প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী অহমেদবাদতা ৩৬শুবা নেস্নেল গেম্স হৌদোকপদা থমখিবা ৱাফম
29 SEP 2022 9:58PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ঙসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা গুজরাতকী রাজ্যপাল, অচার্য় দেবব্রতজী, ঐখোয়গী মীয়াম্না য়াবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তকী মরুপ, শ্রী সি.আর. পাতিল, ভারতকী সরকারগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগজী, রাজ্যগী মন্ত্রী, শ্রী হর্শ সাংঘবীজী, মেয়র কিরিত ভাই, শান্ন-খোৎনবগী লুপ অমসুং মীহুৎশিং অমদি লৈবাক্কী মফম খুদিংদগী লাক্লিবা শান্নরোইশিং!
অদোম পুম্নমকপু ঐহাক্না তরাম্না ওক্লি, ইকায় খুম্নজরি। ঙসিগী শক্তম, ঙসিগী অকোয়বগী ফিভম অসি ৱাহৈনা ফোংদোকপা ঙম্লরোই। খ্বাইদগী চাউবা স্তেদিয়ম, মালেমগী নহা ওইরিবা লৈবা অমসুং লৈবাক্কী শান্ন-খোৎনবগী খ্বাইদগী চাউবা থৌরম অমা! থৌরম অসিনা অসুক য়াম্না নীংথিবা অমসুং তোপ-তোপ্পা ওইরিবসিদা, মসিগী ইনর্জী অসিদি মহৌশা মান্নদবা তোঙানবা অমা ওইফম থোকপনি। লৈবাক্কী মফম খুদিংদগী লাক্লিবা শান্নরোই ৭০০০ হেনবা, শরুক য়ারিবা মীওই ১৫০০০ হেনবা , কোলেজ, য়ুনিভর্সিতী অমসুং স্কুল ৩৫০০০ হেনবগা অমসুং মহৈরোই লাখ ৫০ হেনবগা নেস্নেল গেম্সকা হকথেংননা থেংনরিবা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি অমসুং য়াম্না নীংথিবা মতৌ ওইরি। ‘জুরেগা ইন্দিয়া, জিতেংগে ইন্দিয়া’ অসি নেস্নেল গেম্স অসিগী এন্থেম্নি। ঐহাক্না জুরেগা ইন্দিয়া হায়রক্কে, অদোম্না জিতেংগে ইন্দিয়া হায়বীরকউ। ‘জুরেগা ইন্দিয়া, জিতেংগে ইন্দিয়া’, ‘জুরেগা ইন্দিয়া, জিতেংগে ইন্দিয়া’, ‘জুরেগা ইন্দিয়া, জিতেংগে ইন্দিয়া’ খোল্লাও অসিনা ঙসিদি অতিয়া নিল্লে। অদোমগী থৱাই য়াওবগী মতৌসি অদোমগী মাইথোংদা মমি তারি। শান্নরোইশিংগী মায়থোংদা তারিবা থাজবগী মমিনা ভারতকী শান্নখোৎনবগী সনাগী য়ুগ তাক্লি। নেস্নেল গেম্সকী প্লেতফোর্ম অসিনা অদোম পুম্নমক্কী লোঞ্চিং পেদ ওইগনি। মশান্নশিং অসিদা শরুক য়ারিবা শান্নরোই খুদিংবু ঐহাক্না মায় পাকপগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরূপশিং,
অসিগুম্বা চাউরবা থৌরমবু তেল্লবা মতমদা শীন-লাঙবা ঙম্বগী গুজরাতকী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বগী মতিকপুসু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোক্লি। মসি গুজরাতকী মতিক্নি, গুজরাত মীয়ামগী মতিক্নি। অদুবু, করিগুম্বা অৱাৎ-অপা লৈরবসু, গুজরাতী অমা ওইনা ঐহাক্না মাংজৌননা ঙাকপীনবা হায়জরি। ঙরাং অহমেদবাদতা পাংথোকপা ফজরবা দ্রোন শো উৎখি, মীয়াম খুদিংনা থৌওং অসিদা পুক্নিং লুপখি অমসুং মসিগুম্বা থৌওং অমা উবদা চাউথোকচবা ফাওনখি। দ্রোনগুম্বা তেক্নোলোজীবু অসুক য়াম্না নীংথিনা শিজিন্নবগী মতৌনা গুজরাত অমসুং ভারতপু অনৌবা থাক্তা পুরগনি। মফমসিদা মতম খরগী মমাংদা নেস্নেল স্পোর্ত কনক্লেব পাংথোকখিবা অদুগী মায় পাকপগী মতাংদা ৱারী কয়া শান্নরি। মসিগুম্বা হোৎনজমন কয়াগীদমক্তা ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, অমসুং মহাক্কী অপুনবা তীম্বু থাগৎচরি। ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, নেস্নেল গেম্স মাস্কোত, ‘সাৱজ’ হাংদোকখি। গিরগী নোংশাবু উৎলিবা মাস্কোত অসিনা ভারতকী নহাশিংনা শান্নবুংদা খোঙদাবা মতমদা চেল্লিবা অকীবা পোক্তবগী ইথিলগী ৱাখল্লোন তাক্লি। ভারতনা মালেমগী থাক্তা চাউখৎলকপগী খুদম অমসু মসিনা ওইরি।
মরূপশিং,
অদোম্না ঙসি লৈরিবা স্তেদিয়ম অমসুং স্পোর্ত কমপ্লেক্স অসিগী তোঙানবা মগুন অমা চেল্লি। মসিনা তোঙানবা ইথিল অমসু পীরি। মসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তেদিয়ম্নি। সর্দার পতেল স্পোর্ত ইনক্লেব অমসুং কমপ্লেক্স অসিগী তোঙানবা মগুন অমসু লৈরি। অতোপ্পা কমপ্লেক্সশিংনা অখন্নবা মশান্না খরগী ফেসিলিতী খক্তদা অকক্নবা মতমদা, সর্দার পতেল স্পোর্ত কমপ্লেক্সনা ফুতবোল, হোক্কী, বাস্কেতবোল, কবদ্দী, বোক্সিং অমসুং লোন তেন্নিসকুম্বা মশান্না কয়াগী ফেসিলিতী লৈরি। মসিনা, মওং অমদা, লৈবাক্কী অপুনবা মোদেল অমা ওইরি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী স্তেন্দর্দনা ফবা মতমদা, শান্নরোইশিংগী থাজবসু চাং য়াম্না হেল্লি। ঐখোয়গী শান্নরোই খুদিংনা কমপ্লেক্স অসিদা থেংনবা এক্সপেরিএন্স খুদিং নুংঙাইগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
ঐহাক্কী নহারোল মরূপশিং,
লাইবক ফবা অমনা, হৌজিক অসি নবরাত্রীগী শেংল্বা কুহ্মৈসু পাংথোক্লি। গুজরাতকী ইমা দুর্গা লাৎচবা অমসুং গর্বাগী মতাংদা মশাগী তোঙানবা শক্তাক লৈজরি। অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী লাক্লিবা শান্নরোইশিংনা, নবরাত্রী কুহ্মৈগী নুংঙাইবসু শোইদনা লৌবীয়ু হায়জরি। গুজরাত মীয়াম অসি মীথুংলেনগী সেবা, অমসুং অদোম্বু তরাম্না ওক্নবা করিমত্তা চিত্থহল্লোই। নীরজ চোপ্রানা ঙরাং গর্বাগী নুংঙাইবা লৌবা ঐহাক্না উরে। কুহ্মৈগী মসিগুম্বা নুংঙাইবা মতৌনা ভারত মচা খুদিংবু অমত্তা ওইহল্লি, অমনা অমগী মতেং পাংবগী ইথিল পীরি। ঐহাক্না মসিগুম্বা থৌরম অসিদা, অদোম পুম্নমক অমসুং গুজরাতকী মীয়াম্বু নবরাত্রীগী য়াইফ পাউজেল পীরি।
ঐহাক্কী নহামরূপশিং,
লৈবাক অমগী চাউখৎ-থৌরাং, মদুবু মালেম্না ইকায় খুম্নবগা মখোয়না শান্ন-খোৎনবদা মায় পাকপগা হকথেংনবা মরী লৈনৈ। লৈবাক্কী লুচিং থৌদাং অসি নহাশিংদা পীবনি, শান্ন-খোৎনবা, নহারোলগী পাঙ্গলনা মদুগী শক্তি পীবনি। চাউখৎ-থৌরাং অমসুং শেন্মিৎলোন্দা মকোক থোংলিবা লৈবাকশিংনা মেদল লিস্ততসু মকোক্তা লৈবা অদোম্না উরমগনি। মরম অদুনা, শান্নবুংদা শান্নরোইশিংনা মায় পাকপনা অতোপ্পা সেক্তরদা মায় পাকপগী লম্বীসু য়াৎলি। স্পোর্তকী সোফ পাৱরনা লৈবাক্কী শক্তাকপু চাং কয়া মপাঙ্গল কলহল্লি।
মরূপশিং,
ঐহাক্না শান্ন-খোৎনবগা মরী লৈনবা ঐহাক্কী মরুপশিংদা মায় পাকপা হায়বসি থবক পাংথোকপা হৌবদগী হৌই হায়রিবনি। মসিনা হায়বদি, অদোম্না করিগুম্বা অমা হৌবা মতমদা, অদোমগী মায় পাকপসু হৌই হায়বনি। অদোম্না, করিগুম্বা, মখা তানা চৎপগী ইথিল মাঙদ্রবদি, মায় পাকপনসু অদোম্বু তান্নগনি। নীংতম্বগী অমৃতকাল অসিদা লৈবাক্না মসিগুম্বা ইথিলগা লোয়ননা অনৌবা ভারত অমা শেম্লি। মালেম্না ওলিম্পিক্সকুম্বা শান্ন-খোৎনবগী মহা কুম্ভগীদমক্তা ঙাওজবা মতম অমা লৈরম্মি। অদুবু, মতমদুদা মসিগী থৌরম অসি শুপ্নগী জেনেরেল নোলেজকী হীরম অমখক্কা মান্নরম্মি। অদুবু, হৌজিক্তি মসিদা অহোংবা য়াম্না লাক্লে। অনৌবা মুদ লাক্লে, অনৌবা অকোয়বগী ফিভম লৈরে। ইং ২০১৪দগী হৌনা লৈবাক অসিদা ‘ফর্স্ত অমসুং বেস্ত’কী চৎনবী অমা হৌরক্লিবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা শান্ন-খোৎনবদসু মশক থোকপা থৌওং পাংথোক্তুনা চৎনবী অসিগী মগুন ঙাক্লি।
চহি ৮গী মমাঙদা, ভারতকী শান্নরোইশিংনা মালেমগী ওইবা থৌরম ১০০দগী তানা শরুক য়ারম্মি হায়বসি অদোম্না খঙলবনি। হৌজিক্তি, মসিগী মশিংনা হেনগত্তুনা ৩০০ য়ৌরে। ভারতকী শান্নরোইশিংনা চহি ৮গী মমাঙদা, মশান্না ২০-২৫ খক্তমক শান্নরম্মি। হৌজিক্তি, ভারতকী শান্নরোইশিংনা মশান্না চাউরাকপা ৪০ শান্নরে। ভারতকী মেদল মশিং অমসুং মমিং চৎপগী মতৌসু নোংমগী হেনগৎলক্লি। কোরোনাগী লুরবা মতমগী মরক্তা ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী মোরেল হন্থহন্দনবা হোৎনখি। ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবগী ইথিলগা লোয়ননা স্পোর্তকীদমক্তা হোৎনখি। তি.ও.পি.এস.কুম্বা স্কিমগী খুত্থাংদা মিসন মোদতা চহি কয়া চঙনা হোৎনখি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংবু মীরমদা থাদুনা ত্রেনিং তৌহনখি, তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহনখি। ঙসিদি, মমিং লৈরবা শান্নরোইশিংগী মায় পাকপদগী হৌরগা তুংগী মায় পাক্কদবা শান্নরোই শেমগৎপা ফাওবদা, তি.ও.পি.এস.না অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঙসিদি, ঐখোয়গী নহা খুদিংনা মশান্না খুদিংদা রেকোর্দ থম্লি, মশাগী রেকোর্দতগীসু হেন্দোক্না চৎলি। ভারতনা হন্দক্কী তোকিয়ো ওলিম্পিক্সতা মশক থোকপা পরফোর্মেন্স উৎখি। মান্নবা মতৌ ওইনা, বেদমিন্তন তীম্না থোমাস কপ লৌখিবনসু অনৌবা নুংঙাইবা অমা পুরকখি। তোঙানবা ইন্তর্নেস্নেল ইভেন্তশিংদা পেরা এথলীতশিংনা মায় পাকপা কয়া পুরকখি, য়ুগান্দাদা পেরা বেদমিন্তন তীম্না মেদল ৪৭ ফংদুনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরকখি। মসিগুম্বা অনৌবা ইহৌ অসিদা নুপী শান্নরোইশিংনা মান্নবা অমসুং মপাঙ্গল লৈবা মতৌগা লোয়ননা শরুক য়ারি। ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা তিরঙ্গাগী মপাঙ্গল খ্বাইদগী হেন্না উৎলি।
মরূপশিং,
মসিগুম্বা মায় পাকপা অসি মমাংগী মতমদসু ওইথোক্লম্বনি, অদুবু ভারতকী স্পোর্ত অসিদা তঙাই ফদবা প্রোফেস্নেলিজম লৈবগী মহুত্তা শেঞ্জা থুমজা অমসুং মশাগী মীওই খক্তদা খুদোংচাবা পীবগী মতৌনা অয়েৎপা কয়া পীদুনা লাকখি। ঐখোয়না মসি চুম্থোকখি অমসুং নহাশিংদা মখোয়গী মঙলান ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা পীখি। পোলিসী শেম্বা খক্কী থৌওংখক্তদা থাজবা থমদবা অনৌবা ভারতনা লৈবাক্কী নহাশিংগী অপাম্বগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি। ফিত ইন্দিয়া অমসুং খেলো ইন্দিয়াগুম্বা হোৎনবগী থৌওংনা মীয়ামগী ইহৌ ওইরে। লৈবাক্কী স্পোর্ত বজেৎনা হৌখিবা চহি ৮দা চাউরাক্না ৭০%গী চাং হেনগৎখি। লৈবাক মনুংদা স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী কয়া লিংখৎলে অমসুং এদভান্স ওইবা স্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়াসু লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈহল্লে। শান্নবদগী পোত্থারবা শান্নরোইশিংগী পুন্সিবুসু হেন্না নুংঙাইহন্নবা থবক কয়াসু পায়খৎলি। অনৌবা জেনেরেসন্না এক্সপেরিএন্স লৈরবা পোত্থাখ্রবা শান্নরোইশিংগী মফমদগী অহেনবা কান্নবা ফংবগী মাইকৈদসু থবক কয়া পায়খৎলি।
মরূপশিং,
ভারতকী সিভিলাইজেসন অমসুং কলচরগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্পোর্তনা চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকী লিগেসী অমসুং চাউখৎপগী খোঙচৎকী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। নীংতম্বগী অমৃত কালগী মতমসিদা, লৈবাক অসিনা মশাগী হেরিতেজপু চাউথোকচবগা লোয়ননা হান্নগুম্না হঞ্জিলহল্লক্লি। লৈবাক্কী থৱাই য়াওবগী মতৌনা মশান্না অমখক্তদা অকক্নবা থমদ্রে, ‘কালারিপায়ত্তু’ অমসুং ‘য়োগআসন’ গুম্বা অতোপ্পা মশান্না কয়াসু মমিং চৎপা হেনগৎলক্লি। মসিগুম্বা মশান্নশিংবু নেস্নেল গেম্সতা মনুং চল্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মশান্নশিং অসিবু মফমসিদা মহুৎ শিল্লিবা অদোমগী মফমদা অখন্ননা ৱাফম অমা থম্নীংই। নাকল অমদা, অদোম্না চহি লিশিং কয়াগী চৎনবী তুংলমচত্তা পুরি, অতোপ্পা নাকল অমদনা, অদোম্না শান্ন-খোৎনবগী তুংগী মালেম্বুসু লুচিংলি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, মশান্নশিং অসি মালেম্না শকখঙলগনি, মদুগী মতমদা, অদোমগী মিংবু হীরম অসিদা লিজেন্দ হায়না খঙনগনি
মরূপশিং,
ঐহাক্না লোইশিল্লকপদা অদোম শান্নরোইশিংগী মফমদা মন্ত্রা অমা পীনিংই। করিগুম্বা অদোম্না কম্পিতিসন অসিদা মায় পাকপা পাম্লবা, অদোম্না কম্মিতমেন্ত অমসুং কন্তিনুইতীগা লোয়ননা হিংবা তমগদবনি। মায়থীবা অমসুং মায় পাকপা হায়বা অসিনা অরোইবা মহৈনি খল্লোইদবনি। শান্ন-খোৎনবগী ইথিলনা পুন্সিগী শরুক অমা ওইরকপা মতমদা, নহা ওইরিবা ভারতকুম্বা লৈবাক্কী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি, লোইনাইদ্রবা অমসুং ওইথোকপা য়াবা থৌওং কয়া পাংথোকপা ঙমগনি। অদোম্না নিংশিংগদবদি, লান শোক্নবা মফমদা চাউখৎ থৌরাং লাকপনি। অদোম্না শান্নবুংগী মপান্দসু হায়রিবা থৌওং অসি লেপ্তনা পাংথোক্কদবনি। মসিগী খোঙজেল অসিনা অদোমগী পুন্সিগী মিসন ওইহনগদবনি। নেস্নেল গেম্সতা অদোম্না মায় পাকপনা মসিগী নুংঙাইবা ফোংদোকপা অমসুং তুংগীদমক্তা অনৌবা থাজবা অমা লৈহনগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না ৩৬শুবা নেস্নেল গেম্স হৌদোক্লে হায়না লাউথোক্লি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of 36th National Games in Ahmedabad, Gujarat
29 SEP 2022 9:58PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present with us at this grand event are the Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, our popular Chief Minister Bhupendrabhai, my fellow Parliamentarian C.R. Patil, Minister in the Government of India Shri Anurag ji, Minister of State Harsh Sanghvi ji, Mayor Kirit Bhai, representatives of sports organizations and young players from across the country.
Heartiest welcome to all of you! This sight and atmosphere is beyond words. The world's biggest stadium, the world's youngest country and the country's biggest sports festival! When the event is so wonderful and unique, its energy is bound to be extraordinary. The participation of more than 7,000 athletes, 15,000 participants, 35,000 colleges, universities and schools and involvement of more than 50 lakh students in the National Games from 36 states of the country is amazing and unprecedented. The anthem of the National Games is 'Judega India, Jeetega India’. I will say ‘Judega India’ and you have to say ‘Jeetega India’.
'Judega India -- Jeetega India’
'Judega India -- Jeetega India’
'Judega India -- Jeetega India’
These words are echoing in the sky today. Your enthusiasm is reflected on your faces today. This enthusiasm is the beginning for the impending golden future of the sports world. This platform of National Games will act as a new launching pad for all of you. I extend my best wishes to all the players participating in these games.
Friends,
I also appreciate the people of Gujarat for making arrangements for this grand event in a very short time. This is the potential of Gujarat and the potential of the people here. But friends, if you feel any shortcoming or inconvenience, then as a Gujarati I apologize to all of you in advance. Everyone is amazed and proud to see the kind of spectacular and grand drone show that took place in Ahmedabad yesterday. Such a measured use of technology will take Gujarat and India to new heights like a drone. The success of the first National Sports Conclave which was organized here is also being discussed a lot. I also express my deep appreciation to the Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel and his entire team for all these efforts. The official mascot of the National Games 'Savaj' (Asiatic Lion) was also launched a few days ago. Showcasing the lions of Gir, ‘Savaj’ reflects the spirit of the youth of India, shows the passion to hit the ground without any fear. It is also a symbol of India's ability to rise rapidly in the global arena.
Friends,
The spaciousness and modernity of the sports complex in the stadium where you have assembled is also a reason for a different inspiration. The Sardar Patel Sports Enclave and Complex is not only the largest stadium in the world, it is also the most unique in many ways. Usually, such sports complexes are limited to only one or two or three sports. But Sardar Patel Sports Complex has facilities for many sports like football, hockey, basketball, kabaddi, boxing and lawn tennis at the same time. In a way, it is a model for the entire country. When the infrastructure is of this standard, the morale of the players also touches a new height. I am sure all our players will definitely enjoy their experiences at this complex.
