প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুম্বাইৰ ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাছৰ পৰা দুখনকৈ বন্দে ভাৰত ৰেলৰ শুভ উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
10 FEB 2023 6:04PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
रेल्वेच्या क्षेत्रात, मोठी क्रांती होते। देशाला आज, नववी आणि दहावी वंदे भारत ट्रेन, समर्पित करताना, मला अत्यंत आनंद होतो आहे।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথজী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰজী, মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মন্ত্ৰী, সকলো সাংসদ, বিধায়ক, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভাই-ভনী,
আজিৰ দিনটো ভাৰতীয় ৰে'লৰ বাবে, বিশেষকৈ মুম্বাই আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ আধুনিক যাতায়াতাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে দুখনকৈ বন্দে ভাৰত ৰে'লৰ যাত্ৰা একেলগে আৰম্ভ হৈছে। এই বন্দে ভাৰত ৰেলদুখনে মুম্বাই আৰু পুনেৰ দৰে দেশৰ অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰসমূহক আমাৰ আস্থাৰ ডাঙৰ কেন্দ্ৰসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। ইয়াৰ ফলত মহাবিদ্যালয়লৈ অহা-যোৱা কৰা লোকসকল, কাৰ্যালয় আৰু ব্যৱসায়-বাণিজ্যলৈ অহা-যোৱা কৰা লোকসকল, কৃষক আৰু ভক্তসকলৰ সুবিধা হ'ব।
এই ৰেল দুখনে মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰ্যটন আৰু তীৰ্থযাত্ৰাক যথেষ্ট পৰিমাণে লাভান্বিত কৰিব। শিৰডীত সাই বাবা দৰ্শন কৰা, নাছিকৰ ৰাম কুণ্ডলৈ যোৱা, ত্ৰয়ম্বকেশ্বৰ আৰু পঞ্চৱতী পৰিদৰ্শন কৰা, এই সকলোবোৰ নতুন বন্দে ভাৰত ৰেলৰ জৰিয়তে অতি সহজ হৈ পৰিব।
একেদৰে, মুম্বাই-চোলাপুৰ বন্দে ভাৰত ৰে'লখনে সকলোৰে বাবে পন্ধৰপুৰৰ বিত্থল-ৰখুমাই, চোলাপুৰৰ সিদ্ধেশ্বৰ মন্দিৰ, অক্কলকোটৰ স্বামী সমৰ্থ বা আই তুলজাভাৱনী দৰ্শন কৰাও সহজসাধ্য কৰি তুলিব। মই জানো যে যেতিয়া বন্দে ভাৰত ৰেলখন সহাদ্ৰী ঘাটৰ মাজেৰে পাৰ হ'ব তেতিয়া মানুহে প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্যৰ এক ঐশ্বৰিক অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব। এই নতুন বন্দে ভাৰত ৰেলৰ বাবে মই মুম্বাই আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ লোকসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি আধুনিক হৈয়ো বন্দে ভাৰত ৰেল হৈছে ভাৰতৰ এক অতি সুন্দৰ ছবি। ই ভাৰতৰ গতি, ভাৰতৰ স্কেল দুয়োটাৰে প্ৰতিফলন। আপোনাসৱে দেখা পাইছে যে দেশখনে কিমান দ্ৰুতগতিত বন্দে ভাৰত ৰেল আৰম্ভ কৰিছে। এতিয়ালৈকে, সমগ্ৰ দেশতে এনে ১০খন ৰেল চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজি দেশৰ ১৭ খন ৰাজ্যৰ ১০৮ খন জিলা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে।
মোৰ মনত আছে এটা সময় আছিল যেতিয়া সাংসদসকলে তেওঁলোকৰ অঞ্চলৰ ষ্টেচনত ৰেল ৰখাৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰিবলৈ, এক বা দুই মিনিটৰ বাবে ৰেল ৰখাবলৈ আহ্বান জনাই আমালৈ চিঠি লিখিছিল। এতিয়া যেতিয়াই সমগ্ৰ দেশৰ সাংসদসকলক লগ পাওঁ, তেওঁলোকে একেই আহ্বান জনায়, দাবী কৰে যে বন্দে ভাৰত ৰেল তেওঁলোকৰ ঠাইতো চলাব লাগে। বন্দে ভাৰত ৰেলক লৈ আজি জনতাৰ মাজত এই উন্মাদনা।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে আজি মুম্বাইৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা প্ৰকল্পসমূহো ইয়াত আৰম্ভ হৈছে। আজি উদ্বোধন কৰা এলিভেটেড কৰিডৰে মুম্বাইত পূব পশ্চিম যাতায়াত ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। মুম্বাইৰ মানুহে দীৰ্ঘদিন ধৰি ইয়াৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিল। প্ৰতিদিনে ২ লাখতকৈও অধিক বাহন এই কৰিডৰৰ মাজেৰে পাৰ হ'বলৈ সক্ষম হ'ব আৰু মানুহৰ সময়ো ৰক্ষা হ'ব।
