ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
১০০শুবা ইপিসোদ মাঙওইন্না, মন কি বাত তাবা মীওই করোর ১০০ য়ৌরে হায়বা আই.আই.এম সর্ভেনা খঙলে
মীওই করোর ২৩ মন কি বাত চাংনাইনা তারি, অপুনবা মীশিংগী চাদা ৯৬ মমি লৈরবা রেদিওগী থৌরম অসি খঙই: আই.আই.এম রোহতাক রিপোর্ত
শক্তি লৈবা অমসুং ৱারেপ লৌবা ঙম্বা লুচিংবগী গুন, মীয়ামগা থম্মোয়গী মরী লৈনবা অসিনা থৌরম অসি পাম্নবগী মরমশিংনা হায়না অতাবশিংনা ফোঙদোক্লি
মন কি বাতনা ৱাখল্লোন্দা ইথিল পীখি, চাদা ৬০না লৈবাক শেমগৎপদা থৱায় য়াওখি, চাদা ৭৩না লৈবাক অসি অচুম্বা মাইকৈদা চৎলি হায়না খল্লি হায়না রিপোর্তনা ফোঙদোক্লি
24 APR 2023 6:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী থা খুদিংগী শন্দোকপা রেদিওগী থৌরম মন কি বাত অসি অপুনবা মীশিংগী চাদা ৯৬ হেনবনা খঙই। থৌরম অসি মীওই করোর ১০০না তারে অমসুং থৌরম অসি অমুক খক্তা ওইরবসু তারে। প্রাসার ভারতিনা শীন্নবদগী ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ মেনেজমেন্ত, রোহতাক্না অখন্ননা থিজিনবদগী হায়রিবা ৱাফমশিং অসি খঙবা ঙমখিবনি। প্রাসার ভারতিগী সি.ই.ও শ্রী গৌরব দ্বিবেদি অমসুং আই.আই.এম রোহতাক্কী দিরেক্তর শ্রী ধিরাজ পি.শর্মা অনিনা পাংথোকপা পাউগী মীফম অমদা থিজিনবদগী ফংলকপশিং লাউথোকখিবনি।
থিজিনবা অদুদা ফংলকপশিংগী মতাংদা শ্রী শর্মানা হায়খি মীওই করোর ২৩না থৌরম অসি চাংনাইনা তারি অমসুং অতোপ্পা মীওই করোর ৪১না মরক মরক্তা তাদুনা চাংনাইনা তাবা মীওই অমা ওইরকপা য়াবগী ফিবমদা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীগী রেদিওগী থৌরম পাম্নবগী মরমশিং অমসুং থৌরম অসিদা মীয়াম্না পাম্নবগী খ্বাইদগী মরুওইবা মরমশিং রিপোর্ত অসিনা ফোঙদোক্লি। শক্তি লৈবা অমসুং ৱারেপ লৌবা ঙম্বা লুচিংবা অমনা অতাবশিংনা থম্মোয়গী ওইবা মরী অমা শেমগৎনবা ৱা ঙাংবা অসিনা থৌরম অসি পাম্নবগী মরম ওইরি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না প্রধান মন্ত্রী অসি লৌশিং লৈবা অমসুং মীনুংশি খঙবা মীওই অমনি হায়না থাগৎনখি। মীয়ামগা হকথেংন্না পাউ ফাউনবা অমসুং লমজিংবা অসিনা থৌরম অসিদা থাজবা থম্বগী মরম অমসু ওইরি।
হৌজিক ফাওবদা শন্দোকখ্রবা মন কি বাতকী ইপিসোদ ৯৯না মীয়ামদা পীখিবা ইথিল অদু থিজিনবা অদুনা নৈনখি। অতাবা মীওই অয়াম্বনা সরকারগী থবকশিং খঙই অমসুং চাদা ৭৩না থাজবা লৈখি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎলি হায়না খনখি। রেদিও অতাবশিংগী চাদা ৫৮না মখোয়গী পুন্সি মহিং ফিবম ফগৎলে হায়না পাউখুম পীখি অমসুং চাদা ৫৯না সরকারদা থাজবা থম্লে হায়খি। চাদা ৬৩না মখোয়না সরকারদা হায়জবা মতমদা অফবা ফল ফংখি হায়রি অমসুং চাদা ৬০না লৈবাক শেমগৎনবা থবকশিংদা শরুক য়ানিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি হায়না সর্ভেগী মতুংইন্না হায়রি।
মীওই চাদা ৪৪.৭না থৌরম অসি তি.ভিদা তাখি অমসুং চাদা ৩৭.৬না মোবাইল হেন্দসেত্তগী তাখি। থৌরম অসি তাবনা হেন্না পাম্নখি অমসুং পাউখুম পীরকখিবশিংগী চহি ১৯দগী ৩৪গী মনুংদা লৈবা মীওই চাদা ৬২না তি.ভিদা থৌরম অসি য়েংখি।
মন কি বাতা তারিবশিংগী অয়াম্বা শরুক হিন্দীদা তাখি অমসুং অতাবশিংগী চাদা ৬৫না অতোপ্পা লোলশিংদা তাখি অমসুং চাদা ১৮না ইংলিসতা তাখি।
পাউখুম পীরকখিবা মীওইশিংগী মরমদা দিরেক্তর শ্রী ধিরাজ শর্মনা হায়খি থিজিনবা অসিগীদমক সেম্পল ১০০০৩ লৌখৎখি অমসুং মখোয়গী মনুংদা চাদা ৬০না নুপাশিং অমসুং চাদা ৪০না নুপীশিংনি। হায়রিবা মীওইশিং অসি শীনফম ৬৮ হেনবদা থবক তৌবশিংনি অমসুং চাদা ৬৪না ইনফোর্মেল অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবা কাংলুপ্তগীনি অমসুং চাদা ২৩না মহৈরোয়শিংনি।
শ্রী শর্মনা মখা তানা হায়খি স্নোবোল সেম্পলিং শীজিন্নদুনা ভারতকী অৱাং, খা, নোংপোক অমসুং নোংচুপ থংবা শরুকশিংদগী দেতা খোমজিনবনি অমসুং চাউরাক্না জোন অমদগী মীওই ২৫০০না পাউখুম পীরকখি।
শ্রী গৌরব দ্বিবেদিনা হায়খি ভারতকী লোল ২২ অমসুং দাইলেক্ত ২৯গী মথক্তা মপান লৈবাকশিংগী ললোন ১১দা মন কি বাত শন্দোকখি। ইংলিস য়াওদনা থৌরম অসি শন্দোকখিবা মপান লৈবাক্কী লোল অদুদি ফ্রেঞ্চ, চাইনিস, ইন্দোনেসিয়ান, তিবেতান, বর্মিজ, বালুচি, অরাবিক, পাসতু, পর্সিয়ান, দারি অমসুং শ্বাহিলিনি । ওল ইন্দিয়া রেদিওগী সেন্তর ৫০০ হেনবদা মন কি বাত থৌরম শন্দোকখি।
শ্রী দ্বিবেদিনা হায়খি মতম মতমগী মতুংইন্না অকক্নবা ইপিসোদ অমা খক্তগী ওইনা মীয়ামদগী মখোয়গী ফোঙদোক্নিংবা ৱারোলশিং লৌবগী মথক্তা অপুনবা থৌরমগী মতাংদা মীয়ামগী অনিংবশিং খঙদোক্নবা থিজিনবা অসি পাংথোকপনি। মন কি বাত থৌরমশিং দিজিতেল ওইনা ফংলে। থিজিনবগী থবক অসি আই.আই.এম রোহতাক্তা এপ্রিল ১৮,২০২২দা শীন্নখিবনি।
মন কি বাতকী মরমদা:
ওল ইন্দিয়া রেদিওগী মমিং লৈরবা থৌরম, প্রধান মন্ত্রীগী মন কি বাত ওক্তোবর ৩,২০১৪দগী শন্দোকপা হৌখি অমসুং থা অমগী অরোইবা নোংমাইজিং খুদিংগী অয়ুক পুং ১১দগী এ.আই.আর অমসুং দি.দি নেতৱার্কতা শন্দোক্লি। মিনিত ৩০গী থৌরম অসি লাক্লিবা এপ্রিল ৩০,২০২৩দা ১০০শুবা ইপিসোদ মপুংফারে। ওল ইন্দিয়া রেদিওনা মন কি বাত অসি ভারতকী লোল ২২, দাইলেক্ত ২৯ অমসুং ইংলিস য়াওদনা মপান লৈবাক্কী লোল ১১দা হন্দোক্লে। হায়রিবা লোলশিং অদুদি হিন্দী, সংস্কৃত, পঞ্চাবী, তামিল, তেলুগু, কন্নর, মরাথি, গুজরাতি, মালায়ালম, ওরিয়া, কোনকানি, নেপালি, কাস্মিরি, দোগ্রি, মনিপুরি, মাইথিলি, বেঙ্গালি, অসামিজ, বোরো, সন্থালি, উর্দু, সিন্ধিনি। দাইলেক্তশিংগী মনুংদা ছতিসগরহি, গোন্দি, হালবী, সারগুজিয়া, পহারি, শিনা, গোজরি, বালতি, লাদাখী, কার্বি, খাসি, জেন্তিয়া, গারো, নাগামিস, মার, পাইতে, থাদৌ, কবুই, মাও, তাঙ্খুল, নিসি, অদি, মোনপা, অও, অঙ্গামি, কোকবোরো, মিজো, লেপচা, সিক্কিমিস(ভুতিয়া) য়াওরি।

Ministry of Information & Broadcasting
Ahead of 100th episode, IIM Survey finds Mann Ki Baat has reached 100 crore listeners
23 crore regular listeners of Mann Ki Baat, 96% population aware of the famous radio programme: IIM Rohtak Report
Powerful and decisive leadership, emotional connect with audience, cited as reasons for popularity by listeners
Mann Ki Baat influences behaviour, 60% interested in nation building, 73% feel nation going in the right direction, says report
24 APR 2023 6:52PM by PIB Delhi
Nearly ninety six percent of the population is aware of Prime Minister Shri Narendra Modi’s monthly radio programme Mann Ki Baat. The programme has reached 100 crore people who are aware and have listened to the programme at least once. These statistics were revealed in an exhaustive study commissioned by Prasar Bharati and conducted by Indian Institute of Management, Rohtak. The findings of the study were brought out in a press conference by Shri Gaurav Dwivedi, CEO, Prasar Bharati and Shri Dheeraj P. Sharma, Director, IIM Rohtak.
