Prime Minister's Office
PM addresses the nation on release of wild Cheetahs in Kuno National Park in Madhya Pradesh
“Today the cheetah has returned to the soil of India”
“When we are away from our roots, we tend to lose a lot”
“Amrit has the power to revive even the dead”
“International guidelines are being followed and India is trying its best to settle these cheetahs”
“Employment opportunities will increase as a result of the growing eco-tourism”
“For India, nature and environment, its animals and birds, are not just about sustainability and security but the basis of India’s sensibility and spirituality”
“Today a big void in our forest and life is being filled through the cheetah”
“On one hand, we are included in the fastest growing economies of the world, at the same time the forest areas of the country are also expanding rapidly”
“Since 2014, about 250 new protected areas have been added in the country”
“We have achieved the target of doubling the number of tigers ahead of time”
“The number of elephants has also increased to more than 30 thousand in the last few years”
“Today 75 wetlands in the country have been declared as Ramsar sites, of which 26 sites have been added in the last 4 years”
17 SEP 2022 12:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today released wild Cheetahs - which had become extinct in India - in Kuno National Park. Cheetahs - brought from Namibia - are being introduced in India under Project Cheetah, the world's first inter-continental large wild carnivore translocation project.
The Prime Minister released Cheetahs at two release points in Kuno National Park. The Prime Minister also interacted with Cheetah Mitras, Cheetah Rehabilitation Management Group and students at the venue. The Prime Minister addressed the Nation on this historic occasion.
In his address to the nation, the Prime Minister expressed gratitude by highlighting the handful of opportunities that give humanity a chance to rectify the past and build a new future. Shri Modi mentioned that we have one such moment in front of us today. “Decades ago, the age-old link of biodiversity that was broken and became extinct, today we have a chance to restore it”, he said, “Today the cheetah has returned to the soil of India.” The Prime Minister underlined that this monumental occasion has led to the nature-loving consciousness of India being awakened with full force. Shri Modi congratulated all the countrymen on this historic occasion while making a special mention of Namibia and its government with whose cooperation, the cheetahs have returned to Indian soil after decades. “I am sure, these cheetahs will not only make us aware of our responsibilities towards nature but will also make us aware of our human values ​​and traditions”, the Prime Minister remarked.
Taking note of Azadi ka Amritkaal, the Prime Minister recalled the ‘Panch Pran’ and highlighted the importance of ‘taking pride in our heritage’ and ‘liberation from the mentality of slavery’. The Prime Minister added, “When we are away from our roots, we tend to lose a lot.” He further recalled that in the last centuries, the exploitation of nature was considered to be a symbol of power and modernity. “In 1947, when only the last three cheetahs were left in the country, they too were hunted mercilessly and irresponsibly in the Sal forests”, he added.
The Prime Minister remarked that even though cheetahs had become extinct from India in 1952, no meaningful effort was made to rehabilitate them for the past seven decades. The Prime Minister expressed elation that in the Azadi Ka Amit Mahotsav, the country has started to rehabilitate cheetahs with new energy. “Amrit has the power to revive even the dead”, Shri Modi remarked. The Prime Minister further added that this elixir of duty and faith in the Azadi Ka Amrit Mahotsav is not just reviving our heritage, but now cheetahs have also set foot on the soil of India.
Drawing everyone’s attention to the years of hard work that went behind making this rehabilitation successful, the Prime Minister said that the utmost energy was deployed for an area that is not given too much political importance. He mentioned that a detailed Cheetah Action Plan was prepared while our talented scientists conducted extensive research, working closely with South African and Namibian experts. The Prime Minister further added that scientific surveys were conducted across the country to locate the most suitable area for cheetahs, and then Kuno National Park was chosen for this auspicious start. “Today, our hard work is in front of us as a result”, he added.
The Prime Minister reiterated that when nature and the environment are protected, our future becomes secure and the avenues for growth and prosperity open up. Shri Modi further added that when the cheetahs sprint in Kuno National Park, the grassland eco-system will be restored and it will also lead to an increase in biodiversity. Shri Modi highlighted that employment opportunities will increase as a result of the growing eco-tourism in the area thereby opening up new possibilities for development.
The Prime Minister made a request to all the countrymen to act with patience and wait for a few months to witness the cheetahs released in Kuno National Park. “Today these cheetahs have come as guests, and are unaware of this area” he remarked, “For these cheetahs to be able to make Kuno National Park their home, we have to give them a few months' time.” The Prime Minister stressed that international guidelines are being followed and India is trying its best to settle these cheetahs. “We must not allow our efforts to fail”, the Prime Minister added.
The Prime Minister pointed out that today when the world looks at nature and the environment, it talks about sustainable development. “For India, nature and environment, its animals and birds, are not just about sustainability and security but the basis of India’s sensibility and spirituality”, he said. “We are taught to care about even the smallest creatures living around us. Our traditions are such that if the life of a living being goes away without any reason, then we are filled with guilt. Then how can we accept that the existence of an entire species is lost because of us?”, he added.
The Prime Minister added that today cheetahs are found in some countries of Africa, and in Iran, however, India's name was removed from that list long ago. “Children will not have to go through this irony in the years to come. I am sure, they will be able to see the cheetah running in their own country, in Kuno National Park. Today a big void in our forest and life is being filled through the cheetah”, Shri Modi said.
The Prime Minister remarked that the India of the 21st century is giving a message to the whole world that economy and ecology are not conflicting fields. He said that India is a living and breathing example that economic progress of the country can take place along with protecting the environment. “Today, on one hand, we are included in the fastest growing economies of the world, at the same time the forest areas of the country are also expanding rapidly”, the Prime Minister pointed out.
Throwing light on the work carried out by the government, the Prime Minister said that since the formation of our government in 2014, about 250 new protected areas have been added in the country. There has also been a big increase in the number of Asiatic lions here and Gujarat has emerged as a dominating sphere of ​​Asiatic lions in the country. “Decades of hard work, research-based policies and public participation have a big role behind this”, Shri Modi added, “I remember, we took a pledge in Gujarat - we will increase respect for wild animals, and reduce conflict. Today the effect of that thinking is before us as a result.” The Prime Minister further pointed out that we have achieved the target of doubling the number of tigers ahead of time. He recalled when the existence of one-horned rhinoceros was in danger in Assam, but today their number has also gone up. The number of elephants has also increased to more than 30 thousand in the last few years. Shri Modi also pointed out the work done to preserve the flora and fauna of India in the expansion of wetlands. He said that the life and needs of crores of people all over the world are dependent on wetland ecology. “Today 75 wetlands in the country have been declared as Ramsar sites, of which 26 sites have been added in the last 4 years”, the Prime Minister remarked, “The effect of these efforts of the country will be visible for centuries to come, and will pave new paths for progress.”
The Prime Minister also drew everyone’s attention to the global issues that India is addressing today. He reiterated the need to analyse global problems, their solutions and even our lives in a holistic way. Mentioning the mantra of LiFE i.e., Lifestyle for the Environment for the world, and the efforts of the International Solar Alliance, the Prime Minister said that India is giving a platform to the world. The success of these efforts will decide the direction and future of the world.
The Prime Minister stressed that the time has arrived when we need to assess global challenges as our own individual challenges and a small change in our lives can become a basis for the future of the whole earth. “I am sure that India's efforts and traditions will guide the entire humanity in this direction, and give strength to the dream of a better world”, the Prime Minister concluded.
Background
The release of wild Cheetahs by the Prime Minister in Kuno National Park is part of his efforts to revitalise and diversify India’s wildlife and its habitat. The cheetah was declared extinct from India in 1952. The Cheetahs that would be released are from Namibia and have been brought under an MoU signed earlier this year. The introduction of Cheetah in India is being done under Project Cheetah, the world’s first inter-continental large wild carnivore translocation project.
Cheetahs will help restore open forest and grassland ecosystems in India. This will help conserve biodiversity and enhance the ecosystem services like water security, carbon sequestration and soil moisture conservation, benefiting society at large. This effort, in line with the Prime Minister’s commitment to environmental protection and wildlife conservation, will also lead to enhanced livelihood opportunities for the local community through eco-development and ecotourism activities.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত বনৰীয়া চিতা মুকলি কৰি দিয়াক লৈ দেশবাসীক উদ্দেশ্যি ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“আজি ভাৰতৰ মাটিলৈ ঘূৰি আহিছে চিতা”
“যেতিয়া আমি আমাৰ শিপাৰ পৰা আঁতৰত থাকো, তেতিয়া আমি বহুত হেৰুৱাৰ প্ৰৱণতা থাকে”
“মৃত লোককো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ ক্ষমতা আছে অমৃতৰ”
“ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্দেশনা মানি চলিছে আৰু এই চিতাবোৰক বসতি স্থাপনৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছে”
“ক্ৰমবৰ্ধমান ইক’-টুৰিজিমৰ ফলত নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব”
“ভাৰতৰ বাবে প্ৰকৃতি আৰু পৰিৱেশ, ইয়াৰ জীৱ-জন্তু আৰু চৰাই, কেৱল বহনক্ষমতা আৰু নিৰাপত্তাৰ বিষয় নহয় বৰঞ্চ ভাৰতৰ সংবেদনশীলতা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ আধাৰ”
“আজি আমাৰ অৰণ্য আৰু জীৱনৰ এটা ডাঙৰ শূন্যতা চিতাৰ জৰিয়তে পূৰণ কৰা হৈছে”
“এফালে আমি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিসমূহৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছো, আনফালে দেশৰ বনাঞ্চলসমূহো দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে”
“২০১৪ চনৰ পৰা দেশত প্ৰায় ২৫০টা নতুন সংৰক্ষিত অঞ্চল সংযোজন কৰা হৈছে”
“আমি আগতীয়াকৈ বাঘৰ সংখ্যা দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছো”
“যোৱা কেইবছৰমানত হাতীৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাই ৩০হাজাৰৰো অধিক হৈছে”
“বৰ্তমান দেশৰ ৭৫টা জলাশয়ক ৰামছাৰ স্থান হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে, ইয়াৰে যোৱা ৪ বছৰত ২৬টা স্থান সংয
17 SEP 2022 12:09PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত ভাৰতত বিলুপ্ত হৈ পৰা বনৰীয়া চিতা মুকলি কৰি দিয়ে। নামিবিয়াৰ পৰা অনা চিটাক ভাৰতত প্ৰজেক্ট চিতাৰ অধীনত অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হৈছে, যিটো বিশ্বৰ প্ৰথমটো আন্তঃমহাদেশীয় বৃহৎ বন্য মাংসভোজী স্থানান্তৰ প্ৰকল্প।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ দুটা স্থানত চিতাসমূহ মুকলি কৰি দিয়ে৷ সেই স্থানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিতা মিত্ৰ, চিতা পুনৰ্বাসন ব্যৱস্থাপনা গোটৰ লগতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰে। এই ঐতিহাসিক ক্ষণ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক উদ্দেশ্যি ভাষণ দিয়ে৷
দেশবাসীক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মানৱজাতিক অতীতক শুধৰণি কৰি নতুন ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা মুষ্টিমেয় সুযোগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি আমাৰ সন্মুখত এনেকুৱা এটা মুহূৰ্ত আছে। “কেইবা দশক পূৰ্বে যি জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ যুগ যুগ ধৰি চলি অহা লিংকটো ভাঙি বিলুপ্ত হৈ পৰিছিল, আজি আমি ইয়াক পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ সুযোগ পাইছো” বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, “আজি ভাৰতৰ মাটিলৈ চিতা ঘূৰি আহিছে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই স্মৃতিসৌধৰ অনুষ্ঠানৰ ফলত ভাৰতৰ প্ৰকৃতিপ্ৰেমী চেতনা পূৰ্ণ শক্তিৰে জাগ্ৰত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই ঐতিহাসিক ক্ষণ উপলক্ষে সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে নামিবিয়া আৰু ইয়াৰ চৰকাৰৰ বিশেষ উল্লেখ কৰে যাৰ সহযোগত দশক দশক পিছত ভাৰতৰ মাটিলৈ চিতা ঘূৰি আহিছে। “মই নিশ্চিত, এই চিতাবোৰে আমাক প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি থকা দায়িত্বৰ প্ৰতি সচেতন কৰাই নহয় আমাৰ মানৱীয় মূল্যবোধ আৰু পৰম্পৰাৰ প্ৰতিও সচেতন কৰি তুলিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
আজাদী কা অমৃতকালৰ কথা লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘পঞ্চ প্ৰণ’ক স্মৰণ কৰি ‘আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰা’ আৰু ‘দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি’ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, “যেতিয়া আমি আমাৰ শিপাৰ পৰা আঁতৰত থাকোঁ, তেতিয়া আমি বহুত হেৰুৱাৰ প্ৰৱণতা থাকে।” তেওঁ আৰু স্মৰণ কৰে যে যোৱা শতিকাবোৰত প্ৰকৃতিৰ শোষণক ক্ষমতা আৰু আধুনিকতাৰ প্ৰতীক হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। “১৯৪৭ চনত যেতিয়া দেশত মাত্ৰ শেষৰ তিনিটা চিতাহে বাকী আছিল, তেতিয়া সিহঁতকো শাল অৰণ্যত নিৰ্দয় আৰু দায়িত্বহীনভাৱে চিকাৰ কৰা হৈছিল”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১৯৫২ চনত ভাৰতৰ পৰা চিতা বিলুপ্ত হ’লেও বিগত সাতটা দশক ধৰি চিতাবোৰক পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে কোনো অৰ্থপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হোৱা নাছিল। আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱত দেশত নতুন শক্তিৰে চিতাক পুনৰুদ্ধাৰ কৰা আৰম্ভ হোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। “মৃতককো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ ক্ষমতা আছে অমৃতৰ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ প্ৰতি কৰ্তব্য আৰু বিশ্বাসৰ এই অক্ষৰে কেৱল আমাৰ ঐতিহ্যক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাই নহয়, এতিয়া চিতাবোৰে ভাৰতৰ মাটিত ভৰি দিছে।
এই পুনৰ্বাসন সফল কৰাৰ পিছত বছৰ বছৰ ধৰি চলি অহা কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ প্ৰতি সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিটো অঞ্চলত অত্যধিক ৰাজনৈতিক গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই সেই অঞ্চলৰ বাবে পৰম শক্তি নিয়োগ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমাৰ প্ৰতিভাৱান বিজ্ঞানীসকলে দক্ষিণ আফ্ৰিকা আৰু নামিবিয়াৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি বিস্তৃত গৱেষণা চলোৱাৰ সময়ত এক বিশদ চিতা একচন প্লেন প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে চিতাৰ বাবে আটাইতকৈ উপযুক্ত অঞ্চলটোৰ স্থান নিৰ্ণয় কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে বৈজ্ঞানিক জৰীপ চলোৱা হৈছিল আৰু তাৰ পিছত এই শুভ আৰম্ভণিৰ বাবে কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান বাছনি কৰা হৈছিল। “আজি আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম ফলস্বৰূপে আমাৰ সন্মুখত আছে”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ দোহাৰে যে যেতিয়া প্ৰকৃতি আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষিত হয় তেতিয়া আমাৰ ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত হৈ পৰে আৰু বৃদ্ধি আৰু সমৃদ্ধিৰ পথ মুকলি হয়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে যেতিয়া কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত চিতাবোৰে স্প্ৰিণ্ট কৰে তেতিয়া ঘাঁহনিৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ পুনৰুদ্ধাৰ হ’ব আৰু ইয়াৰ ফলত জৈৱ বৈচিত্ৰ্যও বৃদ্ধি পাব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে অঞ্চলটোত বৃদ্ধি পোৱা ইক’-টুৰিজিমৰ ফলত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব যাৰ ফলত উন্নয়নৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা মুকলি হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো দেশবাসীক অনুৰোধ জনায় যে তেওঁলোকে ধৈৰ্য্যৰে কাম কৰি কেইমাহমান অপেক্ষা কৰি কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত মুকলি কৰি দিয়া চিতাবোৰৰ সাক্ষী হওক। “আজি এই চিতাবোৰ অতিথি হিচাপে আহিছে আৰু এই অঞ্চলৰ বিষয়ে অজ্ঞাত” তেওঁ কয়, “এই চিতাবোৰে কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানক নিজৰ ঘৰ কৰি ল’ব পৰাকৈ আমি তেওঁলোকক কেইমাহমানৰ সময় দিব লাগিব।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্দেশনা মানি চলিছে আৰু এই চিতাবোৰক বসতি স্থাপনৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছে। “আমি আমাৰ প্ৰচেষ্টা বিফল হ’বলৈ দিব নালাগে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি যেতিয়া বিশ্বই প্ৰকৃতি আৰু পৰিবেশৰ ফালে চায় তেতিয়া বহনক্ষম উন্নয়নৰ কথা কয়। “ভাৰতৰ বাবে প্ৰকৃতি আৰু পৰিৱেশ, ইয়াৰ প্ৰাণী আৰু চৰাই, কেৱল বহনক্ষমতা আৰু নিৰাপত্তাৰ বিষয় নহয় বৰঞ্চ ভাৰতৰ সংবেদনশীলতা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ আধাৰ”, তেওঁ কয়। “আমাক আমাৰ চাৰিওফালে বাস কৰা সৰু সৰু জীৱবোৰৰ প্ৰতিও যত্ন ল’বলৈ শিকোৱা হয়। আমাৰ পৰম্পৰাবোৰ এনেকুৱা যে যদি কোনো কাৰণ নোহোৱাকৈ কোনো জীৱৰ মৃত্যু হয়, তেন্তে আমি অপৰাধবোধ কৰো। তেতিয়া আমি কেনেকৈ মানি ল’ম যে আমাৰ বাবেই এটা সম্পূৰ্ণ প্ৰজাতিৰ অস্তিত্ব হেৰাই গৈছে?”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আজি আফ্ৰিকাৰ কিছুমান দেশ আৰু ইৰাণত চিতা পোৱা যায়, অৱশ্যে সেই তালিকাৰ পৰা ভাৰতৰ নাম কেতিয়াবাই মচি দিয়া হৈছিল। “আগন্তুক বছৰবোৰত শিশুসকলে এই বিড়ম্বনাৰ মাজেৰে পাৰ হ’ব নালাগিব। মই নিশ্চিত যে তেওঁলোকে নিজৰ দেশতে, কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত চিতা দৌৰি থকা দেখিবলৈ পাব৷ আজি আমাৰ অৰণ্য আৰু জীৱনৰ এটা ডাঙৰ শূন্যতা চিতাৰ জৰিয়তে পূৰণ কৰা হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক এটা বাৰ্তা দিছে যে অৰ্থনীতি আৰু পৰিৱেশ বিজ্ঞান সংঘাতপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ নহয়। তেওঁ কয় যে পৰিবেশ ৰক্ষাৰ সমান্তৰালভাৱে দেশৰ অৰ্থনৈতিক অগ্ৰগতি যে হ’ব পাৰে তাৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ ভাৰত। “আজি এফালে আমি বিশ্বৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিসমূহৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছো, আনফালে দেশৰ বনাঞ্চলসমূহো দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে।
চৰকাৰে চলোৱা কামৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পাছৰে পৰা দেশত প্ৰায় ২৫০টা নতুন সংৰক্ষিত অঞ্চল সংযোজন কৰা হৈছে। ইয়াত এছিয়াটিক সিংহৰ সংখ্যাও যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে আৰু গুজৰাট দেশত এছিয়াটিক সিংহৰ আধিপত্যশীল ক্ষেত্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। “ইয়াৰ আঁৰত দশক দশক ধৰি চলি অহা কঠোৰ পৰিশ্ৰম, গৱেষণাভিত্তিক নীতি আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, “মোৰ মনত আছে, আমি গুজৰাটত এটা প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছিলো-আমি বন্যপ্ৰাণীৰ প্ৰতি সন্মান বৃদ্ধি কৰিম আৰু সংঘাত হ্ৰাস কৰিম। আজি সেই চিন্তাৰ প্ৰভাৱৰ ফলস্বৰূপে আমাৰ সন্মুখত আছে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আমি সময়ৰ আগতেই বাঘৰ সংখ্যা দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছো। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে এসময়ত অসমত এশিঙীয়া গঁড়ৰ অস্তিত্ব বিপন্ন হৈছিল, কিন্তু বৰ্তমান ইয়াৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা হাতীৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাই ৩০হাজাৰৰো অধিক হৈছে৷ শ্ৰী মোদীয়ে জলাশয়ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উদ্ভিদ আৰু প্ৰাণী সংৰক্ষণৰ বাবে কৰা কামৰ কথাও আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকৰ জীৱন আৰু প্ৰয়োজনীয়তা জলাশয়ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। “আজি দেশৰ ৭৫টা জলাশয়ক ৰামছাৰ স্থান হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে, ইয়াৰে ২৬টা স্থান বিগত ৪ বছৰত সংযোজন কৰা হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “দেশৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰভাৱ আগন্তুক শতিকালৈ দৃশ্যমান হ’ব আৰু প্ৰগতিৰ নতুন পথ প্ৰশস্ত কৰিব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি ভাৰতে যিবোৰ বিশ্বজনীন বিষয়ক সম্বোধন কৰি আছে, সেইবোৰৰ প্ৰতিও সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ বিশ্বজনীন সমস্যা, ইয়াৰ সমাধান আনকি আমাৰ জীৱনকো সামগ্ৰিকভাৱে বিশ্লেষণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। লাইফ (LiFE) অৰ্থাৎ বিশ্বৰ বাবে পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলীৰ মন্ত্ৰ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে বিশ্বক এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ সফলতাই বিশ্বৰ দিশ আৰু ভৱিষ্যত নিৰ্ণয় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে এনে সময় আহিছে যেতিয়া আমি বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মূল্যায়ন কৰিব লাগিব কিয়নো আমাৰ নিজৰ ব্যক্তিগত প্ৰত্যাহ্বান আৰু আমাৰ জীৱনত এটা সৰু পৰিৱৰ্তন সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ ভৱিষ্যতৰ আধাৰ হ’ব পাৰে। “মই নিশ্চিত যে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা আৰু পৰম্পৰাই সমগ্ৰ মানৱ জাতিক এই দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু এখন উন্নত বিশ্বৰ সপোনক শক্তি প্ৰদান কৰিব”, এই মন্তব্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে।
পটভূমি
কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বন্য চিতা মুকলি কৰি দিয়াটো ভাৰতৰ বন্যপ্ৰাণী আৰু ইয়াৰ বাসস্থানক পুনৰুজ্জীৱিত আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ বাবে তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ। ১৯৫২ চনত ভাৰতৰ পৰা বিলুপ্ত বুলি ঘোষণা কৰা চিতাবিধক মুকলি কৰি দিবলগীয়া চিতাবোৰ নামিবিয়াৰ আৰু চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিৰ অধীনত ভাৰতলৈ অনা হৈছে। ভাৰতত চিতাৰ প্ৰৱৰ্তন প্ৰকল্প চিতাৰ অধীনত কৰা হৈছে, যিটো বিশ্বৰ প্ৰথমটো আন্তঃমহাদেশীয় বৃহৎ বন্য মাংসভোজী জীৱৰ স্থানান্তৰ প্ৰকল্প।
ভাৰতত মুকলি বনাঞ্চল আৰু ঘাঁহনিৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰাত চিতাই সহায় কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ কৰাত সহায়ক হ’ব আৰু জল সুৰক্ষা, কাৰ্বন নিষ্কাশন আৰু মাটিৰ আৰ্দ্ৰতা সংৰক্ষণৰ দৰে পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সেৱাসমূহ বৃদ্ধি কৰা হ’ব যাৰ ফলত সমাজখনক সামগ্ৰিকভাৱে উপকৃত হ’ব। পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু বন্যপ্ৰাণী সংৰক্ষণৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই প্ৰচেষ্টাই পৰিৱেশ উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশ পৰ্যটন কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে স্থানীয় জনগোষ্ঠীৰ বাবে জীৱিকাৰ সুবিধাও বৃদ্ধি কৰিব।