गृह मामिला मन्त्रालय
नयाँ संसद भवनको उद्घाटनमा प्रधानमन्त्री मोदीले संसद भवनमा ऐतिहासिक र पवित्र ‘सेन्गोल’ स्थापना गर्नेछन्
यो पवित्र ‘सेन्गोल’ ब्रिटिशबाट भारतमा सत्ता हस्तान्तरणको प्रतीक हो - श्री शाह
संसद भवन यस ऐतिहासिक सेन्गोलको लागि सबैभन्दा उपयुक्त तथा पवित्र स्थान हो - श्री अमित शाह
यो अमृत कालको प्रतीक हुनेछ, जुन युगले नयाँ भारतलाई विश्वमा आफ्नो सही स्थान लिएको साक्षी दिनेछ
24 MAY 2023 2:56PM by PIB Gangtok
आइतबार नयाँ संसद भवन राष्ट्रलाई समर्पित हुँदा इतिहास दोहोरिनेछ। आजको दिन माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले निष्पक्ष तथा समतामूलक शासनको पवित्र प्रतीक सेन्गोल ग्रहण गरी नयाँ संसद भवनमा स्थापना गर्नेछन्। यो त्यही सेन्गोल हो जसलाई भारतका प्रथम प्रधानमन्त्री श्री जवाहरलाल नेहरूले 14 अगस्तको राति आफ्नो निवासमा धेरै नेताहरूको उपस्थितिमा स्वीकार गरेका थिए।
भारतको स्वतन्त्रताको अवसरमा भएको सम्पूर्ण घटनालाई स्मरण गर्दै गृहमन्त्री श्री अमित शाहले भने, “स्वतन्त्रताको 75 वर्ष बितिसक्दा पनि भारतका अधिकांश जनतालाई सेन्गोल पण्डित जवाहरलाल नेहरूलाई हस्तान्तरण गरेर भारतको सत्ता हस्तान्तरण भएको घटनाबारे थाहा छैन। यो 14 अगस्त, 1947 को राति भारतको स्वतन्त्रताको उत्सव एक विशेष अवसर थियो। यस रात जवाहरलाल नेहरूले विशेष रूपमा आइपुगेका तमिलनाडुको तिरुवदुथुराइ अधेनाम (मठ) का अधेनाम (पुजारी) बाट ‘सेन्गोल’ प्राप्त गरे। यो ठीक त्यो क्षण थियो जसमा अङ्ग्रेजहरूले भारतीयहरूको हातमा सत्ता हस्तान्तरण गरेका थिए। हामीले जुन स्वतन्त्रताको रूपमा मनाइरहेका छौँ, त्यो वास्तवमा ‘सेन्गोल’ लाई हस्तान्तरणको क्षणबाट चिह्नित छ।”
माननीय प्रधानमन्त्रीले सेन्गोललाई अमृत कालको राष्ट्रिय प्रतीकका रूपमा ग्रहण गर्ने निर्णय गरेका छन्। संसदको नयाँ भवन त्यही घटनाको साक्षी हुनेछ, जसमा अधेनम (पुजारी)-ले समारोहलाई दोहोरऱ्याउनेछन् र माननीय प्रधानमन्त्रीलाई सेन्गोल हस्तान्तरण गर्नेछ।
गृहमन्त्रीले सेन्गोलको बारेमा थप विस्तार गर्दै भने, “सेन्गोलको अर्थ धेरै गहिरो छ, जुन तमिल शब्द ‘सेम्माई’ बाट आएको हो, जसको अर्थ ‘धर्म’ हो। यसलाई तमिलनाडुको प्रमुख धार्मिक मठका उच्च पुजारीहरूले आशीर्वाद दिएका छन्। नन्दी, ‘न्याय’ को दर्शकको रूपमा आफ्नो अटल दृष्टिको साथ शीर्षमा हातले कोरिएको छ। सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण कुरा, सेन्गोलको प्राप्तकर्तासँग न्यायपूर्ण तथा निष्पक्ष शासन रूपले शासन गर्नका लागि आदेश (तमिलमा आनाई) छ। यो सबैभन्दा आकर्षक कुरा हो, किनकि जनताको सेवाका लागि चुनिएका मानिसहरूले यो कुरा कहिल्यै बिर्सनु हुँदैन।”
