিতি লেপ্নবা পৱার মিনিস্ত্রিনা নোদেল মিনিস্ত্রি ওইনা থবক তৌরি।

Ministry of Finance
Centre Provides Financial Incentives to States to accelerate Power Sector Reforms
12 States receive Rs. 66,413 crore incentives for Reforms in Power Sector
Rs. 1,43,332 crore incentive available in 2023-24 for Power Sector Reforms
28 JUN 2023 12:03PM by PIB Delhi
The Department of Expenditure, Ministry of Finance, has given a boost to reforms by the States in power sector by providing financial incentives in the form of additional borrowing permissions. This move aims to encourage and support the States in undertaking reforms to enhance the efficiency and performance of the power sector.
The initiative was announced by the Union Finance Minister in Union Budget 2021-22. Under this initiative, an additional borrowing space of up to 0.5 percent of the Gross State Domestic Product (GSDP) is available to the States annually for a four-year period from 2021-22 to 2024-25. This additional financial window is dependent on implementation of specific reforms in the power sector by the States.
The initiative has spurred State Governments to initiate the reform process, and several States have come forward and submitted details of the reforms undertaken and achievements of various parameters to the Ministry of Power.
Based on the recommendations of the Ministry of Power, the Ministry of Finance has granted permission for reforms undertaken in 2021-22 and 2022-23 to 12 State Governments. Over the last two financial years, they have been allowed to raise financial resources of Rs. 66,413 crore through additional borrowing permissions.
The breakdown of the amount allowed for each State as an incentive to embark on the reform process is as follows:
Sl. No.
State
Cumulative amount of additional borrowing permission for 2021-22 and 2022-23
(Rs in crore)
1.
Andhra Pradesh
9,574
2.
Assam
4,359
3.
Himachal Pradesh
251
4.
Kerala
8,323
5.
Manipur
180
6.
Meghalaya
192
7.
Odisha
2,725
8.
Rajasthan
11,308
9.
Sikkim
361
10.
Tamil Nadu
7,054
11
Uttar Pradesh
6,823
12
West Bengal
15,263
Total
66,413
In the financial year 2023-24, States can continue to avail themselves of the facility of additional borrowing linked to power sector reforms. An amount of Rs. 1,43,332 crore will be available as an incentive to States for undertaking these reforms in 2023-24. States that were unable to complete the reform process in 2021-22 and 2022-23 may also benefit from the additional borrowing earmarked for 2023-24 if they carry out the reforms in the current financial year.
The primary objectives of granting financial incentives for undertaking power sector reforms are to improve operational and economic efficiency within the sector and promote a sustained increase in paid electricity consumption.
To be eligible for the incentives, State governments must undertake a set of mandatory reforms and meet stipulated performance benchmarks. The required reforms include:
• Progressive assumption of responsibility for losses of public sector power distribution companies (DISCOMs) by the State Government.
• Transparency in the reporting of financial affairs of power sector including payment of subsidies and recording of liabilities of Governments to DISCOMs and of DISCOMs to others.
• Timely rendition of financial and energy accounts and timely audit.
• Compliance with legal and regulatory requirements.
Upon completion of these reforms, a State's performance is evaluated based on specific criteria to determine its eligibility for the incentive amount which may range from 0.25% to 0.5% of GDP based on performance. The evaluation criteria include:
• Percentage of metered electricity consumption against total energy consumption, including agricultural connections.
• Subsidy payment by Direct Benefit Transfer (DBT) to consumers.
• Achievement of targets for reduction in Aggregate Technical & Commercial (AT&C) loss.
• Meeting the target of reduction in Average Cost of Supply and Average Realizable Revenue (ACS-ARR) Gap.
• Reduction in cross subsidies.
• Payment of Electricity bills by Government Departments and local bodies.
• Installation of prepaid meters in government office.
• Use of innovations and innovative technologies.
Furthermore, States are eligible for bonus marks for privatisation of power distribution companies
The Ministry of Power serves as the nodal Ministry for assessing the performance of States and determining their eligibility for granting additional borrowing permission.