প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুৱাহাতিদা পাঙথোকপা বীহুগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
14 APR 2023 9:01PM by PIB Imphal
মোয় ওহমবাখিক, রোঙ্গলী বীহুর, হোভেচ্ছা, এই হোভা মোহোতেম, আপোনা-লুকোইলোই, ওন্তোরিক ওভিনন্দন, জ্ঞাপন কোরীসু।
মরুপশিং,
ঙসিগী শক্তম অসি তি.ভি.দা উবা নত্ত্রগা থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা খুদিংমক্না পুন্সিদা কাউঙমদবা ওইরগনি। মসি কাওঙমদবা, ফজবা অমসুং অমুক্তা উখিদ্রিবা ওইরি। অতিয়াদা নিল্লিবা দ্রমগী মখোল, ভারত পুম্বনা ঙসি মখোল অসি তাবা ফংলি। ঙসি লৈবাক অমদি মালেমনা অসামগী হোৎনবা কনবা, আর্তিস্ত লিশিংগী কোওর্দিনেসন অসি চাউথোকচবা পোকপগা লোয়ননা য়েংনরি। অহানবদা থৌরম অসি য়াম্না চাউই, পালন থৌরম অসি য়াম্না চাউই, অনিশুবদা নখোয়না থৱায় য়াওবা অসি শীংথানীংঙাই ওই। ঐহাক্না নীংশিংলি, ঐহাক্না বিধান সভা মীইখলগীদমক মফম অসিদা লাকখিবা মতমদা ঐহাক্না মীয়াম্না অসাম অসি এ ওইরগনি হায়খি। ঙসি অসাম অসি এ-ৱান স্তেৎ ওইরক্লি। অসামগী মীয়াম অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা য়াইফরবা বীহুগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
হৌজিক পঞ্জাব য়াওনা অৱাং থংবা ভারতকী মফম কয়াদা বৈশাখি পাঙথোক্লি। বেঙ্গোলী ইচিল-ইনাওশিংনা পোইলা বোইশক পাঙথোক্লি, কেরালাদা বিষ্ণু পাঙথোক্লি। রাজ্য কয়াদা মসি অনৌবা চহি হৌবগী নুমিৎ ওইরি। কুহ্মৈশিং অসিনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনগী মমি তারি। কুহ্মৈশিং অসিনা পুম্নমক্কা লোয়ননা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবা ঐখোয়গী ফিরেপ থুংহন্নবা ইথিল অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসি ৱাখল্লোন অসিদা অৱাং নোংপোক অমসুং অসামগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া মফম অসিদা শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। ঙসি অসাম, অৱাং নোংপোক্না এম্স গুৱাহাতি অমসুং অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অহুম খুদোল ওইনা ফংজরে। ঙসি অৱাং নোংপোক্তা রেল কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংসু হৌখ্রে। ঙসি ব্রহ্মপুত্রাদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা থোং অমসু শাবা হৌরে। মিথানোল প্লান্ত অমা শাবগা লোয়ননা অসামনা য়ুমলোন্নরিবা লৈবাকশিংদসু মিথানোল এক্সপোর্ত তৌবা ঙমগলগনি। অসামগী কলা-নাৎ অমসুং চৎনবীগী খুদম অমা ওইরিবা রংঘর নৌনা শেমগৎ-শাগৎপা অমদি ফজথোকহনবগী থবকসু ঙসিদগী হৌরে। নাৎকী ওইবা কুহ্মৈ অমসুং খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অসিগীদমক ঐখোয়না পালন তৌরিবা অসিদা হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
শম্না হায়রবদা হৌজিক লৈবাক পুম্বনা নাৎকী ওইবা ছথা উবা ফংলি অমসুং ঐহাক্না নখোয়গী নরক্তা লাকপদা ঐহাক্না নখোয়না শঙখিবা মচু অদু ফাওবা ঙম্মি। মসি মীপুম খুদিংমক্না হোৎনবগী অচৌবা খুদম অমনি। অসামিজ নখোয় পুম্নমক্না নখোয়গী নাৎপু য়াম্না চেকশিন্না ঙাকশেন্দুনা থমখি। মসিগীদমক নখোয়বু থাগৎচরি। নাৎকী ওইবা কুহ্মৈ অসিদা শরুক য়ারিবা মরুপ পুম্নমক থাগৎপগী লোইনাইরোই। নখোয়গী কুহ্মৈ অসি শুপ্নগী নাৎকী ওইবা থৌরম অমা খক্তা নত্তে। মসি রোঙ্গলী বীহু – বৌহাগ বীহুগী লোইনাইদ্রবা ৱাখল্লোন অদুনি। মসি অসামগী মীয়ামগী থৱায় হকচাংগী কুহ্মৈ অমনি। মসিনা অৱাৎপা পুম্নমক মেনশিনখি, খেন্নবা খুদিংমক কোকহনখি। মসি মীওইবা অমসুং মহৌশাগী মরক্তা লৈরিবা ফজবা খুদম অমনি। মরম অসিনা কনাগুম্বা অমত্তা বীহুগী তশেংবা ৱাহন্থোক খঙবা ঙম্লোই। মসি খঙনবা ইথিল অমা পোকপা মথৌ তাই। চপ মান্নবা ইথিল অসি ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংগী শমলাংদা লৈতেংলিবা ‘কোপোফুল’দা, মোগা সিল্ক মেখেলাসা ফাওবা ঙম্মি। মসি ঙসি য়ুমথোং খুদিংমক্তা থোংলিবা ‘ইখো এক বীদ-খাক”তা ফাওবা ফংই।
মরুপশিং,
ভারতকী অখন্নবা অসি ঐখোয়গী নাৎ, ঐখোয়গী চৎনবীশিং অসি চহি লিশিং কয়াদগী ভারত মচা খুদিংমক্কা শম্নদুনা লাকপা অসিনা ওইরি। পুন্না ঐখোয়না মীখা পোল্লিঙৈগী শাংলবা মতমদা মীওৎ মীনৈ খুদিংমক খাংদুনা লাকখি। পুন্না ঐখোয়না ঐখোয়গী নাৎ অমসুং সভ্যতাদা শীংনরকপা থেংনদুনা লাকখি। সরকার হোংখি, লৈঙাকপা লাকখি অমসুং চৎখি অদুবু ভারতনা অমর ওইনা, খোঙফম চেৎনা লেপখি। ভারত মচা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী লমদম, ঐখোয়গী নাৎনা শেমখি। অমসুং মসিনা ঙসি চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অসু ওইরি।
মরুপশিং,
তানফম অসিদা ঐহাক্না অসামগী মমিং লৈরবা সহিত্যগী মীশক অমসুং ফিল্ম মেকর, জ্যোতি প্রোহদ অগরৱালনা ইখিবা মমিং লৈরবা ঈশৈ অমা নীংশিংলকই। ঈশৈ অদুদি – বিস্সা বিজোই নৌ জোৱন, ঈশৈ অসি য়াম্না অখন্নৈ। ভারত রত্না ভুপেন হজারিকাজীনা য়াম্না নহা ওইরিঙৈদা ঈশৈ অসি শকখি। ঈশৈ অসিগী ৱাহৈ খরা ঐহাক্না পাথোকচনীংই, অদুবু অহানবদা ঐহাক্না নখোয়দগী ৱাফম অমা খঙজনীংই। নখোয়না ঐহাক্না লোন কোইবগীদমক ঙাকপীগদ্রা? করিগুম্বা অশোই-অঙাম য়াওবা তারবদি, শোইরোইদ্রা? অসামগী মীয়ামদি য়াম্না পুকচেল চাউবনি।
মরুপশিং,
ঈশৈ অদুদি “বিস্সা বিজোই নো জোৱান, বিস্সা বিজোই নো জোৱান, হোক্তি হালি ভোরোতোর, উলাই আহা – উলাই আহা!! হোন্দান তুমি বিস্লোবোর, হোমুখ হোমো হোমুখোতে, মুক্তি জোজারু হুসিয়ার, মৃত্যু বিজোয় কোরিবো লাগিবো, সাধিনাতা খুলি হুৱর”!!!
