Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Vande Bharat Express & Ahmedabad Metro Rail Project Phase-1
30 SEP 2022 5:24PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Today is a big day for India of the 21st century for urban connectivity and for a self-reliant India. A short while back, I experienced the high speed travel of Gandhinagar-Mumbai Vande Bharat Express. Though the journey lasted only a few minutes, it was, however, a very proud moment for me. This is the country's third and Gujarat's first Vande Bharat train. I travelled to Kalupur Metro Station from Kalupur Railway Station and then reached Thaltej by taking Ahmedabad Metro. If somebody is travelling to Gujarat in Vande Bharat, he can board the metro train at the station itself and reach home or go to another part of the city for work. The speed of the train is so fast that I reached Thaltej 20 minutes before the scheduled programme. While I was travelling in the train, the department officials kept telling me about salient features of the train regarding the speed and various systems. But there was another aspect which the department officials did not notice. I liked that and want to share it with you. I am not a mathematician or a scientist, but I could make out that there was very little sound inside the train compared to an airplane. Compared to the Vande Bharat train, the sound is probably more than a hundred times in an airplane. It is very difficult to talk inside an airplane. I noticed that I was very comfortable talking to people because there was hardly any sound in the Vande Bharat train. It means those who are used to airplanes will prefer Vande Bharat trains instead of airplanes if they come to know about the sound aspect. The residents of Ahmedabad will acknowledge me and Ahmedabad for this initiative. For the first time, I have seen the ocean of such a huge crowd in the midst of such oppressive heat during the Navratri festival when Dandiya is at its peak till late in the night and Gujarat has not slept. Though I grew up here, this is for the first time I am experiencing such a huge program organized by Ahmedabad. Therefore, my hundred salutes to the people of Ahmedabad. And that means that the people of Ahmedabad have an understanding of what a Metro is. I once spoke to urban development ministers. I told them they should introduce Metro services all over the country and it is our responsibility, but the people of Ahmedabad would give you the maximum returns. They asked me the reason. I told them that the people of Ahmedabad make account of everything from the auto rickshaw fare to the time spent in the journey and that too in the midst of summer. They will then count the benefits of the Metro train and will shift immediately to Metro trains. The passengers of Ahmedabad will make the maximum benefit out of it. There was a time when the auto rickshaw drivers in Ahmedabad used to sing ‘I am an auto rickshaw driver of Ahmedabad’. Now that song will be sung by those travelling in Metro trains. The more I congratulate and salute Ahmedabad today less, friends. Today, Ahmedabad has won my heart.
Brothers and sisters,
India of the 21st century is going to get new momentum from the cities of the country. We need to constantly modernize our cities with the changing times and changing needs. It is very necessary to ensure a modern system of transport in the cities, seamless connectivity and one mode of transport should support the other. Those who closely monitor Modi in Gujarat are very good and sharp. Though I don’t know exactly the year, I had organized a global summit regarding multi-modal transportation in Ahmedabad when I was the Chief Minister of Gujarat. Even at that time, I used to think about various modes of connectivity. Since it was the domain of the Indian government, I could not do much then. Now that you have sent me to New Delhi, I accomplished it. I see that vision being realized today. Keeping this in mind, such a huge investment has been made on the infrastructure of cities in the last eight years. Metro has either started its operations or the construction work is going at a fast pace in more than two dozen cities of the country in the last eight years. Dozens of small cities of the country have been connected by air connectivity. The UDAN scheme is playing a big role in providing air facilities in small towns. You are very well aware of the condition of the railway stations in the past. Today, Gandhinagar Railway Station is no less than any airport in the world and two days ago the Government of India gave approval to modernize Ahmedabad railway station as well.
Friends,
The reason behind so much focus and huge investments on the development of the cities of the country is because these cities are going to ensure the creation of a developed India in the next 25 years. Cities like Ahmedabad, Surat, Baroda, Bhopal, Indore, Jaipur, etc are the ones which are going to create the destiny of 25 years of India. These investments are not limited to just connectivity. Rather, smart facilities are being developed in dozens of cities and basic facilities are being improved. Areas around the main cities and suburbs are being developed. Gandhinagar and Ahmedabad are the best examples of how the twin cities develop. The basis for the development of many twin cities in Gujarat is being prepared in the near future. Till now, we used to hear only New York-New Jersey twin city. India cannot be left behind and you can see this in front of your eyes. On the lines of the development of Ahmedabad- Gandhinagar twin city model, we are going to have many such twin cities like Anand-Nadiad, Bharuch- Ankleshwar, Valsad-Vapi, Surat - Navsari, Vadodara-Halol Kalol, Morbi-Wankaner and Mehsana- Kadi which are going to further strengthen the identity of Gujarat. Along with the focus on improving and expanding old cities, new cities are also being built according to the global business demand. GIFT City is also a great example of such plug and play facilities.
Friends,
I remember presenting a video presentation of my vision regarding the GIFT City around 2005-06. There were many who doubted my vision whether this was possible in our country. I read and heard many such comments. Friends, today, GIFT City is in front of you and is becoming a center providing employment to thousands of people in no time.
Friends,
There was a time when transport in Ahmedabad meant red buses and rickshaws.
Friends,
When Gujarat gave me an opportunity to serve, I was fortunate that we were able to work on the BRT corridor. This was also the first in the country. I also had the privilege of undertaking the first journey in a BRT bus. I remember people coming from abroad and insisting their family members travel in BRT buses during their visit to Gujarat next time as they had read and heard a lot about it.
Friends,
Even then the endeavour was to improve the facilities for the common people and to ensure seamless connectivity for them. And it is the job of democracy and governance that the journey of development has to be run on these two tracks according to the needs of the common citizen and with the determination to take the country to new heights. Today we are witnessing that dream come true. I extend my heartfelt congratulations to all of you on this occasion.
Friends,
Today the run on about 32 km section of Ahmedabad Metro has been launched today. And you will be surprised to know that the 32-km vast stretch of a metro train, which has been inaugurated today, is a record since the introduction of the Metro in India. It has another feature. Despite the challenges of building a metro track over the railway line, this work has been completed quickly. This also did not require additional land for the Metro. Today the first phase of the Metro has been inaugurated, while Gandhinagar will be connected in Phase 2.
Brothers and sisters,
The Vande Bharat train started between Ahmedabad and Mumbai will make the journey between the two big cities of the country comfortable and will also reduce the distance. The normal express train takes around seven to eight hours to reach Mumbai from Ahmedabad. Sometimes, it takes longer than that. Shatabdi trains also sometimes take six to seven hours. But the Vande Bharat train will now reach Mumbai from Ahmedabad in five-and-a-half hours. There will be further improvement in it. Presently, Vande Bharat trains are being built in Chennai. Today, I met all the engineers, wiremen, electricians and asked them about the train. They told me to give more orders to them and they would make better and faster versions of Vande Bharat trains in less time. This belief of the engineers and technicians of my country inspires me to say with confidence that the country is going to grow at a much faster rate. Not only this, more passengers will prefer to travel in these trains than other trains. Once I was visiting a station in Kashi and asked about the experience of Vande Bharat trains. The railway officials told me that people prefer Vande Bharat trains the most. I was surprised and asked for the reason. They told me that the poor people and workers prefer this train. They said these people have two logics. One, there is enough space for luggage and second, they reach their destination early and work on the same day and recover the amount of the train ticket the same day. This is the strength of Vande Bharat trains.
Friends,
On this occasion, I also want to tell you how the Ahmedabad project benefited from the double engine government. When it came to use the Botad rail line for the overhead space metro project, the Central Government immediately approved it. This made it possible to start the work of Metro on the Vasna-Old High Court route immediately. When we started working on the Ahmedabad Metro, the route was planned in such a way that even the poorest of the poor would benefit. It was taken care that Metro passes through the areas where public transport is needed the most and where it takes a lot of time to navigate the narrow roads. Maximum care was taken to make Ahmedabad a hub of multimodal connectivity. A multimodal hub is being developed in Kalupur. Here city buses will be parked on the ground floor in front of the BRT station and there will be facilities for taxis and private cars on the upper floor. There is a new metro station towards Saraspur entry and high speed rail stations are also being connected with drop and pick up and parking facilities. A 13-lane road will be constructed in front of the station to connect Kalupur Road Over Bridge with Saraspur Road Over Bridge. Apart from Kalupur, Sabarmati Bullet Train Station is also being developed as a multimodal transport hub.
Friends,
The Government of India has launched the FAME scheme for manufacturing and operation of electric buses so that our poor and middle class families get rid of buses emitting smoke. This way the environment will also be protected and people will also get freedom from noise and smoke. Moreover, the speed of these buses is faster. So far, more than 7,000 electric buses have been approved in the country under this scheme. The Central Government is spending about Rs 3,500 crore on these buses. So far, 8,500 electric buses have been approved for Gujarat and many such buses have also hit the road here today.
Brothers and sisters,
For a long time, no serious efforts were made to free the cities from jams and to increase the speed of our trains. But today's India considers speed important and a guarantee for fast development. This insistence on speed is reflected today in the GatiShakti National Master Plan, in the National Logistics Policy, and is also evident in the drive to increase the speed of our railways. Today the country's rail network is rapidly getting ready to run Made-in-India Vande Bharat trains. I firmly believe that these trains with speeds up to 180 kmph will change the condition of Indian Railways and will also change the direction. We are working fast on the target of running 75 Vande Bharat Express trains by August next year. The beauty of India's Vande Bharat train is that it reaches the speed of 100 kmph in just 52 seconds. When the cheetahs were brought to India, most of the media was discussing the seconds taken by them to reach their maximum speed. This train accelerates in 52 seconds.
Friends,
Today, a large part of the country's rail network has been freed from unmanned gates. When the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors are ready, the speed of goods trains will also increase and delays in passenger trains will also be reduced. And friends, when the speed of goods trains will increase, then the ports of Gujarat will start working many times faster than now. India will start reaching all over the world. Our goods will start being exported and the goods that come from abroad will also take us forward very fast, because Gujarat is geographically very close to North India. It is close to the land locked area. Therefore, the coast of Gujarat is likely to benefit the most. Entire Saurashtra and Kutch are going to benefit a lot.
Friends,
Along with speed, there has also been a big shift about infrastructure development today. In the last eight years, we have linked infrastructure with people's aspirations. There was a time when announcements regarding infrastructure were made keeping in mind only the electoral gains and losses. The income of the taxpayers was used only for political interests. The double engine government has changed this thinking. The basis of sustainable progress is the infrastructure built with strong and visionary thinking and today India is working with this thinking and is leaving its mark in the world.
Friends,
We have to give more impetus to the construction of modern infrastructure for building a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. The double engine government in Gujarat is also making serious efforts in this regard. I believe that with ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts), we will be able to implement this in the prescribed time. I assure you this.
Friends,
Today is an important day. But today I want to make one more request to the people of Gujarat. I know many people will come here to see the Metro when it will be thrown open to the public in the next two-four days. But I want our school and engineering students to try to understand the technology used to build these railway stations deep inside the earth with the officials of the Railways, urban ministry and Metro. How much did it cost? Whose money is this? This is the money of the countrymen. If we teach the students regarding how it was implemented, how much time it took to implement the project, what kind of technology was used then it would greatly help in the development of the children. Therefore, I request the education department also to brief the travelers of the Metro train about its various aspects, how it was constructed, how it functions, how the tunnel was made deep inside the earth and how such long tunnels were made. They will develop belief in how technology is paving for the development of the country and their ownership will also increase. When the young generation of the country will be made to believe that this belongs to them and for their future they will also realize the importance of not destroying such properties during any agitation. They will feel the same pain when their own property is destroyed. A person is distraught when any damage is done to his cycle. Similarly, he will feel the same way if any damage is done to the Metro. But it is our collective responsibility that we teach our young generation and awaken their consciousness. The picture of Maa Bharati should flash their finds at the mention of Vande Bharat. They should have this feeling that Vande Bharat is running for the bright future of my Mother India and Vande Bharat is going to charge the country. This should be their temperament and sensitivity. There is a provision in the National Education Policy to take the children to all such places for first-hand experience. If there is an earthen pot in the house, he should be taken to the potter to see how he makes pots. He should also be shown this Metro station and briefed about all the systems. It will have a lasting effect on the children and they will also develop the feeling of becoming engineers to do something for the country. Friends, such dreams can be sown in them. Therefore, the Metro is not only meant for travel, but it should also pave the way for success. With this belief, I feel proud and satisfied while presenting this great gift to the people of Ahmedabad, Gujarat and the country and congratulate them. Raise your hands and speak with me with all your might:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অমসুং অহমদবাদ মেত্রো রেল প্রোজেক্ত ফেজ-১ শঙ্গাবদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
30 SEP 2022 5:24PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ঙসি অসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী, অর্বান কন্নেক্তিভিতীগী অমদি মরোমদোম লেপচবা ভারতকী অচৌবা নুমিৎ অমনি‍। মতম খরগী মমাঙদা ঐনা গান্ধীনগর-মুম্বাই বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকী খোঙজেল য়াঙবা ত্রেন অমা তোংখি‍। খোঙচৎ অদু মিনৎ খরখক্তগী ওইরবসু ঐগীদমক্তা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই মীৎকুপ অমদি ওইখি‍। মরমদি মদু লৈবাকসিগী অহুমশুবা অদুগা গুজরাতকীনা অহানবা বন্দে ভারত ত্রেননি‍। ঐনা কালুপুর রেলৱে স্তেসন্দগী মালুপুর মেত্রো স্তেসন য়ৌরবা মতুংদা মফমদুদগী অহমদবাদ মেত্রো তোংদুনা থালতেজ য়ৌখি‍। মসিনা তাকপদি মীওই অমনা বন্দে ভারতকী খুত্থাঙদা লাক্তুনা মেত্রোদা হকথেংননা য়ৌদুনা মফমদুদগী মখোয়গী ময়ুমদা চৎপা য়ারে নৎত্রগা থবক মফমদা চৎনবগীদমক ময়োল্লমগী অতোপ্পা মফম অমদা চৎপা য়ারে‍। খোঙজেল কয়ামুক য়াম্না য়াঙবগে হায়ববু থৌরমগী সিদ্যুলদগী মিনৎ ২০ ঙনখৎনা থলতেজতা থুংখি‍। ঙসি ঐনা ত্রেন্দা চৎপা মতমদা, দিপার্তমেন্তকী মীওইশিংনা ফজবা মশক কয়া তাক্লকখি অমদি খোঙজেল কয়ানো, করিনো, করি করি ফীভম লৈবগে হায়বনচিংবগী এদভর্তাইজেমন্তসু তৌরমখি‍। অদুবু দিপার্তমেন্তকী মীওইশিংনা উশিনবা য়ৌদবা, ঐনা পামজবা ৱাফম অমদি ময়মদা তমজনিংই‍। ঐ মেথমেতিক্সিয়নসু নত্তে, সাইন্তিস্তসু নত্তে‍। অদুবু বন্দে ভারত ত্রেন অসিদা চৎপা মতমদা এরোপ্লেন তোংদুনা চৎপদা মনুংদা তারিবা খোঞ্জেলদুগী শরুক চাম্মা থোকপগী অমমুক্কী চাংখক তাই‍। হায়বদি ত্রেন অসি তোংবদা তারিবা খোঞ্জেলদগী এরোপ্লেন মনুংদা তাবনা শরুক চাম্মা হেল্লি‍। এরোপ্লেন্দা ৱারী শাননিংলবদি নীংথিনা তাদবা য়াওই‍। অদুবু ঐনা শুম য়েংবদা বন্দে ভারত ত্রেন্দদি নুংঙাইনা মীয়ামদা ৱারী ৱাতায় শানবা য়াই মরমদি খোঞ্জেল নিন্দ্রে‍। মসিনা তাকপদি এরোপ্লেন তোংবা হৈনজবা মীওইশিংনা তারিবা খোঞ্জেলদুগী মরমদা খল্লুরগদি মখোয় শোয়দনা বন্দে ভারত ত্রেন তোংনিংগনি‍। অহমদবাদকী মীয়াম্না মসিবু তরাম্না ওক্কনি, নবরাত্রিগী কুমহৈসু তৌরি, নুমিদাং পুম্বা দান্দিয়া শান্নরি, ঐখোয়গী ময়োল্লম, ঐখোয়গী গুজরাত তুমদুনা লৈবা নত্তে, অসিগুম্বা নবরাত্রীগী নুমিৎ অমদা, অসুম্না শাখ্রবা মরকসিদা মতৌ অসুম্না মীয়াম চোন্না তিনবা ঐনা অহানবনি উরিবা মরুপশিং, ঐ মফমসিদা চাউরকপনি, অসুক য়াম্না চাউবা থৌরম অমা পাঙথোকপা হায়বসি ঐগী অহানবা ৱাখল ওইখিবনি‍। থৌরম অসিগীদমক্তা অহমদবাদকী মীয়ামদা ঐনা হন্না হন্না ইকোক নোঞ্জরি‍। অদুগা মসিনা তাক্লিবদি অহমদবাদ মীয়াম্না মেত্রো হায়বসি করিনো হায়বা খঙলে হায়বনি‍। ঐ নোংমা ঐখোয়গী অর্বান দিভেলপমেন্ত মন্ত্রীশিংগা ৱারী শানখি‍। মদুদা ঐনা লৈবাক পুম্বদা মেত্রো থম্বা মথৌ তাই অমদি মদু ঐখোয়গী থৌদাংনি, অদুম ওইনমক অহমদবাদতনা খ্বাইদগী য়াম্না রিতর্ন লাক্কনি হায়না হায়খি‍। মখোয়না কমদৌননো হংলকপা মতমদা ঐনা খুমখি, ঐখোয়গী অহমদবাদ মচাশিংদি ওতো রিক্সোদা চৎলবদি শেল কয়াম চঙগনি, মতম কয়াম চঙগনি, কয়া য়াম্না শাগনি অদুগা মেত্রোদা চৎলগনা কমদৌবা হায়বসিদা নৈনরগা থুনমক মেত্রোদা চৎনরক্কনি‍। অহমদবাদকী পেসেঞ্জরশিংনা খ্বাইদগী য়াম্না শেলগী কান্নবা পীবা ঙমগনি‍। অসুম্না মতম অমদা অহমদবাদকী ওতো রিক্সোশিংনা ঈশৈ ঙংদুনা থৌনরম্বদু হৌজিক্তি মেত্রোশিংনা মহুৎ শিল্লগনি‍। ঐনা অহমদবাদকী মরমতা থাগৎপদা লোইবা নাইররোই‍। ঙসিদি অহমদবাদনা ঐগী পুক্নিং শুমহৎখ্রে‍।
ঈচিল ইনাওশিং,
লৈবাকসিগী ময়োল্লমশিংনা ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা অনৌবা খোঙজেল হাপকদৌরিবনি‍। মতমগী অহোংবা অমদি মথৌ তাবগী মতুং ইন্না ঐখোয়না ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংবু লেপ্পা লৈতনা মতমগা চুনবা ওইহনবা তাই‍। ময়োল্লমশিংগী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ মতমগা চুনবা ওইহনবা তাই, অপনবা লৈতবা কন্নেক্তিভিতী লৈহনবা তাই, চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ অমনা অমবু শৌগৎনবা মথৌ তাই, মসি তঙাই ফদনা তৌদ্রবা য়াদ্রবনি‍। গুজরাত্তা মোদীবু য়েংশিনবা অফবা অমদি অকনবা মীওই কাঙলুপ কয়া লৈরি‍। মখোয়না খঙগদবদি, ঐনা মফমসিগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, চপ চাবা চহিদুদি ঐ নীংশিংদ্রে, চহি কয়াগী মমাঙদনি অহমদবাদতা মল্তি মোদেল ত্রান্সপোর্তেসনগী মরমদা মালেমগী ওইবা মীফম অমা পাঙথোকখি‍। মতমদুদা ঐনা ৱাখল্লোন অসি পুক্নিংদা ফাওরকখি‍। অদুবু ভারত লৈঙাক্না মরম ওইরগা ঐনা থবক ওইনা পায়খৎপা ঙমখিদে‍। হৌজিক্তি অদোম্না ঐবু মফম অদুদা থাবিরে অমদি ঐনা থবক ওইনা তৌরে‍। ঙসিদি হায়রিবা মঙলান অদু মঙফাওনরক্লে অমদি চহি নিপানসিদা খনখিবা ৱাখলশিংগা লোয়ননা ময়োল্লমশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা চাউরবা শেন্ফম থাদরি‍। হৌখিবা চহি নিপানসিদা লৈবাকসিগী ময়োল্লম দজন অনিমুক্তা মেত্রো চেনবা হৌখিবা অমদি থবক খোঙজেল লৈনা পায়খৎলি‍। লৈবাকসিগী ময়োল্লম মচা দজন কয়া নোংথক্কী লম্বীনা শম্নহল্লে‍। অপীকপা ময়োল্লমশিং নোংথক্কী লম্বীনা শম্নহনবদা উরান স্কীম্না অচৌবা শক্লোন অমা লৌরি‍। ঐখোয়গী রেলৱে স্তেসনশিংগী ফীভম কমদৌরম্মি হায়বা অদোম মমুৎ তানা খঙলিবনি‍। ঙসিদি গান্ধীনগর রেলৱে স্তেসন অসি মালেমগী এয়রপোর্ত অমদগী তাদ্রে অদুগা নুমিৎ নিনিগী মমাঙদসু ভারত লৈঙাক্না অহমদবাদ রেলৱে স্তেসন মতমগা চুননা শেমদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে‍।
মরূপশিং,
লৈবাকসিগী ময়োল্লমশিংদা চাউখৎপগী ফীভম পুরক্নবা মীৎয়েঙ থম্লি, য়াম্লবা শেল থাদরি মরমদি হায়রিবা ময়োল্লমশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি কুনমঙাসিদা চাওখৎলবা ভারত অমা শেম্লক্কদৌরিবনি‍। অহমদবাদ, সুরত, বরোদা, ভোপাল, ইন্দোর, জয়পুরনচিংবা ময়োল্লমশিং অসিনা ভারতকী চহি ২৫গী মরাইবক লেপকদৌরিবনি‍। থাদরিবা শেন্ফমশিং অসি কন্নেক্তিভিতীখক্তদা নত্তে‍। ময়োল্লম কয়াদা স্মার্ত ফেসিলিতীশিং শেমগৎলি, তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা ফেসিলিতীশিংগী ফীভম ফগৎহল্লি‍। ময়োল্লমগী ময়ায়গী শরুক অমদি ময়োল্লমগী খুঙ্গঙগা তাইনবা মফমশিং শেমগৎলি‍। গান্ধীনগর, অহমদবাদ অনি অসি কমদৌনা ময়োল্লম ফাইবোক ওইনা চাওখৎমিন্নবগে হায়বগী চপ চারবা খুদম্নি‍। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা গুজরাতকী ময়োল্লম ফাইবোক কয়া শেমগৎনবগী থৌরাংশিং য়াৎলি‍। হৌজিক ফাওবদা ময়োল্লম ফাইবোক হায়রগা নিউ য়োর্ক-নিউ জর্জী খক্তনি তানরিবা‍। ঐখোয়গী ভারতসু তুংদা লৈহৌবা য়াবা নত্তে, অমদি মসিমক অদোম্না মীৎমাঙদা উবা ফংলগনি‍। ময়োল্লম ফাইবোক্কী খুদম ওইনা অহমদবাদ গান্ধীনগর শেমগৎপগুম, অনন্দ –নাদিয়ার, উধর ভরূচ – অংক্লেস্বর, ভালসদ অমসুং ভাপি, সুরত অমসুং নবসারি, ভদোদরা – হালোল কালোল, মোর্বি – ৱঙ্কনের অমসুং মেহসানা – কারিনচিংবা ময়োল্লম ফাইবোকশিংনা গুজরাৎপু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনগনি‍। অরিবা ময়োল্লমশিং শেমগৎপা অমদি পাকথোক চাউথোকহনবদা মীৎয়েঙ থম্বগা লোয়ননা, অনৌবা ময়োল্লমশিংসু মালেমগী বিজিনেস দিমান্দকী মতুং ইন্না শেমগৎলি‍। গিফ্ত সিতীশিং অসিসু অসিগুম্বা প্লগ এন্দ প্লে ফেসিলিতীশিংগী চপ চারবা খুদমশিংনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা গিফ্ত সিতীগী মরমদা হৌদোকখিবা ঐ নীংশিংলি, ২০০৫-০৬ অদুৱাইদা ওইরমগনি‍। মতমদুদা ঐনা শাগৎখিবা মঙলান অদুগী ভিদিও প্রজেন্তেসন অমা শেমখিবনি‍। মতমদুদা মীয়াম্না নুপাসিনা ঙাঙলিবসি লৈবাকসিদা করিগুম্বা খরদি শোয়দনা থোক্লগনি হায়না খন্নখিবনি‍। মতমদুদা ইরকখিবা ৱারোল কয়া ঐনা পাখি, তাখি‍। ঙসিদি গিফ্ত সিতী ময়াম্না উবা ফংলে, মরূপশিং, অদুগা মসি উবা মতমদা, মফম অসি মীওই লিশিং কয়াদা থবক পীনবগী মফম ওইরক্লি‍।
মরূপশিং,
অহমদবাদকী ত্রান্সপোর্ত হায়রগা, অদোমগী ত্রান্সপোর্ত হায়রগা বস অঙাঙবা, থোঙ অঙাঙবা অমদি রিক্সোৱালাশিং ওইনা লৌনরম্বা মতম অমা লৈরম্মি‍।
মরূপশিং,
গুজরাতনা ঐবু থৌগল তৌনবগী তাঞ্জা অমা পীরকপা মতমদা ঐখোয়না মফমসিদা বি.আর.তি. কোরিদোরগী থবক পায়খৎপা ঙমখিবা ঐ নুংঙাইখি‍। মদু লৈবাকসিগী ওইনা অহানবসু ওইখিবনি‍। ঐনা লৈবাকসিগী অহানবা বি.আর.তি. বসকী খোঙচৎ উবা ফংখি, অমদি মপান লমদগী মীওইশিং লাক্লম্লগা ময়ুমদা মখোয়না গুজরাত্তা চৎলুবা মতমদা বি.আর.তি. বস তোংখিবগী ৱারী কয়া পাখি, তাখি‍।
মরূপশিং,
মতমদুদসু মীচম মীয়াম্না মখোয়গী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনগদগে, মখোয়দা কমদৌনা অপনবা লৈতবা কন্নেক্তিভিতীনা কান্নবা পীহনগদগে হায়বসিদা থবক পায়খৎখিবনি‍। মীচম মীয়ামগী মথৌ তাবা অমদি লৈবাকসিবু অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবগী ফিরেপ হায়রিবা লম্বী অনিসিদা চাওখৎ লমজেল চেনবগী খোঙচৎ অসিনা দিমোক্রেসী অমদি লৈঙাক্লোনগী থৌদাং ওইরি‍। ঙসিদি, অদুগুম্বা মঙলানশিং অদু মঙফাওনরকপা ঐখোয়না উরি‍। মসিদীগদমক্তা ঐনা ময়ামগী মফমদা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসিদি অহমদবাদ মেত্রোগী কিলোমিতর ৩২গী শরুক্কী খোঙচৎ হৌরে, অমদি ৱাফম অমখক তাবদা অদোম ঙক্কনি‍। ভারত্তা মেত্রো লৈবা হৌরকপদগী হৌজিক ফাওবদা কিলোমিতর ৩২গী খোঙচৎ অমা হৌরকপগী অহানবা রেকোর্দ থম্লে‍। মসি তোপ তোপ্পা মশক অমনি‍। রেলৱে লাইন মথক্তা মেত্রো ত্রেক শেম্বগী খুদোংচাদ্রবা শিংনবা কয়া থেংনরগসু, থবক অসি থুনা লোইশিনবা ঙমখি‍। মসিদা মেত্রোগী অহেনবা লমসু মথৌ তাহনখিদে‍। ঙসিদি, মেত্রো অসিগী অহানবা তাঙ্কক্কী শরুক শঙ্গারে, অদুগা গান্ধীনগরনা অনিসুবা তাঙ্গক্তা শম্নহন্নবা থবক চঙশিল্লি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
অহমদবাদ অমসুং মুম্বাইগী মরক্তা বন্দে ভারত ত্রেন হৌদোকপা অসিনা লৈবাকসিগী অচৌবা ময়োল্লম অনিগী মরক্কী খোঙচৎ নুংঙাইহনবতা নত্তনা মতম চঙবসু হন্থহল্লগনি‍। ইচম চম্বা এক্সপ্রেস ত্রেন্না অহমদবাদতগী মুম্বাই য়ৌবা মতমদা পুং তরেৎ মখায়, নিপান মখায় চঙলি‍। করিমগুম্বা মতমদা মদুদগী হেন্না মতম চঙবসু য়াওই‍। সতাব্দি ত্রেন্না পুং তরুক মখায়দগী তরেৎ মখায়রোম চঙই‍। অদুবু বন্দে ভারত ত্রেন্না অহমদবাদতগী মুম্বাই য়ৌবা মতমদা য়াম্লবদা পুং মঙা মখায়রোমতমক চঙগনি‍। তপ্না তপ্না ফীভমসু ফগৎলক্কনি‍। অদুগা ঙসি ঐনা চেন্নাইদা বেন্দে ভারত ত্রেন শেমগৎলিবা ইঞ্জিনিয়রশিং, ৱাইয়রমেন, ফুতর, ইলেক্ত্রিসিয়ন পুম্নমক উনবদা মখোয়না হায়রকখিবদি সর ঐখোয়দা থবক পীবিয়ু, ঐখোয়না মসিদগী হেন্না ফবা, হেন্না য়াঙবা পুথোকপা ঙমগনি হায়বসিনি‍। লৈবাকসিগী ইঞ্জিনিয়রো তেক্নিক্সিয়নশিংদা অসিগুম্বা থাজবা লৈ‍। মখোয়গী থাজবা অদুনা মরম ওইরগা লৈবাকসিনা হেন্না খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎলক্কনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজবগা লোয়ননা হায়বা ঙমহল্লি‍। মসিদসু নত্তনা, ত্রেন অতৈদগী মসিদনা মীয়াম্না চৎনবা হেনগৎলক্কনি‍। নোংম ঐ কাসিগী স্তেসন্দা মীওই অমদা মরুপ, বন্দে ভারত ত্রেনসিবু কমদৌবগে হায়না হংলম্মি‍। মহাক্না ত্রেন অয়াম্বা বন্দে ভারত ওইরম্লবদি কয়াদা ফরমগদবনো হায়না মহাক্না খুম্লকখি‍। লায়রবশিংনসু মসিদা তোংবা পাম্মি, শিন্মীশিংনসু পাম্মি‍। ঐনা করিগীনো হংলুবদা, মহাক্না মরম অনি হায়রকখি‍। অমনা মনুংদা পোৎ পুশিন্নবগী মফম চাওনা লৈরে‍। অদুগা মরম অমনা মখোয়না ঙন্না য়ৌবা ঙম্লবনিনা ত্রেন তিকেৎকী শেন্ফম অদু পুং অমদা তানবা ঙম্লে হায়বসিনি‍। মসিনি বন্দে ভারতকী মতিক ময়াই‍। অতোপ্পা ত্রেনশিংগা চাংদম্নবদা মসিদা পেসেঞ্জর মশিং হেন্না চৎপা য়ারে‍।
মরূপশিং,
ঙসিগী তাঞ্জা অসিদা, অহমদবাদনা কমদৌনা দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্কী কান্নবা ফংলিবগে হায়বদুসু ময়ামগী মফমদা থমজগে‍। বোতর রেল লাইনবু ওভরহেদ স্পেস মেত্রো প্রোজেক্কীদমক শীজিন্নবা হৌদোরকপা মতমদা কেন্দ্র লৈঙাক্না খুদক্তা অয়াবা পীখি‍। মসিনা ভাস্না-ওল্দ হায় কোর্ত পরিংদা খুদক্তা মেত্রোগী থবক হৌবা ঙমহনখি‍। ঐখোয়না অহমদবাদ মেত্রোগী থবক হৌরকপা মতমদা, খ্বাইদগী হেন্না লায়রবা মীওইসু কান্নবা ফংহনবা য়াগদবা মওংদা লম্বী অসি শেমখিবনি‍। লম্বী য়াত্থোকপদা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত খ্বাইদগী হেন্না মথৌ তাবা, অপীকপা লম্বী অমা লান্থোকপদা মতম য়াম্না লৌবা মফমশিংদা মেত্রো অসি ফাওহনখিবনি‍। অহমদবাদপু মল্তিমোদেল কন্নেক্তিভিতীগী মফম অমা ওইহন্নবা চেকশিন্না হোৎনখি‍। ঙসিদি মল্তিমোদেল হব অমা কালুপুরদা শেমগৎলি‍। মফমসিদা সিতী বসশিং বি.আর.তি. স্তেসনগী মমাঙদা অমদি গ্রাউন্দ ফ্লোরদা খামগনি‍।
মথক থংবা ফ্লোরদা তেক্সী অমসুং লনাই কারশিংগী মফম লৈগনি‍। সারসপুর এন্ত্রীরোমদা অনৌবা মেত্রো স্তেসন অমা লৈরে অমদি দ্রোপ অমসুং পিক-অপ, পার্কিং ফেসিলিতীশিংগা খোঙজেল য়াঙবা রেল স্তেসনশিংগা শম্নহল্লে‍। কালুপুর রোদ ওভর ব্রিদ্জকা সারসপুর রোদ ওভিব্রিদ্জকা শম্নহন্নবগীদমক লেন ১৩গী লম্বী অমসু স্তেসন অসিগী মমাঙদা শেম্লগনি‍। কালুপুরগী মথক্তা সাবরমতি বুলেৎ ত্রেন স্তেসনসু মল্দিমোদেল ত্রান্সপোর্ত হব অমা ওইনা শেমগৎলি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংগী লায়রবা মীওইশিং, মিদল ক্লাস ইমুংশিং, মিদল ক্লাসকী মরূপশিংবু মৈখু চেনবা বস তোংহন্দনবগীদমক ভারত লৈঙাক্না ইলেক্ত্রিব বস পুথোকপা অমদি চলাইবগী ফেম স্কীম হৌদোকখ্রে‍। মসিনা অকোয়বগী ফীভমসু ঙাকথোক্লগনি, মীয়াম্না মখোয় নিনবগী অৱাবসু লৈররোই, মৈখুসু চেল্লরোই অমদি থুনসু য়ৌবা ঙম্লগনি‍। হৌজিক ফাওবদা লৈবাকসিদা ইলেক্ত্রিক বস লিশিং ৭ হেন্না অয়াবা পীখ্রে‍। হায়রিবা বসশিং অসিদা কেন্দ্র লৈঙাক্না লুপা করোর ৩৫০০রোম থাদরি‍। হৌজিক ফাওবদা গুজরাতকীসু বস চানিপান য়াঙ্খৈর,মসু অয়াবা পীখ্রে, মখোয়গী মনুংদা বস কয়া অমদি ঙসিমক লম্বীদা চেল্লে‍।
ইচিল ইনাওশিং,
ময়োল্লমশিংদা লম্বী চিনবদগী কোকহন্নবা, ত্রানশিংগী খোঙজেল হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মতম শাংনা হোৎনদনা লাকখ্রে‍। অদুবু ঙসিগী ভারত অসিনা খোঙজেলবু মরুওইনা লৌদুনা খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎপা পুরক্নবা হোৎনরি‍। খোঙজেল য়াঙবদা থম্লিবা মীৎয়েঙ অসি ঙসি গতিশক্তি নেস্নেল মার্তর প্লান, নেস্নেল লোজিস্তিক পোলিসীদা মমি তারি, অমদি ঐখোয়গী রেলৱেগী খোঙজেল য়াঙ্খৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদসু উবা ফংলি‍। ঙসিদি ভারত্তা শাবা লৈবাকসিগী রেল নেৎৱর্কনা বন্দে ভারদ ত্রেনশিংগী খোঙজেল হেনগৎহল্লে‍। পুংদা কিলোমিতর ১৮০গী খোঙজেল য়ৌবা ঙমবা ত্রেনশিং অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী ফীভম অমসুং মায়ওন হোংহল্লগনি হায়বসি ঐগী চপ চাবা থাজবনি‍। মথঙ চহিগী ওগস্ত ফাওবদা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন ৭৫ চেলহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি‍। ভারতকী বন্দে ভারত ত্রেনগী অফবা ৱাফম অমা হায়রগদি শুপ্নতগী সেকেন্দ ৫২দা পুংদা কিলোমিতর ১০০গী খোঙজেল য়ৌবা ঙম্বা অসিনি‍। চীতাহনা কয়া য়াম্না থুনা য়াঙনা চেনবা ঙম্বগে হায়বগী মতাঙদা মিদিয়াদা খন্নখি‍। ত্রেন অসিনা সেকেন্দ ৫২দা থুনা য়াঙনা চেনখৎপা ঙম্লি‍।
মরূপশিং,
ঙসিদি লৈবাকসিগী রেল নেৎৱর্ক্কী য়াম্লবা শরুক য়মা মী পান্নদবা গেৎশিংদগী মনীং তমহল্লে‍। ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোর লোইরক্লবা মতমদা পোৎ-চৈ পুথোক পুশিন তৌনবা ত্রেনগী খোঙজেলসু হেনগৎলক্লগনি অমদি পেসেঞ্জর ত্রেনশিং থেঙনা য়ৌরকপগী ৱাফমসু হন্থহল্লগনি‍। অদুগা মরূপশিং, পোৎ-চৈ পুথোক পুশিন তৌবা ত্রেনশিংগী খোঙজেল হেনগৎলক্লবা মতমদা, গুজরাৎকী পোৎ-চৈ থাংবা মীওইশিংনা হৌজিক লৈরিবা অসিদগী হেন্না খোঙজেল য়াঙনা থবক তৌরক্লগনি‍। ভারতনা মালেমগী মফম শিনবা থুংনা য়ৌবা ঙম্লগনি‍। ঐখোয়গী পোৎলম মপান্দা থাদোক্তুনা অমদি মপানগী পোৎলমশিং মফমসিদা পুশিল্লক্তুনা ঐখোয়বু খোঙজেল য়াঙবা থাক অমদা পুরক্লগনি‍। গুজরাতনা অৱাংথংবা ভারতকা নক্ননা লৈবা মরম্না, কংফালতনা কোইশিনবা মফমশিংগা নক্নবা মরম্না, গুজরাতকী সমুদ্র খোঙবালশিংনা কান্নবা য়াম্না লৌবা য়াগনি‍। সৌরাস্ত্র অমসুং কত্চ পুম্বা মসিদগী কান্নবা ফংলগনি‍।
মরূপশিং,
খোঙজেলগা লোয়ননা, ঙসিদি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্তকী ৱাখল্লোন্দসু চাউনা অহোংবা লাক্লে‍। হৌখিবা চহি ৮সিদা, ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মীয়ামগী মঙলানগা শম্নহল্লে‍। ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগী লাউথোকপা মতমদা মীখলগী অমাঙ অতোংখক য়েংলগা লাউথোক্নরম্বা মতম অমা লৈরম্মি‍। তেক্সপেয়রশিংগী শেন্থোকপু রাজনিতীগী কান্ননবগীদমক শীজিন্নরম্মি‍। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিবু দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্না হোংদোক্লে‍। তুং কোইনা চৎকদবা চাওখৎ খোঙজেলগী য়ুম্ফম অকনবা অমদি তুংগী ৱাখল্লোন্দা শেমগৎপা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ওইরি‍। ঙসিদি ভারতনা হায়রিবা ৱাখল্লোনসিদা থবক তৌরি, ভারতকী মালেমদা মফম কল্লি‍।
মরূপশিং,
অজাদী কা অমৃৎ কাল অসিদা চাওখৎলবা ভারত অমা শেম্নবগীদমক মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপগী থবক্তা অহেনবা খোঙজেল হাপ্পা মথৌ তাই‍। হীরম অসিদা গুজরাতকী দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্নসু ইচঙ থৌনা চঙশিল্লি‍। পুম্নমক্না হোৎনমিন্নদুনা হায়রিবা থবক থৌরাংশিং অসি ঐখোয়না হেক ঙম্লিবমখৈ পাঙথোমিন্নখিগনি হায়না ঐনা থাজবা থমজরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি অসি য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি‍। অদুবু ঙসি ঐনা গুজরাতকী মীয়ামদা ৱাফম অমগা হায়জনিংই‍। নুমিৎ হুম্নি মরিনিগী মতুংদা মেত্রো অসি মীয়াম্ন তোংবা য়ারকপা মতমদা ময়াম পুম্নমক ঙন্না চত্তুনা য়েংনগনি হায়বা ঐ খঙই‍। অদুবু ঐনা পাম্বদি ঐখোয়গী ক্লাস নাইন, তেন, ইলেবেন, ত্বেল্ব অমদি ইঞ্জিনিয়রিং তম্লিবা মহৈরোয়শিংনা অর্বান মিনিস্ত্রিগা ৱারী শানদুনা, মেত্রোদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগা ৱারী শানদুনা হায়রিবা রেলৱে স্তেসনশিং অসি কমদৌনা অসুক লুনা তৌদুনা শারিবনো হায়বসিগী মতাঙদা ৱারী শাহন্নিংবনি‍। মসিদা শেল কয়াম চঙলমগনি, কদায়দগী শেলনো, ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী শেলনি‍। থবক অসি কমদৌনা ওইরক্লিবনো, কয়াম চাউনা পায়খৎলিবনো, মতম কয়া য়াম্না চঙবগে, করম্বা মখলগী তেক্নোলোজী শীজিন্নবগে হায়বসিদা মখোয়দা খঙহল্লগদি ঐখোয়গী অঙাঙশিংনা চাওখৎ মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লক্কনি‍। মরম অসিনা এজুকেসন দিপার্তমেন্তনা মেত্রো তোংবখক নত্তনা মেত্রো স্তেসনশিংগা উনদুনা মখোয়সি কমদৌনা শারকপনো, কমদৌনা চেল্লিবনো, করি থবক তৌরিবনো, লৈনুংহুৎ অসি কমদৌনা মখাদা শারিবনো, শাংল-শাংলবা লৈনুংহুৎশিং কমদৌনা হুৎলিবনো হায়বনচিংবা খঙহনবিয়ু হায়জরি‍। অসুম তৌবনা লৈবাকসিদা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি হায়বা থাজহনগনি অমদি মপু ওইবগী ইথিল অমা পোকহনগনি‍। অদোম্না অনৌবা মীরোয়সিদা শেমগৎলিবশিং অসি নখোয়গীনি, নখোয়গী তুংগীদমক্তনি হায়বা তাকপিবা মতমদা ঐখোয়গী নহাশিংনা অসিগুম্বা লনথুমশিং অসি কৈদৌনুংদসু মাঙহন তাকহন্নিংলোই‍। মসিদা মাঙ তাকপা থোরকপা মতমদা মশাগী য়ুমগী লনথুম মাঙবগুম মখোয়দা ফাওহনগনি‍। চৎলিবা খোঙজেল অসিদা খজিক্তং অকায়বা লাকপদা মেত্রো অসিদা অমাঙ অতা থোক্কদৌরিবনি‍। মসিদা ঐখোয় পুম্নম্কী থৌদাং লৈ হায়বসি ঐখোয়গী নহারোলশিংদা তম্বিগদবনি‍। মখোয়দা ৱাখল তাহল্লবা মতমদা, মখোয়না বন্দে ভারত হায়রকপা মতমদা মখোয়গী পুক্নিংদা ইমা ভারতীগী মমি তাগনি‍। ভারত ইমাগী অফবা তুংলমচৎকীদমক বন্দে ভারতনা চেল্লি‍। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন, ইথিলশিং অনৌবা মহৈ মশিংগী থৌওং অসিদা য়াওরি‍। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা অঙাংশিংবু অসিগুম্বা মফমশিংদা চৎননবা থৌরাং য়াওরি‍। করিগুম্বা অদোমগী য়ুমদা খরুং লৈরবদি অঙাংশিংদা মদুবু চফু শাফমদা চত্তুনা কমদৌনা শাবগে হায়বা য়েংহনবিয়ু‍। মখোয়দা মেত্রো স্তেসন অসিবুসু য়েংহনবিয়ু‍। মেত্রোগী শিল লাংলিবশিংসু শন্দোক্না তাকপিয়ু‍। অসুম্না তৌবনা অঙাংশিংদা নোংমদি মখোয়সু ইঞ্জিনিয়র ওইগনি, লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খরা তৌগনি হায়বগী ইথিল পোকহনগনি‍। অসিগুম্বা মঙলানশিং মখোয়দা উহনবিগদবনি‍ মরুপশিং‍। মরম অসিনা মেত্রোবু চত্থোক চৎশিনগীখক্তা নত্তনা মেত্রোগী মায় পাকপবু তাকপি তম্বিনবা পাম্বৈ অমা ওইনসু শীজিন্নগদবনি‍। হায়রিবা থাজবা অসিগা লোয়ননা ঙসি ঐনা অমুক্কা হন্না অহমদবাদকী মীয়ামদা, গুজরাতকী মীয়ামদা অমদি লৈবাক মীয়ামদা মমল য়াম্লবা খুদোল অসি তমজবা অসিদা ঐঙোন্দা চাউথোকচবা, পেঞ্জবগা লোয়ননা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ময়াম পুম্নমক খুৎ থাঙ্গত্তুনা ঐগা লোয়ননা খোঞ্জেল হৌনা লাউবিরকউ‍।
ইমা ভারতনা য়াইফরে,
ইমা ভারতনা য়াইফরে,
ইমা ভারতনা য়াইফরে,
হন্না হন্না থাগৎচরি !