এতিয়া ইয়াৰ ফলত পূব আৰু পশ্চিম উপ-নগৰ অঞ্চলৰ যাতায়াত ব্যৱস্থাও উন্নত হৈছে। কুৰাৰ আণ্ডাৰপাছটোও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে মই মুম্বাইবাসীক বিশেষ অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে ইয়াৰ ৰাজহুৱা পৰিবহন ব্যৱস্থা দ্ৰুতগতিত উন্নত কৰিব লাগিব। আমাৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থা যিমানে দ্ৰুতগতিত আধুনিক হ'ব, দেশৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱনধাৰণৰ সহজতা সিমানেই বৃদ্ধি পাব, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মানদণ্ড আনন্দদায়কভাৱে উন্নত হ'ব। এই চিন্তাধাৰাৰ সৈতে, আজি দেশত আধুনিক ৰেল চলোৱা হৈছে, মেট্ৰ' সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, নতুন বিমান বন্দৰ আৰু বন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। কেইদিনমান আগতে উত্থাপন কৰা দেশৰ বাজেটতো এই ভাৱনা শক্তিশালী হৈছে। আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ যথেষ্ট প্ৰশংসা কৰিছে।
ভাৰতৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেৱল আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ বাবে ১০লাখ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে। এয়া ৯ বছৰৰ তুলনাত ৫গুণ অধিক। ইয়াতো ৰে'লৱেৰ অংশ হৈছে প্ৰায় আঢ়ৈ লাখ কোটি টকা। মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবেও ৰেল বাজেটত ঐতিহাসিক বৃদ্ধি হৈছে। মই নিশ্চিত যে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দ্বৈত প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা মহাৰাষ্ট্ৰত যাতায়াত ব্যৱস্থা অধিক আধুনিক হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত বিনিয়োগ কৰা প্ৰতিটো টকাই নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰে। ইয়াত চিমেণ্ট, বালি, লো, নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত যন্ত্ৰ ব্যৱহাৰ হয়, ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰতিটো উদ্যোগে এক উৎসাহ লাভ কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে ব্যৱসায় কৰা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীও লাভান্বিত হয়, দৰিদ্ৰসকলে নিযুক্তি লাভ কৰে। ই অভিযন্তাসকলক নিযুক্তি দিয়ে, শ্ৰমিকসকলে নিযুক্তি লাভ কৰে। অৰ্থাৎ, যেতিয়া আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হয়, সকলোৱে উপাৰ্জন কৰে আৰু যেতিয়া সাজু হয়, ই নতুন উদ্যোগ, নতুন ব্যৱসায়ৰ পথ মুকলি কৰে।
ভাই-ভনীসকল,
এইবাৰ বাজেটত মই মুম্বাইৰ লোকসকলক বিশেষকৈ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক কেনেদৰে শক্তিশালী কৰা হৈছে সেই বিষয়ে ক'ব বিচাৰো। বেতনভোগী শ্ৰেণীয়েই হওঁক বা ব্যৱসায়ৰ পৰা উপাৰ্জন কৰা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়েই হওঁক, এই বাজেটে তেওঁলোকক সুখী কৰি তুলিছে। আপোনাসৱে দেখিছে ২০১৪ চনৰ আগতে কি ঘটিছিল। বছৰি ২ লাখতকৈ অধিক উপাৰ্জন কৰা যিকোনো লোকৰ ওপৰত কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল। বিজেপি চৰকাৰে ৫ লাখ টকালৈকে উপাৰ্জনৰ ওপৰত কৰ ৰেহাই দিছে আৰু এই বাজেটত ইয়াক ৭ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
আজি, যি উপাৰ্জনৰ ওপৰত মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ কৰ ধাৰ্য কৰা হৈছে, তাৰ ওপৰত ইউপিএ চৰকাৰে ২০ শতাংশ কৰ আদায় কৰিছিল। এতিয়া যিসকল যুৱ বন্ধুৱে নতুন চাকৰি লাভ কৰিছে, যাৰ মাহিলী উপাৰ্জন ৬০-৬৫ হাজাৰ টকালৈকে, তেওঁলোকে এতিয়া অধিক বিনিয়োগ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ স্বাৰ্থত কাম কৰা এখন চৰকাৰে এইধৰণৰ সিদ্ধান্ত লয়।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত যে 'সবকা বিকাশ'ৰ জৰিয়তে 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰা এই বাজেটে প্ৰতিটো পৰিয়ালক সবল কৰি তুলিব। ই আমাৰ সকলোকে উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰিব। আকৌ এবাৰ, মই মুম্বাইকে ধৰি সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰবাসীক বাজেট আৰু নতুন ৰে'লৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ, তেওঁলোকক শুভকামনা জনাইছোঁ।
আপোনালোক সকলোকে ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at flagging off two Vande Bharat Trains from Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus in Mumbai
10 FEB 2023 6:04PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
There would be a sweeping revolution in the railway sector. Today, I am extremely elated to dedicate the ninth and tenth Vande Bharat trains to the nation.
Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath ji, Deputy Chief Minister Devendra ji, my cabinet colleagues, ministers from Maharashtra government, all MPs, MLAs, all other dignitaries, brothers and sisters!
Today is a big day for Indian Railways, especially for modern connectivity of Mumbai and Maharashtra. Today, for the first time, two Vande Bharat trains have been flagged off simultaneously. These Vande Bharat trains will connect the economic centres of the country like Mumbai and Pune with the major spiritual centres. With this, college goers, office goers and businessmen, farmers and devotees will all be facilitated.
These are going to give a massive boost to tourism and pilgrimage in Maharashtra. Be it visiting Sai Baba in Shirdi, or Ram Kund in Nashik, or visiting Trimbakeshwar and Panchvati area, everything is going to be very easy with the new Vande Bharat train.
Similarly, with the Mumbai-Solapur Vande Bharat train, the darshan of Vitthal-Rakhumai of Pandharpur, Siddheshwar Temple of Solapur, Swami Samarth of Akkalkot, or Aai Tuljabhavani, will now become more easily accessible to everyone. And I know what a divine experience the people are going to have of natural beauty when the Vande Bharat train passes through Sahyadri Ghat! I congratulate the people of Mumbai and Maharashtra for these new Vande Bharat trains.
Friends,
Vande Bharat train is a great image of today's modern India. This is a reflection of both India's speed and scale. You can see how fast the country is launching Vande Bharat trains. So far 10 such trains have started running across the country. Today, 108 districts of 17 states of the country have been connected with Vande Bharat Express.
I remember, there was a time when MPs used to write letters to make arrangements for the train to stop at stations in their areas for one or two minutes. Now, whenever MPs from all over the country meet, they press for this train; they demand that Vande Bharat trains are run there too. This is the craze for Vande Bharat trains today.
Friends,
I am glad that today projects to make lives easier for the people of Mumbai have also started here. The ‘elevated corridor’ which was inaugurated today will fulfil the need for East-West connectivity in Mumbai. The people of Mumbai had been waiting for this for a long time. Everyday more than 2 lakh vehicles will be able to pass through this corridor and people's time will also be saved.
Now the connectivity of eastern and western sub-urban areas has also improved due to the same. Kurar underpass is also very important in itself. I would like to extend my heartiest congratulations to Mumbaikars on the completion of these projects.
Friends,
India of the 21st century has to improve its public transport system very fast. The faster our public transport system becomes modern, the better the ease of living of the citizens of the country will be and their quality of life will also improve. With this thinking, today modern trains are being run in the country, metro is being expanded, new airports and ports are being built. This spirit has also been strengthened in the country's budget that was announced a few days ago. And our Chief Minister and Deputy Chief Minister have also praised it a lot.
For the first time in the history of India, Rs 10 lakh crore have been allocated only for the development of infrastructure. This is 5 times more than the past 9 years. In this, the share of Railways is about Rs 2.5 lakh crore. There has been a historic increase in the rail budget for Maharashtra as well. I am sure that with the double efforts of the double engine government, connectivity in Maharashtra will become faster and even more modernized.
Friends,
Every rupee invested on infrastructure creates new employment opportunities. The cement, sand, iron, machines used in construction, and every industry related to these sectors gets a boost. The middle class engaged in business also benefits from this and the poor get employment. Due to this, engineers get jobs, labourers get jobs. That is, when the infrastructure is in the process of being built, everyone earns and when it is ready, it further opens up the way for new industries and new businesses.
Brothers & Sisters,
I want to tell the people of Mumbai in particular about how the middle class has been strengthened in this budget. Whether it is the salaried class or the middle class earning from business, this budget has made both of the classes happy. Just look at the situation before 2014; any person who earned more than Rs 2 lakh in a year was taxed. The BJP government earlier had given a tax exemption on incomes up to Rs 5 lakh. It has now increased it to Rs 7 lakh in this budget.
Today, the UPA government used to charge 20 percent tax on the income over which the middle-class family has to pay zero tax now. Now those young friends who have got a new job, whose monthly income is up to Rs 60-65 thousand will now be able to invest more. The government, which works in the interest of the poor and the middle class, takes such decisions.
Friends,
I have complete confidence that this budget, which empowers the spirit of 'Sabka Vikas se Sabka Prayas' will give an impetus to every family. It will encourage all of us more to build a developed India. Once again, heartiest congratulations to the entire Maharashtra including Mumbai for the budget and new trains. My best wishes to you! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.