ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ভারতকী নীংতম ইহৌদা য়ুম্ফম ওইবা ওনলাইন এজুকেস্নেল গেম্সকী সেরিজ ‘অজাদি ক্বেস্ত’ হৌদোকখ্রে
থৌরাং অসি মীয়ামগী শান্নপোৎ অমসুং গেম্সকী খুত্থাঙদা ‘এঙ্গেজ, এন্তরতেন এন্দ এন্তরতেন’ তৌনবা ইকায়খুম্নরবা পি.এম. পাউজেলনা পুক্নিং থৌগত্তুনা পায়খৎপনি
পব্লিকেসন দিভিজন অমসুং জাইঙা ইন্দিয়ানা মোবাইল গেম্স সেরিজকী খুত্থাঙদা ‘অজাদি কা অমৃৎ মহোৎসব’ পাঙথোক্নবা চহি অমগী খোঙবু ওইমিন্নবগী এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে
গেম্স অসি ওনলাইন গেমর্সকী চাওরবা কৈথেলদা চঙশিন্দুনা মখোয়দা তাকপি তম্বিনবা থৌরাং অমনি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
গেম্সশিং অসিদা নীংতম ইহৌগী অচুমবা ৱাফমশিংগী লন মপৈ কয়া লায়না ফংহল্লি: শ্রী থাকুর
ভারত্তা এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস. দিভাইসশিংগী ওইনা ইংলিস অমসুং হিন্দিদা হৌদোক্লিবা গেম্স অসি মালেম পুমবগী ওইনা সেপ্তেম্বর ২০২২দগী ফংলগনি
24 AUG 2022 6:32PM by PIB Imphal
অজাদি কা অমৃৎ মহোৎসব পাঙথোকপগী শরুম অমা ওইনা অমদি ভারতকী নীংতম ইহৌগী ৱারীশিং মীয়ামগী মফমদা পুথোক্নবগীদমক, ইন্ফোর্মেসন এন্দ ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকরুনা ঙসি জাইঙা ইন্দিয়াগা খুৎশম্নদুনা পুথোকপা ওনলাইন এজুকেস্নেল মোবাইল গেম্স সেরিজ ‘অজাদি ক্বেস্ত’ হৌদোকখ্রে‍। থৌরমদুদা ইন্ফোর্মেসন এন্দ ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী অপুর্ব চন্দ্র, অমসুং জাইঙা ইন্দিয়াগী কন্ত্রী হেদ শ্রী কিসোর কিচলিসু শরুক য়াখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী অনুরাগ থাকুরনা গেম্স অসি নীংতম ইহৌগী ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিং অমসুং মীয়াম্না শকখঙনদ্রবা হীরোশিংনা লৌরমবা থৌদাং শকখঙনবগী লৈঙাক্কী থৌরাংশিংগী মরক্তা অমনি হায়না হায়খি‍।
“হায়রিবা গেম্সশিং অসি ওনলাইন গেমরশিংগী চাওরবা কৈথেলদা চঙশিন্দুনা মখোয়দা গেম্সকী খুত্থাঙদা তাকপি তম্বিনবা থৌরাং অমনি‍। ভারত লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা মশাশিংনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়াদগী শিংথানবিদ্রবা নীংতম লান্মীশিংগী ইন্ফোর্মেসনশিং খোমজিনবনি‍। অজাদি ক্বেস্ত অসি হায়রিবা ৱাখল লৌশিং অসি তমশিনবদা এঙ্গেজজিং অমসুং ইন্তরেক্তিব ওইহন্নবা থৌরাং অমনি”, হায়না মন্ত্রীনা শন্দোক্না থমখি‍। চহি কাঙলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংনা গেম্স অসিবু পাম্নগনি অমদি ইমুং মনুংগী ওইনা পাম্নবা গেম্স অমা থুনা ওইরক্কনি হায়বগী থাজবা শ্রী থাকুরনা ফোঙদোকখি‍।
