Prime Minister's Office
Midterm Review of Sendai Framework for Disaster Risk Reduction (2015-2030)
Speech by Dr. P.K. Mishra, Head of Indian Delegation during the Plenary at UN General Assembly Hall
18 MAY 2023 10:30PM by PIB Delhi
Excellencies,
In India, we accord high importance to disaster risk reduction issues; it is a central public policy issue.
We have significantly increased funding earmarked for disaster risk reduction. We have brought about landmark changes in our financing architecture to support the entire spectrum of disaster risk management needs – disaster risk mitigation, preparedness, response, recovery and reconstruction. Our state and local governments have access to about $6 billion for disaster risk mitigation over the five years (2021-2025). This is in addition to resource of $23 billion meant for preparedness, response and recovery.
In just over a decade, we have been able to reduce the loss of lives from cyclones to less than 2%. We are now developing ambitious mitigation programmes to reduce the risk of losses from all hazards – Landslides, Glacial Lake Outburst Floods, Earthquakes, Forest Fire, Heat Waves, and Lightning.
We are working assiduously to improve access to early warning. We are implementing Common Alerting Protocol, which will integrate Alert Generating Agencies with Disaster Managers and Telecom Service Providers. This will ensure dissemination of geo-targeted alerts in regional languages to reach, each one of 1.3 billion citizens of our country. We applaud the UN Secretary General’s initiative on ‘Early Warning for All by 2027’. Our efforts will contribute to achieving the target set by this timely global initiative.
Excellencies,
Under India’s presidency, G20 members have agreed to establish a Working Group on Disaster Risk Reduction. The five priorities identified by the G20 Working Group – early warning for all, resilient infrastructure, improved financing of DRR, systems and capacities for response and ‘build back better’, and eco-system based approaches to DRR – will provide added impetus to the achievement of Sendai targets globally.
In addition, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, presently co-led by India and the United States is bringing about transformation in the way we plan, design, build, and maintain infrastructure systems in the 21st century. Infrastructure projects are long-term investments. If informed by solid risk assessments, and underpinned by good risk governance, these infrastructure investments can build long-term resilience.
Excellencies, this morning, we heard a moving account by a survivor of the recent tragic quake in Turkiye.
In this regard and in the spirit of वसुधैवकुटुम्बकम् which sees the world as one large inter-connected family, the Government of India extended immediate help to our brothers and sisters from Turkiye and Syria by dispatching field hospitals and search & rescue teams as well as medical relief material. A true testament to a human-centric global development approach!
In closing, Excellencies, I will state that we stand ready to join efforts to reduce disaster risks at home as well as everywhere on the planet in the spirit of the SDGs: “leave no one behind, leave no place behind, and leave no ecosystem behind.”

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দুৰ্যোগ বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ বাবে চেণ্ডাই ফ্ৰেমৱৰ্কৰ মধ্য-ম্যাদী সমীক্ষা (২০১৫-২০২৩)
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনত ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলটোৰ দলপতি ড০ পি কে মিশ্ৰই ভাষণ প্ৰদান কৰে
18 MAY 2023 10:30PM by PIB Guwahati
মহামান্য
ভাৰতত, আমি দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ বিষয়টোত সৰ্বাধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, ই এক মুখ্য ৰাজহুৱা নীতিৰ বিষয়।