1947 बाट उही सेन्गोल माननीय प्रधानमन्त्रीले लोकसभामा प्रमुख रूपमा अध्यक्षको मञ्च नजिकै स्थापित गर्नेछन्। यो राष्ट्रलाई हेर्नको लागि प्रदर्शन गरिनेछ, र विशेष अवसरहरूमा बाहिर निकालिनेछ।
गृहमन्त्री श्री अमित शाहले ऐतिहासिक सेन्गोल स्थापना गर्न संसद भवन सबैभन्दा उपयुक्त तथा पवित्र स्थान भएको बताएका छन्।
‘सेन्गोल’ को स्थापनाले 15 अगस्त 1947 को भावनालाई अविस्मरणीय बनाउनेछ। यो असीम आशा, असीम सम्भावना र बलियो तथा समृद्ध राष्ट्र निर्माण गर्ने सङ्कल्पको प्रतीक हो। यो अमृत कालको प्रतीक हुनेछ, जो गौरवशाली युगको साक्षी हुनेछ जसमा भारतले आफ्नो सही स्थान लिनेछ।
तमिलनाडु सरकारले 2021-22 को हिन्दू धार्मिक तथा परोपकारी अनुदान विभाग (एचआर एण्ड सीई) नीति नोटमा राज्यका मठहरूले खेलेको भूमिकालाई गर्वका साथ प्रकाशित गरेको छ। यस दस्तावेजको अनुच्छेद 24 ले शाही सल्लाहकारको रूपमा मट्सले खेलेको भूमिकालाई स्पष्ट रूपमा प्रकाश गर्दछ।
अधेनामका अध्यक्षहरूसँगको परामर्शमा यो ऐतिहासिक योजना तयार गरिएको हो। यस पवित्र अनुष्ठानको सम्झनामा आशीर्वाद दिन सबै 20 अधेनाम अध्यक्षहरू पनि यस शुभ अवसरमा उपस्थित हुनेछन्। “म उनीहरूप्रति कृतज्ञता व्यक्त गर्दछु। यस पवित्र समारोहमा यसको निर्माणसँग सम्बन्धित 96 वर्षीय श्री वुम्मीदी बङ्गारु चेट्टीजी पनि सहभागी हुनेछन् भन्ने कुरा लिएर म खुशी छु। उनीप्रति कृतज्ञता व्यक्त गर्दछु।”
सेन्गोलको बारेमा विवरण र डाउनलोड गर्न मिल्ने भिडियोहरू सहितको विशेष वेबसाइट (sengol1947.ignca.gov.in) आज आयोजित कार्यक्रममा गृहमन्त्रीद्वारा उद्घाटन गरिएको थियो। उनले भने, “हामी चाहन्छौँ- भारतका जनताले यो हेरून् र यो ऐतिहासिक घटनाको बारेमा जान्न पाऊन्। यो सबैका लागि गौरवको विषय हो।”
पत्रकार सम्मेलनमा केन्द्रीय संस्कृति तथा पर्यटन मन्त्री श्री जी किशन रेड्डी, सूचना तथा प्रसारण तथा युवा मामिला तथा खेलकुद मन्त्री श्री अनुराग सिंह ठाकुर र संस्कृति मन्त्रालयका सचिव श्री गोविन्द मोहन पनि उपस्थित थिए।
केन्द्रीय गृहमन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहको पत्रकार सम्मेलनमा देखाइएको भिडियो हेर्न क्लिक गर्नुहोस्:

Ministry of Home Affairs
At the inauguration of the new Parliament House, PM Modi will establish the historical and sacred "Sengol" in the Parliament House.