মরুপশিং,
অসামগী মীয়াম্না মসিগী ৱাহন্থোক মুন্না খঙই। অদুবু লৈবাক শিনবা থুংবদগী থৌরম অসিবু য়েংলিবা মীওইশিংদা অসামদা করম্বা ঈ চেল্লি, থমোয়দা করি ফাওরি হায়বা খঙবা মথৌ তাই। ঈশৈ অসিদা ভারতকী নহারোলশিংদা অপীল অমা তৌজরি। ঈশৈ অসিনা নহারোলশিংদা অহোংবা পুরক্নবা লমজিং মৈরা ওইনবা হায়রি। ঈশৈ অসিনা ঐখোয়না অশীববু খুদুম চন্দুনা নীংতম্বগী থোং হাংগনি হায়বগী থাজবা পীরি।
মরুপশিং,
ঈশৈ অসি নীংতম্বা ফংবা অসি অচৌবা মঙলান অমা ওইরিঙৈ মতমদা ইখি। ঙসিসি ভারত নীংতম্বা ফংলে অমসুং চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপনা ঐখোয় পুম্নমক্কী খ্বাইদগী চাউবা মঙলান ওইরি। ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক হিংনবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক্না লৈবাক্কী নহাশিংদা, অসামগী নহাশিংদা মালেমবু খুদুম চন্নবা মতিক ময়াই লৈ হায়জরি। নখোয়না মাংদা চংশিন্দুনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা ঙম্নবা হোৎনৌ, চাউখৎপা ভারত অমগী থোংশিং হাংঙু হায়না অপীল তৌজনীংই।
মরুপশিং,
মীওই কয়াদা ঐঙোন্দা হংখি করম্না ঐহাক্না অচৌবা পান্দমশিং থম্বগে, চাউখৎপা ভারতকী মতাংদা কনাগা ৱারী শাবগে। পাউখুম অসি য়াম্না চম্মি, নুংদগী খোঞ্জেল অমা থোরকই, মদুনা নঙোন্দা থাজবা থম্মি হায়রি। ঐহাক্না লৈবাক্কী নহাশিংদা থাজবা থম্মি, ঐহাক্না ইরৈবাকচা করোর ১৪০দা থাজবা থম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা অথুবদা নখোয়গী লম্বীদা লাকপা অপনবা খুদিংমক কোকহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না থমোয় শেংনা হোৎনরি। ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখিবা অমসুং শঙ্গাখিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা মসিগী খুদম ওইরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
দিকেদ কয়া ঐখোয়গী লৈবাক্কী কন্নেক্তিবিতী অসি য়াম্না অকক্নবা মওংদা উরমখি। মীওই অমনা মফম অমদগী মফম অমদা চৎপা অসি কন্নেক্তিবিতীনি হায়না লৌনরমখি। অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী মীয়াম্না মসিদা ভারতকী করি থৌদাং লৈখি মুন্না খঙই। হৌখিবা চহি ৯দা ঐখোয়না কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা লৈরিবা অরিবা এপ্রোচ অদু শেমদোকখি। ঐখোয়গীদমক্তা কন্নেক্তিবিতী অসি মাইকৈ মরিদা পুন্না থবক তৌবনা ওইরি। ঙসি লৈবাক্না কন্নেক্তিবিতীগী থবক তৌবদা দাইমেন্সন ৪দা মীৎয়েং চংলি – ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতী, দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী, সোসিএল কন্নেক্তিবিতী অমসুং কলচরেল কন্নেক্তিবিতী।
মরুপশিং,
ঙসি ফজরবা থৌরম অমা পাঙথোক্লি অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না অহানবদা কলচরেল কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা হান্না ঙাংজগে। হৌখিবা চহিশিংদা কলচরেল কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা ভারত্তা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থবক তৌদুনা লাকখি। লসিৎ বোরফুকনগী ৪০০শুবা মপোক কুমওন্দা দিল্লীদা অচৌবা থৌরম পাঙথোক্কনি হায়না কনানা থাজরুগনি। অসামদগী মীওই কয়ানা অসামগী অথৌবা অসিগী থৌরমদা শরুক য়ানবা লাকখি অমসুং ঐহাক্না মখোয়গা ৱারী শানবা খুদোংচাবা ফংজখি।
মরুপশিং,
লাসিৎ বোর্ফুজন নত্ত্রগা রানী গাইদিংলুই ওইরবসু, কাশী-তমিল সঙ্গম নত্ত্রগা সৌরস্ত্রা-তমিল সঙ্গম ওইরবসু, কেদারনাথ নত্ত্রগা কামাখ্যা ওইরবসু, দোসা নত্ত্রগা দোই সিরা ওইরবসু ঙসি ভারত্তা ৱাখল্লোন খুদিংমক, নাৎ খুদিংমক অমগা অমগা শম্নরি। হিমন্তাজীনা গুজরাত্তা লাক্লবা মতুংদা মধবপুর মেলাদা শরুক য়াখি। কৃষ্ণ-রুকমনিগী মরীনা অৱাং নোংপোক অমসুং নোংচুপ থংবা ভারতকা শম্নহল্লি। মসি খক্তা নত্তনা মোগা সিল্ক, তেজপুর লেসু, জোহা চেং, বোকা সোল, কাজী নেমু, ঐখোয়গী গমোসা অসিগুম্বা প্রদক্ত কয়ানা জি.আই. তেগসু ফংখি। মসি অসামগী কলা অমসুং ঐখোয়গী ইচে-ইচলগী লেবর-এন্তর্প্রাইস অসিবু লৈবাক্কী অতোপ্পা শরুক্তা য়ৌহন্নবা খোঙথাং অমসুনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা নাৎশিংগী দাইলোগ তুরিজমগী খুত্থাংদা পাঙথোক্লি। লমকোইবশিংনা মফম অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা মখোয়না শেল চাদিং তৌবা খক্তা নত্তনা মখোয়গা লোয়ননা মফম অদুগী নীংশিং মমিশিং পুদুনা চৎলি। অদুবু অৱাং নোংপোক্তা ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতীগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা তোঙান-তোঙানবা নাৎশিং করম্না শম্নগনি? মরম অসিনা ঐখোয়না রেল-রোদ অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতীদা মীৎয়েং চংখি। হৌখিবা চহি ৯দা ঐখোয়না মতম শাংনা লাপ্না লৈরুবা মীওইশিংগীদমক খোঙজেল য়াংনা কন্নেক্তিবিতী পাকথোক-চাউথোকহনখি। ঙসি অৱাং নোংপোক্কী খুঙ্গং অয়াম্বা নোংসু নুংশা খাইদনা চৎপা য়াবা লম্বীনা শম্নহল্লি। হৌখিবা চহি ৯দা অৱাং নোংপোক্তা অনৌবা এয়রপোর্তশিং শাখি, অহানবা ওইনা কম্মর্সিএল ফ্লাইৎশিং লেন তৌখি। হৌখিবা চহি ৯দা মনিপুর অমসুং ত্রিপুরাদা বোর্দ গেজ ত্রেনশিং থুংখি। ঙসি অনৌবা রেল লাইনশিং অৱাং নোংপোক্তা মমাংদগী শরুক অহুম হেন্না খোঙজেল য়াংনা শেমখি। ঙসি মমাংদগী খোঙজেল শরুক ১০ য়াংনা অৱাং নোংপোক্তা রেল লাইন দব্লিং তৌরি। মফম অসিদা ঙসি রেলৱে প্রোজেক্ত ৫ শঙ্গাখি অমসুং অৱাং নোংপোক্তা ৫ অমগা শঙ্গাখি। মখোয়গীদমক লুপা করোর লিশিং ৬ হেন্না চাদিং তৌখি। মসিনা অসাম য়াওনা অৱাং নোংপোক্কী অচৌবা শরুক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা খোঙজেল য়াংখৎহনবা ঙমখি। অহানবা ওইনা রেকনা অসামগী অচৌবা শরুক্তা য়ৌরক্লি। অসাম লোয়ননা মনিপুর, মিজোরাম, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দদা রেল লাইন দব্লিং তৌবনা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
২০১৮দা ঐহাক্না বোগিবেল থোং শঙ্গাবা লাকখিবা অদু নীংশিংলি। ঐহাক্না ধোলা-সদিয়া-ভুপেন হজারিজা থোং শঙ্গাবগী খুদোংচাবসু ফংখি। ঐখোয়না দিকেদ কয়া পন্দুনা লৈরকপা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা খক্তা নত্তনা অনৌবা প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। ঙসি অসামনা হৌখিবা চহি মাপলদা ব্রহ্মপুত্রাগী মথংদা থোংশিংগী নেৎৱার্ক্কী কান্নবা মপুং ফানা ফংবা ঙম্লে। ঙসি হৌদোকখিবা থোং শাবগী থবক অসিনসু খ্বালকুসিগী মুগা ইন্দস্ত্রীদা চাউনা শক্তি পীরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা সোসিএল কন্নেক্তিবিতীগীদমক তৌখিবা থবক অসিনা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা কান্নবা ফংহনখি। স্বচ্ছ ভারত মিসন্না মরম ওইদুনা ঙসি খুঙ্গং লাখ কয়া ওপন দেফিকেসন ফ্রী ওইবা ঙম্লে। পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী খুত্থাংদা মীওই করোর কয়ানা য়ুমশিং ফংজঝু। সৌভাগ্যা য়োজনাগী মতেংদগী য়ুম করোর কয়ানা মৈ ফংখি। উজ্জ্বলা য়োজনানা ইমুং কয়াগী ইমা-ইচে-ইচলশিংবু মৈখুগী অৱাবদগী কোকহনখি। জল জীবন মিসন্না মরম ওইদুনা য়ুম করোর কয়াদা তোতি ঈশিং ফংহনখি। দিজিতেল ইন্দিয়া অমসুং অহোংবা দেতানা লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াবু মখোয়গী মখুৎতা মোবাইল পাইবা ঙমহনখি। য়ুমশিং, ইমুংশিং অসিনা এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াগী মশক তাক্লি। মসিনা ভারতকী শক্তিনি, মসিনা চাউখৎপা ভারতকী মঙলান মঙফাওনবা ঙমহনগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চাউখৎপগীদমক থাজবগী মরী অসি চপ মান্ননা মরু ওই। ঐখোয়গী সরকারগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইদুনা ঙসি অৱাং নোংপোক্তা লৈবা মফম খুদিংমক্তা পর্মিনেন্ত পীচ লৈহনবা ঙম্লে। নহা কয়ানা হিংসাগী লম্বী থাদোক্তুনা চাউখৎপগী লম্বেলদা চংশিল্লি। অৱাং নোংপোক্তা থাজদবগী ফীভম লৈরম্বা অদু মাংবা হৌরে, থমোয়শিংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা লৈরকত্রে। আজাদী কা অমৃত কালদা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক ঐখোয়না মফম অসিগী ফীভম ফগৎহনখি। ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা পুন্না মাংদা চংশিনবা তাই। ঙসিগী শেংলবা কুহ্মৈ অসিদা ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিং অমসুং অসামগী মীয়ামদা চহি হৌবগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। নুমিৎ কয়ানি কন্না হোৎন্দুনা বিহুগী জগোই মীওই কয়ানা পুন্না শাদুনা অশামবু মালেমগী মাংদা অনৌবা থাক্তা পুখৎলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মথংগী প্রোগ্রাম য়েংনবা ঐহাক্না খৌরাংনা ঙাইজরি, তিভিদা ইরৈবাকচাশিংনা শোইদনা য়েংবদা নুংঙাইগনি অমসুং মসিনা সোসিএল মেদিয়াদা দোমিনেৎ তৌগনি থাজৈ।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু – ভারত ইমানা য়াইফরে। অরাপ্পদা মখোল অসি তাহনগদবনি। ভারত ইমানা য়াইফরে। ভারত ইমানা য়াইফরে।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Bihu programme in Guwahati
14 APR 2023 9:01PM by PIB Delhi
Heartiest greetings to the people of Assam on the occasion of Rongali Bihu!
Friends,
Those present here in the program or watching it on TV can never forget this spectacle in their life. It is unforgettable, wonderful and unprecedented. It is Assam. The entire India is listening to the sounds of the drum, Pepa and Gogona resonating in the sky. Today, the country and the world are watching with great pride the hard work and coordination of thousands of artists from Assam. Firstly, the occasion is so huge and secondly your enthusiasm and spirit is amazing. I remember saying that the day is not far when people will say A to Assam when I came here during the assembly elections. Today, Assam is really becoming an A-One state. I wish the people of Assam and the country a very Happy Bihu.
Friends,
Baisakhi is also being celebrated in many areas of North India, including Punjab. Bengali sisters and brothers are celebrating Poila Boishakh whereas Vishu festival will be celebrated in Kerala. It is the time of the beginning of the New Year in many states. The festivals we are celebrating are the reflection of the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. These festivals are an inspiration to fulfil our resolutions of a developed India with ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts).