আমি দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত পুঁজিৰ আৱণ্টন যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিছো। আমি সকলো দুৰ্যোগ সাহায্যৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে আমাৰ পুঁজি প্ৰণালীত ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন কৰিছো – দুৰ্যোগ প্ৰশমন, প্ৰস্তুতি, সঁহাৰি আৰু পুনৰুদ্ধাৰ। পাঁচ বছৰৰ সময়ছোৱাত (২০২১-২০২৫) আমাৰ ৰাজ্য আৰু স্থানীয় চৰকাৰসমূহক প্ৰায় ৬ বিলিয়ন ডলাৰৰ দুৰ্যোগ সাহায্য পুঁজি উপলব্ধ কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাটো প্ৰস্তুতি, সঁহাৰি আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে ২৩ বিলিয়ন ডলাৰৰ ব্যৱস্থাৰ উপৰিও।
মাত্ৰ এক দশকত, আমি ঘূৰ্ণীবতাহৰ পৰা মৃত্যুৰ সংখ্যা ২ শতাংশতকৈ ওপৰলৈ হ্ৰাস কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। আমি এতিয়া সকলো দুৰ্যোগৰ পৰা ক্ষতিৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিবলৈ উচ্চাভিলাষী প্ৰশমন কাৰ্যসূচী বিকশিত কৰি আছো। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ভূমিস্খলন, হিমবাহবিস্ফোৰণ, বানপানী, ভূমিকম্প, বনজুই, হিটৱেভ আৰু বজ্ৰপাত।
আমি আগতীয়া সতৰ্কতা প্ৰণালীৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ উন্নত কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছো। আমি উমৈহতীয়া সতৰ্কবাণীৰ মানদণ্ড ৰূপায়ণ কৰি আছো যিয়ে সতৰ্কবাণী সংস্থাবোৰক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আৰু টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ সৈতে একত্ৰিত কৰে। ই আমাৰ দেশৰ ১.৩ বিলিয়ন নাগৰিকৰ প্ৰতিজনলৈ স্থানীয় ভাষাত আঞ্চলিকভাৱে লক্ষ্যযুক্ত সতৰ্কবাণী বিয়পোৱাটো নিশ্চিত কৰিব। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ উদ্যোগ '২০২৭ চনৰ ভিতৰত সকলোৰে বাবে আগতীয়া সতৰ্কবাণী'ৰ প্ৰশংসা কৰো। আমি নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত এই গোলকীয় পদক্ষেপৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াব।
মহামান্য
জি-২০ সদস্য দেশসমূহে ভাৰতৰ নেতৃত্বত দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ ওপৰত এটা টাস্ক ফ'ৰ্চ গঠন কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। জি-20 ৱৰ্কিং গ্ৰুপে ৫ টা অগ্ৰাধিকাৰ চিনাক্ত কৰিছে: সকলোৰে বাবে আগতীয়া সতৰ্কবাণী, স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি, দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ বাবে উন্নত বিত্তীয় যোগান, সঁহাৰিৰ বাবে প্ৰণালী আৰু সামৰ্থ্য, আৰু 'উন্নত পুনৰ নিৰ্মাণ' আৰু দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ বাবে এক পৰিৱেশ-আধাৰিত দৃষ্টিভংগী। এই পাঁচটা অগ্ৰাধিকাৰে বিশ্বব্যাপী চেন্দাই লক্ষ্যসমূহৰ প্ৰাপ্তিক অধিক প্ৰচাৰ কৰিব।
একে সময়তে, বৰ্তমান ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সহ-নেতৃত্বত দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন এলায়েন্সে একবিংশ শতিকাত আন্তঃগাঁথনি প্ৰণালীৰ পৰিকল্পনা, ডিজাইন, নিৰ্মাণ আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ পদ্ধতি সলনি কৰি আছে। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন প্ৰকল্পবোৰ হৈছে দীৰ্ঘম্যাদী বিনিয়োগ। সঠিক দুৰ্যোগ বিপদাশংকা মূল্যায়ন আৰু উন্নত বিপদাশংকা ব্যৱস্থাপনাৰ সৈতে, এই আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন বিনিয়োগে দীৰ্ঘম্যাদী স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তুলিব পাৰে যি দুৰ্যোগৰ সন্মুখীন হ'ব পাৰে।
মহামান্য, আজি ৰাতিপুৱা আমি তুৰস্কৰ শেহতীয়া ভূমিকম্পৰ পৰা উদ্ধাৰ হোৱা এজন ব্যক্তিৰ কৰুণ কাহিনী শুনিছিলো।
এই সন্দৰ্ভত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বক এটা ডাঙৰ পৰিয়াল হিচাপে গণ্য কৰা 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ ভাৱনাত ভাৰত চৰকাৰে ক্ষেত্ৰ চিকিৎসালয় আৰু অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰকাৰী দলৰ লগতে চিকিৎসা সাহায্য সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰি তুৰস্ক আৰু চিৰিয়াত থকা আমাৰ ভাই-ভনীসকলক তাৎক্ষণিক সহায় আগবঢ়োৱা হয়। এয়া হৈছে মানৱ-কেন্দ্ৰিক গোলকীয় বিকাশপদ্ধতিৰ এক প্ৰকৃত উদাহৰণ।
মহামান্য, শেষত, মই মাত্ৰ ক'ব বিচাৰো যে আমি আমাৰ দেশৰ লগতে পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইত বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ ভাৱনাৰে দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰচেষ্টাত যোগদান কৰিবলৈ সাজু – কাকো এৰি নিদিয়ক, কোনো স্থান এৰি নিদিয়ক আৰু কোনো পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ এৰি নাযাওঁ।