য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস শঙ্গাবদা, পি.এম. মোদীনা পার্লিয়ামেন্ত হাউসতা পুৱারি ওইরবা অমসুং শেংলবা “সেঙ্গোল” লিংখৎলগনি
মসিগী শেংলবা “সেঙ্গোল” অসি ব্রিতিশতগী ভারত্তা শক্তি থাংথরকপগী খুদম্নি – শ্রী শাহ
পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসি মসিগী পুৱারি ওইরবা “সেঙ্গোল”গীদমক্তা য়াম্না মতিক চারবা অমসুং শেংলবা মফম্নি – শ্রী অমিত শাহ
মসিনা অমৃত কালগী খুদম অমা ওইরগনি, অনৌবা ভারতপু মালেম অসিদা মশাগী মতিকচাবা মফম কনবগী য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা য়ুগ অমা উবা ফংলগনি
24 MAY 2023 2:56PM by PIB Imphal
নোংমাইজিং নুমিত্তা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসপু লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নবা মতমদা পুৱারি অমুক হন্না হঞ্জিল্লগনি। নুমিৎ অসিদা, ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অচান-মীরান খাইদবা অমসুং অচুম্বদা তৌবা সরাকর আমগী শেংলবা খুদম, সেঙ্গোল ফংলগনি অমসুং অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসতা থম্লগনি। মসিগী সেঙ্গোল অসিমক ভারতকী অহানবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী জৱাহরলাল নেহরুনা লুচিংবা কয়া অমগী মমাংদা ওগস্ত ১৪গী নুমিদাংদা মহাক্কী লৈফমদা য়াদুনা লৌশিনখিবা সেঙ্গোল অদুনি।
ভারতকী নিংখা তম্বগী থৌরম অদুদা থোকখিবা থৌদোক পুম্বা নিংশিংলদুনা, হোম মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি, “নিংখা তম্বগী চহি ৭৫গী মতুংদা ফাওবা, ভারতকী মী অয়াম্বনা পন্দিদ জৱাহরলাল নেহরুদা সেঙ্গোল খুৎশিন্নদুনা ভারতকী শক্তি থংথবগী পাংথোকখিবা থৌরম অসি খঙদে। মসি ভারতকী নিংখা তম্বগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা ১৯৪৭গী ওগস্ত ১৪গী অহিং অদু য়াম্না মরু ওইবা থৌদোক্নি। নুমিৎ অসিগী অহিংদা জৱাহরলাল নেহরুনা তামিল নাদুদা লৈবা থিরুৱাদুথুরাই অধীনম (মত)কী আধীনমশিং (পুরোহিৎশিং)দগী ‘সেঙ্গোল’ অসি ফংখি, মহাক অসি মরু ওইনা থৌরম অসিগীদমক্তা লাকখিবনি। মিৎকুপ অসিমক্তদা ব্রিতিশশিংনা ভারত মচাশিংদা শক্তি থংথখি। ঐখোয়না নিংতম্বনি হায়না নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবা অসি ‘সেঙ্গোল’ খুৎশিন্নবা মিৎকুপ অদুনা তাক্লিবনি।”
ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা সিঙ্গোল অসিবু অমৃত কালগী জাতিগী খুদম ওইনা ওইহন্নবগী ৱারেপ অসি লৌখি। পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা বিল্দিং অসিনা, অধীনম (পুরোহিৎশিং)গা লোইননা থৌরম অসিবু অমুক হন্না পাংথোক্তুনা অমসুং ইকাইখুম্নরবা পি.এম.দা সেঙ্গোল খুৎশিন্নরদুনা থৌদোক অদুমক অমুক হন্না উবা ফংলগনি।
হোম মিনিস্তরনা মখাতানা সেঙ্গোলগী মতংদা শন্দোক্না হায়খি অমসুং হায়খি, “সেঙ্গোল অসিগী নুংগী ওইবা ৱাহন্থোক য়াম্না ৱাংই, মসি তামিলগী ৱাহৈ “সেম্মাই” অসিদগী ওইরকপনি, মসিগী ৱাহন্থোক অসি “পুকচেল শেংবা” হায়বনি। মসি তামিল নাদুগী মমিং লৈরবা ধার্মিক মতকী মকোক থংবা পুরোহিৎশিংনা থৌজাল্লবনি। নন্দিনা “ন্যায়া”গী মতিক ময়াই লৈরবা নিংহন্নবা লৈত্রবা মিৎয়েংগা লোইননা মতোন্দা খুৎনা হক্লে। মরু ওইনা, সেঙ্গোল ফংলিবা মীশক অদুনা অচুম্বগা লোইননা অমসুং অচান-মীরান খাইদনা লৈবাক ঙাক্নবা “য়াথং” (তামিলদা আনাই) অসি লৈ। মীয়ামগী সেবা তৌনবগীদমক্তা খনগৎলবা মীওইশিংনা কৈদৌনুংদা কাওরদবা য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরিবা অদু মসিমক্নি।”
