প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কেরালাগী তিরুবনন্তপুরমদা লৈবা সেন্ত্রেল স্তেদিয়মদা লুপা করোর ৩২০০ হেনবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
কোচি ৱাতর মেত্রো কত্থোকখ্রে
তিরুবনন্তপুরমদা তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেক্তশিং অমসুং দিজিতেল সাইন্স পার্ক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“কেরালাগী অহানবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস, কোচিগী ৱাতর মেত্রো অমসুং ঙসি হৌদোকখিবা অতোপ্পা থৌশিলশিংনা রাজ্য অসিগী চাউখৎ খোঙচৎতা শাহৌ পীরগনি”
“কেরালাগী মীয়ামগী হোৎনবা কনবা অমসুং নোলুকপা মতৌ অসিনা মখোয়দা তোপ-তোপ্পা শক্তাক অমা পীখি”
“ভারত অসি গ্লোবেল মেপতা অচৌবা মফম অমা কল্লি”
“সরকারনা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমদা মীৎয়েং চংখি অমসুং রাজ্যশিংগী চাউখৎ-থৌরাংবু লৈবাক্কী চাউখৎনবগী মরম ওইনা লৌখি”
“ভারতনা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অমসুং স্কেলদা খুমাং চাউশিল্লি”
“কন্নেক্তিবিতীদা তৌখিবা ইনভেস্তমেন্তশিংনা সর্ভিসেসকী স্কোপ পাকথোক চাউথোকহনবা খক্তা নত্তনা জাৎ-বিজাৎ অমসুং লায়রা ইনাক খুনবগী খেন্নবা থমদনা অরাপ্পা হন্থহল্লি অমসুং তোঙান-তোঙানবা কলচরশিংবু শম্নহল্লি”
“জি২০ মীফমশিং অমসুং ইভেন্তশিংনা কেরালাদা গ্লোবেল এক্সপোজর ফংহল্লি”
“কেরালাদা চাউখৎ-থৌরাং য়াওজবা কলচর, কুজিন অমসুং ক্লাইমেৎ লৈজৈ”
“মন কী বাত চামা শুরকপা অসি লৈবাক শেমগৎনবগীদমক অমসুং এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱ
25 APR 2023 1:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কেরালাগী তিরুবনন্তপুরমদা লৈবা সেন্ত্রেল স্তেদিয়মদা লুপা করোর ৩২০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা কোচি ৱাতর মেত্রো জাতিদা কত্থোকপা, তিরুবনন্তপুরমদা তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেক্তশিং অমসুং দিজিতেল সাইন্স পার্ক্কী উরেপ-উয়ুং তম্বা য়াওখি। নুমিৎ অসিগী অঙনবদা প্রধান মন্ত্রীনা তিরুবনন্তপুরম অমসুং কাসরগোদকী মরক্তা চেনগদবা কেরালাগী অহানবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা বিশুগী য়াইফ পাউজেল পীখি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী অহানবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস কোচিগী অহানবা ৱাতর মেত্রো অমসুং তোঙান-তোঙানবা রেলৱে দিবেলপমেন্তশিং য়াওনা কেরালাগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং ঙসি হৌদোকখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক কেরালাগী প্রজাশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
কেরালাগী এজুকেসন অমসুং এৱের্নেস লেবেলগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেরালাগী মীয়ামগী হোৎনবা কনবা অমসুং নোলুকপা মতৌনা মখোয়দা তোপ-তোপ্পা শক্তাক অমা পীখি। মহাক্না হায়খি কেরালাগী মীয়াম অসি মালেমগী ওইরিবা ফীভম খঙবা ঙম্বগী মতিক চেল্লি অমসুং খুদোংচাদ্রবা মতমগী মরক্তা চাউখৎ খোঙচৎতা অচৌবা মফম অমা ভারতনা করম্না কনবা ঙমখিবা অমসুং ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী ৱাশক অসি মালেম শিনবা থুংবনা শকখঙলিবা অসিবু মখোয়না থাগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী য়াইফনবা খোঙলৈ থুনা অমসুং অচৌবা ৱারেপশিং লৌবা ঙম্বা কেন্দ্রদা লৈরিবা দেসিসিব গভর্নেমন্ত অসিদা মালেমনা থাজবা থম্মিবা, ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মতমগা চুনবা ওইহন্নবা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা, নহাশিংগী স্কিল সেৎ হেনগৎহন্নবা মাইকৈদা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌবা অমসুং কেন্দ্র সরকারনা ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী ফিরেপ লৌবা অসিবু থাগৎখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি সরকার অসিনা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমদা মীৎয়েং চংখি অমসুং রাজ্যশিংগী চাউখৎ-থৌরাংবু লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং ওইনা খল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়না সর্ভিস-ওরিয়েন্তেদ এপ্রোচ অমগা লোয়ননা থবক তৌরি। করিগুম্বা খুমাং চাউশিনবা তারবদি লৈবাক অসিনা হেন্না খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা ঙমগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী মরমশিংগী মনুংদা মীরৈবাক্তা লৈবা কেরালা মচাশিংদা কান্নবা ফংহনখিবা কেন্দ্র সরকারগী আউৎরীচকী খোঙথাংশিং অসিনা ওইখি। ভারতকী মতিক-ময়াই হেনগৎলকপা অসিনা ভারতকী দাইস্পোরাদা চাউনা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অমসুং স্কেলদা কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক পাইখৎখি। মহাক্না হায়খি চহি অসিগী বজেৎ অসিদসু ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ ১০ হেন্না চাদিং তৌনবা প্রপোজ তৌখি। মহাক্না হায়, “লৈবাক্কী পব্লিক ত্রান্সপোর্ত অমসুং লোজিস্তিক্স সেক্তর অসি মপুং ফানা অওনবা পুরকখি। ঐখোয়না ইন্দিয়ন ৱেলৱেজকী গোল্দন এজকী মাইকৈদা চংশিল্লি” অমসুং ২০১৪গী মমাংদা লৈরম্বা রেল বজেৎকী চাংচৎ অসি হৌজিক্তি শরুক মঙা হেনগৎহনখি।
হৌখিবা চহি ৯দা কেরালাদা পাইখৎখিবা রেলৱেগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা গেজ কনভর্জন, দব্লিং, অমসুং রেলৱে ত্রেকশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগা মরী লৈনবা থবক তৌখিবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মলতিমোদেল ত্রান্সপোর্ত হব অমা ওইহন্নবা বিজনগা লোয়ননা কেরালাদা মরু ওইবা রেলৱে স্তেসন অহুম নৌনা শেমগৎনবগী থবক ঙসি হৌদোকখি। সেমি-হায় স্পীদ ত্রেনশিং লায়না চেলহনবা ওইথোকহল্লিবা ভারতকী রেল নেৎৱার্ক্তা অওনবা পুরক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসি এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াগী শক্তাক্নি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক ফাওবদা চেল্লিবা ভন্দে ভারত ত্রেনশিংনা কলচরেল, স্পিরিচুএল অমসুং তুরিজমগী মরু ওইবা মফমশিংগী শম্নহল্লি। মহাক্না হায়খি, “কেরালাগী অহানবা ভন্দে ভারত ত্রেন্না নোর্থ কেরালা অমসুং সাউথ কেরালা শম্নহল্লগনি। ত্রেন অসিনা কোল্লম, কোত্তায়ম, এরনাকুলম, ত্রিসুর অমসুং কন্নুরগুম্বা তীর্থ য়াত্রাগী মফমশিংদা চৎথোক চৎশিন তৌবদা লায়হল্লগনি”। মহাক্না মোদর্ন ত্রেন্না অকোইবদা পীরিবা কান্নবশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেমি-হায় স্পীদ ত্রেনশিংগীদমক তিরুবনন্তপুরম-শোরানুর সেক্সন শেমগৎনবা ঙসি থবক হৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, লোইশিল্লকপদা তিরুবনন্তপুরমদগী মেঙ্গলুরু ফাওবা সেমি-হায় স্পীদ ত্রেনশিং চেনবা য়ারগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈননা লমদম অসিগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না মেন ইন ইন্দিয়া সোল্যুসনশিং পীনবা হোৎনরি। কন্নেক্তিবিতীগীদমক সিচুএসন-স্পেসিফিক সোল্যুসনশিং উৎনবা মহাক্না সেমি-হাইব্রিদ ত্রেন, রিজনেল রেপিদ ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম রো-রো ফেরী অমসুং রোপৱেগুম্বা সোল্যুসনশিং পনখি। মহাক্না মেদ ইন ইন্দিয়া ভন্দে ভারতঅমসুং মেত্রো কোচশিংগী ইন্দিজিনস ওরিজিনশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না মেত্রো-লাইৎ অমসুং অর্বান রোপৱেগুম্বা অপীকপা সহরশিংদা পাইখৎলি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কোচি ৱাতর মেত্রো অসি মেদ ইন ইন্দিয়া প্রোজেক্ত অমনি হায়খি অমসুং হায়রিবা অসিগীদমক হীথাংফমশিং শেমগৎপগীদমক কোচি শিপয়ার্দপু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি কোচি ৱাতর মেত্রোনা কোচিগী মনাক নকপদা লৈবা ঈথৎ মচাশিংদা লৈরিবা মীয়ামগীদমক মতমগা চুনবা অমসুং অহোংবা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা পাম্বৈ ওইরগনি অমরোমদা বস তর্মিনেল অমসুং মেত্রো নেৎৱার্ক্কী মরক্তা ইন্তরমোদেল কন্নেক্তিবিতীসি ফংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদু মসিনা সহর অসিদা ত্রাফিক চিনবা হন্থহনবা খক্তা নত্তনা রাজ্য অসিগী বেকৱাতর তুরিজমদা কান্নবা পীরগনি। মহাক্না কোচি ৱাতর মেত্রোনা লৈবাক্কী অতোপ্পা রাজ্যশিংগীদমক মোদেল অমা ওইরগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীসু লৈবাক অসিনা মরু ওইনা লৌরি হায়না শ্রী মোদীনা নৌনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি তিরুবনন্তপুরমদা লৈবা দিজিতেল সাইন্স পার্ককুম্বা প্রোজেক্তশিংনা দিজিতেল ইন্দিয়াদা ইনোৎ অমা হাপলগনি। মহাক্না হায়খি ভারতকী দিজিতেল সিস্তেবু মালেমনা থাগৎনরি। মহাক্না হায়, “ইন্দিজিনস ওইনা দিবেলপ তৌবা ৫জিনা সেক্তর অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা কন্নেক্তিবিতীদা তৌখিবা ইনভেস্তমেন্তশিংনা সর্ভিসশিংগী স্কোপ হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা জাৎ-বিজাৎ অমসুং লায়রা ইনাক খুনবগী মরক্তা খেন্নবা থমদনা অরাপ্পা হন্থহল্লি অমসুং তোঙান-তোঙানা কলচরশিংবু শম্নহল্লি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়বখি চাউখৎ-থৌরাংগী অচুম্বা মোদেল অদু ভারত শিনবা থুংবদা উবা ফংলি অমসুং মসিনা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেরালানা লৈবাক অমদি মালেমদা শরুক তম্না কয়া অমা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “কেরালাগী কলচর, কুজিন অমসুং ক্লাইমেৎ অসি চাউখৎপগী মতিক-ময়াইগী হৌরকফম ওইজরি”। কুমারাকোমদা হন্দক্তা পাঙথোকখিবা জি২০গী মীফমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা ইভেন্তশিংনা কেরালাদা গ্লোবেল এক্সপোজর হেন্না ফংহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাগী পত্তুগুম্বা কেরালাগী মমিং লৈরবা শ্রী অন্নাস (চনান)গী মতাংদা পনখি। শ্রী মোদীনা মীপুম খুদিংমক্তা লমদম অসিগী পোত্থোকশিংগী মতাংদা ভোকেল ওইনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়গী প্রদক্তশিংনা গ্লোবেল মার্কেৎশিংদা য়ৌরবা মতমদা বিক্ষিৎ ভারতকী লম্বী মপাঙ্গল কনখৎলক্কনি”।
মন কী বাত প্রোগ্রামদা প্রজাশিংগী মাইপাকপশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ প্রমোৎ তৌনবা পান্দমগা লোয়ননা কেরালাগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা শাখিবা প্রদক্তশিংগী মতাংদা তোইনা পনখি। মহাক্না হায়খি ‘মন কী বাত’না লাক্লিবা নোংমাইজিং নুমিৎতা তাঙ্কক চামা মপুং ফারগনি অমসুং মসিবু লৈবাক শেমগৎনবা লোয়ননা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন্দা শরুক তম্লিবা প্রজা পুম্নমক্তা কত্থোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়খি মদুদি বিক্ষিৎ ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক মীপুম খুদিংমক্না মখোয় মশাবু কত্থোক্কদবনি।
থৌরম অসিদা কেরালাগী রাজ্যপাল, শ্রী অরিফ মোহম্মদ খান, কেরালাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পিনারায়ি বিজায়ন, রেলৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নো, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভি. মুরালীধরন, তিরুবনন্তপুরমগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, দা. শাশি থারুর অমসুং কেরালা সরকারগী মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি লুপা করোর ৩২০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কোচি ৱাতর মেত্রো জাতিদা কত্থোক্কনি। কোচি সহরগা অপনবা লৈতনা ফাওননবা বেত্তরীনা চল্লাইবা ইলেক্ত্রিক হাইব্রিদ বোৎশিংগী খুত্থাংদা কোচিগী অকোইবদা লৈরিবা ঈথৎ ১০গা শম্নহন্নবা অনৌবা মখলগী প্রোজেক্ত অমনি।
