প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ শিৱমোগ্গাত ৩,৬০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
শিৱমোগ্গা বিমান বন্দৰো উদ্বোধন কৰে
দুটা ৰেল প্ৰকল্প আৰু একাধিক পথ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
বহু-গাওঁ আঁচনিৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
৪৪ টা স্মাৰ্ট চিটি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে
"ই কেৱল বিমান বন্দৰেই নহয়, এনে এক অভিযান য'ত যুৱ প্ৰজন্মৰ সপোনবোৰ সাকাৰ হ'ব পাৰে"
"কৰ্ণাটকৰ প্ৰগতিৰ পথ ৰে'লৱে, পথ, বায়ুপথ আৰু আইৱেৰ অগ্ৰগতিৰ জৰিয়তে প্ৰশস্ত হৈছে"
"শিৱমোগ্গাত বিমান বন্দৰ এনে এক সময়ত উদ্বোধন কৰা হৈছে যি সময়ত ভাৰতত বিমান যাত্ৰাৰ প্ৰতি উৎসাহ সৰ্বকালৰ সৰ্বোচ্চ স্তৰত আছে"
"আজি এয়াৰ ইণ্ডিয়াক নতুন ভাৰতৰ সম্ভাৱনা হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে য'ত ই সফলতাৰ নতুন শিখৰ স্পৰ্শ কৰিছে"
"ভাল যাতায়াত ব্যৱস্থাৰ সৈতে আন্তঃগাঁথনিয়ে সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে"
"ডাবল ইঞ্জিনৰ এইখন চৰকাৰ গাঁৱৰ চৰকাৰ, দৰিদ্ৰৰ চৰকাৰ, আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীৰ চৰকাৰ"
27 FEB 2023 1:57PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কৰ্ণাটকৰ শিৱমোগ্গাত ৩,৬০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু উদ্বোধন কৰে। তেওঁ শিৱমোগ্গা বিমান বন্দৰ উদ্বোধন কৰে আৰু তাত উপলব্ধ সা-সুবিধাসমূহৰ বুজ লয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিৱমোগ্গাত দুটা ৰে'ল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে যাৰ ভিতৰত আছে শিৱমোগা-শিকাৰীপুৰা-ৰানেবেন্নুৰ নতুন ৰে'ললাইন আৰু কোটেগানগুৰু ৰে'লৱে কোচিং ডিপো। তেওঁ ২১৫ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগা একাধিক পথ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। তেওঁ লগতে জল জীৱন মিছনৰ অধীনত ৯৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ বহু-গাওঁ আঁচনিৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন কৰে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ শিৱমোগ্গা চহৰত ৮৯৫ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ৪৪ টা স্মাৰ্ট চিটি প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে।
এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় কবি কুভেম্পুৰ ভূমিত মূৰ দোৱাই, যাৰ এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ ভাবনা আজিও জীৱিত আছে। শিৱমোগ্গাত নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা বিমান বন্দৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহু দিনৰ পিছত আজি নাগৰিকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা হৈছে। বিমান বন্দৰৰ সুন্দৰ সৌন্দৰ্য আৰু নিৰ্মাণ সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটকৰ পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তিৰ একত্ৰীকৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে ই কেৱল বিমান বন্দৰেই নহয়, ই এক অভিযান য'ত যুৱ প্ৰজন্মৰ সপোনবোৰ সাকাৰ হ'ব পাৰে। তেওঁ 'হৰ ঘৰ নল চে জল' প্ৰকল্পৰ লগতে পথ আৰু ৰে'ল প্ৰকল্পৰ কথাও উল্লেখ কৰে যাৰ আধাৰশিলা আজি স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ এই জিলাসমূহৰ নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি শ্ৰী বি এছ য়েদিয়ুৰাপ্পাক তেওঁৰ জন্মদিনৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু ৰাজহুৱা জীৱনলৈ তেওঁৰ অৱদানৰ কথা সোঁৱৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে বিধানসভাত তেওঁ আগবঢ়োৱা শেহতীয়া ভাষণ ৰাজহুৱা জীৱনৰ সকলোৰে বাবে অনুপ্ৰেৰণা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ম'বাইলৰ ফ্লাছ লাইট জ্বলাই শ্ৰী বি এছ য়েদিয়ুৰাপ্পাক সন্মান জনোৱাৰ বাবে কৰা অনুৰোধৰ প্ৰতি জনসাধাৰণে ব্যাপক সঁহাৰি দিয়ে আৰু জ্যেষ্ঠ নেতাজনৰ প্ৰতি ৰাইজে তেওঁলোকৰ মৰম প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰ্ণাটকৰ উন্নয়ন অব্যাহত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰগতিৰ এই মাৰ্গ পথ, বায়ুপথ আৰু আইৱে (ডিজিটেল সংযোগ)ৰ দ্বাৰা প্ৰশস্ত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰ্ণাটকৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে কৰ্ণাটকৰ প্ৰগতিৰ ৰথক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ বৃহৎ মহানগৰকেন্দ্ৰিক উন্নয়নৰ বিপৰীতে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অধীনৰ গাওঁ আৰু ২-৩ স্তৰৰ চহৰসমূহলৈ কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নৰ ব্যাপক প্ৰসাৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "শিৱমোগাৰ বিকাশ এই চিন্তা প্ৰক্ৰিয়াৰ ফলাফল", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে শিৱমোগাৰ বিমানবন্দৰটো এনে এক সময়ত উদ্বোধন কৰা হৈছে যি সময়ত ভাৰতত বিমান ভ্ৰমণৰ উৎসাহ সৰ্বকালৰ সৰ্বোচ্চ স্তৰত আছে। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে শেহতীয়াকৈ এয়াৰ ইণ্ডিয়াই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ যাত্ৰীবাহী বিমান ক্ৰয় কৰাৰ চুক্তি সম্পূৰ্ণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগতে কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ বিষয়ে সাধাৰণতে নেতিবাচক দৃষ্টিৰে আলোচনা কৰা হৈছিল আৰু ইয়াৰ পৰিচয় সদায় কেলেংকাৰীৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হৈ আছিল য'ত ইয়াক লোকচানৰ ব্যৱসায়িক মডেল বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। বৰ্তমান এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই নতুন ভাৰতৰ সম্ভাৱনা হিচাপে স্বীকৃত য'ত ই সফলতাৰ শিখৰত উপনীত হৈছে। তেওঁ ভাৰতৰ বিস্তৃত বিমান বজাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু জনায় যে অদূৰ ভৱিষ্যতে দেশখনক হাজাৰ হাজাৰ বিমানৰ প্ৰয়োজন হ'ব য'ত কৰ্মশক্তি হিচাপে হাজাৰ হাজাৰ যুৱ নাগৰিকৰ প্ৰয়োজন হ'ব। আমি আজি এই বিমানসমূহ আমদানি কৰি আছোঁ যদিও, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সেই দিনটোলৈ বেছি দূৰ নাই যেতিয়া ভাৰতৰ নাগৰিকসকলে মেড ইন ইণ্ডিয়া যাত্ৰীবাহী বিমানত উৰা মাৰিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ সেইসমূহ নীতিৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে যাৰ ফলত বিমান খণ্ডৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিপৰীতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে সৰু চহৰসমূহৰ বিমান বন্দৰৰ নিৰ্মাণত জোৰ দিছিল। তেওঁ জনায় যে ২০১৪ চনলৈকে স্বাধীনতাৰ প্ৰথম ৭ দশকত দেশত ৭৪ টা বিমানবন্দৰ আছিল। আনহাতে যোৱা ৯ বছৰত আৰু ৭৪ টা বিমানবন্দৰ যোগ কৰা হৈছে, যি বহুতো সৰু চহৰক সংযোগ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হাৱাই চেণ্ডেল পৰিধান কৰা সাধাৰণ নাগৰিকসকলক উৰা জাহাজত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ তেওঁৰ সপোন সাকাৰ কৰিবলৈ সুলভ বিমান ভ্ৰমণৰ বাবে উড়ান আঁচনিৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "নতুন বিমান বন্দৰে প্ৰকৃতি, সংস্কৃতি আৰু কৃষিৰ ভূমি শিৱমোগ্গাৰ বাবে উন্নয়নৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিবলৈ গৈ আছে"। তেওঁ কয় যে শিৱমোগ্গা হৈছে মালেনাডু অঞ্চলৰ এক প্ৰৱেশদ্বাৰ যি পশ্চিম ঘাট আৰু সেউজীয়া পৰিৱেশ, বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য, নদী, বিখ্যাত যোগ জলপ্ৰপাত আৰু হাতী শিবিৰ, সিম্হা ধামৰ সিংহ চাফাৰী আৰু আগুম্বেৰ পৰ্বতমালাৰ ঘৰৰ বাবে বিখ্যাত।