Friends,
With this spirit, many projects related to the development of the North East and Assam have been inaugurated and their foundation stones laid here. Today, Assam and the North East have received AIIMS Guwahati and three new medical colleges as a gift. Today, many projects related to the rail connectivity of the North East have also been started. Today, work has begun on another bridge on the Brahmaputra to improve connectivity. With the construction of a methanol plant, Assam will now be able to export methanol to neighbouring countries as well. The redevelopment and beautification of Rang Ghar, a symbol of Assamese art, culture and tradition, has also started today. Many congratulations to all of you for this festival of culture and rapid development that we all are celebrating.
Brothers and sisters,
Now, in a short while, the entire country is going to witness the cultural spectacle. When I went among you, I could feel its flavour. What a magnificent spectacle! This is a great example of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). Assamese have preserved their culture very carefully. I congratulate you a lot for this effort. Words will fall short to praise all the colleagues who have participated in this cultural festival. Our festivals are not just a celebration of culture. Rather, they are also an inspiration to connect everyone and move forward together. This is the eternal spirit of Rongali (Bohag) Bihu. It is a festival of heart and soul for the people of Assam. It bridges every gap and erases every difference. It is the best symbol of harmony between man and nature. Therefore, no one can understand Bihu only in literal sense. Rather, feelings are required to understand it. The same feeling comes from 'Kopou Phool' decorated in the hair of sisters and daughters, Moga silk, Mekhela Sador and Riha. This feeling is also felt by the special dishes prepared in every household today.
Friends,
The characteristic of India is that our culture and traditions have been connecting every Indian for thousands of years. Together, we withstood every onslaught of the long period of slavery. Together, we faced the harshest attacks on our culture and civilization. Governments changed, rulers came and went, but India remained immortal and firm. The mind of Indians is made of our soil and culture. And this is also the strong foundation stone for building a developed India today.
Friends,
I am reminded of a famous song written by Jyoti Prasad Agarwala, the famous litterateur and filmmaker of Assam. It is ‘Biswa Bijoy Nabajuwan’. This song has another specialty. Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji sang this song when he was very young. Even today, this song is a great inspiration for the youth of Assam and the country. I would like to quote a few lines of this song, but I hope you will forgive me if there is any mistake in pronunciation. I hope you will not be angry. Indeed, the people of Assam have a very big heart.
Friends,
This song is:
“बिस्सा बिजोई नौ जोआन, बिस्सा बिजोई नौ जोआन, होक्ति हालि भारोटोर, उलाई आहा - उलाई आहा !!!! होन्टान टुमि बिप्लोबोर, होमुख होमो होमुखोटे, मुक्टि जोजारु हूसियार, मृट्यु बिजोय कोरिबो लागिबो, साधीनाता खुलि डुआर” !!!!
Friends,
The people of Assam understand its meaning very well. But it is also necessary to tell its meaning to those who are watching this program across the country what is in the veins of Assam, in the heart of Assam, in the mind of the young generation of Assam. In this song, an appeal has been made to the youth of India. The victorious youth of India, listen to the call of Mother India. This song calls upon the youth to be the agents of change. This song assures that we will conquer death and open the door to freedom.
Friends,
This song was written when freedom was the biggest dream of India. India is free today and building a developed India is the biggest dream of all of us. We have got the privilege to live for the country. I would appeal to the youth of the country and Assam – the youth of India have the potential to conquer the world. Go ahead, take over the reins of development at a fast pace and open the doors of a developed India.
Friends,
Many people ask me how do I set such big goals and on whose confidence I talk about a developed India. The answer is very simple. A voice emanating from within says that I have faith in you, I have faith in the youth of the country, I have faith in 140 crore countrymen. It is our government's endeavour to remove every obstacle in your way as soon as possible. We leave no stone unturned to work hard for you with all sincerity. The projects which were inaugurated or their foundation stones laid today exemplify this.
Brothers and sisters,
For decades, connectivity in our country was perceived in a very narrow manner. Connectivity meant how a person reaches from one place to another. The people of Assam and the North East know very well India's situation in this regard. In the last nine years, we have changed that old approach regarding connectivity. Connectivity for us today is a ‘Mahayagya’ working together in four directions. The connectivity on which the country is working today has four dimensions – Physical Connectivity, Digital Connectivity, Social Connectivity and Cultural Connectivity.
Friends,
Since such a wonderful event has taken place here today, therefore, I would like to talk about cultural connectivity first. Unprecedented work has been done in India regarding cultural connectivity in the last few years. Who else could have imagined that there would be such a huge event in Delhi on the 400th birth anniversary of Lachit Borphukan, the great warrior of Assam? Hundreds of people from Assam went to Delhi for that event and I also had the opportunity to interact with them.
Friends,
Be it Veer Lachit Borphukan or Rani Gaidinliu, be it Kashi-Tamil Sangamam or Saurashtra-Tamil Sangamam, be it Kedarnath or Kamakhya, be it Dosa or Doi Sira, today every idea, every culture is being united with others. Himanta ji recently attended the Madhavpur fair in Gujarat. This bond of Krishna-Rukmani also connects Western India with the North East. Along with Moga Silk, Tezpur Litchi, Joha Rice, Boka Chaul, Kaji Nemu, our Gamosa has also got GI tag. This is also an attempt to take the Assamese art and enterprise of our sisters to the rest of the country.
Brothers and sisters,
Today, the dialogue of different cultures of the country is also taking place through tourism. Wherever tourists go, they not only spend money there, but also take the culture of that place with them in their memories. But how could different cultures connect in the absence of physical connectivity in the North East? Therefore, our emphasis is also on rail, road and air connectivity. In the last nine years, we have expanded connectivity at a rapid pace to those people who remained disconnected for a long time. Today most of the villages in the North East are also connected by all-weather roads. Many new airports have been built in the North East in the last nine years and commercial flights introduced for the first time. In the last nine years, broad gauge trains have reached Manipur and Tripura. Today, new rail lines are being laid in the North East three times faster than before. Today, doubling of rail lines is happening in the North East almost 10 times faster than earlier. Today itself, five railway projects have been inaugurated in the North East. More than 6,000 crore rupees have been invested in these projects. These projects are going to accelerate the development of a large part of the North East, including Assam. Rail is reaching a large part of Assam for the first time. Doubling of rail lines will provide easy connectivity to Assam as well as Manipur, Mizoram, Tripura and Nagaland. As a result, goods trains will also be able to reach many new areas. It will now be easier to travel to many places of faith and tourism.
Brothers and sisters,
I still remember when I came here in 2018 for the inauguration of the Bogibeel Bridge. I also had the privilege of inaugurating the Bhupen Hazarika Dhola-Sadiya Bridge. We are not only completing the projects pending for decades, but are also working on new projects at a fast pace. Today, Assam is reaping the full benefits of the network of bridges over the Brahmaputra which has been built in the last nine years. The silk industry of Sualkuchi will get a major boost with the new bridge which will be built soon.
Friends,
The way our double engine government has worked on social connectivity in the last nine years, it has made life easier for crores of people. Today lakhs of villages have become free from open defecation due to the Swachh Bharat Mission. Crores of people have got houses through the PM Awas Yojana. Crores of homes have got light from Saubhagya Yojana. The Ujjwala Yojana has freed crores of mothers and sisters from smoke. Tap water has started reaching crores of homes due to the Jal Jeevan Mission. The Digital India and cheap data have ensured many mobile phone facilities for crores of people of the country. All these houses and families are representing aspirational India. These are the strengths of India which will make the dream of a developed India come true.
Brothers and sisters,
It is equally important to have a strong thread of trust for development. Today there is permanent peace everywhere in the North East due to the efforts of the government. Many youths have left the path of violence and joined the path of development. The atmosphere of mistrust is retreating and the gap between hearts is disappearing in the North East. In order to build a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence, we have to improve this environment further and take it far and wide. We have to move forward together with the spirit of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’. With this wish, I congratulate the countrymen and the people of Assam on this holy festival. Happy New Year to all of you! The Bihu dance by thousands of people, for which you have practised for many days, will take Assam to a new height. I am eagerly waiting for the next program. I will enjoy and so will be the countrymen watching it on TV. I am sure that now you are going to dominate the social media.
Speak with me – Bharat Mata Ki Jai. It should resonate far and wide. Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Vande Matram! Vande Matram! Vande Matram!
Vande Matram! Vande Matram! Vande Matram!
Vande Matram! Vande Matram! Vande Matram!
Vande Matram!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.