কেবিনেট সচিবালয়
আৰব সাগৰৰ আসন্ন ঘূৰ্ণীবতাহ ‘বিপৰ্জয়’ৰ বাবে প্ৰস্তুতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সংকট ব্যৱস্থাপনা সমিতি’ (এনচিএমচি)ৰ বৈঠক
12 JUN 2023 5:07PM by PIB Guwahati
কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাৰ অধ্যক্ষতাত ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সংকট ব্যৱস্থাপনা সমিতি’য়ে আজি এক বৈঠকত মিলিত হয় আৰু আৰব সাগৰৰ আসন্ন ঘূৰ্ণীবতাহ 'বিপৰ্জয়'ৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/সংস্থাসমূহে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তুতি পৰ্যালোচনা কৰে।
‘ভাৰতীয় বতৰ বিজ্ঞান বিভাগ’ (আইএমডি)ৰ সঞ্চালক প্ৰধানে সমিতিখনক পূব মধ্য আৰব সাগৰৰ ওপৰত অত্যন্ত তীব্ৰ গতিবেগসম্পন্ন ঘূৰ্ণীবতাহ 'বিপৰ্জয়'ৰ বৰ্তমান স্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। ই ১৪ তাৰিখৰ পুৱালৈকে প্ৰায় উত্তৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে, তাৰ পিছত উত্তৰ-উত্তৰ-পূবৰ ফালে গতি কৰিব আৰু ১৫ জুনৰ দুপৰীয়াৰ ভিতৰত মাণ্ডৱী (গুজৰাট) আৰু কৰাচী (পাকিস্তান)ৰ মাজত সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু কচ্ছ আৰু ইয়াৰ কাষৰীয়া পাকিস্তান উপকূল অতিক্ৰম কৰিব পাৰে, যাৰ সৰ্বাধিক ধাৰাবাহিক বতাহৰ গতিবেগ হ’ব ১২৫-১৩৫ কিলোমিটাৰ প্ৰতি ঘণ্টাৰ পৰা ১৫০ কিলোমিটাৰ প্ৰতিঘণ্টা।
গুজৰাটৰ মুখ্য সচিবগৰাকীয়ে ঘূৰ্ণীবতাহৰ প্ৰত্যাশিত পথত জনসাধাৰণৰ সুৰক্ষাৰ বাবে লোৱা প্ৰস্তুতিমূলক ব্যৱস্থা আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে সমিতিক অৱগত কৰে। মাছমৰীয়াসকলক সাগৰলৈ নাযাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে আৰু সাগৰত থকা সকলক সুৰক্ষিত স্থানলৈ ঘূৰাই মাতি অনা হৈছে। এতিয়ালৈকে মুঠ ২১,০০০ নাও ৰখাই থোৱা হৈছে। সকলো সংকট-প্ৰবণ গাঁৱৰ তালিকা স্থানান্তৰণৰ উদ্দেশ্যে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ‘লৱণ-কুণ্ড’সমূহৰ কৰ্মীসকলৰ বিৱৰণো প্ৰয়োজনত তেওঁলোকক সুৰক্ষিত স্থানলৈ স্থানান্তৰ কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। পৰ্যাপ্ত আশ্ৰয়, বিদ্যুৎ যোগান, ঔষধ আৰু জৰুৰীকালীন সেৱাসমূহ তৎপৰ কৰি ৰখা হৈছে। ‘এছডিআৰএফ’ৰ ১০টা দল মোতায়েন কৰা হৈছে।
‘ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ প্ৰতিসঁহাৰি বাহিনী’(এনডিআৰএফ)য়ে ইতিমধ্যে ১২টা দল মোতায়েন কৰিছে আৰু গুজৰাটত ৩টা অতিৰিক্ত দল তৎপৰ কৰি ৰখা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, আৰাকোনাম (তামিলনাডু), মুণ্ডলী (ওড়িশা) আৰু ভাথিণ্ডা (পঞ্জাৱ)ত ১৫টা দল, অৰ্থাৎ ৫টা কৈ দলক চমু জাননীত বিমানযোগে নিয়াৰ বাবে সাজু হৈ থাকিবলৈ কোৱা হৈছে। উপকূলৰক্ষী বাহিনী, সেনা আৰু নৌসেনাৰ উদ্ধাৰ আৰু সাহায্য প্ৰদানকাৰী দলৰ লগতে জাহাজ আৰু বিমানসমূহক সাজু কৰি ৰখা হৈছে।
গুজৰাট ৰাজ্যক তেওঁলোকৰ প্ৰস্তুতি, উদ্ধাৰ আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ প্ৰচেষ্টাত সহায় কৰিবলৈ সেনা, নৌসেনা, বায়ু সেনা আৰু উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ পৰ্যাপ্ত সংখ্যক দল আৰু সা-সামগ্ৰী মোতায়েন কৰা হৈছে। সামুদ্ৰিক পৰিষদ আৰু সকলো অংশীদাৰলৈ ‘ডিজি, শ্বিপিং’-ৰ দ্বাৰা নিয়মীয়া সতৰ্কবাণী আৰু পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। ‘অফশ্বৰ অইল ফিল্ড’সমূহ নিয়মীয়াকৈ নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে আৰু গুজৰাটত ‘অফশ্বৰ স্থাপনা’সমূহক সকলো নিয়োজিত জনশক্তিক তাৎক্ষণিক ভাৱে ওভতাই এনাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ কোৱা হৈছে। মুখ্য বন্দৰ ‘কান্দলা’ আৰু ‘মুন্দ্ৰা’ক সতৰ্ক কৰি দিয়া হৈছে আৰু অন্যান্য বন্দৰসমূহকো প্ৰতিৰোধমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
গুজৰাটৰ কেন্দ্ৰীয় সংস্থা আৰু চৰকাৰৰ প্ৰস্তুতি ব্যৱস্থাৰ পৰ্যালোচনা কৰি কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাই গুজৰাট চৰকাৰ আৰু সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ দ্বাৰা প্ৰতিৰোধমূলক আৰু সাৱধানতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এজনৰো প্ৰাণহানি নোহোৱাকৈ ৰখাৰ লগতে বিদ্যুৎ আৰু ‘টেলিকম’ৰ দৰে সা-সম্পত্তি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষতি হ্ৰাস কৰা, আৰু এই আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষতিৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াক অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণৰো তেওঁ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।
কেবিনেট সচিবগৰাকীয়ে কয় যে সাগৰলৈ যোৱা মাছমৰীয়াসকলক ঘূৰাই মাতিব লাগে আৰু এইটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ঘূৰ্ণীবতাহৰ পৰিণতিত হব পৰা ভূমিস্খলনৰ আগতে দুৰ্বল অঞ্চলসমূহৰ লোকসকলক সময়মতে স্থানান্তৰ কৰা হ'ব। কেবিনেট সচিবে গুজৰাট চৰকাৰক আশ্বাস দিয়ে যে সকলো কেন্দ্ৰীয় সংস্থা সাজু থকাৰ লগতে সহায়ৰ বাবে উপলব্ধ হ'ব।
