Ministry of Finance
SUMMARY OF THE ECONOMIC SURVEY 2022-23
INDIA TO WITNESS GDP GROWTH OF 6.0 PER CENT TO 6.8 PER CENT IN 2023-24, DEPENDING ON THE TRAJECTORY OF ECONOMIC AND POLITICAL DEVELOPMENTS GLOBALLY
ECONOMIC SURVEY 2022-23 PROJECTS A BASELINE GDP GROWTH OF 6.5 PER CENT IN REAL TERMS IN FY24
ECONOMY IS EXPECTED TO GROW AT 7 PER CENT (IN REAL TERMS) FOR THE YEAR ENDING MARCH 2023, THIS FOLLOWS AN 8.7 PER CENT GROWTH IN THE PREVIOUS FINANCIAL YEAR
CREDIT GROWTH TO THE MICRO, SMALL, AND MEDIUM ENTERPRISES (MSME) SECTOR HAS BEEN REMARKABLY HIGH, OVER 30.5 PER CENT, ON AVERAGE DURING JAN-NOV 2022
CAPITAL EXPENDITURE (CAPEX) OF THE CENTRAL GOVERNMENT, WHICH INCREASED BY 63.4 PER CENT IN THE FIRST EIGHT MONTHS OF FY23, WAS ANOTHER GROWTH DRIVER OF THE INDIAN ECONOMY IN THE CURRENT YEAR
RBI PROJECTS HEADLINE INFLATION AT 6.8 PER CENT IN FY23, WHICH IS OUTSIDE ITS TARGET RANGE
RETURN OF MIGRANT WORKERS TO CONSTRUCTION ACTIVITIES HELPED HOUSING MARKET WITNESSING A SIGNIFICANT DECLINE IN INVENTORY OVERHANG TO 33 MONTHS IN Q3 OF FY23 FROM 42 MONTHS LAST YEAR
SURGE IN GROWTH OF EXPORTS IN FY22 AND THE FIRST HALF OF FY23 INDUCED A SHIFT IN THE GEARS OF THE PRODUCTION PROCESSES FROM MILD ACCELERATION TO CRUISE MODE
PRIVATE CONSUMPTION AS A PERCENTAGE OF GDP STOOD AT 58.4 PER CENT IN Q2 OF FY23, THE HIGHEST AMONG THE SECOND QUARTERS OF ALL THE YEARS SINCE 2013-14, SUPPORTED BY A REBOUND IN CONTACT-INTENSIVE SERVICES SUCH AS TRADE, HOTEL AND TRANSPORT
SURVEY POINTS TO THE LOWER FORECAST FOR GROWTH IN GLOBAL TRADE BY THE WORLD TRADE ORGANISATION, FROM 3.5 PER CENT IN 2022 TO 1.0 PER CENT IN 2023
31 JAN 2023 2:00PM by PIB Delhi
India to witness GDP growth of 6.0 per cent to 6.8 per cent in 2023-24, depending on the trajectory of economic and political developments globally.
The optimistic growth forecasts stem from a number of positives like the rebound of private consumption given a boost to production activity, higher Capital Expenditure (Capex), near-universal vaccination coverage enabling people to spend on contact-based services, such as restaurants, hotels, shopping malls, and cinemas, as well as the return of migrant workers to cities to work in construction sites leading to a significant decline in housing market inventory, the strengthening of the balance sheets of the Corporates, a well-capitalised public sector banks ready to increase the credit supply and the credit growth to the Micro, Small, and Medium Enterprises (MSME) sector to name the major ones.
The Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman tabled the Economic Survey 2022-23 in Parliament today, which projects a baseline GDP growth of 6.5 per cent in real terms in FY24. The projection is broadly comparable to the estimates provided by multilateral agencies such as the World Bank, the IMF, and the ADB and by RBI, domestically.
It says, growth is expected to be brisk in FY24 as a vigorous credit disbursal, and capital investment cycle is expected to unfold in India with the strengthening of the balance sheets of the corporate and banking sectors. Further support to economic growth will come from the expansion of public digital platforms and path-breaking measures such as PM GatiShakti, the National Logistics Policy, and the Production-Linked Incentive schemes to boost manufacturing output.
The Survey says, in real terms, the economy is expected to grow at 7 per cent for the year ending March 2023. This follows an 8.7 per cent growth in the previous financial year.
Despite the three shocks of COVID-19, Russian-Ukraine conflict and the Central Banks across economies led by Federal Reserve responding with synchronised policy rate hikes to curb inflation, leading to appreciation of US Dollar and the widening of the Current Account Deficits (CAD) in net importing economies, agencies worldwide continue to project India as the fastest-growing major economy at 6.5-7.0 per cent in FY23.
According to Survey, India’s economic growth in FY23 has been principally led by private consumption and capital formation and they have helped generate employment as seen in the declining urban unemployment rate and in the faster net registration in Employee Provident Fund. Moreover, World’s second-largest vaccination drive involving more than 2 billion doses also served to lift consumer sentiments that may prolong the rebound in consumption. Still, private capex soon needs to take up the leadership role to put job creation on a fast track.
It also points out that the upside to India’s growth outlook arises from (i) limited health and economic fallout for the rest of the world from the current surge in Covid-19 infections in China and, therefore, continued normalisation of supply chains; (ii) inflationary impulses from the reopening of China’s economy turning out to be neither significant nor persistent; (iii) recessionary tendencies in major Advanced Economies (AEs) triggering a cessation of monetary tightening and a return of capital flows to India amidst a stable domestic inflation rate below 6 per cent; and (iv) this leading to an improvement in animal spirits and providing further impetus to private sector investment.
The Survey says, the credit growth to the Micro, Small, and Medium Enterprises (MSME) sector has been remarkably high, over 30.6 per cent, on average during Jan-Nov 2022, supported by the extended Emergency Credit Linked Guarantee Scheme (ECLGS) of the Union government. It adds that the recovery of MSMEs is proceeding apace, as is evident in the amounts of Goods and Services Tax (GST) they pay, while the Emergency Credit Linked Guarantee Scheme (ECGLS) is easing their debt servicing concerns.
Apart from this, increase in the overall bank credit has also been influenced by the shift in borrower’s funding choices from volatile bond markets, where yields have increased, and external commercial borrowings, where interest and hedging costs have increased, towards banks. If inflation declines in FY24 and if real cost of credit does not rise, then credit growth is likely to be brisk in FY24.
The Capital Expenditure (Capex) of the central government, which increased by 63.4 per cent in the first eight months of FY23, was another growth driver of the Indian economy in the current year, crowding in the private Capex since the January-March quarter of 2022. On current trend, it appears that the full year’s capital expenditure budget will be met. A sustained increase in private Capex is also imminent with the strengthening of the balance sheets of the Corporates and the consequent increase in credit financing it has been able to generate.
Dwelling on halt in construction activities during the Pandemic, the Survey underscores that vaccinations have facilitated the return of migrant workers to cities to work in construction sites as the rebound in consumption spilled over into the housing market. This is evident in the housing market witnessing a significant decline in inventory overhang to 33 months in Q3 of FY23 from 42 months last year.
It also says that the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) has been directly providing jobs in rural areas and indirectly creating opportunities for rural households to diversify their sources of income generation. Schemes like PM-Kisan and PM Garib Kalyan Yojana have helped in ensuring food security in the country, and their impact was also endorsed by the United Nations Development Programme (UNDP). The results of the National Family Health Survey (NFHS) also show improvement in rural welfare indicators from FY16 to FY20, covering aspects like gender, fertility rate, household amenities, and women empowerment.
The Survey notes with optimism that Indian economy appears to have moved on after its encounter with the pandemic, staging a full recovery in FY22 ahead of many nations and positioning itself to ascend to the pre-pandemic growth path in FY23. Yet in the current year, India has also faced the challenge of reining in inflation that the European strife accentuated. Measures taken by the government and RBI, along with the easing of global commodity prices, have finally managed to bring retail inflation below the RBI upper tolerance target in November 2022.
It, however, cautions that the challenge of the depreciating rupee, although better performing than most other currencies, persists with the likelihood of further increases in policy rates by the US Fed. The widening of the CAD may also continue as global commodity prices remain elevated and the growth momentum of the Indian economy remains strong. The loss of export stimulus is further possible as the slowing world growth and trade shrinks the global market size in the second half of the current year.
Therefore, the Global growth has been projected to decline in 2023 and is expected to remain generally subdued in the following years as well. The slowing demand will likely push down global commodity prices and improve India’s CAD in FY24. However, a downside risk to the Current Account Balance stems from a swift recovery driven mainly by domestic demand, and to a lesser extent, by exports. It also adds that the CAD needs to be closely monitored as the growth momentum of the current year spills over into the next.
The Survey brings to the fore an interesting fact that in general, global economic shocks in the past were severe but spaced out in time, but this changed in the third decade of this millennium, as at least three shocks have hit the global economy since 2020.
It all started with the pandemic-induced contraction of the global output, followed by the Russian-Ukraine conflict leading to a worldwide surge in inflation. Then, the central banks across economies led by the Federal Reserve responded with synchronised policy rate hikes to curb inflation. The rate hike by the US Fed drove capital into the US markets causing the US Dollar to appreciate against most currencies. This led to the widening of the Current Account Deficits (CAD) and increased inflationary pressures in net importing economies.
The rate hike and persistent inflation also led to a lowering of the global growth forecasts for 2022 and 2023 by the IMF in its October 2022 update of the World Economic Outlook. The frailties of the Chinese economy further contributed to weakening the growth forecasts. Slowing global growth apart from monetary tightening may also lead to a financial contagion emanating from the advanced economies where the debt of the non-financial sector has risen the most since the global financial crisis. With inflation persisting in the advanced economies and the central banks hinting at further rate hikes, downside risks to the global economic outlook appear elevated.
India’s Economic Resilience and Growth Drivers
The Survey points out that factors like monetary tightening by the RBI, the widening of the CAD, and the plateauing growth of exports have essentially been the outcome of geopolitical strife in Europe. As these developments posed downside risks to the growth of the Indian economy in FY23, many agencies worldwide have been revising their growth forecast of the Indian economy downwards. These forecasts, including the advance estimates released by the NSO, now broadly lie in the range of 6.5-7.0 per cent.
Despite the downward revision, the growth estimate for FY23 is higher than for almost all major economies and even slightly above the average growth of the Indian economy in the decade leading up to the pandemic.
IMF estimates India to be one of the top two fast-growing significant economies in 2022. Despite strong global headwinds and tighter domestic monetary policy, if India is still expected to grow between 6.5 and 7.0 per cent, and that too without the advantage of a base effect, it is a reflection of India’s underlying economic resilience; of its ability to recoup, renew and re-energise the growth drivers of the economy. India’s economic resilience can be seen in the domestic stimulus to growth seamlessly replacing the external stimuli. The growth of exports may have moderated in the second half of FY23. However, their surge in FY22 and the first half of FY23 induced a shift in the gears of the production processes from mild acceleration to cruise mode.
Manufacturing and investment activities consequently gained traction. By the time the growth of exports moderated, the rebound in domestic consumption had sufficiently matured to take forward the growth of India’s economy. Private Consumption as a percentage of GDP stood at 58.4 per cent in Q2 of FY23, the highest among the second quarters of all the years since 2013-14, supported by a rebound in contact-intensive services such as trade, hotel and transport, which registered sequential growth of 16 per cent in real terms in Q2 of FY23 compared to the previous quarter.
Although domestic consumption rebounded in many economies, the rebound in India was impressive for its scale. It contributed to a rise in domestic capacity utilisation. Domestic private consumption remains buoyant in November 2022. Moreover, RBI’s most recent survey of consumer confidence released in December 2022 pointed to improving sentiment with respect to current and prospective employment and income conditions.
The Survey also points to another recovery and adds that the “release of pent-up demand” was reflected in the housing market too as demand for housing loans picked up. Consequently, housing inventories have declined, prices are firming up, and construction of new dwellings is picking up pace and this has stimulated innumerable backward and forward linkages that the construction sector is known to carry. The universalisation of vaccination coverage also has a significant role in lifting the housing market as, in its absence, the migrant workforce could not have returned to construct new dwellings.
Apart from housing, construction activity, in general, has significantly risen in FY23 as the much-enlarged capital budget (Capex) of the central government and its public sector enterprises is rapidly being deployed.
Going by the Capex multiplier estimated for the country, the economic output of the country is set to increase by at least four times the amount of Capex. States, in aggregate, are also performing well with their Capex plans. Like the central government, states also have a larger capital budget supported by the centre’s grant-in-aid for capital works and an interest-free loan repayable over 50 years.
Also, a capex thrust in the last two budgets of the Government of India was not an isolated initiative meant only to address the infrastructure gaps in the country. It was part of a strategic package aimed at crowding-in private investment into an economic landscape broadened by the vacation of non-strategic PSEs (disinvestment) and idling public sector assets.
Here, three developments support this firstly the significant increase in the Capex budget in FY23, as well as its high rate of spending, secondly direct tax revenue collections have been highly buoyant, and so have GST collections, which should ensure the full expending of the Capex budget within the budgeted fiscal deficit. The growth in revenue expenditure has also been limited to pave the way for higher growth in Capex and thirdly the pick-up in private sector investment since the January-March quarter of 2022. Evidence shows an increasing trend in announced projects and capex spending by the private players.
While an increase in export demand, rebound in consumption, and public capex have contributed to a recovery in the investment/manufacturing activities of the corporates, their stronger balance sheets have also played a big part equal measure to realising their spending plans. As per the data on non-financial debt from the Bank for International Settlements, in the course of the last decade, Indian non-financial private sector debt and non-financial corporate debt as a share of GDP declined by nearly thirty percentage points.
The banking sector in India has also responded in equal measure to the demand for credit as the Year-on-Year growth in credit since the January-March quarter of 2022 has moved into double-digits and is rising across most sectors.
The finances of the public sector banks have seen a significant turnaround, with profits being booked at regular intervals and their Non-Performing Assets (NPAs) being fast-tracked for quicker resolution/liquidation by the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI). At the same time, the government has been providing adequate budgetary support for keeping the PSBs well-capitalized, ensuring that their Capital Risk-Weighted Adjusted Ratio (CRAR) remains comfortably above the threshold levels of adequacy. Nonetheless, financial strength has helped banks make up for lower debt financing provided by corporate bonds and External Commercial Borrowings (ECBs) so far in FY23. Rising yields on corporate bonds and higher interest/hedging costs on ECBs have made these instruments less attractive than the previous year.
RBI has projected headline inflation at 6.8 per cent in FY23, which is outside its target range. At the same time, it is not high enough to deter private consumption and also not so low as to weaken the inducement to invest.
Macroeconomic and Growth Challenges in the Indian Economy
After the impact of the two waves of the pandemic seen in a significant GDP contraction in FY21, the quick recovery from the virus in third wave of Omicron contributed to minimising the loss of economic output in the January-March quarter of 2022. Consequently, output in FY22 went past its pre-pandemic level in FY20, with the Indian economy staging a full recovery ahead of many nations. However, the conflict in Europe necessitated a revision in expectations for economic growth and inflation in FY23. The country’s retail inflation had crept above the RBI’s tolerance range in January 2022 and it remained above the target range for ten months before returning to below the upper end of the target range of 6 per cent in November 2022.
It says that the Global commodity prices may have eased but are still higher compared to pre-conflict levels and they have further widened the CAD, already enlarged by India's growth momentum. For FY23, India has sufficient forex reserves to finance the CAD and intervene in the forex market to manage volatility in the Indian rupee.
Outlook: 2023-24
Dwelling on the Outlook for 2023-24, the Survey says, India’s recovery from the pandemic was relatively quick, and growth in the upcoming year will be supported by solid domestic demand and a pickup in capital investment. It says that aided by healthy financials, incipient signs of a new private sector capital formation cycle are visible and more importantly, compensating for the private sector’s caution in capital expenditure, the government raised capital expenditure substantially.
Budgeted capital expenditure rose 2.7 times in the last seven years, from FY16 to FY23, re-invigorating the Capex cycle. Structural reforms such as the introduction of the Goods and Services Tax and the Insolvency and Bankruptcy Code enhanced the efficiency and transparency of the economy and ensured financial discipline and better compliance, the Survey added.
Global growth is forecasted to slow from 3.2 per cent in 2022 to 2.7 per cent in 2023 as per IMF’s World Economic Outlook, October 2022. A slower growth in economic output coupled with increased uncertainty will dampen trade growth. This is seen in the lower forecast for growth in global trade by the World Trade Organisation, from 3.5 per cent in 2022 to 1.0 per cent in 2023.
On the external front, risks to the current account balance stem from multiple sources. While commodity prices have retreated from record highs, they are still above pre-conflict levels. Strong domestic demand amidst high commodity prices will raise India’s total import bill and contribute to unfavourable developments in the current account balance. These may be exacerbated by plateauing export growth on account of slackening global demand. Should the current account deficit widen further, the currency may come under depreciation pressure.
Entrenched inflation may prolong the tightening cycle, and therefore, borrowing costs may stay ‘higher for longer’. In such a scenario, global economy may be characterised by low growth in FY24. However, the scenario of subdued global growth presents two silver linings – oil prices will stay low, and India’s CAD will be better than currently projected. The overall external situation will remain manageable.
India’s Inclusive Growth
The Survey emphasises that growth is inclusive when it creates jobs. Both official and unofficial sources confirm that employment levels have risen in the current financial year, as the Periodic Labour Force Survey (PLFS) shows that the urban unemployment rate for people aged 15 years and above declined from 9.8 per cent in the quarter ending September 2021 to 7.2 per cent one year later (quarter ending September 2022). This is accompanied by an improvement in the labour force participation rate (LFPR) as well, confirming the emergence of the economy out of the pandemic-induced slowdown early in FY23.
In FY21, the Government announced the Emergency Credit Line Guarantee Scheme, which succeeded in shielding micro, small and medium enterprises from financial distress. A recent CIBIL report (ECLGS Insights, August 2022) showed that the scheme has supported MSMEs in facing the COVID shock, with 83 per cent of the borrowers that availed of the ECLGS being micro-enterprises. Among these micro units, more than half had an overall exposure of less than Rs10 lakh.
Furthermore, the CIBIL data also shows that ECLGS borrowers had lower non-performing asset rates than enterprises that were eligible for ECLGS but did not avail of it. Further, the GST paid by MSMEs after declining in FY21 has been rising since and now has crossed the pre-pandemic level of FY20, reflecting the financial resilience of small businesses and the effectiveness of the pre-emptive government intervention targeted towards MSMEs.
Moreover, the scheme implemented by the government under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) has been rapidly creating more assets in respect of “Works on individual’s land” than in any other category. In addition, schemes like PM-KISAN, which benefits households covering half the rural population, and PM Garib Kalyan Anna Yojana have significantly contributed to lessening impoverishment in the country.
The UNDP Report of July 2022 stated that the recent inflationary episode in India would have a low poverty impact due to well-targeted support. In addition, the National Family Health Survey (NFHS) in India shows improved rural welfare indicators from FY16 to FY20, covering aspects like gender, fertility rate, household amenities, and women empowerment.
So far, India has reinforced the country’s belief in its economic resilience as it has withstood the challenge of mitigating external imbalances caused by the Russian-Ukraine conflict without losing growth momentum in the process. India’s stock markets had a positive return in CY22, unfazed by withdrawals by foreign portfolio investors. India’s inflation rate did not creep too far above its tolerance range compared to several advanced nations and regions.
India is the third-largest economy in the world in PPP terms and the fifth-largest in market exchange rates. As expected of a nation of this size, the Indian economy in FY23 has nearly “recouped” what was lost, “renewed” what had paused, and “re-energised” what had slowed during the pandemic and since the conflict in Europe.
The global economy battles through a unique set of challenges
The Survey narrates about six challenges faced by the Global Economy. The three challenges like COVID-19 related disruptions in economies, Russian-Ukraine conflict and its adverse impact along with disruption in supply chain, mainly of food, fuel and fertilizer and the Central Banks across economies led by Federal Reserve responding with synchronised policy rate hikes to curb inflation, leading to appreciation of US Dollar and the widening of the Current Account Deficits (CAD) in net importing economies. The fourth challenge emerged as faced with the prospects of global stagflation, nations, feeling compelled to protect their respective economic space, thus slowing cross-border trade affecting overall growth. It adds that all along, the fifth challenge was festering as China experienced a considerable slowdown induced by its policies. The sixth medium-term challenge to growth was seen in the scarring from the pandemic brought in by the loss of education and income-earning opportunities.
The Survey notes that like the rest of the world, India, too, faced this extraordinary set of challenges but withstood them better than most economies.
In the last eleven months, the world economy has faced almost as many disruptions as caused by the pandemic in two years. The conflict caused the prices of critical commodities such as crude oil, natural gas, fertilisers, and wheat to soar. This strengthened the inflationary pressures that the global economic recovery had triggered, backed by massive fiscal stimuli and ultra-accommodative monetary policies undertaken to limit the output contraction in 2020. Inflation in Advanced Economies (AEs), which accounted for most of the global fiscal expansion and monetary easing, breached historical highs. Rising commodity prices also led to higher inflation in the Emerging Market Economies (EMEs), which otherwise were in the lower inflation zone by virtue of their governments undertaking a calibrated fiscal stimulus to address output contraction in 2020.
The Survey underlines that Inflation and monetary tightening led to a hardening of bond yields across economies and resulted in an outflow of equity capital from most of the economies around the world into the traditionally safe-haven market of the US. The capital flight subsequently led to the strengthening of the US Dollar against other currencies – the US Dollar index strengthened by 16.1 per cent between January and September 2022. The consequent depreciation of other currencies has been widening the CAD and increasing inflationary pressures in the net importing economies.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ইকনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩গী শমলপ্পা ৱারোল
মালেমগী শেন্মীৎলোন অমদি রাজনিতীগী ওইরিবা ফীভমশিংগী ত্রেজেক্তরীগী মখা পোন্না ভারতনা ২০২৩-২৪দা জি.দি.পি.গী গ্রোথ অসি চাদা ৬.০দগী চাদা ৬.৯ ফাওবা উবা ফংলগনি
এফ.ৱাই.২৪দা ইকনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩না রিএল তর্মশিংদা চাদা ৬.৫গী বেজলাইন জি.দি.পি. গ্রোথ অমা প্রোজেক্ত তৌখি
মার্চ ২০২৩দা লোইগদৌরিবা চহি অসিগী ওইনা শেন্মীৎলোন অসি চাদা ৭কী চাংদা শাহৌ লৈরবা য়াই, মসি মমাংগী শেনবা চহিদা চাদা ৮.৭কী গ্রোথ লৈখিবা অদুগী মতুংদা লৈরি
মাইক্রো, স্মোল, এন্দ মেদিয়ম এন্তর্প্রাইসশিং (এম.এস.এম.ই.) সেক্তরগী ক্রেদিৎ গ্রোথ অসি শীংথানীংঙাই ওইনা ৱাংখি, জনুৱারী-নবেম্বর ২০২২ মনুংদা চাংচৎ ওইনা চাদা ৩০.৫ ওইখি
কেন্দ্র সরকারগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর (কেপেক্স) অসি এফ.ৱাই. ২৩গী অহানবা থা নিপালদা চাদা ৬৩.৪ হেনগৎলকখি, চৎলিবা চহি অসিদা ভারতকী শেন্মীৎলোনগী অতোপ্পা গ্রোথ দ্রাইভর ওইখি
এফ.ৱাই.২৩দা আর.বি.আই.না হেদলাইন ইনফ্লেসন অসি চাদা ৬.৮ ওইগনি প্রোজেক্ত তৌখি মসি মাগী তার্গেৎ রেঞ্জকী ৱাংমদনি, মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা কনস্ত্রক্সনগী থবক-থৌরমশিংদা হল্লকপনা মতেং পাংদুনা হাউসিং মার্কেৎতা মমাং চহিগী থা ৪২দগী এফ.ৱাই.২৩গী ক্যু৩দা থা ৩৩দ
31 JAN 2023 2:00PM by PIB Imphal
মালেমগী শেন্মীৎলোন অমদি রাজনিতীগী ওইরিবা ফীভমশিংগী ত্রেজেক্তরীগী মখা পোন্না ভারতনা ২০২৩-২৪দা জি.দি.পি.গী গ্রোথ অসি চাদা ৬.০দগী চাদা ৬.৯ ফাওবা উবা ফংলগনি।
প্রদক্সনগী থবক-থৌরমদা শাহৌ পীখিবা প্রাইবেৎ কঞ্জুম্পসন রিবাউন্দ তৌবা, কেপিতেল এক্সপেন্দিচর (কেপেক্স) ৱাংখৎলকপা, রেস্তোরেন্ত, হোতেল, শোপ্পিং মোল অমদি সিনেমাগুম্বা কন্তেক্ত-বেজ সর্ভিসশিংদা মীয়াম্না থবক তৌবা য়ানবা য়ুনিভর্সেল ভেক্সিনেসন কবরেজ তৌবা লোয়ননা কনস্ত্রক্সন সাইৎশিংদা থবক তৌনবা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা সহরশিংদা হল্লক্তুনা হাউসিং মার্কেৎ ইনভেন্তরীদা শীংথানীংঙাই ওইনা হন্থনবা, কোর্পোরেৎশিংগী বেলেন্স শিৎ মপাঙ্গল কনখৎহনবা, খরা ওইনা পল্লবদা মাইক্রো, স্মোল এন্দ মেদিয়ম এন্তর্প্রাইস (এম.এস.এম.ই.) সেক্তরদা ক্রেদিৎ সপ্লাই অমসুং ক্রেদিৎ গ্রোথ হেনগৎহন্নবা শেম শাদুনা লৈরিবা নীংথিনা কেপিতেলাইজ তৌবা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংগুম্বা পোজিতিব ওইবা কয়ামরুমদগী অফবা গ্রোথ ফোর্কাস্তশিং লাকখি।
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোওপরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা ইকনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩ পুথোকখি, মসিনা এফ.ৱাই.২৪দা রিএল তর্মশিংদা চাদা ৬.৫গী বেজলাইন জি.দি.পি. গ্রোথ অমা প্রোজেক্ত তৌখি। প্রোজেক্সন অসি ৱর্ল্দ বেঙ্ক, আই.এম.এফ. অমসুং এ.দি.বি. অসিগুম্বা মলতিলেতরেল এজেন্সীশিং অমসুং দোমেস্তিক ওইনা আর.বি.আই.না পীখিবা এস্তিমেৎশিংগা চাউনা চাংদম্নবা য়াই।
কোর্পোরেৎ অমসুং বেঙ্কিং সেক্তরশিংগী বেলেন্স শিৎ মপাঙ্গল কনশিল্লকপা অসিগা লোয়ননা ভারত্তা অচৌবা ক্রেদিৎ দিসবর্সেল, অমসুং কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত সাইকল লাকপা য়ানা লৈবনা এফ.ৱাই.২৪ফা গ্রোথ অসি খোঙজেল য়াংশিনগনি পানরি। মখা তানা ইকনোমিক গ্রোথকী ঙাকলৌ অসি পি.এম. গতিশক্তি, নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অমসুং মেন্যুফেকচরিং আউতপুৎ শাহৌ পীনবা প্রদক্সন-লিঙ্ক ইনসেন্তিব স্কিমশিং অসিগুম্বা পব্লিক দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং অমসুং অনৌবা খোঙথাংশিং হেনগৎলকপদগী লাকখি হায়রি।
সর্ভেনা হায় রিএল তর্মশিংদা শেন্মীৎলোন অসি মার্চ ২০২৩না লোইশিল্লিবা চহি অসিদা চাদা ৭ হেনগৎলক্কনি পানরি। মসি মমাংগী শেনবা চহিদা চাদা ৮.৭কী গ্রোথ লৈখিবা অদুগী মতুং ওইরি।
কোবিদ-১৯গী ৱেব অহুম লাকখ্রবসু রসিয়া-য়ুক্রেন লান অমসুং ফেদরেল রিজর্বনা লমজিংবা ইকনোমীশিংদা লৈবা সেন্ত্রেল বেঙ্কশিংনা ইনফ্লেসন লাকশিন্নবা পোলিসী রেৎ হেনগৎতুনা সিনক্রোনাইজ তৌবগা লোয়ননা য়ু.এস. দোলরগী এপ্রিসিএসন তৌবা, অমসুং নেৎ ইমপোর্তিং ইকনোমীশিংদা করেন্ত একাউন্ত দেফিসিৎ (সি.এ.দি.) হেনগহনবা ঙঞ্লি অমসুং মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা এজেন্সীশিংনা ভারত অসিবু এফ.ৱাই.২৩দা চাদা ৬.৫-৭.০ ওইবা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা মরু ওইবা ইকনোমী ওইনা প্রোজেক্ত তৌগনি।
সর্ভেগী মতুং ইন্না ভারতকী ইকনোমিক গ্রোথ অসি এফ.ৱাই.২৩দা মপুং ওইনা প্রাইবেৎ কঞ্জুম্পসন অমসুং কেপিতেল ফোর্মেসন্না লমজিংখি অমসুং অর্বান অনএমপ্লোইমেন্ত রেৎ হন্থরক্তুনা অমসুং এমপ্লোয়ী প্রোভিদেন্ত ফন্দগী নেৎ রেজিস্ত্রেসন হেনগৎলক্তুনা থবক পীবদা মতেং পাংখি। অদুম ওইনমক দোজ বিলিয়ন ২ হেনবা মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন দ্রাইবনা কঞ্জুম্পসন্দা রিবাউন্দ হেনগৎহনগদবা কঞ্জুমর সেন্তিমেন্ত ফগৎহনবদা মতেং পাংখি। অদুম ওইনা প্রাইবেৎ কেপেক্স অসি অথুবদা ফাস্ত ত্রেক্তা থবক পীনবা লীদরশিপ রোল লৌবা মথৌ তাই।
ভারতকী গ্রোথ হেনগৎলক্লিবা অসি পীরিবশিং অসিদগী লাকখি হায়নসু হায়রি (i) চিনাদা হৌজিক কোবিদ-১৯ লাইচৎ হেনগৎলক্লিবা অসিগী লেমহৌরিবা মালেমগী শরুকশিংগী অকক্নবা হকশেল অমসুং ইকনোমিক ফোল আউত লাকপা মসিনা মরম ওইদুনা সপ্লাই চেনশিংগী নোর্মেলাইজেসন মখা চত্থখিবা; (ii) চিনাগী ইকনোমী অমুক হান্না হাংদোক্লকপা অসি শীংথানীংঙাই অমদি খুদোংথিনীংঙাই অমত্তা ওইদবনা থোকহনবা ইনফ্লেসনরী ইম্পল্সশিং; (iii) মরু ওইবা এদভান্স ইকনোমীশিংদা রেসেসনরী তেন্দেন্সীশিং (এ.ই.শিং) লৈবনা মোনিতরীদা অৱাবগী ফীভমলাকহল্লি অমসুং চাদা ৬কী মখাগী স্তেবল দোমেস্তিক ইনফ্লেসন রেৎ মরক্তা ভারত্তা কেপিতেল ফ্লোশিংগী হল্লকপা; অমসুং (iv) মসিনা এনিমেল স্পিরিৎশিংদা ফগৎহল্লি অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর ইনভেস্তমেন্তদা মখা তানা শাহৌ পীরি।
সর্ভে অসিনা হায় মদুদি মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তর্প্রাইসশিং (এম.এস.এম.ই.) সেক্তরগী ক্রেদিৎ গ্রোথ অসি শীংথানীংঙাই ওইনা ৱাংই, কেন্দ্র সরকারগী ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লিঙ্ক গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.) শাংদোকপনা ঙাকলৌ পীদুনা জনুৱারী-নবেম্বর ২০২২ মনুংদা চাংচৎ ওইনা চাদা ৩০.৬ হেন্না ওইখি। মখা তানা হায় মদুদি এম.এস.এম.ই.শিংগী রিকবরী অসি খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি মসি মখোয়না থীরিবা গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (জি.এস.তি.)গী শেনফমনা তাকখি, অমরোমদা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লিঙ্ক গরেন্তী স্কিম (ই.সি.জি.এল.এস.)না মখোয়গী শেন্দোনগী অৱাবসু কোকহল্লি।
