প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত, জুনাগরদা লুপা করোর ৩৫৮০গী চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
“দবল ইঞ্জিন সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাংশিংগী খোঙজেলদা শরুক অনি হেনগৎহল্লি”
“কিসান ক্রেদিত কার্দনা পুন্সি মহিংদা য়াম্না নুংঙাইহল্লে, মরু ওইনা এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং ঙামী খুন্নাইশিংদা”
“সরকারনা সীপোর্তখক্তগী নত্তনা পোর্ত লেদ দিভেলপমেন্তকী থবক থৌরমশিংদা মিৎয়েং চঙলি”
“সরকারনা নহাশিংবু ওন্তোপ্রিনর্শিপকী খোঙ্কাপ খুদিংদা তেংবাংলি”
“ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলকপনা তুরিজম্বু মশক থোক্না তেংবাংলি”
“রাজনিতী দল খরনা গুজরাত হুনববু মখোয়গী রাজনিতীগী ৱাখল্লোন ওইহল্লে”
“ঐখোয়না ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ইথিল অমসুং সর্দার পতেলগী মঙলানবু কৈদৌনুংদা মোৎহল্লোই”
19 OCT 2022 5:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাত, জুনাগরদা লুপা করোর ৩৫৮০গী চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। জুনাগরগী প্রোজেক্তশিং অসিদা অহাঙবা মেনশিনবগা লোয়ননা সমুদ্র তোর্বানগী হাইৱে ফগৎহনবা, ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্ত অনি অমসুং এগ্রি পোত্থোক থম্নবগীদমক্তা গোদাউন কমপ্লেক্স শাবগী খোঙথাং য়াওরি। মাধবপুরগী শ্রী কৃষন রুখমনি মন্দির মপুং ওইনা শেমগৎপগী থবক অমসুং সিৱেজ অমদি ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্ত অমসুং পোর্বন্দর ফিশরী হার্বরগী দ্রেদজিং শেম-শাজিনবগী থবক্কী উরেপ উয়ুংসু মহাক্না তমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা সোম্নাথকী গিরদা মধ্বারগী ফিশিং পোর্ত শেমগৎপগী থবক য়াওনা প্রোজেক্ত অনিগী উরেপ উয়ুংসু তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা দিৱালী অমসুং ধন্তেরাস য়ৌরক্লে হায়না নুংঙাইনা হায়রদুনা জুনাগরগী মীয়াম্না অনৌবা চহি তরাম্না ওক্নবা শেম শানরি হায়খি। থৌরম অসিদা তিল্লিবা মীয়াম খুদিংদা য়াইফ পাউজেল পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়না থৌজালবীবগীদমক্তা থাগৎপসু ফোংদোকখি। মমাংগী মতমগী রাজ্যগী বজেত্তগীসু হেনবা শেনফমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্বদা মহাক্না নুংঙাইজবা ফাওই হায়খি। পুম্নমক অসি গুজরাত মীয়ামগী থৌজালদগী ওইথোকপনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
জুনাগর, গির সোম্নাথ অমসুং পোর্বন্দর য়াওবা মফমশিংবু গুজরাতকী তুরিজমগী কোনুংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসি থৌরাং য়াৎলিবা প্রোজেক্তশিংনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া পুরক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি। “ঐহাক্তি ঙসি চাউথোকচবনা থল্লে”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা পুম্নমক অসি গুজরাতকী মীয়ামগী থৌজালগী মহৈনি হায়খি। মহাক্না কেন্দ্রগী থৌদাং পুনবগীদমক্তা গুজরাত থাদোক্লবা তুংদা থবকশিং অসিবু মান্নবা পুক্নিং চঙবা অমসুং থম্মোই শেংনা মখা চত্থহল্লিবসি মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল অমসুং মহাক্কী তীম্নি হায়খি। “গুজরাতনা ঙসিদি য়াঙলবা খোঙজেলদা চাউখৎলি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
