ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାଂଲାଦେଶରୁ ଭାରତ ପରିଭ୍ରମଣରେ ଆସିଥିବା ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
20 OCT 2022 9:02AM by PIB Bhubaneswar
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ୧୨ ରୁ ୧୯ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ପରିଭ୍ରମଣରେ ଆସିଥିବା ବାଂଲାଦେଶର ୧୦୦ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ପରିଭ୍ରମଣର ଶେଷ ଦିନରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ବାଂଲାଦେଶର ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଏକ ରାତ୍ରି ଭୋଜନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିଶିଥ ପ୍ରମାଣିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ବାଂଲାଦେଶ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ବାଂଲାଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ କଳାକାରମାନେ ଏହି ରଙ୍ଗାରଙ୍ଗ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର କଳାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରୁଥିବା ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର ଏକ ସପ୍ତାହ ରହଣୀକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଅନୁଭବ ରହିଥିଲା, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଶୁଣିଥିଲେ । ଏହି ଗସ୍ତ ଯୋଗୁଁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ, ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ବନ୍ଧର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମଧ୍ୟ ସୁଗମ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଂଚଳିକ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ବୃଦ୍ଧିରେ ଏହା ସହଯୋଗ କରିଛି । ଭାରତ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ସାଧାରଣ ସାଂସ୍କୃତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଇତିହାସ ରହିଛି । ଭାରତର ଏକ ବୃହତ୍ ଜନସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବାଂଲାଦେଶରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଭାଷାରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥାନ୍ତି । ଉଭୟ ଦେଶ ପରସ୍ପର ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୀମା ବଂଟନ କରିଥାନ୍ତି । ଆମ ଭିତରେ ପରସ୍ପର ସହିତ ପୁରୁଣା, ଗଭୀର, ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ବଂଟନ କରିଥାଉ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ବାଂଲାଦେଶ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ୧୪ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀ ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ ତଥା ଶିଳ୍ପାଂଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆଗ୍ରା ଠାରେ ତାଜମହଲ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଂଟ ଏବଂ ମହୀଶୂର ସ୍ଥିତ ଇନଫୋସିସ୍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସେଠାରେ ସେମାନେ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ନେତୃତ୍ୱ ମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀ ଛାତ୍ର ମାନଙ୍କ୍ରୁ, ଯୁବ ସାମ୍ବାଦିକ ମାନଙ୍କୁ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ, ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ମାନଙ୍କୁ, ଡାକ୍ତର ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଥିବା ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ହୋଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମର ପଡୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ମାନଙ୍କ ସହିତ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବନ୍ଧ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସୀମ ସଦ୍‌ଭାବନା ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଗୁଡିକର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି / ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡିକ ସହଯୋଗରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ଅଟେ । ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ଜଡିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିନିମୟକୁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ରହିଥିବା ଦେଶ ଗୁଡିକ ସହିତ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଚାରଧାରା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୁଝାମଣାର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଆଧାରରେ କରାଯାଇଛି । ୨୦୦୬ ମସିହାରୁ ଏହି ବିଭାଗ ଚାଇନା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ ସହିତ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କୁ ନିୟମିତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରି ଆସୁଛି ।
୨୦୧୨ ମସିହାରେ, ଢାକା ସ୍ଥିତ ଭାରତର ହାଇ କମିଶନ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ୧୦୦ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବାଂଲାଦେଶ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପାଂଚଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଗସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେହି ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧୦୦ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବାଂଲାଦେଶ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀ ୨୦୧୨ ମସିହାରେ ୬ ରୁ ୧୩ ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ବାଂଲାଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ହେଉଛନ୍ତି ଅଷ୍ଟମ ଦଳ ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister for Youth Affairs & Sports Shri Anurag Singh interacts with the Youth Delegation from Bangladesh
20 OCT 2022 9:02AM by PIB Delhi
The Department of Youth Affairs is hosting the 100-member Youth Delegation from Bangladesh in India from 12th to 19th October 2022. On the last day, Union Minister for Youth Affairs & Sports Shri Anurag Singh Thakur hosted a dinner in the honour of the Youth Delegation from Bangladesh today in New Delhi. Minister of State for Youth affairs & Sports Shri Nisith Pramanik also graced the occasion.
The Bangladesh delegation has been very appreciative of this programme during their interaction with Union Minster for Youth Affairs & Sports, Government of India. The delegation also showcased various cultural performances from Bangladesh. Indian artists also performed during the gala evening.
Shri Anurag Singh Thakur while interacting with the delegates also listened to the experiences shared by the delegates regarding their stay for one week in India.The visit also facilitated exchange of ideas, cultural, political and economic relations between the two countries and contributed in enhancing regional co-operation and world peace. India and Bangladesh have a long common cultural, economic and political history. A large population of India also speaks the same language, Bangla as spoken in Bangladesh. Both the countries share a significant boundary with each other. We also have old, deep, friendly relations with each other and share common interests.
As part of the programme, the Bangladesh Youth Delegation had a call on, on the President of India, Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhawan on 14th Oct 2022. The delegation visited various cultural, educational and industrial sites such as Taj Mahal at Agra, Indian Institute of Management, Bengaluru and Infosys at Mysore respectively where they interacted with academicians and Industry leaders. This group comprises youth from diverse background including students, young journalist, entrepreneurs, social workers, doctors, etc. The program generates a lot of goodwill and positive vibes in fostering amicable relations with our neighbors.
The Department of Youth Affairs, Ministry of Youth Affairs & Sports is mandated to create an international perspective among youth in collaboration with other countries and various international agencies/organizations on various youth issues. In order involve youth in promoting peace and understanding, the Department has conceived the International Exchange of Youth Delegations as an effective instrument. The exchange of youth delegations with friendly countries is taken up on a reciprocal basis for promoting exchange of ideas, values and culture amongst the youth of different countries and also to develop international understanding. This Department has been carrying out regular exchange of youth delegations with China and South Korea, from the year 2006 onwards.
In 2012, High Commission of India in Dhaka requested the Ministry of Youth Affairs & Sports, Govt. of India to invite a 100-member Bangladesh Youth Delegation to India and arrange a tour for them to showcase places of historical, educational, technological and industrial interests. Accordingly, for the first time, a 100-member Bangladesh youth delegation visited India from 6-13 October, 2012. The current delegation from Bangladesh is the 8th such cohort.