মসিগী মথক্তা অপুনবা বেঙ্ক ক্রেদিৎতা হেনগৎলকপা অসি য়িল্দশিং হেনগৎলকখিবা ভোলেতাইল বোন্দ মার্কেৎশিংদগী বোরোৱরগী ফন্দিং চোইসশিংদা অহোংবা লাকপা অমসুং বেঙ্কশিংগী মাইকৈদা ইন্তরেস্ত অমসুং হেদজিং কোস্তশিং হেনগৎলকপা এক্সতর্নেল কম্মর্সিএল বোরোৱিংশিংনা শাফু পীখি। করিগুম্বা ইনফ্লেসন অসি এফ.ৱাই.২৪দা হন্থরকপা তারবদি অমসুং করিগুম্বা ক্রেদিৎকী রিএল কোস্ত হাইগৎলক্তবা তারবদি ক্রেদিৎ গ্রোথ অসি এফ.ৱাই.২৪দা চাউনা হেনগৎলকপা য়াই।
এফ.ৱাই.২৩গী অহানবা থা নিপালদা চাদা ৬৩.৪ হেনগৎলকখিবা কেন্দ্র সরকারগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর (কেপেক্স) অসিনা চৎলিবা চই অসিদা ভারতকী শেন্মীৎলোনগী অতোপ্পা গ্রোথ দ্রাইভর অমা ওইখি। হৌজিক চৎলিবা ত্রেন্দ অসিদা চহি চুপ্পগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি থুংহল্লবা য়ানা লৈ। কোর্পোরেৎশিংগী বেলেন্স শিৎশিং মপাঙ্গল কনখৎলকপা অমসুং ক্রেদিৎ ফাইনান্সিংদা চাউনা হেনগৎলকপগা লোয়ননা প্রাইবেৎ কেপেক্সতা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপা অসিসু ময়েক শেংলি।
লাইচৎ মনুংদা কনস্ত্রক্সনগী থবক-থৌরমশিং লেপখিবা অসিগী মতাংদস সর্ভেনা ভেক্সিনেসন তৌবনা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা কনস্ত্রক্সন সাইৎশিংদা থবক শুনবা সহরশিংদা হল্লকপা য়াহনখি অমদি কঞ্জুম্পসন্দা রিবাউন্দ লাকপনা হাউসিং মার্কেৎ চাউখৎহনখি। মসি হাউসিং মার্কেৎতা মমাং চহিগী থা ৪২দগী এফ.ৱাই.২৩গী ক্যু৩দা থা ৩৩দা ইনভেন্তরী ওভরহেং তৌদুনা শীংথানীংঙাই ওইনা হন্থরকপা উবা ফংলি।
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.)না ইনকম লাকহন্নবা মখোয়গী পাম্বৈশিং হেনগৎহন্দুনা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংগীদমক খুদোংচাবশিং নাকোইননা পীখি অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা হকথেংননা থবক পিখি। পি.এম.-কিসান অমসুং পি.এম. গরিব কল্যান য়োজনাগুম্বা স্কিমশিংনা লৈবাক অসিদা ফুদ সেক্যুরিতী ফংবদা মতেং পাংখি অমসুং মখোয়গী শাফু অসি য়ুনাইতেদ নেসন্স দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (য়ু.এন.দি.পি.)না এনদোর্স তৌখি। নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে (এন.এফ.ঐচ.এস.)কী ফলশিং অসিনা এফ.ৱাই,১৬দগী এফ.ৱাই.২০ ফাওবদা রুরেল ৱেলফিয়র ইন্দিকেতরশিংদা ফগৎলকই হায়না উৎখি মসিনা জেন্দর, ফর্তিলিতী রেৎ, য়ুমগী তঙাই ফদবশিং অমসুং নুপীদা শক্তি পীবা অসিগুম্বা হীরমশিং কোনশিল্লি।
সর্ভে অসিনা লাইচৎ থেংনরবা মতুংদা ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি খুমাং চাউশিল্লি, এফ.ৱাই.২৩দা প্রি-পেন্দেমিক গ্রোথকী লম্বেলদা লাক্নবা মশাবু অতোপ্পা লৈবাক কয়াদগী মাং থাদুনা এফ.ৱাই.২২দা ফুল রিকবরী লাকপা ঙমখি। চৎলিবা চহি অসিদা ভারতনা ইনফ্লেসনগী শীংনবশিংসু মায়োক্নখি। সরকার অমসুং আর.বি.আই.না পাইখৎখিবা থৌশিলশিং লোয়ননা গ্লোবেল কম্মোদিতী প্রাইসশিং কোমথোকপা অসিনা রিতেল ইনফ্লেসনবু আর.বি.আই.গী অপ্পর তোলরেন্সকী তার্গেৎ অদুগী মখাদা নবেম্বর ২০২২দা পুরকপা ঙমখি।
অদুম ওইনমক মসিনা চেকশিনৱা থমখি মদুদি রুপি হন্থরকপা অসিগী শীংনবা লৈজরবদু অতোপ্পা করেন্সীশিংগী হেন্না নীংথিনা পর্ফোরম তৌরি, মসিনা য়ু.এস. ফেদকী পোলিসী রেৎশিংদা মখা তানা হেনগৎলকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈহনখি। সি.এ.দি. হেনগৎহনবা অসিনসু গ্লোবেল কম্মোদিতী প্রাইসশিং অসি মখা তানা অদুমক ৱাংহনখি অমসং ভারতকী শেন্মীৎলোনগী গ্রোথ মোমেন্তম অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখি। এক্সপোর্ত স্তিম্যুলসতা হন্থরকপা অসি মখা তানা ওইথোকহনখি মরমদি ৱর্ল্দ গ্রোথ অমদি ত্রেদ তপথখিবনা চৎলিবা চহি অসিগী অনিশুবা শরুক্তা গ্লোবেল মার্কেৎ সাইজ হন্থহনখি।
মরম অসিনা গ্লোবেল গ্রোথ অসি ২০২৩দা হন্থরক্কনি প্রোজেক্ত তৌখি অমসুং মসি মথংগী লাক্লিবা চহিশিংদসু মহৌশানা হন্থরক্কনি পানখি। দিমান্দ তপথরকপা অসিনা গ্লোবেল কম্মোদিতী প্রাইসশিং হন্থহল্লবা য়াই অমসুং এফ.ৱাই.২৪দা ভারতকী সি.এ,দি. ফগৎহনগনি। অদুম ওইনমক করেন্ত একাউন্ত বেলেন্স হন্থরকপগী রিস্ক অসি দোমেস্তিক দিমান্দনা মপুং ওইনা লাকহনখিবা রিকবরীনা থোকহনখি অমসুং এক্সপোর্তশিংনসু শরুক তমখি। সি.এ.দি. অসি কুপ্না য়েংশিনবা মথৌ তাই মরমদি চৎলিবা চহি অসিগী গ্রোথ মোমেন্তম অসি মথংদা কাইথরকপা য়াই।
সর্ভে অসিনা পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইরবা ৱাফম অমা মাংদা পুথোকরকখি মদুদি মহৌশানা মমাংঙৈগী গ্লোবেল ইকনোমিক্কী চৈথেংশিং অসি ফীভম লুরমখি অদুবু মতমগা ইরোইননা কোকখি, অদুবু হায়রিবা অসি চহিচা অসিগী অহুমশুবা দিকেদতা অহোংবা লাকখি, মরমদি ২০২০দগী হৌনা গ্লোবেল ইকনোমীবু য়ামদ্রবদা চৈথেং অহুম ফংখি।
পুম্নমক অসি গ্লোবেল আউৎপুৎকী লাইচৎনা থোকহনবা কন্ত্রেক্সনদগী হৌখি মতুংদা রসিয়া-য়ুক্রেন লান্না মালেম শিনবা থুংবদা ইনফ্লেসন থোকহনখি। মতুংদা ফেদরেল রিজর্বনা লুচিংবা ইকনোমীশিংদা সেন্ত্রেল বেঙ্কশিংনা ইনফ্লেসন লাকশিন্নবা পোলিসী রেৎ ৱাংখৎলকপগা সিনক্রোনাইজ তৌদুনা পাউখুম পীখি। য়ু.এস. ফেদনা রেৎ ৱাংখৎহনবা অসিনা য়ু.এস. মার্কেৎশিংদা কেপিতেল লাকহন্দুনা য়ু.এস. দোলর অসি অয়াম্বা করেন্সীশিংগী হেনগৎহনখি। মসিনা মরম ওইরগা করেন্ত একাউন্ত দিফিসিৎ (সি.এ.দি.) হেনগৎহনখি অমসুং নেৎ ইম্পোর্তিং ইকনোমীশিংদা ইনফ্লেসনরী প্রেসরশিং হেনগৎহনখি।
রেৎ ৱাংখৎপা অমসুং লেপ্পা লৈতবা ইনফ্লেসন্না ২০২২ অমসুং ২০২৩গী আই.এম.এফ.না ওক্তোবর ২০২২গী মাগী অপদেৎ তৌরবা ৱর্ল্দ ইকনোমিক আউৎলুক মতুং ইন্না গ্লোবেল গ্রোথ ফোরকাস্ত অসি হন্থহল্লি। চিনাগী ইকনোমী শোন্থরকপা অসিনা গ্রোথ ফোরকাস্তশিং শোন্থহনখি। মোনিতরী তাইনিংগী মথক্তা গ্লোবেল গ্রোথ তপথরকপা অসিনসু নন-ফাইনান্সিএল সেক্তরগী শেন্দোনদগী গ্লোবেল ফাইনান্সিএল ক্রাইসিস থোকহনবা চাউখৎপা ইকনোমীশিংদগী ফাইনান্সিএল কন্তাজিয়ন অমা থোকহনখি।
