প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ অযোধ্যাত ভগৱান শ্ৰী ৰামৰ প্ৰতীকৰ ৰাজ্যাভিষেক কৰে
"স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত শ্ৰী ভগৱান ৰামৰ দৰে সংকল্পৰ শক্তিয়ে দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব"
"ভগৱান ৰামে তেওঁৰ কথাত, তেওঁৰ চিন্তাত যি মূল্যবোধ প্ৰদান কৰিছিল, সেয়া হৈছে সবকা সাথ-সবকা বিকাশৰ অনুপ্ৰেৰণা আৰু সবকা বিশ্বাস-সবকা প্ৰচেষ্টাৰ আধাৰ"
"ৰামে কাকো এৰি নাযায়, ৰামে কৰ্তব্যৰ আত্মাৰ পৰা আঁতৰি নাযায়"
"আমাৰ সংবিধানৰ মূল প্ৰতিলিপি যাৰ ওপৰত ভগৱান ৰামৰ ছবি লিপিবদ্ধ কৰা হৈছে, সংবিধানৰ সেই পৃষ্ঠাটোত মৌলিক অধিকাৰৰ বিষয়েও কোৱা হৈছে"
"যোৱা আঠ বছৰত দেশখনে হীনমন্যতাৰ শৃংখলা ভাঙিছে আৰু ভাৰতৰ বিশ্বাসকেন্দ্ৰৰ বিকাশৰ এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী আগবঢ়াইছে"
"অযোধ্যা হৈছে ভাৰতৰ মহান সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰতিফলন"
"অযোধ্যাৰ পৰিচয় 'কৰ্তব্যৰ চহৰ' হিচাপে বিকশিত হোৱা উচিত"
23 OCT 2022 7:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দীপাৱলীৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত উত্তৰ প্ৰদেশৰ অযোধ্যাত ভগৱান শ্ৰী ৰামৰ প্ৰতীক ভগৱান শ্ৰী ৰামৰ ৰাজ্যাভিষেক সম্পন্ন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সৰয়ু নদীৰ নতুন ঘাটত আৰতিতো অংশগ্ৰহণ কৰে। অনুষ্ঠানস্থলীত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰ্শকসকলক সাক্ষাৎ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰী ৰামলালাৰ দৰ্শন আৰু তাৰ পিছত ৰাজা ৰামৰ অভিষেক, এই বিশেষাধিকাৰ কেৱল ৰামজীৰ কৃপাৰে হে প্ৰাপ্ত কৰা হয়। "যেতিয়া শ্ৰী ৰামঅভিষিক্ত হয়, ভগৱান ৰামৰ আদৰ্শ আৰু মূল্যবোধ আমাৰ ভিতৰত অধিক শক্তিশালী হৈ পৰে। ৰামৰ অভিষেকৰ লগে লগে, তেওঁ দেখুওৱা পথটো অধিক আলোকিত হৈ পৰে। আমি অযোধ্যাজীৰ প্ৰতিটো কণাত তেওঁৰ দৰ্শন দেখিছো। "অযোধ্যাৰ ৰাম লীলাছ, সৰয়ু আৰতি, দীপোৎসৱ আৰু ৰামায়ণৰ ওপৰত গৱেষণা আৰু অধ্যয়নৰ জৰিয়তে এই দৰ্শন সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইবাৰ দীপাৱলী এনে এক সময়ত আহিছে যেতিয়া আমি কিছু সময় পূৰ্বে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছো, আমি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছো। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত ভগৱান ৰামৰ দৰে দৃঢ় সংকল্পৰ শক্তিয়ে দেশখনক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভগৱান ৰামে তেওঁৰ কথাত, তেওঁৰ চিন্তাত, তেওঁৰ শাসনত, তেওঁৰ প্ৰশাসনত যি মূল্যবোধ ৰচনা কৰিছিল, সেয়া হৈছে সবকা সাথ, সবকা বিকাশ আৰু সবকা বিশ্বাস-সবকা প্ৰচেষ্টাৰ আধাৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, "প্ৰত্যেক ভাৰতীয়ৰ বাবে ভগৱান শ্ৰী ৰামৰ নীতিহৈছে এক উন্নত ভাৰতৰ আশা-আকাংক্ষা। এইটো এটা লাইটহাউচৰ দৰে যিয়ে আটাইতকৈ কঠিন লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ অনুপ্ৰেৰণা প্ৰদান কৰে।"
এই বছৰ লালকিল্লাৰ পৰা তেওঁৰ 'পঞ্চ প্ৰাণ' ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "লালকিল্লাৰ পৰা মই সকলো দেশবাসীক পঞ্চ প্ৰাণ আত্মস্থ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। তেওঁ কয় যে এই পঞ্চ প্ৰাণৰ শক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এটা উপাদান হৈছে ভাৰতৰ নাগৰিকৰ কৰ্তব্য। তেওঁ কয় যে আজি পবিত্ৰ অযোধ্যা চহৰৰ দীপোৎসৱৰ এই পৱিত্ৰ উপলক্ষে আমি এই সংকল্পৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিব লাগিব, শ্ৰী ৰামৰ পৰা শিকিব লাগিব। 