ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଟେକ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 NOV 2022 11:02AM by PIB Bhubaneswar
ବୈଷୟିକ ଜଗତର ନେତା, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧୀ ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ
ଏଲାରିଗୁ ନମସ୍କାରା ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ! ନମ୍ମ କନ୍ନଡ ନାଡିଗେ ସ୍ୱାଗତା, ନମ୍ମ ବେଙ୍ଗାଲୁରିଗେ ସ୍ୱାଗତା
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବୈଷୟିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଆନନ୍ଦିତ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉଛି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ନେତୃତ୍ୱର ଘର । ଏହା ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତି ସହର । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସୃଜନଶୀଳ ସହର । ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଭାରତର ନବସୃଜନ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ନବସୃଜନ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିସାରିଛି । କିନ୍ତୁ ଭବିଷ୍ୟତ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ବଡ ହେବ । କାରଣ ଭାରତରେ ଅଛି: ଅଭିନବ ଯୁବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଜଣାଶୁଣା । ସେମାନେ ବୈଷୟିକ ଜଗତୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଜଗତୀକରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପ୍ରବନ୍ଧନ, ଅର୍ଥ - ଆପଣ ଅନେକ ଡୋମେନକୁ ଆଗେଇ ନେଉଥିବା ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ପାଇବେ । ବିଶ୍ୱର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିଭା ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ । ଏପରିକି ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ନବସୃଜନ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଭାରତ ୪୦ ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୫ ରେ, ଆମେ ୮୧ ମାନ୍ୟତା ପାଇଥିଲୁ! ୨୦୨୧ ପରଠାରୁ ଭାରତରେ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି! ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ହବ୍ । ଆମର ୮୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଅଛି । ସେଠାରେ ଶହ ଶହ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଅଛି ଯାହାର ଭାରତରେ ଆରଆଣ୍ଡଡି କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି । ଏହା ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଯୋଗୁଁ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୈଷୟିକ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରି ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଦେଶରେ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଡାଟା ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ୬୦ ନିୟୁତରୁ ୮୧୦ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ୧୫୦ ନିୟୁତରୁ ୭୫୦ ନିୟୁତରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସହରାଞ୍ଚଳ ଅପେକ୍ଷା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ରୁତ ଅଟେ । ସୂଚନାର ପ୍ରଶସ୍ତ ରାସ୍ତା ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଜନସଂଖ୍ୟା ସଂଯୋଗ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି, ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡୋମେନ୍ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । ଏହା କେବଳ ଉଚ୍ଚ ଓ ଧନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ କିପରି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରାଯିବ ତାହା ଭାରତ ଦର୍ଶାଇଛି । ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ କିପରି ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଦର୍ଶାଇଛି । ଭାରତରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ହେଉଛି ସମାନତା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣର ଶକ୍ତି । ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ନିୟୁତ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷା ଢାଲ ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରାୟ ୬୦୦ ନିୟୁତ ଲୋକ! ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ବୈଷୟିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଲା । ଏହା କୋୱିନ୍‍ ନାମକ ଏକ ବୈଷୟିକ-ଆଧାରିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା । ଆସନ୍ତୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଶିକ୍ଷାକୁ ଯିବା ।
ମୁକ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସର୍ବ ବୃହତ ଅନଲାଇନ୍ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଅଛି । ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ ହଜାର ହଜାର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧ । ୧୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ସଫଳ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ରହିଛି । ଏହା ସବୁ ଅନଲାଇନ୍ ଏବଂ ମାଗଣା କରାଯାଇଥାଏ । ଆମର ଡାଟା ଶୁଳ୍କ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ଅଛି । କୋଭିଡ-୧୯ ସମୟରେ, କମ୍ ଡାଟା ମୂଲ୍ୟ ଗରିବ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ୍ ଶ୍ରେଣୀରେ ଯୋଗଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କଲା । ଏହା ବିନା ଦୁଇ ମୂଲ୍ୟବାନ ବର୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନଷ୍ଟହୋଇ ଯାଇଥାନ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦାରିଦ୍ର ବିରୋଧି ଯୁଦ୍ଧରେ ଭାରତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଅସ୍ତ୍ର ଭାବରେ କବ୍ୟବହାର କରୁଛି । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଜମି ମ୍ୟାପିଂ କରିବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ । ତା'ପରେ, ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଏ । ଏହା ଜମି ବିବାଦକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସେବା ଏବଂ ଋଣ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । କୋଭିଡ-୧୯ ସମୟରେ, ଅନେକ ଦେଶ ଏକ ସମସ୍ୟା ସହ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ । ସେମାନେ ଜାଣିଥିଲେ ଲୋକମାନେ ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି । ସେମାନେ ଜାଣିଥିଲେ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । କିନ୍ତୁ ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା ନେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କିପରି ଭଲ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ଦର୍ଶାଇଛି । ଆମର ଜନ ଧନ ଆଧାର ମୋବାଇଲ୍ ଟ୍ରିନିଟି ଆମକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାର ଶକ୍ତି ଦେଇଛି । ଲାଭ ପ୍ରାମାଣିକ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଗଲା । କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଗରିବଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି । କୋଭିଡ-୧୯ ସମୟରେ, ସମସ୍ତେ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ କିନ୍ତୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ଯାଇଥିଲୁ । ବ୍ୟବସାୟ ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କଲୁ । ଯେଉଁମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାରକୁ ଏକ ଜୀବନ ପଥରେ ପରିଣତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ସଫଳ ଇ-ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଚଳାଉଥିବା ସରକାର ବିଷୟରେ ଆପଣ ଶୁଣିଛନ୍ତି କି? ଏହା ଭାରତରେ ଘଟିଛି । ଆମର ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ଅଛି, ଯାହାକୁ ଜିଇଏମ୍ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ଏହା ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯେଉଁଠାରେ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରନ୍ତି । ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଏକ ବଡ ଗ୍ରାହକ ଖୋଜିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଏଥି ସହିତ ଏହା ଦୁର୍ନୀତିର ପରିସରକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି । ସେହିଭଳି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଅନଲାଇନ୍ ଟେଣ୍ଡର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଗତ ବର୍ଷ ଏହା ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାର କ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଛୁଇଁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନବସୃଜନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏକୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ହୁଏ, ଏହା ଏକ ଶକ୍ତି ହୋଇଯାଏ । ଶୂନ୍ୟତାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା, ତାଳମେଳ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ଏକ ଅଂଶୀଦାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ, କୌଣସି ଶୂନ୍ୟତା ନାହିଁ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପିଏମ୍‍ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନକୁ ନିଅନ୍ତୁ । ଆସନ୍ତା କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ୧୦୦ ଟ୍ରିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରୁଛି । ଯେକୌଣସି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ । ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ, ଭାରତରେ ବଡ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ପ୍ରାୟତଃ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିଲା । ଅତ୍ୟଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ, ଏବଂ ସମୟସୀମା ବଢିବା ସାଧାରଣ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମର ଗତି ଶକ୍ତି ଅଂଶୀଦାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ, ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ । ଅନ୍ୟଟି କଣ କରୁଛି ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାଣନ୍ତି । ପ୍ରକଳ୍ପ, ଜମି ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଉପଲବ୍ଧ । ତେଣୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ସମାନ ତଥ୍ୟ ଦେଖନ୍ତି । ଏହା ସମନ୍ୱୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେଗୁଡିକ ଘଟିବା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଥାଏ । ଏହା ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ମଞ୍ଜୁରୀକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଆଉ ନାଲି ଫିତାର ସ୍ଥାନ ନାହିଁ । ଏହା ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରେଡ୍ କାର୍ପେଟ୍ ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା । ଏହା ଏଫଡିଆଇ ସଂସ୍କାର ହେଉ, କିମ୍ବା ଡ୍ରୋନ୍ ନିୟମର ଉଦାରୀକରଣ, କିମ୍ବା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଦକ୍ଷେପ, କିମ୍ବା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା, କିମ୍ବା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ହେଉ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଅନେକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାରକ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି । ତୁମର ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ଆମର ଉଦ୍ଭାବନ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ତୁମର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆମର ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଭା ଅନେକ କିଛି କରିପାରେ । ମୁଁ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମ ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ଯେହେତୁ ଆମେ ଏହାର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛୁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁର ଟେକ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ତୁମର ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଫଳପ୍ରଦ ହେବ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the Bengaluru Tech Summit
16 NOV 2022 11:02AM by PIB Delhi
Leaders of the tech world, international delegates, and friends,
एल्लारिगू नमस्कारा Welcome to India! नम्म कन्नडा नाडिगे स्वागता, नम्म बेन्गलुरिगे स्वागता.
