প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত এছচিঅ’ সন্মিলন
30 MAY 2023 8:15PM by PIB Guwahati
ভাৰতে ২০২২ চনৰ ১৬ ছেপ্টেম্বৰত সমৰকন্দ সন্মিলনত এছচিঅ’ৰ অধ্যক্ষৰ পদ গ্ৰহণ কৰে। ভাৰতৰ প্ৰথম অধ্যক্ষতাৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত ২০২৩ৰ ৪ জুলাইত এছচিঅ’ অধ্যক্ষ পৰিষদৰ ২৩সংখ্যক সন্মিলন ভাৰ্চুৱেল ফৰ্মেটত অনুষ্ঠিত হ’ব।
সকলো এছচিঅ’ সদস্য ৰাষ্ট্ৰ, অৰ্থাৎ এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ বাবে চীন, ৰাছিয়া, কাজাখস্তান, কিৰ্গিস্তান, পাকিস্তান, তাজিকিস্তান আৰু উজবেকিস্তানক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ইৰাণ, বেলাৰুছ আৰু মংগোলিয়াক পৰ্যবেক্ষক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। এছচিঅ’ৰ পৰম্পৰা অনুসৰি তুৰ্কমেনিস্তানক অধ্যক্ষৰ অতিথি হিচাপেও আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। এছচিঅ’ সংস্থা দুটাৰ মুৰব্বী– সচিবালয় আৰু এছচিঅ’ ৰেটছো উপস্থিত থাকিব। ইয়াৰ উপৰিও ছটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক সংস্থা যেনে- ৰাষ্ট্ৰসংঘ, আছিয়ান, চিআইএছ, চিএছটিঅ’, ইএইইউ আৰু চিআইচিএৰ মুৰব্বীসকলকো আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে৷
এইবাৰৰ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘এক SECURE এছচিঅ’ৰ দিশে। ২০১৮ চনৰ এছচিঅ’ শীৰ্ষ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্ভাৱন কৰা ‘SECURE’ সংক্ষিপ্ত ৰূপটোৰ অৰ্থ হৈছে নিৰাপত্তা; অৰ্থনীতি আৰু বাণিজ্য; সংযোগ ক্ষমতা; ঐক্য; সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাৰ প্ৰতি সন্মান; আৰু পৰিৱেশ। এই বিষয়বস্তুসমূহ আমাৰ এছচিঅ’ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত আলোকপাত কৰা হৈছে।
ভাৰতে ইয়াৰ অধ্যক্ষতাত ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্ভাৱন; পৰম্পৰাগত চিকিৎসা; ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি; যুৱ সবলীকৰণ; আৰু মিলিত বৌদ্ধ ঐতিহ্যক সহযোগিতাৰ নতুন স্তম্ভ স্থাপন কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতে আমাৰ দেশসমূহৰ মাজত ঐতিহাসিক আৰু সভ্যতামূলক বান্ধোনক উদযাপন কৰা বৃহত্তৰ জনতাকেন্দ্ৰিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাবে প্ৰথমবাৰৰ বাবে এছচিঅ’ সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন ৰাজধানীৰ পৰিকাঠামোৰ অধীনত বাৰাণসীয়ে আয়োজন কৰা বিভিন্ন সামাজিক-সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান উল্লেখযোগ্য।
ভাৰতৰ এছচিঅ’ৰ অধ্যক্ষতা সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত ব্যাপক কাৰ্যকলাপ আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক সহযোগিতাৰ এক সময়৷ ভাৰতত মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ ১৪খন বৈঠককে ধৰি মুঠ ১৩৪খন বৈঠক আৰু অনুষ্ঠান আয়োজন কৰা হৈছে। ভাৰত সংস্থাটোত ইতিবাচক আৰু গঠনমূলক ভূমিকা পালন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে আৰু ইয়াৰ অধ্যক্ষতাত সৰ্বতোপ্ৰকাৰে সফল এছচিঅ’ সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে আগ্ৰহী।

Prime Minister's Office
SCO Summit under India’s Chairmanship
30 MAY 2023 8:15PM by PIB Delhi
India assumed the rotating Chairmanship of SCO at the Samarkand Summit on 16 September 2022. Under India’s first-ever Chairmanship, the 23rd Summit of the SCO Council of Heads of State will be held in the virtual format on 4 July 2023, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi.
All the SCO Member States, viz. China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Pakistan, Tajikistan and Uzbekistan, have been invited to attend the Summit. In addition, Iran, Belarus and Mongolia have been invited as Observer States. As per SCO tradition, Turkmenistan has also been invited as the guest of the Chair. Heads of the two SCO Bodies – the Secretariat and the SCO RATS - will also be present. Further, Heads of six international and regional organizations have also been invited, viz. UN, ASEAN, CIS, CSTO, EAEU and CICA.
The theme of the Summit is ‘Towards a SECURE SCO’. The SECURE acronym was coined by the Prime Minister at the 2018 SCO Summit and stands for Security; Economy and Trade; Connectivity; Unity; Respect for Sovereignty and Territorial Integrity; and Environment. These themes have been highlighted during our Chairmanship of SCO.
India has set up new pillars of cooperation under its Chairmanship - Startups and Innovation; Traditional Medicine; Digital Inclusion; Youth Empowerment; and Shared Buddhist Heritage. In addition, India has worked towards fostering greater people to people ties that celebrate the historical and civilizational bonds between our nations. These include the various socio-cultural events hosted by Varanasi under the framework of the first-ever SCO Cultural and Tourist Capital for 2022-23.
India’s Chairmanship of SCO has been a period of intense activity and mutually beneficial cooperation between Member States. India has hosted a total of 134 meetings and events, including 14 Ministerial-level meetings. India remains committed to play a positive and constructive role in the organization, and looks forward to a successful SCO Summit as the culmination of its Chairmanship.