বৈঠকত গুজৰাটৰ মুখ্য সচিব, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ৰে'ল ব'ৰ্ডৰ অধ্যক্ষ আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া, অসামৰিক বিমান পৰিবহন, বিদ্যুৎ, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব, ডিজি-টেলিকম বিভাগ, সদস্য সচিব ‘এনডিএমএ’, ‘চিআইএছচি আইডিএছ’, ‘ডিজি আইএমডি’, ‘ডিজি এনডিআৰএফ’, উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ ‘ডিজি’, জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।

Cabinet Secretariat
National Crisis Management Committee (NCMC) meets to review preparedness for impending cyclone ‘Biparjoy’ in Arabian Sea
12 JUN 2023 5:07PM by PIB Delhi
The National Crisis Management Committee (NCMC) under Chairmanship of Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba met today and reviewed preparedness of Government of Gujarat and Central Ministries/Agencies to review preparedness for impending cyclone ‘Biparjoy’ in Arabian Sea.
The Director General, India Meteorological Department (IMD), briefed the Committee about the current status of extremely severe cyclonic storm ‘Biparjoy’ over eastcentral Arabian Sea. It is very likely to move nearly northward till 14th morning, then move north-northeastwards and cross Saurashtra & Kutch and adjoining Pakistan coasts between Mandvi (Gujarat) and Karachi (Pakistan) near Jakhau Port (Gujarat) by noon of 15th June as a very severe cyclonic storm with maximum sustained wind speed of 125-135 kmph gusting to 150 kmph.
The Chief Secretary of Gujarat apprised the Committee of the preparatory measures being taken to protect the population in the expected path of the cyclonic storm and measures being taken by the local administration. Fishermen have been advised not to venture out into the sea and those at sea have been called back to safe berth. A total of 21,000 boats have been parked so far. List of all vulnerable villages have been prepared for evacuation purpose. Details of Saltpan workers have also been prepared for shifting them to safe places. Adequate shelters, power supply, medicine and emergency services are being kept in readiness. 10 teams of SDRF are being deployed.
National Disaster Response Force (NDRF) has already deployed 12 teams and 3 additional teams are kept in readiness in Gujarat. In addition, 15 teams, i.e, 5 Teams each at Arrakonam (Tamil Nadu), Mundli (Odisha) and Bathinda (Punjab) are kept alert for airlifting on short notice. Rescue and relief teams of the Coast Guard, Army and Navy along with ships and aircrafts have been kept ready on standby.
Adequate number of teams and assets of Army, Navy, Air Force and Coast Guard are being deployed to assist the State of Gujarat in their preparedness, rescue and restoration efforts. Regular alerts and advisories are being sent to maritime board and all stakeholders by DG, Shipping. Offshore Oil fields are being monitored regularly and offshore installations in Gujarat have been asked to ensure immediate return of all deployed manpower. Major ports Kandla&Mundra have been alerted and other ports have also been advised for preventive action.
Reviewing preparedness measures of the Central Agencies and Government of Gujarat, the Cabinet Secretary, Shri Rajiv Gauba stressed that preventive and precautionary measures should be taken by concerned authorities of Government of Gujarat and concerned Central Agencies. The aim should be to keep loss of lives to zero and minimize damage to property and infrastructure such as power and telecom, and in case of damage to this infrastructure, it must be restored in the shortest possible time.
The Cabinet Secretary said fishermen at sea should be called back and it must be ensured that people from vulnerable areas are evacuated well in time before the landfall of the cyclone. The Cabinet Secretary assured Government of Gujarat that all Central agencies are ready and will be available for assistance.
The meeting was attended by Chief Secretary of Gujarat, Union Home Secretary, Chairman & CEO, Railway Board, Secretaries of Ministry of Civil Aviation,Power,Ports, Shipping & Waterways, Department of Fisheries, DGTelecom, Member Secretary NDMA, CISC IDS,DG IMD, DG NDRF, DG Coast Guard and senior officers from the Ministry of Home Affairs.