ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କେରଳର ତିରୁବନ୍ତପୁରମ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୩୨୦୦କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ
କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ କଲେ ଉତ୍ସର୍ଗ
ତିରୁବନ୍ତପୁରମରେ ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ଡିଜିଟାଲ ବିଜ୍ଞାନ ଉଦ୍ୟାନର କଲେ ଶିଳାନ୍ୟାସ
“କେରଳର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ କୋଚିର ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଜି ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ଆଗେଇ ନେବ”
“କେରଳବାସୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ନମ୍ରତା ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ ଦେଇଛି”
“ବୈଶ୍ୱିକ ମାନଚିତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ”
“ସରକାର ସମନ୍ୱୟ ଭିତିକ ସଂଘୀୟ ତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରଧାନ୍ୟ ଦେଉଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ବିକାଶକୁ ଦେଶର ବିକାଶର ଉତ୍ସ ଭାବେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି”
“ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଓ ଉଚ୍ଚତାର ସହ ପ୍ରଗତି କରୁଛି”
“ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦିଗରେ ହେଉଥିବା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କେବଳ ସେଠାରେ ପରିସର ବୃଦ୍ଧି କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଦୂରତ୍ୱ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜାତି,ବର୍ଣ୍ଣ, ଧନୀ ଓ ଗରିବ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଯୋଡୁଛି”
“ଜି-୨୦ ବୈଠକ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେରଳକୁ ଅଧିକ ବୈଶ୍ୱିକ ଉପଲବ୍ଧି ଦେଉଛି”
“କେରଳର ସଂସ୍କୃତି ଖାଦ୍ୟ ଓ ଜଳବାୟୁରେ ସମୃଦ୍ଧି ଅନ୍ତର୍ନିହିତ”
“ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ମନର କଥା ଦେଶ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଓ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ବୃତ”
25 APR 2023 1:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କେରଳର ତିରୁବନ୍ତପୁରମ ସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମଠାରେ ୩୨୦୦କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜି (୨୫.୪୨୦୨୩) ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋର ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ , ତିରୁବନ୍ତପୁରମଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ଡିଜିଟାଲ ବିଜ୍ଞାନ ଉଦ୍ୟାନ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିରୁବନ୍ତପୁରମ ଓ କାଶରଗଡ ମଧ୍ୟରେ କେରଳର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଯାତ୍ରାରମ୍ଭ କରାଇଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିଶୁ ନିମନ୍ତେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଉପରେ ରେଖାପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେରଳର ବିକାଶ ଓ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଏଗୁଡିକର ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିବାବେଳେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ କୋଚିର ପ୍ରଥମ ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ବିିଭିନ୍ନ ରେଳବାଇ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏହିସବୁ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ସେ କେରଳ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
କେରଳର ଶିକ୍ଷା ଓ ସଚେତନତା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ନମ୍ରତା କେରଳବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ ଦେଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । କେରଳର ଜନସାଧାରଣ ବୈଶ୍ୱିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ ସମ୍ପର୍କରେ ବୁଝିଛନ୍ତି ଓ ସେମାନେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବିକାଶ କିପରି ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱୀକୃତୀ ପାଇଛି ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱର ଭାରତ ଉପରେ ଆସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରର ନିଷ୍ପତ୍ତିମୂଳକ ସରକାର ଯାହା ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ସଅଳ ଓ ଦୃଢ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥାଏ ତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କରି ଗଢି ତୋଳିବା ସହ ଏ ଦିଗରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଯୁବାପୀଢିର କୌଶଳ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଚେଷ୍ଠା ତଥା ଜୀବନଧାରଣ ଓ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱର ଭାରତ ପ୍ରତି ଆସ୍ଥା ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛି । ଏହା ଛଡା ସରକାର ସମନ୍ୱୟଭିତ୍ତକ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଥିବାରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ବିକାଶ ଦେଶର ବିକାଶ ହେବ ବୋଲି ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ଏକ ସେବା ମନୋଭାବ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଦେଶ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରିବ ଯଦି କେରଳ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରେବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ଅକ୍ଷୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବାର ଆଉ ଏକ କାରଣ ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ବିଦେଶରେ ରହୁଥିବା କେରଳବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ ହୋଇଛି । ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ହିଁ ଭାରତର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଶକ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ନେଇ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଓ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ବଜେଟ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ଦଶଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ବ୍ୟୟବରାଦ ରଖାଯାଇଛି । ସାଧାରଣ ପରିବହନ ଓ ରଣନୀତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଆସିଛି । ଆମେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ବୋଲି କହି ୨୦୧୪ ମସିହାପୂର୍ବ ରେଳ ବଜେଟ୍‌ର ହାରାହାରି ପାଞ୍ଚଗୁଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗତ ନଅବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେରଳରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳପଥ ଦୋହରିକରଣ, ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଓ ଟ୍ରାକର ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ବହୁମୁଖୀ ପରିବହନ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେରଳର ତିନିଟି ମୁଖ୍ୟ ରେଳଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିିନ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଆକାଂକ୍ଷିତ ଭାରତର ଏକ ପରିଚୟହୋଇଥିବା ବେଳେ ସେ ଅର୍ଦ୍ଧ ଉଚ୍ଚ ଗତିଯୁକ୍ତ ଟ୍ରେନର ସୁପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଦେଶର ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ସାଂସ୍କୃତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଉତ୍ତର କେରଳକୁ ଦକ୍ଷିଣ କେରଳ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । କେରଳର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଉତ୍ତର କୂଳକୁ ଦକ୍ଷିଣ କେରଳ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହି ଟ୍ରେନ ଯୋଗୁଁ କୋଲମ, କୋଟାୟମ, ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ, ତ୍ରିଶୂର ଓ କାନ୍ନୁର ଇତ୍ୟାଦି ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ। ସେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନର ପରିବେଶ ଗତ ସୁବିଧା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ଗତିଯୁକ୍ତ ଟ୍ରେନ ତିରୁବନ୍ତପୁରମ-ସୋର୍ଣ୍ଣୁର ମଧ୍ୟରେ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଏହା ଶେଷ ହେଲେ ମଧ୍ୟମ, ଉଚ୍ଚ ଗତି ଯୁକ୍ତ ଟ୍ରେନ ତିରୁବନ୍ତପୁରମଠାରୁ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ମଧ୍ୟରେ ଚଳାଚଳ ସମ୍ଭବ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ଉପଯୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେମି ହାଇବ୍ରିଡ ଟ୍ରେନ, ରିଜିଓନାଲ ରାପିଡ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ, ରୋ ରୋ ଫେରି ଓ ରୋପ ୱେ ଭଳି ସଂଯୋଗୀକରଣ ସମାଧାନ ପନ୍ଥାର ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ତେବେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବୁଝି ବିଚାରି ଏହାର ଉପଯୋଗ କରାଯିବ ଦରକାର । ସେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଓ ମେଟ୍ରୋ କୋଚ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରଗୁଡିକରେ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇଟ୍ ଓ ସହରୀ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନେଇ ସେ କହିଥିଲେ ।
କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ଏକ ଭାରତ ତିଆରି ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ଏଥିପାଇଁ ସେ କୋଚି ବନ୍ଦର ଓ ସିପ୍ ୟାର୍ଡକୁ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ କୋଚି ଆଖପାଖରେ ରହୁଥିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆଧୁନିକ ତଥା ଶସ୍ତା ପରିବହନ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ସହ ବସ୍ ଟର୍ମିନାଲ ଓ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁବିଧା କରାଇବ । ଏହା ରାଜ୍ୟରେ ଜଳବେଷ୍ଟିତ ଭୂଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହ ଯାନବାହନ ଗହଳି ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ । ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ନିମନ୍ତେ କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ଏକ ଆଦର୍ଶ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ବସ୍ତୁଗତ ସଂଯୋଗ ସହ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ତିରୁବନ୍ତପୁରମରେ ଡିଜିଟାଲ ବିଜ୍ଞାନ ଉଦ୍ୟାନ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସହାୟକ ହେବ । ଭାରତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଶଂସା ନେଇ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଢାଞ୍ଚାରେ ବିକଶିତ ଫାଇଭ-ଜି ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବାବଦରେ ହେଉଥିବା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କେବଳ ସେବାର ପରିସର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରୁନାହିଁ ବରଂ ଜାତି, ବର୍ଣ୍ଣ, ଧନୀ, ଗରିବ ଓ ନିର୍ବିଶେଷରେ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଯୋଡିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ବିକାଶର