ভারত্তা মচিন তুমখৎলক্লিবা এ.ভি.জি.সি. সেক্তরগী মরমদা ৱা ঙাঙলদুনা, ভারত্তা এ.ভি.জি.সি. সেক্তরবু য়োকখৎপা হায়বসি ইন্ফোর্মেসন এন্দ ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা ৱাফম অমনি হায়না শ্রী থাকুরনা ফোঙদোকখি‍। হৌখিবা চহি খরসিদা ভারতনা গেমিং সেক্তরদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা লৈবাক ৫গী মনুংদা চনবা ঙম্লি‍। গেমিং সেক্তর অসি ২০২১ খক্তদা ২৮% হেন্না চাওখৎলক্লি‍। ওনলাইন গেমর মশিং ২০২০দগী ২০২১দা চাদা ৮ হেনগৎলে অমদি ২০২৩ ফাওবদদি হায়রিবা মশিং অসি করোর ৪৫গী চাং য়ৌরক্কনি হায়না পানরি, হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
হায়রিবা এপশিং অসিনা ঐখোয়গী এ.ভি.জি.সি. সেক্তরগী মতিং হেনগৎহনগনি অমদি ঐখোয়গী ফজরবা পুৱারীবু মালেমগী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা পুদুনা চৎকনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা এপশিং অসিদা য়াওরিবা ইন্ফোর্মেসনশিং অসি পব্লিকেসন দিভিজন অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ হিস্তোরিকেল রিসর্চনা নীংথিনা চুমথোক্লবনি অমদি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী অচুমবা ৱাফমশিংগী লায়না ফংবা য়াবা লন মপৈ অমা ওইরগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
হায়রিবা এপশিং অসি শেমবদা জাইঙা ইন্দিয়াদা থাদখিবা হোৎনজমলশিং অদুবু মন্ত্রীনা শকখঙখি‍। মন্ত্রীনা চহি কাঙলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংবু হায়রিবা এপশিং অসি দাউনলোদ তৌনবা ৱাফম থমখি অমদি হায়রিবা এপ অসি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী মরমতা তম্ননবগী মরুওইবা খুৎলায় অমা ওইরগনি হায়খি‍। এপশিং অসিনা য়ুজরশিংবু নুংঙাইহনগনি, শরুক য়াহন্দুনা লৈগনি অমদি মহৈ মশিংসু তমবিগনি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, জাইঙা ইন্দিয়াগী কন্ত্রী হেদ শ্রী কিসোর কিচ্লিনা ফোঙদোকখিবদা, “নীংতমবগী লম্বী পরিং অসিনা ভারতকী পুৱারীদা অহোংবা পুরকপগী তাঙ্কক অমা ওইরি অমদি ভারতকী হৌখিবা মতমবু ইকায় খুম্নবগী মরুওইরবা লৈবাক্কী থৌরাং অসিগী শরুক অমা ওইবা ফংবসিদা ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওই‍। জাইঙাদা লৈরিবা ঐখোয়গী পান্দমদি মীয়ামবু গেম্সকী খুত্থাঙদা শম্নহনবনি‍। থৌরাং অসি চহি কাঙলুপ পুম্নমক্কী শান্নরোয়শিংবু শরুক য়াহন্দুনা মরুওইরবা মতম অসিগী মরমদা ইন্তরেক্তিব এন্তরতেন্মেন্তকী মঙমবু তাকপি তমবিবগী পাম্বৈ ওইনা শরজীন্নবনি‍।”
অসিগুম্বা মখলশিংগী মরক্তা অমত্তা ঙায়রবা থৌরাং অসি গেমিং অমসুং শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রীগী স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী মফমদা ভারতকী নীংতম ইহৌগি ৱারীশিং অমসুং পন্দুপশিং, অমদি নীংতম লান্মীশিংগী থৌনা উৎপা গেম্স অমসুং শান্নপোৎশিং শেমগত্তুনা মীয়ামবু শরুক য়াহন্নবা, নুংঙাইহন্নবা অমদি তাকপি তমবিনবা ইকায়খুম্নরবা পি.এম.গী পাউজেলদুনা পুক্নিং থৌগত্তুনা শেমখিবনি‍। ‘অজাদি ক্বেস্ত’ সেরিজকী অহানবা গেম্স অনি অসিনা ভারতকী নীংতম ইহৌগী ৱারীশিং লীদুনা মরুওইবা পন্দুপশিং অমসুং হীরোশিং নুংঙাইরবা গেম শান্নবগী থৌওংগা লোয়ননা পুথোক্লি‍। গেম্সশিং অসিগী কন্তেন্তশিং অসি অচমবা অদুগা পুম্নমক শুনা য়াওরবা, পব্লিকেসন দিভিজন্না অখন্ননা চুমথোক্লবা অমদি ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ হিস্তোরিকেল রিসর্চগী এক্সপর্তশিংনা চুম্লে হায়না য়ারবা মচাকশিংনি‍।
অজাদি ক্বেস্তকী মরমদা:
পব্লিকেসন দিভিজন্না ঙসি জাইঙা ইন্দিয়াগা লোয়ননা অজাদি কা অমৃৎ মহোৎসবকী মখাদা গেম্স সেরিজ অমা পুথোক্নবা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে‍। অজাদি ক্বেস্ত গেম্সশিং অসি ভারতকী মীয়ামগী ওইনা ইংলিস অমসুং হিন্দিদা এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস. দিভাইসকী ফংলে অদুগা সেপ্তেমবর ২০২২দগী হৌনা মালেম শিনবা থুংনা ফংলগনি‍। ওনলাইন গেমিং কম্পেনী জাইঙা ইন্দিয়া বেঙ্গলুরুদা ২০১০দা লিংখৎখিবনি অমদি মোইবাইল অমসুং ৱেব অনিমক্তা খ্বাইদগী মমীং লৈরবা গেম ফ্রেন্সাইজ খরা পুথোকখ্রে‍।
‘এজুকেসনবু গেমদা ওন্থোকপা’ হায়রিবা ৱাখল্লোনসিদা য়ুম্ফম ওইবা অখন্নবা গেম সেরিজ অসিনা লৈবাকসিগী এজুকেসন সেক্তরদা য়াওল অমা পুরক্লগনি‍। গেমদা য়ুম্ফম ওইবা তমবগী মওং অসিনা তমবগী মওংবু ক্লাসরুম অমসুং চহিগী ৱাংমদা পাকথোক চাউথোকহন্দুনা মান্নবা থাক্কী পুন্সি চুপ্পগী এজুকেসন ফংহল্লি‍। অজাদি ক্বেস্ত সেরিজ অসিনা ভারতকী নীংতম ইহৌগী মরমদা অমদি লৈবাকসিগী অথোইবা নীংতম লান্মীশিংগী ৱারীশিংগী মরমদা ৱাখল লৌশিং পীদুনা শান্নরিবশিংদা চাউথোকচবগী ইহুল অমদি থৌদাংগী ইথিল পোকহন্দুনা ইকায়খুম্নরবা পি.এম.গী ৭৬শুবা নীংতম নুমিৎকী ৱারোলদা ‘পঞ্চ প্রান ওফ অমৃৎ কাল’দা য়াওখিবা মীনাই নাইথাংগী ৱাখল্লোন থাদোকপা হায়রিবা ৱাফমসি পুরকপদা মতেং ওইগনি‍।
সেরিজ অসিদা য়াওরিবা অচমবা অমদি শান্নবদা লায়বা কোজুএল ওইবা অহানবা গেম অজাদি ক্বেস্ত: মেত্চ ৩ পজ্জল, অসিনা ১৮৫৭দগী ১৯৪৭ ফাওবগী ভারতকী নীংতম ইহৌবু মচু মমেন্না থল্লবা খোঙচৎ অমদা পুদুনা চৎলি‍। শান্নরোয়শিংনা খুমাঙ চাওশিল্লকপগী মতুং ইন্না লেভেল ৪৯৫ চুপ্না শন্দোক্তুনা লৈরিবা গেম অসিদা পুৱারীগী মরুওইবা তাঙ্ককশিং উৎবা ত্রাইবিয়া কার্দ ৭৫ খোমজিনবা, লীদরবোর্দতা হিদান্নবা, অমসুং সোসিএল মেদিয়াদা গেমগী মনা অমসুং খোঙজেল সেয়র তৌবা য়াগনি‍। নাকল অমদা, অজাদি ক্বেস্ত: হীরোজ ওফ ভারত অসিভারতকী নীংতম ইহৌগী হীরোশিংগী মরমদা শান্নরোয়শিংনা কয়া য়াম্না খঙলবগে হায়বদু চাংয়েং তৌনবা কুইজ গেম ওইনা শেমদুনা লেভেল ৭৫দা ৱাহং ৭৫০ থোক্না হাপ্লি অমদি সোসিএল মেদিয়া ফম্পাকশিংদা সেয়র তৌবা য়ারবা ‘অজাদি বীর’ কার্দ ৭৫গী খুত্থাঙদা মীয়াম্না নীংথিনা খঙনদবা হীরোশিংগী মরমদা তাক্লি‍।
পব্লিকেসন দিভিজন অমসুং জাইঙা ইন্দিয়াগী মরক্তা লৈরিবা চহি অমগী খোঙবু ওইবগী মরী অসিনা অসিগুম্বা গেম্স কয়া পুথোরক্কনি অমদি হান্না লৈরবা গেমশিং অসিগী মচাক অমসুং ফীচরশিং ভারতকী নীংতম ইহৌগী তোঙানবা মশকশিং খঙহন্নবা অমদি মীয়াম মরক্তা, মরুওইনা মহৈরোয় অমসুং নহাশিংগী মরক্তা মরৈবাক নীংবগী ইথিল পোকহন্নবগীদমক হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লক্কনি‍। গেম্স অসিনা শান্নরোয়শিংদা অজাদি ক্বেস্ত মপুং ফানা লোইশিল্লবশিংদা সর্তিফিকেৎ পীবা য়াওনা নুংঙাইরবা মনা কয়া থা খুদিংগী পীগনি‍।
‘অজাদি ক্বেস্ত’ ব্রোচর দাউনলোদ তৌনবা মসিদা নমবিয়ু: http://davp.nic.in/ebook/goi_print/index.html
গেম্সশিং অসি দাউনলোদ তৌনবা মসিদা নম্বিয়ু:
আই.ও.এস. দিভাইস:
https://apps.apple.com/us/app/azadi-quest-match-3-puzzle/id1633367594
এন্দ্রোইদ দিভাইস:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zynga.missionazaadi
আই.ও.এস. দিভাইস:
https://apps.apple.com/us/app/heroes-of-bharat/id1634605427
এন্দ্রোইদ দিভাইস:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zynga.heroes.of.bharat

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur launches, 'Azadi Quest’ a series of online educational games based on India’s freedom struggle
The Initiative is inspired by Hon’ble PM’s call to ‘Engage, Entertain and Educate’ the people through toys and games
Publications Division and Zynga India sign MoU to mark year-long partnership to commemorate ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ through series of mobile games
Games an effort to simultaneously tap into huge market of online gamers and to educate them: Shri Anurag Thakur
Easily accessible treasure-trove of authentic information on freedom struggle in these games: Shri Thakur
Launched in English and Hindi, for android and iOS devices in India, the games will be available globally in September 2022
24 AUG 2022 6:32PM by PIB Delhi
As part of the celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav and to bring to forth the story of Indian freedom struggle, Union Minister of Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur today launched ‘Azadi Quest’, a series of online educational mobile games developed in collaboration with Zynga India. Also present at the occasion were Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, Shri Apurva Chandra, and Country Head of Zynga India, Shri Kishore Kichli.
Speaking on the occasion, Shri Anurag Thakur said that this was another in a series of efforts by the Government to acknowledge the contribution, of our freedom fighters and unsung heroes, to the freedom struggle.
“These games are an effort to tap into the huge market of online gamers and to educate them through games. Various arms of Government of India have collected information about unsung freedom fighters from the corners of the country. Azadi Quest is an effort to make this learning of this knowledge engaging and interactive”, the Minister elaborated. Shri Thakur expressed confidence that people of all age groups will be hooked on to these games and they will become household favourites quickly.
Speaking on the rising AVGC sector in India Shri Thakur said that it has been a continuous effort of Ministry of Information and Broadcasting to nurture the AVGC sector in India. In the past few years India has risen to stand among the top 5 countries in the gaming sector. The gaming sector has grown by 28% in 2021 alone. The number of online gamers has risen by 8 percent from 2020 to 2021 and by 2023 the number of such gamers is expected to reach 45 crores, the Minister added.
He further stated that these apps will bolster the capabilities of our AVGC sector and at the same time take our glorious history to the corners of the world. The information in these apps has been curated by Publications Division and Indian Council of Historical Research and will become an easily accessible treasure-trove of authentic information on our freedom struggle, he said.
The Minister acknowledged the strenuous efforts of Zynga India that have gone into creation of these apps. The Minister exhorted people of all age groups to download these apps and said this app will become an important educative tool to learn about our freedom struggle. The app will simultaneously entertain, engage and educate the users.
Speaking on the occasion, Shri Kishore Kichli, Country Head of Zynga India, said that "the path to independence commemorates a transformative milestone in India’s history and we are proud to be a part of this important national effort to honor India’s past. Our mission at Zynga is to connect people through games. This initiative is designed to engage players of all ages while harnessing the power of interactive entertainment as a teaching experience about this important era.”
The one of its kind initiative is inspired from Hon’ble PM’s call to the stakeholders of Gaming and Toy industries to develop games and toys that showcase the stories and milestones of India’s freedom struggle, and the valor of the great freedom fighters in order to engage, entertain and educate the people. The first two games in the series ‘Azadi Quest’ tell the story of India’s freedom struggle, highlighting key milestones and heroes, interwoven with fun game play. The games’ content is simple yet comprehensive, having been specially curated by the Publications Division and vetted by experts of the Indian Council of Historical Research.
About Azadi Quest:
The Publications Division today signed an MoU with Zynga India to develop a series of games under the ongoing Azadi Ka Amrit Mahotsav. The Azadi Quest games are available for android and iOS devices in English and Hindi for the people of India and will be available worldwide from September 2022. The online gaming company Zynga India was established in 2010 in Bengaluru and has developed some of the most popular game franchises across mobile and web.
The unique game series, based on the concept of ‘Gamification of Education’ will revolutionize the education sector in the country. Game-based learning provides an equitable and lifelong education by expanding the learning process beyond the classroom and age. Azadi Quest series will impart the knowledge of India’s freedom struggle and the legends of country’s great freedom fighters, thereby inducing upon the players, a feeling of pride and a sense of duty and will be instrumental in removing the sense of colonial mindset as also emphasized upon by Hon’ble PM in his 76th Independence day speech as ‘Panch Pran of Amrit Kaal’.
First game in the series is Azadi Quest: Match 3 Puzzle, a simple and easy to play casual game presenting the players with the colorful journey of India’s independence from 1857 to 1947. As players progress through the gameplay, spread across 495 levels they can collect 75 trivia cards, each showcasing key moments in history, compete on leaderboards, and share in-game rewards and progress on social media. On the other hand, Azadi Quest: Heroes of Bharat is designed as a quiz game to test the knowledge of the players about the heroes of India’s independence through 750 questions spread across 75 levels and also tell them about the lesser known heroes through 75 ‘Azadi Veer’ cards which can be shared across social media platforms.
The year-long partnership between the Publications division and Zynga India will deliver more such games and will also expand the existing games in terms of content and features with a vision to educate about the different aspects of India’s freedom struggle and inculcate a feeling of patriotism among the people especially students and youth. The games will also provide the players with exciting rewards every month including a certificate to those who complete the Azadi Quest.
Click here to download ‘Azadi Quest’ brochure: http://davp.nic.in/ebook/goi_print/index.html
Click here to download the games:
IOS devices:
https://apps.apple.com/us/app/azadi-quest-match-3-puzzle/id1633367594
Android devices
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zynga.missionazaadi
IOS devices:
https://apps.apple.com/us/app/heroes-of-bharat/id1634605427
Android devices
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zynga.heroes.of.bharat