১৯৪৭গী সেঙ্গোল অদুমক লোক সভাদা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ইনস্তোল তৌরগনি, মসিবু য়াম্না মশক নাইবা মওংদা স্পীকরগী পোদিয়মগা নক্ননা থম্লগনি। মসিবু লৈবাক মীয়াম্না উনবগীদমক্তা উত্থোক্লগনি, অমসুং অখন্নবা থৌদোকশিং পোথোক্কনি।
হোম মিনিস্তর, শহরী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসি পুৱারি ওইরবা “সেঙ্গোল” অসিবু থম্নবগী খ্বাইদগী হেন্না মতিক চারবা অমসুং শেংলবা মফম্নি।
“সেঙ্গোল” থম্বা অসিনা ১৯৪৭গী ওগস্ত ১৫গী স্পিরিত অদুবু কাওবা ঙম্লোইদবা অমা ওইহল্লি। মসি মপাল নাইদ্রবা আশা, মপাল নাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং য়াম্না লিংবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা লৈবাক অমা শেম্নবগী লৌরিবা অচেৎপা ফিরেপ অদুগী খুদম্নি। মসি অমৃত কালগী খুদম অমা ওইরগনি, মসিনা অনৌবা ভারতপু মালেম অসিদা মশাগী মতিকচাবা মফম কনবগী য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা য়ুগ অমা উবা ফংলগনি।
তামিল নাদু সরকারনা ২০২১-২২গী হিন্দু রেলিজিয়স অমসুং চেরিতেবল এনদোমেন্তস দিপার্তমেন্ত (ঐচ.আর. অমসুং সি.ই.) পোলিসী নোততা রাজ্যগী মতশিংনা লৌখিবা থৌদাংশিং অদুবু য়াম্না চাউধোক্না ফোংখি। মসিগী দোক্যুমেন্ত অসিগী পেরা ২৪দা মতশিংনা রোয়ল কাউন্সেল ওইনা লৌখিবা থৌদাংশিং অদুবু পল্লি।
পুৱারি ওইরবাথৌরাং অসি আধীনমগী প্রেসিদেন্তশিংগা তাথোক-তাশিন তৌনরবা মতুংদা শেমখিবনি। আধীনম প্রেসিদেন্ত ২০ মক মসিগী শেংলবা থৌরম অসিবু অমুক হন্না নিংশিংলদুনা মখোয়গী থৌজালশিং পীনবগীদমক্তা মসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা শরুক বারগনি। ঐহাক্না মখোয়দা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। মসি শাবদা মরি লৈনবা চহি ৯৬ শুরবা শ্রী ৱুম্মিদি নঙ্গারু ছেত্তীজীশু মসিগী য়াম্না শেংলবা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি হায়বসি তাবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না মঙোন্দা তৌবীমক খঙবা উৎচরি।
অখন্নবা ৱেবসাইত (sengol1947.ignca.gov.in), সেঙ্গোলগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং দাউনলোদ তৌবা য়াবা ভীদিওশিংগা লোইননা ঙসিগি থৌরম অদুদা হোম মিনিস্তর লোঞ্চ তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়না ভারতকী মীয়ামদা মসিগি পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিবু উহনবা অমসুং মসিগী মতাংদা খঙহনবা পাম্লি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি।”
কেন্দ্র কলচর অমসুং তুরিজমগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, কেন্দ্রগী ইনফোর্মেশন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমসুং য়ু এফিবর্স অমসুং স্পোর্তসকী মন্ত্রী, শ্রী অনুরাগ সিং থাকুর, অমসুং কলচর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রি গোৱিন্দ মোহনসু প্রেস কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী প্রেস কনফরেন্স মনুংদা উৎখিবা ভীদিও অদু য়েংনবগীদমক্তা ক্লিক তৌবীয়ু:

Ministry of Home Affairs
At the inauguration of the new Parliament House, PM Modi will establish the historical and sacred "Sengol" in the Parliament House.
