ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆର ମୋପାଠାରେ ଗ୍ରିନଫିଲ୍ଡ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ କଲେ
‘‘ଗୋଆ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ନେହ ତଥା ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରତିବଦଳରେ ଏହି ବିକଶିତ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା’’
‘‘ମନୋହର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଜରିଆରେ ପାରିକର ଜୀ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ରହିବେ’’
‘‘ପୂର୍ବରୁ, ଯେଉଁ ସ୍ଥାନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି ଥିଲା, ସେସବୁକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲା’’
‘‘ପୂର୍ବ ୭୦ ବର୍ଷରେ ୭୦ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ତୁଳନାରେ ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ୭୨ ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି’’
‘‘ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ହୋଇଛି ଭାରତ’’
‘‘ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତ ଯାହା କି ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ଛାପ ଛାଡ଼ିଛି, ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି’’
‘‘ଯାତ୍ରାକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମୃଦ୍ଧ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି’’
‘‘ଆଜି, ୧୦୦% ସନ୍ତୃପ୍ତି ମଡେଲର ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରିଛି ଗୋଆ’’
11 DEC 2022 7:50PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ଗୋଆରେ ମୋପା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୧୬ ନଭେମ୍ବରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିଲା । ୨,୮୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକରଣ ଆଧାରରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଭବନ, ରନୱେରେ ଏଲ୍ଇଡି ଲାଇଟ୍, ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ, ରିସାଇକ୍ଲିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଷ୍ଟେଟ-ଅଫ-ଦି-ଆର୍ଟ ସିୱେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ଏହିଭଳି ଅନ୍ୟ ସୁବିଧା ଆଦି ରହିଛି । ପ୍ରାଥମିକ ଭାବେ, ବିମାନବନ୍ଦରର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୪.୪ ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀ(ଏମପିପିଏ)ଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା କି ୩୩ ଏମପିପିଏ କ୍ଷମତାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇପାରିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋପାରେ ଗ୍ରିନଫିଲ୍ଡ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଗୋଆକୁ ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ନିଜ ଗସ୍ତକୁ ମନେପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଆର ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସ୍ନେହ ଓ ଭଲପାଇବାକୁ ବିକାଶ ଆକାରରେ ସୁଧ ସହିତ ପରିଶୋଧ କରାଯିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ବିକଶିତ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ ହେଉଛି ଉକ୍ତ ଅନୁଗ୍ରହ ଫେରାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଉଦ୍ୟମ ।’’ ସ୍ୱର୍ଗତ ମନୋହର ପାରିକରଙ୍କ ନାମରେ ବିମାନବନ୍ଦରର ନାମକରଣ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଅତୀତରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଟିପ୍ପଣୀ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ଆବଶ୍ୟକତା ବି ନ ଥିଲା । ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ, ଯେଉଁ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଅତି ଜରୁରି ଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକ ଅବହେଳିତ ରହିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଗୋଆ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଏହାର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।’’ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ଯୋଜନା କରିଥିବା ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସରକାରକୁ ମନେପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାରୁ ବାହାରିବା ପରେ ଉଦ୍ୟମରେ ହୋଇଥିବା ଅଭାବବୋଧକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧୁରା ରହିଯାଇଥିବା ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କି ୨୦୧୪ରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ବିମାନବନ୍ଦର କାମକୁ ନୂଆ ଗତି ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ୬ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଇନଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଓ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ, ଆଜି ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର କାମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ବିମାନବନ୍ଦର ପାଖରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୪୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ଭାଳିବା ପାଇଁ ସୁବିଧା ରହିଛି, ଯାହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ୩.୫ କୋଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଯାଇ ପାରିବ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଲାଭ ବ୍ୟତୀତ, ଦୁଇଟି ବିମାନବନ୍ଦରର ଉପସ୍ଥିତି ଗୋଆ ପାଇଁ କାର୍ଗୋ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ ଭାବେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନୋହର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଶାସନର ପରିବର୍ତ୍ତିତ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଥିଲାବାଲା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କୁଳୀନ ବ୍ୟାପାର ଥିଲା । ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ବିମାନଯାତ୍ରା ଇଚ୍ଛାର ଏହି ଉପେକ୍ଷା କାରଣରୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚାରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ନିବେଶ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ସତ୍ତ୍ୱେ ବିମାନଯାତ୍ରାରେ ପଛୁଆ ରହିଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରଥମ ୭୦ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୭୦ ଥିଲା ଏବଂ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସରକାର ଦୁଇଟି ସ୍ତରରେ କାମ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମତଃ, ବିମାନବନ୍ଦର ନେଟୱର୍କ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଉଡ଼ାଣ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ତାହାର ପୂର୍ବ ୭୦ ବର୍ଷରେ ୭୦ ତୁଳନାରେ ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ୭୨ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଦେଶରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଗୁଣା ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ବର୍ଷ ୨୦୦୦ରେ କେବଳ ୬ କୋଟି ଯାତ୍ରୀ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେ (ଠିକ ମହାମାରୀ ପୂର୍ବରୁ) ବିମାନଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ି ୧୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥିଲା । ଉଡ଼ାଣ ଯୋଜନାରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଉଡ଼ାଣ ଭରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଏହିସବୁ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ହୋଇଯାଇି ।’’
ଉଡ଼ାଣ ଯୋଜନାର ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରେ ଏକାଡେମିକ ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଏକ କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ହେବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଳ୍ପ ଦୂରତା ପାଇଁ ରେଳ ପରିବର୍ତ୍ତେ ବିମାନ ଟିକେଟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବା ଧାରା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଟିପ୍ପଣୀ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଦେଶରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ନେଟୱର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି, ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବହନ ପସନ୍ଦ ସାଧନ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଫ୍ଟ ପାୱାରକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ, ଯେବେ କି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯେମିତି ମଜଭୁତ ହୋଇଥାଏ, ବିଶ୍ୱ ସେହି ରାଷ୍ଟ୍ର ବାବଦରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥାଏ ଏବଂ ତାହା ଆଡ଼କୁ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ ।’’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ଉପରେ ଏକ ନଜର ପକାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ଯେଉଁଠି ବିଦ୍ୱାନ, ଯାତ୍ରୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ, ଉଦ୍ୟୋଗପତି ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ଭୂମିକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ସାମ୍ନା କରାଯାଇଥିବା ଗୋଲାମୀର ଅନ୍ଧାକାର ସମୟ ଉପରେ ବି ଅବସୋସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରା ସମାନ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶ ପ୍ରତି ଛବି ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ନୂଆ ଭାରତ ଅଟେ ଯାହା ବୈଶ୍ୱିକ ମଞ୍ଚରେ ନିଜ ଛାପ ଛାଡ଼ୁଛି ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି ।’’ ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଏହାର ଉପାୟକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅନେକ ବିଦେଶୀ ଭାରତର କାହାଣୀ ବଖାଣୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଗତ ୮ବର୍ଷରେ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ ବନାଇବା ଏବଂ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରୋଫାଇଲରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ତାଲିକା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଭିସା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବା, ଆଗମନ କ୍ଷଣି ଭିସା ସୁବିଧାରେ ସୁଧାର, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ତିମ-ମାଇଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି, ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ, ମୋବାଇଲ ଏବଂ ରେଳ ସଂଯୋଗ ବାବଦରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଉପାୟଗୁଡ଼ିକର ପରିଣାମ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି । ୨୦୧୫ରେ ଭାରତରେ ଘରୋଇ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ସଂଖ୍ୟା ୧୪ କୋଟି ଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତବର୍ଷ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ି ପାଖାପାଖି ୭୦ କୋଟି ହୋଇଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଗୋଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସୁଧାର ନେଇ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘୨୦୧୪ରୁ ରାଜ୍ୟରେ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ହୋଇଛି । ଗୋଆରେ ଯାତାୟାତ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି । କୋଙ୍କଣ ରେଳପଥର ବିଦୁ୍ୟତକରଣ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରୁଛି ।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, କନେକ୍ଟିଭିଟି ବୃଦ୍ଧି ବ୍ୟତୀତ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ସ୍ମାରକ, କନେକ୍ଟିଭିଟି ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣରେ ସୁଧାର ଆଣି ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଦେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଉଦ୍ୟମର ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଅଗୋଡ଼ା ଜେଲ ପରିସର ସଂଗ୍ରହାଳୟର ବିକାଶ ନେଇ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ମାରକଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ କୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଦ୍ୱାରା ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ସ୍ମାରକଗୁଡ଼ିକୁ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧାଜନକ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସମାନ ମହତ୍ତ୍ୱ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ବି ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆ ଅଭିଯାନ’ର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଜୀବନକୁ ସହଜ ବନାଇବା ଏବଂ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବା ପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ଯେ କୌଣସି ନାଗରିକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ରୁହନ୍ତୁ । ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଆଜି, ଗୋଆ ୧୦୦% ସନ୍ତୃପ୍ତି ମଡେଲର ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ ହୋଇଯାଇଛି ।’’ ଏଥିସହ ରାଜ୍ୟରେ ଜାରି ରହିଥିବା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଗୋଆ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ, ଗୋଆ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ପି ଏସ ଶ୍ରୀଧରନ ପିଲ୍ଲାଇ, କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାଏକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ଏବଂ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆରେ ମୋପା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ୨୦୧୬ ନଭେମ୍ବରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରାୟ ୨,୮୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଭବନ, ରନୱେରେ ଏଲଇଡି ଲାଇଟ, ବର୍ଷା ଜଳ ଅମଳ ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ସୁବିଧା ସହ ଷ୍ଟେଟ-ଅଫ-ଦି-ଆର୍ଟ ସିୱେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଆଦି ଭଳି ଅନ୍ୟ ସୁବିଧା ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହା ୩-ଡି ମନୋଲିଥିକ ପ୍ରିକାଷ୍ଟ ବିଲଡିଂ, ଷ୍ଟାବିଲରୋଡ, ରୋବୋମେଟିକ ହୋଲୋ ପ୍ରିକାଷ୍ଟ ୱାଲ, ଏବଂ ୫ଜି କମ୍ପାଟିବଲ ଆଇଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି କିଛି ସର୍ବୋକ୍ରୃଷ୍ଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣାଇଛି । ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର କିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ବିମାନକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ରନୱେ, ବିମାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ରାତି ପାର୍କିଂ ସୁବିଧା ସହ ୧୪ ପାର୍କିଂ ବେ, ସେଲ୍ଫ ବ୍ୟାଗେଜ ଡ୍ରପ ସୁବିଧା, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ତଥା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏୟାର ନାଭିଗେସନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ବିମାନବନ୍ଦରର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୪.୪ ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀ (ଏମପିପିଏ)ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ, ଯାହାକୁ ୩୩ ଏମପିପିଏର ସନ୍ତୃପ୍ତି କ୍ଷମତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଯାଇ ପାରିବ । ବିମାନବନ୍ଦର ରାଜ୍ୟର ସାମାଜିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବ । ଏଥିରେ ଅନେକ ଘରୋଇ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟକୁ ସିଧା ଯୋଡୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ ଭାବେ ସେବା ଦେବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି । ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ମଲଟି ମୋଡାଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ଯୋଜନା ବି ରହିଛି ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ହେବା ସହ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ଆଗନ୍ତୁକଙ୍କୁ ଗୋଆର ଅନୁଭୂତି ବି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ବିମାନବନ୍ଦରରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଅଜୁଲେଜୋସ ଟାଇଲ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଗୋଆର ମୂଳ ସାମଗ୍ରୀ ଅଟେ । ଏଠାକାର ଫୁଡ କୋର୍ଟରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ଗୋଆ କ୍ୟାଫେର ଆକର୍ଷଣୀୟ ଝଲକ ବି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏଥିରେ ପୁରୁଣା ସାମଗ୍ରୀର ବଜାର ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ର ରହିବ, ଯେଉଁଠି ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗର ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀଙ୍କୁ ନିଜ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ ତଥା ବିପଣନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବେ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates greenfield International Airport in Mopa, Goa
“This advanced airport terminal is an attempt to return the affection and blessings of people of Goa”
“Through Manohar International Airport, Parikkar Ji will remain in the memories of all the commuters”
“Earlier, places that were in dire need of infrastructural development remained neglected”
“In last 8 years, 72 new airports came compared to 70 airports in earlier 70 years”
“India has become the world’s third-largest aviation market”
“India of the 21st Century is New India which is making a mark on the global platform, and as a result, the perspective of the world is changing rapidly”
“Efforts have been made to improve ease of travel and enhance tourism profile of the country”
“Today, Goa has become the perfect example of a 100% saturation model”
11 DEC 2022 7:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Mopa International Airport, Goa. The foundation stone of the airport was laid by the Prime Minister in November 2016. Developed at a cost of around Rs 2,870 crores, the airport has been built on the theme of sustainable infrastructure and comprises a solar power plant, green buildings, LED lights on the runway, rainwater harvesting, state-of-the-art sewage treatment plant with recycling facilities, among other such facilities. Initially, phase I of the Airport will cater to around 4.4 million passengers per annum (MPPA), which can be expanded to a saturation capacity of 33 MPPA.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated all the citizens of Goa and the country for the inauguration of the greenfield airport in Mopa. Recalling his visits to Goa in the last eight years, the Prime Minister asserted that the love and affection shown by the people of Goa towards him will be repaid with interest in the form of development. “This advanced airport terminal is an attempt to return the favour” he added. He expressed happiness that the Airport is named after the late Manohar Parrikar.
Remarking on the approach towards infrastructural development by the governments in the past, the Prime Minister said that the vote bank had been the first priority instead of the needs and requirements of the citizens. The Prime Minister underlined that thousands of crores were spent on projects that were not even required. As a result, the places that were in dire need of infrastructural development remained neglected. “Goa International Airport is a clear example of this”, he added. Recalling Atal Bihari Vajpayee’s government that had initially planned this airport, the Prime Minister lamented the lack of effort after his government was out of power and the project remained abandoned for many years. In 2014, the Prime Minister said that once the Double Engine Government came to the scene, work on the airport gained new momentum and he laid the foundation stone 6 years ago despite legal hurdles and the pandemic, this airport is ready to function today. The airport has the facility to handle about 40 lakh passengers per year which can be scaled up to 3.5 crores in future. Apart from tourism benefits, the presence of two airports has created new opportunities for Goa as a cargo hub.
The Prime Minister pointed out that Manohar International Airport is proof of the changed working style and approach to governance. He said before 2014, air travel was an elite affair for well-to-do people. This neglect of the common citizen’s desire for air travel led to low investment in airports and other infrastructure related to air travel and India lagged behind in air travel despite huge potential. The Prime Minister said that in the first 70 years of independence, the number of airports in the country was just 70 and air travel was restricted to big cities. The Government worked on 2 levels, the Prime Minister continued, First, the Airport network was expanded throughout the country. Second, common citizens got the opportunity for air travel via the UDAN scheme. In the last 8 years, 72 airports have been constructed compared to 70 in the 70 years before that. This means that the number of airports has doubled in the country. Furthermore, the number of air passengers rose to more than 14 crores in 2020 (just before the pandemic) compared to just 6 crore passengers in the year 2000. More than 1 crore passengers flew under the UDAN scheme. “Because of these measures, India has become the world’s third-largest aviation market”, he said.
Referring to the achievements of the Udaan Yojna, the Prime Minister said that it has the potential to become a case study for the academic world. The Prime Minister also remarked on the changing trend of the middle class checking for air tickets instead of railways even for shorter distances. He remarked that as the network of air connectivity expands in the country, travel by air is fast becoming the go-to means of transportation.