কোচি ৱাতর মেত্রোগী মথক্তা প্রধান মন্ত্রীনা দিন্দিগুল-পালানি-পালক্কাদ সেক্সনগী রেল ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখিবা অদুসু কত্থোকখ্রে। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা তিরুবনন্তপুরম, কোচিকোদ, বরকালা সিবাগিরি রেলৱে স্তেসনশিং নৌনা শেমগৎপা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেক্তশিং; নেমোম অমসুং কোচুবেলী য়াওনা তিরুবনন্তপুরমগী কমপ্রিহেন্সিব দিবেলপমেন্ত অমসুং তিরুবনন্তপুরম-শোরানুর সেক্সনগী সেক্সনেল স্পীদ হেনগৎহনবা হায়রিবশিং অসিগী উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে।
মসিগী মথক্তা প্রধান মন্ত্রীনা তিরুবনন্তপুরমদা দিজিতেল সাইন্স পার্ক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। দিজিতেল সাইন্স পার্কনা একাদেমিয়াগা লোয়ননা চুংশীন্নদুনা ইন্দস্ত্রী অমসুং বিজিনেস য়ুনিৎশিংনা দিজিতেল প্রদক্তশিং অমসুং সর্ভিসেস দিবেলপ তৌনবা মরু ওইবা রিসর্চ ফেসিলিতী ওইহন্নবা পান্দম থম্মি। থর্দ জেনরেসন সাইন্স পার্ক ওইনা দিজিতেল সাইন্স পার্কনা এ.আই., দেতা এনলাইতিক্স, সাইবর সেক্যুরিতী, স্মার্ত মেতরিএলশিংনচিংবা ইন্দস্ত্রী ৪.০ তেক্নোলোজীজকী লমদা প্রোজেক্তশিং দিবেলপ তৌবদা সপ্পোর্ত তৌনবা কম্মন ফেসিলিতীশিং লৈরগনি। স্তেৎ ওফ দি আর্ত বেসিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা য়ুনিভর্সিতীশিংগা খুৎশম্নদুনা ইন্দস্ত্রীশিংনা হায় এন্দ এপ্লাইদ রিসর্চ তৌবা অমসুং প্রদক্তশিং কো-দিবেলপ তৌবদা মতেং পাংগনি। প্রোজেক্ত অসিগী অহানবা ইনভেস্তমেন্ত অসি লুপা করোর ২০০রোম ওই অমরোমদা অপুনবা প্রোজেক্ত আউৎলে অসিনা লুপা করোর ১৫১৫রোম ওইরা য়াই পান্নরি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth more than Rs 3200 crores at Central Stadium in Thiruvananthapuram, Kerala
Dedicates Kochi Water Metro
Lays foundation stone of various rail projects and Digital Science Park in Thiruvananthapuram
“First Vande Bharat Express of Kerala, water metro in Kochi and other initiatives launched today will further the state's development journey”
“Hard work and politeness of the people of Kerala give them a unique identity”
“India is a bright spot on the global map”
“Government focuses on cooperative federalism and considers the development of states as the source of development of the country”
“India is progressing at a speed and scale that is unprecedented”
“Investments made towards connectivity not only expand the scope of services but also reduce the distance and connect various cultures without discriminating between caste and creed and the rich and poor”
“G20 meetings and events are giving Kerala more global exposure”
“Kerala has culture, cuisine and climate which have prosperity inherent in them”
“Century of Mann ki Baat is dedicated to efforts of countrymen for nation building and to the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
25 APR 2023 1:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth more than Rs 3200 crores at Central Stadium in Thiruvananthapuram, Kerala today. The projects include the dedication of the Kochi Water Metro to the nation, laying the foundation stone of various rail projects and the Digital Science Park in Thiruvananthapuram. Earlier in the day, the Prime Minister flagged off Kerala’s first Vande Bharat Express between Thiruvananthapuram and Kasargod.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the people for Vishu. Referring to the projects of today, the Prime Minister underlined that various projects related to the development and connectivity of Kerala have been unveiled today including the state’s first Vande Bharat Express, Kochi’s first Water Metro and several Railway developments. He congratulated the citizens of Kerala for these development projects.
