ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁମ୍ବଇର ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସରେ ଦୁଇଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
10 FEB 2023 6:04PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ରେଲୱେଚ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରାତ, ମୋଠୀ କ୍ରାନ୍ତୀ ହୋତେ । ଦେଶାଲା ଆଜ, ନବବୀ ଆଣି ଦହାୱି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ସମର୍ପିତ କରତାନା, ମଲା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ହୋତୋ ଆହେ ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଏକନାଥ ମହାଶୟ, ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ମହାଶୟ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସାଥୀଗଣ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସମସ୍ତ ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ଭାଇମାନେ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିକାର ଦିନ ଭାରତୀୟ ରେଳ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ମୁମ୍ବଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ । ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକସଙ୍ଗେ ଦୁଇଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଲା । ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ମୁମ୍ବଇ ଏବଂ ପୁଣେ ଭଳି ଦେଶର ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆମର ଆସ୍ଥାର ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା କଲେଜ ଯିବା ଆସିବା କରୁଥିବା, ଅଫିସ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା, କୃଷକ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁବିଧା ହେବ ।
ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥ ଯାତ୍ରାକୁ ବହୁତ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି । ଶିରିଡିରେ ସାଇବାବାଙ୍କର ଦର୍ଶନ କରିବା ହେଉ, ନାସିକ ସ୍ଥିତ ରାମକୁଣ୍ଡ ଯିବା ପାଇଁ ହେଉ, ତ୍ରୟମ୍ବକେଶ୍ୱର ଏବଂ ପଂଚବଟୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଦର୍ଶନ କରିବା ହେଉ, ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଯୋଗୁଁ ସବୁ ବହୁତ ସହଜ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏହିଭଳି ଭାବେ ମୁମ୍ବଇ- ସୋଲାପୁର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନରେ ପଂଢ଼ରପୁରର ବିଟ୍ଠଲ-ରଖୁଭାଇ, ସୋଲାପୁରର ସିଦ୍ଧେଶ୍ୱର ମନ୍ଦିର, ଅକ୍କଲକୋଟର ସ୍ୱାମୀ ସମର୍ଥ, ଅବା ପୁଣି ଆଇ ତୁଲଜାଭବାନୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ, ଏବେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆହୁରି ସୁଲଭ ହୋଇଯିବ । ଆଉ ମୋତେ ଜଣାଅଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ସହ୍ୟାଦ୍ରୀ ଘାଟ ଦେଇ ଯିବ, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସୁନ୍ଦରତାର କେତେ ଦିବ୍ୟ ଅନୁଭବ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ମୁମ୍ବଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ହେଉଛି ଆଜି ଆଧୁନିକ ହେଉଥିବା ଭାରତର ବହୁତ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିଛବି । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଗତି, ଭାରତର ମାତ୍ରା, ଉଭୟର ହେଉଛି ପ୍ରତିବିମ୍ବ । ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଥିବେ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଭଳି 10ଟି ଟ୍ରେନ ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି । ଆଜି ଦେଶର 17 ରାଜ୍ୟର 108 ଜିଲ୍ଲା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ସାରିଛି ।
ମୋର ମନେଅଛି, ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସାଂସଦ ଚିଠି ଲେଖୁଥିଲେ ଯେ ଆମ ଅଂଚଳର ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରେନ ଅଟକିବାର କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରନ୍ତୁ, ଏକ- ଦୁଇ ମିନିଟର ଷ୍ଟପେଜ୍ ଦେଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବେ ସାରା ଦେଶର ସାଂସଦ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଭେଟୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହି ଚାପ ପକାଉଛନ୍ତି, ଏହି ଦାବି କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଲାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହି ଉନ୍ମାଦନା ହେଉଛି ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ମୁମ୍ବଇର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ କରିବା ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା । ଆଜି ଯେଉଁ ଉଚ୍ଚମାନର କରିଡରର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ତାହା ମୁମ୍ବଇର ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ଯୋଗାଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ । ମୁମ୍ବଇର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଦିନ ହେବ ଏହାର ପ୍ରତୀକ୍ଷା ଥିଲା । ଏହି କରିଡର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଦିନ 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଡି ଯାତାୟାତ କରି ପାରିବ ଆଉ ଲୋକଙ୍କ ସମୟ ମଧ୍ୟ ବଂଚିବ ।
ଏବେ ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଉପ-ସହରାଂଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଏହି କାରଣରୁ ଉନ୍ନତ ହୋଇ ଯାଇଛି । କୁରାର ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୁଁ ମୁମ୍ବଇର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଅବସରରେ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତକୁ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଜର ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଧାରିବାକୁ ହେବ । ଯେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆମର ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଧୁନିକ ହେବ, ସେତେ ଅଧିକ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତା ବଢ଼ିବ । ସେମାନଙ୍କର ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ସୁଖଦ ସୁଧାର ହେବ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଜି ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଚଲା ଯାଉଛି, ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି, ନୂଆ-ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବଜେଟ ଆସିଲା, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନାକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଆଉ ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ଏବଂ ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ତାହାର ଭରପୂର ପ୍ରଶଂସା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କେବଳ ଭିତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ଗତ 9 ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ହେଉଛି ୫ଗୁଣ ଅଧିକ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ରେଳବାଇର ଅଂଶ ପାଖାପାଖି ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରେଳ ବଜେଟରେ ଐତିହାସିକ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରଙ୍କର ଡବଲ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଯୋଗ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଧୁନିକ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭିତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ନୂତନ ରୋଜଗାରର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ଯେଉଁ ସିମେଂଟ ଲାଗିଥାଏ, ବାଲି ଲାଗିଥାଏ, ଲୁହା ଲାଗିଥାଏ, ନିର୍ମାଣରେ ମେସିନ ଲାଗିଥାଏ, ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ, ଗରିବଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିଥାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଇଞ୍ଜିନିୟର ମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିଥାଏ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ ଭିତିଭୂମି ଯେତେବେଳେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କର ଆୟ ହୋଇଥାଏ ଆଉ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ତାହା ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ, ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟର ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଥାଏ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଚଳିତ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟମବର୍ଗକୁ କିପରି ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଏହି ବିଷୟରେ ମୁଁ, ମୁମ୍ବଇର ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ତାହା ହୁଏତ ବେତନଧାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ପୁଣି ବ୍ୟବସାୟ-କାରବାର ଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ମଧ୍ୟମବର୍ଗ, ଉଭୟଙ୍କୁ ଏହି ବଜେଟରେ ଖୁସି କରାଯାଇଛି । ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, 2014 ପୂର୍ବରୁ କ’ଣ ସ୍ଥିତି ଥିଲା । ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ବର୍ଷରେ 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆୟ କରୁଥିଲା, ତାହା ଉପରେ ଟିକସ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରଥମେ 7 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ କରିଥିଲେ ଆଉ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଏହାକୁ 7 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଯେଉଁ ଆୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟମବର୍ଗ ପରିବାରଙ୍କୁ ଟିକସ ଶୂନ ହୋଇଛି, ତାହା ଉପରେ ୟୁପିଏ ସରକାର 20 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ନେଉଥିଲେ । ଏବେ ଏହି ଯୁବସାଥୀ ଯେଉଁମାନେ ନୂଆ- ନୂଆ ଚାକିରୀ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ମାସିକ ଆୟ 60-65 ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଛି, ସେମାନେ ଏବେ ଅଧିକ ନିବେଶ କରି ପାରିବେ । ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କ ହିତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାର ହିଁ ଏହିଭଳି ନିଷ୍ପତି ନେଇ ଥାଆନ୍ତି ।
ମୋର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଭାବନାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଥିବା ଏହି ବଜେଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ପୁଣି ଥରେ ମୁମ୍ବଇ ସହିତ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବଜେଟ ଏବଂ ନୂତନ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at flagging off two Vande Bharat Trains from Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus in Mumbai
10 FEB 2023 6:04PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
There would be a sweeping revolution in the railway sector. Today, I am extremely elated to dedicate the ninth and tenth Vande Bharat trains to the nation.
Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath ji, Deputy Chief Minister Devendra ji, my cabinet colleagues, ministers from Maharashtra government, all MPs, MLAs, all other dignitaries, brothers and sisters!
Today is a big day for Indian Railways, especially for modern connectivity of Mumbai and Maharashtra. Today, for the first time, two Vande Bharat trains have been flagged off simultaneously. These Vande Bharat trains will connect the economic centres of the country like Mumbai and Pune with the major spiritual centres. With this, college goers, office goers and businessmen, farmers and devotees will all be facilitated.
These are going to give a massive boost to tourism and pilgrimage in Maharashtra. Be it visiting Sai Baba in Shirdi, or Ram Kund in Nashik, or visiting Trimbakeshwar and Panchvati area, everything is going to be very easy with the new Vande Bharat train.
Similarly, with the Mumbai-Solapur Vande Bharat train, the darshan of Vitthal-Rakhumai of Pandharpur, Siddheshwar Temple of Solapur, Swami Samarth of Akkalkot, or Aai Tuljabhavani, will now become more easily accessible to everyone. And I know what a divine experience the people are going to have of natural beauty when the Vande Bharat train passes through Sahyadri Ghat! I congratulate the people of Mumbai and Maharashtra for these new Vande Bharat trains.
Friends,
Vande Bharat train is a great image of today's modern India. This is a reflection of both India's speed and scale. You can see how fast the country is launching Vande Bharat trains. So far 10 such trains have started running across the country. Today, 108 districts of 17 states of the country have been connected with Vande Bharat Express.
I remember, there was a time when MPs used to write letters to make arrangements for the train to stop at stations in their areas for one or two minutes. Now, whenever MPs from all over the country meet, they press for this train; they demand that Vande Bharat trains are run there too. This is the craze for Vande Bharat trains today.
Friends,
I am glad that today projects to make lives easier for the people of Mumbai have also started here. The ‘elevated corridor’ which was inaugurated today will fulfil the need for East-West connectivity in Mumbai. The people of Mumbai had been waiting for this for a long time. Everyday more than 2 lakh vehicles will be able to pass through this corridor and people's time will also be saved.
Now the connectivity of eastern and western sub-urban areas has also improved due to the same. Kurar underpass is also very important in itself. I would like to extend my heartiest congratulations to Mumbaikars on the completion of these projects.
Friends,
India of the 21st century has to improve its public transport system very fast. The faster our public transport system becomes modern, the better the ease of living of the citizens of the country will be and their quality of life will also improve. With this thinking, today modern trains are being run in the country, metro is being expanded, new airports and ports are being built. This spirit has also been strengthened in the country's budget that was announced a few days ago. And our Chief Minister and Deputy Chief Minister have also praised it a lot.
For the first time in the history of India, Rs 10 lakh crore have been allocated only for the development of infrastructure. This is 5 times more than the past 9 years. In this, the share of Railways is about Rs 2.5 lakh crore. There has been a historic increase in the rail budget for Maharashtra as well. I am sure that with the double efforts of the double engine government, connectivity in Maharashtra will become faster and even more modernized.
Friends,
Every rupee invested on infrastructure creates new employment opportunities. The cement, sand, iron, machines used in construction, and every industry related to these sectors gets a boost. The middle class engaged in business also benefits from this and the poor get employment. Due to this, engineers get jobs, labourers get jobs. That is, when the infrastructure is in the process of being built, everyone earns and when it is ready, it further opens up the way for new industries and new businesses.
Brothers & Sisters,
I want to tell the people of Mumbai in particular about how the middle class has been strengthened in this budget. Whether it is the salaried class or the middle class earning from business, this budget has made both of the classes happy. Just look at the situation before 2014; any person who earned more than Rs 2 lakh in a year was taxed. The BJP government earlier had given a tax exemption on incomes up to Rs 5 lakh. It has now increased it to Rs 7 lakh in this budget.
Today, the UPA government used to charge 20 percent tax on the income over which the middle-class family has to pay zero tax now. Now those young friends who have got a new job, whose monthly income is up to Rs 60-65 thousand will now be able to invest more. The government, which works in the interest of the poor and the middle class, takes such decisions.
Friends,
I have complete confidence that this budget, which empowers the spirit of 'Sabka Vikas se Sabka Prayas' will give an impetus to every family. It will encourage all of us more to build a developed India. Once again, heartiest congratulations to the entire Maharashtra including Mumbai for the budget and new trains. My best wishes to you! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.