'মৰিয়াদা পুৰুষোত্তম'ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মৰ্যাদাই শিক্ষা আৰু সন্মান আৰু মৰ্যাদা প্ৰদান কৰে, যি উপলব্ধিৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে, সেয়া হৈছে কৰ্তব্য। ভগৱান ৰামক কৰ্তব্যৰ জীৱন্ত মূৰ্তি হিচাপে অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ সকলো ভূমিকাতে শ্ৰী ৰামে সদায় তেওঁৰ কৰ্তব্যক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্ণনা কৰি কয়, "ৰামে কাকো এৰি নাযায়, ৰামে কৰ্তব্যৰ মনোভাৱৰ পৰা আঁতৰি নাযায়। সেয়েহে, ৰামে ভাৰতৰ আত্মাক মূৰ্ত কৰি তুলিছে যিয়ে বিশ্বাস কৰে যে আমাৰ অধিকাৰবোৰ আমাৰ কৰ্তব্যৰ পৰা স্ব-প্ৰমাণিত। " প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ সংবিধানৰ মূল প্ৰতিলিপি, যাৰ ওপৰত ভগৱান ৰাম, মাতৃ সীতা আৰু লক্ষ্মণজীৰ ছবি লিপিবদ্ধ কৰা হৈছে, সংবিধানৰ সেই পৃষ্ঠাত মৌলিক অধিকাৰৰ বিষয়েও কোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে যদিও সংবিধানে মৌলিক অধিকাৰৰ নিশ্চয়তা দিয়ে, ভগৱান শ্ৰী ৰাম হিচাপে কৰ্তব্যৰ এক চিৰন্তন সাংস্কৃতিক বুজাবুজিও আছে।
নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰা আৰু দাসমানসিকতা ত্যাগ কৰাৰ সন্দৰ্ভত 'পঞ্চ প্ৰাণ'ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত দেশখনে ইয়াৰ ঐতিহ্যআৰু দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তিৰ বাবে গৌৰৱ ৰখাৰ আহ্বান জনাইছে। আমি ভগৱান শ্ৰী ৰামৰ পৰাও এই অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিছো। শ্ৰী ৰামেও মাক আৰু মাতৃভূমিক স্বৰ্গৰ ওপৰত ৰাখি আমাক এই পথত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। ৰাম মন্দিৰ, কাশী বিশ্বনাথ, কেদাৰনাথ আৰু মহাকাল-লোকৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাম মন্দিৰ আৰু কাশী বিশ্বনাথ ধামৰ পৰা কেদাৰনাথ আৰু মহাকাল-মহালোকলৈকে তীব্ৰ অৱহেলাৰ বলি হোৱা আমাৰ বিশ্বাসস্থানসমূহৰ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে, যিবোৰ ভাৰতৰ গৌৰৱৰ অংশ। সেই সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া ৰামৰ বিষয়েও আমাৰ সংস্কৃতি আৰু সভ্যতাৰ বিষয়ে কোৱা টো এৰাই চলিছিল। এই দেশত ৰামৰ অস্তিত্বক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপিত হৈছিল। তেওঁ কয়, "আমি হীনমন্যতাৰ শৃংখলা ভাঙিছো আৰু যোৱা আঠ বছৰত ভাৰতৰ মন্দিৰসমূহৰ বিকাশৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী আগবঢ়াইছো।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অযোধ্যাত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। পথৰ উন্নয়নৰ পৰা ঘাট আৰু চাৰিআলিৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি নতুন ৰে'ল ষ্টেচন আৰু বিশ্বমানৰ বিমানবন্দৰৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে বৰ্ধিত সংযোগ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটনৰ দ্বাৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে জনাইছিল যে ৰামায়ণ বৰ্তনীবিকাশৰ বাবে কাম চলি আছে।
সাংস্কৃতিক পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ সামাজিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মাত্ৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰীংভেৰপুৰ ধামত নিশাদ ৰাজ উদ্যান বিকশিত কৰা হৈছে, য'ত ভগৱান শ্ৰী ৰাম আৰু নীশাদ ৰাজৰ ৫১ ফুট ওখ ব্ৰঞ্জৰ মূৰ্তি থাকিব। তেওঁ কয় যে প্ৰতিমূৰ্তিটোৱে ৰামায়ণৰ সৰ্বসামগ্ৰিকতাৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰিব যি আমাক সমতা আৰু সম্প্ৰীতিৰ সংকল্পৰ সৈতে সংযোগ কৰে। অযোধ্যাত 'কুইন হিও মেম'ৰিয়েল পাৰ্ক'ৰ উন্নয়নসম্পৰ্কে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত আৰু দক্ষিণ কোৰিয়াৰ মাজত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উদ্যানখনে এক মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ৰামায়ণ এক্সপ্ৰেছ ৰে'লখন আধ্যাত্মিক পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত সঠিক দিশত এক পদক্ষেপ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "চাৰধাম প্ৰকল্প, বুদ্ধ বৰ্তনী হওঁক বা প্ৰসাদ আঁচনিৰ অধীনত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পই হওঁক, এই সাংস্কৃতিক পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ হৈছে নতুন ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ শ্ৰী গণেশ।