প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোথল, গুজৰাটত ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ জৰিয়তে নেশ্যনেল মেৰিটাইম হেৰিটেজ কমপ্লেক্স স্থলীৰ কামৰ অগ্ৰগতিৰ পৰিদৰ্শনৰ সময়ত প্রধানমন্ত্রীয়ে দিয়া ভাষণৰ পাঠ
18 OCT 2022 7:49PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
আপোনালোক সকলো ঐতিহাসিক আৰু বিশ্ব ঐতিহ্য লোথলত প্ৰত্যক্ষভাৱে উপস্থিত আছে। মই প্ৰযুক্তিৰ মাধ্যমত সুদূৰ দিল্লীৰ পৰা আপোনালোকৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছো, কিন্তু মন মস্তিষ্কত এনে লাগি আছে যেন মই তাত আপোনালোক সকলোৰে মাজতে আছো। এইমাত্ৰ মই ড্ৰোণৰ পৰা National Maritime Heritage Complex-ৰে জড়িত কাম দেখিলো, তাৰ প্ৰগতিৰ সমীক্ষাও কৰিলো। মই সন্তোষ পাইছো যে এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত কাম দ্ৰুতগতিত চলি আছে।
বন্ধুসকল,
এই বছৰ লাল কিলাৰ পৰা পঞ্চ প্ৰণৰ চৰ্চা কৰি মই নিজৰ ঐতিহ্যৰ ওপৰত গৰ্ব কৰাৰ কথা কৈছিলো। আৰু এতিয়া আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাইয়েও সেই কথা উল্লেখ কৰিছে। আমাৰ সাগৰীয় সম্পদ আমাৰ পূৰ্বজসকলে দি যোৱা এনেধৰণৰ এক মহান ঐতিহ্য। কোনো স্থান বা সময়ৰ ইতিহাসে অনাগত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিতও কৰে আৰু আমাক ভৱিষ্যতৰ বাবে সচেতনো কৰে। আমাৰ ইতিহাসৰ এনেধৰণৰ অনেক গাঁথা আছে, যাক পাহৰাই দিয়া হ'ল, সেয়া সুৰক্ষিত কৰা আৰু অনাগত প্ৰজন্মলৈ লৈ যোৱাৰ পথ বিচৰা নহ'ল। ইতিহাসৰ সেই ঘটনাৱলীৰ সৈতে আমি কিমান যে শিকিব পাৰিলো হেঁতেন।
ভাৰতৰ সাগৰীয় সম্পদো এনে বিষয়, যাৰ বিষয়ে বহুত কম চৰ্চা কৰা হৈছে। কেইবা শতিকা পূৰ্বৰ ভাৰতৰ বেপাৰ-বাণিজ্য পৃথিৱীৰ এটা বৃহৎ অংশত বিয়পি আছিল। আমাৰ সম্বন্ধ পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো সভ্যতাৰ সৈতে আছিল, আৰু তাৰ অন্তৰালত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক শক্তিৰ বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছিল। কিন্তু দাসত্বৰ দীঘলীয়া কালখণ্ডই কেৱল ভাৰতৰ এই সামৰ্থ্য ভংগ কৰাই নহয়, বৰং সময়ৰ লগে লগে আমি ভাৰতীয়, নিজৰ এই সামৰ্থ্যৰ প্ৰতি উদাসীনো হৈ গৈ থাকিলো।
আমি পাহৰি গ'লো যে আমাৰ হাতত লোথল আৰু ধোলাৱীৰাৰ দৰে মহান ঐতিহ্য আছে, যি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতেও সামুদ্ৰিক বেপাৰৰ বাবে প্ৰসিদ্ধ আছিল। আমাৰ দক্ষিণত চোল সাম্ৰাজ্য, চেৰ ৰাজবংশ, পাণ্ড্য ৰাজবংশও হ'ল, যি সাগৰীয় সম্পদৰ শক্তিক বুজিলে আৰু তাক এক অভূতপূৰ্ব উচ্চতা দিয়ে। তেওঁলোকে কেৱল নিজৰ সামুদ্ৰিক শক্তিৰ বিস্তাৰ কৰাই নহয়, বৰং ইয়াৰ সহায়ত দূৰ-সুদূৰৰ দেশসমূহলৈ বেপাৰ লৈ যোৱাতো সফল হয়। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজেও এটা শক্তিশালী নৌসেনা গঠন কৰে আৰু বিদেশী আক্ৰমণকাৰীক প্ৰত্যাহ্বান জনায়।
এই সকলো ভাৰতৰ ইতিহাসৰ এনে গৌৰৱপূৰ্ণ অধ্যায়, যাক আওকাণ কৰা গ'ল। আপোনালোকে কল্পনা কৰকচোন, হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতে কচ্ছত ডাঙৰ ডাঙৰ সামুদ্ৰিক জাহাজ নিৰ্মাণৰ সম্পূৰ্ণ উদ্যোগ চলিছিল। ভাৰতত নিৰ্মিত পানীৰ ডাঙৰ ডাঙৰ জাহাজ, পৃথিৱীজুৰি বেচা হৈছিল। ঐতিহ্যৰ প্ৰতি এই উদাসীনতাই দেশৰ বহুত লোকচান কৰিলে। এই স্থিতি সলনি কৰা দৰকাৰ। সেয়ে আমি সিদ্ধান্ত কৰিলো যে ধোলাৱীৰা আৰু লোথলক, ভাৰতৰ গৌৰৱৰ এই কেন্দ্ৰসমূহক আমি সেই ৰূপতেই ওভতাম, যাৰ বাবে এসময়ত এইবোৰ প্ৰসিদ্ধ আছিল। আৰু আজি আমি সেই মিছনত দ্ৰুতগতিত কাম হোৱা দেখা পাই আছো।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া মই লোথলৰ চৰ্চা কৰি আছো তেতিয়া মোৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি চলি অহা পৰম্পৰাৰ কথাও মনলৈ আহিছে। আজি গুজৰাটৰ বহু অঞ্চলত সিকোতৰ মাতাৰ পূজা কৰা হয়। তেওঁক সমুদ্ৰৰ দেৱী হিচাপে পূজা কৰা হয়। হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগৰ লোথলৰ ওপৰত গৱেষণা কৰা তথ্যভিজ্ঞৰ ধাৰণা যে সেই সময়তো সিকোতৰ মাতাক কিবা নহয় কিবা ৰূপত পূজা কৰা হৈছিল। কোৱা হয়, সমুদ্ৰলৈ অহাৰ আগতে সিকোতৰ দেৱীৰ পূজা কৰা হৈছিল, যাতে তেওঁ যাত্ৰাকালত ৰক্ষা কৰে। ইতিহাসকাৰৰ মতে, সিকোতৰ মাতাৰ সম্বন্ধ সোকোত্ৰা দ্বীপৰ সৈতে আছে, যি আজি অদনৰ উপকূলত আছে। ইয়াত বুজিব পাৰি যে আজিৰ পৰা কেইবা হাজাৰ বছৰ আগতেও খম্ভাতৰ উপকূলৰ পৰা দূৰ-দূৰলৈকে সামুদ্ৰিক বেপাৰৰ পথ খোলা আছিল।
বন্ধুসকল,
অলপতে বডনগৰৰ ওচৰতো খননৰ সময়ত সিকোতৰ মাতাৰ মন্দিৰৰ সন্ধান পোৱা গৈছে। কিছুমান এনেধৰণৰ সাক্ষ্যও পোৱা গৈছে যাৰ জৰিয়তে প্ৰাচীন কালত ইয়াৰ পৰা সামুদ্ৰিক বেপাৰ হোৱাৰ তথ্য পোৱা যায়। এনেকৈ সুৰেন্দ্ৰনগৰৰ ঝিঞ্ঝৱাড়া গাঁৱত লাইট হাউছ থকাৰ সাক্ষ্য পোৱা গৈছে। আপোনালোকেও জানে যে লাইট হাউছ জাহাজক ৰাতি ৰাস্তা দেখুৱাবলৈ বনোৱা হৈছিল। আৰু দেশৰ মানুহে এই কথা শুনি আশ্বৰ্যৰে ভৰি উঠিব যে ঝিঞ্ঝৱাড়া গাঁৱৰ পৰা সাগৰ প্ৰায় এশ কিলোমিটাৰ দূৰত। কিন্তু এইখন গাঁৱত এনেধৰণৰ অনেক সাক্ষ্য আছে যি কয় যে কেইবা শতিকাৰ আগতে এই গাঁৱত বহুত ব্যস্ত বন্দৰ আছিল। ইয়াৰ জৰিয়তে এই সমগ্ৰ অঞ্চল প্ৰাচীন কালৰে পৰাই সামুদ্ৰিক বেপাৰেৰে সমৃদ্ধ হোৱাৰ তথ্য পোৱা যায়।
বন্ধুসকল,
লোথল কেৱল সিন্ধু ঘাটী সভ্যতাৰ এটা ডাঙৰ বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰই নাছিল, বৰং ই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্য আৰু সমৃদ্ধিৰো প্ৰতীক আছিল। কেইবা হাজাৰ বছৰ আগতে লোথলক যেনেদৰে এখন পোৰ্ট চিটীৰ ৰূপত বিকশিত কৰা হৈছিল, সি আজিও ডাঙৰ ডাঙৰ তথ্যভিজ্ঞক আচৰিত কৰি তোলে। লোথলৰ খননত পোৱা চহৰ, বজাৰ আৰু বন্দৰৰ অৱশেষ, সেই সময়ত হোৱা আৰ্বান প্লেনিং আৰু আৰ্কিটেকচাৰৰ অদ্ভুত দৰ্শন কৰায়। প্ৰাকৃতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ যেনেধৰণৰ ব্যৱস্থা ইয়াত আছিল, তাত আজিৰ প্লেনিঙৰ বাবেও বহুত কিবা চাবলগা আছে।
বন্ধুসকল,
এফালৰ পৰা এই ক্ষেত্ৰখনত দেৱী লক্ষ্মী আৰু দেৱী সৰস্বতী দুয়োৰে আশীৰ্বাদ আছিল। বহু দেশৰ সৈতে বাণিজ্যিক সম্পৰ্কৰ ফলত ইয়াত ধনবৰ্ষণো হৈছিল। কোৱা হয় যে লোথলৰ পোৰ্টত সেই সময়ত ৮৪খন দেশৰ পতাকা উৰিছিল। এনেকৈ, ওচৰৰে বল্লভী বিশ্ববিদ্যালয়ত পৃথিৱীৰ ৮০খনৰো অধিক দেশৰ ছাত্ৰ পঢ়িবলৈ আহিছিল। সপ্তম শতিকাত এই ক্ষেত্ৰলৈ অহা চীনা দাৰ্শনিকসকলেও লিখিছে যে তেতিয়া বল্লভী বিশ্ববিদ্যালয়ত ৬ হাজাৰৰ অধিক ছাত্ৰ আছিল। অৰ্থাৎ দেৱী সৰস্বতীৰ কৃপাও এই অঞ্চলৰ ওপৰত আছিল।
বন্ধুসকল,
লোথলত এই যি হেৰিটেজ কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ হৈ আছে, তাক এনেকুৱা বনাই থকা হৈছে যে ভাৰতৰ সাধাৰণৰো সাধাৰণ ব্যক্তিয়েও যাতে এই ইতিহাস সহজে জানিব পাৰে, বুজিব পাৰে। ইয়াত অতি আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োগ কৰি, সম্পূৰ্ণ সেই যুগক পুনৰ সজীৱ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে। কেইবা হাজাৰ বছৰ আগৰ সেই বৈভৱ, সেই সামৰ্থ্য, এই ধৰিত্ৰীত পুনৰ জাগ্ৰত কৰি থকা হৈছে।
মোৰ বিশ্বাস আছে যে ই পৃথিৱীজুৰি পৰ্যটকৰ বাবে আকৰ্ষণৰ বহুত ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হ'ব। এই কমপ্লেক্সক, এদিনত হাজাৰ হাজাৰ পৰ্যটকৰ আদৰণিৰ বাবে বিকশিত কৰি থকা হৈছে। যেনেদৰে একতা নগৰত ষ্টেচ্যু অফ ইউনিটীত নিতৌ পৰ্যটক অহাৰ ৰেকৰ্ড হৈ আছে, তেনেদৰেই সেই দিনলৈ দূৰ নহয় যেতিয়া দেশৰ প্ৰতিটো কোনৰ পৰা লোথলত মানুহ এই হেৰিটেজ কমপ্লেক্স চাবলৈ আহিব। ইয়াৰ ফলত ইয়াত সংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনৰ হাজাৰ হাজাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি হ'ব। এই অঞ্চলত এই কথাৰো লাভ হ'ব যে ই আহমেদাবাদৰ পৰা বেছি দূৰ নহয়। ভৱিষ্যতে অধিক লোক চহৰৰ পৰা ইয়ালৈ আহিব, ইয়াৰ পৰ্যটন বঢ়াব।
বন্ধুসকল,
এই ক্ষেত্ৰখনে যিমান কঠিন দিন দেখিছে, সেয়া মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰিম। এটা সময়ত সাগৰৰ বিস্তাৰ ইয়ালৈকে আছিল, সেয়ে বহুত ডাঙৰ এলেকাত কোনো ফচল সৃষ্টি কৰাটো টান আছিল। ২০-২৫ বছৰ আগতে মানুহে ইয়াত এনেকুৱা দিন দেখিছিল যে দৰকাৰ হ'লে কেইবা একৰ মাটিৰ সলনিও কোনেও ঋণ নিদিছিল। ঋণ দিওঁতায়ো কৈছিল যে মাটি মই কি কৰিম, মাটিৰ পৰা তো একো লাভ নহ'ব। সেই অৱস্থাৰ পৰা লোথল আৰু এই সমগ্ৰ ক্ষেত্ৰখনক আজি আমি বাহিৰলৈ উলিয়াই আনিলো।
আৰু বন্ধুসকল,
লোথল আৰু এই ক্ষেত্ৰৰ পুৰণি গৌৰৱ ওভতাই আনিবলৈ আমাৰ ফোকাছ কেৱল হেৰিটেজ কমপ্লেক্সতে সীমিত নহয়। আজি গুজৰাটৰ উপকূলৱৰ্তী ঠাইবোৰত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ইমান কাম হৈ আছে, উপকূলীয় অঞ্চলত বিভিন্ন উদ্যোগ স্থাপন হৈ আছে। এই পৰিকল্পনাসমূহৰ ওপৰত লাখ লাখ কোটি টকা খৰচ হৈ আছে।
এতিয়া ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্লাণ্টেও ইয়াৰ গৌৰৱ আৰু বঢ়াব। হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতে লোথল আৰু তাৰ ওচৰ-পাজৰৰ ঠাই যিমান বিকশিত আছিল, তেনেকৈয়ে এই ক্ষেত্ৰখনক পুনৰ বিকশিত কৰি তুলিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আছে। যি লোথল নিজৰ ইতিহাসৰ ফলত আমাক গৰ্বেৰে ভৰাই তোলে, সেই লোথলে এতিয়া অনাগত প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতো গঢ়িব।
বন্ধুসকল,
এটা মিউজিয়াম কেৱল সামগ্ৰী বা দস্তাবেজ সংগ্ৰহ কৰি ৰখা আৰু দেখুওৱাৰ মাধ্যমেই নহয়। যেতিয়া আমি নিজৰ ঐতিহ্যক সজাওঁ তেতিয়া তাৰ লগতে তাৰ সৈতে জড়িত ভাবনাও সংৰক্ষিত হয়। যেতিয়া আমি দেশজুৰি হৈ থকা আদিবাসী স্বাধীনতা সেনানীৰ সংগ্ৰহালয় চাওঁ, তেতিয়া জানিব পাৰো যে ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনত আমাৰ বীৰ আদিবাসী নায়ক-নায়িকাসকলৰ কিমান ডাঙৰ যোগদান আছিল। যেতিয়া আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয় চাওঁ তেতিয়া তেতিয়া আমি গণতন্ত্ৰৰ শক্তিৰ উমান পাওঁ, আমাৰ দেশৰ ৭৫ বছৰৰ যাত্ৰাৰ ৰেঙণি দেখোঁ। কেৱড়িয়া, একতানগৰত ষ্টেচ্যু অফ ইউনিটীয়ে আমাক ভাৰতৰ একতা আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে হোৱা প্ৰয়াস, তপ আৰু তপস্যা সোঁৱৰাই দিয়ে।
আৰু আপোনালোক সকলোৱে জানে যে এটা বহুত ডাঙৰ ৰিছাৰ্চৰ কাম চলি আছে। এতিয়া কেৱড়িয়াত চৰ্দাৰ পেটেল ষ্টেচ্যু যেনেকৈ হৈ আছে, কিয়নো চৰ্দাৰ চাহাবে ৰজা-প্ৰজা সকলোকে একত্ৰিত কৰাৰ কাম কৰিলে, সেয়ে তাতেই ৰজা-প্ৰজা দেশৰ যি ভাৰতৰ একতা আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে ৰাজ শাসন দিলে, তেওঁৰো এটা মিউজিয়াম আমি বনাই আছো। এতিয়া তাৰ ডিজাইনিঙৰ কাম চলি আছে, ৰিছাৰ্চৰ কাম চলি আছে। তাৰ কাৰণে আগতে ৰজা-প্ৰজা কেনে আছিল, কিমান ডাঙৰ দেশে সমাজৰ ভাল কৰাৰ কাম কৰিছিল, আৰু তাকে চৰ্দাৰ চাহাবৰ নেতৃত্বত দেশৰ একতাৰ বাবে কেনেকৈ, অৰ্থাৎ সম্পূৰ্ণ চক্ৰ, একতানগৰত কোনো ঠাই তো ৰজা-প্ৰজাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চৰ্দাৰ চাহাবলৈকে যাত্ৰাত কেনেকৈ ভাৰতৰ একীকৰণ হ'ল, সেই কাম তাত হৈ আছে আৰু ৰিছাৰ্চৰ কাম চলি আছে, অদূৰ ভৱিষ্যতে নিৰ্মাণ কাৰ্যও আৰম্ভ হ'ব।
যোৱা ৮ বছৰত আমি এই যি ঐতিহ্য দেশত বিকশিত কৰিছো, ইয়াৰ পৰাও জানিব পাৰি যে আমাৰ ঐতিহ্যৰ বিস্তাৰ কিমান বৃহৎ। মোৰ বিশ্বাস আছে, লোথলত হৈ থকা National Maritime Museum-য়েও সকলো ভাৰতীয়ক নিজৰ সামুদ্ৰিক সম্পদক লৈ গৰ্বৰে ভৰাই দিব। লোথল নিজৰ পুৰণি বৈভৱৰ সৈতে আকৌ পৃথিৱীৰ সন্মুখলৈ আহিব, এই বিশ্বাসেৰেই আপোনালোক সকলোৰে বহুত বহুত কৃতজ্ঞতা! আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা।
আৰু ইয়াত লোথলত এই সকলো ভাতৃ-ভগ্নী বহি আছে, ইফালে এতিয়া দীপাৱলী সন্মুখত আহি আছে, আপোনালোক সকলোকে আহিবলগা দিনৰ আৰু দীপাৱলীৰ বহুত বহুত শুভকামনা আৰু গুজৰাটত তো নতুন বছৰো আহিছে, সেয়ে আপোনালোকক নতুন বছৰৰো বহুত বহুত শুভকামনা। বহুত বহুত ধন্যবাদ সকলোকে।
ডিস্ক্লেইমাৰ: প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ কিছু অংশ গুজৰাটী ভাষাতো আছে, যাৰ ইয়াত হিন্দী ভাবানুবাদৰ পৰা অনুবাদ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the review of National Maritime Heritage Complex at Lothal, Gujarat via video conferencing
18 OCT 2022 7:49PM by PIB Delhi
Namaskar!
All of you are physically present at the historical and world heritage Lothal. Though I am connected with you through technology from far away Delhi, I am feeling as if I am there in the midst of all of you. Just now, I saw various projects at the National Maritime Heritage Complex through a drone and also reviewed their progress. I am satisfied that this project is progressing very fast.
Friends,
I spoke of taking pride in our heritage as part of the ‘Panch Pran’ (five pledges) while addressing the nation from the ramparts of the Red Fort this year. Our Chief Minister Bhupendrabhai also referred to that just now. Our maritime heritage is one such great legacy handed down by our ancestors. The history of any place or time not only inspires the future generations but also alerts us for the future. There are many such tales of our history, which have been forgotten and no measures were taken to preserve them and pass them on to the next generations. We could have learnt so much from those events of history.
We forgot that we had great heritage like Lothal and Dholavira, which were famous for sea trade even thousands of years ago. There were the Chola Empire, Chera Dynasty and Pandya Dynasty in the south, which recognized the potential of marine resources and gave it an unprecedented height. Not only did they expand their maritime power, they were also successful in taking trade to far-flung countries. Chhatrapati Shivaji Maharaj also formed a strong navy and challenged foreign invaders.
It is such a proud chapter in the history of India which was ignored. Can you imagine that Kutch had the ship building industry thousands of years ago? Large ships made in India were sold all over the world. This indifference towards heritage did a lot of damage to the country. It is necessary to change this situation. Therefore, we decided to turn Dholavira and Lothal, the centers of India's pride, in the same form they were once famous for. And today we can see that mission moving at a rapid pace.
Friends,
Today, I am also reminded of the thousands of years of traditions while talking about Lothal. Sikotar Mata is worshiped in many areas of Gujarat. She is worshiped as the goddess of the sea. Experts doing research on Lothal believe that Sikotar Mata was worshiped in some form or the other even at that time. It is said that people used to worship Sikotar Devi before venturing into the sea so that she would protect them during their journey. According to historians, Sikotar Mata is related to the island of Socotra, which is today in the Gulf of Aden. This shows that sea trade routes were open far and wide from the Gulf of Khambhat even thousands of years ago.
Friends,
Recently, the temple of Sikotar Mata was unearthed during excavations near Vadnagar. Some evidence has also been found suggesting maritime trade existed here in ancient times. Similarly, evidence of having a lighthouse in Jhinjhuwada village of Surendranagar has been found. You also know that light houses were built to guide ships at night. And the people of the country will be surprised to know that the sea is about 100 kilometers away from Jhinjhuwada village. Several evidence in this village show that it used to have a very busy port several centuries ago. This also tells us about the flourishing maritime trade in this entire region since ancient times.
Friends,
Lothal was not only a major trading center of the Indus Valley Civilization, but it was also a symbol of India's maritime power and prosperity. It still amazes experts the way Lothal was developed as a port city thousands of years ago. The remains of the city, market and port found in the excavations of Lothal give amazing views of urban planning and architecture during that period. The type of system that existed here to deal with natural challenges, there is much to be learned for today's planning as well.
Friends,
In a way, this region was blessed by both Goddess Lakshmi and Goddess Saraswati. Lothal was very prosperous due to its trade relations with many countries. It is said that flags of 84 countries used to be hoisted at the port of Lothal at that time. Similarly, the Valabhi University nearby used to attract students from more than 80 countries of the world. Chinese philosophers who came to this region in the seventh century also wrote that Valabhi University had more than 6,000 students at that time. That is, the region was also graced by Goddess Saraswati.
Friends,
The proposed heritage complex in Lothal is being built in such a way that even common people of India can easily understand its history. An attempt is being made to revive the same era by using very modern technology. The same splendor and power of thousands of years ago is being revived on this land.
I am sure it will become a huge center of attraction for tourists from all over the world. The complex is being developed to welcome thousands of tourists a day. Just as the Statue of Unity in Ekta Nagar is creating a record of tourists every day, similarly the day is not far when people from every corner of the country will come to see this heritage complex in Lothal. This will create thousands of new employment and self-employment opportunities here. This region will also benefit from the fact that it is not too far from Ahmedabad. In future, more and more people will come here from other cities and will give an impetus to tourism here.
Friends,
I can never forget the difficult days this region has seen. At one time the sea was expanded so much that it was difficult to produce any crop in a very large area. People have seen those days about 20-25 years ago that no one used to give them loan even against hundreds of acres of land during the crisis. The lender also used to say that what he would do with the land which was not useful. We have brought out Lothal and this entire region today from that period.
And friends,
Our focus is not just limited to heritage complexes to bring back Lothal and the region to its past glory. Today so much work of modern infrastructure is taking place in the coastal areas of Gujarat and various industries are being established in the coastal areas. Lakhs of crores of rupees are being spent on these projects.
Very soon, the semiconductor plant will also add to the pride here. Our government is working with full force to make this region developed again as it was thousands of years ago. Lothal, which fills us with pride because of its history, will now shape the future of the generations to come.
Friends,
A museum is not just a means of storing and displaying things or documents. When we cherish our heritage, we preserve the feelings attached to it along with it. When we look at the Tribal Freedom Fighter Museums being built across the country, it becomes clear how much our tribal heroes contributed to the freedom struggle of India. When we see the National War Memorial and the National Police Memorial, we realize how our brave sons and daughters lay down their lives to protect the country and keep it safe. When we visit the Prime Minister's Museum, we get to know the power of democracy, the journey of 75 years of our country. The Statue of Unity in Kevadia, Ekta Nagar reminds us of the efforts, tenacity and penance for the unity and integrity of India.
As you must be aware a huge research work is going on. Similar on the lines of Sardar Patel statue in Kevadia, we are also building a museum for the princely states which merged with India for the unity and integrity of the country. Right now, the design and research work are in the process. The research would include the lifestyle of the princely states, their role in the welfare of society and the country. A person visiting Ekta Nagar would get to know everything from the princely states to the journey of Sardar Saheb and how he forged a united India by successfully integrating princely states into India. Construction work of the museum will also start in the near future.
The heritage that we have developed in the country in the last eight years also shows the scope of our heritage. I am sure the National Maritime Museum being built in Lothal will also fill all Indians with pride about the maritime heritage. With the belief that Lothal will emerge with its old splendor, many thanks to all of you! Best wishes to all of you.
I wish all the brothers and sisters who are sitting in Lothal a very happy and prosperous Diwali and a Happy New Year which falls in Gujarat a day after Diwali. Many thanks to all!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are also in Gujarati language, which has been translated here.