প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০২২ বৰ্ষৰ এছচিঅ’ সন্মিলনত প্ৰথমবাৰলৈ বাৰাণসীক এছচিঅ’ পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক ৰাজধানী হিচাপে মনোনীত
16 SEP 2022 11:07PM by PIB Guwahati
১. ২০২২ চনৰ ১৬ ছেপ্টেম্বৰত উজবেকিস্তানৰ সমৰকন্দত অনুষ্ঠিত হোৱা ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থাৰ (এছচিঅ’) ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মুৰব্বীসকলৰ পৰিষদৰ ২২সংখ্যক বৈঠকত ২০২২-২০২৩ বৰ্ষত বাৰাণসী চহৰখনে প্ৰথমবাৰৰ বাবে এছচিঅ’ পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক ৰাজধানী হিচাপে মনোনীত কৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে৷
২. বাৰাণসীক প্ৰথমবাৰৰ বাবে এছচিঅ’ পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক ৰাজধানী হিচাপে মনোনীত কৰাটোৱে ভাৰত আৰু এছচিঅ’ৰ সদস্য দেশসমূহৰ মাজত পৰ্যটন, সাংস্কৃতিক আৰু মানৱীয় আদান-প্ৰদানক প্ৰসাৰিত কৰিব। ইয়াৰ উপৰি এছচিঅ’ৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰ বিশেষকৈ মধ্য এছিয়ান গণৰাজ্যসমূহৰ সৈতে ভাৰতৰ প্ৰাচীন সভ্যতাগত সম্পৰ্কক আলোকপাত কৰা হৈছে।
৩. এই বৃহৎ সাংস্কৃতিক প্ৰসাৰ কাৰ্যসূচীৰ পৰিসৰৰ অধীনত ২০২২-২৩ চনৰ ভিতৰত বাৰাণসীত কেইবাটাও অনুষ্ঠান আয়োজন কৰা হ’ব, যাৰ বাবে এছচিঅ’ৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ পৰা অতিথিসকলক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হ’ব। এই অনুষ্ঠানসমূহে ইণ্ডোলজিষ্ট, পণ্ডিত, লেখক, সংগীতজ্ঞ আৰু শিল্পী, ফটো সাংবাদিক, ভ্ৰমণ ব্লগাৰ আৰু অন্যান্য আমন্ত্ৰিত অতিথিসকলক আকৰ্ষণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
৪৷ সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটন ক্ষেত্ৰত এছচিঅ’ৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যে ২০২১ চনত দুশানবে এছচিঅ’ সন্মিলনত এছচিঅ’ পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক পুঁজিৰ মনোনীতকৰণৰ বাবে নিয়মাৱলী গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
Varanasi nominated as the first-ever SCO Tourism and Cultural Capital at the 2022 SCO Summit
16 SEP 2022 11:07PM by PIB Delhi
1. The city of Varanasi has been nominated as the first-ever SCO Tourism and Cultural Capital during the period 2022-2023 at the 22nd Meeting of Shanghai Cooperation Organization (SCO) Council of Heads of State in Samarkand, Uzbekistan on September 16, 2022. Prime Minister Shri Narendra Modi had participated in the Summit.
2. The nomination of Varanasi as the first ever SCO Tourism and Cultural Capital will promote tourism, cultural and humanitarian exchanges between India and the SCO member Countries. It also underlines India’s ancient civilizational links with Member States of SCO, especially the Central Asian Republics.
3. Under the framework of this major cultural outreach program, a number of events will be hosted in Varanasi during 2022-23, for which guests will be invited to participate from SCO Member States. These events are expected to attract Indologists, scholars, authors, musicians and artists, photo journalists, travel bloggers and other invited guests.
4. The regulations for nomination of the SCO Tourism and Cultural Capital were adopted at the Dushanbe SCO Summit in 2021 with an objective of promoting cooperation between the SCO Member States in the field of culture and tourism.
Samarkand
September 16, 2022