This sacred "Sengol" is the symbol of the transfer of power from the British to India - Shri Shah
Parliament House is the most appropriate and sacred place for this historic “Sengol” – Shri Amit Shah
It will be a symbol of Amrit Kaal, an era that will witness the new India taking its rightful place in the world
24 MAY 2023 2:56PM by PIB Delhi
History will repeat itself on Sunday when the new Parliament House will be dedicated to the nation. On this day, Honorable Prime Minister Shri Narendra Modi will receive the sacred symbol of fair and equitable governance, Sengol and install it in the new Parliament House. This is the same Sengol that was accepted by the first Prime Minister of India, Shri Jawaharlal Nehru at his residence on the night of 14th August, in the presence of several leaders.
Recalling the entire event that took place on the occasion of India's independence, Home Minister Shri Amit Shah said, “Even after 75 years of independence, most of the people in India are not aware of this event in which India's transfer of power took place through handing over of Sengol to Pt Jawaharlal Nehru. It was a special occasion on the night of August 14, 1947, celebrating India's independence. On this night Jawaharlal Nehru received the 'Sengol' from the Adheenams (Priests) of the ThiruvaduthuraiAdheenam (Mutt) in Tamil Nadu, who had specially arrived for the occasion. It was precisely the moment in which power was transferred by the British into the hands of Indians. What we are celebrating as independence is actually marked by the very moment of handing over the 'Sengol'.
The Hon’ble Prime Minister took a decision to adopt the Sengol as a national symbol of the Amrit Kaal. The new building of Parliament will witness the very same event, with Adheenam(Priests) repeating the ceremony and vesting the Hon’ble PM with the Sengol.
The Home Minister further elaborated on the Sengol and said,“The Sengol is profound in meaning, which is derived from the Tamil word “Semmai”, meaning “Righteousness”. It is blessed by the high priests of a leading Dharmic Mutt in Tamil Nadu. The Nandi, with its unyielding gaze as the beholder of “Nyaya”, is hand-carved at the top. Most importantly, the recipient of the Sengol has the “order” (“Aanai” in Tamil) to rule justly and fairly. This is what is most appealing, for those elected to serve the people must never forget this.”
The same Sengol from 1947 will be installed by the Hon’ble Prime Minister in the Lok Sabha, prominently close to the Speaker’s podium. It will be displayed for the Nation to see, and will be taken out on special occasions.
Home Minister Shri Amit Shah said that the Parliament House is the most appropriate and sacred place to install the historic "Sengol".
The establishment of "Sengol", makes the spirit of 15 August 1947 unforgettable. It is the symbol of the promise of boundless hope, boundless possibilities and a resolve to build a strong and prosperous nation. It will be a symbol of the Amrit Kaal, which will witness the glorious era in which India will be taking its rightful place.
The Tamil Nadu government has proudly published the role played by the Mutts of the State in the Hindu Religious& Charitable Endowments Department (HR&CE) Policy Note of 2021-22. Para 24 of this document clearly highlights the role played by the Mutts as Royal Counsel.
This historic plan has been prepared in consultation with the presidents of Adheenam. All 20 Adheenam presidents will also be present on this auspicious occasion to shower their blessings in reminiscence of this sacred ritual. I express my gratitude to them. I am glad that 96-year-old Shri WummidiBangaruChettyji, associated with its construction, will also participate in this sacred ceremony. I express my gratitude to him.
A special website (sengol1947.ignca.gov.in), with details anddownloadable videos about the Sengol, was launched by the Home Minister at the event today. He said, “We want the people of India to see this and learn about this historic event. It is a matter of pride for all.”
Union Minister for Culture and Tourism, Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Information and Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur, and Secretary, Ministry of Culture, Shri Govind Mohan were also present in the press conference.
Click to watch the video shown during the press conference of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah: