প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ মোধেৰাত উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উৎসৰ্গা উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুবাদ
09 OCT 2022 11:39PM by PIB Guwahati
আজি মোধেৰা, মেহছানা আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ গুজৰাটৰ বাবে উন্নয়নৰ এক নতুন শক্তি সঞ্চাৰিত কৰা হৈছে। বিদ্যুৎ, পানী, ৰাস্তা, ৰে'ল, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, দক্ষতা বিকাশ আৰু স্বাস্থ্যৰ পৰা বহুতো প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে বা আজি তেওঁলোকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ এই প্ৰকল্পসমূহে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব, কৃষক আৰু পশুধন খেতিয়কসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিত সহায় কৰিব আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ঐতিহ্য পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় সুবিধাসমূহসম্প্ৰসাৰিত কৰিব। এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন। মেহছানাৰ লোকসকলক শুভেচ্ছা!
বন্ধুসকল,
আজি, যেতিয়া আমি ভগৱান সূৰ্যৰ বাসস্থান মোধেৰাত আছোঁ, এয়া এক সুখৰ কাকতালীয় ঘটনা যে আজি শৰদ পূৰ্ণিমাও। আজি মহৰ্ষি বাল্মীকিৰ জন্ম জয়ন্তীৰ শুভ উপলক্ষ। এক প্ৰকাৰে, ই তিনিটা কাকতালীয় ঘটনাৰ সঙ্গম। মহৰ্ষি বাল্মীকিয়ে আমাক ভগৱান ৰামৰ সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ জীৱনৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিছিল আৰু সমতাৰ বাৰ্তা দিছিল। আপোনাক আৰু সমগ্ৰ দেশবাসীক শৰদ পূৰ্ণিমা আৰু বাল্মীকি জয়ন্তীৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
মোৰ ভাই-ভনীসকল,
যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা, আপুনি সমগ্ৰ দেশৰ টিভি, বাতৰি কাকত আৰু ছ'চিয়েল মিডিয়াত মোধেৰাত সূৰ্যগ্ৰাম সম্পৰ্কে চলি থকা আলোচনালক্ষ্য কৰিছে। বহুতে কয় যে তেওঁলোকে কেতিয়াও ভবা নাছিল যে এই সপোনটো তেওঁলোকৰ জীৱনকালত সঁচা হ'ব পাৰে আৰু আজি তেওঁলোকে সেই সপোনটো সঁচা হোৱা দেখিছে। আন কিছুমানে ইয়াক আমাৰ পুৰণি বিশ্বাস আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ এক নতুন সঙ্গম বুলি কয়, আনহাতে আন কিছুমানে ইয়াক ভৱিষ্যতৰ স্মাৰ্ট গুজৰাট আৰু স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়াৰ এক আভাস হিচাপে বৰ্ণনা কৰিছে। মেহছানা আৰু গুজৰাটৰ বাবে এয়া আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। মই মোধেৰা, চানস্মা আৰু মেহছানাৰ লোকসকলক সুধিম যে এইটোৱে তেওঁলোকক গৌৰৱান্বিত কৰিছে নে নাই। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ এই মূল্যৱান মুহূৰ্তটো উপভোগ কৰা নাই নেকি? আগতে মোধেৰা কেৱল সূৰ্য মন্দিৰৰ বাবেই বিশ্বৰ বাবে জনাজাত আছিল, কিন্তু এতিয়া ইয়াক সূৰ্যগ্ৰাম বুলিও চিনাক্ত কৰা হ'ব, মোধেৰাৰ সূৰ্য মন্দিৰৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ। মোধেৰাই পৰিৱেশবিদ, বন্ধুবৰ্গৰ বাবে বিশ্বমানচিত্ৰত নিজৰ ছাপ ৰাখিব।
বন্ধুসকল,
আজি মোধেৰাত দৃশ্যমান গুজৰাটৰ এই সম্ভাৱনা গুজৰাটৰ প্ৰতিটো কোণত আছে। আক্ৰমণকাৰীসকলে মোধেৰাৰ সূৰ্য মন্দিৰ ধ্বংস কৰিবলৈ কৰা প্ৰচেষ্টাক কোনে পাহৰিব পাৰে, ইয়াক মাটিত পেলাই দিব পাৰে? অজস্ৰ অত্যাচাৰৰ সন্মুখীন হোৱা মোধেৰা এতিয়া ইয়াৰ পৌৰাণিক কাহিনীৰ লগতে আধুনিকতাৰ বাবে বিশ্বৰ বাবে এক উদাহৰণ হৈ পৰিছে।
যেতিয়াই পৃথিৱীত সৌৰ শক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰা হয়, মোধেৰা পৃথক হ'ব, কিয়নো ইয়াত ঘৰৰ বিদ্যুতৰ পৰা কৃষিলৈকে সকলোবোৰ সৌৰ শক্তিৰ ওপৰত চলি আছে। সৌৰ শক্তিৰ ওপৰত সকলো বাহন চলাবলৈও চেষ্টা কৰা হ'ব। একবিংশ শতিকাৰ এক স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ আমি আমাৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে এনে প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট, আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম আৰু আপোনাৰ সন্তানৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে মই দেশক দিশত লৈ যোৱাৰ নিৰন্তৰ চেষ্টা কৰি আছো। আৰু সেই দিনটো বেছি দূৰ নহ'ব যেতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ মানুহে টিভিত দেখা দাবীবোৰৰ দৰে একে ধৰণৰ দাবী কৰিব যেতিয়া আমাৰ মোধেৰাৰ ভাতৃসকলে কৈআছিল যে এতিয়া তেওঁলোকৰ ঘৰৰ ওপৰত বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰা হয় আৰু তেওঁলোকে চৰকাৰৰ পৰাও ধন লাভ কৰিছে। বিদ্যুৎ কেৱল বিনামূলীয়া হোৱাই নহয়, তেওঁলোকে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিও ধন উপাৰ্জন কৰি আছে। বৈদ্যুতিক কাৰখানাৰ গৰাকী হওঁক, ঘৰৰ ব্যক্তি হওঁক, কৃষক হওঁক আৰু ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা গ্ৰাহক হওঁক, সকলো সমান। আপোনাক প্ৰয়োজন হোৱা শক্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু অতিৰিক্ত শক্তি চৰকাৰক বিক্ৰী কৰক। ই কেৱল বিদ্যুতৰ বিলৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পোৱাত সহায় নকৰে, কিন্তু বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰিও জনসাধাৰণে উপাৰ্জন কৰিব।
মোক কওঁক, এইটো লাভজনক পৰিস্থিতি নহয় নেকি? মানুহ আৰু সমাজৰ ওপৰত কোনো বোজা নাই আৰু আমি নিজকে বোজা নোহোৱাকৈ মানুহক সহায় কৰিব পাৰোঁ। কোনো সন্দেহ নাই যে ইয়াৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব, কিন্তু আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ জন্ম গ্ৰহণ কৰিছোঁ। আমাৰ মেহছানা জিলা খন অতি সমস্যাপূৰ্ণ জিলা আছিল, কিন্তু ইয়াত থকা লোকসকলে কেতিয়াও কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ পৰা আঁতৰি নাছিল।
বন্ধুসকল,
এতিয়ালৈকে পৰিস্থিতি আছিল যে চৰকাৰে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিছিল আৰু মানুহে ইয়াক ক্ৰয় কৰিছিল। কিন্তু মই পথটো অনুসৰণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, দেশখনক ইয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো, যাক মই আগুৱাই যোৱাৰ পথ হিচাপে চাওঁ। সেয়েহে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে যাতে মানুহে তেওঁলোকৰ ঘৰত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰে আৰু কৃষকসকলে সৌৰ পাম্প ব্যৱহাৰ কৰি তেওঁলোকৰ পথাৰত বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰে। অতীতত, আমি অশ্বশক্তিৰ বাবে আন্দোলন কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিলোঁ। এতিয়া পথাৰৰ কাষৰ তাঁৰবোৰ সলনি সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰা হৈছে যিয়ে প্ৰায় দুই মিটাৰ মাটি অপচয় কৰিছিল। সৌৰ পেনেলৰ সৈতে, আপোনাৰ পাম্পবোৰে কাম কৰিব, আপোনাৰ পথাৰবোৰে পানী পাব আৰু ইয়াৰ ওপৰত, চৰকাৰে অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ ক্ৰয় কৰিব। আমি গোটেই চক্ৰটো সলনি কৰা নাই নে নাই? চৰকাৰে সৌৰ শক্তিৰ প্ৰচাৰ আৰু লাখ লাখ সৌৰ পাম্প বিতৰণৰ বাবে বিত্তীয় সহায় আগবঢ়াই আছে।
মই বহুতো যুৱক-যুৱতীক দেখিবলৈ পাওঁ যিসকল ২০-২২ বছৰীয়া ইয়াত বহি আছে আৰু যিসকলে আমাৰ কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ পথাৰত জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত সন্মুখীন হোৱা সমস্যাৰ বিষয়েও অৱগত নহয়। মেহছানাৰ পৰিস্থিতি কি আছিল? বিদ্যুৎ খুব কমেই উপলব্ধ আছিল। বাতৰি কাকতবোৰে বিদ্যুতৰ উপলব্ধতা নোহোৱাসম্পৰ্কে প্ৰতিবেদন বহন কৰিছিল। আমাৰ ভগ্নী আৰু ছোৱালীবোৰে পানীৰ বাবে মূৰত পাত্ৰ লৈ 3-3 কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়িছিল। উত্তৰ গুজৰাটৰ মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে এনে কঠিন সময়ৰ মাজেৰে পাৰ হৈছে। বৰ্তমান সময়ত, আমাৰ পুত্ৰ আৰু কন্যা, যিসকলৰ বয়স ২০-২২ বছৰ, তেওঁলোকে সেই সময়ত সন্মুখীন হোৱা সমস্যাবোৰৰ বিষয়েও অৱগত নহয়। আজি বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়লৈ যোৱা বহুতো যুৱকে এইটো অতি আচৰিত অনুভৱ কৰিব।
বন্ধুসকল,
যদি আপুনি আপোনাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলক সুধিব তেওঁলোকে আপোনাক আমি বাস কৰা পৰিস্থিতিবোৰ ক'ব। আগতে বহুতো সমস্যা আছিল। বিদ্যুতৰ অভাৱত শিশুসকলৰ বাবে অধ্যয়ন কৰাটো বহুত কঠিন আছিল। সেই দিনবোৰত কোনো টিভি বা অনুৰাগী নাছিল। জলসিঞ্চন, অধ্যয়নৰ পৰা ঔষধলৈকে সমস্যা আছিল। ই আমাৰ ছোৱালীৰ শিক্ষাক বেয়াকৈ প্ৰভাৱিত কৰিছিল। মেহছানা জিলাৰ লোকসকল জন্মগতভাৱে গণিত আৰু বিজ্ঞানত খুব ভাল। যদি আপুনি আমেৰিকা ভ্ৰমণ কৰে, আপুনি অংক আৰু বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ গুজৰাটৰ আশ্চৰ্য পাব। আপুনি কচ্ছৰ গোটেই বেল্টত মেহছানাৰ পৰা বহুতো শিক্ষক পাব। আমাৰ সম্ভাৱনা আছিল কিন্তু সেই প্ৰজন্মই বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ সমস্যাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য উচ্চতাত উপনীত হ'ব নোৱাৰিলে।
আজি মই বৰ্তমানৰ প্ৰজন্মক ক'ব বিচাৰো যে সীমাহীন সুযোগ আছে আৰু তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা থাকিব লাগে। বন্ধুসকল, আপুনি সেই সময়ত আইন-শৃংখলাপৰিস্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত নহয়। যদি কোনোবাই তেওঁৰ জীয়েকৰ বিবাহ ক্ৰয়ৰ বাবে আহমেদাবাদলৈ যাব লগা হয়, তেন্তে তেওঁ তাত থকা তেওঁৰ আত্মীয়সকলক সুধিব যে আহমেদাবাদত শান্তি আছে নে নাই। বন্ধুসকল, সেই দিনবোৰ আছিল নে নাই? প্ৰত্যেক দিনাই প্ৰায়ে হুলস্থূল হৈছিল। এনেকুৱা পৰিস্থিতি আছিল যে নৱজাতকৰ প্ৰথম শব্দবোৰ 'কাকা বা মামা'ৰ সলনি আৰক্ষীৰ নাম আছিল কিয়নো তেওঁলোক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ বাহিৰত আছিল। শিশুসকল জন্মৰ পৰাই 'কাৰফিউ'ত অভ্যস্ত আছিল। আজি গুজৰাটৰ আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতিত আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ২০-২২ বছৰীয়া যুৱক-যুৱতীসকলে 'কাৰফিউ' শব্দটো শুনা নাই। উন্নয়নৰ বিৰোধিতাৰ পৰিৱেশ স্বত্বেও, যোৱা দুটা দশকত আপুনি আমাৰ ওপৰত পুনৰ বিশ্বাস ৰখাৰ বাবে গুজৰাট দেশৰ এখন বিশিষ্ট ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। গুজৰাটৰ প্ৰতি এই বৰ্ধিত সন্মানৰ বাবে মই কোটি কোটি গুজৰাটীক নমস্কাৰ জনাইছো।
মোৰ আদৰৰ ভাইহঁত,
চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই এক নতুন ইতিহাস সৃষ্টি হৈছে আৰু মোৰ প্ৰতি আপোনাৰ দৃঢ় বিশ্বাসৰ বাবে ই সম্ভৱ হৈছে। আপুনি কেতিয়াও মোৰ জাতি, বা মোৰ ৰাজনৈতিক প্ৰৱণতা দেখা নাছিল, কিন্তু আপুনি মোক আশীৰ্বাদ দিছিল আৰু মোক মৰম দিছিল। আপোনাৰ কেৱল এটা চৰ্ত আছিল। আপুনি মোৰ কাম দেখিছিল আৰু আপোনাৰ অনুমোদনৰ মোহৰ লগাইছিল। আপুনি কেৱল মোক নহয়, মোৰ সহকৰ্মীসকলকো আশীৰ্বাদ দিছে। আপোনাৰ আশীৰ্বাদ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে, আপোনাৰ বাবে অধিক কৰাৰ মোৰ আকাংক্ষাও বৃদ্ধি পায়।
বন্ধুসকল,
পৰিৱৰ্তন নিজে নাহে; ইয়াৰ বাবে এক সুদূৰপ্ৰসাৰী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজন। মেহছানাৰ জনসাধাৰণে সাক্ষী যে আমি গুজৰাটৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে পাঁচটা স্তম্ভ সৃষ্টি কৰিছো। যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, মই আন ৰাজ্যৰ মোৰ সমকক্ষসকলক ক'ম যে আমি পানীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আমাৰ বাজেটৰ এক বৃহৎ অংশ ব্যয় কৰিছিলো। আমাৰ এটা ডাঙৰ পানীৰ সংকট আছে আৰু দহ বছৰৰ ভিতৰত সাতবছৰত দুৰ্ভিক্ষ হৈছে। দেশৰ আন ৰাজ্যসমূহে কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিল যে আমি আমাৰ বাজেটৰ ইমান ডাঙৰ অংশ পানীৰ ওপৰত ব্যয় কৰি আছো। সেয়েহে, আমি পঞ্চমৃত যোজনা আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত গুজৰাটৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। যদি পানী আৰু বিদ্যুত নাথাকে তেন্তে গুজৰাট ধ্বংস হ'ব। দ্বিতীয়তে, মই ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বিষয়ে চিন্তিত আছিলোঁ, আৰু সেয়েহে, মই তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ বাবে, বৃদ্ধসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বাবে মোৰ সম্পূৰ্ণ শক্তি প্ৰয়োগ কৰিছিলো। তৃতীয়তে, মই আমাৰ কৃষকসকলৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰিছিলো। কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাট আন ৰাজ্যৰ তুলনাত যথেষ্ট পিছ পৰি আছিল। যদি কৃষকসকল সমৃদ্ধ হয় তেন্তে আমাৰ গাওঁবোৰো সমৃদ্ধ হ'ব আৰু যদি আমাৰ গাওঁবোৰ সমৃদ্ধ হয় তেন্তে মোৰ গুজৰাট পিছ পৰি নাথাকিব। সেয়েহে, আমি কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছিলো। উন্নয়নৰ দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে, উন্নত পথ, ৰে'লৱে নেটৱৰ্ক, বিমানবন্দৰ আৰু সংযোগ থাকিব লাগে আৰু তেতিয়াহে উন্নয়নৰ সফলতাৰ সোৱাদ লোৱাৰ সুযোগ থাকিব। নিৰন্তৰ বিকাশৰ বাবে নতুন উদ্যোগ আৰু পৰ্যটনৰ নতুন পথ থাকিব লাগে। আৰু আজি গুজৰাটত এই সকলোবোৰ দৃশ্যমান হৈছে।
ষ্টেচু অফ ইউনিটিলৈ চাওক। আজি আমেৰিকাৰ ষ্টেচু অফ লিবাৰ্টিতকৈ আমাৰ চৰ্দাৰ চাহেবৰ ভৰিত প্ৰণাম কৰিবলৈ অধিক লোক ষ্টেচু অফ ইউনিটি দৰ্শন কৰিবলৈ আহিছে। নিমিষতে, মোধেৰা এখন পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব, বন্ধুসকল। আপুনি কেৱল প্ৰস্তুত থাকিব লাগিব যাতে কোনো পৰ্যটক নিৰাশ নহয়। গাওঁখনে এইটো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ পিছত মোধেৰালৈ বহু সংখ্যক পৰ্যটক আহিব।
বন্ধুসকল,
মই প্ৰথমে উঞ্জাৰ সকলো গাওঁক ২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ যোগান ধৰাৰ কথা উল্লেখ কৰিছিলো। আমি উঞ্জাৰ পৰা জ্যোতিগ্ৰাম যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলো। আমাৰ নাৰায়ণ ককা ইয়াত বহি আছে, তেওঁ ভালদৰে জানে। সকলো গুজৰাটীয়ে আমি সকলো গাওঁক ২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰাৰ বাবে লোৱা প্ৰতিজ্ঞাৰ সাক্ষী। আমি আন্দোলনটো আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু ১০০০ দিনত ইয়াক সফল কৰিতুলিছিলো। যেতিয়া মই দিল্লীলৈ গৈছিলো, মই দেখিছিলো যে ১৮,০০০ খন গাওঁ আছে য'ত বিদ্যুত পোৱা নাছিল। তাত মই জোৰ দিকৈ কৈছিলো যে মই সেই সকলো গাঁৱত ১০০০ দিনৰ ভিতৰত বিদ্যুৎ বিচাৰো আৰু আপুনি আনন্দিত হ'ব যে আপুনি গুজৰাটৰ পুত্ৰই সেই ১৮,০০০ গাওঁত বিদ্যুৎ নিশ্চিত কৰিছে।
মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই ২০০৭ চনত পানী প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিবলৈ ডেদিয়াচানলৈ আহিছিলো। সেই সময়ত, মই পানীৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো আৰু জনসাধাৰণক ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজিবলৈ কৈছিলো। ১৫ বছৰৰ পিছতহে তেওঁলোকে টিভিত বাতৰিটো দেখি উপলব্ধি কৰিছিল যে আমাৰ ১৫ বছৰীয়া প্ৰচেষ্টাই ফল প্ৰদান কৰা আৰম্ভ কৰিছে, আমাৰ পথাৰবোৰ সেউজীয়া কৰি তুলিছে আৰু মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ মুখত হাঁহি আনিছে। এয়া হৈছে পানীৰ শক্তি। মই খাল নিৰ্মাণৰ বাবে সুজলাম চুফালম আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিলো। গুজৰাটৰ কৃষকসকলৰ ওচৰত মই যিমানে ঋণী সিমানেই কম কাৰণ তেওঁলোকে মোক কোচীৰ আদালতৰ গোচৰৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰাকৈ সুজলাম চুফলাম খালৰ বাবে মাটি দিছিল। মুহূৰ্ততে, সুজলাম চুফালম খাল সাজু হৈছিল আৰু সাগৰলৈ বৈ যোৱা পানী উত্তৰ গুজৰাটৰ পথাৰত উপস্থিত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু উত্তৰ গুজৰাটৰ লোকসকলে দিনে তিনিবাৰ কৈ আহাৰ ৰন্ধা আৰম্ভ কৰিছিল।
আজি মই পানী সম্পৰ্কীয় আঁচনিসমূহৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। ভিচনগৰ, মোৰ গাওঁ ভাদনগৰ আৰু আমাৰ খেৰালু তালুকাৰ লোকসকল আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত হ'ব। যেতিয়া পানীসহজে উপলব্ধ হয়, ই পৰিয়ালবোৰৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত পোনপটীয়া প্ৰভাৱ পেলাব আৰু আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ সম্ভাৱনা ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। ই পশুপালন আৰু খেতিকৰাতো সহায় কৰিব। মেহছানা জিলা পশুপালনৰ বাবে জনাজাত। মোক অশোকভাইয়ে এইমাত্ৰ কৈছিল যে ১৯৬০ চনৰ পিছত আমাৰ ডেয়াৰীবোৰে অভিলেখ লাভ কৰিছে। মই উত্তৰ গুজৰাটৰ পশুপালনৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক অভিনন্দন জনাইছো যে তেওঁলোকে দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ কাম তেওঁলোকক অৰ্পণ কৰিছিল যিসকলে আত্মসাৎ বন্ধ কৰিছিল আৰু আপোনাক লাভৰ অংশীদাৰ কৰি তুলিছিল।
মোৰ আদৰৰ ভাইহঁত,
আপুনি দুৰ্ভিক্ষৰ দিনবোৰ দেখিছে যেতিয়া পানী আৰু পশুখাদ্য নাছিল আৰু আমি সমগ্ৰ দেশৰ পৰা ৰেলভৰ্তি পশুখাদ্য আনিবলৈ বাধ্য হৈছিলোঁ। পানীৰ অনুপস্থিতিত জন্তুবোৰ বিচলিত হৈছিল আৰু বাতৰি কাকতবোৰ এনে প্ৰতিবেদনৰে ভৰি আছিল। আজি আমি সেই সকলো সমস্যাৰ পৰা মুক্ত। সেয়েহে, আজি ২০-২২ বছৰবয়সৰ যুৱক-যুৱতীসকলে জানিব পৰা নাই যে আমি গুজৰাটক সেই সমস্যাবোৰৰ পৰা কেনেকৈ বাহিৰ কৰিছো। এতিয়া আমাক এটা কোৱাণ্টাম জাম্পৰ প্ৰয়োজন। আমি আমাৰ সন্মানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰা উচিত নহয়। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এতিয়ালৈকে যি লাভ কৰিছো, সেয়া আমাক চাৰিগুণ বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজন।
যদি বিদ্যুৎ আৰু পানী থাকে, ইয়াৰ ফলত ঔদ্যোগিক বিকাশ হয় আৰু কৃষি আৰু গাখীৰ উৎপাদন বৃদ্ধি হয়। এতিয়া খাদ্য উদ্যানৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ আছে। এফপিঅ' স্থাপন কৰা হৈছে। আমাৰ মেহছানা ঔষধ, চিমেণ্ট, প্লাষ্টিক আৰু অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰীৰ এক মুখ্য শক্তি হিচাপে উদীয়মান হৈছে কিয়নো যথেষ্ট চাহিদা আছে। মণ্ডল বেচাৰাজী বিশেষ বিনিয়োগ অঞ্চলত আমাৰ অটোমোবাইল উদ্যোগৰ বিষয়ে কি হ'ব! জাপানৰ মানুহে ইয়াত গাড়ী নিৰ্মাণ কৰিব আৰু সেইবোৰ জাপানলৈ ৰপ্তানি কৰিব। এজনে আৰু কি আশা কৰিব পাৰে! জাপানৰ লোকসকল ইয়ালৈ আহে, তেওঁলোকৰ ধন বিনিয়োগ কৰে আৰু ইয়াত গাড়ী নিৰ্মাণ কৰে। গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বুদ্ধি আৰু ঘামৰ বাবেই জাপানে ইয়াৰ পৰা গাড়ী আমদানি কৰে। ইয়াত তিনিটা কাৰখানা আছে আৰু লাখ লাখ গাড়ী নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ইয়াত চাইকেল নিৰ্মাণ কৰাটো কঠিন আছিল আৰু এতিয়া গাড়ী নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। মোৰ কথাবোৰ চিহ্নিত কৰক, বন্ধুসকল। যেতিয়া গুজৰাটত চাইকেল নিৰ্মাণ কৰিব পৰা নগ'ল, আজি ইয়াত গাড়ী আৰু মেট্ৰ' ডবা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া আপুনি আকাশত দেখা বিমানবোৰো গুজৰাটৰ মাটিত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
১০০ তকৈও অধিক যোগানকৰ্তা আছে যিয়ে চুজুকিৰ বাবে সৰু স্পেয়াৰ পাৰ্টচ তৈয়াৰ কৰে। পৃথিৱীখন সলনি হৈ আছে আৰু বৈদ্যুতিক বাহনৰ বাহিৰে আন কোনো বিকল্প নাই। এনেধৰণৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰকল্পবোৰৰ ভিতৰত এটা হৈছে আমাৰ মাতৃ বচাৰাজীৰ ভৰিত। আমাৰ হনচালপুৰত এটা লিথিয়াম আইৰণ প্ৰকল্প আছে আৰু মই হংসলপুৰৰ কৃষকসকলক পুনৰ ধন্যবাদ জনাব লাগিব। মই আপোনালোকৰ সৈতে এটা উপাখ্যান ভাগ বতৰা কৰিব বিচাৰো। বহুতো প্ৰতিবেদন আছিল যিয়ে এনে সকলো প্ৰকল্পক অপব্যয়ী বুলি অভিহিত কৰিছিল আৰু মানুহক আন্দোলন আৰম্ভ কৰিবলৈ প্ৰৰোচিত কৰা হৈছিল। যেতিয়া আমি চুজুকি প্ৰকল্পটো ইয়ালৈ আনিবলৈ বিচাৰিছিলো তেতিয়া হংসলপুৰৰ সকলো কৃষকে তেওঁলোকৰ আন্দোলন বৃদ্ধি কৰিছিল। ইয়াত মাটি এনেকুৱা যে ইয়াত বাজৰা খেতি কৰাটো কঠিন। আমাৰ তেতিয়া খৰাং হৈছিল আৰু এটা বৃহৎ আন্দোলন হৈছিল। মই তেতিয়া গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ। তেওঁলোকে গান্ধীনগৰলৈ আহিছিল আৰু মোৰ বিৰুদ্ধে শ্ল'গান দিছিল আৰু মোৰ পুত্তলিকা দাহ কৰিছিল।
মই তেওঁলোকক আলোচনাৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনাইছিলো আৰু তেওঁলোকৰ অভিযোগ শুনিছিলো। তেওঁলোকে কৈছিল যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ভূমিৰ সৈতে পৃথক নহ'ব। মই তেওঁলোকক কৈছিলো যে যদি এইটো তেওঁলোকৰ ইচ্ছা হয় তেন্তে মই গুজৰাটৰ আন কোনো ঠাইত উদ্ভিদটো স্থানান্তৰ কৰিম। পাঁচ-সাতজন লোক আছিল যি বুদ্ধিমান আছিল আৰু মোক অনুৰোধ কৰিছিল যে উদ্ভিদটো ক'তো স্থানান্তৰ নকৰিব আৰু ইয়াক তাত আৰম্ভ কৰিব। কৃষকসকলে পৰিপক্কতা দেখুৱাইছিল আৰু তেওঁলোকৰ আন্দোলন সমাপ্ত কৰিছিল। আপুনি দেখিছে, সমগ্ৰ ঔদ্যোগিক বেল্টে আজি আশ্চৰ্যকৰ কাম কৰি আছে আৰু মেহছানাৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ দিশে লৈ গৈছে।
মোৰ আদৰৰ ভাইহঁত,
ৱেষ্টাৰ্ণ ফ্ৰেইট কৰিডৰ আৰু দিল্লী-মুম্বাই ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে উদীয়মান হৈছে। তদুপৰি, লজিষ্টিক আৰু সঞ্চয় খণ্ডত বহুতো নতুন সুযোগ উদ্ভৱ হৈছে আৰু নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি যোৱা দুটা দশকত সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। নৰেন্দ্ৰ (মোডী) আৰু ভূপেন্দ্ৰ (পেটেল)ৰ ৰূপত দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ একত্ৰিত হোৱাৰ লগে লগে উন্নয়নমূলক কামত অভূতপূৰ্ব গতি আছে। আপুনি জানি দুখপাব যে ব্ৰিটিছে প্ৰায় ৯০-৯৫ বছৰ আগতে ১৯৩০-ৰ দশকত এটা ব্লুপ্ৰিণ্ট প্ৰস্তুত কৰিছিল। এটা ফাইল আছে আৰু ইয়াত এখন মানচিত্ৰ আছে য'ত মেহছানা-অম্বাজী-তৰঙ্গা- আবু ৰোড ৰেলপথৰ কথা উল্লেখ আছে। কিন্তু স্বাধীনতাৰ পিছত পৰৱৰ্তী চৰকাৰসমূহে প্ৰকল্পটো পেলাই দিছিল। আমি সেই প্ৰকল্পটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছিলো আৰু নতুন পৰিকল্পনা কৰিছিলো। মই সেই ৰেলপথটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলো যেতিয়া মই মা আম্বাক সেৱা জনাবলৈ যোৱাবাৰ ইয়ালৈ আহিছিলো। আপুনি ইয়াৰ ৰে’লপথ এবাৰ সাজু হোৱাৰ পিছত পৰিৱৰ্তনটো কল্পনা কৰিব পাৰে। ই অঞ্চলটোত বৃহৎ সমৃদ্ধি আনিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
বাহুচাৰাজী, মোধেৰা, চানস্মা পথটো চাৰি লেনলৈ ৰূপান্তৰিত হোৱাৰ আগতে এটা লেনৰ বাবে বৃহৎ সমস্যাৰ সৃষ্টি হৈছিল। যেতিয়া আমি বাহুচাৰাজীলৈ আহিছিলো, মাত্ৰ এখন বাছ পাৰ হ'ব পাৰিছিল। যদি আন এখন বাছ বিপৰীত দিশৰ পৰা আহিব তেন্তে এইটো এটা ডাঙৰ সমস্যা হৈ পৰিব। আপোনাৰ সেই দিনবোৰ মনত আছে নে আপুনি পাহৰি গৈছে? আজি, এইটো এটা চাৰি লেনৰ পথ। শিক্ষা, দক্ষতা আৰু স্বাস্থ্য অবিহনে বিকাশ অসম্পূৰ্ণ। সেয়েহে, মই মেহছানা আৰু গুজৰাটত এই বিষয়বোৰৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। চৰকাৰী বিষয়াসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে চৰ্দাৰ চাহেবৰ স্মৃতিত এটা সংগঠন গঠন কৰা হৈছে যিয়ে চৰকাৰৰ যুৱসকলক উন্নতিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
ভাদনগৰত এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে মই গুজৰাট চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো। আগতে, মানুহে ভাবিব যে তেওঁলোকৰ 11 তম অধ্যয়ন সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত ক'লৈ যাব লাগে। এতিয়া সেই গাওঁখনত এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু এই দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে গুজৰাটৰ সকলো জিলাক আধুনিক স্বাস্থ্য সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই সন্তুষ্ট যে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰই সুলভ ঔষধ প্ৰদান কৰি আছে। এটা পৰিয়াল, য'ত এজন বৃদ্ধ ব্যক্তি যিকোনো ৰোগত আক্ৰান্ত আছিল, চিকিৎসা বিলত প্ৰতি মাহে কমেও ১০০০ টকা খৰচ কৰি আছিল। মই আপোনালোক সকলোকে এই জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহৰ পৰা ঔষধ ক্ৰয় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। এইবোৰ প্ৰামাণিক আৰু জেনেৰিক ঔষধ। আগতে প্ৰায় ১০০০ টকা হোৱা চিকিৎসা বিলবোৰ ১০০-২০০ টকালৈ হ্ৰাস পাইছে। আপোনাৰ পুত্ৰই প্ৰচেষ্টা চলাই আছে যাতে আপুনি প্ৰতি মাহে ৮০০ টকা ৰাহি কৰিব পাৰে। সেই জন ঔষধি কেন্দ্ৰবোৰ ব্যৱহাৰ কৰক।
মই পৰ্যটনৰ কথা উল্লেখ কৰিছিলো যিয়ে বৃহৎ সংখ্যক লোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰে। শেহতীয়াকৈ, ভাদনগৰত খনন কৰা হৈছিল আৰু হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি বস্তু পোৱা গৈছে। কাশীৰ দৰে ই ভাৰতৰ দ্বিতীয় খন চহৰ, আমাৰ ভাদনগৰ। খননকাৰ্যই দেখুৱাইছে যে যোৱা ৩০ বছৰত ই কেতিয়াও ধ্বংস হোৱা নাছিল আৰু সদায় কিছু মানৱ বসতি আছিল। সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে সূৰ্য মন্দিৰ, বাহুচাৰাজীৰ তীৰ্থযাত্ৰা, উমিয়া মাতা, সত্ৰেলিং পুখুৰী, ৰাণী কি ভাভ, তৰঙ্গা পাহাৰ, ৰুদ্ৰ মহালয়া, ভাদনগৰৰ তোৰানা আদি চাবলৈ আহিব। ভ্ৰমণ কৰিবলৈ ইমান ঠাই আছে যে এজন পৰ্যটকক কমেও দুদিন লাগিব। আমি ইয়াক আগুৱাই নিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা দুটা দশকত, আমি মন্দিৰ আৰু শক্তিপীঠপুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে নিষ্ঠাৰে কাম কৰিছো। সোমনাথ, চোটিলা আৰু পাৱাগড়ৰ অৱস্থা উন্নত কৰা হৈছে। পতাকাখন কেতিয়াও পাৱাগড়ত প্ৰস্ৰাৱ কৰা হোৱা নাছিল। শেহতীয়াকৈ, মই ইয়াত আছিলো আৰু 500 বছৰৰ পিছত পতাকা উত্তোলন কৰা হৈছিল। অম্বাজী আগৰ দৰে জিলিকি আছে। মোক কোৱা হৈছিল যে সন্ধিয়া অম্বাজীত প্ৰাৰ্থনা হ'ব আৰু হাজাৰ হাজাৰ লোকে তাত শৰদ পূৰ্ণিমাত প্ৰাৰ্থনা কৰিবলৈ গৈ আছে।
মোৰ আদৰৰ ভাইহঁত,
গিৰনাৰ, পালিতানা হওঁক বা বহুচাৰাজী হওঁক, এনে সকলো তীৰ্থকেন্দ্ৰত পৰ্যটকক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ বৃহৎ প্ৰকল্প চলি আছে। আৰু যদি পৰ্যটক আহে, ই সকলোৰে বাবে ভাল, বন্ধুবৰ্গ। আমাৰ মন্ত্ৰ হৈছে সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস। এইটো দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ মন্ত্ৰ। সূৰ্যৰ পোহৰৰ দৰে, যি বৈষম্য নকৰে আৰু ইয়াৰ পোহৰ যিমান দূৰ লৈকে বিয়পাই দিয়ে, বিকাশৰ পোহৰ প্ৰতিটো ঘৰত উপনীত হ'ব পাৰে। আমাক আপোনাৰ আশীৰ্বাদৰ প্ৰয়োজন। আমাৰ দলটোক আপোনাৰ আশীৰ্বাদৰ প্ৰয়োজন যাতে আমি গুজৰাটৰ উন্নয়ন বৃদ্ধি কৰি থাকিব পাৰোঁ। আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ।
ভাৰত মাতা কি – জয়!
ভাৰত মাতা কি – জয়!
পূৰ্ণ শক্তিৰে কওঁক। আমাৰ মেহছানা পিছপৰি থাকিব নালাগে।
সকলোৱে হাত দাঙক আৰু মোৰ লগতে কওক:
ভাৰত মাতা কি – জয়!
ভাৰত মাতা কি – জয়!
ভাৰত মাতা কি – জয়!
ধন্যবাদ।
টোকা: এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুবাদ। মূল ভাষণৰ অধিকাংশই গুজৰাটী ভাষাত আছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone & dedication of development works at Modhera, Gujarat
09 OCT 2022 11:39PM by PIB Delhi
Today a new energy of development has been infused for Modhera, Mehsana and for the whole of North Gujarat. Many projects from electricity, water, roads, rails, dairy, skill development and health have either been inaugurated or their foundation stone laid today. These projects, worth more than thousands of crores of rupees, will create new employment opportunities, help in increasing the income of farmers and livestock farmers and will also expand the facilities related to heritage tourism in the entire region. Many congratulations to all of you for these development projects. Greetings to the people of Mehsana!
Friends,
Today, when we are in Modhera, the abode of Lord Surya, it is a happy coincidence that today is also Sharad Purnima. Today is also the auspicious occasion of Maharishi Valmiki's birth anniversary. In a way, it is a confluence of three coincidences. Maharishi Valmiki introduced us to the harmonious life of Lord Rama and gave the message of equality. Wishing you and the entire nation a very Happy Sharad Purnima and Valmiki Jayanti!
Brothers and sisters,
For the past few days, you must have noticed the ongoing discussions regarding Suryagram in Modhera in TV, newspapers and social media across the country. There are many who say that they never thought that this dream could come true in their lifetime and today they see that dream coming true. There are some others who call it a new confluence of our age-old faith and modern technology, whereas others are describing it as a glimpse of future Smart Gujarat and Smart India. This is a moment of pride for all of us, for Mehsana and Gujarat. Let me ask the people of Modhera, Chanasma and Mehsana whether this has made them proud or not. Are they not enjoying this precious moment in their life? Earlier Modhera was known to the world because of the Sun temple only, but now it will also be identified as Suryagram, taking inspiration from the Sun Temple of Modhera. Modhera will leave its mark on the world map for environmentalists, friends.
Friends,
This potential of Gujarat, which is visible in Modhera today, is present in every nook and corner of Gujarat. Who can forget the attempts made by invaders to destroy the Sun Temple of Modhera, to raze it to the ground? Modhera, which was subjected to numerous atrocities, is now becoming an example for the world for its mythology as well as modernity.
Whenever there is a mention of solar power in the world, Modhera will stand out, because everything is being run on solar power here from electricity at homes to farming. Attempts will also be made to run all the vehicles on solar power. We have to step up such efforts to meet our energy needs in order to make a self-reliant India of the 21st century.
Friends,
I am constantly trying to take the country in the direction to ensure security for Gujarat, our future generations and your children. And that day will not be far when people across the country will make similar claims like the ones that I saw on TV when our brothers of Modhera were saying that now electricity is generated atop their houses and they are also getting money from the government. Electricity has not only become free, but they are also making money by generating electricity. Be it the owner of the electric factory, the person in the household, the farmer and the customer who uses it, all are equal. Use the power that you need and sell the excess power to the government. It will not only help in getting rid of electricity bills, but the people will also earn by selling electricity.
Tell me, is it not a win-win situation? There is no burden on the people and society and we can help people without burdening ourselves. No doubt, it will entail hard work, but we are born to do hard work. Our Mehsana district was a very troubled district, but the people here never backed down from hard work.
Friends,
The situation until now was that the government used to generate electricity and the people used to buy it. But I am committed to follow the path, trying to connect the country with it, which I see as a way forward. Therefore, the Central Government is making constant efforts so that people install solar panels in their homes and farmers generate electricity in their fields by using solar pumps. In the past, we were forced to agitate for horsepower. Now solar panels are being installed replacing the wires on the sideways of the field which used to waste about two metres of land. With the solar panels, your pumps will function, your fields will get water and, on top of it, the government will purchase the excess electricity. Have we not changed the entire cycle or not? The government is providing financial help to promote solar power and distributing millions of solar pumps.
I can see many youth who are 20-22 years old sitting here and who are not even aware of the problems faced by our farmers in irrigating their fields. What was the situation in Mehsana? Electricity was hardly available. Newspapers used to carry reports regarding the non availability of electricity. Our sisters and daughters used to trudge 3-3 kilometers with pots on their heads for water. My mothers and sisters of North Gujarat have gone through such difficult times. Today, our sons and daughters, who are 20-22 years old, are not even aware of the troubles being faced then. Many youths going to schools and colleges today would find it very surprising.
Friends,
If you ask your ancestors they will tell you the conditions in which we lived. There used to be so many problems. It was very difficult for the children to study in the absence of electricity. There was no TV or fans in those days. There used to be problems right from irrigation, studies to medicines. It used to badly affect the education of our daughters. The people of Mehsana district are very good in mathematics and science by birth. If you visit the US, you will find the marvel of North Gujarat in the field of maths and science. You will find a whole lot of teachers from Mehsana in the entire belt of Kutch. We had the potential but that generation could not reach the heights that they deserved due to the problems of electricity and water.
Today I would like to tell the present generation that there are unlimited opportunities and they should have the potential. Friends, you are not aware of the law and order situation at that time. If somebody had to go to Ahmedabad for the marriage purchases of his daughter, he would ask his relatives there whether there is peace in Ahmedabad or not. Did those days exist or not, friends? There used to be ruckus practically every day. Such was the situation that the first words of the infants used to be the names of policemen rather than ‘Kaka or Mama’ because they used to be stationed throughout outside their houses. The children were used to ‘curfews’ since their birth. Today the youth of 20-22 years have not heard the word ‘curfew’ because of our efforts in the law and order situation in Gujarat. Despite the atmosphere of opposition to development, Gujarat has emerged as a prominent state in the country because of the faith that you have reposed in us in the last two decades. I bow to the crores of Gujaratis for this growing respect for Gujarat.
Brothers,
It is because of the joint efforts of the government and the people that a new history has been created and it has been made possible because of your unflinching trust towards me. You never saw my caste, or my political leanings, but you blessed me and showered love on me. You had only one criterion. You saw my work and put your stamp of approval. You have blessed not only me, but my colleagues as well. As your blessings increase, my desire to do more for you also gets a boost.
Friends,
Change does not come on its own; it requires a far-reaching approach. The people of Mehsana are witness that we created five pillars for the all-round development of Gujarat. When I was the Chief Minister of Gujarat, I would tell my counterparts of other states that we used to spend a huge chunk of our budget to meet the needs of water. We have a huge water crisis and there is a famine in seven out of ten years. The other states of the country could not imagine that we were spending such a huge chunk of our budget on water. Therefore, we laid greater emphasis on Gujarat when we launched the Panchamrut Yojana. If there is no water and electricity then Gujarat will be ruined. Secondly, I was concerned about the future generations, and therefore, I put my entire energy for their education, for the health and wellness of the elderly. Thirdly, I worked for the prosperity of our farmers. Gujarat was well behind in comparison to other states as far as agriculture is concerned. If the farmers prosper then our villages will also prosper and if our villages prosper then my Gujarat will not be left behind. Therefore, we focused on agriculture. For the rapid growth of development, there should be better roads, railway networks, airports and connectivity and only then there will be opportunities to taste the success of development. There should be new industries and new avenues of tourism for relentless growth. And today, all these things are visible in Gujarat.
Look at the Statue of Unity. Today more people come to visit the Statue of Unity to pay their obeisance at the feet of our Sardar Saheb than the Statue of Liberty in America. In no time, Modhera will become a tourism center, friends. You just need to make preparations so that no tourist returns disappointed. Once the village decides this then there will be a large number of tourists visiting Modhera.
Friends,
I first mentioned providing 24-hour electricity to all the villages in Unjha. We launched the Jyotigram Yojana from Unjha. Our Narayan Kaka is sitting here, he knows the best. All the Gujaratis are witness to the vow that we took to provide 24-hour electricity to all the villages. We launched the movement and made it successful in 1000 days. When I went to Delhi, I found that there were 18,000 villages where electricity had not reached. There also I stressed that I want electricity in all those villages within 1000 days and you will be happy to note that you son of Gujarat ensured electricity in those 18,000 villages.
I remember when I came to Dediyasan in 2007 to launch a water project. At that time, I underlined the importance of water and asked the people to understand its importance. It is only after 15 years that they realized when they saw the news on TV that our 15-year efforts had started bearing fruits, making our fields greener and bringing smiles on the faces of my mothers and sisters. This is the power of water. I launched the Sujalam Sufalam scheme for building canals. The more I owe to the farmers of Gujarat is less because they gave me the land for the Sujalam Sufalam canal without bothering about the court cases in Kosi. In no time, the Sujalam Sufalam canal was ready and the waters that flowed into seas had started reaching the fields of North Gujarat and the people in North Gujarat started cooking three meals a day.
