ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
20 ଏପ୍ରିଲରେ ବିଶ୍ବ ବୌଦ୍ଧ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ - “ସମସାମୟିକ ଆହ୍ବାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା: ପ୍ରଥା ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦର୍ଶନ”
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ବିଶିଷ୍ଟ ପଣ୍ଡିତ, ସଂଘ ନେତା ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେବେ
18 APR 2023 10:58AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 20 ଏପ୍ରିଲ, 2023 ରେ ଦିଲ୍ଲୀର ହୋଟେଲ ଅଶୋକ ଠାରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ବୌଦ୍ଧ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।
ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ 20-21 ଏପ୍ରିଲରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ କନଫେଡେରେସନ୍ ସହଯୋଗରେ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି। ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ବୌଦ୍ଧ ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି “ସମସାମୟିକ ଆହ୍ବାନର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା: ପ୍ରଥା ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦର୍ଶନ”।
ବୌଦ୍ଧ ତଥା ସର୍ବଭାରତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ବିଶ୍ବ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ନେତୃତ୍ୱ ସହିତ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ ଜଡିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ବିଷୟ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ କିପରି ସମସାମୟିକ ସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ତାହା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ସଙ୍ଘ ନେତା ତଥା ଧର୍ମ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କ ମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ବ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ଏବଂ ସର୍ବଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବୌଦ୍ଧ ଧାମରେ ଉତ୍ତର ବାହାର କରିବେ। ଆଲୋଚନା ଚାରୋଟି ଥିମ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ: ବୁଦ୍ଧ ଧାମ ଏବଂ ଶାନ୍ତି; ବୁଦ୍ଧ ଧାମ: ପରିବେଶ ସଙ୍କଟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା; ନାଲନ୍ଦା ବୌଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାର ସଂରକ୍ଷଣ; ବୁଦ୍ଧ ଧାମ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା, ଜୀବନ୍ତ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧ ରେଲିକ୍ସ: ଦକ୍ଷିଣ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଏସିଆର ଦେଶ ସହ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।

Prime Minister's Office
PM to address inaugural session of Global Buddhist Summit on 20th April
Theme of the Summit - “Responses to Contemporary Challenges : Philosophy to Praxis”
Summit to witness participation of eminent scholars, Sangha leaders and Dharma practitioners from all over the world
18 APR 2023 10:58AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the inaugural session of the Global Buddhist Summit on 20th April, 2023 at 10 AM at Hotel Ashok in Delhi.
The two-day Summit is being hosted by the Ministry of Culture in collaboration with International Buddhist Confederation on 20-21 April. The theme of the Global Buddhist Summit is “Responses to Contemporary Challenges : Philosophy to Praxis”.
The Summit is an effort towards engaging the global Buddhist Dhamma leadership and scholars on matters of Buddhist and universal concerns, and to come up with policy inputs to address them collectively. The discussion in the Summit will explore how the Buddha Dhamma’s fundamental values can provide inspiration and guidance in contemporary settings.
The Summit will witness participation of eminent scholars, Sangha leaders and Dharma practitioners from all over the world, who will discuss pressing global issues and look for answers in the Buddha Dhamma that is based on universal values. The discussions will be held under four themes: Buddha Dhamma and Peace; Buddha Dhamma: Environmental Crisis, Health and Sustainability; Preservation of Nalanda Buddhist Tradition; Buddha Dhamma Pilgrimage, Living heritage and Buddha Relics: a resilient foundation to India’s centuries-old cultural links to countries in South, South-East and East Asia.