Prime Minister's Office
PM addresses Women Self Help Groups Conference in Karahal, Madhya Pradesh
PM inaugurates four Particularly Vulnerable Tribal Groups skilling centres under PM Kaushal Vikas Yojana
‘India’s daughters and mothers are my ‘raksha kawach’ (protective shield)’
“In today's new India, the flag of women’s power is flying from Panchayat Bhawan to Rashtrapati Bhavan”
“I have confidence that you will face all the adversity but will not allow any harm to come to Cheetahs”
“Women power has become the differentiating factor between the India of the last century and the new India of this century”
“Over a period of time, ‘Self Help Groups’ turn into ‘Nation Help Groups’”
“Government is working continuously to create new possibilities for women entrepreneurs in the village economy”
“There will be always some item made from coarse grains in the menu of visiting foreign dignitaries”
“Number of women in the police force across the country has doubled from 1 lakh to more than 2 lakhs”
17 SEP 2022 2:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Self Help Group Sammelan organised at Karahal, Sheopur, Madhya Pradesh. On the occasion, the Prime Minister also inaugurated four Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) skilling centres under PM Kaushal Vikas Yojana. The Prime Minister also handed over Bank Loan Sanction letters to SHG members and Kits under the Jal Jeevan Mission were also handed over by him. About one lakh women who are members of SHGs were present on the occasion and about 43 lakh women were connected from various centres.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that if time permits, he tries to take blessings from his mother on his birthday. Today, though he could not go to meet his mother, he said, his mother would be happy that he is getting blessings of the lakhs of the tribal mothers. He said `India's daughters and mothers are my ‘raksha kawach’ (protective shield)’. He said that such a big conference of Self Help Groups on Vishwakarma Jayanti is very special in itself and also greeted on the occasion of Vishwakarma Pooja.
The Prime Minister expressed great pride and happiness upon the return of cheetahs to India after seventy-five years. He recalled, “Before coming here, I had the privilege of releasing cheetahs in Kuno National Park.” He requested and received standing applause for the Cheetahs, whom he called the honoured guests, from everyone present at the venue. “Cheetahs have been given in your custody because there is faith in you. I have confidence that you will face all the adversity but will not allow any harm to come to Cheetahs. That is why, today, I have come to hand over the responsibility of these eight cheetahs to you.”, he told the people of the region. Noting the plantation of 10 lakh saplings by SHGs today, the Prime Minister said that this will give new energy to the environment protection efforts of India.
Highlighting the growing representation of women in India, the Prime Minister said that women power has become the differentiating factor between the India of the last century and the new India of this century. “In today's new India, the flag of women’s power is flying from Panchayat Bhawan to Rashtrapati Bhavan”, Shri Modi added. He noted that in the recent Panchayat election 17 thousand women got elected to Panchayat bodies. This is a sign of a big change, he said.
The Prime Minister recalled the contribution of women in the freedom struggle and security of the nation. He lauded the role of women and SHGs in the recent Har Ghar Tiranga campaign and their efforts during the corona period. He said over time ‘Self Help Groups’ turn into ‘Nation help Groups’. The Prime Minister remarked that the success of any sector is directly linked with the increase in the representation of women. A fine example of this model is the success of Swachh Bharat Abhiyan, a women-led initiative. Similarly, 7 crore households have got piped water connections in India during the last three years and out of which 40 lakh families are from Madhya Pradesh. The Prime Minister credited the women of India for this success.
The Prime Minister highlighted that in the last 8 years, the government has taken numerous steps to empower the Self Help Groups. “Today more than 8 crore sisters across the country are associated with this campaign. Our goal is that at least one sister from every rural family should join this campaign”, Shri Modi remarked.
Throwing light on the 'One District, One Product' initiative, the Prime Minister said that it is an effort to take the local products from every district to the big markets. Shri Modi said that the government is working continuously to create new possibilities for women entrepreneurs in the village economy. He informed that SHGs have sold products worth 500 crores in the markets created especially for their products. The benefits of PM Van Dhan Yojna and PM Kaushal Vikas Yojana are also reaching women. He also informed about ‘Saras’ space for the product of SHG on the GeM portal.
The Prime Minister highlighted that India has made tremendous efforts to reach out to the United Nations and thereby declare the year 2023 as the year of coarse cereals which is to be celebrated internationally. The Prime Minister also recalled that the month of September is being celebrated as Nutrition Month in the country. The Prime Minister informed that he ensures that at least one item prepared with coarse cereals should be part of the menu for visiting foreign dignitaries.
Recalling the efforts of the government since 2014, the Prime Minister said that the country has continuously worked towards enhancing the dignity of women and solving the challenges faced by them on a daily basis. Shri Modi recalled how women faced extreme difficulty with issues related to the absence of toilets and the troubles caused by the smoke coming from the wood in the kitchen. The Prime Minister expressed delight that their lives have been made easier with the construction of more than 11 crore toilets in the country, providing gas connections to more than 9 crore families and providing water from the tap to crores of families in the remotest parts of India. He informed that under the Matru Vandana Yojana, 11000 crore rupees have been directly transferred to the accounts of expecting mothers. Mothers in Madhya Pradesh also got 1300 crore rupees under the scheme. He also noted the growing role of women in the financial decision-making of households.
Talking about the Jan Dhan bank accounts, the Prime Minister said that it has become a huge medium of women empowerment in the country. The Prime Minister was quick to recall that during the corona period, it was the power of the Jan Dhan bank accounts that enabled the government to safely and directly transfer the money into the bank accounts of women. “Today, the names of women are attached in the houses received under PM Awas Yojana. Our government has enabled more than 2 crore women in the country to become house owners. Under the Mudra scheme, till now a loan of Rs 19 lakh crore has been given to small businesses and businesses across the country. About 70 per cent of this money has been received by women entrepreneurs. I am happy that due to such efforts of the government, the role of women in the economic decisions of the household is increasing today”, he said.
The Prime Minister remarked, “The economic empowerment of women empowers them equally in society.” Underlining how the daughters of India are now enrolling in Sainik Schools, becoming Police Commandos and joining the Army, the Prime Minister credited the government for opening up closed doors and creating new opportunities for them. Drawing everyone’s attention to the noticeable changes in every field in the last 8 years, the Prime Minister expressed great pride in informing everyone that the number of women in the police force across the country has doubled from 1 lakh to more than 2 lakhs. The Prime Minister also highlighted that more than 35 thousand of our daughters are now part of the Central Forces and battling out against the enemies of the country. “This number is almost double what it was 8 years ago”, the Prime Minister added, “I have full faith in your strength. With Sabka Prayas, we will surely be successful in making a better society and a strong nation.”
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Shri Narendra Singh Tomar, Shri Jyotiraditya Scindia and Dr Virendra Kumar, and Union Ministers of State, Shri Faggan Singh Kulaste and Shri Prahlad Patel were those present on the occasion.
Background
The Sammelan is witness to the attendance of thousands of women Self Help Group (SHG) members/community resource persons that are being promoted under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).
During the programme, Prime Minister also inaugurated four Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) skilling centres under PM Kaushal Vikas Yojana.
DAY-NRLM aims to mobilise rural poor households into SHGs in a phased manner and provide them long-term support to diversify their livelihoods and improve their incomes and quality of life. The Mission is also working towards empowering the women SHG members through awareness generation and behaviour change communication on issues like domestic violence, women’s education and other gender-related concerns, nutrition, sanitation, health etc.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী করাহলদা পাঙথোকপা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ্স স্কিলিং সেন্তর মরি শঙ্গাখ্রে
‘ভারতকী ইচানুপীশিং অমসুং ইমাশিংনা ঐহাক্কী ‘রক্ষা কৱচ’ (ঙাকথোক্নবা চুঙ্গোই) ওইরি’
“ঙসিগী অনৌবা ভারত্তা নুপীগী শক্তিগী ফিরাল অসি পঞ্চায়ত ভবনদগী রাস্ত্রপতি ভবন ফাওবদা ৱাংনা পাইরি”
“নখোয়না খুদোংথিবা পুম্নমক মায়োক্নরবসু চীতাহশিং অসিদদি অকাইবা অমত্তা থোকহল্লোই হায়না ঐহাক্না থাজৈ”
“নুপীশিংগী শক্তি অসিনা হৌখিবা চহিচাগী ভারত অমসুং চহিচা অসিগী অনৌবা ভারত অসিগী মরক্তা খেন্নবা পুরক্লিবা ফেক্তর অমা ওইরক্লি”
“মতমগা ইরোইননা ‘সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং’না ‘নেস্নেল হেল্প গ্রুপশিং’ ওল্লকখি”
“সরকার অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংগী অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং লৈহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা লাকখি”
“মীরৈবাক্তগী লাকপা দিগনিতরীশিংগী মথেল-লুকোইদা কোর্স সিরিএলশিংনা শেম্বা য়ামদ্রবদা আইতেম অমা মতম চুপ্পদা হাপকনি”
“লৈবাক শিনবা থুংবদা পুলিস ফোর্সশিংদা লৈরিবা নুপীশিংগী মশিং অসি লাখ ১ ওইরম্বদগী লাখ ২ হেন্না হেনগৎলে”
17 SEP 2022 2:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেশকী শিওপুরগী করাহলদা পাঙথোকপা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ সম্মেলন্দা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ্স (পি.ভি.তি.জি.) স্কিলিং সেন্তর মরিসু শঙ্গাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা এস.ঐচ.জি. মেন্বরশিংদা বেঙ্ক লোন সেঙ্কসন লেত্তরশিং খুৎশিন্নখি অমসুং জল জীবন মিসনগী মখাদা কিতশিংসু মহাক্না খুৎশিন্নখি। থৌরম অদুদা এস.ঐচ.জি. মেম্বর ওইবা নুপী লাখ অমনা শরুক বাখি অমসুং তোঙান-তোঙানবা সেন্তরশিংদগী নুপী লাখ ৪৩রোমসু কন্নেক্ত তৌখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা মতমনা য়ারবদি মহাক্না মহাক্কী মমাদগী মহাক্কী মপোক নুমিৎকীদমক থৌজাল নীজনবা হোৎনগনি। ঙসি মহাক্কী মমাগা মহাক্না উন্নবা ফংদ্রবসু ত্রাইবেলগী ইমা লাখ কয়াদগী থৌজালশিং ফংজবা অসিদা মহাক্কী মমানা শোইদনা হরাওরমগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ‘ভারতকী ইচানুপীশিং অমসুং ইমাশিংনা ঐহাক্কী ‘রক্ষা কৱচ’ (ঙাকথোক্নবা চুঙ্গোই) ওইরি’। মহাক্না হায়খি মদুদি বিশ্বকর্মা জয়েন্তিদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী অচৌবা কনফরেন্স পাঙথোকপা অসিমক য়াম্না অখন্নৈ অমসুং বিশ্বকর্মা পুজাগী নুমিৎকী য়াইফ-পাউজেলসু পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি হুমফু-তরাগী মতুংদা ভারত্তা চীতাহশিংনা অমুক হল্লকপা অসিদা মহাক্না য়াম্না চাউথোকচবা অমসুং নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, “মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না কুনো নেস্নেল পার্কতা চীতাহশিং থাদোকপগী খুদোংচাবা ফংজখি”। থৌরম মফম অদুদা মহাক্না অথোইবা মীথুংলেনশিং হায়না কৌরিবা চীতাশিংগীদমক মীপুম খুদিংমক্না হৌগৎতুনা খুপাক খুনবা হায়খি অমদি মীয়াম্না হৌগৎতুনা খুপাক খুখি। লমদম অদুগী মীয়ামদা মহাক্না হায়খি, “নখোয়দা থাজবা থম্বনা মরম ওইদুনা চীতাহশিং অসি নখোয়দা শীন্নখিবনি। নখোয়না খুদোংথিবা পুম্নমক মায়োক্নরবসু চীতাহশিং অসিদদি অকাইবা অমত্তা থোকহল্লোই হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মরম অসিনা ঙসি ঐহাক্না নখোয়দা চীতা নিপানগী থৌদাং শীন্নরি”। ঙসি এস.ঐচ.জি.শিংনা উ-চারা লাখ ১০ থাখিবা অদুবু শীংথারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা ভারতনা অকোইবগী ফীভম ঙাকশেন্নবা খোঙথাংশিংদা অনৌবা শক্তি পীরগনি।
ভারত্তা নুপীশিংনা মশক তাকপা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংগী শক্তি অসিনা হৌখিবা চহিচাগী ভারত অমসুং চহিচা অসিগী অনৌবা ভারত অসিগী মরক্তা খেন্নবা পুরক্লিবা ফেক্তর অমা ওইরক্লি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা, “ঙসিগী অনৌবা ভারত্তা নুপীগী শক্তিগী ফিরাল অসি পঞ্চায়ত ভবনদগী রাস্ত্রপতি ভবন ফাওবদা ৱাংনা পাইরি”। হন্দক্তা পাঙথোকখিবা পঞ্চায়তকী মীখলদা নুপী লিশিং ১৭না পঞ্চায়ত বোদীশিংদা কারকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মসি অচৌবা অহোংবগী খুদম অমনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী নীংতম ইহৌ অমসুং ঙাকশেলদা নুপীনা শরুক তমখিবা অদু নীংশিংখি। হন্দক্তা পাঙথোকখিবা হর ঘর তিরঙ্গা কেম্পেন্দা নুপী অমসুং এস.ঐচ.জি.শিংনা লৌখিবা থৌদাং অমসুং কোরোনা লাইচৎ মনুংদা মখোয়না হোৎনখিবশিং অদুবু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি মতমগা ইরোইননা ‘সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং’না ‘নেস্নেল হেল্প গ্রুপশিং’ ওল্লকখি। সেক্তর অমা হেক্তা মাইপাকপা হায়বা অসি নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলকপগা হকথেংননা মরী লৈনৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মোদেল অসিগী ফজবা খুদম অসি নুপীশিংনা লমজিংবা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান অসিনি। মতৌ অসুম্না হৌখিবা চহি অহুমগী মনুংদা ভারত্তা য়ুমথোং করোর ৭না পাইপকী ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংবা ঙমখি মসিগী মনুংদা ইমুং লাখ ৪০দি মধ্য প্রদেশতগী ওইখি। মাইপাকপা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নুপীশিংবু থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৮দা সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু শক্তি পীনবা খোঙথাং কয়ামরুম পাইখৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসি লৈবাক অসিগী ইচে-ইচল করোর ৮ হেনবনা কেম্পেন অসিদা য়াওরি। ঐখোয়গী পান্দমদি খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক্তগী য়ামদ্রবদা ইচে-ইচল অমনা কেম্পেন অসিদা য়াওবা হায়বা অসিনি”।
‘ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত’ ইনিসিএতিবকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি জিলা খুদিংমক্তগী লোকেল প্রদক্তশিংবু অচৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবা খোঙথাং অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংগী অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং শেম্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা লাকখি। মহাক্না হায় এস.ঐচ.জি.শিংনা কৈথেলশিংদা লুপা করোর ৫০০রোম ওইগদবা প্রদক্রশিং য়োনখি। পি.এম. ভন ধন য়োজনা অমসুং পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী কান্নবশিংনা নুপীশিংদসু য়ৌশিল্লি। মহাক্না জি.ই.এম. পোর্তেলদা এস.ঐচ.জি.গী প্রদক্তকীদমক লৈরিবা ‘সরাস’ স্পেসকী মরমদা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা য়ুনাইতেদ নেসনস য়ৌনবা চাউনা হোৎনখিবা অমসং ইং ২০২৩বু কোর্স সিরিএল্সকী চহি হায়না লাউথোক্তুনা মালেমগী থাক্তা পালন তৌগদৌরিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। লৈবাক শিনবা থুংনা সেপ্তেম্বর থাবু মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবগী থা হায়না পালন তৌরিবা অসিসু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীরৈবাক্তগী লাকপা দিগনিতরীশিংগী মথেল-লুকোইদা কোর্স সিরিএলশিংনা শেম্বা য়ামদ্রবদা আইতেম অমা মতম চুপ্পদা হাপকনি।
২০১৪দগী হৌনা সরকারনা পাইখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা নুপীশিংগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহন্নবগী মাইকৈদা অমসুং মখোয়না নুমিৎ খুদিংগী থেংনবা শীংনবশিং কোকহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎতুনা লাকখি। শ্রী মোদীনা অমাংশঙ লৈতবা অমসুং চাকশঙদগী শীং মৈ থাবদগী থোরকপা মৈখুনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং হায়রিবশিং অসিগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং অসি থেংনবদা নুপীশিংনা করম্না চাউনা খুদোংচাদবা মায়োক্নবগে নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা অমাংশঙ করোর ১১ হেন্না শাদুনা, ইমুং করোর ৯ হেনবদা গ্যাস কন্নেক্সন পীদুনা অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা শরুকশিংদা লৈবা ইমুং করোর কয়াদা তোতি ঈশিং ফংহনবগা লোয়ননা মখোয়গী পুন্সি অসি হিংবদা লায়থোকহনখিবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী মখাদা মীরোল্লিবা মমাশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর ১১০০০ ত্রান্সফর তৌখি। মধ্য প্রদেশকী মমাশিংনা স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর ১৩০০ ফংখি। মহাক্না য়ুমশিংগী শেল-থুমগী ওইবা ৱারেপশিং লৌবদা নুপীশিংনা থৌদাং য়াবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা মসিনা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনাগী মতমবু নীংশিংলদুনা মসিদা জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিংগী শক্তিনা সরকারনা নুপীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শাফনা অমসুং হকথেংননা শেল ত্রান্সফর তৌবা ঙমখি হায়নখি। মহাক্না হায়, “ঙসি পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা শাখিবা য়ুমশিং নুপীশিংগী মমিংদা লৈরি। ঐখোয়গী সরকারনা নুপী করোর ২ হেন্না ইনেবল তৌদুনা য়ুমগী মপুশিং ওইহল্লি। মুদ্রা স্কিমগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা অপীকপা বিজিনেসশিং অমসুং বিজিনেসশিংদা লুপা করোর লাখ ১৯গী লোন পীখ্রে। শেলশিং অসিগী চাদা ৭০দি নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংনা ফংখি। সরকারগী অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইদুনা য়ুমথোংশিংদা ঙসিদি শেল-থুমগী ওইবা ৱারেপশিং লৌবদা নুপীশিংগী থৌদাং হেনগৎলক্লি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “নুপীশিংগী ইকনোমিক এম্পাৱরমেন্তনা খুন্নাইদা মখোয়বু চপ মান্ননা শক্তি পীরি”। ভারতকী ইচানুপীশিংনা করম্না সাইনিক স্কুলশিংদা এনরোল তৌবগে, পুলিস কম্মান্দোশিং ওইবগে অমসুং আর্মীদা য়াওবগে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্‌ত্রীনা সরকার অসিনা মখোয়গীদমক লোন্দুনা লৈরুরবা থোংশিং হাংলকপা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা অসিগীদমক থাগৎখি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা লম খুদিংমক্তা শীংথানীংঙাই ওইরবা অহোংবশিং পুরক্লিবা অসুদা মীপুম খুদিংমক্কী মীৎয়েং চীংশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংবদা পুলিস ফোর্সশিংদা লৈরিবা নুপীশিংগী মশিং অসি লাখ ১ ওইরম্বদগী লাখ ২ হেন্না হেনগৎলে হায়না চাউথোকচবা পোকপগা লোয়ননা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী ইচানুপী লিশিং ৩০ হেনবনা হৌজিক সেন্ত্রেল ফোর্সশিংগী শরুক অমা ওইরি অমসুং লৈবাক অসিগী য়েকনবশিংগী মায়োক্তা লান্থেংনরি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “চহি ৮গী মমাংদা লৈরম্বা অদুদগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎপা ঙমখি”। “নখোয়গী পাঙ্গলদা ঐহাক্না চেৎনা থাজবা থম্মি। সবকা প্রয়াসকা লোয়ননা ঐখোয়না অফবা খুন্নাই অমসুং মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা শেমগৎপদা শোইদনা মাইপাক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”।
থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়া অমসুং দা. বিরেন্দ্র কুমার অমসুং কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, শ্রী ফগ্গন সিংহ কুলাস্তে অমসুং শ্রী প্রহলাদ পতেলনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
থৌরম অসিদা দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা-নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (দি.এম.ৱাই-এন.আর.এল.এম.)গী মখাদা য়োকখৎলিবা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুক (এস.ঐচ.জি.) মেম্বরশিং/কম্ম্যুনিতী রিসোর্স পর্সন লিশিং কয়াসু শরুক য়াখি‍।
থৌরম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা লিংখৎপা পার্তিকুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ্স (পি.ভি.তি.জি.) স্কিলিং সেন্তর মরিসু শঙ্গাখি‍।
দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.না তাঙ্কক নাইনা খুঙ্গংগী লায়রবা য়ুমথোংশিংবু এস.ঐচ.জি.দা পুশিল্লক্নবা অমদি মখোয়গী পুন্সি হিংনবগী মখল মথেলগী পাম্বৈশিং পীবদা অমদি মখোয়গী শেন্থোক অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎহনবদা ঙাক্লৌ পীরি‍। মিসন অসিনা ইমুং মনুংদা ওৎ নৈবা, নুপীদা মহৈ মশিং তমহনবা অমসুং ন্যুত্রিসন, সেনিতেসন, হকশেলনচিংবা জেন্দরগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা পাক শন্না খঙহনবা অমসুং লমচৎ হোংহন্নবগী পাউ ফাওদোক ফাওজিন তৌদুনা নুপী এস.ঐচ.জি. মেম্বরশিংবু মপাঙ্গল কলহন্নবা থবকসু পায়খৎলি‍।