ভারতকী ইকনোমিক রেসিলিয়েন্স অমসং গ্রোথ দ্রাইভরশিং
সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি আর.বি.আই.গী মোনিতরী তাইৎনিং তৌবা, সি.এ.দি. হেনগৎলক্লিবা অমসুং এক্সপোর্তশিংগী গ্রোথ হেনগৎলকপা অসিগুম্বা ফেক্তরশিংনা য়ুরোপকী জিওপোলিতিকেল স্ত্রাইফকী আউৎকম ওইখি। মসিগী ফীভমশিং অসিনা এফ.ৱাই.২৩দা ভারতকী ইকনোমীগী গ্রোথতা দাউনসাইদ রিস্কশিং লাকহনখি, মালেম শিনবা থুংবদা লৈবা এজেন্সী কয়ানা ভারতকী ইকনোমী শোন্থরকপা অসিগী গ্রোথ ফোরকাস্ত হন্না নৈনখি। মসিগী ফোরকাস্তশিং অসি, এন.এস.ও.না ফোঙবা এদভান্স এস্তিমেৎশিং য়াওনা হৌজিক চাদা ৬.৬-৭.০গী চাংদা লৈ।
দাউনৱার্দ রিভিজন লৈজরবসু এফ.ৱাই.২৩গী গ্রোথ এস্তিমেৎ অসি অয়াম্বা ইকনোমীশিংদগী ৱাংখি অমসুং লাইচৎ ফাওবগী দিকেদতা লৈরম্বা ভারতকী ইকনমোনীগী গ্রোথকী চাংচৎতগী খজিক্তং হেনখি।
আই.এম.এফ.না ভারত অসি ২০২২দা খোঙজেল য়াংবা শীংথানীংঙাই ওইবা ইকনোমী অনিগী মনুংদা অমা ওইগনি এস্তিমেৎ তৌখি। অকনবা গ্লোবেল হেদৱিন্দশিং অমসুং দোমেস্তিক মোনিতরী পোলিসী চেকশিল্লকপা অসি লৈখ্রবসু ভারতনা চাদা ৬.৫দগী ৭.০গী চাংদা গ্রোথ লৈগনি পানখি অমসুং মসি বেজ ইফেক্তকী কান্নবা য়াওদে। ভারতকী ইকনোমিক রেজিলিয়েন্স অসি দোমেস্তিক স্তিম্যুলসতা উবা ফংগনি মসিনা এক্সতর্নেল স্তিম্যুলু মহুৎ শিন্নবা অপনবা লৈতনা গ্রোথ লৈহনগনি। এক্সপোর্তশিংগী গ্রোথ অসি এফ.ৱাই.২৩গী অনিশুবা তাঙ্কক্তা মোদরেৎ ওইরকপা য়াই। অদুম ওইমক এফ.ৱাই.২২ অমসুং এফ.ৱাই.২৩গী অহানবা তাঙ্কক্কী মখোয়গী সর্জ অসিনা প্রদক্সন প্রোসেসশিংবু মাইল্দ এসেলরেসনদগ ক্রুজ মোদতা লাকহনখি।
মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইনভেস্তমেন্ত এক্তিবিতীশিং অসি ত্রেক্সন লাকখি। এক্সপোর্তশিংগী গ্রোথ মোদরেৎ ওইরকপা মতমদা দোমেস্তিক কঞ্জুম্পসন্দা রিবাউন্দ লাকপদা অসি ভারতকী ইকনোমীগী গ্রোথ মাংদা পুখৎনবা মতিক চানা মেচ্যুর ওই। এফ.ৱাই.২৩গী ক্যু২দা প্রাইবেৎ কঞ্জুম্পসনগী জি.দি.পি.গী পর্সেন্তেজ অসি চাদা ৫৮.৪দা লৈখি, মসি ২০১৩-১৪গী চহিশিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি, হায়রিবা আসি ত্রেদ, হোতেল অমসুং ত্রান্সপোর্তগুম্বা কন্তেক্ত-ইন্তেন্সিব সর্ভিসেসতা রিবাউন্দ লাকখি, মসিনা মমাংগী ক্বাতরগা চাংদম্নবদা এফ.ৱাই.২৩গী ক্যু২দা রিএল তর্মশিংদা চাদা ১৬কী সিক্বেন্সিএল গ্রোথ রেজিস্তর তৌখি।
অদুম ওইনমক দোমেস্তিক কঞ্জুম্পসন অসি ইকনোমী কয়াদা রিবাউন্দ লাকখি, ভারতকী রিবাউন্দ অসি মাগী স্কেলদা য়েংবদা শীংথানীংঙাই ওই। দোমেস্তিক কেপাসিতী য়ুতিলাইজেসন্দা হেনগৎলকপদা শরুক তমখি। দোমেস্তিক প্রাইবেৎ কঞ্জুম্পসন অসি নবেম্বর ২০২২দা বোয়েন্ত ওইনা লৈখি। অদুবু আর.বি.আই.গী দিসেম্বর ২০২২দা ফোঙবা কঞ্জুমর কনফিদেন্সকী খ্বাইদগী নৌবা সর্ভেগী মতুং ইন্না হৌজিক লৈরিবা অমদি ওইরিবা এমপ্লোইমেন্ত অমসুং ইনকম কন্দিসনশিংগা মরী লৈননা সেন্তিমেন্ত হেনগৎহনখি হায়রি।
সর্ভে অসিনা অতোপ্পা রিকবরী অমগী মতাংদসু ফোঙদোক্লি অমসুং হাউজিং লোনশিংগী দিমান্দা হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা হাউজিং মার্কেৎতা “পেন্ত-অপ দিমান্দ রিলিজ তৌরকপা” অসি মমি তাখি। মসিনা মরম ওইদুনা হাউজিং ইনভেন্তরীশিং হন্থরকখি, মমলশিং ৱাংখৎলক্লি অমসুং অনৌবা য়ুম শাবা হেনগৎলক্লি অমসুং মসিনা কনস্ত্রক্সন সেক্তর অসিগা অদুমক লোইনদুনা লাকপা মশীং লাকঙমদ্রবা বেকৱার্দ অমসুং ফোরৱার্দ লিঙ্কশিং স্তিম্যুলেৎ তৌখি। ভেক্সিনেসন কবরেজ য়ুনিভর্সেলাইজেসন তৌবনা হাউজিং মার্কেৎ হিংগৎহনবদা শীংথানীংঙাই ওইবা থৌদাং লৌখি মরমদি মসি লেপলিঙৈ মতমদা মাইগ্রেন্ত ৱার্কফোর্সনা অনৌবা য়ুমশিং শানবা হল্লকপা য়াখিদে।
হাউজিংগী মথক্তা কনস্ত্রক্সন এক্তিবিতী অসি মহৌশানা এফ.ৱাই.২৩দা শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎলকখি মরমদি কেন্দ্রগী সরকারগী অচৌবা কেপিতেল বজেৎ (কেপেক্স) অমসুং মাগী পব্লিক সেক্তর এন্তর্প্রাইস অসি খোঙজেল য়াংনা দিপ্লোই তৌখি।
লৈবাক্কী এস্তিমেৎ তৌখিবা কেপেক্স মলতিপ্লায়রগী মতুং ইন্না লৈবাক্কী ইকনোমিক আউৎপুৎ অসি কেপেক্সকী শরুক্কী য়ামদ্রবদা শরুক মরি হেনগৎলকপা য়ানা লৈ। এগ্রিগ্রেৎ ওইনা রাজ্যশিংনা মখোয়গী কেপেক্স প্লানশিংগা লোয়ননা নিংথিনা পর্ফোরম তৌরি। কেন্দ্র সরকারগুম্না রাজ্যশিংদা কেপিতেল ৱার্ক্কীদমক কেন্দ্রগী গ্রান্ত-ইন-এদ অমসুং চহি ৫০ চাংনা শীংগৎপা য়াবা শন্দোই য়াওদবা লোন্না ঙাকলৌ পীরি।
লোয়ননা ভারত সরকারগী হৌখিবা বজেৎ অনিদা লৈখিবা কেপেক্স থ্রস্ত অসি লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর গেপশিং খক্তমক কোকহনগদবা তোখাইবা থৌশিল অমা ওইখিদে। মসি নন-স্ত্রেতেজিক পি.এস.ই.গী ভেকেসন (দিসইনভেস্তমেন্ত) অমসুং মথৌ তৌদ্রবা পব্লিক সেক্তর এসেৎশিংনা ক্রাউদিং-ইন প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তপু ইকনোমিক লেন্দস্কেপ অমা হেনগৎহনবদা পান্দম থমখিবা স্ত্রেতেজিক পেকেজকী শরুক অমা ওইখি।
দিবেলপমেন্ত অহুমনা মসি ঙাকলৌ পীখি অহানবদা এফ.ৱাই.২দা কেপেক্স বজেৎ অসি শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎহনবদা লোয়ননা মাগী চাদিং তৌবগী চাং ৱাংবা, অনিশুবদা দাইরেক্ত রিভেন্যু কল্লেক্সনশিং অসি চাউনা বাউয়েন্ত ওইখি অমসুং জি.এস.তি. কল্লেক্সনশিংসু মান্নখি, মসিনা বজেৎকী ফিস্কল দেফিসিৎ মনুংদা কেপেক্স বজেৎ মপুং ফানা হেনগৎহনখি। রিভন্যুগী চাদিংদা গ্রোথ লাকপা অসিনা কেপেক্সকী গ্রোথ হেন্না ৱাংনবা লম্বী য়াৎখি অমসুং অহুমশুবদা ২০২২গী জনুৱারী-মার্চ ক্বাতরদা প্রাইবেৎ সেক্তর ইনভেস্তমেন্তদা পিক-অপ লাকখি। খুদমশিংনা তাক্লি মদুদি লাউথোকখিবা প্রোজেক্তশিং অমসুং প্রাইবেৎ প্লেয়রশিংনা চাদিং তৌবা কেপেক্সকী ত্রেন্দ অসিদা হেনগৎলক্লি।
অমরোমদা এক্সপোর্ত দিমান্দদা হেনগৎলকপা, কঞ্জুম্পসন্দা রিবাউন্দ লাকপা অমসুং পব্লিক কেপেক্সনা কোর্পোরেৎশিংগী ইনভেস্তমেন্ত/মেন্যুফেকচরিং এক্তিবিতীশিংগী রিকবরীদা শরুক তমখি, মখোয়গী মপাঙ্গল কনবা বেলেন্স শিৎশিংনা মখোয়গী চাদিংগী থৌরাংশিং ফংনবা হোৎনবদা চাউনা শরুক তমখি। মমাংগী দিকেদকী মনুংদা ইন্তর্নেস্নেল সেতলমেন্তশিংগীদমক বেঙ্কশিংগী নন-ফাইনান্সিএল দেতকী দেতা মতুং ইন্না ভারতকী নন-ফাইনান্সিএল প্রাইবেৎ সেক্তর দেত অমসুং নন-ফাইনান্সিএল কোর্পোরেৎ দেত অস চাদা ৩০গী পোইন্তশিংদা হন্থরকখি।
