প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা গুজরাতকী লোথলদা হৌজিক শাগৎলিবা নেস্নেল মেরিতাইম হেরিতেজ কমপ্লেক্স সাইৎকী থবক্কী খোঙজেল য়েংশিনবদা থমখিবা ৱারোল
18 OCT 2022 7:49PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ময়াম্না পুৱারী ওইরবা অমসুং মালেমগী হেরিতেজ ওইরিবা লোথলদা তিনবীরি। ঐহাক্না তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা দিল্লীদগী ময়ামদগী লাপ্না কন্নেক্ত তৌরি অদুবু ঐহাক্কী ৱাখলদদি ময়ামগী মরক্তা য়াওরিবা ওইনা খল্লি। হন্দক্তা ঐহাক্না নেস্নেল মেরিতাইম হেরিতেজ কমপ্লেক্সকা মরী লৈনবা দ্রোন ৱার্কশিং উবা ফংখি অমসুং মখোয়গী থবক্কী খোঙজেল য়েংশিনখি। প্রোজেক্ত অসিগা মরী লৈনবা থবকশিং য়াম্না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই।
মরুপশিং,
চহি অসিদা লাল কিলাদগী পঞ্চ প্রনগী মতাংদা ফোঙদোকপা মতমদা ঐহাক্না ঐখোয়গী হেরিতেজকীদমক চাউথোকচবা পোক্নবগী ৱাফম থমখি। অমসুং হৌজিক্তা ঐখোয়গী মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র ভাইনা ৱাফম অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। ঐখোয়গী মেরিতাইম হেরিতেজ অসি ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা খুৎশিন্নরম্বা মমল লৈরিবা অদুগুম্বা হেরিতেজ অমনি। মফম অমা হেক্তগী নত্ত্রগা তাঙ্কক অমা হেক্তগী পুৱারী অসিনা তুংদা লাক্কদবা মীরোলশিংদা ইথিলসু পীরি অমসুং ঐখোয়দা তুংলমচৎকী মরমদা খঙহল্লি। মীয়াম্না কাউথোকপীখ্রবা অদুগুম্বা ঐখোয়গী পুৱারীগী ওইবা ৱারী কয়া লৈ। মখোয়বু য়োকখৎনবা অমসুং মথংগী মীরোলদা খুৎশিন্ননবা পাম্বৈশিং লৈখিদে। পুৱারীগী অদুগুম্বা থৌদোকশিং অদুদগী ঐখোয়না কান্নবা কয়া য়াম্না ফংগনি?
ভারতকী মেরিতাইম হেরিতেজ অসি মীয়াম্না ঙাংনরিবা ৱাফম অমা ওইরি। ভারতকী চহিচা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা ত্রেদ অমসুং ললোন-ইতিক অসিনা মালেমগী অচৌবা শরুক অমা কবর তৌখি। মালেমগী সভ্যতা খুদিংমক্কা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরীশিং অসিদা ভারতকী মেরিতাইম পাৱরনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। অদুবু মীখা পোন্দুনা মতম শাংনা লৈরকপা অসিনা ভারতকী মতিক-ময়াই হন্থহনখি অদুবু মতমগা ইরোইননা ভারত মচা ঐখোয়দা মসিগী মতিক-ময়াই অসি হেনগৎলকখি।
ঐখোয়না লোথল অমসুং ধোলাবিরাগুম্বা মমল য়াম্লবা হেরিতেজ কাওথোকলুই, মখোয় অসি চহি লিশিং কয়াদগী সমুদ্রগী খুত্থাংদা ললোন-ইতিক্কীদমক মমিং লৈখি। ঐকোয়গী খাদা লৈরমখিবা চোলা এম্পায়র, চের দাইনাস্তী, পান্দ্য দাইনাস্তীনা মেরিন রিসোর্সশিংগী শক্তি অদু খঙখি, অমসুং মসিনা অমুক্তা য়ৌবা ঙমখিদ্রিবা পনখৈ য়ৌহনবা ঙমখি। মসি খক্তা নত্তনা মখোয়না মেরিতাইমগী শক্তি পাকথোক চাউথোকহনখি অদুবু মখোয়গী মতেংগা লোয়ননা মখোয়না অরাপ্পা লৈবাকশিংদসু ললোন-ইতিক মাইপাক্না তৌবা ঙমখি। ছত্রপতি শিবাজী মহারাজনা মপাঙ্গল কনবা নেভী অমা শেমখি অমসুং মীরৈবাক্কী লোইলম শন্দোকপা মীওইশিংবু শীংনখি।
পুম্নমক অসি ভারতকী পুৱারীগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঙ্কক ওইখি, হায়রিবা অসি নাথৈদুনা থমখি। য়েংবীয়ু, চহি লিশিং কয়াদগী মমাংদা কচ্ছতা অচৌবা জহাজ শাবগী ইন্দস্ত্রী লৈরমখি। ভারত্তা শাজবা অচৌবা জহাজশিং অসি মালেম শিনবা থুংবদা য়োনখি। হেরিতেজপু থৌওইদবা অসিনা লৈবাক অসিদা চাউনা অমাংবা থোকহনখি। ফীভম অসিদা অহোংবা পুরকপা তঙাই ফদে। মরম অসিনা ঐখোয়না ভারতকী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা সেন্তরশিংবু ধোলাবীরা অমসুং লোথলদা মখোয়না হান্না মমিং লৈরমখিবা মওং অদুদা অমুক হন্না খুৎশিন্ননবা ৱারেপ লৌখি। অমসুং ঙসি ঐখোয়না মিসন অসি য়াম্না খোঙজেল য়াংনা শেমগৎপা উবা ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসি লোথলগী মরমদা খন্ন-নৈনবা অসিদা ঐহাক্না চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী চৎনরক্লবা চৎনবী অমদা মীৎয়েং চংজনীংই। ঙসি গুজরাতকী অয়াম্বা মফমশিংদা সিকোতর মাতাবু থৌনিজরি। মহাক অসি সমুদ্রগী লাইরেম্বী ওইনা থৌনিজরি। চহি লিশিং কয়াদগী লোথলগী মতাংদা রিসর্চ তৌরিবা এক্সপর্তশিংনা মতম অদুদসু সিকোতর মাতা অসিবু অতোপ্পা শকলোন খরাদসু থৌনিখি। সিকোতর দেবী অসি সমুদ্রদা চৎক্ত্রিঙৈগী মমাংদগী থৌনিবা হৌরকখি হায়রি মরমদি মসিনা মখোয়গী খোঙচৎতা মখোয়বু ঙাকশেনবীনবনি। হিস্তোরিয়নশিংগী মতুং ইন্না সিকোতর মাতা অসি সোকোত্রা আইলেন্দগী মরী লৈনৈ, হায়রিবা অসি ঙসি গল্ফ ওফ এদেন্দা লৈরি। মসিনা তাক্লি মদুদি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী সমুদ্রদা ললোন-ইতিক তৌবগী লম্বীশিং অসি গল্ফ ওফ খমভাত্তগী অরাপ-অরাপ্পা মফমশিং ফাওবা য়ৌরম্মি।
মরুপশিং,
হন্দক্তা সিকোতর মাতাগী মন্দির অসি বদনগরগী মনাক্তাগী লৈনুংদগী এক্সকাভেৎ তৌখি। মফম অসিদগী অরিবা মতমদা সমুদ্রগী ললোন-ইতিক্কী মতাংদা ইপাউ লৈরম্বগী খুদম-চাংদমশিং ফংখি। মতৌ অসুম্না সুরেন্দ্রনগরগী ঝিনঝুৱাদা খুঙ্গংদা লাইৎ হাউস অমা লৈরম্বগী খুদম-চাংদম ফংখি। ময়াম খঙবিরে মদুদি লাইৎ হাউস অসি নুমিদাংগী মতমদা জহাজশিংদা লম্বী তাক্নবা তাকখি। অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঝিনঝুৱালাদগী সমুদ্র অসি কিমিং চামারোম লাপ্না লৈ তাবদা মীয়াম্না অঙকপা পোক্কনি। অদুবু চহিচা কয়াগী মমাংদা মী চিল্লবা হীথাংফমশিং খুঙ্গংশিং অসিদা লৈরম্মি হায়বা তাক্লিবা খুঙ্গং অসিদা খুদম-চাংদম কয়া ফংখি। মসিগী ই-পাউ অসিনা অরিবা মতমদা লমদম অসিদা সমুদ্রগী ললোন-ইতিক মাইপাক্না তৌরম্মি হায়বা তাক্লি।
মরুপশিং,
লোথল অসি ইন্দস ভেলী সিভিলাইজেসনগী মরু ওইবা ত্রেদিং সেন্তর খক্তা ওইখিদে মসিনা ভারতকী মেরিতাইমগী শক্তি অমসুং চাউখৎপগী খুদম অমসু ওইরি। লোথলনা চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী পোর্ত সিতী ওইখিবগী মওং অসিনা মমিং লৈরবা এক্সপর্তশিংদা অঙকপা পোকহনখি। লোথলদা এক্সকাবেসন তৌবদা ফংখিবা সহর, কৈথেল অমসুং হীথাংফমগী লেমহৌরিবশিং অসিনা মতম অদুদা লৈরম্বা অর্বান প্লান্নিং অমসুং আর্কিতেকচরগী ফজরবা শক্তম অমা পীখি। অসিগুম্বা মখলগী সিস্তেম অসিনা মহৌশাগী শীংনবশিং লাকশিন্নবা মওংদা শেমখি, মসি ঙসিগী প্লান্নিংগীদমক মসি তমশিনবা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
অমরোমদা লমদম অসি ইমা লক্ষ্মী অমসুং ইমা সরস্বতী অনিমক্না থৌজানখি। লৈবাক কয়াগা লোয়ননা লৈনরিবা ললোন-ইতিক্কী মরী অসিনা মরম ওইরগা মফম অসিদা শেল য়াম্না লাকখি। মতম অদুদা লোথলগী হীথাংফমদা লৈবাক ৮৪গী ফিরালশিং চীংখৎখি। মতৌ অসুম্না মনাক নকপদা লৈবা বল্লভী য়ুইভর্সিতীদা তম্নবা মালেমগী লৈবাক ৮০ হেনবদগী মহৈরোয়শিং লাক্লমখি। তরেৎ শুবা চহিচাদা মফম অসিদা লাক্লমখিবা চাইনিজ ফিলোসোফরশিংনা বল্লভী য়ুনিভর্সিতীদা মতম অদুদা মহৈরোয় লিশিং ৬ হেন্না লৈরমখি হায়না ইরমখি। হায়বদি মফম অদুদা ইমা সরস্বতীগী থৌজাল ফংখি।
মরুপশিং,
লোথলদা শাগৎলিবা হেরিতেজ কমপ্লেক্স অসি ভারতকী মীচম প্রজাশিংনা ফাওবা লায়না খঙবা ঙমগদবা অমসুং পুৱারীবু খঙবা ঙমগদবা মওংদা শারি। মসিদা য়াম্না অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা চপ মান্নবা চহিচা অদু অমুক হন্না হিংগৎনবা মওংদা খোঙথাং অমা পাইখৎখি। চহি লিশিং কয়াগী চপ মান্নবা মতিক-মঙাল অদু, চপ মান্নবা শক্তি অদু পৃথিবী অসিদা অমুক হন্না হিংগৎহল্লি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসিনা মালেম শিনবা থুংবদগী লমকোইবশিংগীদমক মীৎয়েং চংনবা অচৌবা সেন্তর অমা ওইরগনি। নোংমদা লমকোইবা লিশিং কয়া ওক্নবগী মরমদা কমপ্লেক্স অসি শেমগৎলি। একতা নগরদা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতীগুম্না নুমিৎ খুদিংগী লমকোইবশিং লাকপী রেকোর্দশিং থম্লিবা অসুম্না লোথলদা হেরিতেজ কমপ্লেক্স য়েংনবা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তগী মীয়াম্না লাক্কদবা নুমিৎ অদু লাক্কদবা কুইররোই। মসিনা মফম অসিদা অনৌবা থবক অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। মফম অসিনা অহমদাবাদতগী লাক্না লৈতবা অসিনসু হেন্না কান্নবা ফংলগনি। তুংদা মীওই কয়া কয়ানা সহর অসিদা লাক্লগনি, মফম অসিদা তুরিজম হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
লমদম অসিদা মায়োক্নখিবা অৱাবা মতমশিং অদু ঐহাক্না কাওবা ঙমলোই। মতম অমদা সমুদ্রনা পাকচাউবা অসিনা য়াম্না চাউবা মফমদা মহৈ-মরোং অমা হেক্তা পুথোকপদা অৱাবা ওইখি। চহি ২০-২৫গী মমাংদা মীয়াম্না মথৌ তারকপদা লম একর চামা ফাওবগী লোন ফংবদা য়াম্না অৱাবা থেংনখিবা মতম অদু উখ্রে। শেল শালিবা মীওইনসু লম অসি করি তৌগদৌরিবনো, লম অসিদগী কান্নবা অমত্তা ফংলোই হায়রমখি। চহিচা অদুদগী ঐখোয়না লোথল অমসুং অপুনবা লমদম অসি লৈশিনখি।
অমসুং মরুপশিং,
ঐখোয়না লোথল অমসুং লমদম অসিগী হৌখ্রবা মতমগী মতিক-ময়াই অদু হঞ্জিনহন্নবগীদমক হেরিতেজ কমপ্লেক্সশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং চংবা খক্তা নত্তনা ঙসি গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বানশিংদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক পাইখৎলি, সমুদ্র তোর্বানশিংদা তোঙান-তোঙানবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎলি। প্রোজেক্তশিং অসিদা লুপা করোর লাখ কয়া চাদিং তৌরি।
হৌজিক মফম অসিদা সেমিকন্দক্তর প্লান্ত লৈরগনি। চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা লোথল অমসুং অকোইবদা লৈরিবা মফমশিং অসি অমুক হন্না চাউখৎহন্নবগীদমক ঐখোয়গী সরকারনা মপুং ফাবা শক্তিগা লোয়ননা হোৎনরি। লোথলগী পুৱারীনা মরম ওইরগা ঐখোয়না চাউথোকচবা পোকহনখিবা চপ মান্নবা লোথল অসিনা হৌজিক তুংদা লাক্কদবা মীরোলশিংগী তুংলমচৎ শেম্লগনি।
মরুপশিং,
ম্যুজিয়ম অমা হায়বা অসি শুপ্নগী পোৎ নত্ত্রগা চে-চাংশিং থম্নবা অমসুং উৎনবা মফম খক্তা নত্তে। ঐখোয়গী হেরিতেজবু ঐখোয়না লুন্না লৌরবা মতমদা ঐখোয়না মদুগা শাগোন্নরি ইহুলশিং অদি ঙাকশেনদুনা থম্মি। লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়মশিং অসি য়েংবীয়ু মসিনা ভারতকী নীংতম ইহৌদা শরুক তমখিবা থৌনা ফাবা ত্রাইনেলগী অথৌবা অথৌবীশিংনা কয়া য়াম্না শরুক তমখিবগে হায়বা ময়েক শেংনা উৎলি। ঐখোয়না নেস্নেল ৱার মেমোরিএল অমসুং নেস্নেল পুলিস মেমোরিএল য়েংবা মতমদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি ঙাক শেন্নবা, লৈবাক অসি শাফনা থম্নবা করম্না ঐখোয়গী অথৌবা অথৌবশিংনা মখোয়গী থৱায় থাখিবগে উবা ফংলি। ঐখোয়না প্রধান সংগ্রহালয়দা চৎপা মতমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চহি ৭৫গী খোঙচৎ, দিমোক্রেসীগী শক্তি খঙবা ঙমখি। কেবরিয়া, একতা নগরদা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতীনা ঐখোয়দা ভারতকী অপুনবা শক্তমগীমমক ঐখোয়না হোৎনখিবশিং, অচেৎপা ফিরেপ লৌখিবা অমসুং অখাং কনখিবা অদু নীংশিংহল্লি।
অমসুং ময়াম্না খঙই মদুদি অচৌবা রিসর্চ ৱার্ক পাইখৎলি। হৌজিক কেবরিয়াদা সরদার পতেল স্তেচু শারি মরমদি সরদার সাহিবনা ভারতকী অপুনবা শক্তিগীদমক লম্বী য়াৎখিবা লৈবাক অসিগী রাজকুমার অমদি নীংথৌ কয়াবু পুনশিনবগী থবক তৌরমখি। ঐখোয়না ম্যুজিয়ম অমা শারি। হৌজিক মদুগী দিজাইন তৌবগী থবক, রিসর্চকী থবক চত্ধরি। মসিনা মরম ওইরগাই রাজকুমারশিংনা করি তৌরমখি, মখোয়না লৈবাক অসিগী অমসুং খুন্নাইগীদমক করি করম্বা থবক তৌরম্বগে অমসুং সরদার সাহিবকী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিগী অপুনবা শক্তম করম্না পুরকখি হায়বা উবা ফংলগনি। করিগুম্বা মীওই অমনা সহর অসিদা চৎপদা রাজে-রাজৱাদাদগী সরদার সাহিব ফাওবদা মফম অসিদা ভারতপু পুনশিন্নবা করম্বা মখলগী থবক পাইখৎলমখিবগে উবা ফংগনি। মসিগী থবক অমসুং রিসর্চ ৱার্ক কন্না চত্থরি অমসুং অথুবদা মসি শাগৎপগী থবক হৌরগনি।
হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিদা শেমগৎখিবা হেরিতেজ অসিনা ঐখোয়গী হেরিতেজ অসি কয়া য়াম্না চাউবগে তাক্লি। লোথলদা শারিবা নেস্নেল ম্যুজিয়ম অসিনা ভারত মচা খুদিংমক্তা ঐখোয়গী মেরিতাইম হেরিতেজকী মরমদা চাউথোকচবা পোকহল্লগনি। লোথল অসি মালেমগী মাংদা মাগী অরিবা মতমগী মতিক ময়াইগা লোয়ননা অমুক হন্না থোরক্লগনি, থাজবা অসিগা লোয়ননা ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি! ময়ামদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি!
অমসুং লোথলগী মফম অসিদা ইচিল-ইনাওশিংবু দিৱালীনা লাকপা অসিদা ময়ামদা লাক্কদরৌরিবা দিৱালী অসিগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং গুজরাতকী চহি হৌবা নুমিৎনা লাকপদা ঐহাক্না অফবা ওইরসনু হায়না হায়জরি। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসি শরুক খরা গুজরাতী মরোলদা পীখি হায়রিবা অসি মসিদা হন্দোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the review of National Maritime Heritage Complex at Lothal, Gujarat via video conferencing
18 OCT 2022 7:49PM by PIB Delhi
Namaskar!
All of you are physically present at the historical and world heritage Lothal. Though I am connected with you through technology from far away Delhi, I am feeling as if I am there in the midst of all of you. Just now, I saw various projects at the National Maritime Heritage Complex through a drone and also reviewed their progress. I am satisfied that this project is progressing very fast.
Friends,
I spoke of taking pride in our heritage as part of the ‘Panch Pran’ (five pledges) while addressing the nation from the ramparts of the Red Fort this year. Our Chief Minister Bhupendrabhai also referred to that just now. Our maritime heritage is one such great legacy handed down by our ancestors. The history of any place or time not only inspires the future generations but also alerts us for the future. There are many such tales of our history, which have been forgotten and no measures were taken to preserve them and pass them on to the next generations. We could have learnt so much from those events of history.
We forgot that we had great heritage like Lothal and Dholavira, which were famous for sea trade even thousands of years ago. There were the Chola Empire, Chera Dynasty and Pandya Dynasty in the south, which recognized the potential of marine resources and gave it an unprecedented height. Not only did they expand their maritime power, they were also successful in taking trade to far-flung countries. Chhatrapati Shivaji Maharaj also formed a strong navy and challenged foreign invaders.
It is such a proud chapter in the history of India which was ignored. Can you imagine that Kutch had the ship building industry thousands of years ago? Large ships made in India were sold all over the world. This indifference towards heritage did a lot of damage to the country. It is necessary to change this situation. Therefore, we decided to turn Dholavira and Lothal, the centers of India's pride, in the same form they were once famous for. And today we can see that mission moving at a rapid pace.
Friends,
Today, I am also reminded of the thousands of years of traditions while talking about Lothal. Sikotar Mata is worshiped in many areas of Gujarat. She is worshiped as the goddess of the sea. Experts doing research on Lothal believe that Sikotar Mata was worshiped in some form or the other even at that time. It is said that people used to worship Sikotar Devi before venturing into the sea so that she would protect them during their journey. According to historians, Sikotar Mata is related to the island of Socotra, which is today in the Gulf of Aden. This shows that sea trade routes were open far and wide from the Gulf of Khambhat even thousands of years ago.
Friends,
Recently, the temple of Sikotar Mata was unearthed during excavations near Vadnagar. Some evidence has also been found suggesting maritime trade existed here in ancient times. Similarly, evidence of having a lighthouse in Jhinjhuwada village of Surendranagar has been found. You also know that light houses were built to guide ships at night. And the people of the country will be surprised to know that the sea is about 100 kilometers away from Jhinjhuwada village. Several evidence in this village show that it used to have a very busy port several centuries ago. This also tells us about the flourishing maritime trade in this entire region since ancient times.
Friends,
Lothal was not only a major trading center of the Indus Valley Civilization, but it was also a symbol of India's maritime power and prosperity. It still amazes experts the way Lothal was developed as a port city thousands of years ago. The remains of the city, market and port found in the excavations of Lothal give amazing views of urban planning and architecture during that period. The type of system that existed here to deal with natural challenges, there is much to be learned for today's planning as well.
Friends,
In a way, this region was blessed by both Goddess Lakshmi and Goddess Saraswati. Lothal was very prosperous due to its trade relations with many countries. It is said that flags of 84 countries used to be hoisted at the port of Lothal at that time. Similarly, the Valabhi University nearby used to attract students from more than 80 countries of the world. Chinese philosophers who came to this region in the seventh century also wrote that Valabhi University had more than 6,000 students at that time. That is, the region was also graced by Goddess Saraswati.
Friends,
The proposed heritage complex in Lothal is being built in such a way that even common people of India can easily understand its history. An attempt is being made to revive the same era by using very modern technology. The same splendor and power of thousands of years ago is being revived on this land.
I am sure it will become a huge center of attraction for tourists from all over the world. The complex is being developed to welcome thousands of tourists a day. Just as the Statue of Unity in Ekta Nagar is creating a record of tourists every day, similarly the day is not far when people from every corner of the country will come to see this heritage complex in Lothal. This will create thousands of new employment and self-employment opportunities here. This region will also benefit from the fact that it is not too far from Ahmedabad. In future, more and more people will come here from other cities and will give an impetus to tourism here.
Friends,
I can never forget the difficult days this region has seen. At one time the sea was expanded so much that it was difficult to produce any crop in a very large area. People have seen those days about 20-25 years ago that no one used to give them loan even against hundreds of acres of land during the crisis. The lender also used to say that what he would do with the land which was not useful. We have brought out Lothal and this entire region today from that period.
And friends,
Our focus is not just limited to heritage complexes to bring back Lothal and the region to its past glory. Today so much work of modern infrastructure is taking place in the coastal areas of Gujarat and various industries are being established in the coastal areas. Lakhs of crores of rupees are being spent on these projects.
Very soon, the semiconductor plant will also add to the pride here. Our government is working with full force to make this region developed again as it was thousands of years ago. Lothal, which fills us with pride because of its history, will now shape the future of the generations to come.
Friends,
A museum is not just a means of storing and displaying things or documents. When we cherish our heritage, we preserve the feelings attached to it along with it. When we look at the Tribal Freedom Fighter Museums being built across the country, it becomes clear how much our tribal heroes contributed to the freedom struggle of India. When we see the National War Memorial and the National Police Memorial, we realize how our brave sons and daughters lay down their lives to protect the country and keep it safe. When we visit the Prime Minister's Museum, we get to know the power of democracy, the journey of 75 years of our country. The Statue of Unity in Kevadia, Ekta Nagar reminds us of the efforts, tenacity and penance for the unity and integrity of India.
As you must be aware a huge research work is going on. Similar on the lines of Sardar Patel statue in Kevadia, we are also building a museum for the princely states which merged with India for the unity and integrity of the country. Right now, the design and research work are in the process. The research would include the lifestyle of the princely states, their role in the welfare of society and the country. A person visiting Ekta Nagar would get to know everything from the princely states to the journey of Sardar Saheb and how he forged a united India by successfully integrating princely states into India. Construction work of the museum will also start in the near future.
The heritage that we have developed in the country in the last eight years also shows the scope of our heritage. I am sure the National Maritime Museum being built in Lothal will also fill all Indians with pride about the maritime heritage. With the belief that Lothal will emerge with its old splendor, many thanks to all of you! Best wishes to all of you.
I wish all the brothers and sisters who are sitting in Lothal a very happy and prosperous Diwali and a Happy New Year which falls in Gujarat a day after Diwali. Many thanks to all!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are also in Gujarati language, which has been translated here.