Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Vande Bharat Express & Ahmedabad Metro Rail Project Phase-1
30 SEP 2022 5:24PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Today is a big day for India of the 21st century for urban connectivity and for a self-reliant India. A short while back, I experienced the high speed travel of Gandhinagar-Mumbai Vande Bharat Express. Though the journey lasted only a few minutes, it was, however, a very proud moment for me. This is the country's third and Gujarat's first Vande Bharat train. I travelled to Kalupur Metro Station from Kalupur Railway Station and then reached Thaltej by taking Ahmedabad Metro. If somebody is travelling to Gujarat in Vande Bharat, he can board the metro train at the station itself and reach home or go to another part of the city for work. The speed of the train is so fast that I reached Thaltej 20 minutes before the scheduled programme. While I was travelling in the train, the department officials kept telling me about salient features of the train regarding the speed and various systems. But there was another aspect which the department officials did not notice. I liked that and want to share it with you. I am not a mathematician or a scientist, but I could make out that there was very little sound inside the train compared to an airplane. Compared to the Vande Bharat train, the sound is probably more than a hundred times in an airplane. It is very difficult to talk inside an airplane. I noticed that I was very comfortable talking to people because there was hardly any sound in the Vande Bharat train. It means those who are used to airplanes will prefer Vande Bharat trains instead of airplanes if they come to know about the sound aspect. The residents of Ahmedabad will acknowledge me and Ahmedabad for this initiative. For the first time, I have seen the ocean of such a huge crowd in the midst of such oppressive heat during the Navratri festival when Dandiya is at its peak till late in the night and Gujarat has not slept. Though I grew up here, this is for the first time I am experiencing such a huge program organized by Ahmedabad. Therefore, my hundred salutes to the people of Ahmedabad. And that means that the people of Ahmedabad have an understanding of what a Metro is. I once spoke to urban development ministers. I told them they should introduce Metro services all over the country and it is our responsibility, but the people of Ahmedabad would give you the maximum returns. They asked me the reason. I told them that the people of Ahmedabad make account of everything from the auto rickshaw fare to the time spent in the journey and that too in the midst of summer. They will then count the benefits of the Metro train and will shift immediately to Metro trains. The passengers of Ahmedabad will make the maximum benefit out of it. There was a time when the auto rickshaw drivers in Ahmedabad used to sing ‘I am an auto rickshaw driver of Ahmedabad’. Now that song will be sung by those travelling in Metro trains. The more I congratulate and salute Ahmedabad today less, friends. Today, Ahmedabad has won my heart.
Brothers and sisters,
India of the 21st century is going to get new momentum from the cities of the country. We need to constantly modernize our cities with the changing times and changing needs. It is very necessary to ensure a modern system of transport in the cities, seamless connectivity and one mode of transport should support the other. Those who closely monitor Modi in Gujarat are very good and sharp. Though I don’t know exactly the year, I had organized a global summit regarding multi-modal transportation in Ahmedabad when I was the Chief Minister of Gujarat. Even at that time, I used to think about various modes of connectivity. Since it was the domain of the Indian government, I could not do much then. Now that you have sent me to New Delhi, I accomplished it. I see that vision being realized today. Keeping this in mind, such a huge investment has been made on the infrastructure of cities in the last eight years. Metro has either started its operations or the construction work is going at a fast pace in more than two dozen cities of the country in the last eight years. Dozens of small cities of the country have been connected by air connectivity. The UDAN scheme is playing a big role in providing air facilities in small towns. You are very well aware of the condition of the railway stations in the past. Today, Gandhinagar Railway Station is no less than any airport in the world and two days ago the Government of India gave approval to modernize Ahmedabad railway station as well.
Friends,
The reason behind so much focus and huge investments on the development of the cities of the country is because these cities are going to ensure the creation of a developed India in the next 25 years. Cities like Ahmedabad, Surat, Baroda, Bhopal, Indore, Jaipur, etc are the ones which are going to create the destiny of 25 years of India. These investments are not limited to just connectivity. Rather, smart facilities are being developed in dozens of cities and basic facilities are being improved. Areas around the main cities and suburbs are being developed. Gandhinagar and Ahmedabad are the best examples of how the twin cities develop. The basis for the development of many twin cities in Gujarat is being prepared in the near future. Till now, we used to hear only New York-New Jersey twin city. India cannot be left behind and you can see this in front of your eyes. On the lines of the development of Ahmedabad- Gandhinagar twin city model, we are going to have many such twin cities like Anand-Nadiad, Bharuch- Ankleshwar, Valsad-Vapi, Surat - Navsari, Vadodara-Halol Kalol, Morbi-Wankaner and Mehsana- Kadi which are going to further strengthen the identity of Gujarat. Along with the focus on improving and expanding old cities, new cities are also being built according to the global business demand. GIFT City is also a great example of such plug and play facilities.
Friends,
I remember presenting a video presentation of my vision regarding the GIFT City around 2005-06. There were many who doubted my vision whether this was possible in our country. I read and heard many such comments. Friends, today, GIFT City is in front of you and is becoming a center providing employment to thousands of people in no time.
Friends,
There was a time when transport in Ahmedabad meant red buses and rickshaws.
Friends,
When Gujarat gave me an opportunity to serve, I was fortunate that we were able to work on the BRT corridor. This was also the first in the country. I also had the privilege of undertaking the first journey in a BRT bus. I remember people coming from abroad and insisting their family members travel in BRT buses during their visit to Gujarat next time as they had read and heard a lot about it.
Friends,
Even then the endeavour was to improve the facilities for the common people and to ensure seamless connectivity for them. And it is the job of democracy and governance that the journey of development has to be run on these two tracks according to the needs of the common citizen and with the determination to take the country to new heights. Today we are witnessing that dream come true. I extend my heartfelt congratulations to all of you on this occasion.
Friends,
Today the run on about 32 km section of Ahmedabad Metro has been launched today. And you will be surprised to know that the 32-km vast stretch of a metro train, which has been inaugurated today, is a record since the introduction of the Metro in India. It has another feature. Despite the challenges of building a metro track over the railway line, this work has been completed quickly. This also did not require additional land for the Metro. Today the first phase of the Metro has been inaugurated, while Gandhinagar will be connected in Phase 2.
Brothers and sisters,
The Vande Bharat train started between Ahmedabad and Mumbai will make the journey between the two big cities of the country comfortable and will also reduce the distance. The normal express train takes around seven to eight hours to reach Mumbai from Ahmedabad. Sometimes, it takes longer than that. Shatabdi trains also sometimes take six to seven hours. But the Vande Bharat train will now reach Mumbai from Ahmedabad in five-and-a-half hours. There will be further improvement in it. Presently, Vande Bharat trains are being built in Chennai. Today, I met all the engineers, wiremen, electricians and asked them about the train. They told me to give more orders to them and they would make better and faster versions of Vande Bharat trains in less time. This belief of the engineers and technicians of my country inspires me to say with confidence that the country is going to grow at a much faster rate. Not only this, more passengers will prefer to travel in these trains than other trains. Once I was visiting a station in Kashi and asked about the experience of Vande Bharat trains. The railway officials told me that people prefer Vande Bharat trains the most. I was surprised and asked for the reason. They told me that the poor people and workers prefer this train. They said these people have two logics. One, there is enough space for luggage and second, they reach their destination early and work on the same day and recover the amount of the train ticket the same day. This is the strength of Vande Bharat trains.
Friends,
On this occasion, I also want to tell you how the Ahmedabad project benefited from the double engine government. When it came to use the Botad rail line for the overhead space metro project, the Central Government immediately approved it. This made it possible to start the work of Metro on the Vasna-Old High Court route immediately. When we started working on the Ahmedabad Metro, the route was planned in such a way that even the poorest of the poor would benefit. It was taken care that Metro passes through the areas where public transport is needed the most and where it takes a lot of time to navigate the narrow roads. Maximum care was taken to make Ahmedabad a hub of multimodal connectivity. A multimodal hub is being developed in Kalupur. Here city buses will be parked on the ground floor in front of the BRT station and there will be facilities for taxis and private cars on the upper floor. There is a new metro station towards Saraspur entry and high speed rail stations are also being connected with drop and pick up and parking facilities. A 13-lane road will be constructed in front of the station to connect Kalupur Road Over Bridge with Saraspur Road Over Bridge. Apart from Kalupur, Sabarmati Bullet Train Station is also being developed as a multimodal transport hub.
Friends,
The Government of India has launched the FAME scheme for manufacturing and operation of electric buses so that our poor and middle class families get rid of buses emitting smoke. This way the environment will also be protected and people will also get freedom from noise and smoke. Moreover, the speed of these buses is faster. So far, more than 7,000 electric buses have been approved in the country under this scheme. The Central Government is spending about Rs 3,500 crore on these buses. So far, 8,500 electric buses have been approved for Gujarat and many such buses have also hit the road here today.
Brothers and sisters,
For a long time, no serious efforts were made to free the cities from jams and to increase the speed of our trains. But today's India considers speed important and a guarantee for fast development. This insistence on speed is reflected today in the GatiShakti National Master Plan, in the National Logistics Policy, and is also evident in the drive to increase the speed of our railways. Today the country's rail network is rapidly getting ready to run Made-in-India Vande Bharat trains. I firmly believe that these trains with speeds up to 180 kmph will change the condition of Indian Railways and will also change the direction. We are working fast on the target of running 75 Vande Bharat Express trains by August next year. The beauty of India's Vande Bharat train is that it reaches the speed of 100 kmph in just 52 seconds. When the cheetahs were brought to India, most of the media was discussing the seconds taken by them to reach their maximum speed. This train accelerates in 52 seconds.
Friends,
Today, a large part of the country's rail network has been freed from unmanned gates. When the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors are ready, the speed of goods trains will also increase and delays in passenger trains will also be reduced. And friends, when the speed of goods trains will increase, then the ports of Gujarat will start working many times faster than now. India will start reaching all over the world. Our goods will start being exported and the goods that come from abroad will also take us forward very fast, because Gujarat is geographically very close to North India. It is close to the land locked area. Therefore, the coast of Gujarat is likely to benefit the most. Entire Saurashtra and Kutch are going to benefit a lot.
Friends,
Along with speed, there has also been a big shift about infrastructure development today. In the last eight years, we have linked infrastructure with people's aspirations. There was a time when announcements regarding infrastructure were made keeping in mind only the electoral gains and losses. The income of the taxpayers was used only for political interests. The double engine government has changed this thinking. The basis of sustainable progress is the infrastructure built with strong and visionary thinking and today India is working with this thinking and is leaving its mark in the world.
Friends,
We have to give more impetus to the construction of modern infrastructure for building a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. The double engine government in Gujarat is also making serious efforts in this regard. I believe that with ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts), we will be able to implement this in the prescribed time. I assure you this.
Friends,
Today is an important day. But today I want to make one more request to the people of Gujarat. I know many people will come here to see the Metro when it will be thrown open to the public in the next two-four days. But I want our school and engineering students to try to understand the technology used to build these railway stations deep inside the earth with the officials of the Railways, urban ministry and Metro. How much did it cost? Whose money is this? This is the money of the countrymen. If we teach the students regarding how it was implemented, how much time it took to implement the project, what kind of technology was used then it would greatly help in the development of the children. Therefore, I request the education department also to brief the travelers of the Metro train about its various aspects, how it was constructed, how it functions, how the tunnel was made deep inside the earth and how such long tunnels were made. They will develop belief in how technology is paving for the development of the country and their ownership will also increase. When the young generation of the country will be made to believe that this belongs to them and for their future they will also realize the importance of not destroying such properties during any agitation. They will feel the same pain when their own property is destroyed. A person is distraught when any damage is done to his cycle. Similarly, he will feel the same way if any damage is done to the Metro. But it is our collective responsibility that we teach our young generation and awaken their consciousness. The picture of Maa Bharati should flash their finds at the mention of Vande Bharat. They should have this feeling that Vande Bharat is running for the bright future of my Mother India and Vande Bharat is going to charge the country. This should be their temperament and sensitivity. There is a provision in the National Education Policy to take the children to all such places for first-hand experience. If there is an earthen pot in the house, he should be taken to the potter to see how he makes pots. He should also be shown this Metro station and briefed about all the systems. It will have a lasting effect on the children and they will also develop the feeling of becoming engineers to do something for the country. Friends, such dreams can be sown in them. Therefore, the Metro is not only meant for travel, but it should also pave the way for success. With this belief, I feel proud and satisfied while presenting this great gift to the people of Ahmedabad, Gujarat and the country and congratulate them. Raise your hands and speak with me with all your might:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু আহমেদাবাদ মেট্ৰো ৰে'ল প্ৰকল্প পৰ্যায়-১ৰ উদ্বোধনত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
30 SEP 2022 5:24PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী- জয়,
ভাৰত মাতা কী- জয়,
ভাৰত মাতা কী- জয়,
আজি ২১শ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে, আৰ্বান কানেক্টিভিটীৰ বাবে আৰু আত্মনিৰ্ভৰ হোৱা ভাৰতৰ বাবে বহুত ডাঙৰ দিন। অলপ সময়ৰ আগতে মই গান্ধীনগৰ-মুম্বাই, বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ দ্ৰুত গতিৰ ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলো। এই ভ্ৰমণ আছিল কেইমিনিটমানৰ, কিন্তু এয়া মোৰ বাবে বহুত গৌৰৱেৰে ভৰা ক্ষণ আছিল। এয়া দেশৰ তৃতীয় আৰু গুজৰাটৰ প্ৰথম বন্দে ভাৰত ট্ৰেইন। কালপুৰ ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ পৰা কালপুৰ মেট্ৰো ষ্টেচন আৰু আকৌ তাৰ পৰা আহমেদাবাদ মেট্ৰোৰ ভ্ৰমণ কৰি মই থলতেজ পালোগৈ। অৰ্থাৎ কোনোবা বাহিৰৰ পৰা বন্দে ভাৰতৰ জৰিয়তে আহিলে তাৰ পাছত পোনপটীয়াকৈ মেট্ৰোত উঠি নিজৰ ঘৰলৈ যাব পাৰে বা কামৰ বাবে চহৰৰ আন অংশলৈ যাব পাৰে আৰু গতি ইমানেই দ্ৰুত যে যি শ্বিডিউলড কাৰ্যক্ৰমত প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল, তাতকৈ ২০ মিনিট আগতেই মই থলতেজ পালোগৈ। মই আজি ট্ৰেইনত ভ্ৰমণ কৰি আছিলো, ডিপাৰ্টমেণ্টৰ মানুহে বিভিন্ন সুফলৰ কথা কৈ থাকে, বিজ্ঞাপনো দি থাকে। কিমান স্পীড আছে, কি আছে, কি ব্যৱস্থা আছে সকলো। কিন্তু আৰু এটা পদক্ষেপ যিটোত হয়তো ডিপাৰ্টমেণ্টৰ মনোযোগ পৰা নাই। মোৰ সেয়া ভাল লাগিল, মই ক'ব বিচাৰিছো। মই এই যি বন্দে ভাৰত ট্ৰেইন, মই কোনো গণিতজ্ঞ নহওঁ, কোনো বৈজ্ঞানিক নহওঁ। কিন্তু মোতামুতি মই অনুমান কৰিব পাৰো যে বিমানত যাত্ৰা কৰাৰ সময়ত ভিতৰলৈ যিমান শব্দ আহে, বন্দে ভাৰত ট্ৰেইনত সেই শব্দ হয়তো এশভাগ কমি যায়। অৰ্থাৎ এগুণ বেছি শব্দ বিমানত হয়। বিমানত যদি কথা-বতৰা পাতিবলগা হয় তেতিয়া যথেষ্ট অসুবিধা থাকে। মই বন্দে ভাৰত ট্ৰেইনত দেখি আছিলো, আৰামেৰে মই মানুহৰ সৈতে কথা পাতিছিলো। কিয়নো বেলেগ কোনো শব্দই নাছিল। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যিসকল লোক আকাশী যানত অভ্যস্ত, তেওঁলোকে যদি এই শব্দৰ বিষয়ে জানিব পাৰে, মই পূৰা বিশ্বাস কৰো যে তেওঁলোকে আকাশী যান নহয় বৰং বন্দে ভাৰত ট্ৰেইন পছন্দ কৰিব। আৰু মোৰ আহমেদাবাদবাসীয়ে মোৰ আহমেদাবাদক শতবাৰ প্ৰণাম কৰিব, নৱৰাত্ৰিৰ উৎসৱ হওক, ৰাতি পূৰা দাণ্ডিয়া চলি থাকক, নিজৰ চহৰ, নিজৰ গুজৰাট শুই নপৰক, এনে নৱৰাত্ৰিৰ দিনত এনে গৰমৰ মাজত ইমান ডাঙৰ বিশাল জনসমূহৰ সাগৰ, মই প্ৰথমবাৰ দেখিছো ভাই, মই ইয়াতে ডাঙৰ হৈছো, এনেকুৱা ডাঙৰ কাৰ্যক্ৰম আহমেদাবাদে কৰিছে, এয়া মোৰ প্ৰথম অভিজ্ঞতা। আৰু সেয়ে আহমেদাবাদবাসীক মোৰ শ শ প্ৰণাম। আৰু তাৰ অৰ্থ এইটোৱেই যে আহমেদাবাদবাসীক মেট্ৰো কি তাৰ উপলব্ধি আছে। মই এবাৰ মোৰ আৰবান ডেভেলপমেণ্টৰ মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে কথা পাতিছিলো। মই ক'লো যে আপোনালোকে মেট্ৰো, যিটো সমগ্ৰ দেশত কৰা দৰকাৰ, আমাৰ দায়িত্ব, কিন্তু আপোনালোকক আহমেদাবাদবাসীয়ে সকলোতকৈ অধিক ৰিটাৰ্ণ দিব, তেওঁলোকে মোক সুধিছিল কেনেকৈ, মই ক'লো আমাৰ আহমেদাবাদীয়ে হিচাপ কৰে যে অটোৰিক্সাত যাওঁ যদি কিমান হ'ব, কিমান সময় লাগিব, কিমান গৰম লাগিব আৰু মেট্ৰোত যাওঁ যদি ইমান হ'ব, তুৰন্তেই তেওঁ মেট্ৰোলৈ আহি যাব। সবাতোকৈ অধিক আৰ্থিক লাভ কৰিব, সেয়া আহমেদাবাদৰ পেছেঞ্জাৰে কৰিব। সেয়ে তো আমাৰ আহমেদাবাদত এটা সময়ত, মই আহমেদাবাদৰ অটো ৰিক্সাৱালা এইবুলি গীত গাইছিল। এতিয়া মেট্ৰোৱালাই এনেকৈ গীত গাব। মই সঁচাই আজি আহমেদাবাদক যিমানেই অভিনন্দন নজনাওঁ, যিমানেই প্ৰণাম নজনাওঁ, সিমানেই কম হ'ব বন্ধুসকল। আজি আহমেদাবাদে মোৰ অন্তৰ জয় কৰিলে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ,
২১শ শতিকাৰ ভাৰতে দেশৰ চহৰসমূহৰ পৰা নতুন গতি লাভ কৰিব। আমি সলনি হোৱা সময় আৰু সলনি হোৱা প্ৰয়োজনৰ সৈতে নিজৰ চহৰকো নিৰন্তৰ আধুনিক কৰা উচিত। চহৰত পৰিবহনৰ প্ৰণালী আধুনিক হওক, ছিমলেছ কানেক্টিভিটী হওক, যাতায়াতৰ এটা সম্পদে আনটোক ছাপ'ৰ্ট কৰক, এয়া কৰাটো বহুত আৱশ্যকীয়, আৰু যি গুজৰাটত মোদীৰ ওপৰত তন্ন তন্নকৈ নজৰ ৰখা লোক আছে, তেওঁলোক এনেয়েও এক ভাল সমুদায় আৰু এক চতুৰ সমুদায়ো। তেওঁলোকৰ হয়তো মনত আছে যে যেতিয়া মই ইয়াৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো, মোৰ বছৰ মনত নাই, বহুত বছৰৰ আগতে আমি আহমেদাবাদত মাল্টি মডেল ট্ৰেন্সপোৰ্টেচনক লৈ এখন গ্লবেল ছামিট কৰিছিলো। অৰ্থাৎ সেই সময়তো মোৰ মগজুত খেলাইছিল। কিন্তু কিছুমান বিষয় ভাৰত চৰকাৰৰ হোৱা বাবে মই তেতিয়া কৰিব পৰা নাছিলো। এতিয়া আপোনালোকে মোক তালৈ পঠিয়ালে বাবে মই এই কাম কৰিলো। কিন্তু এই ভাবনা আজি সাকাৰ হোৱা দেখিছো আৰু এই ভাবনাৰেই যোৱা আঠ বছৰত চহৰসমূহৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত ইমান ডাঙৰ বিনিয়োগ কৰি থকা হৈছে। আঠ বছৰত এখনৰ পাছত এখন দুই ডজনৰো অধিক চহৰত মেট্ৰো হয় আৰম্ভ হৈছে অথবা দ্ৰুতগতিত কাম চলি আছে। দেশৰ কেইবাডজন সৰু চহৰক এয়াৰ কানেক্টিভিটীৰে সংযুক্ত কৰা হৈছে। উড়ান যোজনাই সৰু চহৰসমূহত বিমান সুবিধা দিয়াত বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে। আমাৰ যি ৰে'লৱে ষ্টেচন আছিল, তাৰ কি স্থিতি আছিল সেয়া আপোনালোকে ভালদৰেই জানে। আজি গান্ধীনগৰ ৰে'লৱে ষ্টেচন পৃথিৱীৰ যিকোনো এয়াৰপৰ্টতকৈ কম নহয় আৰু দুদিন আগতে ভাৰত চৰকাৰে আহমেদাবাদ ৰে'লৱে ষ্টেচনকো আধুনিক বনোৱাৰ স্বীকৃতি দিলে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ চহৰসমূহৰ বিকাশৰ ওপৰত ইমান অধিক ফোকাছ, ইমান ডাঙৰ বিনিয়োগ এইবাবেই কৰি থকা হৈছে কিয়নো এই চহৰে অহা ২৫ বছৰত বিকশিত ভাৰতৰ নিৰ্মাণ সুনিশ্চিত কৰিব। এয়াই আহমেদাবাদ, সুৰাত, বৰোদা, ভোপাল, ইন্দৌৰ, জয়পুৰ এই সকলোৱে হিন্দুস্তানৰ ২৫ বছৰৰ ভাগ্য গঢ়িব। এই বিনিয়োগ কেৱল কানেক্টিভিটীতে সীমিত নহয়, বৰং কেইবাডজন চহৰত স্মাৰ্ট সুবিধা হৈ আছে, মূল সুবিধাৱলীৰ সংশোধন কৰি থকা হৈছে। মুখ্য চহৰসমূহৰ আশেপাশে থকা এলেকা, ছাবআৰ্বৰ বিকাশ কৰি থকা হৈছে। টুইন চিটীৰ বিকাশ কেনেকৈ হয়, গান্ধীনগৰ, আহমেদাবাদ ইয়াৰ উত্তম উদাহৰণ। অনাগত সময়ত গুজৰাটত অনেক টুইন চিটীৰ বিকাশৰ আধাৰ প্ৰস্তুত হৈ আছে। এতিয়ালৈকে আমি কেৱল নিউয়ৰ্ক-নিউজাৰ্ছি, নিউয়ৰ্ক-নিউছাৰ্ছি টুইন চিটী শুনি আছিলো। মোৰ হিন্দুস্তান পিছপৰি থাকিব নোৱাৰে আৰু আপোনালোকে নিজৰ চকুৰ আগত চাব পাৰিব। আহমেদাবাদ, গান্ধীনগৰৰ বিকাশ টুইন চিটীৰ সেই মডেল, তেনেকৈয়ে আমাৰ ওচৰত আনন্দ-নডীয়াদ, সিফালে ভৰুচ-অংকলেশ্বৰ, বলসাড আৰু বাপী, সুৰাত আৰু নৱচাৰী, ভদোদৰা-হালোল কালোল, মোৰবী-বাংকানেৰ আৰু মেহসাণা-কড়ী এনেকুৱা বহুত টুইন চিটীয়ে গুজৰাটৰ পৰিচয় আৰু শক্তিশালী কৰিব। পুৰণি চহৰসমূহৰ সংশোধন আৰু সিবিলাকৰ বিস্তাৰত মনোযোগৰ লগতে এনে নতুন চহৰো নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে, যি গ্লবেল বিজনেছ ডিমাণ্ড অনুসৰি প্ৰস্তুত হৈ আছে। গিফ্ট চিটীও এনেকুৱা প্লাগ এণ্ড প্লে সুবিধাযুক্ত চহৰৰ বহুত উত্তম উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে, যেতিয়া মই গিফ্ট চিটীৰ কথা হয়তো ২০০৫-০৬ত কৈছিলো আৰু সেই সময়ত যি মোৰ ভিজন আছিল, তাৰ এটা ভিডিঅ' প্ৰজেকচন কৰা হৈছিল। তেতিয়া বহুত মানুহে ভাবিছিল যে এইবোৰ কি কথা কৈছে বাৰু, এইবোৰ আমাৰ দেশত হ'ব পাৰে জানো। এনেকৈ মই সেই সময়ত লিখা পঢ়িছিলো আৰু শুনিছিলোও। আজি গিফ্ট চিটী আপোনালোকৰ চকুৰ আগত থিয় হৈছে বন্ধুসকল। আৰু চাওঁতে চাওঁতেই হাজাৰ হাজাৰ লোকক ৰোজগাৰ দিয়া কেন্দ্ৰ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া আহমেদাবাদত পৰিবহনৰ অৰ্থ কি, আমাৰ ইয়াত পৰিবহনৰ অৰ্থ কি ৰঙা বাছ, ৰঙা দুৱাৰ আৰু ৰঙা বাছ আৰু ঘুৰি পকি ৰিক্সাৱালা।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মোক গুজৰাটে আপোনালোকৰ সেৱাৰ সুযোগ দিলে তেতিয়া মোৰ সৌভাগ্য হ'ল যে আমি ইয়াত বিআৰটি কৰিডৰত কাম কৰিবলৈ পালো। এয়াও দেশত প্ৰথম আছিল। মোৰ তো বিআৰটি বাছৰ প্ৰথম যাত্ৰাৰ সাক্ষী হোৱাৰ সৌভাগ্যও হৈছিল, আৰু মোৰ মনত আছে যে মানুহ বিদেশৰ পৰা আহোতে নিজৰ পৰিবাৰক কৈছিল যে এইবাৰ যেতিয়া গুজৰাটলৈ যাম তেতিয়া অলপ বিআৰটিত ভ্ৰমণ কৰিব লাগিব, বহুত পঢ়িছো, বহুত শুনিছো।
বন্ধুসকল,
তেতিয়াও প্ৰচেষ্টা এয়াই আছিল যে সাধাৰণ নাগৰিক, সাধাৰণ লোকৰ সুবিধা কেনেকৈ বাঢ়িব। তেওঁলোকৰ বাবে বাধাহীন কানেক্টিভিটীৰ লাভ কেনেকৈ হ'ব। আৰু গণতন্ত্ৰ আৰু শাসনৰ এইটোৱেই কাম যে সাধাৰণ মানুহৰ আৱশ্যকতা অনুসৰি আৰু দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ সংকল্পৰে বিকাশৰ যাত্ৰাক এই দুটা চিৰিত চলাব লাগিব। আজি সেই সপোনকে ভব্য ৰূপত আমি সঁচা হোৱা দেখি আছো। মই এই উপলক্ষে হৃদয়ৰ পৰা আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আহমেদাবাদ মেট্ৰোৰ প্ৰায় ৩২ কিঃমিঃ ছেকচনত যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে, আৰু এই কথা শুনি আপোনালোক আচৰিত হ'ব। ভাৰতত মেট্ৰো আৰম্ভ হোৱাৰে পৰা এতিয়ালৈকে এয়া প্ৰথমবাৰ এনে ৰেকৰ্ড হৈছে যে একেলগে প্ৰায় ৩২ কিঃমিঃ যাত্ৰাৰ লোকাৰ্পণ হৈছে। ইয়াৰ আৰু এটা বিশেষত্ব আছে। ৰে'লৱে লাইনৰ ওপৰেৰে মেট্ৰো ট্ৰেক নিৰ্মাণৰ কঠিন প্ৰত্যাহ্বান সত্বেও এই কাম দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ ফলত মেট্ৰোৰ বাবে অতিৰিক্ত মাটিৰ আৱশ্যকো নহ'ল। আজি মেট্ৰোৰ প্ৰথম ফেজৰ লোকাৰ্পণ হৈছে, একেদৰে ফেজ-২ত গান্ধীনগৰক সংযোগ কৰা হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আহমেদাবাদ আৰু মুম্বাইৰ মাজত আৰম্ভ হোৱা বন্দে ভাৰত ট্ৰেইনে দেশৰ দুখন ডাঙৰ চহৰৰ মাজৰ যাত্ৰা আৰামদায়কো কৰিব আৰু দূৰত্বও কম কৰিব। সাধাৰণ এক্সপ্ৰেছ ট্ৰেইনেৰে আহমেদাবাদৰ পৰা মুম্বাই পাওঁতে প্ৰায় সাত-চাৰে সাত, আঠ-চাৰে আঠ ঘণ্টা লাগি যায়। কেতিয়াবা তাতকৈও বেছি সময় লাগে। শতাব্দী ট্ৰেইনেও কেতিয়াবা ছয়-চাৰে ছয়, সাত-চাৰে সাত ঘণ্টালৈকে সময় লয়। কিন্তু বন্দেভাৰত ট্ৰেইনে এতিয়া খুওব বেছি ৫ ঘণ্টাতে আহমেদাবাদৰ পৰা মুম্বাই পোৱাব। লাহে লাহে ইয়াত আৰু সংশোধন হ'ব, আৰু আজি যেতিয়াই মই বন্দে ভাৰত ট্ৰেইন বনোৱা চেন্নাইত আছিলো। তাক বনোৱা সকলো ইঞ্জিনিয়াৰ, ৱায়াৰমেন, ফিটাৰ, ইলেক্ট্ৰিচিয়ান, এই সকলোৰে সৈতে লগ হওঁ আৰু মই তেওঁলোকক সুধিলো, ক'লে চাহাব আপুনি আমাক কাম দিয়ক, আমি ইয়াতকৈও ভাল বনাম, ইয়াতকৈও বেগী বনাম আৰু সোনকালে বনাম। মোৰ দেশৰ ইঞ্জিনিয়াৰ, টেকনিচিয়ান তেওঁলোকৰ এই আত্মবিশ্বাস, তেওঁলোকৰ এই ভৰষাই মোক এই কথাৰ ওপৰত বিশ্বাসেৰে ক'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে যে দেশে ইয়াতকৈও দ্ৰুতগতিত অগ্ৰসৰ হ'ব। ইমানেই নহয়, বাকী ট্ৰেইনবিলাকৰ তুলনাত ইয়াত অধিক যাত্ৰী যাব পাৰিব। মই এবাৰ কাশী ষ্টেচনত সুধিছিলো। মই ক'লো ভাই বন্দে ভাৰত ট্ৰেইনৰ কি অভিজ্ঞতা? ক'লে আটাইতকৈ বেছি টিকট বন্দে ভাৰতৰ গৈ আছে। মই ক'লো সেয়া কেনেকৈ সম্ভৱ? ক'লে চাহাব, দুখীয়া মানুহে ইয়াত যাবলৈ পছন্দ কৰে, মজদুৰ মানুহে পছন্দ কৰে। মই ক'লো কিয়? ক'লে চাহাব তাৰ দুটা লজিক আছে। এক-লাগেজ ভিতৰলৈ নিবলৈ যথেষ্ট ঠাই আছে। আৰু দ্বিতীয়তে ইমান সোনকালে পাই যায় যে গৈ যদি কাম কৰে তেন্তে সিমান ঘণ্টাত টিকটৰ যি পইচা, সেয়াও ওলাই যায়। এয়া বন্দে ভাৰতৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
আজি এই উপলক্ষে মই আপোনালোকক এই কথাও ক'ব বিচাৰো যে ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ লাভ কেনেকৈ আহমেদাবাদ প্ৰজেক্টে পালে। যেতিয়া বোটাদ ৰে'ল লাইনৰ অভাৰহেড স্পেচ মেট্ৰো প্ৰজেক্টৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰাৰ কথা আহে, তেতিয়া কেন্দ্ৰ চৰকাৰে লগেলগে ইয়াক মঞ্জুৰী দি দিলে। ইয়াৰ ফলত ৱাসণা-ওল্ড হাইক'ৰ্ট ৰুটৰ মেট্ৰোৰ কাম সোনকালেই আৰম্ভ হোৱাটো সম্ভৱপৰ হ'ল। আহমেদাবাদ মেট্ৰোৰ ওপৰত যেতিয়া আমি কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰো তেতিয়া ৰুট এনেকৈ প্লেন কৰা হ'ল যে যাৰ ফলত দুখীয়াৰো দুখীয়াৰ যাতে লাভ হয়। এই কথা মনত ৰখা হয় যে য'ত পাব্লিক ট্ৰেন্সপোৰ্টৰ সবাতোকৈ বেছি প্ৰয়োজন, য'ত ৰাস্তা পাৰ হোৱাত বহুত বেছি সময় লাগে, তাৰ মাজেৰে মেট্ৰো যাব। আহমেদাবাদ মাল্টিমডেল কানেক্টিভিটীৰ কেন্দ্ৰ হওক, ইয়াৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ মনোযোগ দিয়া হয়। কালুপুৰত আজি মাল্টিমডেল হাব বনাই থকা হৈছে। ইয়াত বিআৰটি ষ্টেচনৰ সন্মুখতে আৰু গ্ৰাউণ্ড ফ্লৰত চিটী বাছ ৰ'ব, টেক্সি আৰু প্ৰাইভেট কাৰৰ বাবে আপাৰ ফ্লৰত সুবিধা থাকিব। সৰসপুৰ এণ্ট্ৰীৰ ফালে নতুন মেট্ৰো ষ্টেচন আছে আৰু হাই স্পীড ৰে'ল ষ্টেচনকো ড্ৰপ আৰু পিকআপ, পাৰ্কিঙৰ দৰে সুবিধাৰে সংযুক্ত কৰি থকা হৈছে। কালুপুৰ ৰোড অভাৰব্ৰীজক সৰসপুৰ ৰোড অভাৰব্ৰীজেৰে সংযুক্ত কৰিবলৈ ষ্টেচনৰ সন্মুখত ১৩ লেনৰ ৰোড বনোৱা হ'ব। কালুপুৰৰ উপৰিও সবৰমতী বুলেট ট্ৰেইন ষ্টেচনকো মাল্টিমডেল ট্ৰেন্সপোৰ্ট হাবৰ ৰূপত বিকশিত কৰি থকা হৈছে।
বন্ধুসকল,
চহৰৰ আমাৰ দুখীয়া, আমাৰ মধ্য শ্ৰেণীৰ পৰিয়াল, মিডল ক্লাছৰ বন্ধুসকল ধোঁৱাযুক্ত বাছৰ পৰা মুক্ত হওক, ইয়াৰ বাবে ইলেকট্ৰিক বাছ নিৰ্মাণ আৰু সঞ্চালনৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে এফএএমই যোজনা বনাইছে। যাতে পৰিৱেশৰো ৰক্ষা হয়, মানুহে শব্দৰ পৰাও মুক্তি পাব, ধোঁৱাৰ পৰাও মুক্তি পাব আৰু গতি দ্ৰুত পাব। এই যোজনাৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে দেশত ৭ হাজাৰৰো অধিক ইলেকট্ৰিক বাছ স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। এই বাছবোৰত কেন্দ্ৰ চৰকাৰে প্ৰায় চাৰে ৩ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিছে। গুজৰাটৰ বাবেও এতিয়ালৈকে চাৰে ৮ শ ইলেকট্ৰিক বাছ স্বীকৃত হৈছে, যাৰ মাজৰ বহু বাছ আজি ইয়াত ৰাস্তাতো নামিছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
দীৰ্ঘ সময় ধৰি আমাৰ ইয়াত চহৰসমূহক জামৰ পৰা মুক্ত কৰা, আমাৰ ট্ৰেইনৰ গতি বঢ়াবলৈ গম্ভীৰ প্ৰয়াস হোৱা নাই। কিন্তু আজিৰ ভাৰতে স্পীডক, গতিক, জৰুৰী বুলি ভাবে, দ্ৰুততা বিকাশৰ গেৰাণ্টী বুলি ভাবে। গতিক লৈ এই আগ্ৰহ আজি গতিশক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনতো দেখা যায়, নেচনেল লজিষ্টিকছ পলিচীতো দেখা যায়, আৰু আমাৰ ৰে'লৱেৰ গতি বঢ়োৱাৰ অভিযানতো স্পষ্ট হয়। আজি দেশৰ ৰে'ল নেটৱৰ্ক, আজি মেড ইন ইণ্ডিয়া, বন্দে ভাৰত ট্ৰেইনক চলাবলৈ দ্ৰুতগতিত সাজু হৈ আছে। ঘণ্টাত ১৮০ কিঃমিঃলৈকে গতিৰ এই ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ দশাও সলনি হ'ব, দিশো সলনি হ'ব, এয়া মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস। অহা বছৰ আগষ্ট মাহলৈকে ৭৫খন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ট্ৰেইন চলাৰ লক্ষ্যত আমি দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছো। ভাৰতৰ বন্দে ভাৰত ট্ৰেইনৰ ভাল গুণ হৈছে যে ই মাত্ৰ ৫২ ছেকেণ্ডত ১০০ কিঃমিঃ প্ৰতি ঘণ্টাত গতি কৰে। এতিয়া চীতা অহাত বেছিভাগ মিডিয়াত ইয়াৰ চৰ্চাও কৰিছে যে চীতাই দৌৰাৰ গতি কিমান ছেকেণ্ডত ধৰি লয়। ৫২ ছেকেণ্ডত এই ট্ৰেইনে গতি ধৰি লয়।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ ৰে'ল নেটৱৰ্কৰ বহুত ডাঙৰ অংশ মানৱ ৰহিত গেটৰ পৰা মুক্ত হৈছে। ইষ্টাৰ্ণ আৰু ৱেষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেট কৰিডৰ যেতিয়া সাজু হৈ যাব তেতিয়া মালগাড়ীৰ স্পীডো বাঢ়িব আৰু পেছেঞ্জাৰ ট্ৰেইনত হোৱা পলমো কম হ'ব। আৰু বন্ধুসকল, যেতিয়া মালগাড়ীৰ স্পীড বাঢ়িব তেতিয়া গুজৰাটৰ যি বন্দৰ আছে, পৰ্ট যে আছে আমাৰ, সেয়া ইয়াতকৈ কেইবাগুণ বেছি দ্ৰুততাৰে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব। হিন্দুস্তান পৃথিৱীজুৰি পাবলৈ লাগি যাব। আমাৰ মাল এক্সপৰ্ট হ'বলৈ লাগিব আৰু বিদেশৰ পৰা যি বস্তু আহে সেইবোৰেও বহুত দ্ৰুতগতিত আমাক আগবঢ়াই নিব। কিয়নো গুজৰাট ভৌগোলিক ৰূপত উত্তৰ ভাৰতৰ একেবাৰে ওচৰত। লেণ্ড লক এৰিয়াৰ পৰা ওচৰ। সেয়ে গুজৰাটৰ সমুদ্ৰ তীৰৰ সৰ্বাধিক লাভ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। সমগ্ৰ সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু কচ্চৰ বহুত বেছি মুনাফা হ'ব।
বন্ধুসকল,
স্পীডৰ লগতে আজি আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশক লৈ চিন্তাতো বহুত ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আহিছে। যোৱা ৮ বছৰত আমি আন্তঃগাঁথনিক জন আকাংক্ষাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছো। এটা সময় এনেকুৱাও আছিল যেতিয়া আন্তঃগাঁথনিক লৈ ঘোষণা কেৱল নিৰ্বাচনী লাভালাভৰ কথা মনত ৰাখি হৈছিল। কৰদাতাৰ আয়ৰ ব্যৱহাৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থত কৰা হৈছিল। ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে এই ভাবনা সলনি কৰিলে। স্থায়ী প্ৰগতিৰ আধাৰ মজবুত আৰু দূৰদৰ্শী ভাবনাৰে নিৰ্মিত আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে থাকে, আজি এই ভাবনাৰেই ভাৰতে কাম কৰি আছে, ভাৰতে বিশ্বত নিজৰ স্থান প্ৰস্তুত কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত বিকশিত ভাৰতৰ নিৰ্মাণৰ বাবে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণক আমি আৰু গতি দিব লাগিব। গুজৰাটত ডবল-ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে গম্ভীৰতাৰে প্ৰয়াসো কৰি আছে। মোৰ বিশ্বাস আছে যে সকলোৰে প্ৰয়াসত এই কাম আমি যি সময়ত বিচাৰো, সেই সময়লৈকে আমি কৰি উঠিম। এয়া মই বিশ্বাস দিছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটো মহত্বপূৰ্ণ। কিন্তু মই আজি গুজৰাটৰ মানুহক আৰু এটা কামৰ বাবে অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো। মই জানো যে দুই-চাৰি দিনতে যেতিয়া মেট্ৰো সকলোৰে বাবে মুকলি হ'ব তেতিয়া সোনকালে যাব, চাব বহুত মানুহ যাব। কিন্তু মই বিচাৰো আমাৰ নবম, দশম, একাদশ, দ্বাদশৰ শিশু, আমাৰ ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ ষ্টুডেণ্ট, ৰে'লৱেৰ পৰা আৰ্বান মিনিষ্ট্ৰীৰ সৈতে কথা পাতি, মেট্ৰোৰ লোকৰ সৈতে কথা পাতি গৈ অধ্যয়ন কৰক যে ইমান দলৈ খান্দি এই ৰে'লৱে ষ্টেচন কেনেকৈ নিৰ্মাণ হ'ল? কিমান খৰচ কৰিবলগা হ'ল? এই পইচা কাৰ? আমি দেশবাসীৰ। এবাৰ আমি এই শিক্ষা দি থাকিম যে এই কাম কেনেকৈ হ'ল? কিমান ডাঙৰ হ'ল? কিমান সময়ত হ'ল? কি কি ধৰণৰ প্ৰযুক্তি লাগিছে? তেতিয়া আমাৰ শিশুৰ বিকাশৰ বাবেও কামত আহিব আৰু সেয়ে শিক্ষা বিভাগৰ প্ৰতি মোৰ আহ্বান যে মেট্ৰো ষ্টেচনৰ সংগ কেৱল মেট্ৰো ট্ৰেইনত যাত্ৰা কৰিবৰ বাবে নহয়। তেওঁলোকক দেখুৱাব লাগে যে এয়া কেনেকৈ নিৰ্মাণ হৈছে? কেনেকৈ চলে? কি কাম কৰে? ইমান তলত টানেল কেনেকৈ নিৰ্মাণ হ'ল? ইমান দীঘল দীঘল টানেল কেনেকৈ নিৰ্মাণ হ'ল? তেওঁলোকৰ এটা বিশ্বাস জন্ম হ'ব যে টেকনলজিৰে দেশত কি প্ৰগতি হৈ আছে আৰু তাৰ অউনাৰশ্বিপ হ'ব। যেতিয়া আপোনালোকে মোৰ দেশৰ নতুন প্ৰজন্মক এয়া তোমাৰ, এয়া তোমাৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে, যেতিয়া এবাৰ মোৰ নজোৱানৰ এই কথাৰ উপলব্ধি হ'ব, তেওঁলোকে কেতিয়াও কোনো আন্দোলনত এনে সম্পত্তিৰ ওপৰত হাত লগোৱাৰ চেষ্টা নকৰিব। তেওঁলোকৰ সিমানেই যন্ত্ৰণা হ'ব যিমান তেওঁলোকৰ নিজৰ ঘৰৰ সম্পত্তিৰ লোকচান হ'লে হয়। তেওঁৰ চাইকেলখন যদি সামান্য ক্ষতি হ'লে যি যন্ত্ৰণা হয়, সেই যন্ত্ৰণা তেওঁ মেট্ৰোৰ ক্ষতি হ'লে অনুভৱ হ'ব। কিন্তু ইয়াৰ বাবে আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব আছে যে আমি আমাৰ নতুন প্ৰজন্মক প্ৰশিক্ষিত কৰিব লাগিব। তেওঁলোকৰ সহানুভূতি জগাব লাগিব, বন্দে ভাৰত বুলি ক'লেই মা ভাৰতীৰ ছবি মনলৈ অহা উচিত। মোৰ ভাৰত মাৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে এই বন্দে ভাৰত দৌৰি আছে, যি বন্দে ভাৰতে দেশক দৌৰাব। এয়া মনোভাব, এয়া সংবেদনশীলতা, এয়া শিক্ষাৰ নতুন নতুন মাধ্যম, কিয়নো ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ব্যৱস্থা আছে যে আপোনালোকে শিশুক সেই ঠাইবোৰলৈ নি তেওঁলোকক দেখুৱাওক, যদি ঘৰত কলহ আছে তেন্তে কওক কুমাৰৰ ঘৰলৈ নি তেওঁলোকে কলহ কেনেকৈ বনায়। তেওঁলোকক এই মেট্ৰো ষ্টেচনো দেখুৱাব লাগে। মেট্ৰোৰ সকলো ব্যৱস্থা বুজাব লাগে। আপোনালোকে চাওক সেই শিশুসকলৰ মনত সেই ভাব হ'ব, তেওঁলোকৰো কেতিয়াবা লাগিব, ময়ো ইঞ্জিনিয়াৰ হৈ যাওঁ, ময়ো মোৰ দেশৰ বাবে কিবা কাম কৰো। এনে সপোন তেওঁলোকৰ ভিতৰত ৰাখিব পাৰি বন্ধুসকল। সেয়ে মেট্ৰো কেৱল যাত্ৰাৰ বাবে নহয়, মেট্ৰো সফলতাৰ বাবেও কামত অহা দৰকাৰ। এই আহ্বানেৰেই মই আকৌ এবাৰ আজি আহমেদাবাদবাসীক, গুজৰাটৰ মানুহক আৰু দেশবাসীক এয়া বহুত ডাঙৰ উপহাৰ দি গৰ্ব অনুভৱ কৰিছো, সন্তোষ পাইছো আৰু আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ সৈতে সম্পূৰ্ণ হাত ওপৰলৈ তুলি সম্পূৰ্ণ জোৰেৰে কওক,
ভাৰত মাতা কী- জয়,
ভাৰত মাতা কী- জয়,
ভাৰত মাতা কী- জয়,
বহুত বহুত ধন্যবাদ!