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অযোধ্যা ভাৰতৰ মহান সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰতিফলন। ভগৱান ৰামৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰাটো সকলো ভাৰতীয়ৰ কৰ্তব্য। "ৰাম হয়তো অযোধ্যাৰ ৰাজকুমাৰ আছিল, কিন্তু তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ। তেওঁৰ অনুপ্ৰেৰণা, তেওঁৰ তপস্যা, তেওঁৰ প্ৰদৰ্শিত পথ, প্ৰতিজন দেশবাসীৰ বাবে। তেওঁ কয় যে আমি তেওঁৰ আদৰ্শসমূহ নিৰন্তৰ ভাৱে জীয়াই থাকিব লাগিব, সেইবোৰক জীৱন্ত কৰিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অযোধ্যাৰ জনসাধাৰণক এই পবিত্ৰ চহৰখনলৈ সকলোকে স্বাগতম জনোৱাৰ আৰু ইয়াক পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাৰ দ্বৈত কৰ্তব্যৰ বিষয়ে সোঁৱৰাই দিয়ে। তেওঁ কৈছিল যে অযোধ্যাৰ পৰিচয় "কৰ্তব্যৰ চহৰ" হিচাপে বিকশিত হ'ব লাগে।
ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰণাম জনাই ভগৱান শ্ৰী ৰামলাল্লা বিৰাজমানক প্ৰাৰ্থনা কৰে আৰু শ্ৰী ৰাম জন্মভূমি তীৰ্থ ক্ষেত্ৰৰ স্থান পৰিদৰ্শন কৰে।
এই অনুষ্ঠানত উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল আৰু মহন্ত নৃতা গোপালদাসজী মহাৰাজ উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
PM performs Rajyabhishek of Prateek Swarup of Bhagwan Shree Ram in Ayodhya, Uttar Pradesh
“In Azadi Ka Amrit Kaal, resolve like that of Lord Shree Ram will take the country to new heights”
“One can find the inspiration of Sabka Saath Sabka Vikas and the principles of Sabka Vishwas and Sabka Prayas in Lord Rama’s words and thoughts”
“Ram never leaves anyone behind, Ram never turns away from his duties”
“Image of Shree Ram on the Fundamental Rights page of the original Constitution indicates an eternal cultural understanding of duties”
“In the last eight years, the country has broken the shackles of inferiority complex and followed a holistic view of the development of India's centers of faith”
“Ayodhya is a reflection of the great cultural heritage of India”
“Identity of Ayodhya should develop as a ‘Kartavya Nagari’ city of duty”
23 OCT 2022 7:41PM by PIB Delhi
On the eve of Deepavali, the Prime Minister, Shri Narendra Modi performed Rajyabhishek of Prateek Swarup of Bhagwan Shree Ram in Ayodhya, Uttar Pradesh today. The Prime Minister also witnessed Aarti at New Ghat, Saryu river. Upon arriving at the venue, the Prime Minister also met and interacted with the saints.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the fortune of having darshan of Shri Ramlala and Rajya Abhishek is possible only by the blessings of Lord Shree Ram. Bhagwan Ram’s Abhishek further strengthens his values and ideals in us even further. With his Abhishek, the path shown by Lord Shree Ram gets even more clear. In every particle of Ayodhya ji, we see his philosophy ”, the Prime Minister said. “This philosophy is getting spread all over the world via Ram Leelas of Ayodhya, Saryu Aarti, Deepotsav and research and study on Ramayana” Shri Modi added.
