ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଉପରେ ଆଧାରିତ ‘ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ' ନାମରେ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ଶୈକ୍ଷିକ ଖେଳ ସିରିଜର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଖେଳନା ଏବଂ ଖେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା, ମନୋରଞ୍ଜନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା’ ପାଇଁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ
ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଏବଂ ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ୍ ଗେମର ସିରିଜ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ'କୁ ସ୍ମରଣୀୟ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର
ଅନଲାଇନ୍ ଖେଳାଳୀ ମାନଙ୍କର ବିଶାଳ ବଜାରକୁ ଏକକାଳୀନ ଧରି ରଖିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଖେଳ ଗୁଡିକ ଏକ ପ୍ରୟାସ: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ଏହି ଖେଳ ଗୁଡିକରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଉପରେ ପ୍ରାମାଣିକ ସୂଚନା ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ: ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
ଭାରତରେ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ ଏବଂ ଆଇଓଏସ ଡିଭାଇସ ପାଇଁ ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥିବା ଏହି ଖେଳ ଗୁଡିକ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ
24 AUG 2022 6:32PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଉତ୍ସବର ତଥା ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର କାହାଣୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମନାକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଆଜି ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆ ସହଯୋଗରେ ବିକଶିତ ଅନଲାଇନ୍ ଶିକ୍ଷା ମୋବାଇଲ ଖେଳ ଶୃଙ୍ଖଳା ‘ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ' ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଚିବ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆର ଦେଶ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀ କିଶୋର କିଚଲି ମଧ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ତଥା ଅଣସ୍ୱୀକୃତ ନାୟକ ମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମର ଏହା ଏକ ଅଂଶ ବିଶେଷ ।
"ଏହି ଖେଳ ଗୁଡିକ ଅନଲାଇନ୍ ଖେଳାଳୀ ମାନଙ୍କର ବିଶାଳ ବଜାରକୁ ଧରି ରଖିବା ଏବଂ ଖେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ ଅଟେ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଅଣସ୍ୱୀକୃତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଶିକ୍ଷାକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରୟାସ’ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ବୟସ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ଏହି ଖେଳ ଗୁଡିକ ସହିତ ଜଡିତ ହେବେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଘରେ ଘରେ ପ୍ରିୟପାତ୍ର ହେବ ।
ଭାରତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିପୋଷଣ ପାଇଁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ରହି ଆସିଛି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଛିଡା ହେବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । କେବଳ ୨୦୨୧ ରେ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ର ୨୮% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୨୦ ରୁ ୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନଲାଇନ୍ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଏଭଳି ଖେଳାଳୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୪୫ କୋଟିରେ ପହଂଚିବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ।
​​​​​
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆପ୍ ଗୁଡିକ ଆମର ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଇବ ଏବଂ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଆମର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ନେଇଯିବ । ଏହି ଆପ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ତଥ୍ୟ ସବୁକୁ ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଐତିହାସିକ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଉପରେ ପ୍ରାମାଣିକ ତଥ୍ୟର ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ଭଣ୍ଡାରରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଆପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆ ଯେଉଁ କଷ୍ଟକର ଉଦ୍ୟମ ସବୁ କରିଛି, ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁ ବୟସ ବର୍ଗର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଏହି ସବୁ ଆପ୍‌କୁ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏହି ଆପ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ସାଧନ ହୋଇ ପାରିବ । ଏହି ଆପ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ମନୋରଞ୍ଜନ ପ୍ରଦାନ କରିବ, କର୍ମରେ ବ୍ୟାପୃତ ରଖିବା ଶିକ୍ଷିତ କରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆର ଦେଶ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀ କିଶୋର କିଚଲି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପଥ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଏକ ରୂପାନ୍ତରଣକାରୀ ମାଇଲଖୁଂଟକୁ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଥାଏ ଏବଂ ଭାରତର ଅତୀତକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଥିବାରୁ ଆମେ ଗର୍ବିତ । ଜିଙ୍ଗାରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଖେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡିବା । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ସବୁ ବୟସର ଖେଳାଳୀ ମାନଙ୍କୁ ଖେଳରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରଖିବା ବେଳେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବ ବିନିମୟକାରୀ ମନୋରଞ୍ଜନର ଶକ୍ତିକୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ ଅନୁଭୂତିରେ ପରିଣତ କରିବା ।
ଖେଳ ଏବଂ ଖେଳନା ଶିଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଏହି ଧରଣର ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନରୁ ଏହା ଏକ ପ୍ରେରଣା, ଯାହାକି ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର କାହାଣୀ ଏବଂ ମାଇଲଖୁଂଟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ତଥା ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ବୀରତ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଖେଳ ଏବଂ ଖେଳନା ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରେରିତ ହୋଇଛି । ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ମନୋରଞ୍ଜନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଧାରାବାହିକର ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ଗେମ୍ ‘ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ\' ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ, ମଜାଳିଆ ଖେଳ ଖେଳ ସହିତ ଜଡିତ କରି ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଂଟ ଏବଂ ବୀର ମାନଙ୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ । ଖେଳ ଗୁଡିକର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସରଳ କିନ୍ତୁ ବିସ୍ତୃତ । ଏସବୁ ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ସହିତ ଭାରତୀୟ ଐତିହାସିକ ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସନ୍ନିବେଶିତ କରା ଯାଇଛି ।
ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ ସମ୍ପର୍କରେ :
ଜାରି ରହିଥିବା ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅଧୀନରେ ଏକ ଖେଳ ସିରିଜର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଆଜି ଏକ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି । ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ ଖେଳ ଗୁଡିକ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଏବଂ ଆଇଓଏସ ଡିଭାଇସ୍ ପାଇଁ ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀରେ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରୁ ଏହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଅନଲାଇନ୍ ଗେମିଂ କମ୍ପାନୀ ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୧୦ ରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ୱେବ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଫ୍ରାଂଚାଇଜରେ କେତେକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଖେଳର ବିକାଶ କରିଛି ।
‘ଶିକ୍ଷାର କ୍ରୀଡ଼ା କରଣ' ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଖେଳ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବ । ଖେଳ ଭିତିକ ଶିକ୍ଷଣ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଏବଂ ବୟସ ବାହାରେ ଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଏକ ସମାନ ଏବଂ ଆଜୀବନ ନିଷ୍ପକ୍ଷ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ ସିରିଜ୍ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ଦେଶର ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଖେଳାଳି ମାନେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ ଏବଂ କର୍ତବ୍ୟର ଭାବନା ଅନୁଭବ କରିବେ ଏବଂ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାର ଭାବନାକୁ ହଟାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ଯାହା ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ୭୬ ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଭାଷଣରେ ‘ଅମୃତ କାଳର ପଂଚ ପ୍ରାଣ' ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ସିରିଜର୍ ପ୍ରଥମ ଖେଳ ହେଉଛି ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ: ମ୍ୟାଚ୍ ୩ ପଜଲ୍‌, ୧୮୫୭ ରୁ ୧୯୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ସମଗ୍ର ସ୍ୱାଧୀନତାର ରଙ୍ଗୀନ ଯାତ୍ରା ସହିତ ଖେଳାଳୀ ମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା ଏକ ସରଳ ଏବଂ ସହଜ ଖେଳ । ଖେଳାଳି ମାନେ ଖେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଥିବାବେଳେ ୪୯୫ ସ୍ତରରେ ବିସ୍ତାର କରି ପାରିବେ । ୭୫ ଟି ଟ୍ରାଇଭିଆ କାର୍ଡ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇତିହାସର ପ୍ରମୁଖ ମୂହୁର୍ତ ଗୁଡିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି, ଲିଡବୋର୍ଡରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରନ୍ତି, ଏବଂ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆରେ ଗେମ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତିର ଅଂଶୀଦାର କରାନ୍ତି । ଅନ୍ୟ ପଟେ, ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟରେ ଭାରତର ବୀରମାନେ ୭୫ ସ୍ତରରେ ବିସ୍ତୃତ ହୋଇଥିବା ୭୫୦ ପ୍ରଶ୍ନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ବୀରମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ କୁଇଜ୍ ଖେଳ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରା ଯାଇଛି ଏବଂ ୭୫ ‘ଆଜାଦି ବୀର’ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଳ୍ପ ଜଣାଶୁଣା ବୀରମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତି । ଏହି ‘ଆଜାଦୀ ବୀର’ କାର୍ଡ ଗୁଡ଼ିକ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆବଂଟନ କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଏବଂ ଜିଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଷକର ସହଭାଗିତା ଏହିପରି ଅଧିକ ଖେଳ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ତଥା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଓ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଦ୍ୟମାନ ଖେଳକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ବିଶେଷକରି ଛାତ୍ର ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଖେଳଗୁଡିକ ଖେଳାଳୀ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ମଧ୍ୟ ରୋମାଂଚକର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଯେଉଁମାନେ ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ୍ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆଜାଦି କ୍ୱେଷ୍ଟ ସମ୍ପର୍କିତ ପୁସ୍ତିକା ନିମନ୍ତେ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ । http://davp.nic.in/ebook/goi_print/index.html

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur launches, 'Azadi Quest’ a series of online educational games based on India’s freedom struggle
The Initiative is inspired by Hon’ble PM’s call to ‘Engage, Entertain and Educate’ the people through toys and games
Publications Division and Zynga India sign MoU to mark year-long partnership to commemorate ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ through series of mobile games
Games an effort to simultaneously tap into huge market of online gamers and to educate them: Shri Anurag Thakur
Easily accessible treasure-trove of authentic information on freedom struggle in these games: Shri Thakur
Launched in English and Hindi, for android and iOS devices in India, the games will be available globally in September 2022
24 AUG 2022 6:32PM by PIB Delhi
As part of the celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav and to bring to forth the story of Indian freedom struggle, Union Minister of Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur today launched ‘Azadi Quest’, a series of online educational mobile games developed in collaboration with Zynga India. Also present at the occasion were Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, Shri Apurva Chandra, and Country Head of Zynga India, Shri Kishore Kichli.
Speaking on the occasion, Shri Anurag Thakur said that this was another in a series of efforts by the Government to acknowledge the contribution, of our freedom fighters and unsung heroes, to the freedom struggle.
“These games are an effort to tap into the huge market of online gamers and to educate them through games. Various arms of Government of India have collected information about unsung freedom fighters from the corners of the country. Azadi Quest is an effort to make this learning of this knowledge engaging and interactive”, the Minister elaborated. Shri Thakur expressed confidence that people of all age groups will be hooked on to these games and they will become household favourites quickly.
Speaking on the rising AVGC sector in India Shri Thakur said that it has been a continuous effort of Ministry of Information and Broadcasting to nurture the AVGC sector in India. In the past few years India has risen to stand among the top 5 countries in the gaming sector. The gaming sector has grown by 28% in 2021 alone. The number of online gamers has risen by 8 percent from 2020 to 2021 and by 2023 the number of such gamers is expected to reach 45 crores, the Minister added.
He further stated that these apps will bolster the capabilities of our AVGC sector and at the same time take our glorious history to the corners of the world. The information in these apps has been curated by Publications Division and Indian Council of Historical Research and will become an easily accessible treasure-trove of authentic information on our freedom struggle, he said.
The Minister acknowledged the strenuous efforts of Zynga India that have gone into creation of these apps. The Minister exhorted people of all age groups to download these apps and said this app will become an important educative tool to learn about our freedom struggle. The app will simultaneously entertain, engage and educate the users.
Speaking on the occasion, Shri Kishore Kichli, Country Head of Zynga India, said that "the path to independence commemorates a transformative milestone in India’s history and we are proud to be a part of this important national effort to honor India’s past. Our mission at Zynga is to connect people through games. This initiative is designed to engage players of all ages while harnessing the power of interactive entertainment as a teaching experience about this important era.”
The one of its kind initiative is inspired from Hon’ble PM’s call to the stakeholders of Gaming and Toy industries to develop games and toys that showcase the stories and milestones of India’s freedom struggle, and the valor of the great freedom fighters in order to engage, entertain and educate the people. The first two games in the series ‘Azadi Quest’ tell the story of India’s freedom struggle, highlighting key milestones and heroes, interwoven with fun game play. The games’ content is simple yet comprehensive, having been specially curated by the Publications Division and vetted by experts of the Indian Council of Historical Research.
About Azadi Quest:
The Publications Division today signed an MoU with Zynga India to develop a series of games under the ongoing Azadi Ka Amrit Mahotsav. The Azadi Quest games are available for android and iOS devices in English and Hindi for the people of India and will be available worldwide from September 2022. The online gaming company Zynga India was established in 2010 in Bengaluru and has developed some of the most popular game franchises across mobile and web.
The unique game series, based on the concept of ‘Gamification of Education’ will revolutionize the education sector in the country. Game-based learning provides an equitable and lifelong education by expanding the learning process beyond the classroom and age. Azadi Quest series will impart the knowledge of India’s freedom struggle and the legends of country’s great freedom fighters, thereby inducing upon the players, a feeling of pride and a sense of duty and will be instrumental in removing the sense of colonial mindset as also emphasized upon by Hon’ble PM in his 76th Independence day speech as ‘Panch Pran of Amrit Kaal’.
First game in the series is Azadi Quest: Match 3 Puzzle, a simple and easy to play casual game presenting the players with the colorful journey of India’s independence from 1857 to 1947. As players progress through the gameplay, spread across 495 levels they can collect 75 trivia cards, each showcasing key moments in history, compete on leaderboards, and share in-game rewards and progress on social media. On the other hand, Azadi Quest: Heroes of Bharat is designed as a quiz game to test the knowledge of the players about the heroes of India’s independence through 750 questions spread across 75 levels and also tell them about the lesser known heroes through 75 ‘Azadi Veer’ cards which can be shared across social media platforms.
The year-long partnership between the Publications division and Zynga India will deliver more such games and will also expand the existing games in terms of content and features with a vision to educate about the different aspects of India’s freedom struggle and inculcate a feeling of patriotism among the people especially students and youth. The games will also provide the players with exciting rewards every month including a certificate to those who complete the Azadi Quest.
Click here to download ‘Azadi Quest’ brochure: http://davp.nic.in/ebook/goi_print/index.html
Click here to download the games:
IOS devices:
https://apps.apple.com/us/app/azadi-quest-match-3-puzzle/id1633367594
Android devices
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zynga.missionazaadi
IOS devices:
https://apps.apple.com/us/app/heroes-of-bharat/id1634605427
Android devices
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zynga.heroes.of.bharat