Prime Minister's Office
SCO Summit under India’s Chairmanship
30 MAY 2023 8:15PM by PIB Delhi
India assumed the rotating Chairmanship of SCO at the Samarkand Summit on 16 September 2022. Under India’s first-ever Chairmanship, the 23rd Summit of the SCO Council of Heads of State will be held in the virtual format on 4 July 2023, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi.
All the SCO Member States, viz. China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Pakistan, Tajikistan and Uzbekistan, have been invited to attend the Summit. In addition, Iran, Belarus and Mongolia have been invited as Observer States. As per SCO tradition, Turkmenistan has also been invited as the guest of the Chair. Heads of the two SCO Bodies – the Secretariat and the SCO RATS - will also be present. Further, Heads of six international and regional organizations have also been invited, viz. UN, ASEAN, CIS, CSTO, EAEU and CICA.
The theme of the Summit is ‘Towards a SECURE SCO’. The SECURE acronym was coined by the Prime Minister at the 2018 SCO Summit and stands for Security; Economy and Trade; Connectivity; Unity; Respect for Sovereignty and Territorial Integrity; and Environment. These themes have been highlighted during our Chairmanship of SCO.
India has set up new pillars of cooperation under its Chairmanship - Startups and Innovation; Traditional Medicine; Digital Inclusion; Youth Empowerment; and Shared Buddhist Heritage. In addition, India has worked towards fostering greater people to people ties that celebrate the historical and civilizational bonds between our nations. These include the various socio-cultural events hosted by Varanasi under the framework of the first-ever SCO Cultural and Tourist Capital for 2022-23.
India’s Chairmanship of SCO has been a period of intense activity and mutually beneficial cooperation between Member States. India has hosted a total of 134 meetings and events, including 14 Ministerial-level meetings. India remains committed to play a positive and constructive role in the organization, and looks forward to a successful SCO Summit as the culmination of its Chairmanship.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏସସିଓ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
30 MAY 2023 8:15PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ 16 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2022 ରେ ସମରକନ୍ଦ ଶିଖଳ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏସସିଓ ର ‘ରୋଟେଟିଂ ଚେୟାରମ୍ୟାନ’ ପଦ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ, ଏସସିଓ ପରିଷଦର ରାଷ୍ଟ୍ରାଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କର 23ଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ 4 ଜୁଲାଇ 2023 ରେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ ଯାହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କରିବେ।
ସମସ୍ତ ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଯଥା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଚୀନ୍, ଋଷିଆ, କାଜାଖସ୍ତାନ, କିର୍ଗିଜସ୍ଥାନ, ପାକିସ୍ଥାନ, ତାଜିକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଉଜବେକିସ୍ତାନକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ ଇରାନ, ବେଲାଋଷ ଏବଂ ମଙ୍ଗୋଲିଆକୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ଏସସିଓ ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ ତୁର୍କମେନିସ୍ତାନକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଅତିଥି ଭାବରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ଦୁଇଟି ଏସସିଓ ସଂସ୍ଥାର ମୁଖ୍ୟ - ସଚିବାଳୟ ଏବଂ ଏସସିଓ ଆରଏଟିଏସ୍ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଛଅଟି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଗଠନର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛନ୍ତି ଜାତିସଂଘ, ଏସିଆନ୍, ସିଆଇଏସ୍, ସିଏସଟିଓ, ଇଏଇୟୁ ଓ ସିଆଇସିଏ।
ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏସସିଓ ଆଡକୁ’। ସିକିଓର (ଏସଇସିୟୁଆରଇ) ନାମ 2018 ଏସସିଓ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସୁରକ୍ଷା; ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ; ସଂଯୋଗ; ଏକତା; ସାର୍ବଭୌମତ୍ବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ସମ୍ମାନ; ଏବଂ ପରିବେଶକୁ ସୂଚାଇ ଥାଏ। ଆମର ଏସସିଓ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଏହି ଥିମ୍ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଭାରତ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ - ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଇନୋଭେସନ୍ ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗର ନୂତନ ସ୍ତମ୍ଭ ସ୍ଥାପନ କରିଛି; ପାରମ୍ପାରିକ ଚିକିତ୍ସା; ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ; ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ; ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ଏଥିସହ, ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ତଥା ସଭ୍ୟତାଗତ ସମ୍ପର୍କ ତଥା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବଢ଼ାଇବ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। 2022-23 ପାଇଁ ସର୍ବପ୍ରଥମ ଏସସିଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରାଜଧାନୀର ଢାଞ୍ଚାରେ ବାରାଣାସୀ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭାରତର ଏସସିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସହଯୋଗର ସମୟ ଭାବରେ ରହିଛି। ଭାରତ ସମୁଦାୟ 134 ଟି ବୈଠକ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ 14 ଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ରହିଛି। ଏହି ସଂଗଠନରେ ଭାରତ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ସମାପ୍ତି ଭାବରେ ଏକ ସଫଳ ଏସସିଓ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆଶା କରୁଛି।