লমদমসিদা ইকং থোকখিবা অমসুং লমদম থাদোক্তুনা চেনখিবগী ফিভমশিংবু মহাক্না ঙসি নীংশিংখি। খোঙফম চেৎনা অমসুং থম্মোই শেংনা হোৎনবা মীওইশিংবু মহৌশানা ইমানা চানবীবনা মরম ওইরগা অইং অশানা থোকহনবা অৱা অনাগী চাং য়াম্না হন্থরে হায়না মহাক্না হায়খি। “মীয়ামগী থৌজালনা নাকল অমদা অমসুং মহৌশা ইমানা নাকল অমদা শৌগত্তুনা মীয়ামগী সেবাগীদমক্তা পুন্সি লেনবসি য়াম্না নুংঙাই”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ইমা নর্মদা অসি লাইনীংবগী অথাপ্পা মফম অমনি অমসুং মীয়ামগী অকনবা হোৎনজমন্না মরম ওইরগা ইমা নর্মদানা সৌরাস্ত্রগী খুঙ্গংশিংদা মহাক্কী থৌজাল পীনবা য়ৌশিনবীরে হায়না মহাক্না হায়খি। নেচরেল ফার্মিংবু থৱাই য়াওনা হোৎনদুনা খুমাং চাউশিলহনবগীদমক্তা মহাক্না জুনাগরগী লৌমীশিংবু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা হৌবা কেসর হৈনৌগী মহাওবু মালেমগী মফম খুদিংদা তংনরে হায়খি।
ভারতকী সমুদ্র মপালগী চাউরবা লমদমশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী সমুদ্র তোর্বানগী অচৌবা শরুক অমদি গুজরাত্তা লৈ হায়খি। মমাংগী সরকারনা সমুদ্রবু পোৎলুম্নি অমসুং মসিগী অতেকপা নুংশিৎপু হুনি খল্লম্মি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা হৌজিক্তি মতম অসি হোংলে হায়খি। “শিংনবনি হায়না খল্লম্বা সমুদ্র অদুমক্না হৌজিক্তি ঐখোয়গী হোৎনজমগী মহৈ পীরে”। খুদোংচাবা কয়ানা পীক থনবা কৎচকী রন অসিনা হৌজিক্তি গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগী থৌওংবু লুচিংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। মহাক্না চহি ২৫গী মমাংদা গুজরাতকী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা লেপখিবা ৱারেপ্না হৌজিক্তি মহৈ য়াল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা ঙামী খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বাল, সেক্যুরিতী, তঙাই ফদবা পোৎলম অমসুং ইনফ্রাস্রকচরগীদমক্তা সাগর খেদু স্কিম হৌদোক্লম্বনি হায়না ফোংদোকখি। হোৎনজমন কয়াসিনা মরম ওইরগা রাজ্যসিদগী ঙা এক্সপোর্ত তৌবগী চাংসু শরুক তরেত হেনগৎলে। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা মতমদা লাকখিবা জাপানগী দেলিগেতশিংনা মমিং লৈরবা সুর্মাই ঙা স্ক্রীন্দা উবা মতমদা ফিশরীগী খোঙথাংগীদমক্তা স্ক্রীন্দা কাপ্লিবা প্রজেন্তেসন লেপহলগা ঙা অসি মহাও তংনীংই হায়না হায়খিবগী থৌদোক নীংশিংখি। সুর্মাই ঙা অসি জাপানগী কৈথেলদা মমিং য়াম্না চৎলি অসুং চহিদা মসিগী মশক থোকপা এক্সপোর্ত তৌই হায়না মহাক্না পাউদমখি। ““দবল ইঞ্জিন সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাংশিংগী খোঙজেলদা শরুক অনি হেনগৎহল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসিমক্তসু, ফিশিং হার্বর অহুমগী থবকসু হৌখ্রে।
লৌমী, এনিমেল হসবেন্দরী থৌমী অমসুং সাগর খেন্দু ঙামীশিংগা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা কিসান ক্রেদিত কার্দ স্কিমগা মরী লৈনহল্লে অসুং মসিনা বেঙ্কতগী লোন লৌবগী থৌওংদা য়াম্না লাইথোকহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “মসিনা মরম ওইরগা, বেনিফিশরী করোর ৩.৫না মসিগী সেবাশিংগী কান্নবা ফংনরি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। মসিনা খুন্নাইগী লাইরবা অমসুং তোল্ল-তারবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্লি অমসুং মশা অমসুং ইমুংগী তুংগী অফবা মতম অমা শেম্বা ঙমহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মতম চানা লোন শিংদোকপা বেনিফিশরীশিংগী শেন্দোইসু কোকপীগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “কিসান ক্রেদিত কার্দনা লৌমীশিংগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহল্লে, মরু ওইনা এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং ঙামী খুন্নাইগী লৌমীশিং”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
“মমাংগী দিকেদ অনিদা,”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি, “সীপোর্ত ফজনা চাউখৎহনবনা গুজরাতকী নুংঙাই য়াইফবগী থোঙ কয়া হাংদোক্লে। মসিনা গুজরাতকী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু পুরক্লে”। সাগর মালা স্কিমগী মতাংদা তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী সমুদ্র তোর্বানগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না ফগৎহন্নবা সীপোর্তখক্তগী নত্তনা পোর্ত লেদ দিভেলপমেন্তকী থবক থৌরমশিংদা মিৎয়েং চঙদুনা থবক কয়া পায়খৎলে হায়খি। “মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বানশিংনা প্রোজেক্ত কয়া উরে,”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি, “জুনাগর খক নত্তনা, অনৌবা কোস্তেল হাইৱেনা পোর্বন্দর, জাম্নাগর, দেবভুমী দ্বার্কা, মোর্বীদগী সেন্ত্রেল অমসুং সাউথ গুজরাত ফাওনা শম্নগনি অমসুং মসিনা গুজরাতকী অপুনবা সমুদ্র মপালদা কন্নেক্তিবিতী পীগনি”।
রাজ্যসিগী ইমা অমসুং ইচে ইচলশিংনা পাংথোকপা মশক থোকপা থৌদাংশিংবু মহাক্না থাগৎখি অমসুং মখোয়না ঙাক্লৌ চুংগোই ওইরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। হৌখিবা চহি ৮দগী চত্থরক্লিবা নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরক্নবা কেন্দ্র সরকারনা লুচিংদুনা হোৎনরিবা কয়াদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইমা অমসুং ইচেল ইচলশিংগী পুন্সি নুংঙাইহন্নবা থাক খুদিংদা থবক পায়খৎলি হায়খি। নুপীশিংগী হকশেল অমসুং ইকায় খুম্নবা হেনগৎহনবদা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা অমাংশঙ করোর কয়া শাবনা মশক থোক্না তেংবাংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। উজ্বালা য়োজনা নুপীশিংদা মখোয়গী মতম কনবদতা নত্তনা মখোয় অমসুং মখোয়গী অপুনবা ইমুংগী হকশেল ফগৎহনবদসু তেংবাংলি হায়না মহাক্না হায়খি। খুঙ্গং অমদা ৱাতর অমা পীদুনা হরাও নুংঙাইবগী মতৌ উৎপা মমাংগী সরকারগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসিদি, অদোমগী ইচামক্না ইমুং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহল্লে”।
প্রধান মন্ত্রী মাত্রী য়োজনাদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীরোনবীশিংনা মচি লৈবা চিঞ্জাক চাহন্নবগীদমক্তা তোঙানবা মখল কয়াগী থবক্কী খুত্থাংদা তেংবাং লিশিং লিশিংদা পীরি হায়খি। “ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম. অৱস য়োজনাগী মখাদা পীরিবা য়ুম অয়াম্বসি নুপীশিংগী মমিংদনি”, মহাক্না মখা তাখি। “ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী খুত্থাংদা খুঙ্গং-খুঙ্গংদা নুপী ওন্তোপ্রিনর্শিপ হেনগৎহল্লি। লৈবাক্কী ইচে-ইচল করোর ৮ হেনবনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনরি অমসুং মসিগী মনুংদগী লাখ কয়াদি গুজরাত্তগীনি। মান্নবা ওইনা, ইচেল-ইচল কয়ানা মুদ্রা য়োজনাগী মতেংদগী মপুন্সিদা অহানবা ওইনা ওন্তোপ্রিনর ওইনরে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লৈবাক্কী নহাশিংদা মিৎয়েং চঙলিবসিগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহি ৮দা ঐখোয়না গুজরাত য়াওনা লৈবাক্কী নহাশিংগী মতিক মগুন হেনগৎহন্নবা খোংথাং কয়া অমা পায়খৎলে। এজুকেসন্দগী হৌরগা মশানা মশাবু থবক পীজবগী হীরম ফাওবদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীনবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঙসি, সরকারনা নহাশিংবু ওন্তোপ্রিনর্শিপকী খোঙ্কাপ খুদিংদা তেংবাংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী অঙনবদা গান্ধীনগরদা হৌদোকখিবা দেফএক্সপো২০২২গী মতাংদা পাউদম্লদুনা, গুজরাতনা তেঙ্ক শারক্কদবা মতম কুইদ্রবনি হায়না ফোংদোকখি।
রাজ্যসিনা এজুকেসনগী লমদা খুমাং চাউশিনখ্রিবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না হায়খি, লৈবাক অসিদা মমাংগী চহি ৮দা য়ুনিভর্সিতী চাম্মা চাম্মা লিংখৎখি। হাইয়র এজুকেসনগী মশিং য়াম্লবা ইন্সতিত্যুত কয়া গুজরাত্তা লিংখৎখ্রে। অনৌবা এজুকেসন পোলিসীনা গুজরাতী লোলগী ওইবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পুরক্লি। মান্নবা ওইনা, দিজিতেলগী লমদা চাউখৎলকপনসু গুজরাতকী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া থোকহনলক্লি। “দিজিতেল ইন্দিয়ানা গুজরাতকী নহাশিংদা মখোয়গী স্কিল হেন্না ফগৎহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরি। মখোয়না চাউরবা কৈথেল অমগা মরী লৈনবা ঙম্লে। অদুগা পুম্নমক অসি ভারত্তা শাবা অহোংবা মোবাইল ফোন অমসুং অহোংবা দেতা ফংহনবদগী ওইথোক্লিবনি”, মহাক্না হায়খি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলকপনা তুরিজমদা মশক থোক্না তেংবাংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। খ্বাইদগী চাউবা রোপৱেনা লমদমসিদা হৌজিক মথৌ তৌবা হৌরে। চহি কয়াগী মতুংদা, হন্দক্কী চহিগী এপ্রিলদা কেশোর এয়র্পোর্ত্তগী ফ্লাইত পাইবা হৌখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। কেশোর এয়র্পোর্তপু মখা তানা শেমগৎলকপা মতমদা অমসুং মসিনা কার্গো ফেসিলিতী ওইরকপা মতমদা, উহৈ, মনা-মশিং, ঙা অমসুং অতোপ্পা পোত্থোকশিংবু মফমসিদগী থাদোকপদা য়াম্না অরায়বা ওইরক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি। কেশোর এয়র্পোর্ত চাউথোকপনা মরম ওইরগা, লৈবাক অমসুং মালেম্না লমদমসিদা লৈরিবা মীওইশিংগা নক্নবা হেল্লক্কনি অমসুং তুরিজমসু য়াম্না হেন্না চাউখৎলক্কনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
স্পেস, সাইন্স অমসুং স্পোর্ত্তা লৈবাক অসিনা মায় পাকপা ফংলিবসিদা লৈবাক্না অমত্তা ওইনা হরাওবা ফোংদোক্লি, অদুবু, গুজরাতকী মায় পাকপবু মীওই খরনা রাজনিতীদা পুশিল্লকপসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। “রাজনিতী দল খরনা গুজরাত হুনববু মখোয়গী রাজনিতীগী ৱাখল্লোন ওইহল্লে”, মহাক্না হায়খি। গুজরাতীশিংবু হন্থনা লৌবা নত্ত্রগা লৈবাক্কী রাজ্য অমা হেক্তগী মীয়াম্বু হন্থনা লৌবসি ঐখোয়না কৈদৌনুংদা তুমিন্না খাঙদুনা লৈশিল্লোই। ঐখোয়না ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ইথিল অমসুং সর্দার পতেলগী মঙলানবু কৈদৌনুংদা মোৎহল্লোইদবনি”, মহাক্না হায়খি। চাউখৎ থৌরাংগী খুত্থাংদা চিংনবা ৱাখল্লোনবু থাজবদা ওন্থোকপা অমসুগ অরানবগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। গুজরাতকী অমত্তা ওইবগী মতৌনা মখোয়গী পাঙ্গলনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙসিগী থৌরমসিদা অতোপ্পা মীওই কয়াগা লোয়ননা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, এম.পি. শ্রী রাজেশভাই চুরাসামা অমসুং শ্রী রামেশ ধারুক, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী, শ্রী রুশিকেশ পতেল অমসুং শ্রী দেবভাই মলম্না শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা ৱাৎহৌবা লিঙ্কশিং শেমগৎ শাগৎপা য়াওনা সমুদ্র খোঙবাল পরিংগী হায়ৱেশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবগী প্রোজেক্ত প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। প্রোজেক্ত অসিগী অহানবা তাঙ্কক্তা, দিস্ত্রিক্ত ১৩দা কিলোমিতর ২৭০ শাংবা হায়ৱেগী শরুক কোনশিনগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা জুনাগরদা ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্ত অনি অমদি লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং থম্নবগীদমক গোদাউন কম্প্লেক্স অমা শানবগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমখি‍। পোরবন্দরদা, প্রধান মন্ত্রীনা মাধবপুরগী শ্রী কৃষ্ণন রুক্সমনী মন্দীর মপুং ফানা শেমগৎনবগী উরেপ উয়ুং তমখি। মহাক্না পোরবন্দর ফীসরী হারবরদা সীৱেজ অমসুং ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তশিং অমসুং মেন্তেনেন্স দ্রেদজিংগী প্রোজেক্তশিংসু উরেপ উয়ুং তমখি‍। মাধ্বারদা ঙা ফাফম হিথাংফম অমা শেমগৎপা য়াওনা গীর সোমনাথদা প্রোজেক্ত অনিগী উরেপ উয়ুং মহাক্না তমখি‍।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of various development projects worth around Rs 3580 crore in Junagadh, Gujarat
“Double-engine government has brought double speed in the development works''
“The Kisan Credit Card has made life a lot easier, especially for our animal husbandry workers and the fishermen community”
“Government has taken the initiative not just for the seaports but is executing port-led development”
“Government is helping the youth at every step of entrepreneurship”
“Growing infrastructure is promoting tourism in a big way”
“Some political parties have made abusing Gujarat their political ideology”
“We will not allow the dilution of the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and dreams of Sardar Patel”
19 OCT 2022 5:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth around Rs 3580 crore in Junagadh, Gujarat today. These projects in Junagadh include the improvement of coastal highways along with the construction of missing links, two water supply projects and the construction of a godown complex for storage of Agri products. The Prime Minister also laid the foundation stone for the holistic development of Shri Krishan Rukshamani Mandir, Madhavpur and sewage and water supply projects and for maintenance dredging at Porbandar Fishery Harbour. At Gir Somnath, the Prime Minister laid the foundation stone of two projects, including the development of a fishing port at Madhwad.
Addressing the gathering, the Prime Minister on a lighter note said that Diwali and Dhanteras have arrived early and the preparations for new year celebrations are already underway for the people of Junagadh. Extending gratitude to everyone present on occasion, the Prime Minister thanked the people for their blessings. The Prime Minister expressed happiness for dedicating and laying the foundation stones of projects that were worth more than the state’s budget in earlier times. He said that this is all due to the blessings of the people of Gujarat.
The Prime Minister termed the area comprising Junagadh, Gir Somnath and Porbandar as the tourism capital of Gujarat. He said the projects that are being planned today will create huge opportunities for employment and self-employment. “My chest swells with pride today”, the Prime Minister remarked and credited it to the people of Gujarat and their blessings. The Prime Minister highlighted that even after he left Gujarat to take up responsibilities at the Centre, it was the team of Chief Minister Bhupendra Patel who took care of Gujarat with the same set of values and traditions. “Today, Gujarat is developing at a rapid pace”, the Prime Minister said,
He recalled the tough times of drought and migration from the region. He said even nature helps the people who work with dedication and authenticity as in the last two decades climate adversities also got reduced. “With people’s blessing on the one hand and nature’s support on the other, it is a pleasure to spend one’s life in the service of people”, the Prime Minister said. Maa Narmada, the Prime Minister pointed out, was a distant place of pilgrimage, with the hard work of people, Maa Narmada has reached villages of Saurashtra to give her blessings. The Prime Minister lauded the farmers of Junagadh for promoting natural farming with full dedication. The Prime Minister highlighted that the taste of Kesar Mangoes grown in Gujarat is reaching every part of the world.
Speaking about the vast coastal regions of India, the Prime Minister pointed out that a large chunk of India's coastline belongs to Gujarat. Recalling the past governments that treated the seas like a burden and its fresh air poison, Shri Modi interjected that times have now changed. “The same seas that were considered as adversity are now reaping the benefits of our efforts.” The Rann of Kutch which was marred by troubles is now leading the way forward for the development of Gujarat, the Prime Minister added. The Prime Minister remarked that the resolve he took for the development of Gujarat 25 years ago has now come to fruition.
The Prime Minister recalled that, as Chief Minister, he had launched the Sagar Khedu scheme for the welfare, security, amenities and infrastructure for the fishermen community. Due to these efforts, fish export from the state increased seven times. He remembered an instance with a Japanese delegation during his Chief Minister days when the delegation members asked to stop the presentation on the fisheries initiatives, as they could not control themselves after seeing the famous surmai fish on the screen and asked for a taste. Surmai fish is now well known in the Japanese market and substantial export takes place every year, he informed. “Double-engine government has brought double speed in the development works”, the Prime Minister said. Today itself, work started on three fishing harbours.
The Prime Minister informed that for the first time ever farmers, animal husbandry workers and Sagar Khedu fishermen were connected to the services of Kisan Credit cards scheme and it simplified the process of availing a loan from the bank. “As a result, 3.5 crore beneficiaries are availing of its services,” Shri Modi added. The Prime Minister informed that it empowered the poor and needy of society to build a better future for themselves and their families. He further added that the interest would be waived off for those beneficiaries who repaid their loans on time. “The Kisan Credit Card has made life a lot easier, especially for our animal husbandry workers and the fishermen community”, the Prime Minister said.
“In the last two decades”, the Prime Minister continued, “the tremendous development of the seaports has opened the floodgates of prosperity for Gujarat. It has opened up new possibilities for Gujarat.” Throwing light on the Sagar Mala Scheme, the Prime Minister informed that the government has taken the initiative to embolden the infrastructure on the coasts of India by not just developing the seaports but by executing port-led development. “The coasts have Gujarat have witnessed many new projects based on this”, the Prime Minister continued, “Apart from Junagadh, the new Coastal Highway is going to pass through many districts of Porbandar, Jamnagar, Devbhoomi Dwarka, Morbi to Central and South Gujarat which will strengthen the connectivity of the entire coastline of Gujarat.”
The Prime Minister praised the tremendous work done by the mothers and sisters of the state and said that they become a protective shield. Highlighting the efforts of the Central Government towards women-led development in the last 8 years, the Prime Minister said that steps have been ensured at every level to make the lives of mothers and sisters easier. The Prime Minister pointed out the improving the health and respect of women and credited it to the construction of crores of toilets under Swachh Bharat Abhiyan. The Prime Minister mentioned that Ujjwala Yojana is helping the women not just by saving them time but also improving their health as well as the health of the entire family. The Prime Minister brushed off the times of previous governments who would celebrate after delivering a few water handpumps in a village with pomp and show and interjected, “Today your son is delivering piped water to every household.” Highlighting the Pradhan Mantri Matri Vandana Yojna, the Prime Minister informed that thousands of forms of help are being given to mothers during pregnancy through, so that they can eat nutritious food. “Most of the houses that our government is giving under the PM Awas Yojana are in the name of women”, he added “Today our government is giving wide expansion to women entrepreneurship in village-village through self-help groups. More than 8 crore sisters across the country are associated with self-help groups, of which lakhs are from Gujarat. Similarly, many sisters have become entrepreneurs for the first time under the Mudra Yojana.
Speaking about the emphasis on the youth of the country, the Prime Minister said that for the last 8 years, we have taken many steps to enhance the potential of the youth across the country including Gujarat. Efforts are being made to create new opportunities in every aspect from education to employment and self-employment. Today the government is helping the youth at every step of entrepreneurship. Speaking about the DefExpo2022 that the Prime Minister inaugurated in Gandhinagar earlier in the day, the Prime Minister said that the day is not far when Gujarat will be manufacturing tanks.
The Prime Minister also highlighted the strides made by the state in the education field. He said, during the last 8 years hundreds of universities opened in the country. Gujarat is witnessing the opening of many quality institutions of higher education. New National Education Policy is bringing new opportunities in Gujarati language. Similarly, digital developments are creating new opportunities for the youth of Gujarat. “Digital India has given new opportunities to the youth of Gujarat to hone their various talents, This has created new employment opportunities. The youth have access to the big market. And this is happening because of cheap Made in India mobile phones and cheap data facilities”, he said.
The Prime Minister pointed out that growing infrastructure is promoting tourism in a big way. He said one of the biggest ropeways is functional now in the area. The Prime Minister said after many years, in April this year, flights have started again from Keshod Airport. When Keshod Airport is further developed, when it becomes a cargo facility, it will be easier to ship out our fruits, vegetables, fish and other products from here. With the expansion of Keshod Airport, the country and the world will get more access to all such places here, the tourism here will increase further, he added.
The Country rejoices as one in the national achievements in space, science or sports fields, however, the Prime Minister lamented the growing tendency to politicize the achievements of Gujarat and its people by certain sections. “Some political parties have made abusing Gujarat their political ideology”, the Prime Minister said. We will never tolerate the insult of Gujaratis or for that matter people of any state of the country, he emphasized. We should not allow the dilution of the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and the dreams of Sardar Patel. He stressed the need to convert cynicism into hope and counter falsehood through development. He said Gujarat’s unity is its strength.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Members of Parliament, Shri Rajeshbhai Chudasama and Shri Ramesh Dhaduk, and Ministers from Gujarat Government, Shri Rushikesh Patel and Shri Devabhai Malam were those present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone for the improvement of coastal highways along with the construction of missing links. In the first phase of this project, a total highway length of over 270 Km will be covered across 13 districts.
Prime Minister will lay the foundation stone of two water supply projects and for the construction of a godown complex for storage of Agri products at Junagadh. At Porbandar, Prime Minister laid the foundation stone for the holistic development of Shri Krishan Rukshamani Mandir, Madhavpur. He also laid the foundation stone of sewage and water supply projects and for maintenance dredging at Porbandar Fishery Harbour. At Gir Somnath, the Prime Minister laid the foundation stone of two projects, including the development of a fishing port at Madhwad.