Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of various development projects worth around Rs 3580 crore in Junagadh, Gujarat
“Double-engine government has brought double speed in the development works''
“The Kisan Credit Card has made life a lot easier, especially for our animal husbandry workers and the fishermen community”
“Government has taken the initiative not just for the seaports but is executing port-led development”
“Government is helping the youth at every step of entrepreneurship”
“Growing infrastructure is promoting tourism in a big way”
“Some political parties have made abusing Gujarat their political ideology”
“We will not allow the dilution of the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and dreams of Sardar Patel”
19 OCT 2022 5:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth around Rs 3580 crore in Junagadh, Gujarat today. These projects in Junagadh include the improvement of coastal highways along with the construction of missing links, two water supply projects and the construction of a godown complex for storage of Agri products. The Prime Minister also laid the foundation stone for the holistic development of Shri Krishan Rukshamani Mandir, Madhavpur and sewage and water supply projects and for maintenance dredging at Porbandar Fishery Harbour. At Gir Somnath, the Prime Minister laid the foundation stone of two projects, including the development of a fishing port at Madhwad.
Addressing the gathering, the Prime Minister on a lighter note said that Diwali and Dhanteras have arrived early and the preparations for new year celebrations are already underway for the people of Junagadh. Extending gratitude to everyone present on occasion, the Prime Minister thanked the people for their blessings. The Prime Minister expressed happiness for dedicating and laying the foundation stones of projects that were worth more than the state’s budget in earlier times. He said that this is all due to the blessings of the people of Gujarat.
The Prime Minister termed the area comprising Junagadh, Gir Somnath and Porbandar as the tourism capital of Gujarat. He said the projects that are being planned today will create huge opportunities for employment and self-employment. “My chest swells with pride today”, the Prime Minister remarked and credited it to the people of Gujarat and their blessings. The Prime Minister highlighted that even after he left Gujarat to take up responsibilities at the Centre, it was the team of Chief Minister Bhupendra Patel who took care of Gujarat with the same set of values and traditions. “Today, Gujarat is developing at a rapid pace”, the Prime Minister said,
He recalled the tough times of drought and migration from the region. He said even nature helps the people who work with dedication and authenticity as in the last two decades climate adversities also got reduced. “With people’s blessing on the one hand and nature’s support on the other, it is a pleasure to spend one’s life in the service of people”, the Prime Minister said. Maa Narmada, the Prime Minister pointed out, was a distant place of pilgrimage, with the hard work of people, Maa Narmada has reached villages of Saurashtra to give her blessings. The Prime Minister lauded the farmers of Junagadh for promoting natural farming with full dedication. The Prime Minister highlighted that the taste of Kesar Mangoes grown in Gujarat is reaching every part of the world.
Speaking about the vast coastal regions of India, the Prime Minister pointed out that a large chunk of India's coastline belongs to Gujarat. Recalling the past governments that treated the seas like a burden and its fresh air poison, Shri Modi interjected that times have now changed. “The same seas that were considered as adversity are now reaping the benefits of our efforts.” The Rann of Kutch which was marred by troubles is now leading the way forward for the development of Gujarat, the Prime Minister added. The Prime Minister remarked that the resolve he took for the development of Gujarat 25 years ago has now come to fruition.
The Prime Minister recalled that, as Chief Minister, he had launched the Sagar Khedu scheme for the welfare, security, amenities and infrastructure for the fishermen community. Due to these efforts, fish export from the state increased seven times. He remembered an instance with a Japanese delegation during his Chief Minister days when the delegation members asked to stop the presentation on the fisheries initiatives, as they could not control themselves after seeing the famous surmai fish on the screen and asked for a taste. Surmai fish is now well known in the Japanese market and substantial export takes place every year, he informed. “Double-engine government has brought double speed in the development works”, the Prime Minister said. Today itself, work started on three fishing harbours.
The Prime Minister informed that for the first time ever farmers, animal husbandry workers and Sagar Khedu fishermen were connected to the services of Kisan Credit cards scheme and it simplified the process of availing a loan from the bank. “As a result, 3.5 crore beneficiaries are availing of its services,” Shri Modi added. The Prime Minister informed that it empowered the poor and needy of society to build a better future for themselves and their families. He further added that the interest would be waived off for those beneficiaries who repaid their loans on time. “The Kisan Credit Card has made life a lot easier, especially for our animal husbandry workers and the fishermen community”, the Prime Minister said.
“In the last two decades”, the Prime Minister continued, “the tremendous development of the seaports has opened the floodgates of prosperity for Gujarat. It has opened up new possibilities for Gujarat.” Throwing light on the Sagar Mala Scheme, the Prime Minister informed that the government has taken the initiative to embolden the infrastructure on the coasts of India by not just developing the seaports but by executing port-led development. “The coasts have Gujarat have witnessed many new projects based on this”, the Prime Minister continued, “Apart from Junagadh, the new Coastal Highway is going to pass through many districts of Porbandar, Jamnagar, Devbhoomi Dwarka, Morbi to Central and South Gujarat which will strengthen the connectivity of the entire coastline of Gujarat.”
The Prime Minister praised the tremendous work done by the mothers and sisters of the state and said that they become a protective shield. Highlighting the efforts of the Central Government towards women-led development in the last 8 years, the Prime Minister said that steps have been ensured at every level to make the lives of mothers and sisters easier. The Prime Minister pointed out the improving the health and respect of women and credited it to the construction of crores of toilets under Swachh Bharat Abhiyan. The Prime Minister mentioned that Ujjwala Yojana is helping the women not just by saving them time but also improving their health as well as the health of the entire family. The Prime Minister brushed off the times of previous governments who would celebrate after delivering a few water handpumps in a village with pomp and show and interjected, “Today your son is delivering piped water to every household.” Highlighting the Pradhan Mantri Matri Vandana Yojna, the Prime Minister informed that thousands of forms of help are being given to mothers during pregnancy through, so that they can eat nutritious food. “Most of the houses that our government is giving under the PM Awas Yojana are in the name of women”, he added “Today our government is giving wide expansion to women entrepreneurship in village-village through self-help groups. More than 8 crore sisters across the country are associated with self-help groups, of which lakhs are from Gujarat. Similarly, many sisters have become entrepreneurs for the first time under the Mudra Yojana.
Speaking about the emphasis on the youth of the country, the Prime Minister said that for the last 8 years, we have taken many steps to enhance the potential of the youth across the country including Gujarat. Efforts are being made to create new opportunities in every aspect from education to employment and self-employment. Today the government is helping the youth at every step of entrepreneurship. Speaking about the DefExpo2022 that the Prime Minister inaugurated in Gandhinagar earlier in the day, the Prime Minister said that the day is not far when Gujarat will be manufacturing tanks.
The Prime Minister also highlighted the strides made by the state in the education field. He said, during the last 8 years hundreds of universities opened in the country. Gujarat is witnessing the opening of many quality institutions of higher education. New National Education Policy is bringing new opportunities in Gujarati language. Similarly, digital developments are creating new opportunities for the youth of Gujarat. “Digital India has given new opportunities to the youth of Gujarat to hone their various talents, This has created new employment opportunities. The youth have access to the big market. And this is happening because of cheap Made in India mobile phones and cheap data facilities”, he said.
The Prime Minister pointed out that growing infrastructure is promoting tourism in a big way. He said one of the biggest ropeways is functional now in the area. The Prime Minister said after many years, in April this year, flights have started again from Keshod Airport. When Keshod Airport is further developed, when it becomes a cargo facility, it will be easier to ship out our fruits, vegetables, fish and other products from here. With the expansion of Keshod Airport, the country and the world will get more access to all such places here, the tourism here will increase further, he added.
The Country rejoices as one in the national achievements in space, science or sports fields, however, the Prime Minister lamented the growing tendency to politicize the achievements of Gujarat and its people by certain sections. “Some political parties have made abusing Gujarat their political ideology”, the Prime Minister said. We will never tolerate the insult of Gujaratis or for that matter people of any state of the country, he emphasized. We should not allow the dilution of the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and the dreams of Sardar Patel. He stressed the need to convert cynicism into hope and counter falsehood through development. He said Gujarat’s unity is its strength.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Members of Parliament, Shri Rajeshbhai Chudasama and Shri Ramesh Dhaduk, and Ministers from Gujarat Government, Shri Rushikesh Patel and Shri Devabhai Malam were those present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone for the improvement of coastal highways along with the construction of missing links. In the first phase of this project, a total highway length of over 270 Km will be covered across 13 districts.
Prime Minister will lay the foundation stone of two water supply projects and for the construction of a godown complex for storage of Agri products at Junagadh. At Porbandar, Prime Minister laid the foundation stone for the holistic development of Shri Krishan Rukshamani Mandir, Madhavpur. He also laid the foundation stone of sewage and water supply projects and for maintenance dredging at Porbandar Fishery Harbour. At Gir Somnath, the Prime Minister laid the foundation stone of two projects, including the development of a fishing port at Madhwad.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ জুনাগড়ত প্ৰায় ৩৫৮০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
"দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে উন্নয়নমূলক কামৰ গতি দুগুণ কৰিছে"
"কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডে বিশেষকৈ আমাৰ পশুপালন কৰ্মী আৰু মাছ মৰা সম্প্ৰদায়ৰ বাবে জীৱন টো অধিক সহজ কৰি তুলিছে"
"চৰকাৰে কেৱল বন্দৰৰ বাবেই পদক্ষেপ লোৱা নাই কিন্তু বন্দৰ-নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন কাৰ্যকৰী কৰি আছে"
"চৰকাৰে যুৱসকলক উদ্যোগৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপত সহায় কৰি আছে"
"বৰ্ধিত আন্তঃগাঁথনিই পৰ্যটনক এক বৃহৎ উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে"
"কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে গুজৰাটক অপব্যৱহাৰ কৰাটো তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক আদৰ্শ কৰি তুলিছে"
আমি 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত' আৰু চৰ্দাৰ পেটেলৰ সপোনৰ আত্মা দুৰ্বল হ'বলৈ নিদিওঁ"
19 OCT 2022 5:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ জুনাগড়ত প্ৰায় ৩৫৮০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। জুনাগড়ৰ এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে উপকূলীয় ঘাইপথৰ উন্নতিৰ লগতে মিচিং লিংক নিৰ্মাণ, দুটা পানী যোগান প্ৰকল্প আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰী সংৰক্ষণৰ বাবে এটা গুদাম কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী কৃষ্ণ ৰুকমণি মন্দিৰ, মাধৱপুৰৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন আৰু নৰ্দমা আৰু পানী যোগান প্ৰকল্প আৰু পোৰবন্দৰ মীন হাৰ্বাৰত তত্বাৱধান প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। গিৰ সোমনাথত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মাধৱদত মাছ ধৰা বন্দৰৰ উন্নয়নকে ধৰি দুটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ধেমেলীয়াকৈ কয় যে দেৱালী আৰু ধনতেৰাছৰ উৎসৱ সময়তকৈ আগতেই আহি পাইছে আৰু জুনাগড়ৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নৱবৰ্ষ উদযাপনৰ বাবে ইতিমধ্যে প্ৰস্তুতি চলি আছে। অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা সকলোলোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগৰ সময়ত ৰাজ্যিক বাজেটতকৈ অধিক ব্যয় হোৱা প্ৰকল্পসমূহৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। "গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে এই সকলোবোৰ সম্ভৱ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জুনাগড়, গিৰ সোমনাথ আৰু পোৰবন্দৰক গুজৰাটৰ পৰ্যটন ৰাজধানী বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ কয় যে আজি পৰিকল্পনা কৰা প্ৰকল্পসমূহে নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। "আজি মোৰ বুকুখন গৌৰৱেৰে ভৰি পৰিছে। তেওঁ ইয়াক গুজৰাটৰ জনসাধাৰণ আৰু তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে দায়ী কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া তেওঁ কেন্দ্ৰত দায়িত্ব বহন কৰিবলৈ গুজৰাট এৰিছিল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলৰ দলে একে মূল্যবোধ আৰু পৰম্পৰাৰে গুজৰাটৰ চোৱাচিতা কৰিছিল। "আজি গুজৰাটৰ বিকাশ দ্ৰুত গতিত হৈছে।"
অঞ্চলটোৰ পৰা খৰাং আৰু প্ৰব্ৰজনৰ কঠিন সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ কয় যে প্ৰকৃতিয়ে নিষ্ঠা আৰু সত্যতাৰে কাম কৰা সকলকো সহায় কৰে কিয়নো যোৱা দুটা দশকত জলবায়ুৰ প্ৰতিকূলতাও হ্ৰাস পাইছে। "এফালে ৰাইজৰ আশীৰ্বাদ আৰু আনফালে প্ৰকৃতিৰ সমৰ্থনৰ দ্বাৰা মোৰ জীৱন জনসাধাৰণৰ সেৱাত অতিবাহিত কৰাটো আনন্দৰ বিষয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নৰ্মদা মাতৃ এগৰাকী দূৰৱৰ্তী তীৰ্থযাত্ৰা, জনসাধাৰণৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে মাতৃ নৰ্মদা সৌৰাষ্ট্ৰৰ গাওঁসমূহত উপস্থিত হৈ তেওঁক আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জুনাগড়ৰ কৃষকসকলক অতি নিষ্ঠাৰে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটত উৎপন্ন হোৱা গেৰুৱা আমৰ সোৱাদ বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰীতিত উপনীত হৈছে।
ভাৰতৰ বিস্তীৰ্ণ উপকূলীয় অঞ্চলৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ এক বৃহৎ অংশ গুজৰাটৰ অন্তৰ্গত। সাগৰক বোজা আৰু ইয়াৰ সতেজ বায়ুক বিষাক্ত হিচাপে গণ্য কৰা পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এতিয়া সময় সলনি হৈছে। "যিবোৰ সাগৰক প্ৰতিকূল তাত পৰিণত কৰা হৈছিল, সেই বোৰে এতিয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ লাভালাভ লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমস্যাৰ সন্শীৰ্ণ হৈ পৰা কচ্ছৰ ৰণ এতিয়া গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ বাবে তেওঁ ২৫ বছৰ পূৰ্বে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তাৱএতিয়া উপলব্ধি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁ মাছমৰীয়া সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ, নিৰাপত্তা, সুবিধা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সাগৰ খেদু আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে, ৰাজ্যখনৰ পৰা মাছৰ ৰপ্তানি সাতগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ তেওঁৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ দিনত জাপানৰ এটা প্ৰতিনিধিদলৰ সৈতে হোৱা এটা উদাহৰণৰ কথা মনত পেলাই ছিল যেতিয়া প্ৰতিনিধি দলটোৰ সদস্যসকলে মীন পালনৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত উপস্থাপন বন্ধ কৰিবলৈ কৈছিল, কিয়নো তেওঁলোকে পৰ্দাত বিখ্যাত সুৰমাই মাছ দেখি নিজকে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব নোৱাৰিলে আৰু ইয়াৰ সোৱাদ লোৱাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিলে। "সুৰমাই মাছ এতিয়া জাপানৰ বজাৰত বিখ্যাত আৰু প্ৰতি বছৰে যথেষ্ট পৰিমাণৰ ৰপ্তানি হয়। "এখন দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে উন্নয়নমূলক কামৰ গতি দুগুণ কৰিছে। তিনিটা মাছ ধৰা বন্দৰৰ কাম আজি ইতিমধ্যে আৰম্ভ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সাগৰ খেদুৰ কৃষক, গৰু পালনকাৰী আৰু মাছমৰীয়াসকলে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড আঁচনিৰ সেৱাত যোগদান কৰিছে আৰু ইয়াৰ ফলত বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া সৰল হৈ পৰিছে। "ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, ৩.৫ কোটি হিতাধিকাৰীয়ে ইয়াৰ সেৱা লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই সমাজৰ দৰিদ্ৰ আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক নিজৰ আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে এক উন্নত ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ এইটোও কৈছিল যে যিসকল হিতাধিকাৰীয়ে তেওঁলোকৰ ঋণ সময়মতে পৰিশোধ কৰিছে তেওঁলোকৰ বাবে সূত ৰেহাই দিয়া হ'ব। "কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডে জীৱনটো বহুত সহজ কৰি তুলিছে, বিশেষকৈ আমাৰ পশুপালন কৰ্মী আৰু মাছ মৰা সম্প্ৰদায়ৰ বাবে।"
"যোৱা দুটা দশকত বন্দৰৰ প্ৰচণ্ড উন্নয়নে গুজৰাটৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছে। এইটোৱে গুজৰাটৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা মুকলি কৰিছে। সাগৰ মালা আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে কেৱল বন্দৰ ৰ উন্নয়নৰ দ্বাৰাই নহয়, বন্দৰ-নেতৃত্বাধীন উন্নয়নকাৰ্যকৰী কৰিও ভাৰতৰ উপকূলত আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। "উপকূলত গুজৰাটে ইয়াৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি বহুতো নতুন প্ৰকল্প দেখিছে। তেওঁ কয়, "জুনাগড়ৰ উপৰিও নতুন উপকূলীয় ঘাইপথটো পোৰবন্দৰ, জামনগৰ, দেৱভূমি দ্বাৰকা, মৰবি জিলাৰ পৰা মধ্য আৰু দক্ষিণ গুজৰাটৰ মাজেৰে পাৰ হোৱাৰ কথা আছে।" যিয়ে গুজৰাটৰ সমগ্ৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰিব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে কৰা প্ৰচণ্ড কামৰ প্ৰশংসা কৰি কয় যে তেওঁলোক এক সুৰক্ষা জালত পৰিণত হৈছে। বিগত ৮ বছৰত মহিলানেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দিশত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ নিশ্চিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহিলাসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু মৰ্যাদা উন্নত কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত কোটি কোটি শৌচালয় নিৰ্মাণৰ বাবে দায়ী কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উজ্জ্বলা আঁচনিয়ে কেৱল মহিলাৰ সময় ৰক্ষা কৰাই নহয়, লগতে তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ লগতে সমগ্ৰ পৰিয়ালৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতিসাধন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰে, যিবোৰে এখন গাঁৱত কিছু পানীৰ হাতৰ পাম্প বিতৰণ কৰাৰ পিছত ধুমধামেৰে উদযাপন কৰিছিল।
"আজি আপোনাৰ পুত্ৰই প্ৰতিটো ঘৰলৈ পাইপযোগে পানী যোগান ধৰে।" প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃত্ব বন্দনা যোজনাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত মাতৃসকলক হাজাৰ হাজাৰ প্ৰকাৰৰ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে, যাতে তেওঁলোকে পুষ্টিকৰ খাদ্য লাভ কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত আমাৰ চৰকাৰে যিবোৰ ঘৰ দি আছে তাৰ বেছিভাগেই মহিলাৰ নামত আছে। সমগ্ৰ দেশৰ 8 কোটিতকৈও অধিক ভগ্নী স্ব-সহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত, যাৰ লাখ লাখ গুজৰাটৰ। একেদৰে, মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত বহুতো ভগ্নী প্ৰথমবাৰৰ বাবে উদ্যোগী হৈছে।
দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা ৮ বছৰ ধৰি আমি গুজৰাটকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। শিক্ষাৰ পৰা নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিলৈকে প্ৰতিটো দিশতে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। আজি চৰকাৰে যুৱসকলক উদ্যোগৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপত সহায় কৰি আছে। ডিফেক্সপো ২০২২ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটে টেংক নিৰ্মাণ কৰাৰ দিনটো বেছি দূৰ নহয়। আজি গান্ধীনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনে আগবঢ়োৱা অগ্ৰগতিৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "যোৱা আঠ বছৰত দেশত শ শ বিশ্ববিদ্যালয় মুকলি হৈছে। গুজৰাটত উচ্চ শিক্ষাৰ কেইবাটাও মানদণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ উদ্বোধন দেখা গৈছে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে গুজৰাটী ভাষাত নতুন সুযোগ আনিছে। একেদৰে, ডিজিটেল উন্নয়নে গুজৰাটৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। "ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই গুজৰাটৰ যুৱসকলক তেওঁলোকৰ বিভিন্ন প্ৰতিভা কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে, ই নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। যুৱসকলৰ ডাঙৰ বজাৰত প্ৰৱেশাধিকাৰ আছে আৰু সস্তীয়া মেড ইন ইণ্ডিয়া মোবাইল ফোন আৰু সুলভ ডাটা সুবিধাৰ বাবে এইটো সম্ভৱ হৈ উঠিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্ধিত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে পৰ্যটনৰ এক ডাঙৰ বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ কৈছিল যে অঞ্চলটোৰ অন্যতম বৃহৎ ৰছীপথএতিয়া কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহু বছৰৰ পিছত এই বছৰৰ এপ্ৰিলমাহত কেশোদ বিমানবন্দৰৰ পৰা বিমান চলাচল পুনৰ আৰম্ভ হৈছে। যেতিয়া কেশোদ বিমানবন্দৰ অধিক বিকশিত কৰা হয়, যেতিয়া ই এক কাৰ্গো সুবিধা সাজু হয়, ইয়াৰ পৰা আমাৰ ফল, পাচলি, মাছ আৰু অন্যান্য সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰা সহজ হ'ব। তেওঁ কয় যে কেশোদ বিমানবন্দৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে দেশ আৰু বিশ্বই ইয়াত এনে সকলো ঠাইত প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰিব আৰু ইয়াত পৰ্যটন আৰু বৃদ্ধি পাব।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মিচিং লিংক নিৰ্মাণৰ লগতে উপকূলীয় ঘাইপথৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰকল্পটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰকল্পটোৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত, ১৩ খন জিলাত মুঠ ২৭০ কিলোমিটাৰৰো অধিক ঘাইপথ সামৰি লোৱা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জুনাগড়ত দুটা পানী যোগান প্ৰকল্প আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰী সংৰক্ষণৰ বাবে এটা গুদাম কমপ্লেক্স নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। পোৰবন্দৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মাধৱপুৰৰ শ্ৰীকৃষ্ণ ৰুকমণি মন্দিৰৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ পোৰবন্দৰ ফিছাৰী হাৰ্বাৰত নৰ্দমা আৰু পানী যোগান প্ৰকল্প আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ ড্ৰেজিংৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল। গিৰ সোমনাথত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মাধৱদত মাছ ধৰা বন্দৰৰ উন্নয়নকে ধৰি দুটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।