ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাংশিংনা কমদৌনা হৌখিবা চহি মাপনসিদা মীয়াম্না থাজবা অমদি পুন্না চাওখৎমিন্নবা হেনগৎহনবগে হায়বগী মতাঙদা নেস্নেল কনক্লেবতা নৈনখ্রে
27 MAY 2023 5:44PM by PIB Imphal
খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা সেক্সনশিংদগী মীহুৎশিংনা বিজ্ঞান ভবন, নই দিল্লীদা পুন্দুনা, “জন জন কা বিস্বাস” কৌবা সেসন অমদা কমদৌনা লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাংশিংনা হৌখিবা চহি মাপনসিদা পুন্না চাওখৎমিন্নবগী লমদা থৌদাং লৌরিবগে হায়বগী মতাঙদা নৈনখ্রে‍। সেসন অদু প্রসার ভারতীনা শীনবা “নেস্নেল কনক্লেব: চহি ৯ – সেবা, সুসাসন, গরীব কল্য়ান” হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা কন্ফরেন্সতা তৌখিবনি‍। থৌরমদুদা শরুক য়াখিবা পেনেলিস্তশিংগী মরক্তা বোক্সর নিখৎ জরীন; এক্তর নৱাজউদ্দিন সিদিকী, য়ুনিসেফ রিপ্রেজেন্তেতিব তু ইন্দিয়া সিন্থিয়া মেকেফ্রী, নর্স অমদি পদ্মশ্রী এৱার্দী সান্তি তেরিজা লক্রা, এনভাইরনমেন্তেলিস্ত অনিল প্রকাস অমদি সীখোগী কো ফাউন্দর দিব্যা জৈন য়াওরি‍। সেসন অদু জর্নেলিস্ত রিচা অনিরুধনা ৱাতেমখি‍।
খেলো ইন্দিয়ানা ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী হৈ-শিংববু মালেমগী ফম্পাক্তা মায় পাকপা ঙমহল্লে: নিখত জরীন
ভারতকী বোক্সর অমদি ২রক ৱর্ল্দ চেম্পিয়ন ওইখ্রবী নিখত জরীন্না তিল্লিবা মীয়ামদা লৈঙাক্কী ফ্লেগসিপ স্কীম খেলো ইন্দিয়ানা ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী হৈশিংলবা মীওইশিংদা মশা হাপ্তুনা নহা ওইরিবা অমদি হৈথোই শিংথোইরবা ভারত মচাশিংবু লৈবাক্কী অমদি মালেমগী ফম্পাকশিংদা ঙান্থোইহল্লে হায়খি‍। মহাক্না নুপীমচা অমদি মহাক্কুম্বা নুপীশিং মপাঙ্গল হাপ্পদা বেতী বচাও বেতী পরাওনা পীরিবা অওনবা পুরক্নিংঙাই ওইরবা ইথিলগী মতাঙদসু ৱা ঙাঙখি‍।
বেতী বচাও বেতী পরাওনা মরম ওইরগা নুপীমচাশিংদা য়েংলম্বা মীৎয়েঙ হৌজিক্তি হোংলে: নৱাজউদ্দিন সিদ্দিকী
এক্তর নৱাজউদ্দিন সিদ্দিকীনা মতমগী মতুং ইন্না অওনবা পুরকপা হেন্না হেন্না লায়রক্লে‍ হায়খি। ঙসিদি নহা অমা হেক্তনা মহাক্কী মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক অচৌবা অমদি য়াম্লবা ঙাক্লৌগী সিস্তেম কয়া লৈরে হায়না মহাক্না হায়খি‍। বেতী বচাও বেতী পরাওগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, এক্তর অদুনা হৌজিক্তি নুপীমচাশিংদা য়েংলম্বা মীৎয়েঙ হোংলে, অমদি হায়রিবা অসি মমা মপাশিংগী হোংলক্লিবা মওং মতৌ অমদি নুপীশিংনা মায় পাক্লকপা কয়াদা মমি তারি‍। মশানা মশাবু মশক খঙজনবগী নমশিন্দুনা থম্বিরুরবা নুপীশিংগী খোঞ্জেল হৌজিক্তি মপান থোরক্লে অমদি খুন্নাইনসু মসিবু য়ারে হায়না মহাক্না হায়খি‍।
"ভারতপু মালেমগী থাক্তা পুখত্তুনা লৈঙাক্না অফবা থবক অমা তৌরি"
সীখোগী কো-ফাউন্দর দিব্যা জৈন্না তিল্লিবা মীয়ামদা চাউনা হোংলক্লিবা অমা হায়রগদি নুপীশিংনা লমজিংদুনা চাওখৎপা পুরকপা অসিনি হায়খি‍। হৌখিবা চহি মাপনসিদা নুপী করোর ৭ লোম্না সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওনখ্রে হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। লৈঙাক্কী স্কীমশিংসু নুপীশিং মাঙজিন থানা থোরক্নবা মওংদা শেম্লি‍। “মতম অমদা নুপীশিং মাঙজিন থানা থোরকপা তন্নরম্মি, হৌজিক্তি, নুপীশিংনা মাঙ থানা থোরকউনা মীয়াম পুম্বা মাঙদা চঙশিল্লক্তুনা খুন্নাই পুম্বদা অহোংবা পুরক্লি‍। হায়রিবা অহোংবা অসি লৈমায়দা, খুঙ্গংশিংদা উবা ফংলি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
