ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଜମେର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଛାଉଣୀକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
12 APR 2023 12:54PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର, ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ କଲରାଜ ମିଶ୍ର ଜୀ, ରାଜସ୍ଥାନର ମୋର ମିତ୍ର ଶ୍ରୀମାନ ଅଶୋକ ଗେହଲଟ୍ ଜୀ, ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ବିଧାନସଭା ଏବଂ ବିଧାନ ପରିଷଦର ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତା, ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଗଣ, ବିଧାୟକ ଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମୋର ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମା’ ଭାରତୀଙ୍କୁ ପୂଜା କରୁଥିବା ରାଜସ୍ଥାନର ମାଟିକୁ ଆଜି ପ୍ରଥମ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ମିଳୁଛି । ଦିଲ୍ଲୀ ଛାଉଣୀ-ଆଜମେର ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଦ୍ୱାରା, ଜୟପୁର-ଦିଲ୍ଲୀ ଯିବାଆସିବା ସହଜ ହେବ । ଏହି ଟ୍ରେନ୍, ରାଜସ୍ଥାନର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ତୀର୍ଥରାଜ ପୁଷ୍କର ହେଉ, କିମ୍ବା ଆଜମେର ଶରିଫ, ବିଶ୍ୱାସରେ ଭରା ଏମିତି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାରେ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସୁବିଧା ହେବ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ହେଉଛି ଷଷ୍ଠ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଯାହାକୁ ମୋତେ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ମୁମ୍ବାଇ-ଶୋଲାପୁର ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ମୁମ୍ବାଇ-ଶିରିଡ଼ି ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ରାନୀ କମଲାପତି-ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ତିରୁପତି ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଚେନ୍ନାଇ-କୋଏମ୍ବାଟୁର ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଜୟପୁର-ଦିଲ୍ଲୀ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଯେବେଠାରୁ ଏହି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ସେହି ଦିନଠାରୁ ପାଖାପାଖି ୬୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ, ଏହି ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ଦ୍ରୁତଗତି, ବଂଦେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିଶେଷତା ହେଉଛି ଯେ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି ଏବଂ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ହେଉଛି ଯେ ଗୋଟିଏ ବଂଦେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ହଜାର ଘଣ୍ଟା ସଞ୍ଚୟ କରିଥାନ୍ତି । ଯାତ୍ରାରେ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିବା ଏହି ଅଢ଼େଇ ହଜାର ଘଣ୍ଟା, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୁନିଶ୍ଚିତ ନିରାପତ୍ତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉଚ୍ଚ ଗତି ଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ଡିଜାଇନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବଂଦେ ଭାରତ ସର୍ବଗୁଣା ସମ୍ପନ୍ନ ଅଟେ । ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଦେଖି ଆଜି ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି । ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଅନେକ ନୂତନ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି । ବଂଦେ ଭାରତ, ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ ଟ୍ରେନ ଅଟେ ଯାହା ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଟେ । ବଂଦେ ଭାରତ, ପ୍ରଥମ ଏମିତି ଟ୍ରେନ ଅଟେ ଯାହା ଏତେ ସୁଗଠିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଅଟେ । ବଂଦେ ଭାରତ, ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନ ଅଟେ ଯାହାକି ସ୍ୱଦେଶୀ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଦ୍ୱାରା ଅନୁକୂଳ ଅଟେ । ବଂଦେ ଭାରତ, ଭାରତୀୟ ରେଳ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନ ଅଟେ, ଯାହା ବିନା ଅତିରିକ୍ତ ଇଞ୍ଜିନ ସାୟାଦ୍ରୀ ଘାଟର ଉଚ୍ଚତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିଛି । ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଭାରତର ପ୍ରଥମ, ସର୍ବଦା ପ୍ରଥମର ଭାବନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଛି । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଆଜି ବିକାଶ, ଆଧୁନିକତା, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ବଂଦେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା, ଆସନ୍ତାକାଲି ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ । ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହା ଆମ ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ରେଳବାଇ ଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହାକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ଏତେ ବଡ଼ ଅଂଶ ଅଟେ, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜନୀତିର ଆଖଡ଼ା କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ଏକ ବଡ଼ ରେଳ ନେଟୱର୍କ ମିଳିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ସର୍ବଦା ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଆସୁଛି । ରାଜନୈତିକ ଆଗ୍ରହକୁ ଦେଖି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଗଲା ଯେ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ କିଏ ହେବେ ଏବଂ କିଏ ହେବେ ନାହିଁ । କେଉଁ ଟ୍ରେନ କେଉଁ ଷ୍ଟେସନରେ ଚାଲିବ ତାହା ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା । ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ହିଁ ବଜେଟରେ ଏଭଳି ଟ୍ରେନର ଘୋଷଣା କରିଥିଲା, ଯାହା କେବେ ଚାଲୁ ନ ଥିଲା । ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ରେଳ ନିଯୁକ୍ତିରେ ରାଜନୀତି ହୋଇଥିଲା, ଦୁର୍ନୀତି ବ୍ୟାପକ ଥିଲା । ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କ ଜମି ଛଡ଼ାଇବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ରେଳବାଇରେ ଚାକିରି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ମାନବବିହୀନ ସ୍ତରର କ୍ରସିଂ ମଧ୍ୟ ନିଜ ପାଇଁ ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଛାଡ଼ିଥିଲେ । ରେଳ ସୁରକ୍ଷା, ରେଳ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ରେଳ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ସବୁକିଛି ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ସମସ୍ତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ୨୦୧୪ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କଲେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟା ଗରିଷ୍ଠତା ସହିତ ଏକ ସରକାର ଗଠନ କଲେ, ଯେତେବେଳେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ରାଜନୈତିକ ବୁଝାମଣାର ଚାପ ହଟାଗଲା, ସେତେବେଳେ ରେଳବାଇ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୀର୍ଘ ନିଶ୍ୱାସ ତ୍ୟାଗ କରି ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରିବାକୁ ଦୌଡ଼ିଲା । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦେଖି ଆଜି ସମସ୍ତ ଭାରତବାସୀ ଗର୍ବିତ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଭରପୂର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମ ସରକାର ବୀରମାନଙ୍କ ଏହି ଦେଶକୁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଭୂମିରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି । ରାଜସ୍ଥାନ, ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଅଟେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆସିବାକୁ ଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କର ସମୟ ବଞ୍ଚୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ମିଳୁ । ଏଥିରେ କନେକ୍ଟିଭିଟି ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ରାଜସ୍ଥାନର ସଂଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ହୋଇଛି । ଫେବ୍ରୁଆରୀରେ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଦୌସା-ଲାଲସୋଟ ସେକ୍ସନର ଲୋକାର୍ପଣ ପାଇଁ ଦୌସା ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଦ୍ୱାରା ଦୌସା ସହିତ, ଅଲୱର, ଭରତପୁର, ସାୱାଇ ମାଧୋପୁର, ଟୋଙ୍କେ, ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ କୋଟା ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ହେବ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜସ୍ଥାନର ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୪୦୦ କିଲୋମିଟରର ରାସ୍ତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ଏକ ହଜାର କିଲୋମିଟର ସଡ଼କ ରାଜସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସହିତ ସଡ଼କକୁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ତାରଙ୍ଗା ହିଲରୁ ଆବୁ ରୋଡ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅମ୍ବାଜୀ ଦେଇ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ରେଳ ଲାଇନର ଚାହିଦା ୧୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଜେପି ସରକାର ପୂରଣ କରିଛି । ଉଦୟପୁର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ରେଳ ଲାଇନକୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ବ୍ରଡଗେଜରେ ପରିଣତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ ଶେଷ କରିଛୁ । ଏହା ସହିତ ମେୱାର ଅଞ୍ଚଳ, ଗୁଜରାଟ ସହିତ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭାଗ ସହିତ ବ୍ରଡଗେଜ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନର ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରାୟ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ବିଦୁତକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ଆମର ଅଶ୍ୱିନୀ ଜୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ରେଳ ବଜେଟରେ ୧୪ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଯାହା ଉପଲବ୍ଧି ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଯାହା ଉପଲବ୍ଧ ତାହା ୧୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଯେଉଁଠାରେ ରାଜସ୍ଥାନ ପାଇଁ ହାରାହାରି ରେଳ ବଜେଟ ପ୍ରାୟ ୭୦୦ କୋଟି ଥିଲା, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହା ୯୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ । ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଲାଇନର ଦ୍ୱଗୁଣିତ ହେବାର ଗତି ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତର ଏବଂ ରେଳବାଇର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗତବର୍ଷ ରାଜସ୍ଥାନର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଛି । ଡୁଙ୍ଗରପୁର, ଉଦୟପୁ, ଚିତୋଡ଼ଗଡ଼, ପାଲ୍ଲୀ ଏବଂ ସିରୋହୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ରେଳ ସୁବିଧା ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି । ରେଳ ଲାଇନ ସହିତ ରାଜସ୍ଥାନର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ନବୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ରାଜସ୍ଥାନର ଡର୍ଜନେ ଷ୍ଟେସନ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସର୍କିଟ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ଭାରତ ଗୌରବ ସର୍କିଟ ଟ୍ରେନ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରା କରିଛି । ଏହି ଟ୍ରେନରେ ୧୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଗୌରବ ସର୍କିଟ ଟ୍ରେନରେ ଆଜି ଏହିପରି ଅନେକ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ଅଯୋଧ୍ୟା-କାଶୀ ହେଉ କିମ୍ବା ଦକ୍ଷିଣ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ଦ୍ୱାରକା ଜୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଶିଖ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୁରୁମାନଙ୍କ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ହେଉ, ଆମେ ପ୍ରାୟତଃ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଦେଖୁ ଏହି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ କେତେ ଭଲ ମତାମତ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି, ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ କେତେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଭାବନାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତୀୟ ରେଳ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆଉ ଏକ ପ୍ରୟାସ କରିଛି ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ରାଜସ୍ଥାନର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦରେ ପହଂଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଏହା ହେଉଛି ୱାନ ଷ୍ଟେସନ ୱାନ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଅଭିଯାନ । ଭାରତୀୟ ରେଳ ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ଟି ୱାନ ଷ୍ଟେସନ ୱାନ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଷ୍ଟଲ ସ୍ଥାପନ କରିଛି । ଏହି ଷ୍ଟଲଗୁଡ଼ିକରେ ଜୟପୁରୀ ରେଜେଇ, ସାଙ୍ଗାନେରୀ କଳା ପ୍ରିଣ୍ଟର ଚାଦର, ଗୋଲପୁର ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଜୋରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି । ଅର୍ଥାତ ରାଜସ୍ଥାନର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, କାରିଗର ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀମାନେ ବଜାରରେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଏହି ନୂତନ ମାଧ୍ୟମ ପାଇଛନ୍ତି । ବିକାଶରେ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଅର୍ଥାତ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ । ଯେତେବେଳେ ରେଳ ପରି ସଂଯୋଗର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଶକ୍ତିଶାଳୀ । ଏହା ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ, ଦେଶର ଗରୀବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଧୁନିକ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗେହଲଟ୍ ଜୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ ଆଜିକାଲି ସେ ରାଜନୈତିକ ସଙ୍କଟରେ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଛନ୍ତି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରି ରେଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଗେହଲଟ୍ ଜୀଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଶ୍ରୀ ଗେହଲଟ୍ ଜୀ ଆପଣଙ୍କ ଉପୟ ହାତରେ ମିଠାଇ ରହିଛି । ଆପଣ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନର ଏବଂ ରେଳ ବୋର୍ଡର ଚେୟାରମ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ରାଜସ୍ଥାନର । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ମିଠା ଅଛି, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ତୁରନ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ, ତାହା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ମୋ’ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଏତେ ଭରସା ଅଛି ଯେ ଆଜି ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖିଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ମୋର ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ଉତ୍ତମ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ମୋ ଉପରେ ରଖିଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during flagging off Vande Bharat Express connecting Ajmer and Delhi Cantt
12 APR 2023 12:54PM by PIB Delhi
Namaskar, Governor of Rajasthan Shri Kalraj Mishra ji, Chief Minister of Rajasthan and my friend Shri Ashok Gehlot ji, Railway Minister Shri Ashwini Vaishnaw ji, Ministers of Rajasthan Government, Leaders of Opposition in Legislative Assembly and Legislative Council, all MPs, MLAs sitting on the stage, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Rajasthan,
The land of Rajasthan, which worships Maa Bharti, is getting its first Vande Bharat train today. With the Delhi Cantt-Ajmer Vande Bharat Express, the commute between Jaipur and Delhi will become easier. This train will also help the tourism industry of Rajasthan a lot. Whether it is Pushkar or Ajmer Sharif, it will be easier for the devotees to reach many such important places of faith.
Brothers and sisters,
In the last two months, this is the sixth Vande Bharat Express which I have had the privilege of flagging off. After Mumbai-Solapur Vande Bharat Express, Mumbai-Shirdi Vande Bharat Express, Rani Kamalapati-Hazrat Nizamuddin Vande Bharat Express, Secunderabad-Tirupati Vande Bharat Express, Chennai-Coimbatore Vande Bharat Express, it is now Jaipur-Delhi Vande Bharat Express which is starting today. Ever since the introduction of these modern trains, nearly 60 lakh people have travelled in these trains. The biggest feature of high speed Vande Bharat is that it saves people's time. According to a study, people traveling on one Vande Bharat train save about 2500 hours on each trip. These 2500 hours saved in the journey are becoming available to the people for other works. From manufacturing prowess to guaranteed safety, from high speed to elegant design, Vande Bharat is blessed with many advantages. In the light of all these merits, Vande Bharat train is becoming popular across the country. Vande Bharat has in a way made many new beginnings. Vande Bharat is the first semi-high speed train which is Made in India. Vande Bharat is the first such train which is so compact and efficient. Vande Bharat is the first train to be fitted with the indigenous safety system Kavach. Vande Bharat is the first train in the history of Indian Railways which completed the high climb of Sahyadri Ghats without an additional engine. Vande Bharat Express enriches the spirit of ‘India's First, Always First’! I am happy that the Vande Bharat train has today become synonymous with development, modernity, stability and self-reliance. Today's journey of Vande Bharat will take us towards the journey of developed India tomorrow. I congratulate the people of Rajasthan for the Vande Bharat train.
Friends,
It is the misfortune of our country that an important system like Railways, which is such an important part in the life of a common man, was also made an arena of politics. India had got a large railway network after independence. But the modernization of Railways has always been dominated by political interests. Political interest weighed heavily on the choice of the person becoming the railway minister. The decision to run trains from stations was also politically motivated. New trains used to be announced in the budget due to political considerations, but they never ran. The situation was such that there was politics in railway recruitments and corruption was rampant. The situation was such that the land of the poor people was grabbed in the garb of jobs in the railways. Thousands of unmanned level crossings in the country were also left unattended. Everything was ignored from railway safety to railway cleanliness and railway platform cleanliness. The situation changed for the better only after 2014. When the people of the country formed a stable government with full majority, when the pressure of political bargaining was eased out from the government, then the Railways also heaved a sigh of relief and chugged to achieve new heights. Today, every Indian is proud to see the transformation of the Indian Railways.
Brothers and sisters,
The people of Rajasthan have always showered us with their bountiful blessings. Today, our government is making this land of heroes a land of new possibilities and new opportunities. Rajasthan is one of the top tourist destinations in the country. It is very important that the time of the tourists visiting Rajasthan is saved and they get maximum facilities. Connectivity plays an important role in this regard. It has to be admitted that the initiatives of the Central Government regarding the connectivity in Rajasthan in the last few years have been unprecedented. In February itself, I got the opportunity to visit Dausa for the inauguration of the Delhi-Dausa-Lalsot section of Delhi-Mumbai Expressway. Apart from Dausa, this expressway will greatly benefit the people of Alwar, Bharatpur, Sawai Madhopur, Tonk, Bundi and Kota districts. The Central Government is also working on about 1400 km of roads in the border areas of Rajasthan. At present, there is a proposal to construct about 1,000 kilometers of more roads in Rajasthan.
Friends,
Our government is according top priority to road as well as rail connectivity in Rajasthan. Work has already begun on the construction of a new railway line from Taranga Hill to Abu Road via Ambaji. The demand for this rail line is more than 100 years old, which is now being fulfilled by the BJP government. We have also completed the work of converting the rail line between Udaipur to Ahmedabad into broad gauge. As a result, the Mewar region has been connected to Gujarat and other parts of the country by broad gauge. Electrification of about 75 percent of Rajasthan's network has been completed in the last nine years. Ashwini ji just explained in detail that there has been an increase of more than 14 times in the rail budget of Rajasthan compared to what it was before 2014. There has been a 14 times increase in the budget between then and now. Before 2014, where the average railway budget for Rajasthan was around 700 crore rupees, it is more than 9500 crore rupees this year. During this period, the doubling of railway lines has also more than doubled. The work of gauge conversion and doubling of railways done in the past years has greatly benefited the tribal areas of Rajasthan. Rail facilities have expanded in Dungarpur, Udaipur, Chittorgarh, Pali and Sirohi districts. Along with the railway lines, the railway stations of Rajasthan are also being transformed. Dozens of railway stations in Rajasthan are being developed under the Amrit Bharat Station Scheme.
Friends,
Keeping in mind the convenience of the tourists, the government is also running different types of circuit trains. Bharat Gaurav Circuit train has made more than 70 trips so far. More than 15,000 passengers have travelled in these trains. Bharat Gaurav Circuit trains are being run today for many such places, be it Ayodhya-Kashi, the pilgrimage centres in South, Dwarka ji, or the pilgrimage sites of the Gurus of the Sikh community. We often see the positive feedback from these passengers and the appreciation for these trains on social media. These trains are also strengthening the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’.
Friends,
Over the years, Indian Railways has made another effort which has also helped in making the local products of Rajasthan available across the country. This is ‘One Station One Product’ campaign. Indian Railways has set up around 70 ‘One Station One Product’ stalls in Rajasthan. Jaipuri quilts, Sanganeri block print bed sheets, products made of rose and other handicrafts are being sold in these stalls. That is, the small farmers, artisans and handicrafts of Rajasthan have got this new medium to access the market. This is everyone's participation in development, that is, everyone's effort for development. When the infrastructure of connectivity like rail is strengthened, then the country becomes strong. This benefits the common citizen, the poor and middle class of the country. I am sure that the modern Vande Bharat train will play an important role in speeding up the development of Rajasthan. And I especially express my gratitude to Gehlot ji that these days he is going through many political crises. Despite that, he took out time for development work and took part in the railway programme. I welcome and congratulate him and I want to say this to Gehlot ji. Gehlotji, you have laddoos in each of your hands. The Railway Minister is from Rajasthan and the Chairman of the Railway Board is also from Rajasthan. Other works, which should have been done immediately after independence, have not been done yet, but you have so much faith in me that you have put forth all those projects before me today. Your trust is the strength of our friendship and I express my gratitude to you for the trust you place as a friend. Once again, I congratulate all of you and Rajasthan. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.