ভারত্তা বেঙ্কিং সেক্তরনা ক্রেদিৎকী ইয়র-ওন-ইয়র গ্রোথকী ক্রেদিৎকী দিমান্দদা চপ মান্না খোঙথাংশিং লৌখৎখি, ২০২২গী জনুৱারী-মার্চ ক্বাতরদা দবল-দিজিৎ ওইখি অমসুং অয়াম্বা সেক্তরশিংদা হেনগৎলক্লি।
পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংগী ফাইনান্সশিংনা চাউনা তর্ন অরাউন্দ লাকপা উবা ফংখি লোয়ননা চাং নাইনা ইন্তর্ভেলশিংদা শেন্দোংশিং বুক তৌখি অমসুং মখোয়গী নন-পর্ফোরমিং এসেৎশিং (এন.পি.এ.শিং) অসি ইনসোলভেন্সী এন্দ বেঙ্করপ্সী বোর্দ ওফ ইন্দিয়া (আই.বি.বি.আই.)গী রিসোল্যুসন/লিক্বিদেসনগীদমক ফাস্ত-ত্রেক ওইহল্লি। মসিগা লোয়ননা সরকারনা পি.এস.বি.শিং নীংথিনা কেপিতেলাইজ তৌনবা বজেতরী সপ্পোর্ত মরাং কাইনা পীরি, মসিনা মখোয়গী কেপিতেল রিস্ক-ৱেৎ এদজস্তেদ রেসিও (সি.আর.এ.আর.) অসি এদিক্বেসীগী থ্রেসহোল্দদগী ৱাংনা অদুমক লৈখি। ফাইনান্সিএলগী শক্তিনা এফ.ৱাই.২৩দা বেঙ্কশিংবু কোর্পোরেৎ বোন্দশিং অমসুং এক্সতর্নেল কম্মর্সিএল বোরোৱিংশিং (ই.সি.বি.শিং)না পীবা অতাবা দেত ফাইনান্সিংগীদমক বেঙ্কশিংবু মতেং পাংখি।
আর.বি.আই.না এফ.ৱাই.২৩দা হেদলাইন ইনফ্লেসন অসি চাদা ৬.৮দা প্রোজেক্ত তৌখি, মসি মাগী তার্গেৎ রেঞ্জকী ৱাংমদা লৈ। মসিগা ইরোইননা প্রাইবেৎ কঞ্জুম্পসন দেতর তৌবা ৱাংদে অমসুং ইনভেস্ত তৌনবা শোনবদি ওইখিদে।
ভারতকী ইকনোমীদা মেক্রোইকনোমিক্স অমসুং গ্রোথকী শীংনবশিং
লাইচৎকী শাফু অনিগী মতুংদা এফ.ৱাই.২১দা জি.দি.পি. কনত্রেক্সন ময়েক শেংনা উবা ফংখি, ওমিক্রোনগী অহুমশুবা ৱেবতা ভাইরসতগী থুনা রিকবরী তৌবনা ২০২২গী জনুৱারী-মার্চ ক্বাতরদা ইকনোমিক আউৎপুৎ হন্থহনবা ঙমখি। এফ.ৱাই.২২দা আউৎপুৎ অসি এফ.ৱাই.২০গী প্রি-পেন্দেমিক লেবেলদগী হেনখি লোয়ননা ভারতকী ইকনোমী অসি লৈবাক কয়াদগী মপুং ফানা রিকবরী তৌখি। অদুম ওইনমক য়ুরোপকী লান অসিনা এফ.ৱাই.২৩গী ইকনোমিক গ্রোথ অমসুং ইনফ্লেসনগী এক্সপেক্তেসন হন্না য়েংশিনবা তাখি। লৈবাক্কী রিতেল ইনফ্লেসন সিসু নবেম্বর ২০২২দা চাদা ৬কী তার্গেৎ রেঞ্জকী অপ্পর এন্দগী মখাদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা থা তরাদা তার্গেৎ রেঞ্জকী মথক্তা লৈখি।
মসিনা হায় গ্লোবেল কম্মোদিতীগী মমলশিং অসি কোমথোকখি অদুবু প্রি-কনফ্লিক লেবেলশিংগা চাংদম্নবদা অদুমক ৱাংখি অমসুং মখোয়না মখা তানা সি.এ.দি. হেনগৎহনখি। এফ.ৱাই, ২৩গী ওইনা ভারতনা সি,এ.দি. ফাইনান্স তৌনবা ফোরেক্স রিজর্ব মরাং কাইনা লৈখি অমসুং ইন্দিয়ন রুপিগী ভোলেতিলিতী মেনেজ তৌনবা ফোরেক্স মার্কেৎতা খোঙথাং পাইখৎখি।
আউৎলুক: ২০২৩-২৪
২০২৩-২৪গী আউৎলুক্কী মখা পোন্না সর্ভেনা হায় ভারতনা লাইচৎতগী রিকবরী তৌরকপা অসি খোঙজেল য়াংখি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিদা গ্রোথ লৈবা অসি সোলিদ দোমেস্তিক দিমান্দনা ঙাকলৌ পীখি অমসুং কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তদা হেনগৎলকখি। মসিনা হায় মদুদি অফবা ফাইনান্সিএলনা মতেং পাংশিন্দুনা অনৌবা প্রাইবেৎ সেক্তর কেপিতেল ফোর্মেসন সাইকলগী খুদমশিং অসি ময়েক শেংখি অমসুং হেন্না মরু ওইখি।
বজেৎতা পুথোকখিবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা শরুক ২.৭ হেনগৎলকখি। গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স হৌদোকপা অমসুং ইনসোলভেন্সী অমসুং বেঙ্করপ্সী কোদনা ইকনোমীগী ইফিসিএন্সী অমসুং ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহনখি অমসুং ফাইনান্সিএল দিস্সিপ্লিন অমসুং কমপ্লায়েন্স লৈহনখি।
গ্লোবেল গ্রোথ অসি আই.এম.এফ. ৱর্ল্দ ইকনোমিক আউৎলুক, ওক্তোবর ২০২২গি মতুং ইন্না ২০২২দা চাদা ৩,২ তপথরম্বদগী ২০২৩দা চাদা ২.৭ তপথকনি হায়খি। তম্বা ঙমলক্তবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা ইকনোমিক আউৎপুৎতা গ্রোথ তপথরকপনা ত্রেদ গ্রোথ তপহনখি। মসি ৱর্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসনগী গ্লোবেল ত্রেদতা গ্রোথ অসি ২০২২দা চাদা ৩.৫ ওইরম্বদগী ২০২৩দা চাদা ১.০দা তপথগনি হায়না ফোরকাস্ত তৌবদা উবা ফংখি।
এক্সতর্নেলগী লমদা করেন্ত একাউন্ত বেলেন্সকী খুদোংথিবশিং অসি লম কয়ামরুমদগী লাকহনখি। অমরোমদা পোৎকী মমলশিং অসি কা হেন্না ৱাংলমবদগী হন্থরকখি, মখোয় আসি হৌজিক প্রি-কনফ্লিক লেবেলশিংদগী অদুমক ৱাংনা লৈরি। পোৎকী মমলশিং ৱাংলিঙৈদা মপাঙ্গল কনবা দোমেস্তিক দিমান্দনা ভারতকী অপুনবা ইম্পোর্ত বিল হেনগৎহনখি অমসুং করেন্ত একাউন্ত বেলেন্সতা খুদোংচাদবা ফীভমশিং লাকহনবদা শরুক তমখি।
শাংনা ইনফ্লেসন থোকপনা তাইৎনিং সাইকল শাংদোকহনবা য়াই মরম অসিনা বোরোৱিং কোস্তশিং অসি ‘মতম শাংনা ৱাংনা লৈহনবা’ য়াই। অসিগুম্বা ফীভমদা গ্লোবেল ইকনোমী অসি এফ.ৱাই,২৪দা লো গ্রোথনা মশক তাকপা য়াই। অদুম ওইনমক সবদ্যু গ্লোবেল গ্রোথকী ফীভমনা খুদোংচাবা অনি পীখি – থাওগী মমল মতম শাংনা তানা লৈগনি অমসুং ভারতকী সি.এ.দি. অসি হৌজিক প্রোজেক্ত তৌখিবদগী ফগৎলক্কনি। অপুনবগী এক্সতর্নেলগী ফীভম অসি অদুমক লাকশিনবা ঙমগনি।
ভারতকী ইনক্লুসিব গ্রোথ
সর্ভে অসিনা হায়খি মদুদি থবকশিং পীরবা মতমদা গ্রোথ ইনক্লুসিব ওইখি। ওফিসিএল অমসুং অনওফিসিএল সোর্সশিংনা ফোঙদোকখি মদুদি এমপ্লোইমেন্ত লেবেল অসি চৎলিবা শেনবা চহিদা হেনগৎলকখি মরমদি পেরিওদিক লেবর ফোর্স সর্ভে (পি.এল.এফ.এস.)না চহি ১৫ অমসুং মথক্কী মীওইশিংগী অর্বান অনএমপ্লোইমেন্ত রেৎ অসি চহি অমগী মতুংদা (সেপ্তেম্বর ২০২২না লোইশিনখিবা ক্বাতর) সেপ্তেম্বর ২০২১না লোইশিনখিবা ক্বাতরদা চাদা ৯.৮ ওইরম্বদগী চাদা ৭.২দা হন্থরকখি। মসিগা লোয়ননা লেবর ফোর্স পার্তিসিপেসন রেৎ (এল.এফ.পি.আর.)দসু হেনগৎলকখি মসিনা এফ.ৱাই.২৩দা লাইচৎনা থোকহনখিবা অপনবা অদুগী ইকনোমী অসি চাউখৎহনবা ঙমখি।
এফ.ৱাই.২১দা সরকারনা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম লাউথোকখি মসিনা ফাইনান্সিএল দিস্ত্রেসতগী মাইক্রো, স্মোল, মেদিয়ম এন্তর্প্রাইসশিংবু ঙাকথোকপদা মাইপাকখি। অনৌবা সি.আই.বি.আই.এল. রিপোর্ত অমনা (ই.সি.এল.জি.এস. ইনসাইৎস, ওগস্ত ২০২২)না স্কিম অসিনা ই.সি.এল.জি.এস. ফংলিবা বোরোৱরশিংগী চাদা ৮৩না মাইক্রো-এন্তর্প্রাইসশিং ওইবগা লোয়ননা কোবিদকী চৈথেং অসি মায়োক্নবদা এম.এস.এম.ই.শিংগী মতেং পাংখি হায়না উৎখি। মাইক্রো য়ুনিৎশিং অসিগী মরক্তা শরুক তঙ্খাই অমদি লুপা লাখ ১০দগী তানা ওভরওল এক্সপোজর ফংখি।
মখা তানা সি.আই.বি.আই.এল. দেতানা ই.সি.এল.জি.এস. বোরোৱরশিংনা ই.সি.এল.জি.এস. গীদমক ইলিজিবল ওইবা অদুবু মসি ফংদবা এন্তর্প্রাইসশিংদগী নন-পর্ফোরমিং এসেৎ রেৎশিং তাখি। মখা তানা এফ.ৱাই.২১দা হন্থরুরবা মতুংদা এম.এস.এম.ই.শিংনা পীবা জি.এস.তি. অসি হাইগৎলকখি অমসুং হৌজিক্না এফ.ৱাই.২০গী প্রি-পেন্দেমিক লেবেল হেনখ্রে মসিনা অপীকপা বিজিনেসশিংগী ফাইনান্সিএল রেজিলিয়েন্স অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগী মাইকৈদা তার্গেৎ তৌবা প্রি-এম্পতিব ওইবা সরকারগী থৌশিলগী কান্নবা অদু মমি তারি।
অদুম ওইনমক, মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী এক্ত (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.)গী মখাদা সরকারনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা স্কিম অসিনা অতোপ্পা কেতগোরীদগী “মশাগী লমদা থবক তৌবা” অসিগা মরী লৈনবা এসেৎশিং খোঙজেল খ্বাইদগী য়াংনা শেম্লি। মসিগী মথক্তা পি.এম.-কিসানগুম্বা স্কিমশিংনা খুঙ্গংগী মীশিংগী শরুক তঙ্খাই কোনশিন্দুনা য়ুমথোংশিংদা কান্নবা পীরি, অমসুং পি.এম. গরিব কল্যান অন্ন য়োজনানা লৈবাক অসিদা লাইরবা কোকহনবদা চাউনা শরুক তমখি।
জুলাই ২০২২গী য়ু,এন.দি.পি. রিপোর্তনা হায় মদুদি ভারতকী হন্দক্কী ইনফ্লেসনরী ইপিসোদ অসিনা নীংথিনা তার্গেৎ তৌবা সপ্পোর্তনা মরম ওইদুনা অতাবা পোভর্তী ইম্পেক্ত অমা পীগনি। মসিগী মথক্তা নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে (এন.এফ.ঐচ.এস,)না ভারত্তা এফ.ৱাই.১৬তগী এফ.ৱাই.২০ ফাওবগী জেন্দর, ফর্তিলিতী রেৎ, য়ুমথোং অমদা তঙাই ফদবশিং অমসুং নুপীদা শক্তি পীবা অসিগুম্বা হীরমশিং কোনশিল্লিবা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগী ইন্দিকেতরশিং ফগৎলকই উৎলি।
হৌজিক ফাওবদা ভারতনা মাগী ইকনোমিক রেজিলিয়েন্সতা লৈবাক্কী থাজবা অদু নৌনা পোকহনখি মরমদি মসিনা থৌওং অসিদা গ্রোথ মোমেন্তম মাংহনবা তৌদনা রসিয়া-য়ুক্রেন লান্না থোকহনবা এক্সর্নেল ইমবেলেন্সশিং হন্থহনবগী শীংনবা অদু মায়োক্নখি। ভারতকী স্তোক মার্কেৎশিং অসি সি.ৱাই.২২দা পোজিতিব রিতর্ন লাকখি, মসি ফোরেন পোর্তফোলিও ইনভেস্তরশিংগী ৱিদ্রোৱেলশিংনা অকাইবা পীখিদে। ভারতকী ইনফ্লেসন রেৎ অসি চাউখৎপা লৈবাক অমদি লমদম কয়ামরুমগা চাংদম্নবদা মাগী তোলরেন্স রেঞ্জকী মথক্তা লৈখি।
ভারত অসি পি.পি.পি.দা য়েংবদা মালেমগী ওইনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইরি অমসুং মার্কেৎ একচেঞ্জ রেৎশিংদা মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা ওইরি। লৈবাক্কী সাইজকী মতুং ইন্না এফ.ৱাই.২৩গী ভারতকী ইকনোমী অসি মমাংদা মাংখিবা অদু “অমুক হঞ্জিনহনবা”, লেপলুরবা অদু “অমুক হৌবা”, অমসুং লাইচৎ অমদি য়ুরোপকী লান্না মরম ওইদুনা তপথরুরবা অদু “অমুক হন্না থৌনা হাপ্পা” ঙমখি পানখি।
গ্লোবেল ইকনোমীনা অখন্নবা শীংনবা মপৈ অমা মায়োক্নখি
সর্ভেনা হায়রি গ্লোবেল ইকনোমীনা শীংনবা তরুক মায়োক্নখি। কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা শেন্মীৎলোনগী অপনবশিং, রসিয়া-য়ুক্রেনগী লান অমসুং মসিনা সপ্লাই চেন্দা মপুং ওইনা চীঞ্জাক, থাও অমসুং হরদাআ অপনবা থোকহনবগা লোয়ননা পীরিবা অচৌবা শাফু অমসুং ইনফ্লেসন লাকশিন্নবা পোলিসরী রেৎ ৱাংখৎপগা সিনক্রোনাইজ ওইবা ফেদরেল রিজর্বনা লমজিংবা ইকনোমীশিংদা লৈরিবা সেন্ত্রেল বেঙ্কশিংগী রেস্পোন্দ অসিনা য়ু.এস. দোলর এপ্রিসিএসন তৌবা অমসুং নেৎ ইম্পোর্তিং ইকনোমীশিংদা করেন্ত একাউন্ত দেফিসিৎশিং (সি.এ.দি.) হেনগৎলকপা অসিগুম্বা শীংনবা অহুম। মরিশুবা শীংনবা অসি গ্লোবেল স্তেগফ্লেসনগী হীরমশিংগা লোয়ননা থোরকপনা লৈবাকশিংনা মখোয়গী মশাগী ইকনোমিক স্পেস ঙাকশেনবগী তঙাই ফদবা অমা ফাওহনখি মসিনা অপুনবা গ্রোথতা অকাইবা পীরিবা ক্রোস-বোর্দর ত্রেদ তপথহল্লি। মসিগা লোয়ননা মঙাশুবা শীংনবা অসি চিনা মাগী পোলিসীশিংনা চাউনা তপথহনখিবা অসিদগী লাকখি। গ্রোথতা পীরিবা তরুকশুবা ময়াই ওইরপ কনবা শীংনবা অসি এজুকেসন অমসুং ইনকম-লাক্নবগী খুদোংচাবা মাংবনা মরম ওইদুনা পুরকপা লাইচৎকী অকিবা অসিনা ওইখি।
সর্ভে অসিনা হায় মদুদি মালেমগী লেমহৌরিবা শরুক অসিগুম্না ভারতসু মসিগী শীংনবশিং অসি মায়োক্নখি অদুবু অয়াম্বা ইকনোমীশিংদগী হেন্না শাফনা মায়োক্নবা ঙমখি।
হৌখিবা থা তরামাথোই অসিদা মালেমগী ইকনোমীনা চহি অনিদা লাইচৎনা থোকহনখিবা অপনবা কয়াদগী শীংনবা মায়োক্নখি। ক্রুদ ওইল, নেচরেল গ্যাস, হার অমসুং গেহু অসিগুম্বা মরু ওইবা পোৎলমশিংগী মমলশিং ৱাংখৎলকপা অসিনা চৈথেং পীখি। মসিনা গ্লোবেল ইকনোমিক রিকবরীনা থোকহনবা ইনফ্লেসনরী প্রেসরশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখি, মসি অচৌবা ফিস্কল স্তিম্যুলি অমসুং অল্ত্রা-এক্কোমোদেতিব মোনিতরী পোলিসীশিংনা ঙাকলৌ পীখি। গ্লোবেল ফিস্কল এক্সপান্সন অমসুং মোনিতরী ইজিং, হিস্তোরিকেল হাইয়শিং ব্রিচ তৌবনা এদভান্স ইকনোমীশিংদা ইনফ্লেসন থোকহনখি। পোৎকী মমল ৱাংখৎলকপনা ইমর্জিং মার্কেৎ ইকনোমীশিংদা ইনফ্লেসন ৱাংহনখি, মসি মখোয়গী সরকারশিংনা ২০২০দা আউৎপুৎ কন্ত্রেক্সন কোকহন্নবা কেলিব্রেতেদ ফিস্কল স্তিম্যুলু পাইখৎপনা মরম ওইরগা ইনফ্লেসন জোন নেম্না লৈহনখি।
সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি ইনফ্লেসন অমসুং মোনিতরী তাইৎনিংনা ইকনোমীশিংদা বোন্দ য়িল্দশিং কনখৎহনখি অমদি মসিনা মরম ওইরগা মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা অয়াম্বা ইকনোমীশিংদগী ইক্বিতী কেপিতেলগী আউৎফ্লো অসি মহৌশাগী সেফ-হেবেন মার্কেৎ য়ু.এস.তা লাকহনখি। কেপিতেল ফ্লাইৎনা য়ু.এস. দোলর অসিবু অতোপ্পা করেন্সীশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনখি – য়ু.এস. দোলর ইন্দেক্স অসি জনুৱারী অমসুং সেপ্তেম্বর ২০২২গী মরক্তা চাদা ১৬.১দা হেনগৎহনখি। অতোপ্পা করেন্সীশিংগী দেপ্রিসিএসন অসিনা সি,এ.দি হেনগৎহনখি অমসুং নেৎ ইম্পোর্তিং ইকনোমিশিংদা ইনফ্লেসনরী প্রেসরশিং হেনগৎহল্লি।