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰবাদৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে যিসকলে গংগাত ডুব দিয়া নাই আৰু তুংগভদ্ৰা নদীৰ পানী খোৱা নাই তেওঁলোকৰ জীৱন অসম্পূৰ্ণ হৈ আছে।
শিৱমোগ্গাৰ সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰকবি কুভেম্পু আৰু বিশ্বৰ একমাত্ৰ জীৱিত সংস্কৃত গাওঁ মাত্তুৰ আৰু শিৱমোগ্গাত বিশ্বাসৰ বহুতো কেন্দ্ৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ ইছ্ছুৰু গাঁৱৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
শিৱমোগ্গাৰ কৃষিৰ স্বকীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই দেশৰ আটাইতকৈ উৰ্বৰ অঞ্চলসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। তেওঁ অঞ্চলটোৰ শস্যৰ আকৰ্ষণীয় প্ৰকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। এই কৃষি সম্পদে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দ্বাৰা গ্ৰহণ কৰা শক্তিশালী যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা গতি লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুন বিমান বন্দৰে পৰ্যটনৰ উন্নয়নত সহায় কৰিব আৰু ইয়াৰ ফলত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি হব। ৰে'ল সংযোগে কৃষকসকলৰ বাবে নতুন বজাৰ নিশ্চিত কৰিব বুলি তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শিৱমোগ্গা-শিকাৰীপুৰা- ৰাণীবেন্নুৰ নতুন লাইন সম্পূৰ্ণ হ'লে হাভেৰী আৰু দাভাংগেৰে জিলাও লাভান্বিত হ'ব। তেওঁ কয় যে এই লাইনত কোনো লেভেল ক্ৰছিং নহ'ব যাৰ ফলত ইয়াত এক সুৰক্ষিত ৰে'ল লাইন সৃষ্টি হ'ব য'ত দ্ৰুত ৰে'লসমূহ সুচাৰুৰূপে চলিব পাৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নতুন কোচিং টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণৰ পিছত কোটাগংগৌৰ ষ্টেচনৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব, যিটো এটা চমু হল্ট ষ্টেচন আছিল। তেওঁ কয় যে এতিয়া ইয়াক ৪ টা ৰে'ললাইন, ৩টা প্লেটফৰ্ম আৰু ৰে'লৱে কোচিং ডিপোৰে বিকশিত কৰা হৈছে। শিৱমোগ্গা অঞ্চলটোৰ এক শৈক্ষিক কেন্দ্ৰ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্ধিত যাতায়াত ব্যৱস্থাই ওচৰৰ অঞ্চলসমূহৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে শিৱমোগ্গা ভ্ৰমণ কৰাটো সহজ কৰি তুলিব। তেওঁ এইটোও উল্লেখ কৰে যে ই অঞ্চলটোৰ ব্যৱসায় আৰু উদ্যোগসমূহৰ বাবে নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাল যাতায়াত ব্যৱস্থাৰ সৈতে আন্তঃগাঁথনিৰ ফলত সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ'ব"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ জল জীৱন মিছনক শিৱমোগ্গাৰ মহিলাসকলৰ জীৱন যাপনৰ ব্যৱস্থা সহজ কৰাৰ বাবে এক ডাঙৰ অভিযান বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ কয় যে যে জল জীৱন মিছন আৰম্ভ হোৱাৰ আগতে শিৱমোগ্গাৰ ৩ লাখ পৰিয়ালৰ ভিতৰত মাত্ৰ ৯০ হাজাৰ পৰিয়ালৰহে নলৰ পানীৰ সংযোগ আছিল। এতিয়া, ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ১.৫ লাখ পৰিয়ালক নলৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰিছে আৰু এই সুবিধা সুনিশ্চত কৰাৰ বাবে কাম চলি আছে। যোৱা ৩.৫ বছৰত, ৪০ লাখ পৰিয়ালে নলৰ পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰখন গাওঁ, দৰিদ্ৰ, আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীৰ চৰকাৰ"। শৌচালয়, গেছ সংযোগ আৰু নলৰ পানী যোগানৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সকলো সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। তেওঁ পুনৰ কয় যে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ সততাৰে প্ৰতিটো ঘৰত পাইপযুক্ত পানী উপলব্ধ কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "কৰ্ণাটকৰ জনসাধাৰণে ভালদৰে জানে যে এয়া হৈছে ভাৰতৰ অমৃত কাল, উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ সময়।" তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে যে এনে সুযোগ আহিছে আৰু বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ কণ্ঠ শুনা গৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে আৰু ইয়াৰ ফলত কৰ্ণাটক আৰু ইয়াৰ যুৱসকল লাভান্বিত হব। ভাষণ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে আশ্বাস দিয়ে যে কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নৰ বাবে এই অভিযানে অধিক গতি লাভ কৰিব। সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমি একেলগে খোজকাঢ়িব লাগিব। আমি একেলগে আগবাঢ়িব লাগিব"।
এই অনুষ্ঠানত কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসবৰাজ বোম্মাই, কৰ্ণাটকৰ প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বি এছ য়েদিয়ুৰাপ্পা, কেন্দ্ৰীয় সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লাদ যোশী আৰু কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
সমগ্ৰ দেশতে বিমান যোগাযোগ উন্নত কৰাৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰোপ কৰা গুৰুত্বই শিৱমোগ্গা বিমান বন্দৰৰ উদ্বোধনৰ লগে লগে আৰু এক উৎসাহ লাভ কৰিব। নতুন বিমান বন্দৰটো প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বিমান বন্দৰৰ যাত্ৰী বাহী টাৰ্মিনেল ভৱনটোৱে প্ৰতি ঘণ্টাত ৩০০জন যাত্ৰী পৰিচালনা কৰিব পাৰে আৰু মালনাদ অঞ্চলৰ শিৱমোগ্গা আৰু অন্যান্য চুবুৰীয়া অঞ্চলৰ যাতায়াত ব্যৱস্থা আৰু উন্নত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিৱমোগ্গাত দুটা ৰে'ল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে শিৱমোগ্গা–চিকাৰীপুৰা–ৰানেবেন্নুৰ নতুন ৰে'ললাইন আৰু কোটেগানগুৰু ৰে'লৱে কোচিং ডিপো। শিৱমোগ্গা–চিকাৰীপুৰ-ৰানেবেন্নুৰ নতুন ৰে'লপথটো ৯৯০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব আৰু ই বেংগালুৰু-মুম্বাই মুখ্য লাইনৰ সৈতে মালনাদ অঞ্চলক উন্নত যাতায়াত ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিব। শিৱমোগ্গা চহৰৰ কোটেগানগুৰু ৰেলৱে কোচিং ডিপোটো ১০০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব যাৰ ফলত শিৱমোগ্গাৰ পৰা নতুন ৰেল আৰম্ভ কৰাত সহায় হব আৰু বেংগালুৰু আৰু মহীশূৰত ৰক্ষণাবেক্ষণৰ সুবিধাসমূহ হ্ৰাস পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাধিক পথ উন্নয়ন মূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ২১৫ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে বাইণ্ডুৰ– ৰাণীবেন্নুৰক সংযোগ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ৭৬৬চিত শিকাৰীপুৰা নগৰৰ বাবে এটা নতুন বাইপাছ পথ নিৰ্মাণ; মেগাৰাবল্লিৰ পৰা আগুম্বেলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১৬৯এ বহল কৰা আৰু ১৬৯ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ তীৰ্থহাল্লি তালুকৰ ভাৰতীপুৰাত এখন নতুন দলং নিৰ্মাণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত জল জীৱন মিছনৰ অধীনত ৯৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ বহু-গাওঁ আঁচনিৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন আৰু স্থাপনো কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে গৌতমপুৰা আৰু আন ১২৭খন গাওঁৰ বাবে এটা বহু-গাওঁ আঁচনি উদ্বোধন আৰু মুঠ ৮৬০কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া আন তিনিটা বহু-গাওঁ আঁচনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন। চাৰিখন আঁচনিয়ে কাৰ্যকৰী ঘৰুৱা পাইপযুক্ত পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু মুঠ ৪.৪ লাখতকৈও অধিক লোক উপকৃত হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিৱমোগ্গা চহৰত ৮৯৫ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ৪৪ টা স্মাৰ্ট চিটি প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে। প্ৰকল্পবোৰৰ ভিতৰত আছে ১১০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৮টা স্মাৰ্ট ৰোড পেকেজ; ইণ্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড আৰু কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰ আৰু মাল্টি-লেভেল কাৰ পাৰ্কিং; স্মাৰ্ট বাছ আশ্ৰয় প্ৰকল্প; এক উন্নত কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী; শিৱাপ্পা নায়ক প্ৰাসাদৰ দৰে ঐতিহ্যবাহী প্ৰকল্পবোৰক এক ইন্টাৰেক্টিভ মিউজিয়ামলৈ বিকাশ কৰা, ৯০টা কনজাৰ্ভেন্সি লেন, উদ্যান নিৰ্মাণ আৰু ৰিভাৰফ্ৰণ্ট উন্নয়ন প্ৰকল্প আদি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates & lays foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 3,600 crore in Shivamogga, Karnataka
Inaugurates Shivamogga Airport
Lays foundation stone for two railway projects and multiple road development projects
Inaugurates and lays foundation stone of multi-village schemes
Inaugurates 44 Smart City Projects
“It is not just an airport but a campaign where the dreams of the younger generations can take off”
“The path of Karnataka's progress is paved by strides in railways, roadways, airways and iways”
“Airport in Shivamogga is being inaugurated at a time when the enthusiasm for air travel is at an all-time high in India”
“Air India of today is recognized as the potential of the new India where it is soaring the heights of success”
“Infrastructure with good connectivity is going to create new employment opportunities in the entire region”
“The Double-engine government belongs to the villages, the poor, our mothers and sisters”
27 FEB 2023 1:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth more than Rs 3,600 crore at Shivamogga, Karnataka today. He also inaugurated the Shivamogga Airport and took a walk-through of the facilities. The Prime Minister also laid the foundation stone for two railway projects in Shivamogga which include Shivamogga – Shikaripura – Ranebennur new Railway line and Koteganguru Railway coaching depot. He also laid the foundation stone for multiple road development projects to be developed at a cumulative cost of more than Rs 215 crore. He also inaugurated and laid the foundation stone of multi-village schemes worth more than Rs 950 crore under the Jal Jeevan Mission. He also inaugurated 44 Smart City Projects worth more than Rs 895 Crores in Shivamogga city.
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed his head to the land of national poet Kuvempu whose sense of dedication towards Ek Bharat Shreshtha Bharat has been kept alive even today. Referring to the newly inaugurated airport in Shivamogga, the Prime Minister said that the needs of the citizens have been fulfilled today after a long time. Remarking on the splendid beauty and construction of the airport, the Prime Minister highlighted the amalgamation of the traditions and technology of Karnataka. He remarked that it is not just an airport but a campaign where the dreams of the younger generations can take off. He also touched upon the road and rail projects along with the ‘Har Ghar Nal Se Jal’ projects whose foundation stones are being laid today and congratulated the citizens of these districts.
The Prime Minister wished Shri BS Yeddyurappa on his birthday today and recalled his contribution to public life. He said his recent speech in the Assembly is an inspiration for everyone in public life. The Prime Minister’s request to honor Shri BS Yeddyurappa by raising the flashlights of the mobiles evoked a massive response among the crowd and people expressed their love for the senior leader.
The Prime Minister said that the development of Karnataka is on the move. This path of progress, the Prime Minister said, is paved by strides in roadways, airways and iways (digital connectivity. The Prime Minister said that the double-engine government of Karnataka is powering the chariot of the progress of Karnataka. The Prime Minister also highlighted the wider spread of development in Karnataka to villages and tier 2-3 cities under the double-engine government as opposed to the big city-centric development of the earlier times. “The development of Shivamogga is the result of this thinking process”, he said.
The Prime Minister reiterated that the airport in Shivamogga is being inaugurated at a time when the enthusiasm for air travel is at an all-time high in India. He informed that only recently, Air India completed a deal to purchase the largest passenger aircraft in the world. He pointed out that before 2014 during the Congress regime, Air India was generally discussed in a negative light and its identity had always been associated with scams where it was deemed a loss-making business model. Highlighting the Air India of today, the Prime Minister said that it is recognized as the potential of the new India where it is soaring to the heights of success. He noted the expanding aviation market of India and informed that the country will require thousands of aircrafts in the near future where thousands of youthful citizens will be needed as a workforce. Even though we are importing these aircraft today, the Prime Minister emphasized that the day is not far when the citizens of India will fly in Made in India passenger aeroplanes.
The Prime Minister elaborated upon the policies of the government that have led to an unprecedented expansion of the aviation sector. He informed that, unlike the approach of previous governments, the current government pushed for airports in smaller cities. He informed that till 2014 the country had 74 airports in the first 7 decades of independence whereas in the last 9 years, 74 more airports have been added, connecting many smaller cities. The Prime Minister also mentioned the UDAN scheme for affordable air travel to realize his vision that Hawai Chappal-wearing common citizens should be able to travel in Hawai Jahaj.
“The new airport is going to open doors of development for Shivamogga, the land of nature, culture and agriculture”, the Prime Minister said. He informed that Shivamogga is a gateway to the Malenadu region which is famous for the Western Ghats and home to greenery, wildlife sanctuaries, rivers, the famous Jog Falls and Elephant Camp, Lion Safari in Simha Dham and the mountain ranges of Agumbe. Recalling the adage, the Prime Minister said that life remains incomplete for those who have not taken a dip in the Ganges and drank the water of the Tungabhadra river.
Talking about the cultural richness of Shivamogga, the Prime Minister mentioned Rashtrakavi Kuvempu and the world’s only living Sanskrit village Mattur and many centers of faith in Shivamogga. He also mentioned the freedom struggle of Issuru village.
Mentioning the agricultural uniqueness of Shivamogga, the Prime Minister said that it is among the most fertile regions of the country. He touched upon the impressive variety of the crops of the region. This agricultural wealth is getting a push by robust connectivity measures being undertaken by the double-engine government. The Prime Minister said that the new airport will help in increasing tourism and resulting economic activity and employment opportunities. The rail connectivity will ensure new markets for the farmers, he added.
The Prime Minister emphasized that Haveri and Davangere districts will also be benefitted when the Shivamogga - Shikaripura - Ranibennur new line is completed. He underlined that there will be no level crossing in this line making it a safe rail line where fast trains will be able to run smoothly. He highlighted that the capacity of Kotagangaur station, which used to be a short halt station, will get a boost after the construction of a new coaching terminal. He informed that it is now being developed with 4 railway lines, 3 platforms and a railway coaching depot. Noting that Shivamogga is an educational hub of the region, the Prime Minister said the increased connectivity will make it easier for students from nearby regions to visit Shivamogga. He also noted that it will open new doors for businesses and industries in the region. “Infrastructure with good connectivity is going to create new employment opportunities in the entire region”, the Prime Minister said.
The Prime Minister called the Jal Jeevan Mission in the region a big campaign to provide ease of living to women of Shivamogga. He informed that out of 3 lakh families in Shivamogga only 90 thousand had tap water connections before the start of the Jal Jeevan Mission. Now, the double-engine government has provided tap water connections to 1.5 lakh families and work is going on to ensure saturation. In the last 3.5 years, 40 lakh families have received tap water connections.
“The double-engine government belongs to the villages, the poor, our mothers and sisters”, the Prime Minister said. Giving examples of toilets, gas connections and tapped water supply, the Prime Minister said that the government is trying to tackle all the problems related to the mothers and sisters. He reiterated that the double-engine government strives to make piped water available in every household with all honesty.
The Prime Minister remarked, “The people of Karnataka know very well that this is the Amrit Kaal of India, the time to make a developed India.” He underlined that this is the first time in the history of India’s independence that such an opportunity has come knocking and India’s voice is being heard on the global stage. He noted that investors from all over the world want to invest in India and it benefits Karnataka and its youth here. Concluding the address, the Prime Minister assured everyone that this campaign for the development of Karnataka will pick up more pace. “We have to walk together. We have to move forward together”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Former Chief Minister of Karnataka, Shri BS Yeddyurappa, Union Minister for Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi and Ministers from Government of Karnataka were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister’s emphasis on improving air connectivity all across the country will get yet another boost with the inauguration of Shivamogga Airport. The new airport is developed at a cost of around Rs 450 crore. The Passenger Terminal Building of the airport can handle 300 Passengers per hour and will improve connectivity and accessibility of Shivamogga and other neighbouring areas in the Malnad region.
The Prime Minister laid the foundation stone for two railway projects in Shivamogga. This includes Shivamogga – Shikaripura – Ranebennur new Railway line and Koteganguru Railway coaching depot. The Shivamogga – Shikaripura – Ranebennur new Railway line, will be developed at a cost of Rs. 990 Crore and will provide enhanced connectivity of the Malnad region with the Bengaluru-Mumbai mainline. Koteganguru Railway coaching depot at Shivamogga city will be developed at a cost of more than Rs 100 crores to help start new trains from Shivamogga and decongest maintenance facilities at Bengaluru and Mysuru.
The Prime Minister laid the foundation stone for multiple road development projects. The projects, which will be developed at a cumulative cost of more than Rs 215 crore, include the construction of a new Bypass road for Shikaripura Town on NH 766C connecting Byndur – Ranibennur; widening of NH-169A from Megaravalli to Agumbe; and construction of a new bridge at Bharathipura in Thirthahally Taluk on NH 169.
The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of multi-village schemes worth more than Rs 950 crore under the Jal Jeevan Mission during the programme. This includes the inauguration of one multi-village scheme for Gowthamapura and 127 other villages and laying the foundation stone for three other multi-village schemes to be developed at a total cost of more than Rs 860 crore. The four schemes will provide functional household piped water connections and are expected to benefit a total of more than 4.4 lakh people.
The Prime Minister also inaugurated 44 Smart City Projects worth more than Rs 895 Crores in Shivamogga city. The projects include 8 smart road packages of 110 km length; integrated command & control center and multi-level car parking; smart bus shelter projects; an intelligent solid waste management system; development of heritage projects like Shivappa Naik Palace into an interactive museum, 90 conservancy lanes, creation of parks and riverfront development projects, among others.