গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন সংসদ ভৱনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সংসদ ভৱনত ঐতিহাসিক আৰু পৱিত্ৰ “চেংগোল” প্ৰতিষ্ঠা কৰিব
এই পৱিত্ৰ "চেংগোল" হৈছে ব্ৰিটিছৰ পৰা ভাৰতলৈ ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ প্ৰতীক - শ্ৰী শ্বাহ
সংসদ ভৱন হৈছে এই ঐতিহাসিক "চেংগোল"ৰ বাবে আটাইতকৈ উপযুক্ত আৰু পৱিত্ৰ স্থান – শ্ৰী অমিত শ্বাহ
ই হ'ব অমৃত কালৰ প্ৰতীক, এটা যুগ যিয়ে নতুন ভাৰতক বিশ্বত ইয়াৰ সঠিক স্থানত উপনীত হোৱাৰ সাক্ষী হ'ব
24 MAY 2023 2:56PM by PIB Guwahati
ঐতিহাসিক ইতিহাসৰ পুনৰাবৃত্তি ঘটাই দেওবাৰে নতুন সংসদ ভৱন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰা হ'ব। সেই দিনা মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ন্যায্য আৰু ন্যায়সংগত শাসনৰ পৱিত্ৰ প্ৰতীক চেংগোল নতুন সংসদ ভৱনত স্থাপন কৰিব। ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী জৱাহৰলাল নেহৰুৱে ১৪ আগষ্টৰ নিশা কেইবাজনো নেতাৰ উপস্থিতিত তেওঁৰ বাসগৃহত এই একেটা চেংগোলেই গ্ৰহণ কৰিছিল।
ভাৰতৰ স্বাধীনতা উপলক্ষে সংঘটিত সমগ্ৰ অনুষ্ঠানটোৰ কথা স্মৰণ কৰি গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, "স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পাছতো ভাৰতৰ বেছিভাগ লোকে এই ঘটনাৰ বিষয়ে অৱগত নহয় যে ভাৰতৰ ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ সময়ত পণ্ডিত জৱাহৰলাল নেহৰুক চেংগোল হস্তান্তৰৰ কৰা হৈছিল। ১৯৪৭ চনৰ ১৪ আগষ্টৰ নিশা ভাৰতৰ স্বাধীনতা উদযাপনৰ সময়ত এই অনুষ্ঠানটো এক বিশেষ অনুষ্ঠান আছিল। সেই নিশা জৱাহৰলাল নেহৰুৱে তামিলনাডুৰ থিৰুভাডুথুৰাইআধিনাম (মঠ)ৰ আধিনাম (পুৰোহিত)ৰ পৰা 'চেংগোল' লাভ কৰে । ঠিক সেই মুহূৰ্তত ব্ৰিটিছসকলে ভাৰতীয়সকলৰ হাতত ক্ষমতা হস্তান্তৰ কৰিছিল। আমি স্বাধীনতা হিচাপে যি উদযাপন কৰি আছো সেয়া প্ৰকৃততে 'চেংগোল' হস্তান্তৰ কৰাৰ মুহূৰ্তৰ দ্বাৰা চিহ্নিত হৈছে।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অমৃত কালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতীক হিচাপে চেংগোল গ্ৰহণকৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। সংসদৰ নতুন ভৱনটোত এটা অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব, য'ত আধিনাম (পুৰোহিতসকলে) প্ৰাচীন অনুষ্ঠানটো পুনৰাবৃত্তি কৰিব আৰু মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীক চেংগোল প্ৰদান কৰিব।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে চেংগোলৰ বিষয়ে অধিক বৰ্ণনা কৰি কয়, "চেংগোল তামিল শব্দ "চেম্মাই"ৰ পৰা উদ্ভৱ হৈছে, যাৰ অৰ্থ হৈছে "ধাৰ্মিকতা"। এইটো তামিলনাডুৰ এটা আগশাৰীৰ ধাৰ্মিক মঠৰ উচ্চ পুৰোহিতসকলৰ দ্বাৰা আশীৰ্বাদপ্ৰাপ্ত। নন্দী, "ন্যায়া"ৰ ৰক্ষক হিচাপে ইয়াৰ অটল দৃষ্টিৰে, শীৰ্ষত হাতেৰে খোদিত কৰা হৈছে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, চেংগোল প্ৰাপ্তকৰ্তাই ন্যায়সংগত আৰু নিৰপেক্ষভাৱে শাসন কৰাৰ "আদেশ" (তামিলত "আনাই") লাভ কৰে। এইটোৱেই আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় কথা, কিয়নো যিসকলে জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰিবলৈ নিৰ্বাচিত হৈছে তেওঁলোকে কেতিয়াও এই কথা পাহৰিব নালাগে।"
১৯৪৭ চনৰ সেই একেটা চেংগোল লোকসভাত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থাপন কৰিব, যি অধ্যক্ষৰ মঞ্চৰ ওচৰত মুখ্যতঃ থাকিব। ইয়াক ৰাষ্ট্ৰবাসীক প্ৰদৰ্শন কৰোৱা হ'ব আৰু বিশেষ অনুষ্ঠানত ইয়াক উলিয়াই অনা হ'ব।
গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ঐতিহাসিক "চেংগোল" স্থাপনৰ বাবে সংসদ ভৱন হৈছে আটাইতকৈ উপযুক্ত আৰু পৱিত্ৰ স্থান।
"চেংগোল" স্থাপনে ১৯৪৭ চনৰ ১৫ আগষ্টৰ ঘটনাক অবিস্মৰণীয় কৰি তুলিব। ই হৈছে সীমাহীন আশা, সীমাহীন সম্ভাৱনা আৰু এক শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধ ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰ সংকল্পৰ প্ৰতীক। ই অমৃত কালৰ প্ৰতীক হ'ব, যিয়ে সেই গৌৰৱময় যুগৰ সাক্ষী হ'ব, য'ত ভাৰতে ইয়াৰ সঠিক স্থান গ্ৰহণ কৰিব।
তামিলনাডু চৰকাৰে ২০২১-২২ বৰ্ষৰ হিন্দু ধৰ্মীয় আৰু দাতব্য এণ্ডোমেণ্ট বিভাগৰ (এইচআৰ এণ্ড চিই) নীতি টোকাত ৰাজ্যখনৰ মঠসমূহে পালন কৰা ভূমিকা গৌৰৱেৰে প্ৰকাশ কৰিছে। এই দস্তাবেজৰ অনুচ্ছেজ ২৪-য়ে ৰাজকীয় পৰামৰ্শদাতা হিচাপে মঠে পালন কৰা ভূমিকাৰ ওপৰত স্পষ্টভাৱে আলোকপাত কৰিছে।
এই ঐতিহাসিক পৰিকল্পনাটো আধিনামৰ অধ্যক্ষসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই পৱিত্ৰ অনুষ্ঠানটোৰ স্মৃতিত আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিবলৈ ২০ জন আধিনামৰ অধ্যক্ষও উপস্থিত থাকিব। মই তেওঁলোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। মই আনন্দিত যে ইয়াৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত ৯৬ বৰ্ষীয় শ্ৰী ৱুম্মিদিবাঙ্গুৰু চেট্টিজীয়েও এই পৱিত্ৰ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব। মই তেওঁৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
আজি অনুষ্ঠানটোত গৃহমন্ত্ৰীয়ে চেংগোলৰ বিষয়ে বিৱৰণ চাব পৰা আৰু ডাউনলোড কৰিব পৰা ভিডিঅ'ৰ সৈতে এক বিশেষ ৱেবছাইট (sengol1947.ignca.gov.in) মুকলি কৰে। তেওঁ কয়, "আমি বিচাৰো যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে এই পৰিঘটনা প্ৰত্যক্ষ কৰক আৰু এই ঐতিহাসিক ঘটনাটোৰ বিষয়ে শিকক। এয়া সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয়।"
কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী, কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ আৰু সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহনোও আজিৰ সংবাদমেলত উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সংবাদমেলত দেখুওৱা ভিডিঅ'টো চাবলৈ ক্লিক কৰক:

Ministry of Home Affairs
At the inauguration of the new Parliament House, PM Modi will establish the historical and sacred "Sengol" in the Parliament House.
