প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত আয়োজিত ৩৬সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
29 SEP 2022 9:58PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য্য দেৱব্ৰত জী, আমাৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই, মোৰ সহযোগী সংসদ সদস্য চি আৰ পাটিল, ভাৰত চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ জী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী হৰ্ষ সংঘৱী জী, মেয়ৰ কিৰিত ভাই আৰু আমাৰ সৈতে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ প্ৰতিনিধি আৰু যুৱ খেলুৱৈসকল।
আপোনালোক সকলোকে বহুত আদৰণি জনাইছো, শুভেচ্ছা জনালোঁ। এই দৃশ্য, এই ছবি, এই পৰিবেশ কল্পনাৰ বাহিৰত। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ষ্টেডিয়াম, বিশ্বৰ সৰ্বাধিক যুৱৰে গঠিত দেশ আৰু দেশৰ সৰ্ববৃহৎ ক্ৰীড়া মহোৎসৱ! যেতিয়া পৰিঘটনাটো ইমান আচৰিত আৰু অনন্য হ’ব তেতিয়া ইয়াৰ শক্তি ইমানেই অসাধাৰণ হ’ব। দেশৰ ৩৬খন ৰাজ্যৰ ৭ হাজাৰতকৈ অধিক খেলুৱৈ, ১৫ হাজাৰতকৈ অধিক অংশগ্ৰহণকাৰী, ৩৫ হাজাৰতকৈ অধিক মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু বিদ্যালয়ৰ অংশগ্ৰহণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত ৫০ লাখতকৈ অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে ই এক উদ্ভুত সমাহাৰ। এইবাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ সংগীত হৈছে 'জুড়েগা ইণ্ডিয়া, জীতেগা ইণ্ডিয়া'। মই ক’ম 'জুড়েগা ইণ্ডিয়া, আপোনালোকে ক’ব জীতেগা ইণ্ডিয়া। ‘জুড়েগা ইণ্ডিয়া, জিতেগা ইণ্ডিয়া’, ‘জুড়েগা ইণ্ডিয়া, জিতেগা ইণ্ডিয়া’, ‘জুড়েগা ইণ্ডিয়া, জিতেগা ইণ্ডিয়া’ শব্দবোৰ আজি আকাশত প্ৰতিধ্বনিত হৈছে। আপোনালোকৰ উৎসাহ আজি আপোনালোকৰ মুখত জিলিকি উঠিছে। এই উজ্জ্বলতাই ক্ৰীড়া জগতৰ আগন্তুক সোণালী ভৱিষ্যতৰ আৰম্ভণি। ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ এই মঞ্চই আপোনালোক সকলোৰে বাবে এক নতুন লঞ্চিং পেড হিচাপে কাম কৰিব। এই খেলসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো খেলুৱৈলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
সতীৰ্থসকল,
আজি গুজৰাটবাসীকো শলাগ লৈছো, যিসকলে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে এই ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ সকলো ব্যৱস্থা কৰি দিলে। এয়াই গুজৰাটৰ শক্তি, ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ শক্তি। কিন্তু বন্ধুসকল, যদি কিবা অভাৱ অনুভৱ কৰে, যদি কিবা অসুবিধা অনুভৱ কৰে, তেন্তে এজন গুজৰাটী হিচাপে আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত আগতীয়াকৈ ক্ষমা বিচাৰিছো। কালি আহমেদাবাদত অনুষ্ঠিত হোৱা দৰ্শনীয় গ্ৰেণ্ড ড্ৰ’ন শ্ব’টো দেখি সকলোৱে আচৰিত আৰু গৌৰৱান্বিত। ড্ৰ’নৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ এনে সুন্দৰ ব্যৱহাৰে গুজৰাটক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। ইয়াত আয়োজন কৰা প্ৰথমটো ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া সন্মিলনৰ সফলতাৰ বিষয়েও বহু কথাই চৰ্চা চলি আছে। এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল ডাঙৰীয়া আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দললৈও গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। মাত্ৰ কিছুদিন পূৰ্বে ৰাষ্ট্ৰীয় খেলৰ অফিচিয়েল মেস্কট ‘সাৱাজ’ও মুকলি কৰা হৈছে। গিৰৰ সিংহবোৰক প্ৰদৰ্শন কৰি এই শুভঙ্কৰ সাৱাজে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ মনোভাৱ প্ৰতিফলিত কৰিছে, নিৰ্ভীকভাৱে ক্ষেত্ৰখনত প্ৰৱেশ কৰাৰ আবেগ প্ৰকাশ কৰিছে। বিশ্বৰ ক্ষেত্ৰখনতো ই ভাৰতৰ দ্রুতগতিত উত্থান ঘটাব পৰা ক্ষমতাৰ প্রতীক৷
সতীৰ্থসকল,
আজি আপুনি যিখন ষ্টেডিয়ামত আৰু যিখন ক্ৰীড়া কমপ্লেক্সত উপস্থিত আছে, ইয়াৰ বিশালতা আৰু আধুনিকতাও এক বেলেগ প্ৰেৰণাৰ কাৰণ। এই ষ্টেডিয়ামখন কেৱল বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ষ্টেডিয়ামে নহয়, লগতে এই চৰ্দাৰ পেটেল স্প’ৰ্টছ এনক্লেভ এণ্ড কমপ্লেক্সটোও বহু দিশত অনন্য। সাধাৰণতে এনে ক্ৰীড়া কমপ্লেক্সবোৰ এটা বা দুটা বা তিনিটা খেলৰ ওপৰত মনোনিৱেশ কৰি থাকে। কিন্তু চৰ্দাৰ পেটেল স্প’ৰ্টছ কমপ্লেক্সত একে সময়তে ফুটবল, হকী, বাস্কেটবল, কাবাদী, বক্সিং আৰু লন টেনিছৰ দৰে বহুতো খেলৰ সুবিধা আছে। এক প্ৰকাৰে ই সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক আৰ্হি। কাৰণ, যেতিয়া আন্তঃগাঁথনি এই মানদণ্ডৰ হয়, তেতিয়া খেলুৱৈসকলৰ মনোবলো এক নতুন উচ্চতাত উপনীত হয়। মই নিশ্চিত যে আমাৰ সকলো খেলুৱৈয়ে এই কমপ্লেক্সত নিজৰ অভিজ্ঞতা নিশ্চিতভাৱে উপভোগ কৰিব।
মোৰ যুৱ সতীৰ্থসকল,
সৌভাগ্যক্ৰমে এই সময়ত নৱৰাত্ৰীৰ শুভ অনুষ্ঠানো চলি আছে। মা দুৰ্গা পূজাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গুজৰাটৰ গৰবালৈকে ইয়াৰ নিজস্ব পৰিচয় আছে। অন্য ৰাজ্যৰ পৰা অহা খেলুৱৈসকলক মই ক’ম যে খেলৰ লগতে ইয়াত নৱৰাত্ৰী অনুষ্ঠানটো নিশ্চয় উপভোগ কৰক৷ গুজৰাটবাসীয়ে আপোনালোকৰ আতিথ্যত আপোনালোকক আদৰিবলৈ কোনো কৃপণতা নকৰে। মই দেখিছোঁ কালি আমাৰ নীৰজ চোপ্ৰাই কেনেকৈ গৰবা উপভোগ কৰি আছিল। উদযাপনৰ এই আনন্দই, আমাক ভাৰতীয়ক বান্ধি ৰাখে, ইজনে সিজনক সমৰ্থন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। এই উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে, গুজৰাটবাসীৰ লগতে দেশবাসীক পুনৰবাৰ নৱৰাত্ৰিৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ অগ্ৰগতি আৰু বিশ্বত ইয়াৰ সন্মানৰ সৈতে ইয়াৰ ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰৰ সফলতাৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে। জাতিৰ নেতৃত্ব দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে দিয়ে, আৰু খেলা-ধূলা আৰু খেলা-ধূলা সেই যুৱকজনৰ শক্তিৰ মূল উৎস, তেওঁৰ জীৱন গঢ়ি তুলিবলৈ। আজিও আপুনি দেখিব যে বিশ্বৰ উন্নয়ন আৰু অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষত থকা প্ৰায়বোৰ দেশেই পদক তালিকাতো শীৰ্ষত আছে। সেয়ে খেলপথাৰত খেলুৱৈ সকলৰ জয়, তেওঁলোকৰ শক্তিশালী প্ৰদৰ্শনে আন আন ক্ষেত্ৰতো দেশৰ বিজয়ৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে। খেলৰ কোমল শক্তিয়ে, দেশৰ পৰিচয়, দেশৰ ভাবমূৰ্তি বহুত ভাল কৰি তোলে।
সতীৰ্থ,
মই প্ৰায়ে ক্ৰীড়া সতীৰ্থসকলক কওঁ-সফলতা আৰম্ভ হয় কৰ্মৰ পৰা! অৰ্থাৎ আপুনি যি মুহূৰ্তত আৰম্ভ কৰিছিল, সেই মুহূৰ্ততে সফলতাও আৰম্ভ হৈছিল। আপুনি হয়তো যুঁজিব লাগিব, যুঁজিব লাগিব পাৰে। উজুটি খাব পাৰে, পৰিব পাৰে। কিন্তু, যদি আপুনি দৌৰাৰ মনোভাৱ এৰি দিয়া নাই, তেন্তে আপুনি আগবাঢ়ি গৈ আছে, তেন্তে ধৰি লওক যে জয় নিজেই আপোনাৰ ফালে খোজ কাঢ়ি গৈ আছে। স্বাধীনতাৰ অমৃতত এই উদ্যমেৰে দেশে নতুন ভাৰত নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। এটা সময় আছিল, যেতিয়া অলিম্পিকৰ দৰে বিশ্বব্যাপী ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানৰ বাবে পৃথিৱীখন উন্মাদ হৈ পৰিছিল। কিন্তু আমাৰ ঠাইত সেই খেলবোৰ, বছৰ বছৰ ধৰি, কেৱল সাধাৰণ জ্ঞানৰ বিষয় হিচাপেহে সামৰি লোৱা হৈছিল। কিন্তু এতিয়া মেজাজ সলনি হৈছে, মেজাজ নতুন, পৰিবেশ নতুন। ২০১৪ চনৰ পৰা দেশত আৰম্ভ হোৱা ‘প্ৰথম আৰু শ্ৰেষ্ঠ’ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ক্ৰীড়াতো সেই জলৱা বজাই ৰাখিছে।
আপুনি দেখিছে, আঠ বছৰ আগলৈকে ভাৰতৰ খেলুৱৈয়ে এশতকৈও কম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। এতিয়া ভাৰতৰ পৰা অহা খেলুৱৈয়ে তিনিশৰো অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইভেণ্টত অংশগ্ৰহণ কৰে। আঠ বছৰ আগতে ভাৰতৰ খেলুৱৈ সকলে ২০-২৫ খন খেল খেলিবলৈ গৈছিল। এতিয়া ভাৰতৰ পৰা খেলুৱৈ সকলে প্ৰায় ৪০ টা ভিন্ন খেলত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ যায়। আজি ভাৰতৰ পদকৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে আৰু ভাৰতৰ ভাবুকিও বাঢ়িছে। আনকি কৰ’নাৰ কঠিন সময়তো দেশে নিজৰ খেলুৱৈসকলৰ মনোবল নিৰাশ কৰা নাছিল। আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সকলো প্ৰয়োজনীয় সম্পদ দিলোঁ, প্ৰশিক্ষণৰ বাবে বিদেশলৈ পঠিয়াই দিলোঁ। আমি ক্ৰীড়া মনোভাৱেৰে ক্ৰীড়াৰ বাবে কাম কৰিছিলো। টপছৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে বছৰ বছৰ ধৰি মিছন মোডত প্ৰস্তুত কৰা হয়। আজি ডাঙৰ খেলুৱৈৰ সফলতাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ভৱিষ্যতে নতুন খেলুৱৈৰ সৃষ্টিলৈকে টপছে ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে। আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতিটো খেলতে নতুন নতুন অভিলেখ গঢ়িছে, লগতে নিজৰ অভিলেখ ভংগ কৰিছে। এইবাৰ টকিঅ’ত ভাৰতে অলিম্পিকত সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছিল। টকিঅ’ অলিম্পিকত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ নামত ইমানবোৰ পদক লাভ কৰিলে যুৱকজনে। ইয়াৰ পিছত আমি থমাছ কাপত আমাৰ বেডমিণ্টন দলৰ জয়ৰ উদযাপন কৰিলোঁ। উগাণ্ডাৰ পেৰা বেডমিণ্টন দলটোৱেও ৪৭টা পদক লাভ কৰি দেশখনলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছিল। এই সফলতাৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী দিশটো হ’ল আমাৰ ছোৱালীবোৰো ইয়াৰ সমান অংশীদাৰ৷ আজি আমাৰ ছোৱালীবোৰে ত্ৰিৰংগাৰ গৌৰৱক আগত তুলি ধৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
ক্ৰীড়া জগতত এই সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সামৰ্থ্য দেশখনত আছিল আৰু আগতে। এই বিজয়ো আগতেই আৰম্ভ হ’ব পাৰিলেহেঁতেন। কিন্তু ক্ৰীড়াত যি পেছাদাৰিত্ব থাকিব লাগিছিল তাৰ ঠাইত পাৰিবাৰিকতা আৰু দুৰ্নীতিয়ে স্থান দখল কৰিছিল। আমি ব্যৱস্থাটোও পৰিষ্কাৰ কৰিলোঁ, আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোনৰ বাবে আত্মবিশ্বাস জগাই তুলিলোঁ। দেশখনে এতিয়া কেৱল পৰিকল্পনা নকৰে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে খোজে খোজে আগবাঢ়ি যায়। সেইবাবেই, আজি ফিট ইণ্ডিয়া আৰু খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে প্ৰচেষ্টা এক গণ আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। সেইবাবেই, আজি খেলুৱৈ সকলক অধিক সম্পদ প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু অধিক সুবিধাও দিয়া হৈছে। যোৱা ৮ বছৰত দেশৰ ক্ৰীড়া বাজেট প্ৰায় ৭০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। আজি দেশত ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, প্ৰতিটো চুকত আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ সৃষ্টি হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, অৱসৰ লোৱাৰ পাছতো খেলুৱৈসকলে যাতে কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবেও প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে। এই দিশতো কাম কৰা হৈছে যাতে অৱসৰপ্ৰাপ্ত খেলুৱৈ সকলৰ অভিজ্ঞতাৰ সুবিধা নতুন প্ৰজন্মই লাভ কৰিব পাৰে।
সতীৰ্থ,
ক্ৰীড়া, ক্ৰীড়া ভাৰতৰ সভ্যতা আৰু সংস্কৃতিৰ এক অংশ হৈ আহিছে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ। ক্ৰীড়া আমাৰ উত্তৰাধিকাৰ আৰু বৃদ্ধিৰ যাত্ৰাৰ অংশ হৈ আহিছে। স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত দেশে নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰি এই পৰম্পৰাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছে। এতিয়া দেশৰ প্ৰচেষ্টা আৰু উৎসাহ কেৱল এটা খেলতে সীমাবদ্ধ নাথাকিলেও ভাৰতীয় ক্ৰীড়া যেনে ‘কালৰীপায়ট্টু’, যোগাসন আদিয়েও গুৰুত্ব লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। মই সুখী যে এই খেলসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় খেলৰ দৰে ডাঙৰ ডাঙৰ অনুষ্ঠানত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ইয়াত এই ক্ৰীড়াসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা খেলুৱৈসকললৈ মই এটা কথা বিশেষভাৱে ক’ব বিচাৰিছো। এফালে আপুনি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি পৰম্পৰাক আগুৱাই লৈ গৈছে, একে সময়তে আপুনি ক্ৰীড়া জগতৰ ভৱিষ্যতক নেতৃত্ব দিছে। অনাগত সময়ত যেতিয়া এই গেমসমূহে বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি লাভ কৰিব, তেতিয়া আপোনাৰ নাম এই ক্ষেত্ৰসমূহত কিংবদন্তি হিচাপে লোৱা হ’ব।
সতীৰ্থ,
শেষত আপোনালোক সকলো খেলুৱৈক আৰু এটা মন্ত্ৰ দিব বিচাৰিছো। যদি আপুনি প্ৰতিযোগিতাত জয়ী হ’ব বিচাৰে তেন্তে আপুনি প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু ধাৰাবাহিকতাৰে জীয়াই থাকিবলৈ শিকিব লাগিব। ক্ৰীড়াত পৰাজয় আৰু জয়ক আমি কেতিয়াও শেষ বুলি বিবেচনা কৰা উচিত নহয়। এই ক্ৰীড়া মনোভাৱ আপোনাৰ জীৱনৰ এটা অংশ হ’ব লাগে, তাৰ পিছত কেৱল ভাৰতৰ দৰে যুৱক আৰু ভাৰতৰ দৰে যুৱ দেশ, আপুনি ইয়াৰ সপোনক নেতৃত্ব দিব, সীমাহীন সম্ভাৱনা বাস্তৱায়িত কৰিব। আৰু মনত ৰাখিব লাগিব, য’ত গতি আছে, তাত প্ৰগতি আছে। গতিকে, আপুনি এই গতিবেগটো মাটিৰ পৰাও বজাই ৰাখিব লাগিব। এই গতি আপোনাৰ জীৱনৰ মিছন হ’ব লাগে। মই নিশ্চিত, ৰাষ্ট্ৰীয় গেমছত আপোনালোকৰ বিজয়ে জাতিটোক উদযাপনৰ সুযোগ দিব, আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিও এক নতুন আত্মবিশ্বাস জগাই তুলিব। এই বিশ্বাসেৰে মই ষয়ত্ৰিশতম ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া আৰম্ভ কৰাৰ আহ্বান জনাইছো।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of 36th National Games in Ahmedabad, Gujarat
29 SEP 2022 9:58PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present with us at this grand event are the Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, our popular Chief Minister Bhupendrabhai, my fellow Parliamentarian C.R. Patil, Minister in the Government of India Shri Anurag ji, Minister of State Harsh Sanghvi ji, Mayor Kirit Bhai, representatives of sports organizations and young players from across the country.
Heartiest welcome to all of you! This sight and atmosphere is beyond words. The world's biggest stadium, the world's youngest country and the country's biggest sports festival! When the event is so wonderful and unique, its energy is bound to be extraordinary. The participation of more than 7,000 athletes, 15,000 participants, 35,000 colleges, universities and schools and involvement of more than 50 lakh students in the National Games from 36 states of the country is amazing and unprecedented. The anthem of the National Games is 'Judega India, Jeetega India’. I will say ‘Judega India’ and you have to say ‘Jeetega India’.
'Judega India -- Jeetega India’
'Judega India -- Jeetega India’
'Judega India -- Jeetega India’
These words are echoing in the sky today. Your enthusiasm is reflected on your faces today. This enthusiasm is the beginning for the impending golden future of the sports world. This platform of National Games will act as a new launching pad for all of you. I extend my best wishes to all the players participating in these games.
Friends,
I also appreciate the people of Gujarat for making arrangements for this grand event in a very short time. This is the potential of Gujarat and the potential of the people here. But friends, if you feel any shortcoming or inconvenience, then as a Gujarati I apologize to all of you in advance. Everyone is amazed and proud to see the kind of spectacular and grand drone show that took place in Ahmedabad yesterday. Such a measured use of technology will take Gujarat and India to new heights like a drone. The success of the first National Sports Conclave which was organized here is also being discussed a lot. I also express my deep appreciation to the Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel and his entire team for all these efforts. The official mascot of the National Games 'Savaj' (Asiatic Lion) was also launched a few days ago. Showcasing the lions of Gir, ‘Savaj’ reflects the spirit of the youth of India, shows the passion to hit the ground without any fear. It is also a symbol of India's ability to rise rapidly in the global arena.
Friends,
The spaciousness and modernity of the sports complex in the stadium where you have assembled is also a reason for a different inspiration. The Sardar Patel Sports Enclave and Complex is not only the largest stadium in the world, it is also the most unique in many ways. Usually, such sports complexes are limited to only one or two or three sports. But Sardar Patel Sports Complex has facilities for many sports like football, hockey, basketball, kabaddi, boxing and lawn tennis at the same time. In a way, it is a model for the entire country. When the infrastructure is of this standard, the morale of the players also touches a new height. I am sure all our players will definitely enjoy their experiences at this complex.
My young friends,
Fortunately, the auspicious festival of Navratri is also being celebrated during this time. Gujarat has its own identity as far as the worship of Maa Durga and Garba is concerned. I would urge the players who have come from other states to definitely enjoy the Navratri event here along with sports. The people of Gujarat will leave no stone unturned in your hospitality. Yesterday, I saw how our Neeraj Chopra was enjoying Garba. This joy of celebration binds the Indians and inspires us to support each other. On this occasion, I once again congratulate all of you, the people of Gujarat and the countrymen on the occasion of Navratri.
My young friends,
The progress and respect of any country in the world is directly linked to its success in sports. The leadership of the nation is provided by the youth of the country, and sports and games are the main source of energy for the youth in building their lives. Even today, you will find that most of the economically developed countries of the world are also on top of the medal list. Therefore, the victories of the players in the play grounds and their strong performance pave the way for the victory of the country in other areas as well. The soft power of sports makes the country's identity and image manifold.
Friends,
I often tell sportsmen – ‘Success starts with action’! That is, the moment you start, success also starts the very moment. You may have to fight, struggle, stumble and fall, but if you don’t give up the spirit of continuing with your efforts, then, believe me, the victory itself is moving step by step towards you. The country has started building a new India with the same zeal in the ‘Amrit Kaal’ of Independence. There was a time when the world used to go crazy for a global sporting event like the Olympics. But for years, those games were limited only as a subject of general knowledge in our country. But now the mood has changed, the temperament is new and so is the atmosphere. The process of 'First and Best', which began in the country in 2014, our youth has maintained that passion in sports as well.
Until eight years ago, Indian players used to participate in less than 100 international events. Now Indian players participate in more than 300 international events. Eight years ago, Indian players used to take part in only 20-25 games, whereas they participate in about 40 different sports now. Today, the number of medals of India is also increasing and India is also leaving its mark. Even in the difficult times of Corona, the country did not let the morale of its players down. We provided all necessary resources to our youth and sent them abroad for training. We worked for sports with a sports spirit. We prepared in mission mode for years through schemes like TOPS. Today, TOPS is playing an important role in the success of the senior players to the future creation of the new players. Today, our youth are making new records in every sport and are also breaking their own records. India gave its best performance during the Tokyo Olympics this time. For the first time, Indian players won so many medals for the country in the Tokyo Olympics. It was followed by the victory of our badminton team in the Thomas Cup. The Para-Badminton team also brought glory to the country by winning 47 medals in Uganda. The most powerful aspect of this success is that our daughters are also equal partners in this. Today our daughters are in the forefront in raising the pride of the Tricolor.
Friends,
The country had the potential to demonstrate this capability in the world of sports even earlier. This conquest could have started earlier also. But the professionalism in sports was replaced by dynasty and corruption. We cleaned the system and instilled confidence in the youth for their dreams. The country no longer just makes plans, but moves forward step by step with its youth. Therefore, efforts like Fit India and Khelo India have become a mass movement today. Therefore, more and more resources and opportunities are being given to the players now. The sports budget of the country has increased by almost 70 percent in the last eight years. Today, sports universities are being built across the country and modern sports infrastructure is being created in every nook and corner. Moreover, efforts are also being made to ensure that the players do not face any problem even after their retirement. Efforts are underway so that the new generation can get the benefit of the experiences of the retiring players.
Friends,
Sports and games have been part of India's civilization and culture for thousands of years. Sports have also been a part of our legacy and development journey. The country is reviving this tradition of heritage with pride in the ‘Amrit Kaal’ of independence. Now the efforts and enthusiasm of the country is not limited to just one sport, but Indian sports like 'Kalaripayattu' and ‘Yogasan’ are also gaining importance. I am happy that these games have been included in events like National Games. To the players who are representing these sports here, I want to say one thing in particular to them. On the one hand, you are carrying forward thousands of years old tradition, at the same time you are giving leadership to the future of the sports world. When these games will get global recognition in the times to come, then your name will be etched as legends in these fields.
Friends,
Lastly, I want to give one more mantra to all the players. If you want to win the competition, then you have to learn to live with commitment and continuity. We should never consider defeat and victory in sports as the end. This sports spirit should be a part of your life, only then you will lead the dreams and realize unlimited possibilities of a young country like India. You have to remember where there is speed, there is progress. Therefore, you have to maintain this momentum off the ground as well. This pace should be the mission of your life. I am sure your victory in the National Games will give the nation a chance to celebrate and will also instill a new confidence in the future. With this belief, I call for the opening of the 36th National Games.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.