The Prime Minister said, “It is true that tourism helps in boosting the soft power of a nation, while as a nation becomes stronger, the world wants to know more about that nation and is attracted towards it.” The Prime Minister further added that if one glances at India’s prosperous history, it was the centre of attraction for the entire world where scholars, travellers, businessmen, industrialists and students would come to India to know more about the land. The Prime Minister also lamented the dark time of slavery faced by India which transformed the image and perspective toward the country even though the culture and traditions remained the same. “India of the 21st Century is New India which is making a mark on the global platform, and as a result, the perspective of the world is changing rapidly”, the Prime Minister remarked. He underlined that the world of today wants to know India and understand its ways. He further added that a lot of foreigners are narrating India’s story on digital platforms.
The Prime Minister listed the steps taken to ensure ease of travel and improve the country’s tourism profile in the last 8 years. He talked about easing the visa process, improved visa-on-arrival facilities, modern infrastructure and last-mile connectivity, and accompanying digital, mobile and railway connectivity. These measures have borne results. In 2015 the number of domestic tourists in India was 14 crore. Last year this number increased to about 70 crores, he said.
The Prime Minister reiterated that tourism has the biggest potential for employment and self-employment and elaborated upon the steps to improve the tourism infrastructure in Goa. “More than 10 thousand crores have been invested in highway projects in the state since 2014. The traffic problem in Goa is also being addressed. Electrification of the Konkan Railway is also benefiting the state”, he said.
The Prime Minister said, apart from increasing connectivity, the government’s focus is also on promoting heritage tourism by improving the upkeep of the monuments, connectivity and related facilities. Shri Modi mentioned the development of the Agoda Jail Complex museum as an example of this effort. He added that modern technology is being used to make the monuments more attractive and the journey to the places of pilgrimage and the monuments is being facilitated via special trains, he said.
The Prime Minister also praised the efforts of the Goa Government for laying equal importance on social infrastructure as much as physical infrastructure. The Prime Minister praised the success of Swyampurna Goa Abhiyan which was the key to promoting ease of living and making sure that no citizen remains deprived of the government schemes. “Today, Goa has become the perfect example of a 100% saturation model”, the Prime Minister concluded as he encouraged everyone to carry forward the development work that is taking place in the state.
Chief Minister of Goa, Dr Pramod Sawant, Governor of Goa, Shri P S Sreedharan Pillai, Union Minister of Civil Aviation, Shri Jyotraditya Scindia, and Union Minister of Port, Shipping and Waterways, Shri Shripad Yesso Naik were those present on occasion.
Background
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to provide world-class infrastructure and transport facilities across the country. In yet another step towards this, Prime Minister inaugurated the Mopa International Airport, Goa. The foundation stone of the airport was laid by the Prime Minister in November 2016.
Developed at a cost of around Rs 2,870 crores, the airport has been built on the theme of sustainable infrastructure and comprises a solar power plant, green buildings, LED lights on the runway, rainwater harvesting, state-of-the-art sewage treatment plant with recycling facilities, among other such facilities. It has adopted some of the best-in-class technologies like 3-D Monolithic Precast buildings, StabilRoad, Robomatic Hollow precast walls, and 5G compatible IT infrastructure. Some of the features of the airport include a runway capable of handling the world’s largest aircrafts, 14 parking bays along with a night parking facility for aircrafts, self-baggage drop facilities, state of the art and independent air navigation infrastructure, among others.
Initially, phase I of the Airport will cater to around 4.4 million passengers per annum (MPPA), which can be expanded to a saturation capacity of 33 MPPA. The airport will boost the socioeconomic development of the State and serve the needs of the tourism industry. It has the potential of serving as a key logistics hub, directly connecting many domestic and international destinations. It is also planned for the airport to have multi-modal connectivity.
While being a world-class airport, the airport will also provide visitors with a feel and experience of Goa. The airport has extensively used Azulejos tiles, which are native to Goa. The food court also recreates the charm of a typical Goan café. It will also have a designated area for a curated flea market where local artisans and craftsmen will be encouraged to display and market their wares.