This sacred "Sengol" is the symbol of the transfer of power from the British to India - Shri Shah
Parliament House is the most appropriate and sacred place for this historic “Sengol” – Shri Amit Shah
It will be a symbol of Amrit Kaal, an era that will witness the new India taking its rightful place in the world
24 MAY 2023 2:56PM by PIB Delhi
History will repeat itself on Sunday when the new Parliament House will be dedicated to the nation. On this day, Honorable Prime Minister Shri Narendra Modi will receive the sacred symbol of fair and equitable governance, Sengol and install it in the new Parliament House. This is the same Sengol that was accepted by the first Prime Minister of India, Shri Jawaharlal Nehru at his residence on the night of 14th August, in the presence of several leaders.
Recalling the entire event that took place on the occasion of India's independence, Home Minister Shri Amit Shah said, “Even after 75 years of independence, most of the people in India are not aware of this event in which India's transfer of power took place through handing over of Sengol to Pt Jawaharlal Nehru. It was a special occasion on the night of August 14, 1947, celebrating India's independence. On this night Jawaharlal Nehru received the 'Sengol' from the Adheenams (Priests) of the ThiruvaduthuraiAdheenam (Mutt) in Tamil Nadu, who had specially arrived for the occasion. It was precisely the moment in which power was transferred by the British into the hands of Indians. What we are celebrating as independence is actually marked by the very moment of handing over the 'Sengol'.
The Hon’ble Prime Minister took a decision to adopt the Sengol as a national symbol of the Amrit Kaal. The new building of Parliament will witness the very same event, with Adheenam(Priests) repeating the ceremony and vesting the Hon’ble PM with the Sengol.
The Home Minister further elaborated on the Sengol and said,“The Sengol is profound in meaning, which is derived from the Tamil word “Semmai”, meaning “Righteousness”. It is blessed by the high priests of a leading Dharmic Mutt in Tamil Nadu. The Nandi, with its unyielding gaze as the beholder of “Nyaya”, is hand-carved at the top. Most importantly, the recipient of the Sengol has the “order” (“Aanai” in Tamil) to rule justly and fairly. This is what is most appealing, for those elected to serve the people must never forget this.”
The same Sengol from 1947 will be installed by the Hon’ble Prime Minister in the Lok Sabha, prominently close to the Speaker’s podium. It will be displayed for the Nation to see, and will be taken out on special occasions.
Home Minister Shri Amit Shah said that the Parliament House is the most appropriate and sacred place to install the historic "Sengol".
The establishment of "Sengol", makes the spirit of 15 August 1947 unforgettable. It is the symbol of the promise of boundless hope, boundless possibilities and a resolve to build a strong and prosperous nation. It will be a symbol of the Amrit Kaal, which will witness the glorious era in which India will be taking its rightful place.
The Tamil Nadu government has proudly published the role played by the Mutts of the State in the Hindu Religious& Charitable Endowments Department (HR&CE) Policy Note of 2021-22. Para 24 of this document clearly highlights the role played by the Mutts as Royal Counsel.
This historic plan has been prepared in consultation with the presidents of Adheenam. All 20 Adheenam presidents will also be present on this auspicious occasion to shower their blessings in reminiscence of this sacred ritual. I express my gratitude to them. I am glad that 96-year-old Shri WummidiBangaruChettyji, associated with its construction, will also participate in this sacred ceremony. I express my gratitude to him.
A special website (sengol1947.ignca.gov.in), with details anddownloadable videos about the Sengol, was launched by the Home Minister at the event today. He said, “We want the people of India to see this and learn about this historic event. It is a matter of pride for all.”
Union Minister for Culture and Tourism, Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Information and Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur, and Secretary, Ministry of Culture, Shri Govind Mohan were also present in the press conference.
Click to watch the video shown during the press conference of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah: