ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ସ୍ଥିତ ଅମ୍ବାଜୀ ଠାରେ ୭୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ୪୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗୃହ ଗୁଡିକୁ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତରଙ୍ଗା ହିଲ୍ - ଅମ୍ବାଜୀ - ଆବୁ ରୋଡ ନୂତନ ବ୍ରୋଡ୍ ଗେଜ୍ ଲାଇନ୍‌ର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅମ୍ବାଜୀ ମନ୍ଦିରରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ଗୁଡିକର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ରେଟ୍ ଡେଡିକେଟେଡ୍ କରିଡର (ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତମାଲ୍ ପରିବହନ କରିଡର) ର ୬୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଳନପୁର - ନ୍ୟୁ – ମହେସାନା ସେକ୍ସନ ଏବଂ ୧୩ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଲନପୁର - ନ୍ୟୁ ଚଟୋଦର ସେକ୍ସନକୁ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି
“ଅମ୍ବା ମାତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ସମସ୍ତ ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଶକ୍ତି ମିଳିବ”
“ଆମେ ନିଜର ଦେଶ ଭାରତକୁ ଆମର ମାଆ ରୂପରେ ଦେଖିଥାଉ ଏବଂ ନିଜକୁ ଭାରତ ମାଆର ସନ୍ତାନ ବୋଲି ବିଚାର କରିଥାଉ”
“ସରକାର ଦେଶରେ ୮୦ କୋଟିରୁ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଉଥିବା ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନାର ବିସ୍ତାର କରିବା ଉପରେ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି”
“ପିଏମ୍‌ଜିକେଏୱାଇକୁ ବ୍ୟାପକ କରା ଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ଚାଲିଥିବା ସମୟରେ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ
30 SEP 2022 8:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ସ୍ଥିତ ଅମ୍ବାଜୀ ଠାରେ ୭୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ୪୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗୃହ ଗୁଡିକୁ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତରଙ୍ଗା ହିଲ୍ - ଅମ୍ବାଜୀ - ଆବୁ ରୋଡ ନୂତନ ବ୍ରୋଡ୍ ଗେଜ୍ ଲାଇନ୍‌ର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ରେଟ୍ ଡେଡିକେଟେଡ୍ କରିଡର (ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତମାଲ୍ ପରିବହନ କରିଡର) ର ୬୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଳନପୁର - ନ୍ୟୁ – ମହେସାନା ସେକ୍ସନ ଏବଂ ୧୩ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଲନପୁର - ନ୍ୟୁ ଚଟୋଦର ସେକ୍ସନ (ପାଲନପୁର ବାଇପାସ୍ ଲାଇନ୍)କୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଠା – ଥାରାଡ - ଦିଶା ରୋଡକୁ ଚଉଡା କରାଯିବାର ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଅନ୍ୟ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ଗୃହ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ସାତ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଚାବି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋମାତା ପୋଷଣ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୋଶାଳା ଗୁଡିକୁ ଚେକ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଛି ଆବାସ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଭିଡିଓ ଲିଙ୍କ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବ ରାତ୍ରିର ପଂଚମ ଦିବସରେ ମାଆ ଅମ୍ବାଙ୍କର ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉପରେ ନିଜର ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ଏଭଳି ସମୟରେ ଅମ୍ବାଜୀ ଆସିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମହାନ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, “ମାଆ ଅମ୍ବାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ଆମକୁ ନିଜର ସମସ୍ତ ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ମିଳିବ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ୬୧,୦୦୦ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣେଇ ଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଉତ୍ତମ ଦୀପାବଳୀର ସେମାନଙ୍କୁ ଅପେକ୍ଷା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯିବାର ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, “ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନର କଥା କହିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ରୂପରେ ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହା ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥାଉ ଯେ, ଆମର ସଂସ୍କାର ଗୁଡିକ ଭିତରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କେତେ ସମ୍ମାନ ନିହିତ ରହିଛି ।” ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶକ୍ତି – କ୍ଷମତା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ସ୍ତ୍ରୀ ଲିଙ୍ଗ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧା ମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ମାତା ମାନଙ୍କର ନାମ ଯୋଡିବାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି । “ଏହା ଆମର ସଂସ୍କାର” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟିପ୍ପଣୀ ଦେବା ସହିତ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ନିଜ ଦେଶ ଭାରତକୁ ଆମର ମାତା ରୂପରେ ଦେଖିଥାଉ ଏବଂ ନିଜକୁ ଭାରତ ମାତାର ସନ୍ତାନ ବୋଲି ବିଚାର କରିଥାଉ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ମହିଳା ମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କେବଳ ସୀମିତ ଅଧିକାର ରହିଛି ଏବଂ ଆର୍ôଥକ ମାମଲା ଗୁଡିକରେ ସେମାନଙ୍କ କଥାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆ ଯାଇନଥାଏ । ବିଭିନ୍ନ ଗୃହ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଗୃହରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ମାଲିକାନା କିମ୍ବା ସହ – ମାଲିକାନା ଥିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଏହାକୁ ସଂଶୋଧନ କରା ଯାଇଛି । ଦେଶରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗୃହ ଗରିବ ପରିବାର ଗୁଡିକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରି ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମାଗଣା ରାସନ / ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଜନାର ବ୍ୟାପକତା ଉପରେ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶରେ ୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କୁ ଆରାମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଯୋଜନାର ବିସ୍ତାର ଏଥିପାଇଁ କରା ଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଗରିବ ପରିବାର ଗୁଡିକରେ ଭଉଣୀ – ମାଆ ମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ସମୟରେ ରୋଷେଇ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଯେପରି କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ତାଙ୍କୁ ଗତ ଦୁଇ ଦଶକ ଗୁଡିକରେ ଆମର ମାଆ ମାନଙ୍କର ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବାରୁ ସେ ନିଜର ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବନସକଣ୍ଠର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅଂଚଳର ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ସେ ନିଜେ କରିଥିବା ଅନୁରୋଧକୁ ମନେ ପକାଇ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଅନୁରୋଧର ସମ୍ମାନ ସେମାନେ ରକ୍ଷା କରିଥିବା ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, ନର୍ମଦାର ଜଳ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖୁସି ଆଣୁଛି ଏବଂ ଝିଅ ମାନେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ସ୍କୁଲ୍ ଏବଂ କଲେଜରେ ଯାଉଛନ୍ତି । ସେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ବିରୋଧରେ ମୁକାବିଲାରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୪ ପରେ ଭାରତରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଜୀବନର ସବୁ ଦିଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ରଖା ଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଚାଳକ ହୋଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ବଡ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ମୂଳରେ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ, ପ୍ରତି ଘରେ ଜଳ, ଧନଜନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା କିମ୍ବା ବିନା କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଂଟିରେ ଋଣ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ରୂପରେ କରା ଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । “ମାଆ ଯେତେବେଳେ ଖୁସି ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ସାରା ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଖୁସି ହୋଇଥାଏ, ସମାଜ ସୁଖୀ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ସୁଖୀ ହୋଇଥାଏ , ସେତେବେଳେ ଦେଶ ସୁଖୀ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଠିକ୍ ପ୍ରକାରର ବିକାଶ ଅଟେ, ଯାହା ପାଇଁ ଆମେ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛେ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥଲେ ଯେ, ତରଙ୍ଗା ହିଲ୍ - ଅମ୍ବାଜୀ - ଆବୁ ରୋଡ ଲାଇନ୍‌ର କଳ୍ପନା ୧୯୩୦ରେ ବ୍ରିଟିଶ୍ ଶାସନ ସମୟରେ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ୧୦୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଚିହ୍ନଟ କରା ଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଏତେ ସମୟର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହା କରା ଯାଇ ପାରିନାହିଁ । “ବୋଧ ହୁଏ, ମାଆ ଅମ୍ବାଜୀଙ୍କର ଏହା ଇଚ୍ଛା ଥିଲା, ଏହା ମୋ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପନ୍ନ ହେଉ । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ, ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଆମେ ଏହାକୁ ଅମ୍ବା ମାତାଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ସମର୍ପିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛେ । ସେ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଯୋଡିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ରେଳ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ବାଇପାସ୍ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଂଚଳକୁ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଜାମ୍‌ରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ଏବଂ ମାର୍ବଲ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡେଡିକେଟେଡ୍ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡର (ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ୍ ପରିବହନ କରିଡର ) ଯୋଗୁଁ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ , କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଲାଭ ମିଳିବ କାରଣ ଏବେ ଏଠାରୁ କୃଷକ ରେଳ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇ ପାରିବ । ସେ ଗବର ତୀର୍ଥର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ମନ୍ଦିର ଆଖପାଖରେ ବହୁତ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେଉଛି ମୋର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଯେମିତି ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ତାହା ବୁଲି ଦେଖିବା ପାଇଁ ଦୁଇ – ତିନି ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟିପ୍ପଣୀ କରିଥିଲେ ଯେ, ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷରେ ଅମ୍ବାଜୀ ଆସ୍ଥା / ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପୂଜାର ମନ୍ଦିର , ଯେତେବେଳେ କି ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ, ଆମ ନିକଟରେ ଭାରତର ସୀମା ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ଯବାନ ମାନେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିକଟରେ ସୁଇଗମ୍ ତାଲୁକରେ ଏକ ସୀମା ଦର୍ଶନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳର ଯବାନ ମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଶୈଳୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଜଣେଇବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଅନୁଭବ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା (ଜାତୀୟ ଏକତା), ପଂଚ ପ୍ରାଣ (ପାଂଚ ପ୍ରତିଜ୍ଞା) ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ତଥା ଏହି ଅଂଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦିଶା ବାୟୁ ସେନା ଷ୍ଟେସନ୍‌ରେ ଆଗକୁ ହେବାକୁ ଥିବା ରନୱେ ଏବଂ ବିକାଶ ଆମର ବାୟୁ ସେନାର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । “ଏହି ଅଂଚଳରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗୁଡିକୁ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକ କାରଣରୁ ଗତ ଦୁଇ ଦଶକ ମଧ୍ୟରେ ବନସକଣ୍ଠାର ରୂପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପରେ ବଦଳି ଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପରସ୍ଥିତି ବଦଳିବାର ଶ୍ରେୟ ବନସକଣ୍ଠାର ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ନର୍ମଦାର ଜଳ, , ସୁଜଳା – ସୁଫଳା ଏବଂ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବାରେ ବଡ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା କୃଷକ ମାନେ, ମହିଳା ମାନେ ଏବଂ ଯୁବକ ମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ । ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନ ବିକ୍ରମ ଜରଦୋଷ, ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି. ଆର୍. ପାଟିଲ୍‌, ଶ୍ରୀ ପ୍ରଭାତ ଭାଇ ପଟେଲ୍‌, ଶ୍ରୀ ଭୈରୋ ସିଂହ ଧାବି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଦିନେଶ ଭାଇ ଅନବୈଦ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି :
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ସ୍ଥିତ ଅମ୍ବାଜୀ ଠାରେ ୭୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ୪୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗୃହ ଗୁଡିକୁ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତରଙ୍ଗା ହିଲ୍ - ଅମ୍ବାଜୀ - ଆବୁ ରୋଡ ନୂତନ ବ୍ରୋଡ୍ ଗେଜ୍ ଲାଇନ୍‌ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅମ୍ବାଜୀ ମନ୍ଦିରରେ ତୀର୍ଥ ଯାତ୍ରାର ସୁବିଧା ଗୁଡିକର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ୍ ଯୋଗୁଁ ୫୧ଟି ଶକ୍ତିପୀଠ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଅମ୍ବାଜୀକୁ ଆସୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତ ମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ଏହା ସବୁ ତୀର୍ଥ ସ୍ଥଳୀ ଗୁଡିକରେ ଭକ୍ତ ମାନଙ୍କୁ ପୂଜା ଅନୁଭବକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । ଅନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ, ଯାହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ, ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଦିଶା ଏୟାରଫୋର୍ସ ଷ୍ଟେସନ୍‌ରେ ଆଗକୁ ହେବାକୁ ଥିବା ରନ୍‌ୱେ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନାର ନିର୍ମାଣ, ଅମ୍ବାଜୀ ବାଇପାସ୍ ରୋଡ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ରେଟ୍ ଡେଡିକେଟେଡ୍ କରିଡୋର (ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ୍ ପରିବହନ କରିଡୋର) ୬୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଳନପୁର - ନ୍ୟୁ – ମହେସାନା ସେକ୍ସନ ଏବଂ ୧୩ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଳନପୁର - ନ୍ୟୁ ଚଟୋଦର ସେକ୍ସନ (ପାଳନପୁର ବାଇପାସ୍ ଲାଇନ୍) କୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ଏହା ପିପାଭାଓ, ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ (କାଣ୍ଡଲା), ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବନ୍ଦର ଗୁଡିକ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହି ବିଭାଗ ଖୋଲିବା ଯୋଗୁଁ ୭୩୪ କିଲୋମିଟରର ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ୍ ପରିବହନ କରିଡର ଚାଲୁ ହୋଇ ଯିବ । ଏହି ବିଭାଗ ଖୋଲିବା ଯୋଗୁଁ ଗୁଜରାଟର ମେହସାଣା - ପାଲନପୁରରେ ଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗ : ରାଜସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱରୂପଗଞ୍ଜ, କେଶବଗଞ୍ଜ, କିଷନଗଞ୍ଜ ; ହରିଆନାରେ ରେବାଡି- ମାନେସର ଏବଂ ନରନୋଲାର ଊଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକୁ ଲାଭ ମିଳିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଠା – ଥାରଡ - ଦିଶା ରୋଡକୁ ଚଉଡା କରିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଅନ୍ୟ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ବ୍ୟାପକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନାକୁ ବିକଶିତ କରିବା, ସହରୀ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ – ମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ । ଏହା ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ସରକାରର ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates various development projects to the nation worth over ₹7200 crores in Ambaji, Gujarat
PM dedicates and lays foundation stone of over 45,000 houses built under PM Awas Yojana
PM lays foundation stone of Taranga Hill – Ambaji – Abu Road New Broad Gauge Line
PM lays foundation stone for development of pilgrimage facilities at Ambaji temple under PRASAD scheme
PM dedicates 62 Km long New Palanpur-New Mahesana section of the Western Freight Dedicated Corridor and the 13 Km long New Palanpur-New Chatodar Section
“With the blessings of Maa Amba, we will get strength for the fulfilment of all our resolutions”
“We see our country India as a mother, and consider ourselves to be the children of Mother India”
“Government is spending about ₹4 lakh crore on extending the free ration scheme to more than 80 crore people in the country”
“PMGKAY extended so that sisters and mothers do not face any difficulty in running the kitchen during the festive season”
“It is our good fortune that in the year of Azadi ka Amrit Mahotsav, we are dedicating this railway line at the feet of Amba Mata”
30 SEP 2022 8:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated various projects worth over ₹7200 crores in Ambaji today. The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of over 45,000 houses built under PM Awas Yojana. The Prime Minister also laid the foundation stone of Taranga Hill – Ambaji – Abu Road New Broad Gauge Line and the development of pilgrimage facilities at Ambaji temple under PRASAD scheme. The Prime Minister also dedicated the 62 Km long New Palanpur-New Mahesana section of the Western Freight Dedicated Corridor and the 13 Km long New Palanpur-New Chatodar Section (Palanpur bypass line). The Prime Minister also dedicated various road projects including the widening of Mitha - Tharad - Deesa Road among others.
The Prime Minister handed over keys to seven beneficiaries of various housing schemes and also launched Mukhyamantri Gaumata Poshan Yojana and handed over cheques to gaushalas. The Prime Minister also interacted with some of the housing beneficiaries via video link.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness for getting the opportunity to have darshan of Maa Amba on the fifth day of Navratri. The Prime Minister remarked that he has come to Ambaji at a time when the country has taken the great resolve of a developed India. “With the blessings of Maa Amba, we will get strength for the fulfilment of all our resolutions”, he added.
The Prime Minister congratulated the 61,000 beneficiaries of housing schemes and noted that a better Diwali awaits them. The Prime Minister dwelled on the culture of respect for women in India. He said “When we talk about respect for women, it comes naturally for us. But when we think about it seriously, we find that how much respect for women is embedded in our sanskar.” He said, unlike in other countries, Shakti -Power is associated with the feminine gender in our culture and there is a tradition of associating the mother’s name with brave warriors. He gave examples of Arjun, Shri Krishna and Hanumanji in this regard. “It is our sanskar”, the Prime Minister remarked that we see our country India as a mother, and consider ourselves to be the children of Mother India. Despite this, the Prime Minister noted that women had only limited rights and say in financial matters. This has been rectified by ensuring that in most of the houses under various housing schemes, houses are either owned or co-owned by the women of the house. More than 3 crores houses have been handed over to poor families in the country.
During this festive season, the Prime Minister pointed out that the central government is spending about ₹4 lakh crore on extending the free ration scheme, which gives relief to more than 80 crore people in the country. Shri Modi said that the scheme has been extended so that the sisters and mothers of poor families do not face any problems in running their kitchens in difficult times. The Prime Minister expressed delight that he got the opportunity to work for the empowerment of our mothers and sisters for the last two decades, and Banaskantha has been a witness to the changing scenario. Recalling his request to the women of the area, the Prime Minister thanked them for respecting his request and noted that the water of Narmada is bringing happiness to the region and girls are attending schools and colleges with great enthusiasm. He also noted their cooperation in the war against malnutrition. The Prime Minister said that, after 2014, every aspect of the lives of the women in India is being taken care of and they are becoming the driver of the development journey of India. Highlighting that the women power of the country is at the centre of every major scheme of the central government, the Prime Minister mentioned the work done in terms of toilets, gas connections, Har Ghar Jal, Jan Dhan accounts, or loans without guarantee under the Mudra scheme. “When mother is happy, family is happy, when family is happy, society is happy and when society is happy, Nation is happy. This is the right kind of development for which we are working relentlessly '' the Prime Minister remarked.
The Prime Minister revealed that the Taranga Hill – Ambaji – Abu Road Line was conceived in 1930 during British rule. The need for this was recognized 100 years ago but unfortunately, this was not done in such a long period. “Perhaps, Maa Amba wished it to be done by me. It is our good fortune that in the year of Azadi ka Amrit Mahotsav, we are getting this opportunity to dedicate this at the feet of Amba Mata”, the Prime Minister said. He informed that this rail line and the by-pass will free the area of traffic jams and will help the Marble industry as well. A dedicated freight corridor will help the area a great deal, he said. Farmers will benefit as now it is possible that Kisan Rail can start from here, he said. He praised the state government for the development of Gabbar Teerth.
The Prime Minister said that his aim is to create so many attractions in the vicinity of the temple that people have to make a 2-3 days program to cover them. The Prime Minister remarked that on one hand, Ambaji is the home of faith and worship while on the other hand, we have India’s borders where our jawans are deployed. The Prime Minister informed that the central government has recently launched a Seema Darshan Project in Suigam taluk. The project strives to educate the people of India about the lifestyle of jawans from Border Security Forces and also provide a similar experience to tourists. The Prime Minister further added that this project will give more power to Rashtriya Ekta (national unity), one of the Panch Pran (five vows) as well as create a positive impact on tourism in the region. Shri Modi also informed that the upcoming runway and other developments in Deesa Air Force Station will strengthen our air force defence in the region. “It will give a much-required boost to the economic activities in the region”, he said.
In concluding the address, the Prime Minister said that the face of Banaskantha has transformed completely in the past two decades with the efforts of the government. The Prime Minister credited the women of Banaskantha for transforming the situation at the ground level. “Narmada's Neer, Sujalam-Sufalam and Drip Irrigation have played a big role in transforming the situation”, he added. Shri Modi pointed out that farmers, women and youngsters will benefit the most from the projects that have been launched today.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Railways, Shri Ashvini Vaishnav, Union Minister of State for Railways Smt. Darshana Vikram Jardosh, Members of Parliament, Shri C R Patil, Shri Prabatbhai Patel, Shri Bharasinh Dhabi and Shri Dineshbhai Anavaidya were those present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated various development projects to the nation worth over ₹7200 crores in Ambaji. The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of over 45,000 houses built under PM Awas Yojana. The Prime Minister also laid the foundation stone of Taranga Hill – Ambaji - Abu Road New Broad Gauge Line and the development of pilgrimage facilities at Ambaji temple under PRASAD scheme. The new rail line will benefit lakhs of devotees visiting Ambaji, one of the 51 Shakti Peethas and will enrich the worship experience of the devotees at all these pilgrimage places. Other projects whose foundation stone will be laid include the construction of the runway and associated infrastructure at Airforce station, Deesa; Ambaji Bypass Road among others.
The Prime Minister also dedicated the 62 Km long New Palanpur-New Mahesana section of the Western Freight Dedicated Corridor and the 13 Km long New Palanpur-New Chatodar Section (Palanpur bypass line). It will enhance connectivity to Pipavav, Deendayal Port Authority (Kandla), Mundra and other ports of Gujarat. With the opening of these sections, 734 km of the Western Dedicated Freight Corridor will become operational. The opening of this stretch will benefit industries in Mehsana-Palanpur in Gujarat; Swaroopganj, Keshavganj, Kishangarh in Rajasthan; Rewari-Manesar and Narnaul in Haryana. The Prime Minister also dedicated various road projects including the widening of Mitha - Tharad - Deesa Road among others.
The inauguration and foundation stone of these wide-ranging developmental projects reflect the commitment of the Prime Minister to develop world-class infrastructure, enhance urban mobility and improve multi-modal connectivity. It also showcases the continuous focus of his government on enhancing the ease of living of the common man.