প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীৰ ৰুদ্ৰাক্ষ কনভেনশ্যন চেণ্টাৰত ‘ৱান ৱৰ্ল্ড টিবি ছামিট’ত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
24 MAR 2023 2:33PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দীবেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান যোগী আদিত্যনাথ জী, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডবিয়া জী, উপমুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বৃজেশ পাঠক জী, বিভিন্ন দেশৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী, ডব্লিউ এইচ অ'ৰ ৰিজনেল ডাইৰেক্টৰ, উপস্থিত সকলো মহানুভৱ, STOP TB Partnership সহ বিভিন্ন সংস্থাৰ প্ৰতিনিধিগণ, দেৱী আৰু সজ্জনসকল!
মোৰ বাবে এয়া বহুত আনন্দৰ কথা যে ‘One World TB Summit’ কাশীত হৈ আছে। সৌভাগ্যবশতঃ মই কাশীৰ সাংসদো। কাশী নগৰী, সেই শাশ্বত ধাৰা, যি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি মানৱতাৰ প্ৰয়াস আৰু পৰিশ্ৰমৰ সাক্ষী হৈ আছে। কাশীয়ে এই কথাৰ সাক্ষ্য দিয়ে যে প্ৰত্যাহ্বান লাগে যিমানেই ডাঙৰ নহওক কিয়, যেতিয়া সকলোৰে প্ৰয়াস হয়, তেতিয়াই নতুন পথো ওলায়। মোৰ বিশ্বাস আছে যে টিবিৰ দৰে বেমাৰৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ বিশ্বজনীন সংকল্পক কাশীয়ে এটা নতুন শক্তি দিব।
মই ‘One World TB Summit’ত দেশ-বিদেশৰ পৰা কাশীলৈ অহা সকলো অতিথিকে হৃদয়ৰ পৰা আদৰণি জনাইছো, তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এখন দেশ হিচাপে ভাৰতৰ বিচাৰধাৰাৰ প্ৰতিবিম্ব 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম', অৰ্থাৎ- গোটেই পৃথিৱী এটা পৰিয়াল! এই ভাবনাৰে জিলিকে। এই প্ৰাচীন বিচাৰে আজি আধুনিক বিশ্বক সমন্বিত দৃষ্টিভংগী দি আছে, সমন্বিত সমাধান দি আছে। সেয়ে প্ৰেছিডেণ্ট হিচাপে, ভাৰতৰ জি20 ছামিটৰো থীম হৈছে ‘One world, One Family, One Future’! এই থীম এটা পৰিয়াল হিচাপে সমগ্ৰ বিশ্বৰ উমৈহতীয়া ভৱিষ্যতৰ সংকল্প। কিছু সময়ৰ আগতেই ভাৰতে ‘One earth, One health’ দৃষ্টিভংগীকো আগবঢ়োৱাৰ পদক্ষেপ লৈছে। আৰু এতিয়া ‘One World TB Summit’ৰ জৰিয়তে ভাৰতে Global Goodৰ আৰু এটা সংকল্প সম্পূৰ্ণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ৰ পাছৰ পৰাই ভাৰতে যি নতুন চিন্তা আৰু পদক্ষেপেৰে টিবিৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, সেয়া নিতান্তই অভূতপূৰ্ব। ভাৰতৰ এই প্ৰয়াস আজি সমগ্ৰ বিশ্বই এই কাৰণেও জানিব বিচাৰিব, কিয়নো এয়া টিবিৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বজনীন যুদ্ধৰ এটা নতুন মডেল। যোৱা ৯ বছৰত ভাৰতে টিবিৰ বিৰুদ্ধে এই যুদ্ধত অনেক প্ৰয়াসত একেলগে কাম কৰিছে। যেনে People’s participation- জন অংশগ্ৰহণ, Enhancing nutrition- পোষণৰ বাবে বিশেষ অভিযান, Treatment innovation- চিকিৎসাৰ বাবে নতুন ৰণনীতি, Tech integration- টেকনিকৰ ভৰপূৰ ব্যৱহাৰ, আৰু Wellness and prevention, ভাল স্বাস্থ্যক উদগণি দিয়া ফিট ইণ্ডিয়া, খেলো ইণ্ডিয়া, যোগৰ দৰে অভিযান।
