Ministry of Railways
No change in the rule related to booking of tickets for Children travelling in train
It is optional for passengers to buy ticket & book berth for children below 5 years
Free travel is allowed for children below 5 years, if no berth is booked
17 AUG 2022 2:02PM by PIB Delhi
There have been some recent media reports that claim that Indian Railways has changed the rule with regards to booking of tickets for Children travelling in the train. These reports claim that now children between the age of one to four years will have to get a ticket for traveling in the train.
These news items and media reports are misleading. It is informed that Indian Railways has not introduced any changes with regards to booking of tickets for children travelling in the train. On the demand of the passengers, an option has been given to them to buy a ticket and book a berth for their under 5 year old child if they want. And if they don’t want a separate berth, then it is free, same like it used to be earlier.
A Circular dated 06.03.2020 of Ministry of Railways states that Children under five years of age shall be carried free. However, separate berth or seat(in chair car) shall not be given. Therefore purchase of any ticket is not required provided separate berth is not claimed. However, if berth/seat shall be sought on voluntary basis for children of age below 5 years then full adult fare shall be charged.

রেলৱে মন্ত্রালয়
ত্রেন্দা চৎথোক চৎশিন তৌরিবা অঙাংশিংগী তিকেৎ ককপগা মরী লৈননা অহোংবা অমত্তা লৈতে
চহি ৫গী মখাগী অঙাংশিংগী তিকেৎ লৈবা অমসুং বর্থ বুক তৌবা হায়বসি পেসেঞ্জর অদুগী ওপ্সনেলনি
চহি ৫গী অঙাংশিংগীদমক বর্থ অমত্তা বুক তৌদ্রবদি লেম্না চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াই
17 AUG 2022 2:02PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন রেলৱেনা ত্রেনদা চত্থোক চৎশিন তৌরিবা অঙাংশিংগী তিকেৎ ককপগা মরী লৈননা চৎন-কাংলোন খরদা অহোংবা থমখ্রে হায়না মীদিয়া রিপোর্ত খরনা ক্লেম তৌবা লৈরে। রিপোর্তশিং অসিনা হায়রি মদুদি হৌজিক্তি চহি অমদগীনা মরি ফাওবদা লৈবা অঙাংশিং অসিনা ত্রেন তোংদুনা চৎপা মতমদা তিকেৎ ককপা তাই হায়বনি।
হায়রিবা পাউশিং অমসুং মীদিয়া রিপোর্তশিং অসি লান্না লমজিংনিংঙাই ওই। ত্রেন তোংদুনা চৎপা অঙাংশিংগী তিকেৎকী মতাংদা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা অহোংবা অমত্তা থমখিদ্রি। পেসেঞ্জরশিংনা পাম্বগী মতুং ইন্না, মখোয়দা ওপ্সন অমখক পীরি মদুদি করিগুম্বা মখোয়না পাম্লবদি চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংগী তিকেৎ লৈদুনা বর্থ কনবা য়াই। করিগুম্বা মখোয়না তোঙানবা বর্থ অমা পামদ্রবদি, হান্নগুম্না লেম্না চৎপা অদুমক য়াই।
০৬.০৩.২০২০দা রেলৱে মন্ত্রালয়না থোকখিবা সর্কুলার অমদা পল্লি মদুদি চহি মঙাগী মখাদা লৈবা অঙাংশিং অসি লেম্না পুবা য়াই। অদুবু তোখাইবা সিৎ নৎত্রগা বর্থ (চৌক্রি থাবা কারদা)তি পীবা য়াদে। মরম অসিনা তোখাইবা বর্থ অমা লৌগে খন্দ্রবদি তিকেৎ অমহেক্তা লৈবগী মথৌদি তাদে। অদুমওইনমক, করিগুম্বা চহি মঙাগী অঙাং অদুগী বর্থ অমা/সিৎ অমা তোখাইনা লৌগে খল্লবদি অহল অমদা পীরিবা শেলদুমক পীবা মথৌ তাই।