Commenting on the education and awareness level of Kerala, the Prime Minister said that the hard work and politeness of the people of Kerala give them a unique identity. He said the people of Kerala are capable of understanding the global scenario and they can appreciate how India is being considered a vibrant spot of development amidst difficult times and the promise of India’s development is being acknowledged globally.
The Prime Minister credited the trust shown by the world towards India to a decisive government at the center that takes quick and firm decisions for the welfare of the country, the unprecedented investment made in strengthening and modernizing the infrastructure of India, investments made towards enhancing the skill set of the youth and finally the commitment of the central government towards Ease of Living and Ease of Doing Business. He further added that the government focuses on cooperative federalism and considers the development of states as the development of the country. “We are working with a service-oriented approach. The nation can progress at a faster rate only if Kerala progresses”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister said one of the reasons for the growing stature of the country is due to the outreach efforts of the central government which has benefited the Keralites who live abroad. India’s growing might is helping the Indian Diaspora greatly, he said.
The Prime Minister said that in the last 9 years, work on connectivity infrastructure has been undertaken at an unprecedented speed and scale. He informed that in this year's budget also, it is proposed to spend more than 10 lakh crore on infrastructure. “The public transport and logistics sector is being completely transformed in the country. We are moving towards the golden age of Indian railways”, he said and remarked that the average rail budget before 2014 has increased fivefold now.
Throwing light on the developments in railways carried out in Kerala in the last 9 years, the Prime Minister mentioned the work done with respect to gauge conversion, doubling, and electrification of railway tracks. He mentioned that work for the redevelopment of three major railway stations in Kerala has been initiated today with a vision to make it a multimodal transport hub. “Vande Bharat Express is the identity of aspirational India”, the Prime Minister said as he highlighted the transforming rail network in India which makes it possible to run such semi-high speed trains with ease.
The Prime Minister said that all the Vande Bharat trains, so far. are connecting places of cultural, spiritual and tourism importance. “Kerala’s first Vande Bharat train will link North Kerala with South Kerala. The train will ease travel to places of pilgrimage like Kollam, Kottayam, Ernakulam, Thrissur and Kannur”, he said. He also talked about the environmental benefits of the modern train. The Prime Minister informed that work has been initiated today to prepare the Thiruvananthapuram-Shoranur section for semi-high speed trains. Upon completion, the Prime Minister continued, it will become possible to run semi-high speed trains from Thiruvananthapuram to Mangluru.
The Prime Minister elaborated that the effort is to provide Made in India solutions as per local needs with regard to infrastructure. He listed solutions like a semi-hybrid train, Regional Rapid Transport System, Ro-Ro ferry, and ropeway to illustrate situation-specific solutions for connectivity. He also underscored the indigenous origins of Made in India Vande Bharat and Metro coaches. He also mentioned projects like Metro-Lite and urban ropeways in smaller cities.
The Prime Minister underlined that the Kochi Water Metro is a Made in India project and congratulated the Kochi Shipyard for the development of ports for the same. He stated that the Kochi Water Metro will make modern and cheap means of transport accessible for the people living in the nearing islets of Kochi while also providing intermodal connectivity between the bus terminal and the metro network. The Prime Minister further added that it will benefit backwater tourism in the state apart from easing the traffic congestion in the city. He expressed confidence that the Kochi Water Metro will become a model for the other states in the country.
Shri Modi reiterated that along with physical connectivity, digital connectivity too is the country's priority. He said projects like Digital Science Park in Thiruvananthapuram will give a fillip to Digital India. He highlighted global appreciation for India’s digital system. “Indigenously developed 5G will create new opportunities in the sector”, he said.
The Prime Minister pointed out that the investments made towards connectivity not only expand the scope of services but also reduce the distance and connect various cultures without discriminating between caste and creed and the rich and poor. He emphasized that this is the correct model of development which can be witnessed all over India and it strengthens the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’.
The Prime Minister emphasized that Kerala has a lot to offer to the country and the world. “Kerala has culture, cuisine and climate which has the source of prosperity inherent in them”, the Prime Minister pointed out. Referring to the recent G20 meet in Kumarakom, the Prime Minister said that such events give Kerala more global exposure.
The Prime Minister mentioned famous Shri Annas (millets) from Kerala such as Ragi Pattu. Shri Modi exhorted everyone to be vocal about the local produce and products. “When our products reach global markets, the path of Viksit Bharat will get stronger”, he said.
Speaking about citizens’ achievements in the Mann Ki Baat Programme, the Prime Minister stated that he frequently mentions the products created by self-help groups of Kerala with the objective of promoting ‘Vocal for Local’. He informed that ‘Mann Ki Baat’ is completing a century of episodes this Sunday and it is dedicated to all the citizens who have made their contributions towards nation development as well as the spirit of ‘Ek Bharat Shrestha Bharat’. The Prime Minister concluded by saying that for building a Viksit Bharat everyone will have to dedicate themselves.
Governor of Kerala, Shri Arif Mohammed Khan, the Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan, Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of State, Shri V. Muraleedharan, Member of Parliament from Thiruvananthapuram, Dr Shashi Tharoor and Ministers from Government of Kerala were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated various projects to the nation worth more than Rs. 3200 crores today. The Prime Minister dedicated the Kochi water metro to the nation. This one-of-its-kind project connects 10 islands around Kochi through battery-operated electric hybrid boats for seamless connectivity with Kochi city.
Apart from Kochi Water Metro, rail electrification of the Dindigul-Palani-Palakkad section was also dedicated by the Prime Minister. During the event, the Prime Minister also laid the foundation stone of various rail projects including the redevelopment of Thiruvananthapuram, Kozhikode, and Varkala Sivagiri railway stations; the comprehensive development of Thiruvananthapuram area including Nemon and Kochuveli and increasing of sectional speed of Thiruvananthapuram-Shoranur section.
Apart from this, the Prime Minister also laid the foundation stone of the Digital Science Park in Thiruvananthapuram. Digital Science Park is envisaged as a key research facility to develop digital products and services by industry and business units in collaboration with academia. As a third generation Science Park, the Digital Science Park will house common facilities to support the development of products in the area of Industry 4.0 Technologies like AI, Data Analytics, Cyber Security, Smart Materials etc. The state-of-the-art basic infrastructure will support high-end applied research by industries and the co-development of products in association with the Universities. The initial investment for Phase-1 of the project is around Rs 200 crore while the total project outlay has been estimated at around Rs 1515 crore.