Shri Sharma, speaking about the findings of the study further said that 23 crore people tune in to the programme regularly while another 41 crore constitute an occasional audience that has the scope of being converted into a regular audience.
The report delves into the reasons behind the popularity of PM’s radio broadcast and lists out the most liked characteristics that hook people to the broadcast. A powerful and decisive leadership that speaks to establish an emotional connect with the audience is cited as reason for the following of the programme. The Prime Minister has been credited by the population of the country as knowledgeable and having sympathetic and empathetic approach. Directly engagement with the citizens and guidance is also cited as a reason for the trust the programme has established.
The study has tried to gauge the impact Mann Ki Baat has had on the population over the 99 editions so far. It states that a majority of listeners have become aware of governments working and 73% are optimistic and feel the country is going to progress. 58% of listeners have responded saying their living conditions have improved while a similar number (59%) have reported increased trust in Government. The general sentiment towards the Government can be gauged from the fact that 63% people have said their approach to the Government has become positive and 60% have shown interest in working for nation building as per the survey.
The study distributes the audience across 3 platforms with 44.7% people tuning in to the programme on a TV while 37.6% access it on a mobile device. Viewing the programme is favoured over listening to it, as 62% of the respondents between the age of 19 to 34 preferred watching it on a TV.
Hindi grabs a major chunk of listeners of Mann Ki Baat with 65% audience preferring it over any other language while English comes in at second place with 18%.
Speaking about the profile of respondents, Director Shri Dheeraj Sharma informed that the total sample strength of 10003 was polled for this study of which 60% were males while 40% were females. This population was spread over 68 occupations sectors with 64% being from the informal and self-employed sector while students constituted 23% of the studied audience.
Shri Sharma further said that Data was collected from North, South, East, and West regions of India using snowball sampling with approximately 2500 responses per zone, through a psychometrically purified survey instrument
Shri Gaurav Dwivedi informed the audience that apart from 22 Indian languages and 29 dialects, Mann Ki Baat is broadcast in 11 Foreign languages excluding English namely, French, Chinese, Indonesian, Tibetan, Burmese, Baluchi, Arabic, Pashtu, Persian, Dari and Swahili. He said the Mann ki Baat is being broadcast by more than 500 broadcast centers of All India Radio.
Going into the thought process behind commissioning of the study, Shri Dwivedi stated that that from time to time there was a thought that we must get more well-rounded feedback in terms of the overall programme and not for particular episodes only. He further informed that while digital sentiment on Mann Ki Baat is readily available, the same is not in the case with traditional media due to certain limitations. With this perspective, the task of the survey was awarded to IIM Rohtak on 18th April, 2022.
About Mann Ki Baat:
The popular program on All India Radio, Prime Minister’s Mann Ki Baat was started on 3rd October, 2014 and is broadcast on last Sunday of every month at 11 AM on entire AIR and DD network. The 30 –Minute program is completing 100 episodes on 30th April 2023. Mann Ki Baat is translated by AIR into 22 Indian languages, 29 dialects and 11 Foreign languages, apart from English. It includes Hindi, Sanskrit, Punjabi, Tamil, Telugu, Kannad, Marathi, Gujarati, Malayalam, Odiya, Konkani, Nepali, Kashmiri, Dogri, Manipuri, Maithili, Bengali, Assamese, Bodo, Santhali, Urdu, Sindhi. The Dialects include Chhattisgarhi, Gondi, Halbi, Sargujia, Pahari, Sheena, Gojri, Balti, Ladakhi, Karbi, Khasi, Jaintia, Garo, Nagamese, Hmar, Paite, Thadou, Kabui, Mao, Tangkhul, Nyishi, Adi, Monpa, Ao, Angami, Kokborok, Mizo, Lepcha, Sikkimese (Bhutia).
Saurabh Singh