My young friends,
Fortunately, the auspicious festival of Navratri is also being celebrated during this time. Gujarat has its own identity as far as the worship of Maa Durga and Garba is concerned. I would urge the players who have come from other states to definitely enjoy the Navratri event here along with sports. The people of Gujarat will leave no stone unturned in your hospitality. Yesterday, I saw how our Neeraj Chopra was enjoying Garba. This joy of celebration binds the Indians and inspires us to support each other. On this occasion, I once again congratulate all of you, the people of Gujarat and the countrymen on the occasion of Navratri.
My young friends,
The progress and respect of any country in the world is directly linked to its success in sports. The leadership of the nation is provided by the youth of the country, and sports and games are the main source of energy for the youth in building their lives. Even today, you will find that most of the economically developed countries of the world are also on top of the medal list. Therefore, the victories of the players in the play grounds and their strong performance pave the way for the victory of the country in other areas as well. The soft power of sports makes the country's identity and image manifold.
Friends,
I often tell sportsmen – ‘Success starts with action’! That is, the moment you start, success also starts the very moment. You may have to fight, struggle, stumble and fall, but if you don’t give up the spirit of continuing with your efforts, then, believe me, the victory itself is moving step by step towards you. The country has started building a new India with the same zeal in the ‘Amrit Kaal’ of Independence. There was a time when the world used to go crazy for a global sporting event like the Olympics. But for years, those games were limited only as a subject of general knowledge in our country. But now the mood has changed, the temperament is new and so is the atmosphere. The process of 'First and Best', which began in the country in 2014, our youth has maintained that passion in sports as well.
Until eight years ago, Indian players used to participate in less than 100 international events. Now Indian players participate in more than 300 international events. Eight years ago, Indian players used to take part in only 20-25 games, whereas they participate in about 40 different sports now. Today, the number of medals of India is also increasing and India is also leaving its mark. Even in the difficult times of Corona, the country did not let the morale of its players down. We provided all necessary resources to our youth and sent them abroad for training. We worked for sports with a sports spirit. We prepared in mission mode for years through schemes like TOPS. Today, TOPS is playing an important role in the success of the senior players to the future creation of the new players. Today, our youth are making new records in every sport and are also breaking their own records. India gave its best performance during the Tokyo Olympics this time. For the first time, Indian players won so many medals for the country in the Tokyo Olympics. It was followed by the victory of our badminton team in the Thomas Cup. The Para-Badminton team also brought glory to the country by winning 47 medals in Uganda. The most powerful aspect of this success is that our daughters are also equal partners in this. Today our daughters are in the forefront in raising the pride of the Tricolor.
Friends,
The country had the potential to demonstrate this capability in the world of sports even earlier. This conquest could have started earlier also. But the professionalism in sports was replaced by dynasty and corruption. We cleaned the system and instilled confidence in the youth for their dreams. The country no longer just makes plans, but moves forward step by step with its youth. Therefore, efforts like Fit India and Khelo India have become a mass movement today. Therefore, more and more resources and opportunities are being given to the players now. The sports budget of the country has increased by almost 70 percent in the last eight years. Today, sports universities are being built across the country and modern sports infrastructure is being created in every nook and corner. Moreover, efforts are also being made to ensure that the players do not face any problem even after their retirement. Efforts are underway so that the new generation can get the benefit of the experiences of the retiring players.
Friends,
Sports and games have been part of India's civilization and culture for thousands of years. Sports have also been a part of our legacy and development journey. The country is reviving this tradition of heritage with pride in the ‘Amrit Kaal’ of independence. Now the efforts and enthusiasm of the country is not limited to just one sport, but Indian sports like 'Kalaripayattu' and ‘Yogasan’ are also gaining importance. I am happy that these games have been included in events like National Games. To the players who are representing these sports here, I want to say one thing in particular to them. On the one hand, you are carrying forward thousands of years old tradition, at the same time you are giving leadership to the future of the sports world. When these games will get global recognition in the times to come, then your name will be etched as legends in these fields.
Friends,
Lastly, I want to give one more mantra to all the players. If you want to win the competition, then you have to learn to live with commitment and continuity. We should never consider defeat and victory in sports as the end. This sports spirit should be a part of your life, only then you will lead the dreams and realize unlimited possibilities of a young country like India. You have to remember where there is speed, there is progress. Therefore, you have to maintain this momentum off the ground as well. This pace should be the mission of your life. I am sure your victory in the National Games will give the nation a chance to celebrate and will also instill a new confidence in the future. With this belief, I call for the opening of the 36th National Games.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.