I am delighted to address the Bengaluru Tech summit once again. I am sure you all are loving the warm people and vibrant culture of Karnataka.
Friends,
Bengaluru is the home of technology and thought leadership. It is an inclusive city. It is also an innovative city. For many years, Bengaluru is number one in India's Innovation Index.
Friends,
India's technology and innovation have already impressed the world. But the future will be much bigger than our present. Because India has: Innovative youth and increasing tech access.
Friends,
The power of India's youth is known across the world. They have ensured tech globalisation and talent globalisation. Healthcare, management, finance - you will find young Indians leading many domains. We are using our talent for global good. Even in India, their impact is being seen. India jumped to the 40th rank in the Global Innovation Index this year. In 2015, we were ranked 81! The number of unicorn start-ups in India has doubled since 2021! We are now the 3rd largest start-up hub in the world. We have over 81,000 recognised startups. There are hundreds of international companies that have R&D centres in India. This is due to India's talent pool.
Friends,
Indian youth are being empowered by increasing tech access. A mobile and data revolution is happening in the country. In the last 8 years, Broadband connections rose from 60 million to 810 million, Smartphone users went from 150 million to 750 million. The growth of the internet is faster in rural areas than in urban areas. A new demographic is being connected to the information superhighway.
Friends,
For a long time, technology was seen as an exclusive domain. It was said to be only for the high and mighty. But India has shown how to democratise technology. India has also shown how to give tech a human touch. In India, technology is a force of equality and empowerment. The world's largest health insurance scheme Ayushman Bharat provides a safety net for nearly 200 million families. It means, about 600 million people! This programme is run based on a tech platform. India ran the world's largest COVID-19 vaccine drive. It was run through a tech-based platform called COWIN. Let us go from the health sector to education.
India has one of the largest online repositories of open courses. There are thousands of courses available across different subjects. Over 10 million successful certification have happened. This is all done online and free. Our data tariffs are among the lowest in the world. During COVID-19, low data costs helped poor students to attend online classes. Without this, two precious years would have been lost for them.
Friends,
India is using technology as a weapon in the war against poverty. Under Svamitva scheme, we are using drones to map lands in rural areas. Then, property cards are given to the people. This reduces land disputes. It also helps the poor to access financial services and credit. During COVID-19, many countries were struggling with a problem. They knew people needed help. They knew benefit transfers would help. But they did not have the infrastructure to take benefits to people. But India showed how technology could be a force for the good. Our Jan Dhan Aadhar Mobile Trinity gave us the power to directly transfer benefits. Benefits went directly to authenticated and verified beneficiaries. Billions of rupees reached the bank accounts of the poor. During COVID-19, everyone was worried about small businesses. We helped them but we went one step further. We help street vendors access working capital to restart businesses. Those who start using digital payments are given incentives. This is making digital transactions a way of life for them.
Friends,
Have you heard of a government running a successful e-commerce platform? It has happened in India. We have the Government e-Marketplace, also called GeM. It is a platform where small traders and businesses fulfil the government's needs. Technology has helped small businesses find a big customer. At the same time, this has reduced the scope for corruption. Similarly, technology has helped with online tendering.This has accelerated projects and boosted transparency. It has also hit a procurement value of Rs One trillion last year.
Friends,
Innovation is important. But when backed by integration, it becomes a force. Technology is being used to end silos, enable synergy and ensure service. On a shared platform, there are no silos. Take, for example, the PM Gati Shakti National Masterplan. India is investing over Rs 100 trillion in infrastructure over the next few years. The number of stakeholders in any infra project is huge. Traditionally, in India, big projects were often delayed. Exceeding expenses, and extending timelines used to be common. But now, we have the Gati Shakti shared platform. The central government, state governments, district administrations, different departments can coordinate. Each of these knows what the other is doing. Information relating to projects, land use and institutions are available at a single place. So, each stakeholder sees the same data. This improves coordination and solves problems even before they occur. It is accelerating approvals and clearances.
Friends,
India is no more a place known for red tape. It is known for red carpet for investors. Whether it is FDI reforms, Or liberalization of drone rules, Or steps in the semiconductor sector, Or the production incentive schemes in various sectors, Or the rise of ease of doing business,
Friends,
India has many excellent factors coming together. Your investment and our innovation can do wonders. Your trust and our tech talent can make things happen. I invite you all to work with us as we lead the world in solving its problems. I am sure your deliberations at the Bangalore Tech Summit will be interesting and fruitful. I wish you all the best.