Prime Minister's Office
PM's departure statement ahead of his visit to Bali for G20 Leaders' Summit
14 NOV 2022 9:14AM by PIB Delhi
I will be visiting Bali, Indonesia on 14-16 November 2022, to participate in the 17th G20 Leaders’ Summit, to be chaired by Indonesia.
During the Bali Summit, I will have extensive discussions with other G20 Leaders on key issues of global concern, such as reviving global growth, food & energy security, environment, health, and digital transformation. On the sidelines of the G20 Summit, I will meet with Leaders of several other participating countries, and review the progress in India’s bilateral relations with them. I look forward to addressing the Indian community in Bali at a Reception on 15 November 2022.
In a significant moment for our country and citizens, President of Indonesia Joko Widodo will hand over the G20 Presidency to India at the closing ceremony of the Bali Summit. India will officially assume the G20 Presidency from 1st December 2022. I will also extend my personal invitation to G20 Members and other invitees to our G20 Summit next year.
During my interactions at the G20 Summit, I will highlight Indias achievements, and our unwavering commitment to collectively address global challenges. Indias G20 Presidency will be grounded in the theme “Vasudhaiva Kutumbakam” or “One Earth One Family One Future”, which underlines the message of equitable growth and shared future for all.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨୦ ନେତାମାନଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ବାଲି ଗସ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଦାୟୀ ବକ୍ତବ୍ୟ
14 NOV 2022 9:14AM by PIB Bhubaneswar
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆୟୋଜିତ ୧୭ତମ ଜି୨୦ ନେତାମାନଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ମୁଁ ନଭେମ୍ବର ୧୪-୧୬,୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଲି ଗସ୍ତ କରିବି ।
ବାଲି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ବୈଶିକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପୁଣି ଆରମ୍ଭ କରିବା, ଖାଦ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ପରିବେଶ, ଖାଦ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ବୈଶିକ ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଜି୨୦ର ଅନ୍ୟ ନେତାମାନଙ୍କ ସହ ବ୍ୟାପକ ବିଚାର ଆଲୋଚନା କରିବି । ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ମୁଁ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଅନ୍ୟ ଦେଶର ନେତାମାନଙ୍କୁ ଭେଟି ଭାରତର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବି । ନଭେମ୍ବର ୧୫, ୨୦୨୨ରେ ବାଲି ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ସମାରୋହରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ।
ଦେଶ ଓ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୋକୋ ୱିଦୋଦୋ ବାଲି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଯାପନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଜି ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଭାରତକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବେ । ଡିସେମ୍ବର ୧, ୨୦୨୨ରୁ ଭାରତ ଔପଚାରିକ ଭାବେ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଜି ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଜି ୨୦ ସଦସ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟ ଆମନ୍ତ୍ରିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଉଛି ।
ଜି ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୋର ଆଲୋଚନା ବେଳେ ଭାରତର ସଫଳତା ଓ ବୈଶିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମର ନିଷ୍ଠାପର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବି । ଭାରତର ଜି ୨୦ ଥିମ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ ବା ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମ ବିକାଶ ଓ ମିଳିତ ଭବିଷ୍ୟତର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛି ।