প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ ভূজত এলানি বহুমুখী প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
28 AUG 2022 6:13PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ আৰু গুজৰাট ‘ভাজাপা’ৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমান চিআৰ পাটিল জী, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, সাংসদসকল আৰু বিধায়কসকল, বিশাল সংখ্যাত সভাত উপস্থিত হোৱা কচ্ছৰ মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল!
মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল কেনে খবৰ? সকলো ঠিকে-ঠাকে আছেনে বাৰু? কচ্ছত এইবাৰ খুউব ভাল বৰষুণ হৈছে, এই কথাই দিয়া আনন্দৰ আভা আপোনালোকৰ মুখত দেখিবলৈ পাইছো।
বন্ধুসকল,
বহু কথাৰে আজি মোৰ মনটো ভৰি উঠিছে। ‘ভূজিও ডুংগৰ’ত ‘স্মৃতিবন মেম’ৰিয়েল’ আৰু অঞ্জৰত ‘বীৰ বাল স্মাৰক’ৰ লোকাৰ্পন, কচ্ছৰ, গুজৰাটৰ, সমগ্ৰ দেশৰ বাবেই উমৈহতীয়া বেদনাৰ প্ৰতীক। ইয়াৰ নিৰ্মাণত কেৱল দেহৰ ঘামেই নাছিল, বৰঞ্চ কিমান যে পৰিয়ালৰ চকুপানীও ইয়াৰ ইটা-শিলবোৰত সিঁচৰতি হৈ আছে।
মোৰ মনত আছে অঞ্জৰত শিশুসকলৰ আত্মীয়সকলে ‘বাল-স্মাৰক’ নিৰ্মাণ কৰাৰ কথা উথ্থাপন কৰিছিল। তেতিয়াই আমি সকলোৱে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিলো যে কৰসেৱাৰ জৰিয়তে এই কামটো সম্পূৰ্ণ কৰা হ’ব। যিটো পণ আমি কৰিছিলো সেয়া আজি সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিল। যিসকলে আপোনজনক হেৰুৱাইছিল, শিশুসকলক হেৰুৱাইছিল, মই আজি বেদনাসিক্ত মনেৰে এই স্মাৰকটো তেওঁলোকৰ নামত উচৰ্গা কৰিছো।
আজি কচ্ছৰ বিকাশৰে জড়িত ৪ হাজাৰ কোটিৰো অধিক টকা বিনিয়োগযোগ্য বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ শিলান্যাসৰ উপৰি লোকাৰ্পণো কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত পানী, বিজুলী, পথ আৰু দুগ্ধউদ্যোগৰে সম্পৰ্কিত প্ৰকল্পও আছে। এইবোৰে গুজৰাটৰ, কচ্ছৰ বিকাশৰ বাবে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাকে প্ৰতীয়মান কৰে। ‘মা আশাপুৰা’ৰ দৰ্শন যাতে সহজসাধ্য হৈ উঠে তাৰ বাবে আজি আজি নতুন সা-সুবিধাৰ শিলান্যাসো কৰা হৈছে। এই কাম সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিলে মাতাৰ মঠলৈ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা দৰ্শনাৰ্থীসকলে নতুন অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰিব। আমাৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ নেতৃত্বত কেনেদৰে কচ্ছ আগবঢ়িলৈ ধৰিছে এয়া তাৰেই প্ৰমাণ।
ভাই-ভনীসকল,
আজি ভূজৰ ভূমিলৈ আহিছো আৰু স্মৃতিবনলৈ গৈ থাকোতে গোটেই পথছোৱাতে কচ্ছই যি মৰম উজাৰি দিলে, যি আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিলে, মই ইয়াৰ মাটিকো প্ৰণিপাত কৰিছো আৰু ইয়াৰ ৰাইজকো প্ৰণিপাত কৰিছো। ইয়ালৈ আহোতে মোৰ অকণমান পলম হ’ল, মই পিচে ভূজ ঠিক সময়তে পাইছিলোহি, কিন্তু সেই ‘ৰোড-শ্বো’ত যেনেদৰে আদৰণি জনাবলৈ ধৰিলে আৰু তাৰ পৰা ‘স্মৃতিবন মেম’ৰিয়েল’লৈ গ’লো, তাৰ পৰা ওলাবলৈকে মন নোযোৱা হৈছিল।
দুটা দশকৰ আগতে কচ্ছই যি পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল আৰু ইয়াৰ পিচত কচ্ছই যি উতসাহ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল, তাৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত এই ‘স্মৃতিবন’ত সমাহিত হৈছে। যিধৰণে জীৱনৰ বিষয়ে কোৱা হয় ‘বয়ম অমৃতাসঃ কে পুত্ৰঃ’ দৰে আমাৰ যেনে কল্পনা, ‘চৰৈৱতি চৰৈৱতি’ৰ মন্ত্ৰ যেনেকৈ আমাৰ প্ৰেৰণা, সেইদৰেই স্মাৰকটোও আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে শাশ্বত ভাৱনাৰে প্ৰেৰিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ‘স্মৃতিবন’ৰ বেলেগ বেলেগ অংশবোৰ চাই গৈছিলো তেতিয়া বহুবোৰ পুৰণি কথা মন-মস্তিষ্কলৈ আহিবলৈ ধৰিছিল। বন্ধুসকল, আমেৰিকাত ‘৯/১১’ত যি বৃহত্ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল, তাৰ পিচত তাত এক স্মাৰক নৰ্মাণ কৰা হৈছিল, ‘গ্ৰাউণ্ড জিৰ’, মই সেইটো স্মাৰকো দেখিছো। মই জাপানৰ হিৰোছিমাৰ বেদনাদায়ক ঘটনাৰ পিচত সেই স্মৃতিত নিৰ্মাণ কৰা মিউজিয়ামটোও দেখিছো। আজি ‘স্মৃতিবন’ দেখাৰ পিচত মই দেশবাসীক বিনম্ৰ ভাবে ক’ব খোজো, সমগ্ৰ দেশৰ ৰাইজক ক’ব খুজিছো যে আমাৰ ‘স্মৃতিবন’ পৃথিৱীৰ ধুনীয়াৰো ধুনীয়া স্মাৰকসমূহৰ তুলনাত এখোজো পিচ পৰি ৰোৱা নাই।
ইয়াত প্ৰকৃতি, পৃথিৱী, জীৱন, ইয়াৰ শিক্ষা-দীক্ষাৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা আছে। মই কচ্ছবাসীক ক’ব বিচাৰিম এতিয়া আপোনালোকৰ ঘৰলৈ অহা অতিথিসকলক ‘স্মৃতিবন’ নোচোৱাকৈ উভতি যাবলৈ দিয়া উচিত নহ’ব। কচ্ছৰ শিক্ষাবিভাগকো ক’ব বিচাৰিম যে স্কুলসমূহৰ শিশুসকলে কৰিব লগা ভ্ৰমণবোৰত এটা দিন ‘স্মৃতিবন’ৰ বাবেই ৰখাৰ দিহা কৰিব, যাতে তেওঁলোকেও পৃথিৱী আৰু প্ৰকৃতিৰ ব্যৱহাৰনো কেনেকুৱা হয়, সেই কথা জানিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে, ভূমিকম্প যেতিয়া আহিছিল, ২৬ জানুৱাৰীৰ সেইটো দিন, সেইদিনা মই দিল্লীত আছিলো। ভূমিকম্পৰ উমান দিল্লীতো পাইছিলো। আৰু কেইঘণ্টামানৰ ভিতৰতে আহমেদাবাদ পাইছিলোহি। আৰু দ্বিতীয় দিনা কচ্ছত উপস্থিত হৈছিলোহি। তেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী নাছিলো। এজন সাধাৰণ ৰাজনীতিক, ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ এজন ক্ষুদ্ৰ কাৰ্যকৰ্তা আছিলো। মই জনা নাছিলো মই কেনেকৈ, অথবা কিমানজন মানুহক সহায় কৰিব পাৰিম। কিন্তু মই সিদ্ধান্ত লৈছিলো, দুখৰ এই মুহূৰ্তত মই আপোনালোকৰ মাজত থাকিম আৰু যি সম্ভৱ হ’ব মই আপোনালোকৰ দুখৰ সমভাগী হ’বলৈ চেষ্টা কৰিম।
মই গমেই পোৱা নাছিলো, মই তাত্ক্ষণিকভাবে মুখ্যমন্ত্ৰী হ’ব লগা হ’ল। আৰু যেতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী হ’লো, তেতিয়া সেই সেৱা কাৰ্যৰ অভিজ্ঞতা মোৰ বহুত কামত আহিছিল। সেই সময়ৰে এটা কথাও মোৰ মনলৈ আহিছে। ভূমিকম্প পীড়িতসকলক সহায় কৰাৰ বাবে বিদেশৰ পৰাও বহুত লোক ইয়ালৈ আহিছিল। তেওঁলোকে এই কথা দেখি আচৰিত হৈছিল যে ইমান নিঃস্বাৰ্থভাবে স্বয়ংসেৱকসকল কামত নিমগ্ন হৈছে, তেওঁলোকৰ ধাৰ্মিক, সামাজিক সংস্থাসমূহ সাহায্য আৰু উদ্ধাৰ কাৰ্যত জড়িত হৈ পৰিছিল। মোক বহুতে কৈছিল পৃথিৱীৰ বহুত ঠাইলৈ তেওঁলোক যাবলগীয়া হয়, কিন্তু এনে সেৱা ভাব তেওঁলোকে সম্ভৱতঃ এই প্ৰথম দেখিবলৈ পাইছে। সামূহিকতাৰ এই শক্তি যিয়ে সংকটৰ সেই সময়ত কচ্ছক, গুজৰাটক চম্ভালি লৈছিল।
আজি মই যেতিয়া কচ্ছলৈ আহিছো, আচলতে মোৰ আপোনালোকৰ সৈতে গভীৰ আত্মীয়তা আছে, বহুত দীঘলীয়া সম্পৰ্ক আছে। অগণন নামৰ স্মৃতি মোৰ সন্মখত উদ্ভাষিত হৈ উঠিছে। কিমান যে নাম মোৰ মনত পৰিছে। আমাৰ ধীৰুভাই শ্বাহ, তাৰাচন্দ ছেড়া, অনন্ত ভাই দৱে, প্ৰতাপ সিংহ জাডেজা, নৰেন্দ্ৰ ভাই জাডেজা, হীৰালাল পাৰীখ, ভাই ধনসুখ ঠক্কৰ, ৰমিক ঠক্কৰ, গোপাল ভাই, আমাৰ অঞ্জৰৰ চম্পক লাল শ্বাহৰ দৰে অনেক লোকৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। আজি তেওঁলোক এইখন পৃথিৱীত নাই। কিন্তু তেওঁলোকৰ আত্মা য’তেই নাথাকক কিয়, কচ্ছৰ বিকাশৰ বাবে তেওঁলোক নিশ্চয় সন্তুষ্ট হ’বই, তেওঁলোকে আমাক আশীস প্ৰদান কৰিবই।
আৰু আজি, আজিও যেতিয়া মোৰ বন্ধুসকলৰে সাক্ষাত্ হয়, সেয়া লাগিলে পুষ্পদান ভায়েই হওক, আমাৰ ধনজী ভায়েই হওক, আমাৰ জীৱা সেঠৰ দৰে ব্যক্তিত্বই হওক, আজিও কচ্ছৰ বিকাশৰ প্ৰেৰণা দি আহিছে। কচ্ছৰ এক বিশেষত্বতো সদায়ে থাকেই, আৰু যাৰ চৰ্চা মই সাদয়ে কৰো। ইয়াত পথেৰে গৈ থাকোতেও কোনবা এজনে কিবা এটা সপোন দেখিলেও সমগ্ৰ কচ্ছই সেই সপোনক বটবৃক্ষ কৰি তোলাৰ বাবে সকলো উঠি-পৰি লাগে। কচ্ছৰ এইটো সংস্কাৰেই প্ৰতিটো আশংকা, প্ৰতিটো সমীক্ষাকে ভুল প্ৰতিপন্ন কৰি আহিছে। এনেদৰে কোৱা বহুতেই আছিল যে কচ্ছই এতিয়া আৰু নিজৰ ভৰিত থিয় দিব নোৱাৰিব। কিন্তু আজি কচ্ছৰ ৰাইজে ইয়াৰ প্ৰতিচ্ছৱি সম্পূৰ্ণ সলাই পেলাইছে।
বন্ধুসকল,
মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মোৰ প্ৰথমটো দীপাৱলী আৰু ভূমিকম্পৰ পিচত কচ্ছবাসীৰ বাবেও প্ৰথমটো দীপাৱলী, মই সেইটো দীপাৱলী উদযাপন কৰা নাছিলো। মোৰ চৰকাৰৰ এজনো মন্ত্ৰীয়েই উদযাপন কৰা নাছিল। আৰু আমি সকলোৱে ভূমিকম্পৰ পিচৰ প্ৰথমটো দীপাৱলীত আপোনজনৰ কথা মনত পৰাটো স্বাভাৱিক আছিল মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহি থাকিছিলো। আৰু আপোনালোকে জানেই যে মই বহু বছৰ ধৰি দীপাৱলী সীমান্তলৈ গৈ, সীমালৈ গৈ দেশৰ জোৱানসকলৰ সৈতে কটাই আহো। কিন্তু সেইবছৰ মই মোৰ সেই পৰম্পৰা ত্যাগ কৰি ভূমিকম্প পীড়িতসকলৰ সৈতে দীপাৱলী উদযাপন কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ মাজত থাকিবলৈ আহিছিলো। মোৰ মনত আছে মই সম্পূৰ্ণ দিন চৌবাৰীত কটাইছিলো। আৰু সন্ধিয়ালৈ বাম্বো গাঁৱলৈ গৈছিলো। মোৰ সৈতে মোৰ কেবিনেট সদস্যসকলো আছিল, গুজৰাটৰ যিবোৰ স্থানত ভূমিকম্পৰ সংকট আহিছিল, সেই সকলোবোৰ স্থানলৈ গৈ তেওঁলোকৰ দুখৰ সমভাগী হৈছিলোগৈ।
মোৰ মনত আছে সমস্যা জৰ্জৰ সেইবোৰ দিনতো মই কৈছিলো, আৰু বহুত আত্মবিশ্বাসৰেই কৈছিলো যে ‘আমি সংকটক সুযোগলৈ পৰিৱৰ্তিত কৰিম। মই এই কথাও কৈছিলো আপোনালোকে যাক ৰণ বুলি ভাবিছে নহয়, সেই ৰণত মই ভাৰতৰ তোৰণ দেখিবলৈ পাইছো। আৰু আজি যেতিয়া মই কওঁ, লালকিল্লাত কওঁ, ১৫ আগষ্টত কওঁ যে ২০৪৭ চনত ভাৰত উন্নত দেশ হিচাপে পৰিণিত হব। যিসকলে মোৰ কথা ক্চ্ছত শুনিছিল, দেখিছিল, ২০০১-০২ৰ ভূমিকম্পৰ সেইছোৱা সময়ত বিপৰীত পৰিস্থিতিত মই যি কথা কৈছিলো সেয়া আজি আপোনালোকৰ চকুৰ আগত সত্য হৈ দেখা দিছে। সেইকাৰণেই কওঁ আজিৰ যিখন হিন্দুস্থানত আপোনালোকে বহুবোৰ অভাৱ দেখিবলৈ পাইছে চাগৈ, ২০৪৭ চনত, মই আজি সপোন দেখিছো বন্ধুসকল, যেনেকৈ ২০০১-০২ত মৃত্যুৰ বগা কাপোৰৰ তলত সেইখন যি কচ্ছ আছিল, তেতিয়া যি সপোন দেখি, আজি যি কৰি দেখুৱালে, ২০৪৭ চনত হিন্দুস্থানেও তাকে কৰি দেখুৱাব।
আৰু কচ্ছৰ ৰাইজে, ভূজৰ ৰাইজৰ বাহুৱে এই সম্পূৰ্ণ অঞ্চলটোৰে ৰূপ সলনি কৰি দেখুৱালে। কচ্ছৰ নতুন ৰূপ ভাৰতৰে নহয় বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰে বৃহত্ শিক্ষা সংস্থানসমূহৰ বাবে, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে এক গৱেষণাৰ বিষয় হৈ পৰিছে। ২০০১ চনত সম্পূৰ্ণ ভাবে ধ্বংসস্তুপত পৰিণত হোৱাৰ পিচৰে পৰা কচ্ছত যিধৰণে কামবোৰ হ’ব ধৰিলে, সেয়া নিতান্তই অকল্পনীয় অছিল।
কচ্ছত ২০০৩ চনত ‘ক্ৰান্তিগুৰু শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মা বিশ্ববিদ্যালয়’ স্থাপন হোৱাৰ পিচত তাত ৩৫খনৰো অধিক মহাবিদ্যালয়ো স্থাপন কৰা হৈছিল। ইমানেই নহয়, ইমান কম সময়তে ১০০০ৰো অধিক ভাল স্কুলো নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল।
ভূমিকম্পত কচ্ছ জিলাৰ হাস্পটালখন সম্পূৰ্ণ ধূলিস্যাত্ হৈ পৰিছিল। আজি কচ্ছত ভূমিকম্প-প্ৰতিৰোধী আধুনিক হাস্পটালতো আছেই ২০০ৰো অধিক চিকিত্সা কেন্দ্ৰই কাম কৰি আছে। যিখন কচ্ছ সদায়েই খৰাঙৰে যুঁজি থাকিবলগীয়া হৈছিল, য’ত পানী জীৱনৰ সকলোতকৈ প্ৰত্যাহ্বান আছিল, তাতেই আজি কচ্ছ জিলাৰ প্ৰতিটো ঘৰতে নৰ্মদাৰ পানী উপলব্ধ হ’বলৈ ধৰিছে।
আমি আস্থা আৰু শ্ৰদ্ধা প্ৰকট কৰি গংগাজীত স্নান কৰো, যমুনা জীত, সৰযুত আৰু নৰ্মদা জীতো আৰু এই পৰ্যন্ত কোৱা হয় যে নৰ্মদা জীতো ইমানেই পবিত্ৰ যে নাম স্মৰণ কৰিলেই পূৰ্ণ অৰ্জনন কৰিব পাৰি। যিখন নৰ্মদাৰ দৰ্শন কৰাৰ বাবে মানুহে যাত্ৰা কৰে, আজি সেইখন মা নৰ্মদাই কচ্ছৰ ধৰালৈ প্ৰবাহিত হৈ আহিছে।
বহুতে কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিল যে কেতিয়াবা টপ্পৰ, ফটেহপুৰ আৰু সুৱাই বান্ধসমূহতো নৰ্মদাৰ পানী গৈ পাবগৈ। কিন্তু এই সপোনো কচ্ছৰ মানুহখিনিয়ে কৰি দেখুৱালে। যিখন কচ্ছত জলসিঞ্চন পৰিযোজনাৰ কথা কোনেও ভাবিব পৰা নাছিল, সেই তাতেই হাজাৰটা ‘চেক-ডেম’ নিৰ্মাণ কৰি, ‘সুজলম-সুফলম জল অভিযান’ চলাই বহু হাজাৰ হেক্টৰ ভূমি জলসিঞ্চনৰ আওতালৈ আনা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
যোৱাটো মাহত যেতিয়া ৰায়ণ গাৱঁত গৈ মাঁ নৰ্মদাৰ পানী পৰিছিলগৈ, সেই অঞ্চলৰ ৰাইজে যেনেকৈ উত্সৱ উদযাপন কৰিছিল সেয়া দেখি পৃথিৱীৰ অনেক মানুহে আশ্চৰ্য প্ৰকাশ কৰিছিল। এই আশ্চৰ্য এই কাৰণেই হৈছিল কিয়নো তেওঁলোকে এই কথা ভাবিবই নোৱাৰে যে কচ্ছৰ বাবে পানীৰ অৰ্থ কি হ’ব পাৰে। এটা সময় আছিল সন্তানৰ জন্মৰ পিচত চাৰি-পাঁচবছৰীয়া ল’ৰা-ছোৱালীয়ে বৰষুণনো কি গমেই পোৱা নাছিল, কাৰণ তেওঁলোকৰ অঞ্চলত চাৰি পাঁচবছৰ ধৰি বৰষুণ নহৈছিলেই। এনেকৈয়ে মোৰ কচ্ছই জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল, জীৱন জটিলতাৰে অতিবাহিত হৈছিল। কচ্ছত কেতিয়াবা যে পুখুৰী হ’ব, জলসিঞ্চনৰ সুবিধা হ’ব, এই বিষয়ে দুটা দশকৰ আগতে যদি কোনোবাই কিবা কৈছিলো সেই কথা বিশ্বাস কৰা মানুহ খুউব কমেইহে ওলাইছিল।
মোৰ মনত আছে ২০০২ চনত ‘গুজৰাট গৌৰৱ যাত্ৰা’ৰ সময়ত মাণ্ডৱীলৈ যেতিয়া আহিছিলো, তেতিয়া মই কচ্ছবাসীৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিছিলো। আশীৰ্বাদ এই কথাৰ বাবেই বিচাৰিছিলো যাতে মই কচ্ছৰ অধিকতৰ অংশক মা নৰ্মদাৰ পানীৰে সংযোজিত কৰিব পাৰো। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে যি শক্তি দিলে তাৰেই পৰিণামত আজি আমি সকলো ভাল সুযোগৰ অংশীদাৰ হ’ব পাৰিছো। আজি ‘কচ্ছ-ভূজ খাল’ৰ লোকাৰ্পন কৰা হৈছে। ইযাৰ জৰিয়তে বহু শ গাঁৱৰ বহু হাজাৰ কৃষক পৰিয়াল উপকৃত হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
কচ্ছবাসী লোকসকলৰ মাত-বোল-ভাষা ইমানেই মিঠা যে যিয়ে এবাৰ ইয়ালৈ আহে, তেওঁ কচ্ছক কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। আৰু মইতো শ শ বাৰ কচ্ছলৈ অহাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। ইয়াৰ দাবেলী, ভেলপুৰী, আমাৰ কচ্ছৰ পটলী ছাছ, কচ্ছৰ খাৰে, কেসৰৰ সোৱাদ, কিযে নাই। পুৰণি আপ্তবাক্যত কোৱা হৈছিল যে ‘পৰিশ্ৰমৰ ফল মীঠাই হয়’। কচ্ছই এইষাৰ কথা বাস্তৱ কৰি দেখুৱাইছে।
মোৰ ভাল লাগিছে যে ফল উত্পাদনৰ ক্ষেত্ৰত আজি কচ্ছ সমগ্ৰ গুজৰাটৰ এক নম্বৰ জিলা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ইয়াৰ গ্ৰীণ ডেট্ছ, কেসৰ আম, ডালিম আৰু কমলম, এনে কিমান যে ফল দেশৰ অন্য প্ৰান্তলৈকে কেৱল নহয় আনকি বিদেশলৈকো আমাৰ সোৱাদ লৈ যাবলৈ ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই সেইবোৰ দিনৰ কথা পাহৰিব নোৱাৰো যেতিয়া কচ্ছত বাস কৰা লোকসকলে নিবিচৰাকৈয়ে প্ৰায়েই পশুবোৰক লৈ মাইলৰ পিচত মাইলৰ যাত্ৰা কৰিবলগীয়া হয়, কেতিয়াবা আনকি পশুবোৰক এৰি থৈ নিজেই যাবলৈ বাধ্য হৈ পৰিবলগীয়া হয়। সাধনৰ অভাৱত, সংসাধনৰ অভাৱত, পশুধন ত্যাগ কৰিবলগীয়া হোৱাটো এইটো অঞ্চলৰ ভৱিতব্য হৈ উঠিছিল। যিটো অঞ্তলত পশুধনৰ প্ৰতিপালন শ শ বছৰ ধৰি জীৱন জীৱিকাৰ সাধন হৈ আহিছিল, তাতেই যদি এই পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হয় স্বাভাৱিকতেই সেয়া চিন্তাৰ বিষয় হৈ উঠিছিল। কিন্তু আজি এইখন কচ্ছতে কৃষকসকলে পশুধনৰে ধনৰ প্ৰবাহ সম্ভৱ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰি দিছে। বিশটা বছৰত কচ্ছই গাখীৰ উত্পাদন তিনিগুণলৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
যেতিয়া মই ইয়াৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাম কৰি আছিলো, তেতিয়া ২০০৯ চনত ইয়াত ‘সৰহদ ডেইৰী’ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। সেই সময়ত এইখন ‘ডেইৰী পামে’ দিনটোত ১৪০০ লিটাৰৰো কম গাখীৰহে জমা কৰিব পাৰিছিল। যেতিয়া ইয়াৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল ইয়াৰ সামৰ্থ্য ১৪০০ লিটাৰৰো কম আথিল। কিন্তু আজি ‘সৰহদ ডেইৰী’য়ে প্ৰতিদিনে ৫ লাখ লিটাৰ পৰ্যন্ত গাখীৰ কৃষকসকলৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰি জমা কৰে। আজি আমি ডেইৰীৰ সুবাদতে প্ৰতি বছৰে কৃষকসকলৰ হাতলৈ প্ৰায় ৮০০ কোটি টকাৰ আয় সম্ভৱ কৰিব পাৰিছো। বন্ধুসকল, মোৰ কচ্ছৰ খেতিয়কসকলৰ জেপলৈ। আজি অঞ্জৰ তালুকাৰ চন্দ্ৰানী গাঁৱত ‘সৰহদ ডেইৰী’ৰ যিটো নতুন আধুনিক প্ৰকল্পৰ লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে, তাৰ পৰাও কৃষক-পশুপালকসকলৰ বহুত লাভ হ’ব। ইয়াত যিবোৰ আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে, তাৰ পৰাও খেতিয়ক ৰাইজৰ, দুগ্ধ উত্পাদকলৰ আয় বৃদ্ধিৰো বহু সুযোগ ওলাব।
ভাই-ভনীসকল,
কচ্ছই কেৱল নিজকে ওপৰলৈ উঠোৱা নাই, বৰঞ্চ সমগ্ৰ গুৰাটৰ বিকাশৰ এক গতিও প্ৰদান কৰিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া গুজৰাটৰ ওপৰত এটাৰ পিচত এটা সংকটে মাধমাৰ সোধাইছিল। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ বাৰু গুজৰাটে চম্ভালি লৈছিলেই, পিচে, এই সময়তে ষড়যন্ত্ৰৰ যাত্ৰাও আৰম্ভ হ’বলৈ ধৰিলে। দেশ আৰু পৃথিৱীত গুজৰাটক বদনামী কৰাৰ বাবে, ইয়াত হোৱা বিনিয়োগ বাধাগ্ৰস্থ কৰাৰ বাবে এটাৰ পিচত এটাকৈ ষড়যন্ত্ৰ চলিবলৈ ধৰিলে। এনে পৰিস্থিতিতো এফালে গুজৰাট ‘দুৰ্যোগ প্ৰবন্ধন আইন’ যুগুত কৰা প্ৰথমখন ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হ’ল। এই আইনৰ প্ৰেৰণাৰেই সমগ্ৰ দেশৰ বাবেও এনে আইন প্ৰস্তুত কৰা হয়। ক’ৰোনাৰ সংকটকালত এই আইনে দেশৰ প্ৰতিখন চৰকাৰ আৰু প্ৰশাসনক বহুত সহায় কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো চক্ৰান্তক পিচ পেলাই থৈ, গুজৰাটে নতুন ঔদ্যোগিক নীতি যুগুতাই গুজৰাটত ঔদ্যোগিক বিকাশৰ নতুন পথ প্ৰশস্ত কৰি তুলিছিল। ইয়াৰ পৰা আটাইতকৈ অধিক লাভ কচ্ছবাসীৰ হৈছে, কচ্ছত বিনিয়োগ বাঢ়িছে। কচ্ছৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ বাবে লাখ লাখ কোটি কোটি টকাৰ বিনিয়োগ সম্ভৱ হৈছে। আজি কচ্ছত পৃথিৱীৰ সৰ্ব বৃহত্ চিমেণ্ট কাৰখানাটো আছে। ‘ৱেল্ডিং পাইপ’ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত কচ্ছ সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় স্থানত আছে। সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় সৰ্ব বৃহত্ ‘টেক্সটাইল প্লাণ্ট’টোও কচ্ছতে আছে। এছীয়াৰ প্ৰথমটো ‘বিশেষ অৰ্থনৈতিক মণ্ডল’ৰ নিৰ্মাণো হৈছিল কচ্ছত। কণ্ডলা আৰু মুন্দ্ৰা বন্দৰত দেশৰ ৩০শতাংশ ‘কাৰ্গো’ৰ আদান-প্ৰদান হয়। কচ্ছৰ পৰাই ভাৰতৰ ৩০শতাংশৰো অধিক নিমখৰ উত্পাদন হয়, হিন্দুস্থানৰ এনে কোনে ল’ৰা-ছোৱালী নাই যিয়ে হয়তো কচ্ছৰ নিমখ নোখোৱাকৈ আছে। য’ত ৩০শতাংশৰো অধিক নিমখৰ শোধনাগাৰো আছে।
ভাই-ভনীসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া কচ্ছত কোনেও সৌৰ শক্তি, বায়ু শক্তিৰ কথা মনলৈকে অহা নাছিল। আজিৰ তাৰিখত কচ্ছত প্ৰায় আঢ়ৈ হাজাৰ ‘মেগাৱাট’ বিজুলী সৌৰ আৰু বায়ু শক্তি প্ৰকল্পৰ পৰা উত্পাদিত হয়. আজি কচ্ছৰ খাৱৰাত সকলোতকৈ ডাঙৰ ‘সৌৰ-বায়ু হাইব্ৰিড পাৰ্ক’ নিৰ্মিত হৈছে। দেশত আজি চলা ‘হাইড্ৰজেন অভিযান’ত গুজৰাটৰ বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছে। এইদৰেই যেতিয়া গুজৰাট পৃথিৱীৰ ‘গ্ৰীণ হাইড্ৰজেন’ৰ ৰাজধানী হিচাপে পৰিচিতি লাভ কৰিবলৈ ধৰিছে, সেই ক্ষেত্ৰত কচ্ছৰ বহুত ডাঙৰ অৱদান আছে।
বন্ধুসকল,
কচ্ছৰ এইটো অঞ্চল, ভৰতৰেই নহয় সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ বাবে এক উদাহৰণ হৈ উঠিছে। পৃথিৱীত এনে ঠাই খুউব কমেইহে আছে, যিখন ঠাই পশুপালনত আগত থাকে, ঔদ্যোগিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত আগত থাকে, পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত আগত থাকে, কলা-সংস্কৃতিৰ ক্ষেত্ৰত আগত থাকে। কচ্ছৰ হাতত কি নাই? কচ্ছই, গুজৰাটে নিজৰ ঐতিহ্যক সম্পূৰ্ণ গৌৰৱৰে আপোন কৰি লোৱাৰ উদাহৰণো দেশৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছে।
এইবাৰ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাত মই দেশৰ পৰা আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি গৌৰৱবোধ কৰাৰ আহ্বান জনাইছিলো। বিগত ৭-৮ বছৰত আমাৰ ঐতিহ্যসমূহৰ প্ৰতি যি প্ৰবল আগ্ৰহ বঢ়া দেখিবলৈ পোৱা গৈছে, আজি সেয়া ভাৰতৰ শক্তি হিচাপে চিহ্নিত হ’বলৈ ধৰিছে। নিজৰ ঐতিহ্যৰ কথা আলোচনা কৰিবলৈ লওতে হীনমন্যতাবোধৰে ভৰাই তুলিব খোজা মানসিকতাৰ পৰা আজি ভাৰত ওলাই আহিবলৈ ধৰিছে।
এতিয়া চাওকচোন, আমাৰ কচ্ছৰ বাৰু কি নাই। নগৰ নিৰ্মাণৰ পৰা আদি কৰি আমাৰ বিশেষ পাৰ্গতালি ধোলাৱীৰাত দেখিবলৈ পোৱা যায়। যোৱাটো বছৰত মাত্ৰ ধোলাৱীৰাই বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰৰ স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ধোলাৱীৰাৰ প্ৰতিডোখৰ ইটাই আমাৰ পূৰ্বজসকলৰ কৌশল, তেওঁলকোৰ জ্ঞান-বিজ্ঞানৰ কথা সোঁৱৰায়। যেতিয়া পৃথিৱীৰ অনেক সভ্যতাই আৰম্ভণিৰ পৰ্যায়তে আছিল, তেতিয়াই আমাৰ পূৰ্বজসকলে ধোলাৱীৰাৰ দৰে বিকশিত চহৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল।
সেইদৰেই মাণ্ডৱী জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী আছিল। আমাৰ ইতিহাস, আমাৰ ঐতিহ্য আৰু আমাৰ স্বতন্ত্ৰতা সেনানীসকলৰ প্ৰতি ইমানেই নিৰ্দয় আছিল তাৰ এক উদাহৰণ আমাৰ শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাজীৰেও জড়িত। স্বাধীনতাৰ পিচত কেবা দশক ধৰি তেওঁৰ অস্থি পৰ্যন্ত বিদেশী থাকি গৈছিল। মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে এয়া মোৰ সৌভাগ্য আছিল যে তেওঁৰ অস্থি আনি মই মাতৃভূমিক অৰ্পিত কৰিছিলো। আজি যেতিয়া দেশৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ উদযাপন কৰি থকা হৈছে, তেতিয়া গুজৰাট বাসী, দেশবাসীয়ে মাণ্ডৱীত নিৰ্মিত ‘ক্ৰান্তিতীৰ্থ’ত তেওঁলোকে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিব পাৰিছে।
‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ বাবে কৃষক-পশুপালকৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন অনাৰ বাবে, যিগৰাকী চৰ্দাৰ চাহাবে নিজকে উচৰ্গা কৰিছিল, তেওঁ প্ৰতিমূৰ্তি ‘ষ্টেচ্যু অব ইউনিটী’ও আজি দেশৰ সন্মান হৈ উঠিছে। প্ৰতিদিনে হাজাৰ হাজাৰ পৰ্যটকে ইয়াৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ, ৰাষ্ট্ৰীয় একতাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰি আগবঢ়াৰ প্ৰেৰণা লয়।
বন্ধুসকল,
বিগত দুটা দশকত কচ্ছৰ, গুজৰাটৰ এই ঐতিহ্যক সংৰক্ষিত কৰাৰ বাবে, পৃথিৱীৰ সন্মুখলৈ লৈ অনাৰ বাবে নিয়ন্তৰ প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে। কচ্ছৰ ৰণ, ‘ধোৰড়ো টেণ্ট চিটী’, ‘মাণ্ডৱী বিচ্ছ’ আজিৰ তাৰিখত দেশৰ বৃহত্ পৰ্যটন স্থল হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ইয়াৰ কাৰিকৰী, হ্স্তশিল্পীসকলে সাজি উলিওৱা সা-সামগ্ৰী আজি প্ৰান্তে প্ৰান্তে যাবলৈ ধৰিছে। নিৰোনা, ভূজড়ী আৰু অজৰখপুৰৰ দৰে গাঁওসমূহৰ হস্তশিল্পই আজি দেশে-বিদেশে প্ৰসিদ্ধি লভিবলৈ লৈছে। কচ্ছৰ ‘ৰোগন কলা’, ‘মাড আৰ্ট’ ‘বান্ধনী’, ‘অজৰখ প্ৰিণ্টিং’ৰ চৰ্চা সকলো ফালেই বাঢ়িবলৈ ধৰিছে। কচ্ছৰ ‘শ্বল’ আৰু কচ্ছৰ ‘কেৰাহি’য়ে ‘জিআই টেগ্’ লাভ কৰাৰ পিচত ইয়াৰ চাহিদা অধিক বাঢ়িবলৈ ধৰিছে।
সেয়ে আজি গুৰাটতেই নহয়, বৰঞ্চ দেশৰ ভিতৰে-বাহিৰে চৰ্চা চলিবলৈ ধৰিছে যে ‘যিয়ে কচ্ছ দেখা নাই, তেওঁ একোৱেই দেখা নাই’। ইয়াৰ অধিক লাভ কচ্ছৰৰ, গুজৰাটৰ পৰ্যটনে আদায় কৰিব পাৰিছে। মোৰ নজোৱান প্ৰজন্মই আদায় কৰিব পাৰিছে। আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নং ৪১ৰ বহলীকৰণৰ বাবে যি কাম আৰম্ভ হৈছে, তাৰ পৰা পৰ্যটকসকলৰতো সুবিধা হ’বই, সীমান্ত অঞ্চলৰ দিশৰ পৰাও এয়া অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত-পাকিস্তানৰ যুদ্ধৰ সময়ত ইয়াৰ আই-ভনী-ছোৱালীসকলৰ পৰাক্ৰম, আজিও শ্ৰেষ্ঠ বীৰগাঁথাসমূহত লিখা হয়। কচ্ছৰ বিকাশ, সকলোৰে প্ৰয়াসৰে সৰ্থক পৰিৱৰ্তনৰ এক উত্তম উদাহৰণ। কচ্ছ কেৱল এডোখৰ স্থানেই নহয়, ভূ-ভাগৰ এটা অংশ নহয়, কচ্ছতো এক আৱেগ, জীৱন্ত ভাৱনা, উজ্জীৱিত এক মনোভাৱ। এয়া সেই ভাৱনা, যিয়ে আমাক ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত কাল’ৰ বৃহত্ সংকল্পৰ সিদ্ধি পথ প্ৰদৰ্শিত কৰে।
কচ্ছৰ ভাই-ভনীসকলক আকৌ এবাৰ কওঁ যে আোপনালোকৰ ইয়াৰ মৰম, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে কচ্ছৰতো ভাল কৰেই, ততোধিক তাৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ হিন্দুস্থানৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে কিবা কৰি দেখুওৱাৰ প্ৰেৰণা গ্ৰহণ কৰে। এয়া আপোনালোকৰ সক্তি বন্ধুসকল, সেয়ে মই কৈছিলো, কচ্ছৰ ‘ক’ আৰু খ খমীৰৰ ‘খ’। তাৰ নাম মোৰ ‘কচ্ছী বাৰ মাহ’।
আপোনালোকৰ স্বাগত সন্মানৰ বাবে, আপোনালোকৰ মৰমৰ বাবে মই হৃদয়ৰে আপোনালোকক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। ইয়াৰ ‘স্মৃতিবন’, এইখন পৃথিৱীৰ বাবে মহত্বৰ আকৰ্ষণ হ’ব। তাক চম্ভালি ৰখাৰ দায়িত্ব কচ্ছবাসীৰ, মোৰ ভাই-ভনীসকলৰ। এনে এটা কোণো থাকিব নালাগিব য’ত ঘন বনাঞ্চল গঢ়ি তোলা নহ’ব। আমি এই ‘ভূজিয়া দুংগৰ’ক সেউজীয়া কৰি তুলিবই লাগিব।
বন্ধুসকল, আপোনালোকে কল্পনা কৰিব নোৱাৰিব, যি শক্তি কচ্ছৰ ৰণোত্সৱ থাকে, তাতোকৈয়ো অধিক শক্তি আমাৰ এই ‘স্মৃতিবন’ত আছে। এই সুযোগ এৰি নিদিব ভাইসকল, বহুত সপোন বুকুত বান্ধি মই এই কাম কৰিছো। এটা বহুত ডাঙৰ সংকল্প লৈ এই কাম কৰিছো, আৰু সেই ক্ষেত্ৰত মই আপোনালোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ কামনা কৰিম। অবিৰত সহযোগিতা বিচাৰিম। পৃথিৱীত মোৰ ‘ভূজিয়া ডুংগ’ৰ গুঞ্জৰিত হওক তাৰ বাবে মোক আপোনালোকৰ সহযোগিতা লাগে।
আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে বিকাশৰ ইমানবোৰ পৰিযোজনাৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন আৰু বহুত বহুত শুভকামনা যাঁচিলো। আজি বহুত দিনৰ পিচত আহক মোৰ সৈতে উচ্চাৰণ কৰক-
মই ক’ম ‘নৰ্মদে’, আপোনালোকে ক’ব ‘সৰ্বদে’-
নৰ্মদে- সৰ্বদে!
নৰ্মদে- সৰ্বদে!
নৰ্মদে- সৰ্বদে!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!
দাবী অস্বীকাৰ : প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ কিছু অংশ গুজৰাটী ভাষাতো আছিল, যাৰ ভাষানুবাদ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone & dedication of several projects to the nation at Bhuj, Gujarat
28 AUG 2022 6:13PM by PIB Delhi
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel ji, my Parliamentary colleague and Gujarat's BJP President Shri CR Patil ji, all the MPs present here, all the ministers and MLAs of the Gujarat government and my dear sisters and brothers of Kutch who have come here in large numbers!
My dear brothers and sisters how are you? Is everything fine? It has rained a lot in Kutch and its joy is visible on all your faces.
Friends,
Today I am full of myriad emotions. The inauguration of the Smritivan Memorial at Bhujiyo Dungar and the Veer Bal Smarak at Anjar, Kutch, Gujarat, is a symbol of the shared agony of the entire country. It not only reminds us of the sweat and hard work put in its construction, but also of the tears shed by many families.
I still remember that the family members of the children in Anjar had proposed the idea of building a children's memorial. At that time, all of us had decided that we would complete it with 'kar seva'. The vow we had taken has been fulfilled today. Today, I dedicate these monuments with a heavy heart to all those who had lost their loved ones and their children.
Today, other projects worth more than Rs 4,000 crore related to the development of Kutch have also been either inaugurated or their foundation stones have been laid. These include projects related to water, electricity, roads and dairy. This shows the commitment of the double engine government for the development of Kutch, Gujarat. To make the visit to Maa Ashapura easier, foundation stone of new facilities has also been laid today. When these facilities for the development of ‘Mata No Madh’ are ready, the devotees coming from all over the country will get a new experience. It is also a proof of how Kutch and Gujarat are progressing under the leadership of our popular Chief Minister, Bhupendra Bhai.
Brothers & Sisters,
After coming to the land of Bhuj today, as I was going to Smritivan, I was showered with a lot of love and blessings from the people of Kutch. I bow down to this land and to the people here as well. I was a little late in coming here. I had come to Bhuj on time but the welcome that went on during the road show and my visit to the Smritivan Memorial later, did not allow me to take a leave from the place easily.
Smritivan is a reflection of what Kutch had suffered two decades ago and the courage shown by Kutch after that. We have an imagination as mentioned in the saying "Vayam Amritasya putra"; there is the mantra of "Charaivati-Charaivati" as a source of our inspiration. Similarly this memorial is also inspired by the eternal spirit of moving forward.
Friends,
When I was passing through different parts of Smritivan, many old memories were flashing back in my mind. Friends, after the major terrorist attack of 9/11 in America, a memorial had been built there, "Ground Zero". I have seen that too. I have also seen a museum built in Japan as a memorial after the tragedy of Hiroshima. And after seeing the Smritivan today, I want to say with great humility to the countrymen that our Smritivan is not even a step behind in comparison to the best monuments like these in the world.
It provides complete information on nature, earth and life. I would like to urge the people of Kutch that whenever any guest visits the place, you should not let them go without bringing them to the Smritivan. I would also like to urge the education department of Kutch to ensure that the school children are brought here whenever an educational trip is organised for them so that they get to know the behaviour of the earth and nature.
Friends,
I still remember when the earthquake happened on 26th January, I was in Delhi. The tremors of the Earthquake were felt in Delhi too. And within a few hours I had reached Ahmedabad from Delhi. And the day after, I had reached Kutch. I was not the Chief Minister at that time. I was just a small worker of a simple political party i.e. Bharatiya Janata Party. I had no clue about how I could help and how many people I would be able to help. But I had decided that I would be with you all in that period of sorrow and I would try my best to help you in whatever way possible.
I didn't even realize that suddenly I would become the Chief Minister. And when I became the Chief Minister, the experience of my previous organizational work was very useful to me. I remember one more thing from that time. Many people from abroad had also come here to help the earthquake victims. They used to wonder how selflessly volunteers were helping the people here and their religious, social organizations were also engaged in relief and rescue operation. They used to tell me that they had been to many places around the world, but had probably never seen such a spirit of service ever before. It is this power of unity that handled Kutch and Gujarat in those difficult times.
Today, when I stepped on the land of Kutch, I was reminded of the countless names. I have had a very long and a deep relationship with you. I can remember the names of so many people like Dhirubhai Shah, Tarachand Chheda, Anantbhai Dave, Pratap Singh Jadeja, Narendra Bhai Jadeja, Hira Lal Parikh, Bhai Dhansukh Thakkar, Rasik Thakkar, Gopal Bhai, Champak Lal Shah of Anjar and countless others with whom I had the opportunity to work shoulder to shoulder. Today they are not in this world anymore but wherever their souls are, they would definitely feel satisfied about the development of Kutch. They must be showering their blessings upon us.
And even today, when I meet my friends such as Pushpadan Bhai, Mangaldada Dhanji Bhai, or Jeeva Seth, they are still inspiring the work of development in Kutch. Kutch has always had one specialty which I always talk about. Even if one person sows the seed of his dream here, then the whole of Kutch gets involved in making it happen. These values of Kutch have proved every apprehension and every doubt wrong. There were many who had said that Kutch would never be able to get back on its feet. But today the people of Kutch have completely transformed the scenario here.
Friends,
I didn't celebrate my first Diwali as the Chief Minister as it was also the first Diwali for the people of Kutch after the earthquake. No minister in my government had celebrated Diwali. After the earthquake, it was quite natural to remember our loved ones on that Diwali. So, I stayed with you. And you are also aware that every year I spend my Diwali day at the border with the soldiers of the country. But that year I didn't follow the tradition and instead spent my day with the earthquake victims. I still remember staying in Chobari all day. And later I also went to Trumbo village in the evening. Besides me, all the members of my cabinet too had gone to the places affected by the earthquake in Gujarat and had shared the burden of the people's pain and sorrow on the day of Diwali.
I still remember that in those difficult days, I had said with a great confidence that we would turn that disaster into an opportunity. I had also said that I could see India's 'growth' in that ‘challenge’. And today I have declared from the ramparts of the Red Fort on 15th August that by 2047, India will become a developed country! Those who have heard and seen me in Kutch, they know that I had said something under adverse circumstances during the period of 2001-02 after the earthquake. Today that has emerged as the truth in front of your eyes. Today you must have seen various shortcomings within the country. But I have a dream for the year 2047 today. Friends, in 2001-02, Kutch was under a grave crisis but the dreams that we had at that time have come true and are successful today. In 2047, India will also fulfil today's dreams.
And the people of Kutch and Bhuj have revamped the entire area. Revival of Kutch is a topic of research for research institutes not only in India but all over the world. The work that has been done in Kutch since its complete destruction in 2001 is unimaginable!
Krantiguru Shyamji Krishna Verma University was formed in 2003 in Kutch. At the same time more than 35 new colleges have also been established. Moreover, more than 1000 new schools were built in such a short time.
The district hospital of Kutch was completely destroyed in the earthquake. Today Kutch has a modern earthquake resistant hospital; and more than 200 new medical centres are functioning. Today Narmada water has started reaching every household in Kutch which was always in the grip of drought earlier, where water scarcity was the biggest challenge for people.
Sometimes we take a dip in Ganga ji, Yamuna ji, Sarayu and also in Narmada ji out of faith and reverence and even say that Narmada ji is so pure that just saying its name helps us gain a lot of punya (virtue). People used to travel long distances to get a glimpse of river Narmada. But today mother Narmada has come to the land of Kutch.
No one could have imagined that the Narmada's water could ever reach Tappar, Fatehgarh and Suwai dams. But the people of Kutch have fulfilled this dream too. No one could ever think of an irrigation project in Kutch. But thousands of hectares of land have been brought under irrigation by constructing thousands of check dams under the Sujalam-Sufalam water campaign.
Brothers & Sisters,
When the water of Mother Narmada reached Rayan-village last month, the people around the world were surprised to see the way people here celebrated it as a festival. They were amazed because they had no idea what water meant for Kutch. There was a time when a child wouldn't have seen or experienced a rainfall in his life for about four years since his birth. My Kutch has lived through such difficult times. Two decades back, very few people would have believed if someone had said that Kutch too would have canals and drip irrigation facility one day.
I still remember when I came to Mandvi during Gujarat Gaurav Yatra in 2002, I had sought blessings from the Kutch residents so that I could connect maximum parts of Kutch with the waters of Mother Narmada. It is because of the strength of your blessings that today we are becoming a part of this beautiful event. The Kutch-Bhuj canal has been inaugurated today. Thousands of farmer families from hundreds of villages have benefited from the same.
Brothers & Sisters,
The language spoken by the people of Kutch is so sweet that whoever comes here once cannot forget Kutch. And I have had the privilege of visiting Kutch hundreds of times. Kutch is known for various things like Dabeli, Bhelpuri, the light buttermilk, salt of Kutch, and taste of saffron and so on. There is an old saying that the fruit of hard work is sweet. Kutch has proved this proverb to be true by taking actions.
I am glad that today Kutch has become the number one district in the whole of Gujarat in terms of fruit production. Green dates, saffron, mango, pomegranate, kamalam of Kutch and many such fruits are carrying their sweetness not only to the different parts of the country but around the world too.
Friends,
I can't forget the day when people living in Kutch had to take their animals and migrate for miles or sometimes they were forced to leave the animals behind and go on their own. Due to lack of resources, abandonment of livestock was the compulsion of this entire region. In an area where animal husbandry has been a means of livelihood for hundreds of years, this situation was very worrisome. But today in the same Kutch, the farmers have started increasing their wealth from livestock. Milk production in Kutch has increased more than three times in twenty years.
When I used to work here as the Chief Minister, in the year 2009, Sarhad Dairy was started here. At that time, this dairy used to store less than 1400 litres of milk in a day. But today this Sarhad dairy collects up to 5 lakh litres of milk from farmers every day. Today, because of this dairy, about 800 crore rupees are going into the pockets of my Kutch farmers. Today, the new modern plant of Sarhad Dairy, which has been inaugurated in Chandrani village of Anjar taluka, is also going to benefit the farmers and livestock rearers a lot. The kind of milk products that will be made with the modern technology will help in increasing the income of the farmers.
Brothers & Sisters,
Kutch has not only lifted itself up, but has given a new pace of development to the whole of Gujarat. There was a time when one crisis after another was striking Gujarat. There had been conspiracies while Gujarat was dealing with the natural calamity. In order to defame Gujarat in the country and around the world, several conspiracies were hatched to stop investments from flowing here. Even under such a situation, Gujarat became the first state in the country to enact a Disaster Management Act. Taking inspiration from this act, a similar law was made for the whole country. During the Corona crisis, this law helped every government and administration a lot.
Friends,
Leaving every conspiracy behind, Gujarat had chosen a new path of industrial development in Gujarat by bringing a new industrial policy. Kutch benefited a lot from this initiative. Kutch started receiving a lot of investment. Lakhs of crores of rupees have been invested for the industrial development in Kutch. Today Kutch houses the largest cement plants in the world. Kutch ranks second in the world in terms of welding pipe manufacturing. The second largest textile plant of the whole world is in Kutch. Asia's first Special Economic Zone has been created in Kutch. Kandla and Mundra ports handle 30 per cent of the country's cargo. Kutch is the area from where more than 30 percent of India's salt is produced. There is no Indian who wouldn’t have consumed the salt of Kutch that houses more than 30 salt refineries.
Brothers & Sisters,
There was a time when no one in Kutch could even think of solar power or wind power. Today about 2500 MW electricity is generated from solar and wind energy in Kutch. Today the largest solar-wind hybrid park is being built at Khavda in Kutch. Gujarat plays a major role in the Green Hydrogen campaign that is going on in the country today. Similarly, when Gujarat makes its mark as the Green Hydrogen Capital of the world, Kutch will have a huge contribution in it.
Friends,
Kutch has set an example not only for India but for the whole world. There are few such places in the world, which are ahead in terms of multiple fields like agriculture and animal husbandry, industrial development, tourism as well as art and culture. Kutch is ahead in terms of most of the fields. Kutch and Gujarat have also set an example in front of the country in terms of adopting and embracing its heritage with pride.
This time on August 15, from the ramparts of the Red Fort, I have called upon the country to be more proud of its heritage. In the last 7-8 years, the feeling of pride towards our heritage has become stronger. It is becoming the strength of India today. Today India has come out of that state of mind when those who talked about their heritage were filled with inferiority complex.
What all things Kutch doesn't have? Our expertise in city building is reflected in Dholavira. Dholavira has been given the status of World Heritage Site last year itself. Each brick of Dholavira reflects the skills, knowledge and scientific thinking of our ancestors. At a time when many civilizations of the world were in their early stages, our ancestors had established and developed cities like Dholavira.
Similarly, Mandvi was a pioneer in shipbuilding. There was apathy towards our history, heritage and our freedom fighters. An example of the same is associated with our Shyamji Krishna Verma. Even after independence, his ashes were kept abroad for decades. I was fortunate as the Chief Minister to have brought back his ashes and to hand it over to the motherland. Today, when the country is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', the people of Gujarat and the countrymen are able to pay homage to him on the Kranti Teerth built in Mandvi.
Sardar Saheb had dedicated his life to the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ and for transforming the lives of farmers and livestock rearers. Today his ‘Statue of Unity’
has also become the pride of the country. Every day thousands of tourists visit the place and seek inspiration from the place, taking a pledge of national unity.
Friends,
Relentless efforts are being made for the last 2 decades to preserve these heritage of Kutch and Gujarat and to bring them in front of the world. Rann of Kutch, Dhordo Tent City and Mandvi Beach are becoming major tourist destinations of the country today. The products made by the artisans and handicraftsmen here are reaching all over the world today. The handicrafts of villages like Nirona, Bhujodi and Ajrakhpur are making a mark in the country and the world today. The people around the world are talking about Rogan Art, Mud Art, Bandhani and Ajrakh Printing of Kutch. After getting the GI-tag for Kutch shawls and Kutch embroidery, their demand has increased even further.
That is why today not just within Gujarat or the country but across the world, people are saying that one who has not seen Kutch has not seen anything. This is benefiting the tourism of Kutch, Gujarat and my younger generation. Today the work of widening the National Highway No. 41 has started. It will not only help the tourists but is also very important from the point of view of the border area.
Friends,
The valour of mothers-sisters-daughters here at the time of Indo-Pakistan war, is still described in the best heroic-sagas. The development of Kutch is a perfect example of a meaningful change with everyone's efforts. Kutch is not just a place; it is not just a part of the land. Kutch is a spirit, a vibrant feeling and a lively spirit. It is this feeling which shows us the way to the fulfilment of the colossal resolutions of the 'Azadi Ka Amritkaal'.
Brothers and sisters of Kutch, I would like to reiterate that your love and blessings are not only for the welfare of Kutch, but also a source of inspiration to do something in every corner of India. It is due to your strength, friends! That’s why I used to say, “kutch ka ‘k’ aur khameer ka ‘kh’. Uska naam mera kutchi baarah maah”.
I am deeply grateful to you for the way you welcomed me, as well as for your love and respect. But this Smritivan is an important place of attraction for the world. The responsibility of handling it rests with Kutch i.e. with my brothers and sisters. There should not be a single corner without a dense forest. We have to make this Bhujiyo Dungar green.
Friends, you cannot even imagine that this Smritivan is even more powerful than the Rannotsav of Kutch. Do not miss this opportunity, brothers! I have a lot of dreams associated with this work. I have done this with a great determination, and I want your lively participation in it as well. Continuous cooperation is needed. I need your support to ensure that the name of Bhujiyo Dungar echoes in the world.
Once again my heartiest congratulations and best wishes to all of you for all the development projects! Today after a long time come say with me-
I will say Narmade - you will say Sarvade -
Narmade - Sarvade!
Narmade - Sarvade!
Narmade - Sarvade!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.