ସଠିକ୍ ମଡେଲ ଓ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏହା ଦେଖିବା ସହ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଉତ୍ସାହ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳର ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱକୁ ବହୁ କିଛି ଦେବାର ଅଛି । କେରଳର ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟ ଓ ଜଳବାୟୁ ସହିତ ସମୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ସ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ରହିଛିବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । କୁମାରକୋମରେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଜି-୨୦ ବୈଠକର ନଜିର ଦେଇ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେରଳକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଚିତ ଆଣି ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କେରଳର ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରାଗି ପାଟ୍ଟୁର କଥା କହିଥିଲେ । ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଉତ୍ପାଦକୁ ନେଇ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ନେଇ ପଶ୍ଚାତ୍‌ପଦ ନ ହେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଆମର ସାମଗ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଂଚିବ ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ଭାରତର ରାସ୍ତା ମଜବୁତ ହେବବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସଫଳତା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ମନ କି ବାତ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସବୁବେଳେ କେରଳର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ମନ୍ କି ବାତ୍ ଏହାର ଶହେ ତମ ସଂସ୍କରଣ ରବିବାର ଦିନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛି ଓ ଦେଶକୁ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବାରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ରହିଛି ସେହିମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେ ଏହାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଉତ୍ସଗୀ ଭାବାପନ୍ନ ହେବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି କହି ସେ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
କେରଳ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାଁ, କେରଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପିନ୍ନାରାଇ ବିଜୟନ, କେନ୍ଦ୍ର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭି ମୁରଲୀଧରନ, ତିରୁବନ୍ତପୁରମ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଡକ୍ଟର ଶଶୀ ଥରୁର୍ ଓ କେରଳ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ୩୨୦୦ କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କୋଚି ଆଖପାଖର ଦଶଟି ଦ୍ୱୀପକୁ ବ୍ୟାଟେରୀ ଚାଳିତ ଇଲେକଟି୍‌ର ହାଇବ୍ରିଡ ନୌକା ଜରିଆରେ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ।
କୋଚ ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ବ୍ୟତୀତ ଡିଣ୍ଡିଗୁଲ-ପାଲାନୀ ପାଲ୍‌କାନ ସେକ୍ସନ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେ ତିରୁବନ୍ତପୁରମ, କୋଝିକୋଡ-ଭାରକାଲା- ଶିବଗିରି ରେଳଷ୍ଟେସନ ନବୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ତିରୁବନ୍ତପୁରମ-ସୋର୍ଣ୍ଣୁର ସେକ୍ସନର ଗତି ବୃଦ୍ଧି ସହ ନିମୋନ ଓ କୋଚୁଭେଲୀ ଓ ତିରୁବନ୍ତପୁରମର ବ୍ୟାପକ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ତିରୁବନ୍ତପୁରମ୍ ଠାରେ ଡିଜିଟାଲ ବିଜ୍ଞାନ ଉଦ୍ୟାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାର ଶିଳ୍ପଗତ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବା ସହ କୃତ୍ରିମ ମେଧା, ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଲେଷଣ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ଘଟାଇବ । ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସହ ସହଯୋଗ କରି ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ଗବେଷଣା ଦିଗରେ ଏହା ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକୁ ସହାୟତା କରିବ । ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ୨୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ମୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦରେ ପ୍ରାୟ ୧୫୧୫କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth more than Rs 3200 crores at Central Stadium in Thiruvananthapuram, Kerala
Dedicates Kochi Water Metro
Lays foundation stone of various rail projects and Digital Science Park in Thiruvananthapuram
“First Vande Bharat Express of Kerala, water metro in Kochi and other initiatives launched today will further the state's development journey”
“Hard work and politeness of the people of Kerala give them a unique identity”
“India is a bright spot on the global map”
“Government focuses on cooperative federalism and considers the development of states as the source of development of the country”
“India is progressing at a speed and scale that is unprecedented”
“Investments made towards connectivity not only expand the scope of services but also reduce the distance and connect various cultures without discriminating between caste and creed and the rich and poor”
“G20 meetings and events are giving Kerala more global exposure”
“Kerala has culture, cuisine and climate which have prosperity inherent in them”
“Century of Mann ki Baat is dedicated to efforts of countrymen for nation building and to the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
25 APR 2023 1:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth more than Rs 3200 crores at Central Stadium in Thiruvananthapuram, Kerala today. The projects include the dedication of the Kochi Water Metro to the nation, laying the foundation stone of various rail projects and the Digital Science Park in Thiruvananthapuram. Earlier in the day, the Prime Minister flagged off Kerala’s first Vande Bharat Express between Thiruvananthapuram and Kasargod.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the people for Vishu. Referring to the projects of today, the Prime Minister underlined that various projects related to the development and connectivity of Kerala have been unveiled today including the state’s first Vande Bharat Express, Kochi’s first Water Metro and several Railway developments. He congratulated the citizens of Kerala for these development projects.
Commenting on the education and awareness level of Kerala, the Prime Minister said that the hard work and politeness of the people of Kerala give them a unique identity. He said the people of Kerala are capable of understanding the global scenario and they can appreciate how India is being considered a vibrant spot of development amidst difficult times and the promise of India’s development is being acknowledged globally.
The Prime Minister credited the trust shown by the world towards India to a decisive government at the center that takes quick and firm decisions for the welfare of the country, the unprecedented investment made in strengthening and modernizing the infrastructure of India, investments made towards enhancing the skill set of the youth and finally the commitment of the central government towards Ease of Living and Ease of Doing Business. He further added that the government focuses on cooperative federalism and considers the development of states as the development of the country. “We are working with a service-oriented approach. The nation can progress at a faster rate only if Kerala progresses”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister said one of the reasons for the growing stature of the country is due to the outreach efforts of the central government which has benefited the Keralites who live abroad. India’s growing might is helping the Indian Diaspora greatly, he said.
The Prime Minister said that in the last 9 years, work on connectivity infrastructure has been undertaken at an unprecedented speed and scale. He informed that in this year's budget also, it is proposed to spend more than 10 lakh crore on infrastructure. “The public transport and logistics sector is being completely transformed in the country. We are moving towards the golden age of Indian railways”, he said and remarked that the average rail budget before 2014 has increased fivefold now.
Throwing light on the developments in railways carried out in Kerala in the last 9 years, the Prime Minister mentioned the work done with respect to gauge conversion, doubling, and electrification of railway tracks. He mentioned that work for the redevelopment of three major railway stations in Kerala has been initiated today with a vision to make it a multimodal transport hub. “Vande Bharat Express is the identity of aspirational India”, the Prime Minister said as he highlighted the transforming rail network in India which makes it possible to run such semi-high speed trains with ease.
The Prime Minister said that all the Vande Bharat trains, so far. are connecting places of cultural, spiritual and tourism importance. “Kerala’s first Vande Bharat train will link North Kerala with South Kerala. The train will ease travel to places of pilgrimage like Kollam, Kottayam, Ernakulam, Thrissur and Kannur”, he said. He also talked about the environmental benefits of the modern train. The Prime Minister informed that work has been initiated today to prepare the Thiruvananthapuram-Shoranur section for semi-high speed trains. Upon completion, the Prime Minister continued, it will become possible to run semi-high speed trains from Thiruvananthapuram to Mangluru.
The Prime Minister elaborated that the effort is to provide Made in India solutions as per local needs with regard to infrastructure. He listed solutions like a semi-hybrid train, Regional Rapid Transport System, Ro-Ro ferry, and ropeway to illustrate situation-specific solutions for connectivity. He also underscored the indigenous origins of Made in India Vande Bharat and Metro coaches. He also mentioned projects like Metro-Lite and urban ropeways in smaller cities.
The Prime Minister underlined that the Kochi Water Metro is a Made in India project and congratulated the Kochi Shipyard for the development of ports for the same. He stated that the Kochi Water Metro will make modern and cheap means of transport accessible for the people living in the nearing islets of Kochi while also providing intermodal connectivity between the bus terminal and the metro network. The Prime Minister further added that it will benefit backwater tourism in the state apart from easing the traffic congestion in the city. He expressed confidence that the Kochi Water Metro will become a model for the other states in the country.
Shri Modi reiterated that along with physical connectivity, digital connectivity too is the country's priority. He said projects like Digital Science Park in Thiruvananthapuram will give a fillip to Digital India. He highlighted global appreciation for India’s digital system. “Indigenously developed 5G will create new opportunities in the sector”, he said.
The Prime Minister pointed out that the investments made towards connectivity not only expand the scope of services but also reduce the distance and connect various cultures without discriminating between caste and creed and the rich and poor. He emphasized that this is the correct model of development which can be witnessed all over India and it strengthens the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’.
The Prime Minister emphasized that Kerala has a lot to offer to the country and the world. “Kerala has culture, cuisine and climate which has the source of prosperity inherent in them”, the Prime Minister pointed out. Referring to the recent G20 meet in Kumarakom, the Prime Minister said that such events give Kerala more global exposure.
The Prime Minister mentioned famous Shri Annas (millets) from Kerala such as Ragi Pattu. Shri Modi exhorted everyone to be vocal about the local produce and products. “When our products reach global markets, the path of Viksit Bharat will get stronger”, he said.
Speaking about citizens’ achievements in the Mann Ki Baat Programme, the Prime Minister stated that he frequently mentions the products created by self-help groups of Kerala with the objective of promoting ‘Vocal for Local’. He informed that ‘Mann Ki Baat’ is completing a century of episodes this Sunday and it is dedicated to all the citizens who have made their contributions towards nation development as well as the spirit of ‘Ek Bharat Shrestha Bharat’. The Prime Minister concluded by saying that for building a Viksit Bharat everyone will have to dedicate themselves.
Governor of Kerala, Shri Arif Mohammed Khan, the Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan, Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of State, Shri V. Muraleedharan, Member of Parliament from Thiruvananthapuram, Dr Shashi Tharoor and Ministers from Government of Kerala were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated various projects to the nation worth more than Rs. 3200 crores today. The Prime Minister dedicated the Kochi water metro to the nation. This one-of-its-kind project connects 10 islands around Kochi through battery-operated electric hybrid boats for seamless connectivity with Kochi city.
Apart from Kochi Water Metro, rail electrification of the Dindigul-Palani-Palakkad section was also dedicated by the Prime Minister. During the event, the Prime Minister also laid the foundation stone of various rail projects including the redevelopment of Thiruvananthapuram, Kozhikode, and Varkala Sivagiri railway stations; the comprehensive development of Thiruvananthapuram area including Nemon and Kochuveli and increasing of sectional speed of Thiruvananthapuram-Shoranur section.
Apart from this, the Prime Minister also laid the foundation stone of the Digital Science Park in Thiruvananthapuram. Digital Science Park is envisaged as a key research facility to develop digital products and services by industry and business units in collaboration with academia. As a third generation Science Park, the Digital Science Park will house common facilities to support the development of products in the area of Industry 4.0 Technologies like AI, Data Analytics, Cyber Security, Smart Materials etc. The state-of-the-art basic infrastructure will support high-end applied research by industries and the co-development of products in association with the Universities. The initial investment for Phase-1 of the project is around Rs 200 crore while the total project outlay has been estimated at around Rs 1515 crore.