Today I am privileged to inaugurate and lay the foundation stone of water-related schemes. The people of Visnagar, my village Vadnagar and our Kheralu taluka will benefit the most. When there is easy availability of water, it will have a direct bearing on the health of the families and the potential of our mothers and sisters will be better utilized. It will also help animal husbandry and farming. Mehsana district is known for animal husbandry. I was told by Ashokbhai just now that our dairies have made a record profit after 1960. I congratulate the people involved in animal husbandry of North Gujarat that they entrusted the dairy work to those who stopped embezzlement and made you partners in the profits.
Brothers,
You have seen the days of famine when there was no water and fodder and we were forced to bring trainloads of fodder from across the country. The animals were distraught in the absence of water and newspapers were full of such reports. Today we are free of all those problems. Therefore, today, the youth aged between 20-22 years are not aware how we have extricated Gujarat from those problems. Now we need a quantum jump. We should not rest on our laurels. I believe that we need a four-fold increase in what has been achieved so far.
If there is electricity and water, it leads to industrial development and increase in agricultural and milk production. Now there is a great scope for food parks. FPOs are being established. Our Mehsana is emerging as a major force in medicines, cement, plastic and engineering products because there is a huge demand. What about our automobile industry at the Mandal Becharaji Special Investment Region! The people of Japan will manufacture cars here and export them to Japan. What more can one expect! The people of Japan come here, invest their money and manufacture cars here. It is the intellect and sweat of the youth of Gujarat that Japan imports cars from here. There are three plants and lakhs of cars are being manufactured here. There was a time when it was difficult to manufacture cycles here and now cars are being manufactured. Mark my words, friends. When cycles could not be manufactured in Gujarat, today cars and metro coaches are being manufactured here. The day is not far when the airplanes that you see in the sky will also be manufactured on the soil of Gujarat.
There are more than 100 suppliers who make small spare parts for Suzuki. The world is changing and there is no other option other than electric vehicles. One of the biggest such projects is at the feet of our mother Bacharaji. There is a Lithium Iron plant in our Hansalpur and I have to thank the farmers of Hansalpur again. I would like to share an anecdote with you. There were numerous reports which dubbed all such projects as wasteful and people were instigated to launch agitations. When we sought to bring the Suzuki project here then all the farmers of Hansalpur stepped up their agitation. The land here is such that it is difficult to grow millet here. We had a drought then and there was a huge agitation. I was Chief Minister of Gujarat then. They came to Gandhinagar and chanted slogans against me and burned my effigies.
I invited them for talks and heard their complaints. They said they would not part way with their land. I told them that if it was their wish then I would move the plant somewhere else in Gujarat. There were five-seven people who were intelligent and pleaded with me not to shift the plant anywhere and start it there itself. The farmers showed maturity and ended their agitation. You see, the entire industrial belt today is doing wonders and leading to the overall development of Mehsana.
Brothers,
In view of the Western Freight Corridor and Delhi-Mumbai Freight Corridor, this is emerging as an important manufacturing hub. Moreover, many new opportunities are emerging in the logistics and storage sectors and new employment opportunities are being created.
Friends,
We laid emphasis on connectivity in the last two decades. With the coming together of the double engine government in the form of Narendra (Modi) and Bhupendra (Patel), there is unprecedented speed in the development works. You will be distressed to know that the British had prepared a blueprint about 90-95 years ago in the 1930s. There is a file and it has a map which mentions the Mehsana-Ambaji-Taranga- Abu Road railway line. But the subsequent governments after the independence dumped the project. We revived that project and made fresh plans. I laid the foundation stone of that railway line when I came here last time to pay my respects to Maa Amba. You can imagine the change once that railway line is ready. It is going to bring about huge prosperity in the region.
Friends,
The Bahucharaji, Modhera, Chanasma road had huge problems due to a single lane before it was converted into a four-lane. When we used to come to Bahucharaji, only one bus could pass through. It would become a huge problem if another bus would approach from the opposite direction. Do you remember those days or have you forgotten? Today, it is a four-lane road. Development is incomplete without education, skill and health. Therefore, I laid special emphasis on these things in Mehsana and in Gujarat. An organization is being formed in the memory of Sardar Saheb for the training of government officials which will provide opportunity to the youth of the government to progress.
I congratulate the Gujarat government for taking this important decision of building a medical college in Vadnagar. Earlier, people would wonder where to go after completing their 11th studies. Now a medical college is being built in that village and this double engine government will strive to provide modern health facilities to all the districts of Gujarat.
Friends,
I am satisfied that the Prime Minister Jan Aushadhi Kendras are providing affordable medicines. A family, which had an elderly person suffering from any disease, was spending at least 1,000 rupees every month on medical bills. I request all of you to buy medicines from these Jan Aushadhi Kendras. These are authentic and generic medicines. The medical bills which earlier used to be around 1,000 rupees have come down to 100-200 rupees. Your son is making efforts so that you can save 800 rupees every month. Make use of those Jan Aushadhi Kendras.
I mentioned tourism which provides employment to a large number of people. Recently, excavation was done in Vadnagar and thousands of years-old things have been found. Like Kashi is imperishable, this is the second city, our Vadnagar, in India. Excavations show that it never perished in the last 3000 years and there has always been some human settlement. People from across the world will come to see the Sun Temple, Bahucharaji's pilgrimage, Umiya Mata, Satreling pond, Rani ki Vav, Taranga Hill, Rudra Mahalaya, the Toranas of Vadnagar, etc. There are so many places to visit that it will take a tourist at least two days. We have to take it forward.
Friends,
In the last two decades, we have worked diligently to restore temples and shaktipeeths. The condition of Somnath, Chotila and Pavagadh has been improved. The flag was never foisted on Pavagadh. Recently, I was here and the flag was hoisted after 500 years. Ambaji is shining like never before. I was told that there will be prayers in Ambaji in the evening and thousands of people are going to offer prayers there on Sharad Purnima.
Brothers,
Be it Girnar, Palitana, or Bahucharaji, huge projects are underway to attract tourists at all such pilgrimage centers. And if tourists come, it is good for everyone, friends. Our mantra is Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. This is the mantra of the double engine government. Like the light of the sun, which does not discriminate and spreads its light as far as it reaches, may the light of development reach every house. We need your blessings. Our team needs your blessings so that we can continue to augment the development of Gujarat. Once again, many congratulations to all of you and thank you.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Speak with full force. Our Mehsana should not be left behind.
Raise your hands and speak with me: Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai!
Thanks.
Disclaimer: This is an approximate translation of the Prime Minister's speech. Most of the original speech was in Gujarati language.