স্তার্তঅপ ওন্ত্রপ্রিন্যুর অমা ওইনা ৱা ঙাঙলদুনা, দিব্যা জৈন্না হৌখিবা চহিশিংদা ভারত্তা এফ.দি.আই. খ্বায়দগী য়াম্না চঙলকখি হায়খি‍। “ঙসিদি, ভারত মালেমগী থাক্তা মরুওইবা মফম কল্লে‍। ঐখোয়বু মরুওইবা মফম পীবদা লৈঙাক্না মশক থোকপা থবক অমা তৌরি, ঐখোয়গী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং অমদি নহাশিংবু মশক খঙবা মথৌ তাই হায়বা ঐখোয়না তশেংনা তাক্লে, অমদি ঐখোয়ননি তুংলমচৎ শেমগদৌরিবসি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
"অয়ুস্মান ভারতনা চিদাইদা লৈরিবা মীওইশিংবুসু মপাঙ্গল হাপ্লি"
অন্দমান অমদি নিকোবর ঈথত্তগী মেদিকেল নর্স, হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেল অমদি পদ্মশ্রী এৱার্দী সান্তি তেরিজা লক্রানা অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা লিংখৎলিবা ৱেলনেস সেন্তরশিংনা মীয়ামবু মপাঙ্গল হাপ্পদা মশক থোকপা খোঙথাঙশিং লৌখৎলি‍। স্কীম অসিগী মখাদা পীরিবা শেলগী তেংবাংশিংনা, মরুওইনা চিদাইদা নৎত্রগা মনুং হঞ্জিনবা উমংগী মফমশিংদা লৈরিবা সিদ্যুল ত্রাইবকী মীওইশিংদা চাউনা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। অসিগুম্বা মফমদা লৈরিবা মীওইশিংগী মনাক্তা য়ৌশিনবদা অৱাবা ওইরবসু দিজিতেল ইন্দিয়া অমদি আউতরীচ ইনিসিএতিবকী মখাদা পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংনা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী হকশেলগী ফীভম ফগৎহনবদা মতেং পাংদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা ফীভম অসি খুদম ওইনা লায়েংশঙদা অঙাং উনবগী চাং হেনগৎলকপসিদা মমি তরি‍। সমুদ্র মথক্তা থোং শাবনা অন্দমান অমদি নিকোপর ঈথৎশিংদা লম্বী থোংগী ফীভমসু ফগৎহল্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
"লৈঙাক্না খুঙ্গং চাওখৎহনবদা মীৎয়েঙ থম্লি, ইন্দিয়াগী মহুত্তা ভারতনা মাঙদা চঙশৎল্লি"
এনভাইরনমেন্তেলিস্ত অনিল প্রকাস জোসীনা লৈবাক অসিনা হৌজিক্তি পুম্নমক কোনশিনবা অমদি ইকোলোজী ঙাক্তুনা চৎপা নুংঙাই য়াইফবগী ফীভম পুরক্নবা খল্লি‍। কেন্দ্রগী বজেত্তা খুঙ্গং চাওখৎহন্নবগী অমদি শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবগীদমক ইকোলোজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েঙ থম্নবগী মচাকশিং হাপ্পা হৌরে হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না কেতচ দি রেন অমদি সোইল হেল্থনচিংবা থৌরাংশিংবু শিংথারদুনা মীয়াম্না শরুক য়ামিন্নরবখক্তদা তুং কোইবা লৈঙাক্লোন ওইগনি হায়খি‍। খুঙ্গংশিং চাওখৎহনবদা থম্লিবা মীৎয়েঙদা পুক্নিং চিংশিল্লদুনা ইন্দিয়াগী মহুত্তা ভারতনা মাঙদা চঙশিল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
"স্তার্তঅপনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা অমদি ইচঙ থৌরবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু মপুং মরৈ ফাহনবদা মতেং পাংলি"
