ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ପ୍ରତୀକ ସ୍ବରୂପର ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଆଜାଦି ର ଅମୃତ କାଳରେ, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଭଳି ସଂକଳ୍ପ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ"
ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କ ଶବ୍ଦ ଓ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଜଣେ ସବକା ସାଥ୍ ସବକା ବିକାଶଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ନୀତି ପାଇପାରିବେ
"ରାମ କେବେବି କାହାକୁ ଛାଡି ନାହାଁନ୍ତି, ରାମ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରୁ କେବେ ବି ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇ ନାହାନ୍ତି"
ମୂଳ ସମ୍ବିଧାନର ମୌଳିକ ଅଧିକାର ପୃଷ୍ଠାରେ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ପ୍ରତିଛବି କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଏକ ଅନନ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଧରୋହରକୁ ସୂଚିତ କରେ
ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଏହାର ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଉପରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁସରଣ କରିଛି”
“ଅଯୋଧ୍ୟା ହେଉଛି ଭାରତର ମହାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ”
ଅଯୋଧ୍ୟାର ପରିଚୟ ଏକ ‘କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନଗରୀ’ବା ସିଟି ଅଫ୍ ଡ୍ୟୁଟି ଭାବରେ ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ୍
24 OCT 2022 12:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦୀପାବଳିର ପୂର୍ବ ଦିନ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କର ପ୍ରତୀକ ସ୍ବରୂପର ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରାୟୁ ନଦୀର ନୂତନ ଘାଟରେ ଆରତୀ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସାଧୁମାନଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ରାମଲାଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଅଭିଷେକଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବାର ଭାଗ୍ୟ କେବଳ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ। ଭଗବାନ୍ ରାମଙ୍କ ଅଭିଷେକ ଆମ ଭିତରେ ତାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆଦର୍ଶକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ। ତାଙ୍କର ଅଭିଷେକ ସହିତ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପଥ ଆହୁରି ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। ଅଯୋଧ୍ୟା ଜୀଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକାରେ ଆମେ ତାଙ୍କର ଦର୍ଶନ କରୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, “ଅଯୋଧ୍ୟାର ଏହି ଦର୍ଶନ, ସରାୟୁ ଆରତୀ, ଦୀପୋତ୍ସଭ ଏବଂ ରାମାୟଣ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୀପାବଳି ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଆସିଛି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ଆମେ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଏହି ଆଜାଦି କା ଅମୃତ କାଳରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଭଳି ସଂକଳ୍ପ ହିଁ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନରେ ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କ ଶବ୍ଦ ଓ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ସବକା ସାଥ୍ ସବକା ବିକାଶଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାବକା ପ୍ରୟାସର କାର୍ଯ୍ୟ କୁଶଳତାକୁ ପାଇପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ”ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ନୀତି ଓ ଆଦର୍ଶ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା। ଏହା ଏକ ଲାଇଟହାଉସ ପରି, ଯାହା ସବୁଠାରୁ କଠିନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ। ”
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଲାଲ କିଲାରୁ ‘ପଞ୍ଚ୍ ପ୍ରାଣ’ବିଷୟରେ ଥିବା ଉପଦେଶକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ପଞ୍ଚ୍ ପ୍ରାଣର ଶକ୍ତି ନାଗରିକଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଉପାଦାନ ସହିତ ଜଡିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଆଜି ପବିତ୍ର ଅଯୋଧ୍ୟା ସହରରେ, ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ଆମକୁ ନିଜ ସଂକଳ୍ପରେ ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ମର୍ଯ୍ୟଦା ପୁରୁଷୋତ୍ତମ’ କୁ ସ୍ମରଣ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମର୍ଯ୍ୟଦା ଆମକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ସଚେତନ କରାଏ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ। ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ରାମ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ଭୂମିକାରେ ତାଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଥିଲେ। “ରାମ କାହାକୁ ଛାଡି ନାହାଁନ୍ତି, ରାମ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରେ କେବେ ମଧ୍ୟ ଅବହେଳା କରିନାହାନ୍ତି। ତେଣୁ ରାମ ସେହି ଭାରତୀୟ ଧାରଣାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବ କରନ୍ତି ଯାହା ଦର୍ଶାଇଥାଏ ଯେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଅଧିକାରକୁ ଆପେ ଆପେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଥାଉ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ମୂଳ ପୃଷ୍ଠାରେ ପ୍ରଭୁ ରାମ, ମା ସୀତା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ମଣଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ରହିଛି। ସମ୍ବିଧାନର ଏହି ପୃଷ୍ଠାରେ ମୌଳିକ ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଗୋଟିଏ ପଟେ ସମ୍ବିଧାନ ମୌଳିକ ଅଧିକାରର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ, ସେହି ସମୟରେ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ରୂପରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଅନନ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଧରୋହର ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆମର ଐତିହ୍ୟର ଗର୍ବ ଏବଂ ଦାସତ୍ବ ମାନସିକତାକୁ ଦୂର କରି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ‘ପଞ୍ଚ୍ ପ୍ରାଣ’ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ରାମ ମଧ୍ୟ ମା ଏବଂ ମାତୃଭୂମିକୁ ସ୍ୱର୍ଗଠାରୁ ଅଧିକ ରଖି ଆମକୁ ଏହି ମାର୍ଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମ ମନ୍ଦିର, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ, କେଦାରନାଥ ଏବଂ ମହାକାଳ ଲୋକଙ୍କର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଗୌରବର ପ୍ରତୀକ ଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାର ନବୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିବେ ଏବଂ ଏହା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଦ୍ୱିଧା କରିବେ। “ଆମେ ହୀନମନ୍ୟତାର ଭାବନାକୁ ଭାଙ୍ଗିଛୁ ଏବଂ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରଖିଛୁ। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ରାସ୍ତାର ବିକାଶ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଘାଟ ଏବଂ କ୍ରସରୋଡର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂତନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନରୁ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ବିପୁଳ ଲାଭ ପାଇବ। ରାମାୟଣ ସର୍କିଟର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ନବୀକରଣର ସାମାଜିକ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀଙ୍ଗଭେରପୁର ଧାମରେ ନିଶାଦ ରାଜ ପାର୍କର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମ ଏବଂ ନିଶାଦ ରାଜଙ୍କ 51 ଫୁଟ ଉଚ୍ଚର ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ରହିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ରାମାୟଣର ସଭିଙ୍କୁ ସାଥୀରେ ନେଇ ଆଗେଇବାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିବ ଯାହା ଆମକୁ ସମାନତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ଦିଗ ସହିତ ଜଡିତ କରିବ | ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ‘କୁଇନ୍ ହେଓ ମେମୋରିଆଲ ପାର୍କ’ର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପାର୍କ ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଷୟରେ ରାମାୟଣ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ୍ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଚାରି ଧାମ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉ, ବୁଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ହେଉ କିମ୍ବା ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ”, ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ନବୀକରଣ ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଶୁଭାରମ୍ଭ।”
ଅଯୋଧ୍ୟା ଭାରତର ମହାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ରାମ ଅଯୋଧ୍ୟାଙ୍କ ରାଜକୁମାର ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଆଦର ସମଗ୍ର ଦେଶର ଅଟେ। ତାଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିଷ୍ଠା, ତପସ୍ୟା, ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁଙ୍କ ଏକ ପ୍ରେରଣା। ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ | ଆମକୁ ତାଙ୍କର ଆଦର୍ଶକୁ ନିରନ୍ତର ମନେ ପକାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଜୀବନରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ପବିତ୍ର ସହରକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଲୋକଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଅଯୋଧ୍ୟାର ପରିଚୟ ‘କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନାଗରୀ’ ସିଟି ଅଫ୍ ଡ୍ୟୁଟି ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହାପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ରାମଲାଲା ବିରାଜମାନଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମୀ ତିର୍ଥ କ୍ଷେତର ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦିବନ୍ ପଟେଲ ଏବଂ ମହନ୍ତ ନ୍ରିତ୍ୟା ଗୋପାଳଦାସଜି ମହାରାଜ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM performs Rajyabhishek of Prateek Swarup of Bhagwan Shree Ram in Ayodhya, Uttar Pradesh
“In Azadi Ka Amrit Kaal, resolve like that of Lord Shree Ram will take the country to new heights”
“One can find the inspiration of Sabka Saath Sabka Vikas and the principles of Sabka Vishwas and Sabka Prayas in Lord Rama’s words and thoughts”
“Ram never leaves anyone behind, Ram never turns away from his duties”
“Image of Shree Ram on the Fundamental Rights page of the original Constitution indicates an eternal cultural understanding of duties”
“In the last eight years, the country has broken the shackles of inferiority complex and followed a holistic view of the development of India's centers of faith”
“Ayodhya is a reflection of the great cultural heritage of India”
“Identity of Ayodhya should develop as a ‘Kartavya Nagari’ city of duty”
23 OCT 2022 7:41PM by PIB Delhi
On the eve of Deepavali, the Prime Minister, Shri Narendra Modi performed Rajyabhishek of Prateek Swarup of Bhagwan Shree Ram in Ayodhya, Uttar Pradesh today. The Prime Minister also witnessed Aarti at New Ghat, Saryu river. Upon arriving at the venue, the Prime Minister also met and interacted with the saints.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the fortune of having darshan of Shri Ramlala and Rajya Abhishek is possible only by the blessings of Lord Shree Ram. Bhagwan Ram’s Abhishek further strengthens his values and ideals in us even further. With his Abhishek, the path shown by Lord Shree Ram gets even more clear. In every particle of Ayodhya ji, we see his philosophy ”, the Prime Minister said. “This philosophy is getting spread all over the world via Ram Leelas of Ayodhya, Saryu Aarti, Deepotsav and research and study on Ramayana” Shri Modi added.
The Prime Minister said that this Deepavali has come at a time when India has completed 75 years of its independence and we are celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. In this Azadi Ka Amrit Kaal, it is the resolve like that of Lord Shri Ram which will take the country to new heights. The Prime Minister said that one can find the inspiration of Sabka Saath Sabka Vikas and the principles of Sabka Vishwas and Sabka Prayas in Lord Rama’s words and thoughts, in his rule and his administration. “For every Indian”, the Prime Minister continued, “the principles of Lord Shri Ram are the aspirations of a developed India. It is like a lighthouse that provides the inspiration to achieve the most difficult targets.”
Recalling his exhortation from the Red Fort this year about the ‘Panch Pran’, the Prime Minister said, “energy of the ‘Panch Pran’ is connected with the element of citizens’ sense of duty. He said that “today, in the sacred city of Ayodhya, on this auspicious occasion, we have to rededicate ourselves to our resolution and learn from Lord Ram.” Recalling the ‘Maryada Purushottam’ the Prime Minister said, that ‘maryada’, teaches us decorum and also teaches to give respect and the sentiment on which ‘maryada’ insists is Kartavya i.e. duty. Calling Lord Ram the living embodiment of duties, the Prime Minister said that in all his roles, Shree Ram always gave foremost priority to his duties. “Ram does not leave anyone behind, Ram never turns away from his duties. Thus Ram represents that Indian notion that holds that our rights get automatically realized through our duties”, the Prime MInister elaborated. The Prime MInister pointed out that in the original copy of India’s constitution there is an image of Lord Ram, Maa Sita and Lakshman. The same page of the constitution talks about Fundamental Rights. Meaning while, on one hand, the Constitution guarantees fundamental rights, at the same time there is an eternal cultural understanding of duties in the form of Bhagwan Shree Ram, he said.
Referring to the ‘Panch Prans’ regarding pride in our heritage and romoval of slave mentality, the Prime Minister said that Shree Ram also guided us on this path by keeping mother and motherland above even heaven. Giving examples of Ram Mandir, Kashi Vishwanath, Kedarnath and Mahakaal Lok, the Prime Minister remarked that the government has rejuvenated the places of worship that make for a part of India’s pride. The Prime Minister recalled the time when people would question the existence of Lord Shri Ram and hesitated to talk about it. “We have broken this shackling feeling of inferiority complex and put forward a holistic view of the development of India’s pilgrimages in the last eight years. The Prime Minister informed that projects worth thousands of crores are underway in Ayodhya. From the development of roads to the beautification of ghats and crossroads to infrastructural improvements like the new railway station and a world-class airport, the Prime Minister remarked that the entire region will reap immense benefits from the increased connectivity and international tourism. He also informed that work is underway for the development of Ramayan Circuit.
The Prime Minister highlighted the societal and international dimensions of cultural rejuvenation and informed that Nishad Raj Park is being developed in Shringverpur Dham that will house a 51 feet high bronze statue of Lord Shri Ram and Nishad Raj. He further added that the statue will propagate Ramayan’s message of all-inclusiveness that ties us to the resolve of equality and harmony. Speaking about the development of ‘Queen Heo Memorial Park’ in Ayodhya, the Prime Minister said that the park will act as a medium of emboldening the international relations of India and South Korea. The Prime Minister also stated that the Ramayana Express train is a step in the right direction when it comes to spiritual tourism. “Be it the Chardham Project, Buddha Circuit or the development projects under PRASAD Scheme”, the Prime Minister remarked, “this cultural rejuvenation is the Shree Ganesh of the holistic development of new India.”
The Prime Minister underlined that Ayodhya is a reflection of the great cultural heritage of India. He said that even though Ram was the prince of Ayodhya, his adoration belongs to the entire country. His inspiration, his penance, his path, is for every countryman. It is the duty of all of us Indians to follow the ideals of Lord Rama. We have to live his ideals continuously, and apply them in life, he said. The Prime Minister concluded by reminding the people of Ayodhya about their dual duties of welcoming everyone to this sacred city and keeping it clean. Identity of Ayodhya should develop as a ‘Kartavya Nagari’ city of duty, he concluded.
Earlier, the Prime Minister performed darshan and pooja of Bhagwan Shree Ramlala Virajman and inspected the site of Shree Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel and Mahant Nritya Gopaldasji Maharaj were among those present on the occasion among others.
From PIB Archives - English rendering of PM’s address on the occasion of laying of foundation stone of Ram Mandir at Ram Janmabhoomi, Ayodhya 5 August, 2020