বন্ধুসকল,
টিবিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰতে যি বহুত ডাঙৰ কাম কৰিছে, সেয়া হৈছে People’s Participation, জন অংশগ্ৰহণ। ভাৰতে কেনেকৈ এক অভিনৱ অভিযান চলালে, এয়া জনাটো বিদেশৰ পৰা অহা আমাৰ অতিথিসকলৰ বাবে বহুত হৃদয়স্পৰ্শী হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমি 'টিবি-মুক্ত ভাৰত'ৰ অভিযানত সংযুক্ত হ'বলৈ দেশৰ মানুহক 'নি-ক্ষয়মিত্ৰ' হোৱাৰ আহ্বান জনাইছিলো। ভাৰতত টিবিৰ বাবে স্থানীয় ভাষাত ক্ষয় শব্দ প্ৰচলিত। এই অভিযানৰ পাছত, প্ৰায় ১০ লাখ টিবি ৰোগীক, দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকে এডপ্ট কৰে, আঁকোৱালি লয়। আপোনালোকে জানি আচৰিত হ'ব যে আমাৰ দেশত ১০-১২ বছৰৰ শিশুও 'নি-ক্ষয়মিত্ৰ' হৈ টিবিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ আগবঢ়াই আছে। এনেধৰণৰ কিমান যে শিশু আছে, যি নিজৰ 'পিগিবেংক' ভাঙি টিবি ৰোগীক এডপ্ট কৰিছে। টিবিৰ ৰোগীৰ বাবে এই 'নি-ক্ষয়মিত্ৰ'ৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগ এক হাজাৰ কোটি টকাতকৈ ওপৰ পাইছেগৈ। টিবিৰ বিৰুদ্ধে পৃথিৱীত ইমান ডাঙৰ কমিউনিটি ইনিচিয়েটিভ চলাটো, অত্যন্ত প্ৰেৰণাদায়ক। মই আনন্দিত যে বিদেশত থকা প্ৰবাসী ভাৰতীয়য়ো বৃহৎ সংখ্যাত এই প্ৰয়াসত ভাগ লৈছে। আৰু মই আপোনালোকৰ ওচৰতো কৃতজ্ঞ। আপোনালোকে আজি বাৰাণসীৰ পাঁচজন লোকৰ বাবে ঘোষণা কৰি দিলে।
বন্ধুসকল,
'নি-ক্ষয়মিত্ৰ' এই অভিযানে এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত টিবিৰ ৰোগীসকলক বহুত সহায় কৰিছে। এই প্ৰত্যাহ্বান হৈছে- টিবিৰ ৰোগীৰ পোষণ, তেওঁলোকৰ Nutrition। ইয়াক দেখিয়েই ২০১৮ত আমি টিবি ৰোগীৰ বাবে Direct Benefit Transferৰ ঘোষণা কৰিছিলো। তেতিয়াৰ পৰা এতিয়ালৈকে টিবি ৰোগীৰ বাবে, প্ৰায় ২ হাজাৰ কোটি টকা, পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ পঠিওৱা হৈছে। প্ৰায় ৭৫ লাখ ৰোগী ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। এতিয়া 'নি-ক্ষয়মিত্ৰ'ৰ পৰা পোৱা শক্তিয়ে টিবি ৰোগীসকলক নতুন শক্তি দি আছে।
বন্ধুসকল,
পুৰণি এপ্ৰোচেৰে আগবাঢ়ি নতুন পৰিণতি পোৱা কঠিন। কোনো টিবি ৰোগী চিকিৎসাৰ পৰা আঁতৰি নাথাকক, ইয়াৰ বাবে আমি নতুন ৰণনীতিৰ ওপৰত কাম কৰিলো। টিবি ৰোগীৰ ষ্ক্ৰিণিঙৰ বাবে, তেওঁলোকৰ ট্ৰিটমেণ্টৰ বাবে, আমি আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰে সংযুক্ত কৰিলো। টিবিৰ বিনামূলীয়া পৰীক্ষাৰ বাবে, আমি দেশজুৰি লেবৰ সংখ্যা বঢ়ালো। এনেধৰণৰ ঠাই, য'ত টিবি ৰোগীৰ সংখ্যা বেছি, তাত আমি বিশেষ কাৰ্য যোজনা প্ৰস্তুত কৰিছো। আজি এই পদক্ষেপতে এইটো বহুত ডাঙৰ কাম হৈছে 'টিবি-মুক্ত পঞ্চায়ত', এই 'টিবি-মুক্ত পঞ্চায়ত'ত প্ৰতিখন গাঁৱৰ নিৰ্বাচিত জন প্ৰতিনিধি লগ হৈ সংকল্প কৰিব যে এতিয়া আমাৰ গাঁৱত এজনো টিবি ৰোগী নাথাকিব। তেওঁলোকক আমি সুস্থ কৰিমেই। আমি টিবি ৰোধ কৰিবলৈ ৬ মাহৰ কোৰ্ছৰ ঠাইত কেৱল ৩ মাহৰ চিকিৎসাও আৰম্ভ কৰি আছো। আগতে ৰোগীয়ে ৬ মাহলৈকে প্ৰতিদিনেই ঔষধ ল'ব লাগিছিল। এতিয়া নতুন ব্যৱস্থাত ৰোগীয়ে সপ্তাহত কেৱল এবাৰ ঔষধ ল'ব লাগিব। অৰ্থাৎ ৰোগীৰ সুস্থতাও বাঢ়িব আৰু তেওঁৰ ঔষধৰ ক্ষেত্ৰতো সহজ হ'ব।
বন্ধুসকল,
টিবি-মুক্ত হ'বলৈ ভাৰতে টেকনলজিৰো যিমান পাৰি বেছি ব্যৱহাৰ কৰি আছে। প্ৰত্যেক টিবি ৰোগীৰ বাবে আৱশ্যকীয় যতন ট্ৰেক কৰিবলৈ আমি নি-ক্ষয় পৰ্টেল বনাইছো। আমি ইয়াৰ বাবে ডেটা ছাইঞ্চৰো বহুত আধুনিক ৰূপত ব্যৱহাৰ কৰি আছো। স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয় আৰু আইচিএমআৰে লগলাগি sub-national disease surveillanceৰ বাবে এটা নতুন পদ্ধতিও ডিজাইন কৰিছে। গ্লবেল লেভেলত ডব্লিউ এইচ অ'ৰ উপৰিও, ভাৰত এনেধৰণৰ মডেল বনোৱা একমাত্ৰ দেশ।
বন্ধুসকল,
এনেধৰণৰ প্ৰয়াসৰ বাবেই আজি ভাৰতত টিবি ৰোগীৰ সংখ্যা কমি আছে। কৰ্ণাটক আৰু জম্মু-কাশ্মীৰক টিবি-মুক্ত পুৰস্কাৰেৰে সন্মানিত কৰা হৈছে। জিলা স্তৰতো ভাল কামৰ বাবে পুৰস্কাৰ ঘোষণা কৰা হৈছে। মই এই সফলতা প্ৰাপ্ত কৰা সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। টিবি শেষ কৰাৰ গ্লবেল টাৰ্গেট হৈছে ২০৩০। ভাৰতে এতিয়া ২০২৫ পৰ্যন্ত টিবি শেষ কৰাৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। পৃথিৱীতকৈ পাঁচ বছৰৰ আগতেই আৰু ইমান ডাঙৰ দেশে বহুত ডাঙৰ সংকল্প লৈছে। ভাৰতত আমি কোভিডৰ সময়ত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ সক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছো। আমি Trace, Test, Track, Treat and Technologyৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। এই ৰণনীতিয়ে টিবিৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুদ্ধতো যথেষ্ট সহায় কৰি আছে। ভাৰতৰ এই লোকেল এপ্ৰোচত, বৃহৎ গ্লবেল সম্ভাৱনা আছে, যাক আমি একেলগে প্ৰয়োগ কৰা দৰকাৰ। আজি টিবিৰ চিকিৎসাৰ বাবে ৮০ শতাংশ ঔষধ ভাৰতত হয়। ভাৰতৰ ফাৰ্মা কোম্পানীসমূহৰ এই সামৰ্থ্য, টিবিৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বজনীন অভিযানৰ বহুত ডাঙৰ শক্তি। মই বিচাৰো ভাৰতৰ এনে সকলো শক্তিৰ, সকলো ইনভেচনৰ, আধুনিক টেকনলজিৰ, এই সকলো প্ৰয়াসৰ মুনাফা সৰ্বাধিক দেশে পাওক, কিয়নো আমি গ্লবেল গুডৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ। এই ছামিটত অন্তৰ্ভুক্ত আমি সকলো দেশে ইয়াৰ বাবে এটা ব্যৱস্থাপনা বিকশিত কৰিব পাৰো। মোৰ বিশ্বাস আছে যে আমাৰ এই সংকল্প নিশ্চয় সিদ্ধ হ'ব- Yes, We can End TB। 'টিবি হাৰিব, ভাৰত জিকিব' আৰু যেনেকৈ আপোনালোকে কৈছে- 'টিবি হাৰিব, পৃথিৱী জিকিব'।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনলৈ এটা পুৰণি কাহিনী আহিছে। আপোনালোক সকলোৱেই জানে যে ৰাষ্ট্ৰপিতা মহাত্মা গান্ধীয়ে লেপ্ৰছি সমাপ্ত কৰিবলৈ বহুত কাম কৰিছিল। আৰু যেতিয়া তেওঁ সবৰমতী আশ্ৰমত আছিল, এবাৰ তেওঁক আহমেদাবাদৰ এখন লেপ্ৰছি হাস্পতাল উদ্ঘাটন কৰিবলৈ নিমন্ত্ৰণ কৰা হৈছিল। গান্ধীজীয়ে তেতিয়া মানুহক কৈছিল যে মই উদ্ঘাটনৰ বাবে নাহো। গান্ধীজীৰ নিজৰ এটা বিশেষত্ব আছিল। ক'লে যে মই উদ্ঘাটনৰ বাবে নাযাওঁ। মোৰ তো আনন্দ তেতিয়া হ'ব যেতিয়া আপোনালোকে মোক সেই লেপ্ৰোছি হাস্পতালত তলা লগাবলৈ মাতিব। অৰ্থাৎ তেওঁ লেপ্ৰোছি সমাপ্ত কৰি সেই হাস্পতালখনেই বন্ধ কৰিব বিচাৰিছিল। গান্ধীজীৰ নিধনৰ পাছতো সেই হাস্পতাল দশক দশক ধৰি একেদৰে চলি থাকিল। ২০০১ চনত গুজৰাটৰ মানুহে মোক যেতিয়া সেৱাৰ সুযোগ দিলে, তেতিয়া মোৰ মনত আছিল যে গান্ধীজীৰ এটা কাম ৰৈ গ'ল তলা লগোৱাৰ, মই অলপ চেষ্টা কৰা ভাল। তেতিয়াই লেপ্ৰোছিৰ বিৰুদ্ধে অভিযানক নতুন গতি দিয়া হয়। আৰু পৰিণাম কি হ'ল? গুজৰাটত লেপ্ৰোছিৰ হাৰ, ২৩ শতাংশৰ পৰা কমি ১ শতাংশৰো কম হ'ল। ২০০৭ চনত মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোতে সেই লেপ্ৰোছি হাস্পতালত তলা লাগিল, গান্ধীজীৰ সপোন পূৰণ হ'ল। আৰু সেইবাবেই মই টিবিৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ সফলতাক লৈ বহুত আশ্বস্ত।
আজিৰ নতুন ভাৰতক নিজৰ লক্ষ্য আহৰণ কৰা বাবে জনা যায়। ভাৰতে Open Defecation Free হোৱাৰ সংকল্প ল'লে আৰু তাক প্ৰাপ্ত কৰি দেখুৱালে। ভাৰতে সৌৰ শক্তি জেনেৰেচন কেপাচিটিৰো লক্ষ্য সময়ৰ আগতেই আহৰণ কৰি দেখুৱাই দিলে। ভাৰতে পেট্ৰলত নিৰ্ধাৰিত শতাংশৰ ইথানল ব্ৰেণ্ডিঙৰ লক্ষ্যও সময়ৰ আগতেই আহৰণ কৰি দেখুৱালে। জনভাগিদাৰীৰ এই শক্তিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিশ্বাস বঢ়াই আছে। হয়, মোৰ আপোনালোকৰ প্ৰতি এটা আহ্বানো আছে। টিবি ৰোগীৰ মাজত প্ৰায়ে সজাগতা কম দেখা যায়, কিবা নহয় কিবা পুৰণি সামাজিক চিন্তাৰ কাৰণে তেওঁলোকৰ এই ৰোগ লুকুৱাই ৰখাৰ চেষ্টা দেখা যায়। সেয়ে আমি এই ৰোগীসকলক যিমান পাৰি বেছি সজাগ কৰাৰ ওপৰতো সমানেই মনোযোগ দিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰবোৰত কাশীত স্বাস্থ্য সেৱাৰ দ্ৰুত বিকাশ হোৱাৰ ফলতো টিবিৰ লগতে বিভিন্ন ৰোগৰ ৰোগীসকলৰ যথেষ্ট সহায় হৈছে। আজি ইয়াত National Centre for Disease Controlৰ বাৰাণসী শাখাৰো শিলান্যাস হৈছে। জনস্বাস্থ্য নিৰীক্ষণ গোটৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। আজি বিএইচইউত চাইল্ড কেয়াৰ ইউনিটেই হওক, ব্লাডবেংকৰ আধুনিকীকৰণ হওক, আধুনিক ট্ৰমা চেণ্টাৰ নিৰ্মাণেই হওক, ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি ব্লক হওক, বেনাৰসৰ মানুহৰ বহুত কামত আহিছে। পণ্ডিত মদন মোহন মালব্য কেঞ্চাৰ চেণ্টাৰত এতিয়ালৈকে ৭০ হাজাৰৰো অধিক ৰোগীৰ চিকিৎসা কৰা হৈছে। এই লোকসকলে চিকিৎসাৰ বাবে লক্ষ্ণৌ, দিল্লী বা মুম্বাইলৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন হোৱা নাই। একেদৰে বেনাৰসত কবীৰচৌৰা হাস্পতাল হওক, জিলা চিকিৎসালয় হওক, ডাইলিছিছ, চিটী স্কেনৰ দৰে বহু সুবিধা বঢ়োৱা হৈছে। কাশী অঞ্চলৰ গাঁওসমূহতো আধুনিক স্বাস্থ্য সুবিধা বিকশিত কৰি থকা হৈছে। জিলাসমূহত হেল্থ এণ্ড ৱেলনেছ চেণ্টাৰবিলাককো বহু সুবিধাৰে সংযুক্ত কৰা হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ জৰিয়তে বেনাৰসৰ দেৰলাখৰো অধিক মানুহে হাস্পতালত ভৰ্তি হৈ নিজৰ বিনামূলীয়া চিকিৎসা কৰাইছে। প্ৰায় ৭০ ঠাইত জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ পৰা ৰোগীয়ে সস্তাত ঔষধ পাই আছে। এই সকলো প্ৰয়াসৰ লাভ পূৰ্বাঞ্চলৰ মানুহে, বিহাৰৰ পৰা অহা মানুহেও পাই আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে নিজৰ অভিজ্ঞতা, নিজৰ বিশেষজ্ঞতা, নিজৰ ইচ্ছাশক্তিৰ সৈতে টিবি-মুক্তিৰ অভিযানত লাগি আছে। ভাৰতে প্ৰতিখন দেশৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰিবলৈও নিৰন্তৰ তৎপৰ। টিবিৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ অভিযান, সকলোৰে প্ৰয়াসতে সফল হ'ব। মোৰ বিশ্বাস আছে যে আমাৰ আজিৰ প্ৰয়াসে আমাৰ সুৰক্ষিত ভৱিষ্যতক শক্তিশালী কৰিব, আমি অনাগত প্ৰজন্মক এখন উন্নত পৃথিৱী দিব পাৰিম। মই আপোনালোকৰো বহুত কৃতজ্ঞ। আপোনালোকে ভাৰতৰ ইমান ডাঙৰ প্ৰশংসা কৰিলে। মোক নিমন্ত্ৰণ দিলে। মই আপোনালোকৰ ওচৰত হৃদয়ৰ পৰা কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। এই এক শুভ আৰম্ভণি আৰু ‘World TB Day’ৰ দিনা মোৰ সকলোকে ইয়াৰ সফলতা আৰু এক দৃঢ় সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়িবলৈ অনেক শুভকামনা জনাইছো। বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 'One World TB Summit' at Rudrakash Convention Centre, Varanasi
24 MAR 2023 2:33PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
The Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, Union Health Minister Shri Mansukh Mandaviya ji, Deputy Chief Minister Shri Brijesh Pathak ji, Health Ministers of various countries, Regional Director of WHO, all dignitaries, representatives of various organizations, including STOP TB Partnership, Ladies and Gentlemen!
It is a matter of great pleasure for me that the 'One World TB Summit' is being held in Kashi. Fortunately, I am also the MP from Kashi. The city of Kashi is that eternal stream that has witnessed the hard work and efforts of humanity for thousands of years. Kashi testifies that no matter how big the challenge is, a new solution emerges with everyone's efforts. I am sure Kashi will give a new impetus to our global resolve against a disease like TB.
I heartily welcome and congratulate all the guests who have come to Kashi from India and abroad for the 'One World TB Summit'.
Friends,
The spirit of India's ideology as a country is reflected in 'Vasudhaiva Kutumbakam', i.e. 'Whole world is one family! This ancient belief is giving integrated vision and integrated solutions to the modern world today. Therefore, India, which is presiding over the G-20 Summit, has proposed the theme 'One World, One Family, One Future'! This theme is the resolution of the shared future of the whole world as one family. Recently, India has also taken the initiative to take forward the vision of 'One Earth, One Health'. And now, India is fulfilling another pledge of global good through the 'One World TB Summit'.
Friends,
The new thinking and approach with which India started working against TB since 2014 is truly unprecedented. Today, the whole world must know about these efforts of India because it is a new model in the global fight against TB. India has worked together on many fronts in this fight against TB in the last nine years. For example, People's Participation -- Jan Bhagidari; Enhancing Nutrition -- a special campaign for nutrition; Treatment Innovation – a new strategy for treatment; Tech Integration – maximum use of technology; and Wellness and Prevention – campaigns to promote good health such as Fit India, Khelo India, Yoga etc.
Friends,
The extraordinary work that India has done in the fight against TB is People's Participation. It will be very interesting for our guests from abroad to know how India launched this unique campaign.
Friends,
We had called upon the people of the country to become 'Ni-kshay Mitra' to join the campaign of 'TB Mukt (free) Bharat'. ‘Kshay’ is the colloquial term for TB in India. Since the launch of this campaign, about 10 lakh TB patients have been adopted by the citizens of the country. You will be surprised to know that even 10-12 year old children in our country are taking forward the fight against TB by becoming 'Ni-kshay Mitra'. There are many children who broke their 'piggy bank' and adopted TB patients. The financial support of these 'Ni-kshay Mitras' for TB patients has reached above 1,000 crore rupees. Running such a massive community initiative against TB is very inspiring in itself. I am glad that a large number of overseas Indians have also become a part of this effort. And I am grateful to you too. You just announced to adopt five people from Varanasi today.
Friends,
This 'Ni-kshay Mitra' campaign has helped TB patients a lot in tackling a big challenge. This challenge is the nutrition of TB patients. Keeping this in view, we had announced Direct Benefit Transfer for TB patients in 2018. Since then, about 2,000 crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of TB patients. About 75 lakh patients have benefited from this scheme. Now the 'Ni-kshay Mitra’ scheme is giving new energy to TB patients.
Friends,
It is very difficult to get better results while continuing with the old approach. We worked on a new strategy to ensure that no TB patient is left out of treatment. We have linked the screening of TB patients and their treatment with the Ayushman Bharat scheme. We have increased the number of labs across the country for free TB testing. In places where the number of TB patients is very high, we make action plans as a special focus. As part of these efforts, the 'TB-free Panchayat' is an important step. Under the 'TB-free Panchayat', the elected representatives of every village will resolve that there will not be a single TB patient in their village and they will ensure their good health. We are also starting a three-month treatment for TB prevention instead of the usual six months course. Earlier, patients had to take medicine every day for six months. Under the new system, the patients will have to take medicine only once a week. Not only will it be comforting for the patients, it will also mean fewer medicines.
Friends,
India is also emphasising maximum use of technology for this TB-free campaign. We have created the Ni-kshay Portal for every TB patient which will track the care they need. We are also using data science in very modern ways. The Health Ministry and the ICMR have also jointly designed a new method for sub-national disease surveillance. Apart from the WHO at the global level, India is the only country to develop such a model.
Friends,
Due to such efforts, the number of TB patients in India is declining rapidly today. Karnataka and Jammu and Kashmir have been honoured with the TB-Free Award. Awards have also been given for the best work at the district level. I congratulate all those who have achieved this success and wish them all the best. Taking inspiration from these results, India has taken a massive resolution. The global target to eliminate TB is 2030. India is now working on the target of eliminating TB by 2025. Five years before the world’s target and such a massive resolution by such a big country! And this resolution is based on the trust of the countrymen. The health infrastructure capacity has been enhanced during Covid in India. We are working on Trace, Test, Track, Treat and Technology strategy. This strategy is also helping us a lot in our fight against TB. There is huge global potential in this indigenous approach of India which we have to utilise together. Today, 80 percent of the medicines for the treatment of TB are manufactured in India. This capability of India's pharma companies is a great strength of the global campaign against TB. I would like that more countries get the benefit of all such campaigns, innovations and modern technology of India, because we are committed to Global Good. All the countries involved in this summit can develop a mechanism for this. I am sure our resolution ‘Yes, We can End TB’ will definitely be fulfilled. 'TB will lose, India will win' and as you said 'TB will lose, the world will win'.
Friends,
I am reminded of an old incident while talking to you. I want to share this with all of you. All of you are aware that Mahatma Gandhi, the father of the nation, did a lot of work to end leprosy. Once he was called to inaugurate a leprosy hospital in Ahmedabad while he was living in Sabarmati Ashram. Gandhiji then refused to inaugurate that hospital. Gandhiji had a specialty of his own. He said he would not come for the inauguration, but would be very happy if called to close that leprosy hospital. In other words, he wanted to eliminate leprosy by closing that hospital itself. For decades that hospital continued to function even after the death of Gandhiji. When the people gave me an opportunity to serve Gujarat in 2001, I decided to make some effort to realise Gandhiji’s wish to close down that hospital. The campaign against leprosy was given a new momentum. And what was the result? The rate of leprosy in Gujarat declined from 23% to less than 1%. Gandhiji’s dream was fulfilled when that hospital was finally shut down in 2007 when I was the Chief Minister. Many social organizations and public participation played a major role in this regard. And therefore, I am very confident about India's success against TB.
Today's New India is known for achieving its goals. India took a pledge to be Open Defecation Free and achieved it. India also achieved the target of solar power generation capacity ahead of time. India has also achieved the target of ethanol blending of fixed percentage in petrol ahead of schedule. This power of public participation is increasing the confidence of the whole world. The success with which India's fight against TB is progressing is also the result of public participation. Yes, I would also like to make a request to you. There is often a lack of awareness in TB patients and they attempt to hide this disease due to an old thinking which is prevalent in society. Therefore, we have to pay equal attention to making these patients more aware.
Friends,
The rapid expansion of health services in Kashi over the years has also helped patients suffering from various diseases, including TB. Today, the foundation stone of the Varanasi branch of the National Centre for Disease Control has also been laid here. The Public Health Surveillance Unit has also started functioning. Today, the Child Care Institute in BHU, modernization of blood bank, construction of modern trauma centre, super specialty block etc. are benefiting the people of Banaras. So far, more than 70,000 patients have been treated at Pandit Madan Mohan Malviya Cancer Centre. These people did not need to go to Lucknow, Delhi or Mumbai for treatment. Similarly, many facilities like Kabir Chaura Hospital, District Hospital, Dialysis, CT scan, etc. have been expanded in Banaras. Modern health facilities are also being developed in the villages of Kashi region. Oxygen plants as well as oxygen beds are being installed at health centres. Health and wellness centres have also been equipped with many facilities in the district. Under the Ayushman Bharat Yojana, more than 1.5 lakh people of Banaras got free treatment in these hospitals and wellness centres. Patients are also getting affordable medicines from about 70 Jan Aushadhi Kendras. The people of Purvanchal and neighbouring Bihar are also getting the benefit of all these steps.
Friends,
India with its experience, expertise and will power is engaged in the campaign to get rid of TB. India is also ever ready to work shoulder to shoulder with every country. Our campaign against TB will be successful only with everyone's efforts. I believe our efforts will strengthen the foundation of our secure future and we will be able to give a better world to our future generations. I am also very grateful to you for appreciating India so much and inviting me. I express my heartfelt gratitude to you. With this auspicious beginning and on the occasion of 'World TB Day', I wish you all the best for its success and move ahead with a firm resolve. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.