This sacred "Sengol" is the symbol of the transfer of power from the British to India - Shri Shah
Parliament House is the most appropriate and sacred place for this historic “Sengol” – Shri Amit Shah
It will be a symbol of Amrit Kaal, an era that will witness the new India taking its rightful place in the world
24 MAY 2023 2:56PM by PIB Delhi
History will repeat itself on Sunday when the new Parliament House will be dedicated to the nation. On this day, Honorable Prime Minister Shri Narendra Modi will receive the sacred symbol of fair and equitable governance, Sengol and install it in the new Parliament House. This is the same Sengol that was accepted by the first Prime Minister of India, Shri Jawaharlal Nehru at his residence on the night of 14th August, in the presence of several leaders.
Recalling the entire event that took place on the occasion of India's independence, Home Minister Shri Amit Shah said, “Even after 75 years of independence, most of the people in India are not aware of this event in which India's transfer of power took place through handing over of Sengol to Pt Jawaharlal Nehru. It was a special occasion on the night of August 14, 1947, celebrating India's independence. On this night Jawaharlal Nehru received the 'Sengol' from the Adheenams (Priests) of the ThiruvaduthuraiAdheenam (Mutt) in Tamil Nadu, who had specially arrived for the occasion. It was precisely the moment in which power was transferred by the British into the hands of Indians. What we are celebrating as independence is actually marked by the very moment of handing over the 'Sengol'.
The Hon’ble Prime Minister took a decision to adopt the Sengol as a national symbol of the Amrit Kaal. The new building of Parliament will witness the very same event, with Adheenam(Priests) repeating the ceremony and vesting the Hon’ble PM with the Sengol.
The Home Minister further elaborated on the Sengol and said,“The Sengol is profound in meaning, which is derived from the Tamil word “Semmai”, meaning “Righteousness”. It is blessed by the high priests of a leading Dharmic Mutt in Tamil Nadu. The Nandi, with its unyielding gaze as the beholder of “Nyaya”, is hand-carved at the top. Most importantly, the recipient of the Sengol has the “order” (“Aanai” in Tamil) to rule justly and fairly. This is what is most appealing, for those elected to serve the people must never forget this.”
The same Sengol from 1947 will be installed by the Hon’ble Prime Minister in the Lok Sabha, prominently close to the Speaker’s podium. It will be displayed for the Nation to see, and will be taken out on special occasions.
Home Minister Shri Amit Shah said that the Parliament House is the most appropriate and sacred place to install the historic "Sengol".
The establishment of "Sengol", makes the spirit of 15 August 1947 unforgettable. It is the symbol of the promise of boundless hope, boundless possibilities and a resolve to build a strong and prosperous nation. It will be a symbol of the Amrit Kaal, which will witness the glorious era in which India will be taking its rightful place.
The Tamil Nadu government has proudly published the role played by the Mutts of the State in the Hindu Religious& Charitable Endowments Department (HR&CE) Policy Note of 2021-22. Para 24 of this document clearly highlights the role played by the Mutts as Royal Counsel.
This historic plan has been prepared in consultation with the presidents of Adheenam. All 20 Adheenam presidents will also be present on this auspicious occasion to shower their blessings in reminiscence of this sacred ritual. I express my gratitude to them. I am glad that 96-year-old Shri WummidiBangaruChettyji, associated with its construction, will also participate in this sacred ceremony. I express my gratitude to him.
A special website (sengol1947.ignca.gov.in), with details anddownloadable videos about the Sengol, was launched by the Home Minister at the event today. He said, “We want the people of India to see this and learn about this historic event. It is a matter of pride for all.”
Union Minister for Culture and Tourism, Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Information and Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur, and Secretary, Ministry of Culture, Shri Govind Mohan were also present in the press conference.
Click to watch the video shown during the press conference of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah: