Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates various projects worth more than ₹3400 crores at Surat
“Surat is a wonderful example of both people's solidarity and public participation”
“4 P means people, public, private partnership. This model makes Surat special”
“In double engine government, clearances and implementation of development work have attained an unprecedented momentum”
“New National Logistics policy will benefit Surat a great deal”
“Surat will also be known for electric vehicles very soon”
“When trust grows, effort grows, and the pace of development of the nation is accelerated by Sabka Prayas”
29 SEP 2022 1:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated various projects worth more than ₹3400 crores in Surat today. The Prime Minister inaugurated Phase-I of road infrastructure works and the main entrance of Diamond Research and Mercantile (DREAM) City. The Prime Minister also laid the foundation stone of Phase II of the project. Further, the Prime Minister laid the foundation stone of Biodiversity Park, which is being built in an area of over 87 hectares from Dr Hedgewar Bridge to Bhimrad-Bamrolli Bridge. The Prime Minister also inaugurated the Khoj Museum at the Science Centre in Surat.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight upon getting the opportunity to inaugurate multiple projects as well as lay the foundation stone of upcoming projects in Surat on the auspicious occasion of Navratri. In a light-hearted manner, he added that in the land of such great cuisine, coming to Surat is a little daunting while a person like him is observing Navratri fast. The Prime Minister also expressed happiness that the work of 75 Amrit Sarovars is being carried out in full swing. The Prime Minister remarked that the city of Surat is a wonderful example of both people's solidarity and public participation. Highlighting the biggest feature of Surat, the Prime Minister said that it is a city that respects labour. “There will not be any region of India whose people do not live on the land of Surat- a kind of Mini Hindustan”, Shri Modi added.
Recalling the time during the early decades of this century, when 3 P i.e. public-private partnership was discussed in the world, the Prime Minister remarked that Surat is an example of 4 P. “4 P means people, public, private partnership. This model makes Surat special”, Shri Modi added. He said that today, Surat figures among the fastest growing cities in the world, a far cry from the days when the city’s name was defamed for epidemics and floods. He elaborated on the benefits of biodiversity park in the civic life of Surat.
Highlighting the positive effects after the formation of the double-engine government, the Prime Minister said that the construction of houses and other facilities provided to the poor and middle-class families of Surat has gone up significantly. Underlining the benefits derived from the Ayushman Bharat scheme, the Prime Minister pointed out that about 40 million poor patients have received free treatment in the country so far. The Prime Minister added, “More than 32 lakh patients are from Gujarat and about 1.25 lakh are from Surat.”
Remarking on Surat's textile and diamond business, the Prime Minister noted that it sustains the lives of many families across the country. The Prime Minister further pointed out that when the DREAM City project is completed, Surat will develop into one of the safest and most convenient diamond trading hubs in the world. Underlining the infrastructure development in the city, the Prime Minister said that the road connectivity from the city to the airport reflects the culture, prosperity and modernity of Surat. The Prime Minister was quick to remark on the then Government in Delhi who didn’t pay much heed to the need for an airport in the city. “See today, how many flights operate from here, how many people land here every day”, the Prime Minister interjected. Shri Modi also recalled a similar situation that arose when the approval for Surat metro was required.
Highlighting the importance of logistics, the Prime Minister said that it is the people of Surat who know what it means to any business. Remarking on the National Logistics Policy, the Prime Minister said that work is underway on a huge project on multi-modal connectivity. Hazira Ghogha RoPax ferry service is saving both time and money by reducing400 km road distance dramatically from 10-12 hours to 3-4 hours via RoPax. Giving an example of connectivity from Surat to Kashi and Eastern Uttar Pradesh, the Prime Minister said that truck loads of goods are transported, and now the railway and coastal departments have come up with unique innovations to boost the number of shipments. The Prime Minister explained, “ Railways has changed the design of its coaches in such a way that cargo can easily fit in it. One-ton containers have also been specially made for this. These containers are easily loaded and unloaded. After the initial success, now an attempt is being made to run a new train from Surat to Kashi. This train will take goods from Surat to Kashi.”
The Prime Minister commented on the changing identities of Surat from Diamond city, to Bridge city to now Electric vehicle city. The Prime Minister laid stress on the advent of electric vehicles in the city and said that Surat will also be known for electric vehicles very soon. Shri Modi remarked that as of now, the central government is helping governments to run electric vehicles across the country and Surat is a step ahead in this regard when compared to other cities in the country. “Today 25 charging stations have been inaugurated in Surat city and the foundation stone of the same number of stations has been laid. This is a big step towards setting up 500 charging stations in Surat in the near future.”
In concluding the address, the Prime Minister threw the spotlight on the rapid pace of development for the last two decades in Surat. The Prime Minister remarked that the development pace is only going to accelerate in the coming years. “This development is reflected today in the form of trust in the double-engine government. When trust grows, effort grows, and the pace of development of the nation is accelerated by Sabka Prayas”, the Prime Minister added.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil and Shri Prabhubhai Vasavam, Union Minister of State, Smt. Darshana Vikram Jardosh and Home Minister of Gujarat, Shri Harsh Sanghvi were those present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated various projects worth more than ₹3400 crores in Surat. These include works for water supply, drainage projects, DREAM City, Biodiversity Park and other development works such as public infrastructure, heritage restoration, city bus / BRTS infrastructure, electric vehicle infrastructure, and joint development works by the central and state government.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Phase-I of road infrastructure works and the main entrance of Diamond Research and Mercantile (DREAM) City. DREAM City project has been launched with the vision to meet the growing demand for commercial and residential space to complement the rapid growth of the diamond trading business in Surat. The Prime Minister also laid the foundation stone of Phase II of the project.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Biodiversity Park, which is being built in an area of over 87 hectares from Dr Hedgewar Bridge to Bhimrad-Bamrolli Bridge. The Prime Minister also inaugurated Khoj Museum at Science Centre in Surat. Built for children, the museum will have interactive displays, inquiry-based activities and inquisitiveness-based explorations.
The inauguration and foundation stone of these wide-ranging developmental projects reflect the commitment of the Prime Minister to develop world-class infrastructure, enhance urban mobility and improve multi-modal connectivity. It also showcases the continuous focus of his government on enhancing the ease of living of the common man.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সুরত্তা লুপা করোর ৩৪০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
“সুরত অসি মীয়ামগী অমত্তা ওইনা লেপ্পা মতৌ অমসুং জন ভাগীদারী অনিমক্কী ফজরবা খুদম অমনি”
“পি ৪ হায়বগী ৱাহন্থোক্তি পিপল, পব্লিক, প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ হায়বনি। মসিগী মোদেল অসিনা সুরতপু অখন্নবা অমা ওইহল্লি”
“দবল ইঞ্জিন সরকারদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক্কী ক্লিয়রেন্সশিং পীবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা অমুক্তা ওইখিদ্রবা মওংদা শাহৌ অমা লাকখি”
“অনৌবা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা সুরত্তা চাউনা কান্নবা পীরগনি”
“সুরত অসি অথুবদা ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংগীদমক খঙনরগনি”
“থাজবা হেনগৎলক্লবা মতমদা, শাহৌ লৈরকই অমসুং জাতিগী চাউখৎ খোঙজেল অসি সবকা প্রয়াসনা শাহৌ পী”
29 SEP 2022 1:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সুরত্তা লুপা করোর ৩৪০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং খুৎশিন্নখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ৱার্কশিংগী ফেস- I অমসুং দাইমন্দ রিসর্চ এন্দ মর্কেন্তাইল (দ্রীম) সিতীগী মেন এন্ত্রান্স শঙ্গাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত অসিগী ফেস IIগী উরেপ-উয়ুংসু তমখি। মখা তানা প্রধান মন্ত্রীনা দা. হেদগেৱার ব্রিজতগী ভীমরাদ-বমরোলী ব্রিজ ফাওবদা হেক্তর ৮৭ হেন্না পাকচাউবা মফম অমদা শারিবা বাইওদাইভর্সিতী পার্ককী উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা সুরত্তা লৈবা সাইন্স সেন্তরদা খোজ ম্যুজিয়মসু শঙ্গাখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নবরাত্রীগী য়াইফরবা থৌরমদা প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাবা লোয়ননা সুরত্তা পাইখৎকদবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। হরাও-মীনোক্কা লোয়ননা মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মহাককুম্বা নবরাত্রীগী চরা হেল্লিবা মীশক অমনা মথেল-লুকোই কয়ানা থনবা লমদম অমা ওইরিবা সুরত্তা লাকপা অসি নুংঙাইতে। প্রধান মন্ত্রীনা অমৃত সরোভর ৭৫গী থবক খুমাং য়াংনা চাউশিল্লিবা অসি উবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা সুরতকী সহর অসি মীয়ামনা অমত্তা ওইনা লেপ্পা অমসুং জন ভাগীদারীগী ফজরবা খুদম অমনি হায়খি। সুরতকী খ্বাইদগী শীংথানীংঙাই ওইবা মগুন অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সহর অসিনা শিন্মীশিংবু ইকাই খুম্নৈ। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি, “মিনি হিন্দুস্তান মখল অমা ওইরিবা – সুরতকী লমদম অসিদা ভারতকী লমদম অমত্তদগী মীওই অমত্তা লৈতবা য়াওরম্লোই”।
চহিচা অসিগী অঙনবা মতমগী দিকেদশিংদা মালেমদা পি ৩ হায়দি পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ খন্নবা মতম অদুবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সুরত অসি পি ৪গী খুদম অমনি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়, “পি ৪ হায়বগী ৱাহন্থোক্তি পিপল, পব্লিক, প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ হায়বনি। মসিগী মোদেল অসিনা সুরতপু অখন্নবা অমা ওইহনখি। মহাক্না হায় মদুদি লাইচৎ অমসুং ঈশিং ঈচাওনা সহর অসিবু মীংচৎ থীহল্লম্বা মতম অদুদগী নাথৈরক্তুনা ঙসি সুরত অসি মালেমগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা সহরশিংগী মনুংদা মফম অমা কল্লি। মহাক্না বাইওদাইভর্সিতী পার্কনা সুরতকী খুন্নাইগী পুন্সিরোলদা পীগদবা কান্নবশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
দবল-ইঞ্জিন সরকার শেম্লবা মতুংদা লাকপা অফবা কান্নবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়ুমশিং শাবা অমসুং সুরতকী লায়রবা অমসুং মিদ-ক্লাসকী ইমুং-মনুংশিংদা অতোপ্পা ফেসিলিতীশিং পীবা অসি শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎলকখি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমদগী লাকপা কান্নবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লায়রবা অনাবা মিলিয়ন ৪০রোমনা লেম্না লায়েং ফংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “গুজরাত্তগী অনাবা লাখ ৩২ হেন্না অমসুং সুরত্তগী লাখ ১.২৫রোম ওইখি”।
সুরতকী তেক্সতাইল অমসুং দাইমন্দ বিজিনেসকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ইমুং কয়াগী পুন্সি পুরি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় মদুদি দ্রীম সিতী প্রোজেক্ত অসিনা মপুং ফানা লোইশিল্লিবা মতমদা সুরত অসি মালেমগী খ্বাইদগী শাফবা অমসুং খ্বাইদগী খুদোংচারবা দাইমন্দ ত্রেদিং হবশিংগী মনুংদা অমা ওইবা ঙম্লগনি। সহর অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সহর অসিদগী এয়রপোর্ত তম্না চৎলিবা লম্বী-থোং অসিদা সুরতকী নাৎ, চাউখৎপা অমসুং মতমগা চুনবা মতৌ অদুগী মমি তারি। প্রধান মন্ত্রীনা সহত অসিদা এয়রপোর্ত অমগী তঙাই ফদনা লৈরিবা অসিদা দিল্লী সরকারনা মীৎয়েং চংখিদে হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “য়েংঙু ঙসি মফম অসিগী ফ্লাইৎ কয়া ওপরেৎ তৌরি, নুমিৎ খুদিংগী মফম অসিদা মীওই কয়া থুংলরি”। শ্রী মোদীনা সুরত মেত্রোগী অয়াবা পীবগী মথৌ তারকপা মতমদা ওইখিবা মান্নবা ফীভম অদুসু নীংশিংখি।
লোজিস্তিক্সকী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সুরতকী মীয়াম্না বিজিনেস অমা তৌবা হায়বা অসি করিনো খঙখি। নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মলতি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীদা অচৌবা প্রোজেক্ত অমগী থবক পাইখৎপা হৌখ্রে। হজারি ঘোঘা রোপেক্স ফেরী সর্ভিসনা রোপেক্সকী খুত্থাংদা পুং ১০-১২দগী পুং ৩-৪দা কিমি ৪০০গী লম্বী অশাংবা শীংথানীংঙাই ওইনা হন্থহন্দুনা মতম অমসুং শেল মাংহনদবা ঙমখি। সুরত্তগী কাশি অমসুং নোংপোক থংবা উত্তর প্রদেশ ফাওবগী কন্নেক্তিবিতীগী খুদম অমা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পোৎলম কয়া পুবা ত্রক লোদশিং চত্থোক-চৎশিন তৌরি অমসুং হৌজিক রেলৱে অমসুং কোস্তেল বিভাগশিংনা শিপমেন্তশিংগী মশিং হেনগৎহন্নবা তোপ-তোপপ্পা অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “রেলৱেজনা কার্গো লায়না চনগদবা মওং অমদা মাগী কোচশিংগী দিজাইন শেমদোক্লি। মসিগীদমক তন অমগী কন্তেনরশিং অখন্ননা শেমখি। কন্তেনরশিং অসি লায়না লোদিং অমসুং অনলোদিং তৌবা য়ারি। অহানবগী মাইপাকখ্রবা মতুংদা হৌজিক সুরত্তগী কাশী ফাওবা অনৌবা ত্রেন চেলহন্নবা খোঙথাং অমা পাইখৎলি। ত্রেন অসিনা সুরত্তগী কাশী ফাওবা পোৎচৈশিং পুরগনি”।
সুরতকী মীংচৎ অসি দাইমন্দ সিতীদগী ব্রিজ সিতী অমদি হৌজিক্না ইলেক্ত্রিক ভেহিকল সিতী হায়না হোংলক্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা সহর অসিদা ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং লাকপা অসিদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি অমসুং সুরত অসি অথুবদা ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংগীদমক খঙনরগনি হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হৌজিক ফাওবগী ওইনা কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং চেলহন্নবা সরকারশিংগী মতেং পাংলি অমসুং সুরতনা হীরম অসিদা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা সহরশিংগা চাংদম্নবদা মাংজিল থারি। “ঙসি সুরতকী সহরদা চার্জিং স্তেসন ২৫ শঙ্গাখ্রে অমসুং চপ মান্নবা মশিংগী স্তেসনশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসি তুংলমচৎতা সুরত্তা চার্জিং স্তেসন ৫০০ লিংখৎনবা মাইকৈদা চংশিল্লিবা অচৌবা খোঙথাং অমনি”।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রী সুরত্তা হৌখিবা দিকেদ অনিদা চাউখৎ লম্বীদা খোঙজেল য়াংশিল্লক্লিবা অসিদা মীৎয়েং থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় চাউখৎপগী খোঙজেল অসি তুংদা লাক্কদবা চহিশিংদা হেন্না খুমাং চাউশিল্লকখিগদবা খক্তনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “মসিগী চাউখৎপা অসি ঙসি দবল-ইঞ্জিন সরকারদা থাজবা থম্বগী মওংদা মমি তারি। থাজবা হেনগৎলক্লবা মতমদা, শাহৌ লৈরকই অমসুং জাতিগী চাউখৎ খোঙজেল অসি সবকা প্রয়াসনা শাহৌ পী”।
থৌরম অদুদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, মেম্বর ওফ পার্লিয়েমেন্ত, শ্রী সি.আর. পাতিল অমসুং শ্রী প্রভুভাই বসাবম, রাজ্যগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি দরশনা বিক্রম জরদোশ অমসুং গুজরাতকী গৃহ মন্ত্রী, শ্রী হর্শ সাংঘবীনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা চাউরাকপা লুপা করোর ৩৪০০গী তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখিবগা লোয়ননা মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা ৱাতর সপ্লাই, দ্রেনেজ প্রোজেক্ত, দ্রীম সিতী, বাইওদাইবর্সিতী পার্ক অমসুং মীয়ামগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, হেরিতেজ নৌনা শেমগৎ-শাগৎপা, সিতী বস/বি.আর.তি.এস. ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইলেক্ত্রিক ভেহিকল ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী অতোপ্পা থবকশিংগা লোয়ননা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা পুল্লগা পাইখৎমিন্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱার্ককী ফেজ-১ অমসুং দাইমন্দ রিসর্চ অমসুং মর্কেন্তাইল (দ্রীম) সিতীগী মপুং ওইবা চঙফম শঙ্গাখ্রে। সুরতকী খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলক্লিবা দাইমন্দ ত্রেদিং ব্যুজিনেস অসিদা তেংবাংনবগীদমক্তা কম্মর্সিএল অমসুং রেসিদেন্সিএল স্পেসকী অপাম্বা হেনগৎলক্লিবা অসিবু থেংনবা ঙম্বগী পান্দমগা লোয়ননা দ্রীম সিতী প্রোজেক্ত হৌদোকখিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত অসিগী ফেজ-২গী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে।
দা. হেদগেৱার থোংদগী ভীমরাদ-বমরোলী থোং ফাওবদা শন্দোক্লিবা হেক্ত্যার ৮৭ হেনবগী লমদা শারিবা বাইওদাইবর্সিতী পার্ক্কী উরেপ উয়ুংসু প্রধান মন্ত্রীনা তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা সুরতকী সাইন্স সেন্তরদা লৈরিবা খোজ ম্যুজিয়মসু শঙ্গাখ্রে। অঙাংশিংগীদমক্তা শারিবা ম্যুজিয়ম অসিদা ইন্তরেক্তিব দিস্প্লে, ৱাহং হংবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইবা থবক-থৌরম কয়া অমসুং করিগুম্বা অমগী মতাংদা খঙনীংবগী মতৌদা য়ুম্ফম ওইবা এক্সপ্লোরেসন কয়া লৈগনি।
চাউখৎ-থৌরাংগী য়াম্লবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বগী মতৌনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, অর্বানগী চত্থোক-চৎশিন তৌবগী পাম্বৈ ফগৎহনবা অমসুং মলতি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা খোঙফম চেৎলিবা অসিগী মমি তারি। মহাক্কী সরকারনা মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবদা মহাক্না মীৎয়েং চংবগী মতৌবুসু থৌওংশিং অসিনা তাক্লি।