বাইওকোন লিমিতেদ অমদি বাইওকোন বাইওলোজিক্স লিমিতেদকী একজেক্যুতিব চেয়রপর্সন অমদি ফাউন্দর কিরন মজুমদার সোনা, রেকোর্দ তৌরকপা ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা, মীয়ামগী পুন্সিদা অফবা ইথিল পীবা অওনবা পুরকপা ঙম্বা থৌরাং কয়া লৈঙাক্না পায়খৎলি হায়খি‍। আরোগ্য সেতু অমদি কোৱিন এপ অনিমক ঐখোয়বু কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবা ঙমহল্লিবা, দিজিতেল প্লেৎফোর্মদা মাস ভেক্সিনেসন চাউনা পাঙথোকপা ঙমহল্লিবা অনৌবা মখলগী তেক্নোলোজীশিংনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। অয়ুস্মান ভারতকী মরমদা ৱা ঙাঙলদুনা, মহাক্না জন ঔসধী কেন্দ্রশিংনা মীয়ামদা পুন্সি কন্নবা হিদাকশিং ফংহনবগী ফীভম ফগৎহল্লি হায়খি‍। স্তার্তঅপ অমদি লৈঙাক্না মখোয়দা পীরিবা ঙাক্লৌনা মরম ওইরগা ঙসি ঐখোয়না নহা ওইরিবা অমদি ইচঙ থৌবা ওন্ত্রপ্রিন্যুর কয়া অমা উবা ফংলি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
"নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মপুং ফাবা এজুকেসন পীবদা মতেং পাংলি"
য়ুনিসেফ রিপ্রজেন্তেতিব ইন ইন্দিয়া সিন্থিয়া মেকেফ্রীনা, অঙাংশিংনা করি তম্লি অমদি ভারতকী মহৈরোয়শিংনা তশেংনা করি খঙলি হায়বসি খঙদোক্নবা সিস্তেম অসিবু নৈননবা ভারত লৈঙাক্না নেস্নেল এচীভমেন্ত সর্ভে অমা পাঙথোকখি‍ হায়খি‍। “মদুদা য়ুম্ফম ওইরগা, লনাই মহৈরোয়শিংদা য়ৌশিন্নবা অমদি মহৈ মশিংগী সিস্তেমবু মপাঙ্গল হেন্না কলহন্নবা লৈঙাক্না খুজিল থৌরাংশিং শেমখি‍। মসিনা করি পুরকপগে হায়বদা, ভারতনা ফাউন্দেস্নেল লর্নীংদা ইনভেস্তমেন্ত অমা তৌদুনা ঐখোয়না স্কুলদা মহৈরোয়শিংবু শাফবা এনভাইরনমেন্ত অমদা থম্বা ঙমহল্লি‍। স্বছ্চ ভারত মিসন, অয়ুস্মান ভারতনা পুনশিন্নদুনা অঙাংশিংগী পুন্সিগী মরুওইবা শরুকশিং ওইরি অমদি মহৈ মশিং তম্বগা পুন্না চৎমিন্নরি‍। স্কীমশিং অসিনা পুনশিন্নদুনা অঙাংশিংদা সেনিতেসন অমদি ন্যুত্রিসন অনিমক ফংহল্লি‍। লৈঙাক্না ইনোভেতিব ওইবা পরিংদা, য়াম্লবা লম্বীশিংগী খুত্থাঙদা স্কিলিং তৌবা য়াওনা ফাউন্দেস্নেল লর্নীংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমদুনা অঙাংশিংবু মশা মউ ফনা চাউখৎপা ঙমহল্লি অমদি মখোয়বু ২১শুবা চহিচাগী স্কিলশিং ফংহনবদা মতেং পাংলি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। ফাউন্দেস্নেল লর্নীং, ভোকেস্নেল এজুকেসন অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরিএল লর্নীংগী লমদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মীৎয়েঙ থমদুনা অঙাংশিংবু মপাঙ্গল হাপ্তুনা মখোয়বু মপুং ফাবা মহৈ মশিং তম্বা ফংহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।

Ministry of Information & Broadcasting
National Conclave deliberates how Government Policies of last nine years have led to increased Citizen Trust and Inclusive Growth
27 MAY 2023 5:44PM by PIB Delhi
Representatives from various sections of society came together at Vigyan Bhawan, New Delhi, at a session titled “Jan Jan Ka Vishwas” to deliberate on how government policies and programmes have contributed to inclusive development during the last nine years. The session was held at the conference “National Conclave: 9 Saal - Seva, Sushasan, Gareeb Kalyan”, organized by Prasar Bharati. The panellists included Boxer Nikhat Zareen; Actor Nawazuddin Siddiqui; Cynthia McCaffrey, UNICEF Representative to India; Nurse and Padma Shri awardee Shanti Teresa Lakra; Environmentalist Anil Prakash Joshi and Divya Jain, Co-founder Seekho. The session was moderated by journalist Richa Anirudh.
Khelo India has enabled Indian sporting talent to excel on the world stage: Nikhat Zareen
Indian boxer and 2-time world champion Nikhat Zareen told the audience that government’s flagship scheme Khelo India has given wings to Indian sports talent and enabled more young and talented Indians to excel in sports on the national and international stage. She also spoke about the transformative impact of Beti Bachao Beti Padhao in empowering girls and women like her.
Outlook towards girls has changed now, thanks to Beti Bachao Beti Padhao: Nawazuddin Siddiqui
Actor Nawazuddin Siddiqui recalled that transportation has become much easier over the years. Any youngster who wants to make it big has a lot of support systems to realize his or her dreams today, he said. Speaking of Beti Bachao Beti Padhao, the actor said that the outlook and mindset towards the girl child has changed now, reflected in parents’ changed attitudes towards girls and in the achievements of women. The repressed voice of women for self-realization has now come out and society too is accepting it, he said.
“Government has done a fantastic job in making India relevant on the global stage”
Co-founder of Seekho, Divya Jain told the audience that women-led development is one big change which has happened. 7 crore women have joined Self Help Groups in the last nine years, she pointed out. The government schemes have been designed in a way which enables women to come forward. “There was a hesitation on the part of women to come forward, now, with women coming forward, the entire community comes forward and the entire society changes. This change is visible at the ground-level in the villages.”
Speaking as a startup entrepreneur, Divya Jain said that India witnessed the largest influx of FDI in the past year. “Today, India is relevant on the global stage. The government has done a fantastic job in making us relevant, we have made it clear that we need to take notice of our entrepreneurs and our youth, we are the ones who will define the future.”
“Ayushman Bharat has empowered citizens in hinterland as well”
Medical nurse, healthcare professional and Padma Shri awardee Shanti Teresa Lakra from Andaman & Nicobar Islands said that the wellness centres set up under Ayushman Bharat have been a significant step forward in empowering people. She said that the financial assistance being provided under the scheme is especially helpful for people such as those belonging to Scheduled Tribes who live in the hinterland and in interior forests. She said that while it is difficult to reach such people, progress under Digital India and outreach initiatives have helped improve the health of these people as well. This is reflected in increase in institutional deliveries, for example. She also said that building of bridge over the sea has improved road connectivity in the Andaman & Nicobar Islands.
“Government focusing on village growth, Bharat rather than India is moving forward”
Environmentalist Anil Prakash Joshi said that the nation is now thinking in terms of bringing in inclusive and ecologically conscious prosperity. He said that the Union Budget has begun to incorporate village growth and to lay focus on ecological infrastructure for the furtherance of a developed economy. He appreciated initiatives such as Catch the Rain and Soil Health and said that governance is sustainable only if it is participatory. He said that Bharat rather than India is moving forward, emphasizing the focus on development of villages.
“Startup India has helped our young and dynamic entrepreneurs flourish”
Executive Chairperson and founder of Biocon Limited and Biocon Biologics Limited, Kiran Mazumdar Shaw, through a recorded video message, said that many transformational initiatives have been taken by the government, which have positively impacted the lives of people. She said that both Aarogya Setu and COWIN apps were path-breaking technologies which enabled us to cope with the COVID-19 pandemic, enabling the huge rollout of mass vaccinations on a digital platform. Speaking about Ayushman Bharat, she said that Jan Aushadhi Kendras have improved access to lifesaving medicine to many people. She said that we have many young and dynamic entrepreneurs, thanks to Startup India and to the support given to them by the government.
“National Education Policy helping holistic education”
UNICEF representative in India Cynthia Mc Caffrey said that the government of India conducted a National Achievements Survey, which looked at the system to understand what children are learning and what Indian students really know. “Based on that, the government created policies in order to reach individual students and make the education system stronger. What this leads to is that India has made an investment in foundational learning, ensuring also that we keep children at schools in a safe environment. Swachh Bharat Mission, Ayushman Bharat have all come together to be important parts of a child’s life and bring in convergence in learning. Schemes come together to make sure you have sanitation and nutrition. The government has laid focus on foundational learning with an innovative approach, with skilling through multiple pathways, enabling children to grow up healthy and helping them acquire 21st century skills.” She added that the emphasis given in National Education Policy on foundational learning, vocational education and entrepreneurial learning has empowered children, enabling them to get a holistic education.