মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
চহি ৯দা সেলস গ্রোথ চাদা চাদা ৩৩২ রেজিস্তার তৌবগীদমক কে.ভি.আই.সি.না পুৱারী শেমখ্রে
08 JUN 2023 7:29PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ‘আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান’বু খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রিজ কমিসন (কে.ভি.আই.সি.)না অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌহন্দুনা মালেমগী মাংদা অচৌবা ভারত অমগী মমি অমা লান্থোক্লে। নিং-তম্বা ভারতকী পুৱারীদা অহানবা ওইনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রিজ কমিসন প্রদক্তশিংগী তর্নওবর লুপা করোর লাখ ১.৩৪ হেনখ্রে। হৌখিবা শেনবা চহি ৯দা খুঙ্গং লমদমশিংদা লৈরিবা আর্তিসিয়ানশিংনা শাবা ইন্দেজিনস খাদি প্রদক্তশিং য়োনবদা চাদা ৩৩২গী অমুক্তা ওইখিদ্রিবা গ্রোথ অমা লৈখ্রে। শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রিজ প্রদক্তশিংগী তর্নওবর লুপা করোর ৩১,১৫৪ ওইখিবা মতমদা মসি শেনবা চহি ২০২২-২৩দা লুপা করোর ১,৩৪,৬৩০গী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা হেনগৎতুনা হৌজিক ফাওবদা ক্বাইদগী ফবা এচিবমেন্ত ওইরি। মদুগা মান্ননা কে.ভি.আই.সি.না খুঙ্গং লমদমশিংদা অনৌবা জোব ৯,৫৪,৮৯৯ শেমগৎতুনা অনৌবা মাইলস্তোন অমা শেমলে।
কে.ভি.আই.সি.গী চিয়রমেন শ্রী মনোজ কুমারনা এচিবমেন্ত অসিগী ক্রিদিত মহাত্ম গান্ধীগী অশেংবা ইন্সপিরেসন, ইকায় খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘ব্রান্দ শক্তি’ অমসুং লৈবাক্কী মনুং হুঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদা থবক তৌরিবা আর্তিসানশিংগী চোকথবা নায়দ্রবা অকনবা থবক্তা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইকায় খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবক অসিদা অমসুং মপান লৈবাক্তা প্লেতফোর্ম খুদিংদা খাদি প্রমোত তৌরি, মদুনা মরম ওইদুনা খাদিগী পোত্থোকশিং অসি মীয়াম্না পাম্বা হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি খাদিগী পোত্থোকশিং অসি মালেমদা খ্বাইদগী থাজবা থম্বা ব্রান্দশিংগী মরক্তা চল্লে। শেনবা চহি ২০১৩-১৪দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা কে.ভি.আই. পোত্থোকশিং পুথোকপদা চাদা ২৬৮ হেনগৎলে, য়োনখিবগী ফিগর চাদা ৩৩২ য়ৌদুনা রেকোর্দ পুম্নমক থুগায়রে। মসি ৱাফম অসিগী প্রমান্নি মদুদি ‘মেক ইন ইন্দিয়া’, ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ অমসুং ‘স্বদেশি প্রদক্তস’দা লৈবাক মীয়ামগী থাজবা হেনগৎলে।
কেন্দ্রদা ‘মোদী সরকার’গী চহি ৯গী মতম মনুংদা কে.ভি.আই.সি.না হোৎনদুনা ‘প্রোসপরিতী ফ্রোম সেল্ফ-রেলিয়েন্স’গী অদুগুম্লবা রেকোর্দ ৯ শেমগৎলে মদুনা খাদিবু অনৌবা পুন্সী পীরে।
1. কে.ভি.আই. পোত্থোকশিং পুথোকপদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎপা – শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা কে.ভি.আই. পোত্থোকশিং পুথোকপা লুপা করোর ২৬,১০৯ ওইখিবদা মদু শেনবা চহি ২০২২-২৩দা মসি লুপা করোর ৯৫৯৫৭ য়ৌদুনা চাদা ২৬৮ হেনগৎলে। প্রদক্সনগী ফিগর অসিনা অচেৎপা প্রমান ওইরে মদুদি কে.ভি.আই.সি.না খুঙ্গং লমদমশিংদা শিংথানিংঙাই ওইরবা থবক তৌরি।
2. কে.ভি.আই. পোত্থোকশিং য়োনবা খংহেন হেনগৎপা – হৌখিবা শেনবা চহি ৯দা, কে.ভি.আই. পোত্থোকশিং য়োনবদা চহি খুদিংগী অনৌবা রেকোর্দশিং শেম্লে। শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা য়োনখিবা অসি লুপা করোর ৩১,১৫৪ মমল ওইদুনা চাদা ৩৩২ হেনগৎখি, শেনবা চহি ২০২২-২৩দা মসি লুপা করোর ১,৩৪,৬৩০ য়ৌদুনা হৌজিক ফাওবগী খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি।
3. খাদি ফেব্রিকশিং পুথোকপদা অনৌবা রেকোর্দ – হৌখিবা চহি ৯দা খাদি ফেব্রিকশিং পুথোকপদা মপা লৈতবা গ্রোথ অমসু লৈরে। শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা খাদি ফি-রোলশিংগী প্রদক্সন লুপা করোর ৮১১ ওইদুনা চাদা ২৬০ হেনগৎখি, শেনবা চহি ২০২২-২৩দা মসি লুপা করোর ২৯১৬ য়ৌদুনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী ফবা পর্ফোমেন্স ওইরি।
4. খাদি ফেব্রিক য়োনবসু অনৌবা পুৱারী অমা শেম্লে – হৌখিবা শেনবা চহি ৯দা খাদি ফেব্রিকশিংগী দিমান্দদসু লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা মসি শুপ্নগী লুপা করোর ১০৮১ খক্তমক য়োনখি, শেনবা চহি ২০২২-২৩গী মনুংদা মসি চাদা ৪৫০ হেনগৎতুনা লুপা করোর ৫৯৪৩ য়ৌখি। কোবিদ-১৯গী মতুংদা ওর্গানিক ফি-রোলশিংগী দিমান্দ মালেম পুম্বদা হেনগৎলকখি।
5. এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন অমসুং কমুলেতিব এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসনগী অনৌবা রেকোর্দ – কে.ভি.আই.সি.গী মরুওইবা পান্দমদি রুরেল এরিয়াশিংদা য়ারিবমখৈ এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবা ফংহনবনি। কে.ভি.আই.সি.না লমশিং অসিদসু হৌখিবা চহি ৯দা রেকোর্দ অমা শেম্লে। শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা কমুলেতিব এমপ্লোইমেন্ত অসি ১৩০,৩৮,৪৪৪ ওইখিবদা চাদা ৩৬ হেন্না রেজিস্তার তৌদুনা ২০২২-২৩দা ১৭৭,১৬,২৮৮ য়ৌরে। মদুগা মাননা শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা ফংহনখিবা অনৌবা এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবা ৫,৬২,৫২১গা চাংদম্নবদা শেনবা চহি ২০২২-২৩দা মসি চাদা ৭০ হেনগৎপগা লোয়ননা এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবা ৯,৫৪,৮৯৯ ফংহনখি।
6. খাদি আর্তিসানশিংগী খুৎশুমনদা রেকোর্দ ওইনা হেনগৎপা – খাদি সেক্তরগা মরী লৈনবা খাদি আর্তিসানশিংসু খাদি ফেব্রিকশিংগী প্রদক্সন অমসুং সেলস হেনগৎলকপগী কানবা ফংলি। শেনবা চহি ২০১৩-১৪দগী হৌরগা মখোয়গী খুৎশুমন চাদা ১৫০ হেনগৎখ্রে। হন্দক্তা ২০২৩গী এপ্রিল ১দগী হৌরগা খাদি আর্তিসানশিংগী খুৎশুমন মখা তানা চাদা ৩৩ হেনগৎখ্রে।
7. নই দিল্লীগী কনৌত প্লেসতা লৈরিবা ‘খাদি ভবন’গী অনৌবা রেকোর্দ – ২০২২গী ওক্তোবর ২দা নই দিল্লীগী কনৌত প্লেসতা লৈরিবা কে.ভি.আই.সি.গী ফ্লেগশিপ ‘খাদি ভবন’গী য়োনখিবনা মমাংগী রেকোর্দ পুম্নমক থুগায়খি। প্রধান মন্ত্রীগী অপিলদা খাদিবু পামজবশিংনা লোংমা খক্তদা লুপা করোর ১.৩৪গী মমল ওইবা কে.ভি.আই. প্রদক্তশিং লৈদুনা অহানবা ওইনা অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমখি।
8. প্রাইম মিনিস্তরস এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.)দগী ‘আত্মনির্ভর ভারত’ শেমগৎপা – প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী স্বদেশি অভিয়ানগা লোয়ননা লৈবাক্কী নহাশিংবু শরু য়াহনবদা পি.এম.ই.জি.পি.না অনৌবা রেকোর্দ অমা শেম্লে। স্কিম অসিনা ‘থবক থিবগী মহুৎ থবক পীবা অমা ওইবা’গী প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মংলান মপুং ফাহল্লে। চহি ২০০৮-০৯দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা লুপা করোর ২১৮৭০.১৮গী অপুনবা মর্জিন মনী সবসিদী দিসব্রসমেন্ত অমগা লোয়ননা শেনবা চহি অসিদা অনৌবা প্রোজেক্ত লাখ ৮.৬৯ শেমগৎতুনা পুন্না মীওই লাখ ৭৩.৬৭দা এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে। মসি খক্তা নত্তনা য়ুনিত চাদা ৮০ হেন্না খুঙ্গং লমদমশিংদা শেমগৎলে, মদুগী মনুংদা চাদা ৫০ হেন্না এস.সি., এস.তি. অমসুং নুপী ওন্ত্রেপ্রিন্যুরশিংনা য়ুনিত চাদা ১৪ হেন্নসু শোত্থরিবা জিলাশিংদা শেমগৎলে। চহি ২০২২-২৩গী মনুংদা এচিবমেন্ত অসি য়ুনিত ৮৫১৬৭ ওইখি মদুগী মনুংদা এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবা লাখ ৯.৩৭ ফংহনখি।
9. ‘গ্রামোদ্যোগ বিকাস য়োজনা’গী অনৌবা রেকোর্দ – লাইরবশিংগী য়াইফনবা অমসুং সমাজগী খ্বাইদগী তাবা থাক্তা থবক তৌরিবা আর্তিসানশিংগীদমক কে.ভি.আই.সি.না ‘গ্রাম বিকাস য়োজনা’গী মখাদা মরুওইবা প্রোগ্রাম কয়া অমা পায়খৎলি। ২০১৭-১৮দগী হৌজিক ফাওবদা “হলী মিসন” প্রোগ্রামগী মখাদা অপুনবা বেনেফিসরী ১৯১১৮দা হয়িংখোই উপু অমসুং হয়িংখোই কোলোনী লাখ ১,৮৯,৯৮৯ য়েন্থোকখ্রে। মদুগা মাননা ‘কুমহার সশক্তিকরন’ প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা হৌজিক ফাওবদা চফু শাবা লিশিং ২৫ হেনবদা মোদর্ন ইলেক্ত্রিক পোত্তরস হ্বিলশিং য়েন্থোকখ্রে।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
A Momentous Leap by KVIC for Registering 332% Sales Growth in 9 years
08 JUN 2023 7:29PM by PIB Delhi
The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has presented a gratified image of a robust India in front of the world by taking the 'Aatmanirbhar Bharat Abhiyaan' under the leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi to new heights. For the first time in the history of independent India, the turnover of Khadi and Village Industries Commission products has crossed Rs.1.34 lakh crores figure. In the last 9 financial years, there has been an unprecedented growth of 332% in the sale of indigenous Khadi products made by artisans in rural areas. While the turnover of Khadi and Village Industries products was Rs.31,154 crores in the financial year 2013-14, it has increased to the highest level of Rs.1,34,630 crores in the financial year 2022-23, which is the best ever achievement till now. Similarly, KVIC has set a new milestone by creating 9,54,899 new jobs in rural areas.
Chairman of KVIC Shri Manoj Kumar has given the credit of this achievement to the true inspiration of Mahatma Gandhi, and the 'Brand Shakti' of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi along with the tireless hard work of artisans working in remotest villages of the country. He stated that Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has promoted Khadi on every platform in the country and abroad, due to which Khadi has attained a new peak of popularity. He said today Khadi products are counted among the most trusted brands in the world. In the financial year 2013-14 to 2022-23, where there was an increase of 268% in the production of KVI products, the sales touched the figure of 332%, breaking all records. This is the proof that the trust of the people of the country has augmented on 'Make in India', 'Vocal for local' and also for 'Swadeshi products'.
During the 9 years tenure of the 'Modi Government' at the Centre, 9 such records of 'prosperity from self-reliance' have been established with the efforts of the KVIC, which have injected a new life to Khadi.
1. Exceptional growth in the production of KVI products – While the production of KVI products was Rs.26,109 crores in the financial year 2013-14, it has reached Rs.95957 crores in the financial year 2022-23 with a remarkable leap of 268%. This figure of production is a strong proof that the KVIC has done momentous job in the rural areas.
2. A Big boom in sale of KVI products – In the last 9 financial years, in terms of sales KVI products have created new records every year. While the sales in FY 2013-14 was worth Rs.31,154 crores, with an unprecedented growth of 332%, it reached Rs.1,34,630 crores in FY 2022-23, which has been the highest ever.
3. New record of production of Khadi Fabrics – There has also been an unmatched growth in the production of Khadi fabrics in the last 9 years. In the financial year 2013-14, where the production of Khadi clothes was Rs 811 crore, with a jump of 260%, it has touched the figure of Rs.2916 crore in the financial year 2022-23, which is the best ever performance so far.
4. Khadi fabric sale also created a new history – There has also been a rapid growth in the demand for Khadi fabrics in the last 9 financial years. In the financial year 2013-14, where its sales was only Rs.1081 crores, during the financial year 2022-23, it increased by 450% to touch the figure of Rs.5943 crores. After Covid-19, the demands for organic clothes have increased all over the world. Owing to this there has been a rapid increase in demand for Khadi garments. Along with this, the promotion of Khadi by Prime Minister Shri Narendra Modi on every platform has also made a huge impact on augmenting the sale of Khadi fabrics.
5. New record of Employment Generation and Cumulative Employment Generation – The main objective of KVIC is to provide maximum employment opportunities in rural areas. KVIC has created a record in the last 9 years in these fields too. While the cumulative employment was 130,38,444 in the financial year 2013-14, by registering a 36% increase it has reached 177,16,288 in 2022-23. Similarly, as compared to 5,62,521 new employment opportunities created in the financial year 2013-14, it has created a total of 9,54,899 employment opportunities in the financial year 2022-23 with an increase of 70%.
6. Record hike in wages of Khadi Artisans – Khadi artisans associated with Khadi sector are also getting the benefit of increase in production and sale of Khadi fabrics. Ever since the financial year 2013-14, their remunerations have been increased by more than 150%. Recently, w.e.f. from April 1, 2023, the wages of Khadi artisans have been further increased by more than 33%.
7. New Record of 'Khadi Bhawan' located at Connaught Place, New Delhi – On 2nd October 2022, the sale of KVIC's flagship 'Khadi Bhavan' at Connaught Place, New Delhi broke all-time records. On the appeal of Prime Minister , Khadi lovers created a new record for the first time by purchasing KVI products worth Rs.1.34 crores in a single day.
8. Making of 'Aatmanirbhar Bharat' out-of the Prime Minister's Employment Generation Program (PMEGP) – PMEGP has set a new record in involving the youth of the country with the Swadeshi Abhiyan of Prime Minister Shri Narendra Modi. This scheme fulfills PM Modi's dream of 'becoming a job provider rather than a job seeker'. A total of 73.67 lakh people have been provided employment opportunities by setting up 8.69 lakh new projects during this financial year, with a total margin money subsidy disbursement of Rs 21870.18 crore from year 2008-09 to 2022-23. Not only this, more than 80% units are set up in rural areas, out of which more than 50% units are owned by SC, ST and women entrepreneurs. Also, more than 14% units have been set up in aspirational districts. During the year 2022-23, the achievement was 85167 units in which 9.37 lakh employment opportunities were provided.
9. New record of 'Gramodyog Vikas Yojana' – KVIC is executing several key programs under the 'Gram Vikas Yojana' for the welfare of the deprived and for the artisans working at the bottommost level of the society. Since 2017-18 till now, 1,89,989 lakh bee-boxes and bee-colonies have been distributed to a total of 19118 beneficiaries under the ambitious “Honey Mission” programme. Similarly, through the 'Kumhar Sashaktikaran' programme, modern electric potters’ wheels have been distributed to more than 25 thousand potters, so far.