ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କରାହାଲ ଠାରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ମେଳନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଚାରିଟି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଜନଜାତି ସମୂହ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ଭାରତର ଝିଅ ଓ ମାଆମାନେ ମୋର ରକ୍ଷା କବଚ’
“ଆଜିର ନୂଆ ଭାରତରେ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ଧ୍ୱଜ ଉଡୁଛି”
“ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଆପଣମାନେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଚିତାଙ୍କର କୌଣସି କ୍ଷତି ହେବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ”
ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଓ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ନୂଆ ଭାରତରେ ମହିଳା ଶକ୍ତି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ସମୟ କ୍ରମେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହାୟତା ଗୋଷ୍ଠୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସରକାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି
ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସୁଥିବା ବିଦେଶୀ ଅତିଥିଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ମୋଟା ଦାନାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କିଛି ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ
ସାରା ଦେଶର ପୁଲିସ ବାହିନୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୨ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି
17 SEP 2022 2:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସେୱପୁରର କରାହାଲ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ମେଳନରେ ଭାଗ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ପିଏମ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ନିର୍ମିତ ଚାରିଟି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଜନଜାତି ସମୂହ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କିଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟା ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ଓ ପ୍ରାୟ ୪୩ ଲକ୍ଷ ସଦସ୍ୟା ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଯୋଡି ହୋଇଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯଦି ସମୟ ହୁଏ ତେବେ ନିଜ ଜନ୍ମଦିନରେ ସେ ମାଆଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ଯିବେ । ଆଜି ଯଦିଓ ସେ ନିଜ ମାଆଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ତାଙ୍କ ମାଆ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ସେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଜନଜାତି ମାଆଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଝିଅ ଓ ମାଆମାନେ ମୋ ରକ୍ଷା କବଚ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଏଭଳି ବିଶାଳ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ ହେବା ନିଆରା ବୋଲି କହିବା ସହ ସେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପୂଜାର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତକୁ ଚିତା ଫେରିଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସମ୍ମେଳନକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଚିତା ବାଘଗୁଡିକୁ କୁନୋ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନରେ ଛାଡିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । ଚିତାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ଭୋଧନ କରି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଛିଡା ହୋଇ ତାଳି ବଜାଇବାକୁ ସେ ସଭାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଚିତାଗୁଡିକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଜିମାରେ ଛଡା ଯାଇଛି, କାରଣ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେତେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ଆସିଲେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଚିତାମାନଙ୍କ କ୍ଷତି ହେବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ୮ଟି ଚିତାଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଆସିଛି ବୋଲି ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ୧୦ ଲକ୍ଷ ଚାରା ରୋପଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଭାରତର ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଭାରତରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଓ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ନୂଆ ଭାରତରେ ମହିଳା ଶକ୍ତି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଆଜିର ନୂଆ ଭାରତରେ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ଧ୍ୱଜ ଉଡୁଛି । ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପଞ୍ଚାୟତ ନିର୍ବାଚନରେ ୧୭ ହଜାର ମହିଳା ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଓ ଦେଶ ସୁରକ୍ଷାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ଓ କରୋନା ସମୟରେ ସେ ମହିଳା ତଥା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସମୟ କ୍ରମେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହାୟତା ଗୋଷ୍ଠୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରର ସଫଳତା ସହ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ହାର ବୃଦ୍ଧି ସହ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଉଦାହରଣ । ସେହିପରି ବିଗତ ତିନି ବର୍ଷରେ ଭାରତର ୭ କୋଟି ଘରକୁ ପାଇପ ପାଣି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଓ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ୪୦ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ଭାରତର ମହିଳାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶର ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରର ଅତିକମରେ ଜଣେ ଝିଅ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହେଉ ବୋଲି ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଉପକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ବଜାରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଏହି ଉପକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସରକାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବଜାରରେ ସେମାନେ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିଛନ୍ତି । ପିଏମ ବନ ଧନ ଯୋଜନା ଓ ପିଏମ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଏସଏଚଜି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଥିବା ସାରସ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଜାତିସଙ୍ଘରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଭାରତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମ କ୍ରମେ ୨୦୨୩କୁ ଜାତିସଙ୍ଘ ମୋଟା ଦାନା ଶସ୍ୟ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଏହା ପାଳିତ ହେଉଥିବା କହିଛନ୍ତି । ସେପ୍ଟେମ୍ବରକୁ ଦେଶରେ ପୋଷଣ ମାସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ସେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସୁଥିବା ବିଦେଶୀ ଅତିଥିଙ୍କ ମେନୁରେ ମୋଟା ଦାନାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅତିକମରେ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ସ୍ଥାନ ପାଇବ ।
୨୦୧୪ ଠାରୁ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ଓ ସେମାନେ ଦୈନନ୍ଦିନ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଲଗାତର ଉଦ୍ୟମ ହେଉଛି । ଶୌଚାଳୟ ନଥିବା ଯୋଗୁଁ ମହିଳାମାନେ ଭୋଗୁଥିବା ସମସ୍ୟା ଓ ରୋଷେଇ କଲାବେଳେ କାଠରୁ ବାହାରୁଥିବା ଧୂଆଁଜନିତ ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଦେଶରେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଓ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଞ୍ଚଳର କୋଟି କୋଟି ପରିବାରକୁ ପାଇପ ପାଣି ଯୋଗାଣ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ୧୧ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆସନ୍ନପ୍ରସବା ମାଆମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ହୋଇଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମାଆମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୧୩ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି । ପରିବାରର ଆର୍ଥିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶର ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ବୃହତ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । କରୋନା ସମୟରେ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ସରକାର ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟଙ୍କା ପଠାଇଥିଲେ । ଏବେ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ମିଳୁଥିବା ଘର ମାଲିକାନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଘର ମାଲିକ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଋଣ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅର୍ଥର ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ପାଇଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଘରର ଆର୍ଥିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ବଢୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମାଜରେ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଝିଅମାନେ ଏବେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ପଢୁଛନ୍ତି, ପୁଲିସ କମାଣ୍ଡୋ ହେଉଛନ୍ତି ଓ ସେନାରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ଥିବା କବାଟଗୁଡିକ ଖୋଲି ଦେଇଛନ୍ତି ଓ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ହୋଇଥିବା ଆଖିଦୃଶିଆ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏହା ଗର୍ବର କଥା ଯେ, ଦେଶର ପୁଲିସ ବାହିନୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ଆମ ଦେଶର ୩୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଝିଅ ଏବେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାହିନୀଗୁଡିକରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଦେଶର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଲଢୁଛନ୍ତି । ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଏବେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇସାରିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ କ୍ଷମତା ଉପରେ ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏକ ଉନ୍ନତ ସମାଜ ଓ ମଜବୁତ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ସଫଳ ହେବା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର, ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଓ ଡଃ ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଓ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଫଗନ ସିଂହ କୁଲସ୍ତେ ଓ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ପଟେଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏହି ସମ୍ମେଳନରେ ଦୀନଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା- ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଡିଏୱାଇ- ଏନଆରଏଲଏମ) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଉଥିବା ହଜାର ହଜାର ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି) ସଦସ୍ୟା/ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂସାଧନକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ନିର୍ମିତ ଚାରିଟି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଜନଜାତି ସମୂହ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଡିଏୱାଇ- ଏନଆରଏଲଏମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଏସଏଚଜିରେ ସାମିଲ କରିବା ଓ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବିକାରେ ବିବିଧତା ଆଣି ସେମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର ଓ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରି ମହିଳା ଏସଏଚଜି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ଘରୋଇ ହିଂସା, ମହିଳା ଶିକ୍ଷା ଓ ଅନ୍ୟ ଲିଙ୍ଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା, ପୋଷଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଦି ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟବହାର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ଏସଏଚଜି ସଦସ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM addresses Women Self Help Groups Conference in Karahal, Madhya Pradesh
PM inaugurates four Particularly Vulnerable Tribal Groups skilling centres under PM Kaushal Vikas Yojana
‘India’s daughters and mothers are my ‘raksha kawach’ (protective shield)’
“In today's new India, the flag of women’s power is flying from Panchayat Bhawan to Rashtrapati Bhavan”
“I have confidence that you will face all the adversity but will not allow any harm to come to Cheetahs”
“Women power has become the differentiating factor between the India of the last century and the new India of this century”
“Over a period of time, ‘Self Help Groups’ turn into ‘Nation Help Groups’”
“Government is working continuously to create new possibilities for women entrepreneurs in the village economy”
“There will be always some item made from coarse grains in the menu of visiting foreign dignitaries”
“Number of women in the police force across the country has doubled from 1 lakh to more than 2 lakhs”
17 SEP 2022 2:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Self Help Group Sammelan organised at Karahal, Sheopur, Madhya Pradesh. On the occasion, the Prime Minister also inaugurated four Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) skilling centres under PM Kaushal Vikas Yojana. The Prime Minister also handed over Bank Loan Sanction letters to SHG members and Kits under the Jal Jeevan Mission were also handed over by him. About one lakh women who are members of SHGs were present on the occasion and about 43 lakh women were connected from various centres.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that if time permits, he tries to take blessings from his mother on his birthday. Today, though he could not go to meet his mother, he said, his mother would be happy that he is getting blessings of the lakhs of the tribal mothers. He said `India's daughters and mothers are my ‘raksha kawach’ (protective shield)’. He said that such a big conference of Self Help Groups on Vishwakarma Jayanti is very special in itself and also greeted on the occasion of Vishwakarma Pooja.
The Prime Minister expressed great pride and happiness upon the return of cheetahs to India after seventy-five years. He recalled, “Before coming here, I had the privilege of releasing cheetahs in Kuno National Park.” He requested and received standing applause for the Cheetahs, whom he called the honoured guests, from everyone present at the venue. “Cheetahs have been given in your custody because there is faith in you. I have confidence that you will face all the adversity but will not allow any harm to come to Cheetahs. That is why, today, I have come to hand over the responsibility of these eight cheetahs to you.”, he told the people of the region. Noting the plantation of 10 lakh saplings by SHGs today, the Prime Minister said that this will give new energy to the environment protection efforts of India.
Highlighting the growing representation of women in India, the Prime Minister said that women power has become the differentiating factor between the India of the last century and the new India of this century. “In today's new India, the flag of women’s power is flying from Panchayat Bhawan to Rashtrapati Bhavan”, Shri Modi added. He noted that in the recent Panchayat election 17 thousand women got elected to Panchayat bodies. This is a sign of a big change, he said.
The Prime Minister recalled the contribution of women in the freedom struggle and security of the nation. He lauded the role of women and SHGs in the recent Har Ghar Tiranga campaign and their efforts during the corona period. He said over time ‘Self Help Groups’ turn into ‘Nation help Groups’. The Prime Minister remarked that the success of any sector is directly linked with the increase in the representation of women. A fine example of this model is the success of Swachh Bharat Abhiyan, a women-led initiative. Similarly, 7 crore households have got piped water connections in India during the last three years and out of which 40 lakh families are from Madhya Pradesh. The Prime Minister credited the women of India for this success.
The Prime Minister highlighted that in the last 8 years, the government has taken numerous steps to empower the Self Help Groups. “Today more than 8 crore sisters across the country are associated with this campaign. Our goal is that at least one sister from every rural family should join this campaign”, Shri Modi remarked.
Throwing light on the 'One District, One Product' initiative, the Prime Minister said that it is an effort to take the local products from every district to the big markets. Shri Modi said that the government is working continuously to create new possibilities for women entrepreneurs in the village economy. He informed that SHGs have sold products worth 500 crores in the markets created especially for their products. The benefits of PM Van Dhan Yojna and PM Kaushal Vikas Yojana are also reaching women. He also informed about ‘Saras’ space for the product of SHG on the GeM portal.
The Prime Minister highlighted that India has made tremendous efforts to reach out to the United Nations and thereby declare the year 2023 as the year of coarse cereals which is to be celebrated internationally. The Prime Minister also recalled that the month of September is being celebrated as Nutrition Month in the country. The Prime Minister informed that he ensures that at least one item prepared with coarse cereals should be part of the menu for visiting foreign dignitaries.
Recalling the efforts of the government since 2014, the Prime Minister said that the country has continuously worked towards enhancing the dignity of women and solving the challenges faced by them on a daily basis. Shri Modi recalled how women faced extreme difficulty with issues related to the absence of toilets and the troubles caused by the smoke coming from the wood in the kitchen. The Prime Minister expressed delight that their lives have been made easier with the construction of more than 11 crore toilets in the country, providing gas connections to more than 9 crore families and providing water from the tap to crores of families in the remotest parts of India. He informed that under the Matru Vandana Yojana, 11000 crore rupees have been directly transferred to the accounts of expecting mothers. Mothers in Madhya Pradesh also got 1300 crore rupees under the scheme. He also noted the growing role of women in the financial decision-making of households.
Talking about the Jan Dhan bank accounts, the Prime Minister said that it has become a huge medium of women empowerment in the country. The Prime Minister was quick to recall that during the corona period, it was the power of the Jan Dhan bank accounts that enabled the government to safely and directly transfer the money into the bank accounts of women. “Today, the names of women are attached in the houses received under PM Awas Yojana. Our government has enabled more than 2 crore women in the country to become house owners. Under the Mudra scheme, till now a loan of Rs 19 lakh crore has been given to small businesses and businesses across the country. About 70 per cent of this money has been received by women entrepreneurs. I am happy that due to such efforts of the government, the role of women in the economic decisions of the household is increasing today”, he said.
The Prime Minister remarked, “The economic empowerment of women empowers them equally in society.” Underlining how the daughters of India are now enrolling in Sainik Schools, becoming Police Commandos and joining the Army, the Prime Minister credited the government for opening up closed doors and creating new opportunities for them. Drawing everyone’s attention to the noticeable changes in every field in the last 8 years, the Prime Minister expressed great pride in informing everyone that the number of women in the police force across the country has doubled from 1 lakh to more than 2 lakhs. The Prime Minister also highlighted that more than 35 thousand of our daughters are now part of the Central Forces and battling out against the enemies of the country. “This number is almost double what it was 8 years ago”, the Prime Minister added, “I have full faith in your strength. With Sabka Prayas, we will surely be successful in making a better society and a strong nation.”
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Shri Narendra Singh Tomar, Shri Jyotiraditya Scindia and Dr Virendra Kumar, and Union Ministers of State, Shri Faggan Singh Kulaste and Shri Prahlad Patel were those present on the occasion.
Background
The Sammelan is witness to the attendance of thousands of women Self Help Group (SHG) members/community resource persons that are being promoted under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).
During the programme, Prime Minister also inaugurated four Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) skilling centres under PM Kaushal Vikas Yojana.
DAY-NRLM aims to mobilise rural poor households into SHGs in a phased manner and provide them long-term support to diversify their livelihoods and improve their incomes and quality of life. The Mission is also working towards empowering the women SHG members through awareness generation and behaviour change communication on issues like domestic violence, women’s education and other gender-related concerns, nutrition, sanitation, health etc.