The Prime Minister said that this Deepavali has come at a time when India has completed 75 years of its independence and we are celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. In this Azadi Ka Amrit Kaal, it is the resolve like that of Lord Shri Ram which will take the country to new heights. The Prime Minister said that one can find the inspiration of Sabka Saath Sabka Vikas and the principles of Sabka Vishwas and Sabka Prayas in Lord Rama’s words and thoughts, in his rule and his administration. “For every Indian”, the Prime Minister continued, “the principles of Lord Shri Ram are the aspirations of a developed India. It is like a lighthouse that provides the inspiration to achieve the most difficult targets.”
Recalling his exhortation from the Red Fort this year about the ‘Panch Pran’, the Prime Minister said, “energy of the ‘Panch Pran’ is connected with the element of citizens’ sense of duty. He said that “today, in the sacred city of Ayodhya, on this auspicious occasion, we have to rededicate ourselves to our resolution and learn from Lord Ram.” Recalling the ‘Maryada Purushottam’ the Prime Minister said, that ‘maryada’, teaches us decorum and also teaches to give respect and the sentiment on which ‘maryada’ insists is Kartavya i.e. duty. Calling Lord Ram the living embodiment of duties, the Prime Minister said that in all his roles, Shree Ram always gave foremost priority to his duties. “Ram does not leave anyone behind, Ram never turns away from his duties. Thus Ram represents that Indian notion that holds that our rights get automatically realized through our duties”, the Prime MInister elaborated. The Prime MInister pointed out that in the original copy of India’s constitution there is an image of Lord Ram, Maa Sita and Lakshman. The same page of the constitution talks about Fundamental Rights. Meaning while, on one hand, the Constitution guarantees fundamental rights, at the same time there is an eternal cultural understanding of duties in the form of Bhagwan Shree Ram, he said.
Referring to the ‘Panch Prans’ regarding pride in our heritage and romoval of slave mentality, the Prime Minister said that Shree Ram also guided us on this path by keeping mother and motherland above even heaven. Giving examples of Ram Mandir, Kashi Vishwanath, Kedarnath and Mahakaal Lok, the Prime Minister remarked that the government has rejuvenated the places of worship that make for a part of India’s pride. The Prime Minister recalled the time when people would question the existence of Lord Shri Ram and hesitated to talk about it. “We have broken this shackling feeling of inferiority complex and put forward a holistic view of the development of India’s pilgrimages in the last eight years. The Prime Minister informed that projects worth thousands of crores are underway in Ayodhya. From the development of roads to the beautification of ghats and crossroads to infrastructural improvements like the new railway station and a world-class airport, the Prime Minister remarked that the entire region will reap immense benefits from the increased connectivity and international tourism. He also informed that work is underway for the development of Ramayan Circuit.
The Prime Minister highlighted the societal and international dimensions of cultural rejuvenation and informed that Nishad Raj Park is being developed in Shringverpur Dham that will house a 51 feet high bronze statue of Lord Shri Ram and Nishad Raj. He further added that the statue will propagate Ramayan’s message of all-inclusiveness that ties us to the resolve of equality and harmony. Speaking about the development of ‘Queen Heo Memorial Park’ in Ayodhya, the Prime Minister said that the park will act as a medium of emboldening the international relations of India and South Korea. The Prime Minister also stated that the Ramayana Express train is a step in the right direction when it comes to spiritual tourism. “Be it the Chardham Project, Buddha Circuit or the development projects under PRASAD Scheme”, the Prime Minister remarked, “this cultural rejuvenation is the Shree Ganesh of the holistic development of new India.”
The Prime Minister underlined that Ayodhya is a reflection of the great cultural heritage of India. He said that even though Ram was the prince of Ayodhya, his adoration belongs to the entire country. His inspiration, his penance, his path, is for every countryman. It is the duty of all of us Indians to follow the ideals of Lord Rama. We have to live his ideals continuously, and apply them in life, he said. The Prime Minister concluded by reminding the people of Ayodhya about their dual duties of welcoming everyone to this sacred city and keeping it clean. Identity of Ayodhya should develop as a ‘Kartavya Nagari’ city of duty, he concluded.
Earlier, the Prime Minister performed darshan and pooja of Bhagwan Shree Ramlala Virajman and inspected the site of Shree Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel and Mahant Nritya Gopaldasji Maharaj were among those present on the occasion among others.
From PIB Archives - English rendering of PM’s address on the occasion of laying of foundation stone of Ram Mandir at Ram Janmabhoomi, Ayodhya 5 August, 2020